2016. március 1., kedd

A háború erővonalai kirajzolódtak
A háború erővonalai kirajzolódtak
A Pravda Putyint idézve jelenti, hogy Oroszország rakétákat telepít Kubába


Forrás: Infowars.com
Pravdában megjelent cikk Vladimir Putyint idézve jelenti, hogy Oroszország stratégiai atomtöltetű rakétákat telepített Kubába, válaszul az Egyesült Államok erőfeszítéseire, hogy rakétavédelmi pajzsot építsen ki Kelet-Európában.
A cikk elmondja, hogy Oroszország célja újraéleszteni vietnámi, kubai és Seychelle szigeteki katonai jelenlétét.
2001-ben Vladimir Putyin bejelentette, hogy a szigeten felállított Lourdes rádióközpontot leállíttatta, ajándékul George W. Bush elnöknek, cserébe azért az ígéretért, hogy az USA soha nem fog rakétavédelmi rendszert üzembe helyezni Kelet-Európában.
A NATO égisze alatt Kelet-Európában folyó munkálatok és a már majdnem működőképes pajzs azt jelentik, hogy az USA nem tartotta be ígéretét.
Oroszország betartotta a megállapodás minden részét. Sőt, még annál is többet. Nemcsak a kubai, de a vietnami Kamran-ban található központot is leállíttattam. Azért tettem, mert a szavamat adtam. Megtartottam az ígéretem. És az amerikaiak mit tettek? Az adott szó számukra nem jelent semmit. Nem titok, hogy az elmúlt évek során az USA védelmi zónát alakított ki Oroszország körül, aminek nemcsak Kelet-Európa, de a balti államok, Ukrajna és a Kaukázus is része. Erre egyetlen választ adhatunk: külföldi, de leginkább kubai katonai jelenlétünk aszimmetrikus kiterjesztését,” írja a Pravda.
A kubai vezetés teljes beleegyezésével idén május 11-én országunk nemcsak a Lourdes-i központot indította újra, hanem a legmodernebb, mobil Oak-típusú nukleáris stratégiai rakétákat telepített a szigetre. Nem akarták barátságos módon rendezni a helyzetet, most lássuk, ezzel a lépéssel mit kezdenek,” tette hozzá Putyin.
A jelentés szerint Kuba, ahol a vezetés annak idején nem örült a rádióközpont leállításának, hozzájárult, hogy az oroszok rakétaállásokat alakítsanak ki kubai területen, a Kolumbiában található amerikai bázisok miatti aggodalmaik megnyugtatására.
Egyelőre nem tudni, hogy a Putyinnak tulajdonított szavakból mennyi igaz, mivel az eredeti Pravda cikken kívül sehol sem jelentek meg.
Az egykor a szovjet kommunista párt szócsövének számító lap sokat veszített presztízséből. Az online verziót a lap egykori újságírói szerkesztik, de a két verzió egymástól teljesen függetlenül működik.
Az orosz nukleáris infrastruktúra újraélesztésével kapcsolatos spekulációk akkor indultak be igazán, amikor arról reppentek fel hírek, hogy a kormány 5000 atombunkert építMoszkva köré.
Illetékesek azzal magyarázták a lépést, hogy Moszkva egész lakosságának szeretnék biztosítani a lehetőséget, hogy támadás esetén perceken belül elérhessenek egy óvóhelyet.
Kína is óriási földalatti bunkereket épített, messze maga mögött hagyva az Egyesült Államokat, ahol a hidegháború alatt épült óvóhelyek ugyanabban az állapotban vannak, mint „leszerelésük” idején.
Természetesen a mostani orosz lépés mindenkinek a 1962-es kubai rakétaválságot juttatja eszébe, amikor a világ nagyon közel került a III. Világháború kitöréséhez.
Tekintettel a Pravda cikkben olvasható Putyin idézetek súlyosságára, nem leszünk meglepve, ha napokon belül hivatalos nyilatkozatban tagadják majd hitelességüket.

Oroszország a NATO rakétavédelmi rendszer megtámadásával fenyegetForrás: Infowars.com
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy kilövi a NATO kelet-európai rakétavédelmi rendszerét, amennyiben az Egyesült Államok folytatja az Oroszországot fenyegető rakétapajzs kiépítését, figyelmeztetett Nikolaj Makarov, orosz vezérkari főnök csütörtökön.
Amennyiben a helyzet tovább romlik megelőző csapás alkalmazása mellett dönthetünk,” mondta Makarov a NATO és amerikai tisztek számára szervezett nemzetközi konferencián, az Associated Press jelentése szerint.
Amikor az amerikaiak hozzálátnak a rakétavédelmi rendszer harmadik fázisának kivitelezéséhez Európában és úgy gondoljuk, hogy stratégiai nukleáris erőnk hatékonysága veszélybe kerül, súlyos lehetőségek merülnek majd fel a megfelelő orosz válaszlépést illetően,” nyilatkozta Anatolij Antonov, orosz védelmi miniszterhelyettes egy szerdai interjú során.
Oroszország nem olyan régen helyezett működésbe egy radart Kaliningrádban, a lengyel határ közelében, ami képes az Európából illetve az észak-atlanti térségből indított rakéták észlelésére.
Tavaly Dimitrij Medvedev, akkori orosz elnök azt mondta országa ellentámadást indít, amennyiben nem sikerül megállapodni a rakétavédelmi rendszer ügyében. „Parancsot adtam a fegyveres erőknek, hogy állítsanak össze egy tervet Oroszország számára, hogy amennyiben szükségessé válik, elpusztíthassuk a rakétavédelmi rendszer adatátviteli és irányító központjait,” nyilatkozta Medvedev 2011 novemberében.
2009. április 5-én Barack Obama ígéretet tett egy kelet-európai rakétavédelmi rendszer kiépítésére az iráni rakéták elleni védelemül. „A Cseh Köztársaság és Lengyelország igen bátran engedélyt adtak a védelmi rendszer befogadására,” mondta Obama Prágában. „Amíg az Irán jelentette veszély fennáll, a költséghatékony és működőképes rakétavédelmi rendszer kiépítésére irányuló erőfeszítéseink folytatódnak.
Két napja Michel Miraillet, a francia stratégiai és védelmi ügyek parancsnoka azt mondta, hogy az iráni rakéták nem jelentenek veszélyt Európa számára. „Először is Irán ballisztikus rakétaprogramja sem Európát sem az Egyesült Államokat nem veszélyezteti,” mondta a chicagói NATO csúcs előtt tartott moszkvai rakétavédelmi konferencia során. „Másodszor pedig az iráni atomprogram csupán civil célokat szolgál.”
A NATO és az Egyesült Államok azonnal reagáltak az orosz fenyegetésre. Alexander Vershbow, helyettes NATO főtitkár azt mondta, hogy a tervezett rendszer nem Oroszország ellen irányul és hozzátette, hogy az orosz interkontinentális és ballisztikus rakéták „túl gyorsak és kifinomultak” ahhoz, hogy a tervezett rendszer észlelni tudja őket.
John McCain szenátor Litvániából nyilatkozva elmondta, hogy az oroszok a tervezett védelmi rendszert „ürügyként használják arra, hogy a kérdéses, békés területen komolyabb katonai állásokat építsenek ki, amit paranoiaként lehet értelmezni Valdimir Putyin részéről.”
Márciusban Mitt Romney, az amerikai elnöki posztért versengő egyik jelölt, Oroszországot az Egyesült Államok ellenségeként jellemezte. „Oroszország minden kétséget kizáróan legnagyobb geopolitikai ellenségünk. Minden helyzetben a legrosszabb oldalon állnak,” nyilatkozta a CNN-nek.

Üdvözlet Putyintól: Orosz bombázók az amerikai védelmi zónábanForrás: Free Beacon
Július 4-én, a Függetlenség Napjának ünnepén, két orosz stratégiai bombázó behatolt az amerikai védelmi zóna területére a Csendes-óceán közelében. A bombázókat amerikai vadászrepülők fogadták, mondta a védelmi erők egyik illetékese a Free Beacon-nak. 
Ez a második alkalom, hogy Moszkva atomtöltet szállítására is alkalmas bombázókat küldött az Egyesült Államokat körülvevő 200 mérföldes védelmi zóna területére az elmúlt három hét során.
Első alkalommal két TU-95 Bear H bombázó repült el Alaszka közelében egy orosz hadgyakorlat alatt, nyilatkozta az oroszok katonai szóvivője. A hadgyakorlat során „ellenséges” légvédelmi állások és stratégiai létesítmények elleni támadásokat is szimuláltak.
Az amerikai védelmi erők egyik képviselője szerint ugyan a csendes-óceáni betolakodás megközelítette az amerikai partokat, a katonaság által szuverén légtérnek tekintett 12 mérföldes zónába nem hatolt be.
Az incidens arra enged következtetni, hogy Moszkva nagy hatótávolságú cirkáló rakétáit teszteli két stratégiailag fontos helyszínen, az alaszkai Greely bázis és a kaliforniai Vandenberg légi bázis közelében.
Májusban, Nikolaj Makarov tábornok, az orosz fegyveres erők parancsnoka egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy mivel a rakétavédelmi rendszerek destabilizálódtak, „megelőző támadásmódok alkalmazására is sor kerülhet, amennyiben a helyzet romlik.” Megjegyzésével az Egyesült Államok által Európába telepítendő rakétavédelmi eszközök ellen tiltakozott.
Az amerikai védelmi erők képviselője „Putyin Függetlenség napi üdvözletének” nevezte az incidenst.
Thomas McInerney tábornok, volt alaszkai katonai parancsnok szerint „egyértelmű, hogy Putyin teszteli Obama elnököt és nemzetvédelmi csapatát.”
Ezek a nagy hatótávolságú légi kirándulások kísértetiesen hasonlítanak a parancsnokságom idején, még a hidegháború alatt végzett orosz gyakorlatokra,” nyilatkozta a tábornok a Free Beacon-nak.
Az orosz, szíriai és iráni lépések arra engednek következtetni, hogy a hidegháborús évek stratégiái visszatérőben vannak.”
Az alaszkai bombázók berepülése éppen egybeesett a Barack Obama és Vladimir Putyin közötti, június 18-án rendezett csúcstalálkozóval.
Amerikai illetékesek szerint hozzávetőlegesen 30 bombázó és támogató légi jármű vett részt a hadgyakorlatban, amelyek között voltak Bear Hs és TU-160-as Blackjack bombázók is.


Oroszország szerint Teherán megtámadása egyenlő Moszkva megtámadásával

Az orosz perspektíva
Oroszország azzal nyújtott segítő kezet Iránnak, hogy kijelentette: részükről egy nyugati-izraeli támadás Teherán ellen egyenlő lenne egy Moszkva elleni támadással. A fenyegetés új megvilágításba helyez minden esetleges katonai akciót Irán ellen és egy világméretű konfliktust vetít elénk. 
Irán a szomszédunk,” nyilatkozta Dimitrij Rogozin, Oroszország leköszönő NATO nagykövete brüsszeli újságíróknak. „Amennyiben Irán katonai konfliktusba keveredik, az közvetlen biztonsági fenyegetettséget jelent számunkra.”
Nikolaj Ratrusev, a Kreml biztonsági tanácsának elnöke, az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azzal vádolta Izraelt, hogy egy Irán elleni háborúra provokálja az Egyesült Államokat. „Úgy gondoljuk, hogy minden országnak jogában áll kialakítani azokat a feltételeket, amelyek biztonságához szükségesek, és ez Iránra is igaz,” tette hozzá.
Pénteken Rogozin azt mondta, hogy további támadások Irán ellen „perzselő arab nyarat hozhatnak.”
Oroszország Bashar al-Assad szír elnök védelmében is felszólalt, figyelmeztetve a nyugati államokat, hogy ne avatkozzanak Szíria belügyeibe katonai eszközökkel. Oroszország Szíria egyik fő fegyverszállítója és komoly érdekeltségekkel rendelkezik Irán nukleáris létesítményeiben is.
Az utóbbi időben Japán is az iráni oldal felé hajlik, visszavonva múlt heti ígéretét az Irán elleni amerikai szankciók támogatását illetően.
Az iráni atomfizikus elleni múlt heti merénylet további „Halál Amerikára” és „Halál Izraelre” tüntetéseket eredményezett Iránban a tudós pénteki temetésének helyszínén.
Az iráni állami rádió riportja szerint a 32 éves tudós Irán urániumdúsító programjának munkatársa volt. Oroszország és Kína óva inti az Egyesült Államokat Irán megtámadásától
Forrás: Antiwar.com

Lavrov szerint Irán megtámadása „súlyos hiba lenne”

Miközben az egyre vészjóslóbb fenyegetések és egy közelgő háborúval kapcsolatos spekulációk hatására az olajárak az egekbe szöktek, Oroszország és Kína sietett óva inteni az Egyesült Államokat egy Irán elleni támadás elindításától.
Irán megtámadása „nagyon súlyos hiba lenne, a következmények pedig beláthatatlanok,” figyelmeztetett Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter, míg Kína kihangsúlyozta, hogy a fenyegetettség rendkívül káros hatással van a diplomáciai kilátásokra.
Oroszország és Kína nem az első két ország, amely hangot adott egy újabb és ez alkalommal minden bizonnyal kiterjedtebb háborúval kapcsolatos aggodalmának. Németország szintén határozottan ellenzi a lépést.
Egyre több amerikai vezető hangoztatja, hogy a mielőbbi katonai támadást részesíti előnyben az iráni helyzet kezelésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentésében leírt számítógépes szimulációról szóló homályos vádakat hozva fel legújabb ürügyként.
Condoleezza Rice, volt amerikai külügyminiszter is hozzátette a magáét, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak sokkal szigorúbb büntetést kell kirónia az iráni kormányra és mindent megtenni annak „megfékezésére”. Az ABC News-nak nyilatkozva a héten elmondta, hogy a katonai támadás lehetőségét soha nem szabad levenni a terítékről, amikor Iránról van szó.
Az izraeli politikusok egymással versengve hangoztatják az Irán elleni támadás fontosságát. Simon Perez kormányfő szerint a háború kirobbanásának esélye „sokkal nagyobb”, mint a diplomáciai megoldásé. Az izraeli hadsereg tisztjei szerint a támadást még a tél beállta előtt meg kell kezdeni.Az izraeli titkosszolgálat magas rangú tisztjei az Irán elleni támadást akarják megakadályozniForrás: Inforwars.com
Az Irán megtámadására való készülődésről szóló hírözön az izraeli titkosszolgálat két korábbi, magas rangú tisztje által kiszivárogtatott információkon alapul. A jelentések szerint a két tiszt célja az izraeli támadás megakadályozása és Benjamin Netanyahu elmozdítása a miniszterelnöki székből.
A kuvaiti al-Jarida napilap szerint Netanjahu utasítást adott Yoram Cohen-nek a Shin Bet (belbiztonsági hivatal) vezetőjének a kiszivárogtatás azonnali kivizsgálására, attól tartva, hogy a katonai akciót körülvevő nagy publicitás miatt meghiúsulhat az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett támadás.
A jelentés szerint Meir Dagan, a Mossad korábbi vezetője és Yuval Diskin, a Shin Bet volt feje felelősek az Irán elleni támadásra vonatkozó információk kiszivárogtatásért,” írja a Haaretz.com.
A lap izraeli forrása szerint a két volt titkosszolgálati vezető célja Netanjahu és Ehud Barak, védelmi miniszter diszkreditálása, egyrészt politikai leszámolásként másrészt a katonai offenzíva megakadályozása céljából.
Egy esetleges Irán ellen indított izraeli támadásról egész nyáron keringtek a hírek, de a helyzet Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter október 3-i Tel-avivi látogatásával vált igazán komollyá, mivel a hírek szerint Panetta, izraeli nyomásra, zöld utat adott a támadásnak. Mindössze tíz nappal később érkezett a hír a rendkívül gyanús összeesküvésről a szaúdi nagykövet ellen, amit az Egyesült Államok megpróbált Iránra kenni.
Ekkor lépett a képbe Dagan és Diskin és döntött az „információk kiszivárogtatása” mellett „a támadás meghiúsítása érdekében.”
A Haaretz arról is beszámol, hogy a kiszivárogtatóknak sikerült Tzipi Livni-t, az ellenzék vezetőjét is megnyerni céljuknak, hogy Netanjahu-t és Barak-ot az ország érdekeit sértő intézkedések meghozatalával vádolhassák.
Ahogyan arról korábban írtunk már, egy esetleges Irán elleni támadás előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak. Ma több forrásból is érkezett hír arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia új tervvel álltak elő az Irán elleni támadásban való részvételüket illetően.
A brit védelmi minisztérium úgy gondolja, az USA könnyen az iráni létesítmények elleni célzott rakétatámadások előrehozatala mellett dönthet. A brit politikusok kijelentették, amennyiben Washington a támadás mellett dönt, számíthat az Egyesült Királyság katonai támogatására,” írja a London Guardian.
A feszültség szerdán tovább erősödött, miután Izrael nukleáris töltet szállítására és Iráni célpontok elérésére is alkalmas tesztrakétát lőtt ki.
A megbízható információforrásként ismert izraeli titkosszolgálati szervezet, a DebkaFile, ami a líbiai konfliktus végét is pontosan megjósolta, azt jelentette, hogy amennyiben az USA, Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország a NATO zászlaja alatt megtámadja Iránt, Izrael inkább félreáll az útból.
A DebkaFile katonai forrásai jelentették, hogy amennyiben az USA, Anglia és egyéb NATO országok, mint Franciaország, Olaszország és Németország részt vesznek a támadásban, Izrael inkább távol marad és légierejét valamint tengerészetét az ország védelmére és Irán szövetségeseinek kiiktatására veti be, hogy azok ne tudják hátulról támadni a NATO erőket,” áll a DebkaFile jelentésben.
A jelentés nem tartja valószínűnek, hogy az Obama kormány éppen a választások előtt ilyen komoly támadást akarna indítani, ugyanakkor éppen ma érkeztek hírek arról, szintén a DebkaFile-tól, miszerint Obama elnök röviddel a líbiai harcok vége után, a hét elején megígérte legfőbb szövetségeseinek, hogy amennyiben Irán nem hagy fel atomprogramjával még 2012 ősze előtt megtámadja az országot.
Amennyiben a hír igaz, az időzítés arra enged következtetni, hogy Barack Obama hajlandó a háborút is eszközként használni újraválasztási kampányához.

Titkos amerikai-izraeli háború Irán ellen?Forrás: France24
Az Iráni Forradalmi Gárda Bid Ganeh-i támaszpontja a robbanás előtt és után
(AFP) Egyre több volt amerikai titkos ügynök és Irán szakértő gondolja, hogy a Teherán melletti katonai támaszponton a múlt hónap során történt robbanás egy közös amerikai-izraeli titkos akció eredménye volt, melynek célja Irán nukleáris és rakétaprogramjának hatástalanítása, írta vasárnap a Los Angeles Times. 
Az Iráni Forradalmi Gárda támaszpontját november 19-én megrázó, óriási erejű robbanás a katonai komplexum szinte valamennyi épületét romba döntötte és 17 embert ölt meg, köztük Hassan Tehrani Moghaddam tábornokot, aki az iráni ballisztikus rakétaprogram irányításáért volt felelős.
A Los Angeles Times szerint a titkos akció igazi célja Irán atomfegyvereinek hatástalanítása volt, hogy ezáltal szükségtelenné váljon egy amerikai-izraeli légitámadás és csökkenjen az Irán jelentette veszélyt.
Úgy tűnik a XXI. század az ilyen ki nem mondott, titkos háborúk ideje,” nyilatkozta Patrick Clawson, a Washington Intézet közel-keleti politika csoportjának Irán-biztonsági szakértője a lapnak. „Úgy tűnik valóságos merényletkampány és kiberháború folyik, és emellett egy kevésbé köztudott szabotázs kampány is.”
Az ilyen akciók minden esetben titkosak, azok, akik tudnak róla nem beszélnek, áll a cikkben.
A The Times szerint az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta próbálják olyan módon szabotálni Irán atomprogramját, hogy titokban hibás alkatrészeket, hibás terveket vagy szoftvereket adnak Iránnak. Természetesen ezekre a szabotázsakciókra nincs bizonyíték, de nyilvánvaló, hogy Irán akadályokba ütközött, ami évek óta hátráltatja atomprogramját.
Egyértelmű, hogy ezt tesszük,” idézi a cikk Art Keller volt CIA tisztet, aki számos Iránnal kapcsolatos akcióban vett részt. „Tulajdonképpen ez a CIA fegyverkezésellenes csoportjának hivatalosan megfogalmazott küldetése: mindent megtenni, hogy lelassítsák Irán tömegpusztító fegyverek előállítására irányuló programjait.”
Sok nyugati szakértő úgy gondolja, hogy annakidején a Stuxnet vírust is amerikai és izraeli mérnökök juttatták be az iráni atomprogramban résztvevő rendszerekbe, írja a The Times.
Sem az amerikai sem pedig az izraeli kormány nem ismerte el, hogy része lett volna a kibertámadásban.
A Stuxnet vírus és a cyber-háború: Mi jön még?Forrás: Networkworld.com

A cyber-háború ismeretlen ösvényei törvénytelenséghez vezetnek

Azok kedvéért, akik most hallanak először a Stuxnet vírusról, íme, egy rövid összefoglaló:
A Stuxnet féregvírus egy kifinomult, saját magát sokszorosítani képes, rosszindulatú kód, ami a Siemens által gyártott Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA – Felügyeleti Irányító és Adatszerzés) rendszert támadja. A vírus képes felismerni és tönkretenni egy létesítmény irányítóhálózatát.
A mai napig 45 ezer rendszert támadott meg a világon, melyek 60%-a Iránban található. Irán nyilvánosan kijelentette, hogy a vírus nem károsította atomprogramját, de hatalmas informatikai káoszt okozott nemcsak Iránban, de Indonéziában és számos egyéb helyszínen is.
Nagyon komoly támadásról van szó, amire a világnak oda kell figyelnie. Íme, néhány elsődleges észrevétel:
1. Egyértelműen cyber-háborúval állunk szemben. A Stuxnet összefüggésben áll a 2009-es Amerika és Dél-Korea elleni támadásokkal, a szíriai légvédelmi rendszer elleni támadással és a Dél-Oszétia és Észtország elleni politikai támadásokkal.
2. Könnyű azt állítani, hogy egy konkrét állam által finanszírozott és Izraelből vagy Amerikából eredő támadásról van szó, de ugyan ezzel az erővel a támadás jöhetett egy tőkeerős és technikai szakértelemhez hozzáférő magáncsoporttól is. A Symantec becslése szerint a Stuxnet vírust egy tíz főből álló csoport fejlesztette ki. Egy ilyen projekt finanszírozásához nem kell túl sok tőke.
Ez egy fontos tényező, hiszen egy kis tőkével és néhány jól képzett informatikussal egy egész nemzet infrastruktúráját tönkre lehet tenni.
3. Kínát és Oroszországot sem hagynám ki a képből. Lehet szó kemény figyelmeztetésről is, melyben tudatják Iránnal, hogy mire számíthatnak. Van egy másik lehetőség is: cyber-felderítés. Tegyük fel, hogy valaki cyber-támadást indít Irán ellen, amit nagy valószínűséggel Amerikára vagy Izraelre kennek majd. A támadónak nincs más dolga, mint hátradőlni és várni a fejleményeket.
4.  A Stuxnet egy önsokszorosító vírus, tehát lehetséges, hogy a Siemens rendszereket az Interneten keresztül fertőzte meg, de az is elképzelhető, hogy valahol az ellátási láncon keresztül jutott rendszerbe. Talán egy beépített rendszerintegrátor telepítette fel a számítástechnikai eszközök szállítása során. Így vagy úgy, egy dolog biztos, informatikai berendezéseink rendkívül sebezhetőek az ilyen támadásokkal szemben, a rendszer telepítése előtt is.
A kérdés egyértelmű: Mi jön még? Az én meglátásom szerint a Stuxnet tovább mutálódik és erődemonstrációként további rendszereket fog megfertőzni. Közben előfordulhatnak ellentámadások Irán vagy támogatói részéről. Akárhogy is lesz, a cyber-hadviselés potenciális fokozódásával állunk szemben.
Itt az idő, hogy Washington odafigyeljen, hiszen a cyber-háború veszélyes, szabályok nélküli játék és az USA sebezhetőbb, mind bármely másik nemzet a földön.
Eljött a nemzetközi diplomácia ideje.

A Stuxnet leszármazottja? A kutatók újabb kibertámadásra figyelmeztetnekForrás: abcnews.go.com
A ma már szuperfegyverként emlegetett Stuxnet számítógép vírussal „szinte megegyező” elemeket tartalmazó új vírust észleltek több európai számítógépes rendszerben, ami a Stuxnethez hasonló támadás előjele is lehet, figyelmeztetett az egyik vezető amerikai kiberbiztonsági cég.
A tavaly felfedezett Stuxnet egy rendkívül kifinomult számítógépes vírus, ami sikeres támadást hajtott végre egy iráni atomerőmű számítógépes rendszere ellen. Amerikai kormánytisztviselők szerint a Stuxnet féregvírus példanélküli összetettsége és az a tény, hogy képes fizikailag szabotálni komoly ipari irányítórendszereket, beleértve víz- vagy elektromos művek hálózatait szerte a világon, a kiberháború új korszakát nyitotta meg a világon.
Bár egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, több kiberbiztonsági szakértő szerint a Stuxnet vírust csak egy nemzetállam hozhatta létre és a lehetséges jelöltek igen rövid listáján az Egyesült Államok és Izrael előkelő helyet foglaltak el.
Akárki volt is az akkori támadó, úgy tűnik ismét munkához látott, mivel az új vírus írójának hozzáférése volt az eredeti Stuxnet vírus kódjához, amit soha nem hoztak nyilvánosságra.
Az európai bázisú kutatólaboratórium által felfedezett és „Duqu” névre keresztelt új vírus nem jelent olyan fizikai veszélyt, mint a Stuxnet, mivel az inkább adatokat gyűjt a potenciális célpontokról, amit valószínűleg jövőbeli kibertámadáshoz használnának fel, írja a Symantec kiberbiztonsági óriás friss jelentése.
A Duqu és a Stuxnet kódja nagyon hasonlít egymáshoz, de a hasznos adatállomány nagyban eltér,” áll a Symantec blogbejegyzésében.
A Duqu a billentyűzeten lenyomott karaktereket rögzíti és rendszeradatokat gyűjt az ipari irányítórendszerekkel foglalkozó cégekről, majd ezeket továbbítja a vírusgazdának, írja a Symantec.
Sikeres akció esetén az összegyűjtött adatokat egy jövőbeli, ipari létesítmények elleni kibertámadáshoz tudják felhasználni, ahol a támadott szoftvert használják, legyen az egy európai villamos művek, vagy Mexikói-öbölbeli olajfúrótorony.
Mondhatjuk, hogy a vírus a felderítési szakaszban jár,” nyilatkozta Gerry Egan, a Symantec biztonságtechnikai igazgatója az ABC News-nak. „Az egyértelműen látszik, hogy megtervezett támadásról van szó.”
A Duqu nem terjed magától, így a kutatók úgy gondolják, hogy azok a rendszerek voltak a célpontok, amelyekbe a vírus már bejutott.
Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal már kedden valamennyi „kritikus infrastruktúra tulajdonost és üzemeltetőt” riadóztatott, hogy tegyen meg minden lehetséges biztonsági óvintézkedést.
Egy másik kiberbiztonsági cég, az F-Secure Security Labs szintén megvizsgálta a Duqu vírust és weboldalán leírja, hogy a kód olyannyira hasonlít a Stuxnet kódjára, hogy vírusirtó rendszerük azt gondolta az eredeti Stuxnet vírussal áll szemben.
A McAfee Labs is megkapta az új vírus kódját és alapos elemzés után weboldalukon reagálva leírták: „Egy biztos: a Stuxnet csapat még mindig aktív…”
A legkeményebb hekker csoport kiberháborúval fenyegeti az USA kormányátForrás: msnbc.msn.com
Céljuk visszavágni a WikiLeaks és Brandley Manning, a titkos dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt közlegény elleni eljárás miatt, mondja az Anonymous hekker csoport szóvivője
Az Anonymous hekkerek az igazi világban elkövetett támadást terveznek
Az Anonymous számítógépes hekker csoport egyik vezetője újabb támadásokkal fenyeget bizonyos amerikai nagyvállalatokat és kormánytisztviselőket az amerikai hatalom bástyái ellen meghirdetett egyre éleződő kiberháború részeként. 
Ez egy igazi gerilla harc. Én így hívom,” mondja a 29 éves Barrett Brown, aki az Anonymous csoport rangidős stratégájának és propagandistájának vallja magát. „Ez egy rendhagyó, aszimmetrikus háború és nem mi kezdtük. A fegyverek már régóta szólnak.”
A lázadó, magabiztos, egyetemi tanulmányait félbehagyó fiatalember, bátran nyilatkozott az őket ért vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint rendre megszegik a szövetségi törvényeket. Véleménye szerint az Anonymous tagjai afféle kiber rendőrség, vagy inkább Robin Hood szerepét töltik be a nagyvállalati és állami igazságtalanságok ellen.
Megszegjük a törvényt, de etikusan tesszük
A mi embereink is megszegik a törvényt, mint ahogyan mindenki a világon,” tette hozzá. „Amikor megszegünk egy törvényt, a polgári engedetlenség szolgálatában tesszük és követjük az etika szabályait. Olyan célpontok ellen tesszük, akik megérdemlik.”
Úgy tűnik, az ilyen célpontok száma egyre növekszik. A WikiLeaks és a jelenleg a Quanticoi katonai börtönben őrzött Bradley Manning elleni bánásmódon feldühödve elmondta, hogy újabb támadásokat terveznek azon kormánytisztviselők ellen, akik részvettek, vagy vesznek az ügyben. A tervezett módszerek között szerepel a célpontokra vonatkozó személyes információk közzététele az Interneten, a Quantico személyzetének „zaklatása” és a létesítmény teljes internet és telefonhálózatának leállítása.
Az elmúlt néhány hónap során az Anonymous hekkerei, más néven „haktivistási” az Egyesült Államok több nagyvállalatát is megfenyegették. Az ügyben az FBI is nagy erőkkel nyomoz, több gyanúsítottnál tartottak házkutatást és sokakat beidéztek. Az USA kormányának tisztviselői több támadást is az Anonymous számlájára írnak. A kormánycélpontok ellen alkalmazott taktika lényege, hogy több ezer vírusfertőzött számítógép segítségével egyazon időben próbálják elérni a szóban forgó hálózatot, ami a túlzott terhelés eredményeként összeomlik.
A WikiLeaks bajnoka és a közel-kelei lázongások
Állítólag ugyanezt a módszert használták decemberben is, amikor a MasterCard és Visa weboldalai omlottak össze a WikiLeaks megbosszulására indított támadás eredményeként. A csoport azt állítja, hogy Tunéziában, Egyiptomban és Líbiában is több kormányhálózatot tettek működésképtelenné, tovább fűtve az amúgy is forró hangulatot a térségben.
Eddigi legvakmerőbb támadásukat a múlt hónap során indították, miután a kormány legfőbb kiberbiztonsági alvállalkozója, a HBGary Federal ügyvezetője bejelentette, hogy leleplezi a Anonymous tagjait.
A válasz gyors és kíméletlen volt.
Behatoltak a cég számítógépes hálózatába, ellopták az elnök-vezérigazgató Twitter oldalát és több ezer kompromittáló emailt szereztek meg, amit később feltettek az Internetre. Az emailekből többek között arra is fényderült, hogy a cég dezinformációs kampányt készült indítani, hogy lejárassák a WikiLeaks politikai szövetségeseit, valamint a Bank of America és az Amerikai Gazdasági Kamara kritikusait.
Barrett Brown lakását is megmutatta az NBC riporterének, és megengedte, hogy jelen legyen a PayPal-nak címzett figyelmeztető levél megtervezésénél, melyet társaival egy biztonságos chat-szobában fogalmaztak meg, Manning közlegény számlájának befagyasztása miatt.
Figyelmeztetés a PayPal-nak
Udvariasan megkérjük, hogy álljanak ki meggyőződéseik mellett és ne hódoljanak be,” olvasta Brown a laptopján megfogalmazott levelet. „Szabadítsák fel a számlát, vagy tegyék elérhetővé az összeget Bradley Manning és ügyvédei számára. Ha ezt nem teszik meg, ezzel azt bizonyítják, hogy egy törvényszegő kormány bábui, ami ellentétben áll a Genfi Egyezménnyel és az Amerikai Alkotmányban megfogalmazott szabadságjogokkal.”
Végül pedig,” tette hozzá, „a szokásos befejezés. Anonymous vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk.”
Ez a mi kis mottónk.”
Barrett Brown természetesen nem minden kérdésünkre válaszolt, elmondta viszont, hogy tagjaik száma több ezerre, sőt tízezerre tehető, akik között nagy cégek és kormányhivatalok számítástechnikai igazgatói és újságírók is vannak. A csoport magja „néhány tucat” ember, akik azonnal reagálnak a fontos helyzetekre. Legfőbb céljuk az információszabadság kivívása.
A HBGary elnök-vezérigazgatója szerint az Anonymous brutális tettekre képes. A cége elleni támadás során ellopták alkalmazottaik személyes információit, társadalombiztosítási azonosító számait, és azt állítja, hogy volt, aki halálos fenyegetést is kapott.
Az Anonymous nem az, aminek az emberek hiszik. Ezek kegyetlen emberek, akik élvezik, hogy a média annyi figyelmet szentel nekik.”
Nem kérnek bocsánatot módszereikért
Brown nem tagadja, hogy az Anonymous módszerei kemények.
Egyre erősebbek vagyunk,” állította, mikor képességeikről kérdezték. „Képesek vagyunk behatolni a kormánynak dolgozó cégek szervereibe és üzemen kívül helyezni valamennyit, letörölni a biztonsági mentéseket, megszerezni a belső levelezést és dokumentumokat, lekapcsolni a cégtulajdonosok weboldalait és megszerezni mindent ezekről az oldalakról és általánosságban pokollá tudjuk tenni azoknak az életét, akik másokkal szemben igazságtalanul jártak el… zaklatjuk őket és soha többé nem fognak ebben az üzletágban elhelyezkedni. Leleplezzük őket a médiában. Képesek vagyunk tüntetéseket szervezni bárhol a világon és konkrét dolgokra irányítani a nemzet figyelmét, ha szükséges.”
Szerteágazó képességeik bizonyítékaként elmondták, hogy megszerezték az iráni nukleáris létesítményekben fennakadást okozó, híres Stuxnet féregvírus kódját is, amiről az a hír járja, hogy nyugati hírszerző szervezetek készítették Irán atomprogramja ellen. (Az amerikai kormány képviselői nem voltak hajlandóak nyilatkozni a Stuxnet ügyben.)
Igen, ez egy nagyon veszélyes szoftver,” mondta Brown, amikor a Stuxnet vírusról kérdezték. „Nem kellett volna hagyni, hogy szabadon keringjen.”
Jobb helyen lett volna az Anonymous kezében?” kérdezte az NBC riportere.
De hiszen ott van,” válaszolta Brown. „C’est la vie.”Kritikus fontosságú amerikai infrastruktúrákat fenyeget kibertámadás veszélyeBár tisztában vagyunk azzal, hogy a kibertámadások veszélye nagyon is valóságos, nem szabad elfelejteni, hogy a háttérben működő erők minden valós és szándékosan kreált támadást az Internetszabadság lerombolására vagy teljes megszüntetésére használnak a biztonság zászlaja alatt.
Forrás: Foxnews.com
Ahogyan az iráni atomerőművek irányításáért felelős számítógépeket is tönkretették a gépeket megfertőző számítógépes féregvírusok, az Egyesült Államok infrastruktúráját, beleértve, a közlekedést, elektromos hálózatot és atomerőműveket irányító rendszereket is, egy kibertámadás veszélye fenyegeti, amit két szoftver cég a rendszerek sikeres hekkelésével bizonyított.
A problémát az erőművek és egyéb fontos infrastruktúrák irányítására, a Siemens, Iconics, 7-Technologies, stb. által kifejlesztett speciális, SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition – Felügyeleti Irányítás és Adatgyűjtés) szoftverek okozzák. Ezeket a szoftvereket kizárólag ipari felhasználásra fejlesztették ki, de éppen annyira sebezhetőek, mint bármelyik otthoni számítógépen futó program.
Ezek az ipari óriások által használt úgynevezett speciális protokollok,” mondja Eric Knapp, a kritikus infrastruktúra piacára specializálódott NitroSecurity igazgatója. „Ezek a protokollok nagyon érzékenyek.” Ami azonban még több aggodalomra ad okot, hogy a protokollokat használó rendszerek még magánál a protokollnál is sérülékenyebbek. „Nukleáris létesítményekről, gyárakról, gyógyszergyárakról beszélünk, olyan cégekről, ahol a termelés automatizált.”
Szerencsére ezek a rendszerek izoláltak, a világhálóhoz biztonsági okból nem kapcsolódnak, így nehéz hozzájuk férni. Ennek ellenére mindig fennáll a vírusfertőzés veszélye (ahogyan azt az iráni példa is bizonyítja, ahol a vírusokat célzottan, az USB portokon keresztül vitték be a rendszerbe) így a védekezés folyamatos harc, magyarázza Eric Knapp.
A Stuxnet vírus tavaly júliusi felfedezése óta ezek a biztonsági rések állandóan a figyelem középpontjában vannak. A szakértők úgy jellemezték a Stuxnet támadást, mintha egy F-35-ös bombázó jelent volna meg egy I. világháborús csatamezőn. Az Egyesült Államok pontosan ilyen mértékű veszélynek van kitéve.
A Stuxnet nagyon forradalmi vírus volt ipari-irányításbiztonsági körökben,” mondta Knapp a Foxnews-nak. „Ez volt az első olyan kibertámadás, ami képes volt működésképtelenné tenni egy ipari folyamatot.”
Ez alkalommal Luigi Auriemma, informatikai kutató és egy Gleg nevű orosz biztonsági cég írt a SCADA biztonsági réseire épülő szoftvercsomagot, a rendszerek sebezhetőségét demonstrálandó. A SCADA gyengeségeit kihasználó program megjelentetését követően a Gleg weboldalát több ízben is kibertámadás érte.
Egy kívülálló számára nehéz elképzelni, hogyan képes egyetlen számítógépes vírus tönkretenni egy atomerőművet, de szakértők szerint fontos elfogadni, hogy a veszély nagyon is valós.
A Stuxnet támadás óta, ami a számítógépek USB portján keresztül jutott a rendszerbe, az ember óvatosabban bánik az USB portokkal,” mondja Knapp. „A támadások egyre kifinomultabbak. A hekkerek új módszerekkel férkőznek a rendszerekhez. Persze itt is van különbség az egyes fejlesztők képességei között.”
Knapp azt javasolja, kövessük a biztonságos gyakorlat szabályait, de ami legfontosabb „mindig a legrosszabbat feltételezzük.”
Internet 2 a kibertámadások és a szólás szabadsága ellenIdőkjelei: Az alábbi cikkben leírt javaslat igazi „megoldást” jelenthet a hatalom számára az Internet szinte közellenállás nélküli lekapcsolásához, arra hivatkozva, hogy a vészmegoldás nélkül még ennyi sem maradt volna a világhálóból, de bezzeg ők megvédték a legfontosabbakat a veszélyes online „terroristáktól”.

Forrás: Infowars.co


Danny Hillis
Danny Hillis, ismert feltaláló és tudós arra figyelmeztet, hogy az Internet „saját határait is túllépte” és egy „katasztrófa” felé halad, ezért szerinte egy „B” tervre van szükség vészhelyzet esetére. 
Hillis, a több szuperkomputerből álló „Kapcsolatgépet” megalkotó Thinking Machines (Gondolkozó Gépek) nevű cég alapítója korábban az MIT egyetem munkatársa volt.
A TED 2013-as konferenciáján a Wired magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte, mivel ma annyi egymással kapcsolatban lévő rendszer függ az Internettől „saját magunk hozzuk létre a készülő katasztrófát, mint ahogy tettük azt a pénzügyi rendszer esetében is.”
A Stuxnet vírust, az amerikai katonai adatok kínai eltérítését és az egész világhálót érintő, egyre gyakoribb szolgáltatás kiesést okozó támadásokat hozva fel példának, Hillis azt javasolja, hogy egy második, amolyan tartalék Internetet kellene létrehozni, ami egy tartalékgenerátorhoz hasonlóan működésbe lépne, amikor „az Internet bajban van”.
Hillis egy másodlagos Internetet képzel el, amit vészhelyzetben lehetne használni. Ez a jelenlegi világhálótól eltérő protokollokat használna és attól teljesen elszeparálva működne. „A higiénia alapkövetelmény lenne,” mondta Hillis. Tehát amikor az igazi Internet leáll, a rendőrség, a kórházak és a repülőterek a tartalékinternetről továbbra is üzemelni tudnának.
Figyelembe véve, hogy a nagyvállalatok és a kormány milliárdokat veszítene, ha az Internet irányítását a rosszfiúk vennék át, nem beszélve az így kialakuló káoszról, az a néhány százmillió, amibe Hillis terve kerülne, nem tűnik olyan soknak.
Ez a „B” terv vagy másodlagos Internet tökéletes ürügy lenne a hatóságok számára, hogy a jelenlegi vadnyugatszerű Internetrendszert egy új, alaposan szabályozott és cenzúrázott szerkezetre cseréljék, amiben mindenkinek engedélyre lenne szüksége ahhoz, hogy egy weboldalt üzemeltessen.
Természetesen a pénzes cégeknek vagy befolyásos magánszemélyeknek ez csupán egy rutin eljárás lenne, de a független hangokat, a szólás szabadságának utolsó bástyáit, teljesen megfojthatná.
Az állítólagos kiberbiztonsági veszélyekre hivatkozva a kormányok egyszerűen lekapcsolhatnák a régi webet és átállhatnának az új, teljesen ellenőrzött Internetre, amihez nem férnének hozzá a terroristák, a bűnözők és bomlasztó elemek, illetve senki, akit az állam veszélyesnek ítél.
Végre bevezethetnék a régóta tervbe vett Internet azonosítókat vagy engedélyeket, amit csak a hatóságok által jó magaviseletűnek ítélt egyének kapnának meg. A Nagy Kínai Tűzfalat az egész világhálóra bevezethetnék, véget vetve a sok bosszúságot okozó alternatív oldalaknak és visszafoglalva a tömegtájékoztatást a fővonalas média számára.
A probléma Hillis érvelésével, hogy az általa említett kiberbiztonsági veszélyeket ugyanaz a katonai-ipari hatalom hozta létre, amelyik az új Internet Kettőből hasznot húzna.
Az öt legutóbbi komoly számítógépes vírust például – a Stuxnet, Flame, SP, SPE és IP vírusokat – minden valószínűség szerint az amerikai és az izraeli kormány titkosszolgálatai készítették.
Hillis elég hevenyészett módon próbálja rossz hírbe hozni a jelenlegi világhálót, meg sem kísérelve, hogy kevésbé átlátszó magyarázatot adjon az új terv szükségességére.


Miért kell harcolnunk az új Internet biztonsági törvény ellenBár az alábbi kezdeményezés egyelőre az Egyesült Államokat érinti, tudjuk, hogy az ilyen törvények rövid idő alatt, általában Nagy-Britannia érintésével, Európába, így hazánkba is begyűrűznek, azonkívül rengeteg magyar oldal fut amerikai szerverről vagy .com domain névről. 
Az amerikai kongresszus két olyan törvénytervezetet is tárgyal, ami elfogadása esetén örökre megváltoztatná az Internetet. A SOPA (Stop Online Piracy Act – az Internetes kalózkodás elleni törvény) és a PIPA (Protect Intellectual Property Act – törvény a szellemi termékek védelméért) több millió weboldal letiltására hatalmazná fel az amerikai kormányt. A SOPA törvénynek az amerikai képviselőház által jelenleg tárgyalt változata a veszélyesebb a kettő közül. Az Internet atombombájának is nevezhetnénk, hiszen hasonló hatással lenne az Internet világára, mint egy atombomba fizikai világunkra. A törvény felhatalmazná a hatóságokat, hogy lekapcsoljanak bármilyen „szerzői jogot sértő vagy azt lehetővé tevő, elősegítő” weboldalt. A törvény megfogalmazása természetesen nagyon homályos és tágan értelmezhető. Sokan attól tartanak, hogy a törvényt használnák, hogy olyan oldalakat is letiltsanak, amelyek csupán „szerzői jogot sértő” oldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaznak. El tudnánk ma képzelni a világot a Facebook-hoz, Twitter-hez vagy Youtube-hoz hasonló oldalak nélkül? Az ilyen oldalak kénytelenek lennének több ezer Internet cenzort alkalmazni, akiknek az lenne a feladata, hogy folyamatosan megfigyeljék, ellenőrizzék felhasználóik tevékenységét, nehogy szerzői jogot sértő anyagok kerüljenek az oldalra. Valószínűleg sok weboldal kénytelen lenne felhagyni a felhasználók általi hozzászólások és egyéb tartalmak hozzáadásának engedélyezésével, mivel nem állna módjukban azokat cenzúrázni és folyamatosan ellenőrizni. Kezd kirajzolódni a kép?
Ezért kell minden erőnkkel harcolni a SOPA ellen! A SOPA elfogadása a szabad Internet halálát jelentheti.
A fővonalas, vagy más szóval a hatalmon levő erők által pénzelt és támogatott média éppen egy ilyen törvényre várt. Egy ilyen törvény visszaadná nekik az információáramlás feletti hatalmat, amit lassan kezdtek teljesen elveszíteni, mert a szabad Internetnek köszönhetően egyre több ember fordul más, megbízhatóbb forrásokhoz, hogy megtalálják a választ kérdéseikre. Az internetes szólásszabadság vége azt jelentené, hogy az emberek ismét kénytelenek lennének a nagy csatornákhoz fordulni a hírekért és szórakozásért.
New York Times a következőket írta a két törvényről:
A két új törvény felhatalmazná az állami főügyészt, hogy bírósági végzés vagy tárgyalás nélkül listát készítsen az internetszolgáltatók, keresőmotorok, fizetési szolgáltatók és reklámhálózatok által blokkolni köteles weboldalakról. A képviselőház által tárgyalt verzió ennél is tovább megy, mivel lehetővé tenné magáncégeknek, hogy bepereljék a szolgáltatókat, ha azok lehetővé tették, akár csak rövid időre, akár tudtukon kívül, hogy szerzői jogot sértő anyag kerüljön egy általuk tárolt oldalra. Ez óriási változás lenne a jelenlegi szabályozáshoz képest, ami védi a szolgáltatókat a polgári felelősségre vonással szemben, amennyiben a megkérdőjelezett tartalmat a számukra megküldött felszólítást követően törlik. A törvénytervezet célja eltér a Kínában alkalmazott tűzfal szándékától, ami az egész országra kiterjedő internet cenzúrát alkalmaz, de a gyakorlatban a végeredmény nagyon hasonló lenne.
Ilyen környezetben mindenki félne bármilyen harmadik féltől származó tartalmat közzétenni. A szabad internet megszűnne. A lifehacker.com a következőket írja a SOPA potenciális veszélyeiről:
Amennyiben van lehetőség kalóz vagy az online kalózkodást elősegítő tartalmat feltenni egy oldalra, a weboldalt törvény értelmében be lehet perelni. Ez lehet akár egy olyan apró dolog, mint egy szerzői joggal védett kép közzététele a Facebook-on vagy kalóz-barát információ közlése egy cikk hozzászólásában. Például egy kommentben ehhez a cikkhez, amit éppen olvasol. A legaggasztóbb tényező a törvény homályos és általános megfogalmazása.
Szerencsére néhány nagy internetes név komoly kampányt indított a törvényjavaslat ellen. Például Eric Schmidt, a Google ügyvezető-elnöke szerint a törvény „büntetné” a linkek hozzáadását a webes tartalmakhoz.
A linkek (hivatkozások) büntetésével a törvényjavaslatok bizonyos tartalmak törlésére kényszerítik a weboldalakat.”
Sergey Brin, a Google társalapítója is igen aggasztónak találja a SOPA törvényt, ami felhatalmazná az amerikai kormányt, hogy bírósági végzés nélkül cenzúrázza a kereséseket:
Elképzelhetik megdöbbenésem mértékét, amikor értesültem róla, hogy a szólásszabadság elleni legújabb támadás éppen az Egyesült Államokból ered. Jelenleg két törvény is van a kongresszus előtt, a SOPA és a PIPA, amelyek hihetetlen hatalmat adnának az amerikai kormány és a szerzői jogok tulajdonosainak kezébe, beleértve azt is, hogy kisajátítsák a tartománynévrendszert (DNS) és cenzúrázzák a keresési találatokat (és tehetnék mindezt bírósági végzés vagy tárgyalás nélkül).”
Az Egyesült Államokban eddig hittünk abban, hogy a kormánynak nincs joga elvenni tulajdonunkat tisztességes bírósági eljárás nélkül.
A SOPA ezzel szemben felhatalmazná az Egyesült Államok kormányát, hogy kimondja a „halálos ítéletet” egy weboldal felett a bíróság megkerülésével.
A SOPA elfogadása az Internet jelenlegi formájának végét jelentené.
Ha megszűnnek azok az oldalak, melyeken bárki megoszthatja véleményét, mi lenne a világgal, amikor a hatalmon lévő erők már így is minden fronton az igazság elfedésén ügyködnek?
Tényleg kínai mintára akarjuk átalakítani az Internetet Amerikában?
Szerencsére az internetközösség teljes erővel harcol a SOPA ellen. Kezdetben a GoDaddy.com nyilvánosan támogatta a SOPA tervezetet, de a Reddit által szervezettbojkott igen keményen érintette őket. Két hete a GoDaddy 70.000 domaint veszített elegyetlen hét leforgása alatt.
A nyomás hatására a GoDaddy felhagyott a törvényjavaslat támogatásával, de ugyanakkor nem foglaltak állást ellene.
Az ünnepek miatt a képviselők egy időre félretették törvényjavaslatok tárgyalását, de a csatának korántsincs vége. A tét óriási. Az Internet szabadsága az egyik legfontosabb szabadság jelenleg a világon. Ha ma nem teszünk valamit ennek a szabadságnak a védelméért, holnap már lehet, hogy késő.
Az Internet feletti hatalom minden egyes nappal szigorodik. Ahogyan arról a napokban írtunk az amerikai nemzetbiztonsági hivatal folyamatosan figyeli a közösségi oldalakat. Az oldalak megfigyelése és az internetes szólásszabadság korlátozása azonban két különböző dolog.
Az Elektronikus Front Alapítvány (Electronic Frontier Foundation) például tiltakozást szervezett a drákói törvények ellen. Nyilatkozatukban a következőket írják:
A törvényjavaslat jelenlegi szövege értelmében a kormánynak és magánfeleknek egyaránt hatalmában állna beavatkozni az Internet tartománynévrendszerébe. A kormánynak jogában állna kötelezni az internetszolgáltatókat és keresőmotorokat, hogy átirányítsák vagy letiltsák a felhasználók keresési próbálkozásait bizonyos weboldalakra vagy címekre. Ennek hatására harmadik felek megpróbálnák majd az átlagos felhasználót alternatív szerverekre csalogatni, amelyek hozzáférést biztosítanának a teljes webhez (nemcsak az frissen cenzúrázott amerikai változathoz), ami új biztonsági kockázatot teremtene, mivel a jelenlegi tartománynévrendszer megbízhatósága és egyetemes felépítése megszűnne.
A helyzet ennél is rosszabb: A SOPA rendelkezései értelmében az Internetszolgáltatókra (a hoszting cégeket is ideértve) komoly nyomás helyeződne felhasználóik megfigyelésére és tevékenységeik rendfenntartására. Míg a PIPA kifejezetten „a szerzői jogokat sértő tevékenységet folytató” oldalakat veszi kereszttűz alá, a SOPA olyan oldalakat támad, amelyek pusztán nem tesznek eleget a jogsértő magatartás nyomon követése és megakadályozása érdekében (és egyáltalán nem lehet tudni, hogy mi számít „elegendőnek”). Arra is felhatalmazza a hatóságokat, hogy lekapcsolják azokat, akik elérhetővé teszik a világ többé része által látható Internetet (nemcsak az USA által engedélyezett részét).
A SOPA elleni tiltakozás foganatosítására több weboldal is készült: link link
Védjük meg az Internet szabadságát! Az Internet lehetővé tette az átlagember számára, hogy kapcsolatot tartson fenn és szabadon kommunikáljon társaival. A SOPA elfogadása esetén ez a szabadság elveszik és az átlagember számára csak a fővonalas média marad, a hatalom által számukra közvetíteni kívánt üzenetekkel és propagandával. A törvénytervezet elutasítása esetén sem fogják feladni a próbálkozást. Résen kell lennünk, hogy megvédjük a szabad információáramlást! Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk!
És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.” – János 8:32


Obama felhatalmazza magát az amerikai kommunikációs rendszerek feletti irányítás átvételéreForrás: RT.com és Presstv.ir
Barack Obama legújabb végrehajtási utasítása igen hosszú névvel büszkélkedhet: „A nemzetbiztonsági és katasztrófavédelmi kommunikációs funkciók kijelölése”. Célja a kormány üzeneteinek közvetítése az Interneten keresztül a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek ítélt helyzetekben.
(Idők jelei: Az amerikai kormány több kapcsolódó intézkedéssel is készül az ilyen helyzetekre. A tavaly bejelentett PLAN program (Személyes Lokalizált Riasztási Hálózat) például, aminek valamennyi új mobiltelefon meg kell, hogy feleljen, előírja a kormányriasztás funkció integrálását a mobiltelefonok operációs rendszerébe, amelynek elsőként az Apple tett eleget hamarosan piacra kerülő iOS 6-os verziójú oprendszerével.)
A végrehajtási utasítás aláírására a múlt héten került sor. Szakértők szerint egy ilyen jellegű intézkedést a kongresszuson keresztül kellett volna meghozni. Amie Stapanovich, az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központ (Electronic Privacy Information Center – EPIC) munkatársa elmagyarázta, egyesek ezért idegesek a döntés miatt, mert attól tartanak, hogy az egyiptomi iszlám ébredéshez hasonlóan, ahol a kormány egyszerűen lekapcsolta az Internetet, a kommunikáció ilyen jellegű korlátozása az Egyesült Államokban is valósággá válhat.
A kiberbiztonsági törvényjavaslatok körüli vita már évek óta tart az Egyesült Államokban. A komoly felháborodás eredményeként az Internet „főkapcsolóra” vonatkozó részeket teljes egészében kivették a javaslatból. A mostani döntéssel úgy tűnik ezt a „problémát” próbálják orvosolni Washingtonban.
Az Internethasználók számának növekedését kihasználva, az amerikai kormány szeretne minél több embert elérni saját üzeneteivel. Egyelőre csupán arról van szó, hogy katasztrófa vagy vészhelyzet esetén küldenének üzenetet a felhasználóknak, de sokan attól tartanak, hogy ez csupán az első lépés az Internet feletti teljes hatalomátvétel felé.
Megint mások azt mondják, hogy nem hatalomátvételről vagy az Internet irányításáról van szó, a kormány csupán az információ megosztását próbálja „moderálni”.
A témával foglalkozók többsége azonban mégis úgy gondolja, hogy nem másról, hanem a kommunikáció feletti hatalmi harcról van szó, és minden jellegű intervenciót elleneznek.
Vészhelyzet esetén az amerikai Hadügyminisztérium lesz felelős a nemzetvédelmi érdekek támogatásához szükséges paraméterek kifejlesztéséért, míg a nemzetbiztonság feladata lesz a kormányakciók lebonyolítását támogató irányelvek kidolgozása.
A kormány Országos Kommunikációs Rendszerének saját oldalán az olvasható, hogy „az érintett infrastruktúrákba beletartozik minden kábel, vezeték nélküli, műholdas, vezetékes és sugárzott kommunikáció, amelyek az internetes kommunikációt és egyéb kulcsfontosságú információs rendszerekhez támogatást biztosítanak,” ami arra enged következtetni, hogy az elnök valóban az egész ország Internet hozzáférése feletti hatalmat adott magának.
A végrehajtási utasítás megvalósítására és annak érdekében, hogy a Fehérház mindenkit elérhessen az Egyesült Államokban, az elnök egy magas szintű bizottság létrehozásáról döntött, a nemzetbiztonság, a Pentagon, az állami telekommunikációs felügyelet és egyéb osztályok bevonásával.
Az EPIC elmagyarázta, hogy az elnök felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy „bármilyen magán létesítményt vagy eszközt lefoglaljon, amennyiben


Készülődés az I. Világháló Háborúra

Időkjelei: A háború és a háborús fenyegetettség a végső idők egyik fontos jelének számít, aminek ma már a kiberháború is része. Függetlenül attól, hogy valós, vagy megrendezett kibertámadásról van szó, manapság egy virtuális esemény éppen akkora károkat képes okozni, mint a konvencionális hadviselés, amit az USA egyik hivatalos kormányoldalán megjelent alábbi rövid cikk is jól szemléltet.
Forrás: allgov.com
A Terminátor című 1984-es sci-fi filmben a Skynet mesterséges intelligencia hálózat saját öntudatra ébred és nukleáris háborút kezdeményez az emberiség ellen. A korai XXI. század világában a föld nemzetei egészen másfajta kiberháborús veszélyekre készülnek, amelyek eredhetnek terroristáktól, haktivistáktól, ellenséges nemzetektől vagy a szervezett bűnözés köreiből. Az Egyesült Államok által dominált Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO 2008-ban létrehozta a NATO Kibervédelmi Együttműködési Központot (NATO Co-operative Cyber Defense Centre of Excellence) az észtországi Tallinnban, ahol márciusban kiber hadgyakorlatot tartottak.
A NATO helyszínválasztása szándékos volt: az I. Világháló Háborúnak nevezett 2007-es akcióban, feltehetően oroszpárti haktivisták számos média és kormányoldal ellen indítottak egyidejű, szolgáltatásmegtagadással járó támadást (DDoS – Distributed Denial of Service), valószínűleg egy addig Tallinn központjában álló, a szovjet korszakból származó szobor elmozdítása miatt.
Miközben az I. Világháló Háború sok ember szemét felnyitotta a kibertámadások veszélyeit illetően, 2010-ben a Stuxnet vírus jelentette kockázat segített igazán felfogni az új front komolyságát.
Bár a sokak szerint valamelyik izraeli vagy amerikai titkosszolgálat által az iráni urániumdúsító létesítmények megfertőzésére és ezzel hátráltatására gyártott Stuxnet vírus kevés személyi számítógépben tett kárt (mivel mint kiderült azokat közvetlenül a megtámadni kívánt szerverekre vitték fel és nem az Interneten terjedt), a támadás mégis sikeresnek mondható, hiszen körülbelül két évvel vetette hátra az iráni atomfizikusok munkáját.
Az egyre kifinomultabb rendszerek integrálásával a kibertámadások potenciális célpontjainak köre is bővül az Interneten.
Richard Clarke, aki annak idején Bill Clinton tanácsadója volt, és aki idősebb és ifjabb George Bush-t is a terrorelhárítás és kiberbiztonság fontosságára figyelmeztette, rámutatott, hogy „a kifinomult módszerekkel dolgozó kibertámadók számos különböző esemény végrehajtására képesek, a vonateltérítéstől, az áramszünetek előidézéséig. Ez nem csupán egyszerű áramszüneteket jelent. Arra is képesek, hogy tönkretegyék a generátorokat, amelyek cseréje hónapokba is telhet. Képesek felrobbantani [olaj vagy gáz] vezetékeket és leszállásra kényszeríthetik a repülőket.”
Nagytestvér a terrorizmus ellenForrás: Infowars.com

Az ENSZ egy átfogó internetesmegfigyelőrendszer felállítását szorgalmazza a nemzetközi terrorizmus elleni harc nevében, írtaDeclan McCullagh a CNET oldalán hétfőn.
A kezdeményezés szerint az Internetkávézók és könyvtárak kötelesek lennének rögzíteni a felhasználók adatait a bűnüldöző szervek számára.
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által egy bécsi konferencián „Az Internet felhasználása terrorista célokracímen kiadott dokumentuma szerint a terroristák kihasználják a Facebook, Twitter, YouTube és Dropbox oldalak és szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket „propagandájuk” terjesztésére és a nyilvános wi-fi hálózatok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.
A globalista szervezet azt állítja, hogy a terroristák azért képesek szabadon garázdálkodni az Interneten és kihasználni a közösségi oldalakat és hálózatokat, mert „nincs nemzetközileg elfogadott keretrendszer az Internetszolgáltatók által rögzítendő adatokra,” különösen az Egyesült Államokban.
A jelentés az ENSZ Terrorelhárítási Munkacsoportjának közreműködésével készült, amelynek része a Világbank, az Interpol, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Valutaalap is.
McCullagh megjegyzi, hogy az UNODC kezdeményezés összhangban van az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának erőfeszítéseivel, miközben a kongresszus a kiberbiztonsági törvény elfogadtatásáért küzd.
Szeptemberben került szóba, hogy miután a republikánusok meghiúsították a kiberbiztonsági törvény elfogadását a szenátusban, Obama elnök azt fontolgatja, hogy egy végrehajtási utasítás aláírásával oldja meg a problémát és kerüli ki a szenátus jóváhagyásának szükségességét.
Az elterelő illetve megtévesztő hadművelet részeként számos hír kering arról, hogy a terroristák és hekkerek veszélyeztetik az USA áramellátását, mint például Leon Panetta néhány héttel ezelőtti figyelmeztetése, hogy „kiber Pearl Harbor” készül az Egyesült Államok ellen.
Az ENSZ kezdeményezés legfontosabb eleme, hogy az Internet- és egyéb anonim hozzáférést biztosító webes szolgáltatókat, mint például az Internetkávézókat, könyvtárakat és wi-fi hálózatokat kötelezné a felhasználói adatok rögzítésére és tárolására.
Amennyiben kötelezővé tehetnénk a regisztrációt a wi-fi hálózatok vagy Internetkávézók használatához, fontos adatforrásokhoz juthatnánk,” áll a jelentésben. „Egy ilyen intézkedés bevezetésével kapcsolatban csupán olyan vonatkozásban merülnek fel aggályok, hogy amennyiben a regisztráció kötelezővé válik az Internetkávézókban, nem hagyhatjuk, hogy a nyilvános Internetelérés többi formája (például repülőtereken és nyilvános wi-fi hotspoknál) szabályozás nélkül maradjon.”
Az ENSZ a mobiltelefonok nyomon követését is szeretné bevezetni, valamint betiltaná a „terrorista szervezetek” által készített erőszakos videókat. A javaslat szerint a szolgáltatóknak az extra feladatok teljesítése során felmerülő költségeit az adófizetők pénzéből térítenék meg.
Oroszország egyre több csapatot mozgósít Irán északi határánAz orosz hadsereg, egy esetleges Irán elleni támadásra felkészülendő, akciótervet állított fel az orosz csapatok mozgósítására az Iránnal határos Örményországban, Grúzián keresztül, állítják jól informált orosz források.
Viktor Ozerov, az orosz biztonsági tanács elnöke elmondta, hogy az orosz katonai parancsnokság akciótervet készített egy Irán elleni támadás esetére.
Oroszország NATO nagykövete is egy Irán elleni támadás veszélyére hívta fel a figyelmet.
Irán a szomszédunk,” mondta Dimitrij Rogozin. „Amennyiben Irán bármilyen katonai konfliktusba keveredik, az közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve.” A nyugatellenesnek számító Rogozin jelenleg Oroszország miniszterelnök helyettese és ő felel az ország védelméért.
Orosz honvédelmi források szerint az orosz hadsereg nem hiszi, hogy Izrael rendelkezik az iráni védelmi eszközök legyőzésére képes katonai eszközökkel, így amerikai részről is katonai beavatkozásra számítanak.
A mozgósítás célja valószínűleg nemcsak a térségben található orosz érdekeltségek védelmére irányul, hanem Irán számára is támogatást jelent.
Több forrás is említette, hogy egy Irán elleni támadás „beláthatatlan következményekkel” járna.
A sokak által olvasott Nezavisimaya Gazeta újságban megjelent cikk, orosz katonai forrásokat idézve állítja, hogy az Irán és Szíria körüli helyzet „arra ösztönzi Oroszországot, hogy megerősítse csapatait a Kaukázusban, a Kaszpi, a Mediterrán és a Fekete tenger térségében.”
A hivatalos szóvivői irodából újabban kiszivárgott valamint hírügynökségi hírek szerint az izraeli támadás szinte biztosra vehető idén nyárig.
Mivel egy ilyen konfliktus komolyan veszélyeztetné az orosz érdekeltségeket a térségben a támadásra való felkészülés már két évvel ezelőtt megkezdődött az örményországi Gyumri-ban található 102-es katonai bázis modernizálásával. A bázis geopolitikai szempontból rendkívül fontos helyen van.
Az orosz hadsereg szeptemberre tervezi szokásos évi hadgyakorlatát, aminek a Kavkaz 2012 nevet adták, de a források szerint az ehhez szükséges eszközök és csapatok mozgósítása már most elkezdődött az Irán elleni támadás veszélye miatt.

Az iráni nagykövet szerint már csak a háború állíthatja meg országátForrás: Infowars.com


Hassan Danaie-far nagykövet
Hassan Danaie-Far, Irán iraki nagykövete, az AFP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok most már csak egy háború árán állíthatja meg országa atomprogramját, ami válaszként a világ olajkereskedelemi csomópontjának, a Hormuz-szorosnak a lezárását eredményezné. „Az egyetlen kártya az asztalon a háború. Vajon ez az USA hasznára válna? A világ hasznára válna? A terület hasznára válna?” nyilatkoztaHassan Danaie-Far, hozzátéve, hogy „Mi egyebet tehet Barack Obama?” 
A nagykövet megismételte a korábban többször is elhangzott iráni fenyegetést, hogy az országa ellen indított amerikai katonai támadás esetén a Hormuz-szoros lezárása megtörténne. A szoroson halad át a világ olajszállítmányainak egyharmada.
Amennyiben mozgolódást vagy bármilyen akciót észlelünk az ellenségeink, például az Egyesült Államok részéről országunk ellen, egy ilyen lépés természetes reakciónak számítana, így könnyen megtörténhet,” mondta a nagykövet, figyelmeztetve, hogy egy ilyen fordulat esetén „mindenki vesztes lenne.”
A múlt hónap során Irán tagadta, hogy a szoros lezárására készülne a geopolitikailag rendkívül fontos térségben tartott hatnapos tengerészeti hadgyakorlat részeként.
A hadgyakorlat során Teherán nem kevesebb, mint 30 alkalommalfigyelmeztette a külföldi felderítő repülőket, hogy tartsák távol magukat a gyakorlattól.
Tavaly júliusban Hassan Firouzabadi, az iráni hadsereg vezérőrnagyabejelentette, hogy Irán elkészült a Hormuz-szoros lezárásához szükséges előkészületekkel, és csak Sayyed Ali Khamenei ajatollah, az ország vallási vezetőjének parancsára várnak.
A szoros lezárásával kapcsolatos korábbi hamis híreknek köszönhetően már láthattuk miként reagálnak az olajárak az ilyen fejleményekre. A szakérők jóslatai szerint egy ilyen lépés 3-500 dolláros magasságokba küldené az olaj hordónkénti árát.
Washington pedig többször is kijelentette, hogy a Hormuz-szoros lezárása azt a bizonyos vörös vonalat jelentené, aminek átlépése mindenképpen katonai akciót vonna maga után az Egyesült Államok részéről.


2012. áprilisra Iránnak öt atombombája lehet, a katonai opció már csak 2-3 hónapig áll nyitvaForrás: DebkaFile


Az Iráni Forradalmi Gárda bázisán történt szombati robbanában meghalt Hassan Moghadam dandártábornok
A november 13-án New Yorkban az izraeli vezetők számára zárt ajtók mögött tartott találkozón elhangzottak szerint az Irán elleni katonai támadás lehetősége már csak rövid ideig áll nyitva, jelentették a DebkaFile forrásai. 2012 márciusa után az ablak bezárul. Amerikai titkosszolgálati információk szerint addigra Irán öt atombombával vagy atomtöltetű rakétával is rendelkezhet, amely esetben egy katonai támadás veszélyes mennyiségű radioaktív szennyeződéssel árasztaná el az egész Perzsa-öblöt, ahonnan a világ energiaforrásának jelentős része érkezik. 
Vasárnapi nyilatkozatában Barack Obama elmondta, hogy véleménye szerint az Irán elleni szankciók kezdik éreztetni hatásukat az ország gazdaságán, hozzátéve, hogy „az USA mellett Oroszország és Kína is mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Iránt az atomfegyver létrehozásában és egy közel-keleti fegyverkezési verseny elindításában.”
Obama elnök a fenti nyilatkozatot az orosz és kínai kormányfőkkel a Nemzetközi Atomenergia Hivatal jelentésének megvitatására összehívott találkozó után tette. Elmondta, hogy mindhárom ország elkötelezte magát aziránt, hogy távol tartsa Iránt az atombomba gyártásának lehetőségétől.
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter szerint azonban a szankciók ideje lejárt és „a problémát most már csak diplomáciai úton lehet megoldani.” A DebkaFile elemzői szerint a kemény szankciók kivetésének lehetősége már nincs asztalon, amelyek egyébként sem jártak sikerrel, amint azt az IAEA legújabb [igencsak vitatott] jelentése is megerősíti.
A Moszkva által preferált diplomáciai megoldás eddig nem járt sikerrel. Az egyetlen eredmény, hogy Teherán időt nyert atomprogramja folytatásához.
Obama elnök szombaton megismételte, hogy „bár a diplomáciai megoldást preferálja, „egyetlen opciót sem zárnak ki. Irán, egy atombomba birtokában nemcsak a térség, de az Egyesült Államok számára is óriási veszélyt jelentene.” Ez volt az első olyan nyilatkozat, amelyben az elnök közvetlen veszélyforrásnak nevezte Iránt „az Egyesült Államok területi érdekei és befolyása szempontjából.”
Az izraeli vezetők számára tartott vasárnapi találkozón tudatták a résztvevőkkel, hogy a kormány titkosszolgálati információi szerint az Egyesült Államoknak és Izraelnek mindössze néhány hónap áll rendelkezésére egy katonai támadás elindítására, mivel addigra Irán öt atomtöltetű rakétával fog rendelkezni.
A DebkaFile katonai és titkosszolgálati forrásai cáfolták azt a hírt, miszerint a CIA vagy az izraeli Mossad volt felelős a szombati teheráni robbantásért az Iráni Forradalmi Gárda bázisán, amelyben a rakétafejlesztésekért felelős Hassan Moghadam dandártábornok életét vesztette.
Bár mindkét szervezet félelmetes képességekkel rendelkezik, még pilóta nélküli repülőgépek bevetésével sem lennének képesek egyetlen rakétát eltalálni a Gárda bázisán belül, pontosan abban a pillanatban, amikor a Gárda vezetői a rakéta találati pontosságának fejlesztését tárgyalják a rakéta körül állva. A rendelkezésre álló információk arra engednek következtetni, hogy a rakéta véletlenül robbant fel.Irán a Hormuz-szoros lezárását gyakoroljaForrás: Infowars.com
Az iráni nemzetvédelmi bizottság egyik tagja szerint Irán katonai gyakorló hadműveletet indít a Hormuz-szoros lezárásának gyakorlására. Egy ilyen lépés szinte teljesen megbénítaná a világnak ezen a pontján áthaladó olajkereskedelmet.
Parviz Sarvari, az iráni parlament egyik tagja, az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, „Hamarosan katonai gyakorlatot tartunk a Hormuz-szoros lezárásához használható manőverek kialakítására. Amennyiben a világ bizonytalanságot akar kialakítani ebben a térségben, mi elhozzuk ezt a bizonytalanságot,” jelentette a Reuters.
A legkeskenyebb szakaszán mindössze 34 mérföld széles Hormuz-szoros kulcsfontosságú átkelőhely a Perzsa-öböl olajexportőr országai számáa. Naponta 15,5 millió hordó, a világ vízi úton szállított olajmennyiségének 33%-a halad itt át.
Az iráni hadsereg nem volt hajlandó kommentálni a jelentést, de azt tudjuk, hogy nem ez az első alkalom, amikor Irán a szoros lezárásával fenyegetőzött egy izraeli-amerikai támadás, vagy háborús agressziónak számító művelet esetén.
Az iráni olajkereskedelem ellen kilátásba helyezett szankciókra reagálva Ramin Mehmanparast, külügyi szóvivő elmondta, hogy egy ilyen lépés hatására az olaj ára hordónként 250 dollár fölé is emelkedhet.
Válaszul Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter kijelentette, „a Perzsa-öböl olajkereskedelmének akadályoztatása nagyon komoly fenyegetés ránk nézve, az Egyesült Államok szemében ez a bizonyos vörös vonal, amit nem tanácsos átlépni.”
Egyes szakértők szerint a Hormuz-szoros 30 napra történő lezárása 3-500 dolláros magasságokba repítené az olajárakat, azonnali gazdasági bizonytalanságot idézve elő, az Egyesült Államoknak pedig 75 milliárd dollár veszteséget jelentene.
Ahogyan arról a múlt héten is szó esett, az Egyesült Államok összesen három hadihajót, és további kisebb támadó hajókat küldött a közel-keletre.
A USS John C. Stennis már egy ideje az iráni vizek közelében horgonyzik, miközben a USS Abraham Lincoln és a USS Carl Vinson hamarosan csatlakoznak hozzá.
Az Egyesült Államok jelenleg öt fő repülőgép anyahajót állomásoztat a világ különböző pontjain. Ugyanannyit, mint az iraki megszállást megelelőzően, 2003 elején.Obama vajon Szíria ellen is háborút indít?Forrás: Infowars.com
Az Obama kormány ismét háborúra készül, amit ezúttal, csakúgy mint Líbia esetében sem engedhet meg magának. A Washingtonban lejátszódó események kísértetiesen hasonlítanak a Líbia lerohanása előtt történtekhez.
Barack Obama, valamint Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kanada vezetői [múlt hét] csütörtökön a hatalom átadására szólították fel Bashar al-Assad szír elnököt,” írta a New York Times. „Az előre megírt koreográfia szerint kivitelezett lépést több hónapon keresztül tartó tüntetések és véres megtorlások előzték meg Szíriában.”
A bejelentés előtt az ENSZ minden olyan munkatársát kivonta Szíriából, akinek jelenlétére nem volt feltétlenül szükség és számos Szíriában dolgozó külföldit is hazarendeltek.
A szír elnök lemondásra való felszólítása pontosan megegyezik a Líbia megtámadása előtti lépéssel. Február 26-án Obama elnök lemondásra szólította fel Kadhafit. Három héttel később amerikai B-2-es bombázók támadást indítottak líbiai célpontok ellen.
Kinek az eszén próbálnak túljárni a NATO vezetők, amikor burkolt célzásokkal próbálják elérni Assad távozását? Miután megígérték a világnak, hogy a Líbia elleni kampány csupán „napokig, nem hetekigfog tartani, a NATO erők és al-Kaidabeli szövetségeseiköt hónap elteltével sem voltak képesek elérni, amit ígértek.
Természetesen sokfelé vannak népüket elnyomó diktátorok hatalmon a világban, de érdekes módon a NATO csak azoknak az elmozdítását tartja szükségesnek, melyek országa természeti forrásokban gazdag vagy földrajzi elhelyezkedésük stratégiai fontosságú.
Olajkincsének köszönhetően, vagy inkább miatt, Líbia volt a legértékesebb gyöngyszem a sorban. Szíria esetében Dmitry Rogozin, orosz küldött arra figyelmeztetett, hogy Szíria megtámadása csupán Irán megtámadásának és egy „kiterjedt háború kirobbanásának felvezetése”.
A háborús készülődés egyértelműen összefüggésben áll a szuverén Palesztin állam megalapítására irányuló törekvésekkel, amiről a jövő hónap során születhet döntés az ENSZ-ben. Titkosszolgálati körökben már hetek óta arról keringenek hírek, hogy azEgyesült Államok és/vagy Izrael új konfliktust készül indítani az ENSZ szavazás meghiúsítása érdekében.
Jean Rannaou, a francia hadsereg volt tábornoka, két héttel ezelőtt elmondta, hogy „kivitelezhetőnek tartja” a Szíria elleni támadást, hozzátéve, hogy az ország nem lenne képes visszaverni a támadást, bár meg kell jegyeznünk, hogy ugyanezt állították Kadhafi Líbiájáról is márciusban.
Bár a nyugati média híradásai mélységesen elítélték Assad brutális megtorló akcióit a demokráciáért tüntetők ellen, Robert Baer, volt CIA és Alastair Crooke, volt MI6 ügynökök egyetértenek, hogy a helyzet ennél sokkal összetettebb.
A szírek változást akarnak, de akár elhiszi a nyugat akár nem, a legtöbb damaszkuszi, aleppo-i, a legtöbb középosztálybeli vagy kereskedő illetve kisebbség szerint Assad az egyetlen ember, aki képes lehet végrehajtani a reformokat,” mondta. „Két dologtól tartanak mindenek felett: a polgárháborútól és a nyugat beavatkozásától… Szeretnék elkerülni azt, ami Líbiával történt, mert az polgárháborúhoz vezetne,” mondta Crooke.
Ahogy Tony Cartolucci cikkében olvashattuk, úgy tűnik, a fővonalas média újrahasznosítja a Kadhafi brutalitásáról szóló beszámolókat, hogy felerősítse Assad megtorló akcióinak szörnyűségét, miközben a nyugat készen áll az újabb háborúra, az USA és az európai nagyhatalmak gazdasága pedig szép csendben omladozik.India is csatlakozik a dollármentes zónához
Forrás: Zerohedge

Két hete arról írtunk, hogy bár az Egyesült Államok és Európa úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és nem lennének likviditási gondjaik, Ázsiát nem lehet becsapni. Aki töprengett már azon, hogyan fog kinézni a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése, egyik olvasónk szerint „nem durranással, hanem nyöszörgéssel” jön el. Jelen esetben pedig egy egész sor kétoldalú megállapodással, amint arról ezek a cikkek is bizonyságot tesznek: Kína és Japán kihagyják a dollártKína és Oroszország elhagyja a dollárt a két ország közötti kereskedelembenKína és Irán dollármentes olajkereskedelmeIndia és Japán 15 milliárd dolláros egyezménye valamint Irán és Oroszország dollár helyett riálban és rubelben kereskednek.
legújabb ilyen irányú megállapodás szintén Ázsiából érkezik:
India és Irán megállapodtak, hogy évi 12 milliárd dolláros olajkereskedelmüket mostantól rúpiában folytatják, a szankciók miatti több mint egyéves fizetési gondokat követően, tudtuk meg egy kormányforrásból pénteken.”
Tehát, hogy összefoglaljuk a helyzetet: Japán, Kína, Oroszország, India és Irán, a legnagyobb energiatermelők és leg termőképesebb nemzetek a világon, fokozatosan felhagynak a dollárban történő kereskedelemmel egymás között. Ezeket a kétoldalú megállapodásokat minden bizonnyal fokozatosan kiterjesztik majd más országokra is, hála Barack Obama külpolitikájának, ami sarokba szorította őket, így nem is maradt más választásuk, mint alternatív, dollármentes megoldás után nézni.
Ezt leszámítva a dollár még mindig a világ tartalékvalutája, csak ki tudnánk számolni valahogy, hogy mennyi képzeletbeli pénzt kell fizetni, a „fejlett világbeli” képzeletbeli biztosítékokért.
Reuters a következőket írja India csatlakozásáról a dollármentes klubhoz:
India küldöttsége Teheránba érkezett, hogy megtárgyalják a két ország közötti fizetéseket, majd végül az indiai rúpia használatában egyeztek meg.
Az Iráni Központi Bank számlát nyit egy indiai bankban az importért járó fizetések fogadására,” közölte a forrás, aki közvetlen információval rendelkezik az ügyben. „A rendszer rövid időn belül életbe lép.”
A forrás nem nevezte meg a szóban forgó bankot, de egy másik forrás szerint az UCO bank lehet az egyik jelölt, mivel semmilyen amerikai érdekeltséggel nem rendelkezik.
Szóval milyen ország is ez az India?
Csupán a világ negyedik legnagyobb olajtermelője, fogyasztásának 12%-át veszi Irántól, azaz napi 350-400 ezer hordót, amivel Kínát követve ők Irán második legnagyobb olajvásárlói. Washington azonban még szorosabb pénzügyi szankciókat vezetett be Irán ellen és azt akarja, hogy Ázsia, Teherán legfontosabb olajpiaca, csökkentse olajimportját, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a muzulmán országra, atomprogramjának lassítását remélve a lépéstől.
Az Európa bejáratának szerepét betöltő Törökországról se feledkezzünk meg (akik nagyon dühösek mostanában).
Törökország és Irán csütörtökön megállapodtak, hogy bővítik pénzügyi kereskedelmüket egymással és fokozatosan megerősítik banki kapcsolataikat.
Amikor a dollár elbukik, és a valutát leértékelik, elkezdődhet a barterezés:
Rahul Khullar, India kereskedelmi államtitkára elmondta, hogy küldöttsége megpróbál olyan megoldást találni Iránnal, amivel megkerülhetik az Egyesült Államok szankcióit és megvédhetik olajellátásukat és elősegíthetik az indiai exportot.
A kormányforrás szerint Irán beleegyezett, hogy növeli indiai importját, aminek összege 2,7 milliárd dollár volt a tavalyi év során. Fontos import termék a sajtolt olajtermékek melléktermékei, a rizs és a tea.
A megállapodás némiképp megvédi Iránt az árfolyam ingadozásoktól,” mondta a forrás.
A helyzet iróniája, hogy a fent említett szankciókkal és embargóval az Egyesült Államok és Európa lábon lövi magát, mert az intézkedés új utakat nyit az érintett országok számára, amit nem lehet nyílt ellenállásnak nevezni. Az ázsiai dollármentes klub országai így több nyersolajhoz juthatnak és olcsóbban, miközben monetáris kapcsolatuk szomszédaikkal erősödik, és egyre kevésbe függnek a világ leáldozóban levő tartalékvalutájától.
Az Egyesült Államok számára rendkívül fontos, hogy Ázsia támogassa Irán elleni szankcióit, hiszen Irán napi nyersolaj exportjának több mint felét ők veszik meg. Az Európai Unió elvileg elfogadta, hogy január 23-tól tilalmat vezet be az iráni nyersolaj importra.
Az iráni nyersolaj legnagyobb felvásárlójának számító Kína visszautasította a washingtoni szankciókat, mivel ezzel szerinte az Egyesült Államok túllépi hatáskörét, és az ázsiai nagyhatalom nem kívánja veszélyeztetni a számára oly fontos importot az OPEC második legnagyobb olajtermelőjétől.
A szükség lehet a legtöbb dollármentes megoldás szülőanyja, de az biztos, hogy a szükség szülőatyja Barack Obama.

Az amerikai repülőgép anyahajók elhagyják a Perzsa-öböl térségét?Forrás: Infowars.com
A Stratfor folyamatosan frissített tengerészeti térképei alapján arra lehet következtetni, hogy az Irán elleni izraeli támadás elhalasztásáról szóló hírek igazak lehetnek. A látszat szerint az amerikai anyahajók közül több is távozóban van a Perzsa-öbölből.
A múlt hónapban még úgy tűnt, hogy az Irán elleni támadás nagyon közel van, figyelembe véve, hogy már három amerikai anyahajó is a térségbe érkezett vagy útban volt a Perzsa-öböl felé, a másik négy hadihajó és egyéb tengerészeti jármű mellé.
A legújabb tengerészeti helyzettérképek azonban azt mutatják, hogy az USA kivonja fizikai hadieszközeinek jelentős részét a térségből.
A Hormuz-szoros körül január óta járőröző USS Carl Vinson anyahajót a 7. amerikai flottához irányították, hogy egy közös indiai-amerikai tengerészti hadgyakorlaton vegyen részt.
A Perzsa-öbölbe decemberben érkezett USS Lincoln még mindig az 5. flottához van beosztva, de a térkép szerint távolodik a Hormuz-szorostól.
Az USS Makin Island (LHD-8) Wasp-osztályú kétjáratú támadóhajó szintén távolodik a térségtől.
Az USS Enterprise, amiről mindenki azt gondolta, hogy csatlakozik a Vinston és Lincoln anyahajókhoz Irán közelében átirányításra került a 6. flottához.
A nyilvánvaló áthelyezések oka valószínűleg kapcsolatban van az elmúlt két hét során felröppent hírekkel, amelyek szerint Izrael úgy döntött elhalasztja az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett támadást.
Szerdán Richard Silverstein, izraeli író elmondta, hogy a Likud párthoz közeli bizalmas forrása szerint „Bibi Netanjahu úgy döntött néhány héttel vagy akár a következő izraeli választások utáni hónapokra halasztja az Irán elleni támadást.”
Ugyan ezen a napon a Jerusalem Post, nevüket elhallgató védelmi minisztériumi forrásokat idézve azt írta, hogy a támadást a jövő évre halasztották. „Megtörténhet még ebben az évben is, de 2013 is lehetőség marad,” mondta a forrás. „Meg kell várnunk a szankciók és diplomáciai lépések hatását és az iráni rezsim ezekre adott válaszát.”
múlt hét során Amir Oren, a Haaretz tudósítója arról számolt be, hogy a támadást 2013 tavaszáig elhalasztották, egy izraeli-amerikai közös hadgyakorlat miatt, ami nem a várt eredményeket hozta. Oren egyúttal azt is állította, hogy Ehud Barak kijelentése, miszerint Izrael az USA jóváhagyása nélkül nem indítana támadást az amerikai elnökválasztások előtt, azt jelentette, hogy „a háborút legalább 2013 tavaszáig elnapolták.”
múlt hónapban arról érkezett hír, hogy Izrael „beleegyezett, hogy az idei évben nem indítja el az iráni nukleáris létesítmények elleni támadást az Egyesült Államok által ígért katonai eszközökért cserébe,” köztük bunkerromboló rakétákkal és légi tankolásra képes repülőkkel. A megállapodás sokak szerint annak a hallgatólagos beismerése, hogy az Obama kormány támogatná Izraelt az Irán elleni támadásban, ha Izrael vár a novemberi elnökválasztás végéig.
Egyelőre nem tudni, hogy ezek a tengerészeti manőverek csupán egy elterelő stratégia részét képezik-e, azt a látszatot keltve Irán felé, hogy nincs oka aggódni, de a jelek inkább arra engednek következtetni, hogy a támadást elhalasztják.

Friss: A Reuters és az AP hírügynökségek jelentései szerint az USS Enterprise a Perzsa öböl térségébe érkezett, ahol csatlakozik az USS Abraham Lincoln anyahajóhoz, az olajszállítmányok útvonalának védelmében, írja ugyanaz a Haarez.com, amelyik az Irán elleni támadás elhalasztásáról írt néhány napja. Az Enterprise csatlakozását az 5. flottához az amerikai tengerészet saját honlapja is megerősítette.

Irán válasza az amerikai armada hadgyakorlatára
Forrás: Infowars.com

A Perzsa-öbölben gyülekező amerikai és brit hadihajókról tudósítóTelegraph cikk megjelenését követően Ali Fadavi, az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy „Izraelből semmi sem marad, ha Iránt megtámadják”.
Válaszunk Izrael számára világos: Szerintem semmi sem marad Izraelből (ha megtámadja Iránt). Figyelembe véve Izrael kis méretét és sebezhetőségét egy komoly iráni rakétatámadással szemben, nem hiszem, hogy egyetlen hely is biztonságban maradhat Izraelben,” mondta egy másik magas beosztású iráni katonai vezető,Mohammad Ali Jafari tábornok.
Megerősítette, hogy egy országa ellen idított támadás esetén Irán lezárná a Hormuz-szorost, megtámadná az USA közel-keleti bázisait és kilépne az atomsorompó egyezményből.
Az Irán körül elszórtan elhelyezkedő amerikai katonai bázisok komoly gyengeségnek tekinthetők. Az általuk felállított rakétaelhárító pajzsok, a rendelkezésünkre álló információk alapján, csak néhány rakétára működnének. Ha azonban nagymennyiségű rakétával találnák szemben magukat, a pajzsok elveszítenék hatékonyságukat és nem működnének,” mondta.
A Telegraph cikk szerint a nyugati vezetők biztosak abban, hogy Irán megpróbálná lezárni a Hormuz-szorost, ha nukleáris létesítményeit támadás éri. A világ összes olajszállítmányainak hozzávetőlegesen 35 százaléka halad át jelenleg a szoroson.
Amennyiben háború törne ki, Iránnal az egyik és a nyugattal és az USA-val a másik oldalon, természetes, hogy gond lesz a Hormuz-szorossal. Az energiaexport sérülni fog. Természetes, hogy ez fog történni,” mondta Ali Jafari.
A Telegraph szerint az Iráni Forradalmi Gárda csapatai a „belépési engedély” megtagadásával fogják gátolni a szoros forgalmát és célzottan a hadi és kereskedelmi hajókat támadnák.
A cikk szerint 25 ország, köztük az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország, Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok hadihajói kezdték meg hadgyakorlatukat szombaton az öbölben. A multinacionális gyakorlatban három Nimitz osztályú amerikai repülőgép hordozó vesz részt, amelyeken több katonai légi jármű található, mint amennyivel az iráni hadsereg összesen rendelkezik.
Ilyen nagy hadgyakorlatot még soha nem tartottak a térségben, amely során a Hormuz-szoros blokádjának feloldását gyakorolják.
Októberben Irán is hadgyakorlatot tart a Perzsa-öbölben, hogy demonstrálja, képes megvédeni országát a támadástól. Irán beharangozása szerint az októberi hadgyakorlat „az Iszlám Köztársaság történelmének legnagyobb légvédelmi gyakorlata lesz és egy izraeli katonai támadásra adott leglátványosabb válasz,” írja a Telegraph.
A hadgyakorlat során Irán pilótanélküli repülőket, föld-levegő rakétákat és a saját minősítésük szerinti legmodernebb radarokat is használni fognak. Egy esetleges izraeli támadás kivédésére a Forradalmi Gárda az ország különböző pontjain található 3600 stratégiai helyszín védelmét is tesztelni fogja.
Amerikai kormányforrások szerint a támadás elkerülhetetlen és még a novemberi választások előttre várható.
Augusztusban is hasonló hírek röppentek fel. Alon Ben-David, akit a Daily Mailmegbízható katonai tudósítónak tart, azt állítja, hogy Izrael „közelebb van egy Irán elleni támadáshoz, mint valaha”.

EMP támadással Izrael évtizedekkel vethetné vissza Iránt

Időkjelei: Az elmúlt hetekben sok hír érkezett egy esetleges Irán elleni támadással kapcsolatban. Természetesen ezeket sem megerősíteni, sem megcáfolni nem áll módunkban, de az információkat ettől függetlenül fontosnak tartjuk, hiszen az izraeli-iráni konfliktus komoly befolyással lehet a gazdasági és politikai helyzet alakulására az egész világon. 
A brit Sunday Times az izraeli védelmi erők egyik „meglepetéséről” írt, amit egy Irán elleni támadás során vethetne be az ország.
A vasárnap megjelent cikk szerint a zsidó állam képes lenne teljesen megbénítani Irán áramellátását egy elektromágneses impulzust (EMP) kibocsátó fegyver bevetésével az iráni katonai létesítmények ellen indított támadás keretein belül, ami „kőkorszaki állapotokat teremtene.”
A lehetőséget többször és több helyen is felvetették izraeli berkekben, miközben folyamatosan zajlik a vita a politikusok között, hogy indítson-e Izrael gyors támadást Irán atomlétesítményei ellen.
Egyes hírek Bill Gertz, amerikai veterán védelmi szakértőt idézve azt írják, hogy az amerikai titkosszolgálatok jelentései szerint „erősödik az aggodalom, hogy Izrael magassági nukleáris robbantást tervez bevetni az ország áramellátásának megzavarására.”
Az EMP technológia több évtizedes múltra tekint vissza. Az elektromágneses impulzus bevetésének lényege, hogy rendkívül intenzív gamma energiát bocsát ki, ami reakcióba lép a föld mágneses mezejével és a hatótávolságon belül található minden elektronikai eszközt tönkretesz.
Bár eredetileg az EMP hatását nagy magasságban végzett nukleáris tesztek során figyelték meg az 50-es, 60-as években, az impulzust nukleáris eszköz nélkül is létre lehet hozni, például egy mikrohullámú generátor segítségével.
Egy ilyen impulzus a teljes elektromos ellátást, a közlekedési rendszerhez használt kommunikációt, a pénzügyi és egyéb szolgáltatásokat, egyszóval mindent, ami áramot használ kiiktathat.
Az izraeli rakétavédelmi pajzs kifejlesztésében résztvevő Uzi Rubin szerint „egy nukleáris eszköz bevetése, akkor is, ha az nem halálos, mint például az EMP esetében, szóba sem jöhet. EMP támadást a földről is lehet indítani.”
* * *
Eközben a Daily Mail és a Times of Israel arról írnak, hogy a brit MI6 vezetője megpróbálta lebeszélni Izraelt Irán egyoldalú megtámadásáról:
A hírek azután reppentek fel, hogy az izraeli sajtó szerint Benjamin Netanyahu és David Cameron megbeszélést tartottak az ügyben telefonon még az olimpiai játékok megkezdése előtt.
Sir John Sawyers, az MI6 vezetője állítólag azzal az üzenettel érkezett Izraelbe, hogy az Egyesült Királyság egyelőre nem támogatja az izraeli katonai támadást Irán ellen, hanem több időt szeretne adni a diplomáciának.
Izraeli források szerint Sawyer látogatása, valamint egyéb diplomáciai hangok Németországból és az Egyesült Államokból komoly befolyást gyakoroltak az izraeli miniszterelnökre és terveire.

1001 holdfénymentes éjszaka, avagy az Irán elleni támadás lehetséges időpontjaiForrás: ZeroHedge


Az izraeli biztonsági tanács múlt pénteki többségi szavazását követően, amely során megadták a felhatalmazást egy Irán elleni „lépésre”, a „ha” már nem kérdés, csupán a „mikorra” nem tudjuk a választ. Amint a Rapidan Csoport alábbi elemzéséből kiderül, mindössze körülbelül 10 egyértelmű, 10-napos újhold időszak maradt 2012-ben, ami egy támadás kezdeteként szóba jöhet. Amennyiben kivonjuk az általában homokviharokkal tarkított hónapokat (április, július és szeptember), összesen 7 olyan időszak marad, amely során realisztikusan el lehet indítani egy katonai támadást.
Emellett a CVN 65 anyahajó csigalassúsággal halad és még mindig csak a Gibraltári szorosnál tart. Mivel katonai akcióra csak akkor lehet számítani, ha legalább 3 amerikai repülőgép hordozó van már a térségben, és mivel az ICE ultra- rövid-távú emelkedés-korlátokat léptetett életbe a nyersolaj kereskedésre április 1-i hatállyal, kizárhatjuk az időben legközelebbi, március 17-27 közötti időszakot. Így már csak hat időpont marad. Azt tanácsoljuk, hogy a piaci ár feletti (OTM) Brent nyersolaj call opciókra csapjunk le az alábbi időszakokat közvetlenül megelőző napokban, mivel bármilyen meglepetésszerű támadás azonnali árnövelő hatással lesz minden éghető termékre.
Az időzítésről a Rapidan Group szerint:
A sajtó értesülései szerint a támadás valószínűsége 2012 második negyedéve és az év vége között a legmagasabb, ebből is a második és harmadik negyedévet tartják a legesélyesebbnek.
Amennyiben Izrael konvencionális támadás mellett dönt, a legoptimálisabb körülmények a holdfény és felhő mentes éjszakákon vannak. Izrael „Orchard” hadművelete Szíria Al-Kibar-i reaktora ellen 2007. szeptember 6-án, az újhold előtt öt nappal indult. Ebből is látszik, hogy a támadás valószínűsége közvetlenül az újhold előtti és utáni öt nap során a legmagasabb, amint azt az alábbi táblázat is mutatja. Az alacsony páratartalom is előnyös, de nem elengedhetetlen.
A támadók megpróbálják kerülni a homokviharokat, amelyek áprilisban, júliusban és szeptemberben igen gyakoriak voltak Iránban az elmúlt évek során. A tavaly április közepén érkezett óriási homokvihar 20 megyén át tombolt, szükségessé téve az iskolák és boltok bezárását. A homokviharokat előre lehet jelezni és egy támadás tervezői mindenképpen figyelembe veszik az eshetőséget.


Az Enterprise anyahajó utolsó bevetése – Irány IránForrás: ZeroHedge
Sailors aboard the aircraft carrier USS Enterprise man the rails while departing Naval Station Norfolk for the ship’s 22nd and final deployment.
Tegnap, amerikai idő szerint (ET) délben az Enterprise repülőgép anyahajó, más névenCVN-65, elhagyta norfolki állomáshelyét, hogy utolsó útjára induljon az Arab tenger, értsd Irán felé. A célállomáson egy hét múlva csatlakozik a CVN 72 Lincoln és CVN 70 Vinson anyahajókhoz és a LHD 8 Makin szigethez. Feladatuk a térségben kialakuló „ellenséges” konfliktus esetén támogatást biztosítani. 
Januárban derült ki, hogy az Enterprise utolsó bevetése Irán közelében lesz, azóta az anyahajó Florida partjainál készült a „hamis teokráciát” követő fundamentalista államok elleni manőverekre.
Tehát 7-10 napon belül három amerikai anyahajó és egy kétéltű hadihajó lesz már az Arab tengeren.
WVEC.com írja:
Több ezer amerikai tengerész indul útnak ma az utolsó bevetésére elhajózó USS Enterprise fedélzetén.
Az Enterprise Anyahajó Bevetési Csoport (ENT CSG) hajóin összesen 5000 tengerész teljesít szolgálatot.
Az anyahajót hétfőn három irányított rakétaromboló is követi majd: az USS Porter, USS Nitze és USS James E. Williams.
Óvakodj március idusától: avagy a gazdasági összeomlás és a háború kettős csapása

Forrás: The Excavator
A romlás soha nincs oly rejtve az ember elől, mint mikor közel van és ránk zúdítja szörnyű dolgait.” – Edward Young, Éjszakai gondolatok
A világgazdaság egy olyan válság küszöbén áll, ami véget vethet a modern civilizáció általunk eddig ismert korszakának.
Egyik nemzet, vagy inkább bankkolónia, a másik után omlik majd össze. A globális szegénység és munkanélküliség szociálisan és gazdaságilag fenntarthatatlan szintre emelkedett a jelenlegi pénzügyi, politikai és bürokratikus rendszer keretein belül, ami csupán egy maroknyi ember érdekeit tartja szem előtt a tömegekkel szemben.
Találó, hogy a nyugati civilizáció összeomlása éppen annak ősi bölcsőjéből, Görögországból induljon el. Ez az egykor nagy nemzet áldozatul esett az új zsarnoki világrend bevezetését a színfalak mögül irányító bankárok mesterkedésének.
Gus Lubin „Óvakodj március idusától, vagy talán egy pár nappal későbbi időponttól” című cikkében azt fejtegeti, hogy Görögország szerkezeti összeomlását a globális befektetők március 20-ára várják.
Egyesek úgy gondolják, hogy egy görög csőd és a világgazdaság összeomlása jót tesz majd bolygónk fejlődésének. Ez különösen igaz a növekedést ellenző radikális elit és New Age körökre, akik meg vannak győződve arról, hogy világot tönkreteszi a gazdasági fejlődés és a modern iparosodás.
Egyáltalán nem bánják, ha a Görögországhoz hasonló nemzetek összeomlanak. Azzal próbálják igazolni gazdasági hadviselésüket és a pénzügyi rablást, hogy a nemzeti gazdaságok elpusztításával a környezetet védik. A Görögországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonló nemzetek tönkretételének valódi oka azonban a politikai hatalom konszolidációjára irányuló törekvés, hogy ezáltal létrehozhassák hőn áhított globális rendőrállamukat.
A banki elit politikai és gazdasági fennhatósága alól kibúvó nemzetek (lásd Líbia) kormányait megdöntik vagy egyszerűen lebombázzák az országot, az Egyesült Államokhoz hasonló államokat pedig olyan mértékig fosztják ki, hogy az összeomlás elkerülhetetlen legyen.
A civilizációk harcának kirobbantása a globális gazdaság elpusztítása, a környezetvédelem, a népességcsökkentés és a státusz quo megőrzése érdekében
A növekedésellenes nyugati elit egy harmadik világháború kirobbantását tervezi a közel-keleten, Izraellel és a nyugattal az egyik és Iránnal és az iszlám országaival a másik oldalon. Úgy gondolják, hogy a világgazdaság a környezet ellensége és a civilizációk harca megoldhatja ezt a problémát a háborún és gazdasági összeomláson keresztül.
A nyugat és az iszlám közötti összecsapást úgy tervezték meg, hogy mindkét civilizáció elpusztuljon és romjaikon felépülhessen az új, globális poszt-ipari civilizáció.
Az iszlám erősödése sem spontán módon ment végbe, hanem a brit és amerikai titkosszolgálatok gerjesztették. Szándékosan helyeztek hataloméhes, színpadias politikusokat a muzulmán társadalmak élére, hogy megelőzzék a nemzeti demokráciák kialakulását és az iszlám világ fejlődését.
Az iszlám fundamentalizmust ellenző, a nyugatnak a muzulmán országokról kialakult képét eltörölni képes, befolyásos vezetőket eltávolították az útból, a CIA és az MI6 közreműködésével. Ez történt a legendás hírű Ahmad Shah Massoud afgán Mudzsahedin vezetővel is, aki demokratikus jövőt akart háború tépázta hazájának, de a CIA által kiképzett al-Qaeda 2001. szeptember 9-én egy merénylet során végzett vele.
Az illuminátus elit figyelmét Amerikában, Angliában, Izraelben és Iránban a civilizációk hamvain felépítendő globális diktatúra felállítása foglalja le, nem pedig az általuk leigázott országok túlélése.
Ahhoz, hogy azt gondoljuk, az amerikai vezetés nem engedné a Hormuz-szoros lezárását, mert az káros hatással lenne a világgazdaságra, azt kell feltételezzük, hogy az Egyesült Államok vezetőit érdekli a világgazdaság sorsa. Éppen ellenkezőleg. Azt akarják, hogy Amerika és a világ gazdasága összeomoljon. Titokban kifejezetten örülni fognak a Hormuz-szoros lezárásának, bár a nyilvánosság előtt kígyót-békát kiabálnak Iránra a világgazdaság védelmében.
Ha pedig azt gondoljuk, hogy Irán nem vetne be minden eszközt a Hormuz-szoros lezárására, mert az egyenlő lenne egy hadüzenettel, hamis elképzeléseink vannak Irán céljait és módszereit illetően.
A rezsim gyökerei a nyugati titkosszolgálatok sötét földjében eredtek. Az árnyék CIA és árnyék Mossad 1953 óta dolgozik együtt az iszlám fanatikusokkal Iránban, amikor azzal bízták meg őket, hogy az utcákon agitáljanak a demokratikusan megválasztott Mohammed Mosaddegh kormánya ellen.
Amikor 1979-ben a Sah ideje lejárt, a CIA és az MI6 manipulátorai ismét iszlám fundamentalistákat juttattak hatalomra Iránban, miközben a világ felé az iráni rendszer ideológiai ellenségeinek mutatkoztak. Komeini hatalomra jutása a globalista illuminátus elit tervének része volt.
Az elit varázslói hosszú távra terveznek. Tudták, hogy a Szovjetunió egy napon megbukik és idejében előkészítették a geopolitikai és ideológiai terepet az eseményre, így az sem véletlen, hogy a Szovjetunió bukását követően az Irán és a nemzetközi terrorizmus által képviselt iszlám fundamentalisták vették át az ellenség szerepét.
Diktatórikus államok, nem pedig nemzetek és népek háborúja
2012. február 3-án a következőket olvashattuk Washington blogjában:
Az amerikaiak kevesebb, mint egyötöde áll egy Irán elleni katonai támadás vagy titkos akció mellett… az izraelieknek pedig kevesebb, mint fele akarja megtámadni Iránt és 65%-uk azt szeretné, ha az egész közel-kelet, beleértve Izraelt is, atommentes övezet lenne.”
Amerika, Izrael és Irán népének elege van a háborúkból. A szeptember 11-hez hasonló megrendezett támadások nélkül a „halál Amerikára” és hasonló szólamok és a háborús láz nem léteznének.
A diktatórikus háborúra éhes hatalom „orvosai” először elterjesztik a háború lázát a nép között, majd eladják nekik az orvosságot, amivel szerintük kigyógyulhatnak a lázból. Ez egy gonosz, barbár és pszichopata módszer.
Nyilvánvaló, hogy az elit miért akar háborút. A háború még több hatalmat ad a kezükbe és még több hasznot hoz nekik, azonkívül nem kell annyit foglalkozzanak a nép igényeivel. A háború káoszt jelent, a káosz pedig szorosabb hatalmat. Káoszból rend. A régi jól ismert politikai játék.
Irán sorsának diktatórikus őrzői, a mullahok nem az iszlám vagy az ország érdekében plántálták az emberekbe történelmi küldetésük fontosságát, hanem szabadkőműves, globális mestereiknek engedelmeskedtek. A mullahokat nem érdekli Irán biztonsága és túlélése, csupán azok szolgálata, akik hatalomra juttatták őket.
Iránt, csakúgy, mint Izraelt, a háború oltárára szánták. Iránban és Izraelben nincs igazi, szabad politikai kultúra, mert vezetőik diktatórikus mítoszokat gyártó gonosztevők, akik nem kívánják szétválasztani a társadalmat az államtól.
Georg G. Iggers történész, 1958-ban megjelent „A hatalom kultuszacímű könyvében a következőket írja:
A modern diktatórikus állam kultúráját a politikai hatalom irányítja. A nyugati civilizációban az állam mindig támogatta az oktatást, a művészetet és a tudományt és gyakran heterodox politikai és vallási tanok terjesztését írta elő cserébe. Azonban a művészet és a tudomány állami eszközként való felhasználása és ezek alárendelése az állam politikai útmutatásának a XX. század találmánya.”
Irán és Izrael mártírokat és harcosokat előállító diktatórikus gyárak és ezek a mítoszgyártók nemcsak ott, hanem Amerikában is átvették hatalmat.
Amerika, Izrael, Irán és más résztvevő országok katonái áldozati bárányok lesznek ebben a megrendezett háborúban. A tömeges agykontroll és politikai manipuláció áldozatai.
George Washington fogalmazta meg legtalálóbban a probléma lényegét: „Ha a szólás szabadságától megfosztanak, csendben és némán vezethetnek bennünket, mint birkákat a vágóhídra.”

Pakisztán Iránt támogatná Izraellel szembenForrás: Press


Wajid Shamsul Hasan
Pakisztán londoni biztosa megerősítette, hogy országa Iránt támogatná egy esetleges izraeli támadás esetén. 
Wajid Shamsul Hasan a brit The Sun lapnak nyilatkozva elmondta, hogy „Pakisztán számára nem maradna más opció, mint Irán támogatása, amennyiben Izrael valóban megtámadná az országot.”
Nem szeretnénk, ha Izrael bármilyen ország ellen indított kampányának részeként tekintenének ránk. Amennyiben Izrael megtámadja Iránt, az Pakisztánra is hatással lenne,” mondta a pakisztáni biztos.
Védenünk kell saját érdekeinket. Pakisztánban is élnek siák és ők nem néznének ölbe tett kézzel egy ilyen támadást,” hangsúlyozta Hasan.
A pakisztáni diplomata arra is figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy ideje lenne véget vetni az Egyesült Államok „drone háborújának”, amelyben több száz ártatlan ember veszítette életét.
Wajid Shamsul Hasan szerint országa kapcsolata az Egyesült Államokkal jelenleg a mindenkori mélyponton van.
A türelmünk tényleg kezd elfogyni,” mondta.
Hasan elmondta, hogy országa támogatja Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat a terror elleni harcban, de arra sürgeti David Cameron, brit miniszterelnököt, hogy hivatalosan is ítélje el az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőkkel végrehajtott támadásait országa ellen, ami szerinte „háborús bűntettnek” minősül és nem egyéb, mint „államilag elrendelt kivégzéssorozat”. (A pakisztáni törzsi területek ellen eddig mintegy 220 amerikai rakétatámadás hajtottak végre, amelyekben 1700 ember halt meg.)
Tisztában vagyunk a károkkal. Leromboltak iskolákat, egész közösségeket, kórházakat és rengeteg civil, köztük nők és gyerekek, egész családok haltak meg. Óriásiak a veszteségeink,” idézte Hasan-t a lap.
Azt hiszem, fogy az idő és a pakisztáni kormány előbb-utóbb kénytelen lesz állást foglalni. Eljön az a pont, amikor a kormány kénytelen lesz büntető intézkedéseket hozni, hogy megállítsa a támadásokat. A kormány birtokában van a saját területének védelméhez szükséges eszközökkel,” tette hozzá Hasan.
Hasan arra sürgeti a brit miniszterelnököt, hogy győzze meg az Egyesült Államokat a pilótanélküli támadások eredménytelenségéről, amellyel leginkább azt érik el, hogy „az amerikai a leggyűlöltebb nép a pakisztáni emberek szemében.”
Az amerikai titkosszolgálat iráni támadástól tart az USA területénForrás: Infowars.com


Washington Post tegnap arról írt, hogy az amerikai titkosszolgálat elemzése szerint egyre nagyobb eséllyel lehet arra számítani, hogy Irán, egy őt ért bombatámadásra válaszolva támadást hajthat végre az Egyesült Államok területén.
James Clapper, Barack Obama titkosszolgálati igazgatója egy nem titkosított nyilatkozatot nyújtott be a szenátus titkosszolgálati bizottságának. Nyilatkozatában Clapper elmondja, hogy tavaly a szaúdi nagykövet elleni állítólagos merényletkísérlet Washingtonban „azt tükrözi, hogy az iszlamista köztársaság felső berkei újult hajlandóságot mutatnak az Egyesült Államok elleni támadások jóváhagyására,” írja a Washington Post.
A bizottság David Petraeus-t, a CIA igazgatóját is meghallgatta az ügyben.
Októberben, a merényletkísérletet szinte egyetlen Irán szakértő és volt titkosszolgálati ügynök sem tartotta hihető történetnek. Robert Baer, a CIA korábbi, a közel-keleten szolgált tisztje azt mondta, hogy az állítólagos merénylet inkább egy rosszul sikerült Hollywoodi forgatókönyvre emlékeztetett és egyáltalán nem a merényletkísérlettel vádolt iráni elit kommandó, a Quds Force-ra vallott.
Baer és sok más hivatásos tiszt szkepticizmusa ellenére, az amerikai titkosszolgálat erre a meghiúsított merényletkísérletre alapozza Irán elleni vádjait, melyek szerint „Irán megváltoztatta taktikáját és most már hajlandó támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén belül is, a rezsimet ért valós vagy annak vélt amerikai támadás esetén,” mondta Clapper.
Amerika és szövetségeseinek tengerentúli érdekeltségei elleni támadásoktól is tartunk. Irán hajlandóságát az iránt, hogy az Egyesült Államok és érdekeltségei elleni támadásokat szponzoráljon, attól függ, milyen árat hajlandó Teherán fizetni egy nagykövet elleni támadásért illetve, hogy milyen mértékűnek ítéli az iráni vezetőség az Egyesült Államok jelentette veszélyt a rezsimre,” monta Clapper a bizottság előtt.
Más állítólagos veszélyeket is érintettek a meghallgatás során, köztük az al-Qaeda-t is, amit a titkosszolgálati vezetők szerint „súlyosan alábecsülnek.” A meghallgatás főleg Iránra, az Észak-Korea jelentette nukleáris veszélyre valamint Kína kiber-kémkedési tevékenységére koncentrálódott.
Az elmúlt napokban az Obama kormány erősített az Irán jelentette állítólagos veszélyre figyelmeztető retorikán. Barack Obama a kongresszus előttiszokásos éves beszédébenmegemlítette az Irán elleni fegyveres beavatkozás lehetőségét az ország feltételezett nukleáris fegyver előállítási programjának meghiúsításra. „Egyetlen opciót sem zárok ki,” hogy megakadályozzam Irán nukleáris hatalommá válását, mondta az elnök.
Vasárnap Leon Panetta, védelmi miniszter a CBS 60 perc című műsorában azt mondta, hogy Irán egy évre van az atombomba előállításától és egy-két évre attól, hogy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát építsen, ami ezt célba juttathatja.
Izraelben nem arról beszélnek, hogy megtámadják-e Iránt, hanem, hogy mikor. HétfőnRonen Bergman, Izrael egyik elsőszámú katonai szakértője a New York Times Magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy „igen nagy a valószínűsége egy izraeli támadásnak Irán ellen 2012-ben.”
Az izraeli helyzetelemzés szerint egy sikeres, a tervek szerint kivitelezett csapás sem lenne képes elpusztítani a projektet. Még az amerikaiak sem gondolják, hogy ez sikerülhet, de olyan károkat okozhat, ami három-öt évvel visszavetné a munkájukat,” mondta Bergman.
A tegnapi titkosszolgálati bizottsági meghallgatás során Clapper és Petraeus által elejtett megjegyzésekből kiderült, hogy Tamir Pardo, a Mossad vezetője titkos megbeszélésen vett részt amerikai vezetőkkel a napokban. A zárt ajtók mögött folyt találkozó tényéről Dianne Feinstein, a szenátus bizottságának elnöke tájékoztatta a nyilvánosságot.
Marc Slavo a DEBKAfile-t idézve arról írt tegnap, hogy az Egyesült Államok hadserege szép csendesen egyre nagyobb számú csapatokat és fegyvereket küld két stratégiai helyen elhelyezkedő szigetre, a Hormuz-szorostól délre (Socotra és Masirah).
A neokonzervatív propaganda portál DEBKAfile jelentése szerint Barack Obama „titokban elrendelte az amerikai légierő és tengerészeti egységek számának fokozatos növelését a két szigeten.” A DEBKAfile szerint (és természetesen ezt az értesülést sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk) az Egyesült Államok 2010 óta „folyamatosan fejleszti a Socotra szigeten elhelyezkedő légitámaszpontját, egyre több katonai gépet és tengeralattjárót küld a helyszínre és titkosszolgálati irányító központokat valamint robotrepülőknek szánt felszállópályákat építtet az Indiai óceán és Perzsa-öbölbeli stratégiai amerikai katonai láncolat részeként.”

Nyílt feszültség az USA és Izrael között: Törölték a közös hadgyakorlatotForrás: Debka.com


Az Egyesült Államok és Izrael közötti, az iráni helyzettel kapcsolatos feszültség tovább erősödött vasárnap, amikor a Fehérház lemondta a „Megszorító kihívás 12” fedőnevű tavaszra tervezett közös amerikai-izraeli hadgyakorlatot, Moshe Yaalon, izraeli miniszterelnök-helyettes kora reggeli rádiónyilatkozata miatt. A nyilatkozatban Yaalon azt mondta, hogy az Egyesült Államok hezitál az Irán elleni szankciók bevezetésével kapcsolatban, annak az olajárakra kifejtett várható hatása miatt.
A vita ma már a nyilvánosság előtt folyik, aminek Teherán nyilván örül. A hónap elején Jeruzsálembe érkezett 9000 amerikai katonáról vagy Martin Dempsey, vezérkari főnök erre a hétre tervezett látogatásáról egyik fél sem tett említést.
A hivatalos közlések szerint a hadgyakorlatot tavaszról 2012 utolsó negyedévére halasztották „költségvetési megszorításokra” hivatkozva, ami nyilvánvalóan udvarias diplomáciai indok a döntésre, amit a DEBKAfile forrásai szerint igen sietve hoztak Washingtonban, hogy az Obama kormány teljesen eltávolodhasson az Irán elleni támadással kapcsolatos előkészületektől, és így azért kizárólag Izraelt lehessen felelősségre vonni.
Az izraeli miniszterelnök helyettes tovább szította a két ország közötti példanélküli feszültséget, amikor kritizálta Washington tétovázását a támadással kapcsolatban.
Szerinte az amerikai kongresszus már bizonyságot tett elszántságáról, amikor beleegyezését adta a kemény szankciók bevezetéséhez, de a Fehérház „tétovázik” mondta Yaalon. „A katonai támadás a legutolsó opció, de Izraelnek készen kell állnia, hogy megvédje magát.”
A feszültség a múlt héten kezdődött, mivel Izrael neheztelt az iráni atomtudós elleni merénylet miatt őt ért komoly washingtoni kritika miatt.
Bár azóta Irán az Egyesült Államokat vádolja a merénylettel, a Fehérház egy egyoldalú izraeli támadás miatti kihívásnak tekinti az iráni reakciót.
Január 13-án a Pentagon bejelentette, hogy további haderőket vezényel Irán köré. Ebből egyesek arra következtetnek, hogy Washington valóban számít egy izraeli támadásra és felkészíti csapatait az iráni válasz fogadására vagy pedig az Egyesült Államok, Izraelt megelőzve maga kívánja elindítani a támadást.
Martin Dempsey, vezérkari főnők most csütörtökre tervezett izraeli látogatásának hivatalos célja a közös hadgyakorlat részleteinek megtárgyalása, az igazi cél azonban valószínűleg lebeszélni Izraelt arról, hogy előzetes washingtoni jóváhagyás nélkül megtámadja Iránt.
A költségvetési megszorításokra való hivatkozás gyenge ürügy, hiszen a 9000 amerikai katona már megékezett Izraelbe és bár az akciót hivatalosan hadgyakorlatként emlegetik, Frank Gorenc altábornagy, az Izraelbe érkezett amerikai csapatok parancsnoka, „bevetésről” beszélt.
A metszettek azt hitték , hogy újra az Amerikai munkanélküli fiatalok ezreit áldozza fel a zsidó oltáron, hogy közelebb tudják magukat a világuralom megvalósításában. Nem elég a napi 6 milliárdos segély , még az emberáldozatra is igényt tartana a sátánista cionista csapat. Ja , hogy ma holnap ez a dollár segítség annyit fog érni , hogy az ember meggyújthatja vele a szivarját. Hát ezért kell valami más bevételek után nézni a rabló bandának , már nem lesz elég a terrorista feszültség szítás, ennél több kell, de még belerángatják Amerikát egy nagyobb háborúba mielőtt a birodalom végleg kimúlna.
Iráni és USA-izraeli hadgyakorlat egy helyen egy időben?Forrás: Infowars.com
Irán frissen bejelentett néhány héten belül kezdődő tengeri hadgyakorlata a Hormuz-szoros közelében minden jel szerint egybeesik egy komoly amerikai-izraeli hadgyakorlattal ugyanebben a térségben, ami jelentősen megnöveli egy esetleges háborús provokáció esélyét mindkét fél részéről.
Elképzelhető, hogy a Nagy Próféta kódnéven futó legújabb iráni hadgyakorlat egybeesik az Egyesült Államok és Izrael nagyszabású közös hadgyakorlatával a Perzsa-öbölben,” írja a Ria Novosti.
Ali Fadavi admirális, az Iráni Forradalmi Gárda tengerészeti parancsnoka tegnap este a Fars hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az új hadgyakorlat „más” lesz, mint a korábbiak.
Az iráni bejelentés azt követően érkezett, hogy az Egyesült Államok az USS John C. Stennis repülőgép anyahajót a Hormuz-szoroshoz küldte éppen a folyamatban lévő iráni hadgyakorlat közepén.
Irán erre több rakéta kilövésével válaszolt a hadgyakorlat részeként, utasítva az amerikai hadihajót, hogy „maradjon távol a Perzsa-öböltől.”
A „Megszorító kihívás 12” kódnevű amerikai-izraeli hadgyakorlat a két hatalom legnagyobb közös katonai akciója lesz, melynek célja elvileg „a két ország védelmi rendszereinek javítása és az együttműködés fejlesztése.”
Az egyre növekvő feszültség közepette bejelentett, időben egybeeső két hadgyakorlat kísértetiesen emlékeztet a Bush kormány idején tervezett akcióra, melynek során két ál-iráni járőrhajó támadott volna meg egy amerikai hadihajót, ürügyet szolgáltatva a támadásra.
2008. januárban az amerikai kormány bejelentette, hogy perceken múlt egy iráni járőrhajók elleni támadás elrendelése, mert a kormány információi szerint az iráni hajók közötti kommunikáció arra engedett következtetni, hogy azok egy amerikai hadihajót készülnek megtámadni.
A kormány szerint az iráni hajók a következő üzenetet adták le: „Felétek jövök. Néhány percen belül fel fogtok robbanni.” A tűzparancsot elvileg az utolsó percben vonták vissza, miközben az iráni hajók távolodni kezdtek.
A kínai elnök sürgeti a harci készülődéstForrás: Yahoo News
Hu Jintao, Kína elnöke arra sürgeti a kínai tengerészetet, hogy készüljenek fel egy esetleges katonai összecsapásra a Csendes-óceáni vizek fennhatóságával kapcsolatos egyre erősödő kínai-amerikai feszültség miatt.
A tengerészetnek „kötelessége mindent megtenni az átalakulás és modernizáció érdekében és felkészülni a katonai összecsapásra a nemzetbiztonság védelme érdekében,” nyilatkozta.
A kínai központi katonai bizottsághoz intézett beszédében Hu elmondta, „egyik legfontosabb feladatunk a nemzetvédelem és a katonaság megerősítése.”
A kormány egyik hivatalos weboldalán is közzétett nyilatkozat az után érkezett, hogy az Egyesült Államok és Kína szomszédjai aggodalmukat fejezték ki Kína tengeri ambícióit illetően a Dél-Kínai tengeren.
A Dél-kínai-tenger szigeteire és területére (ami sokak szerint óriási olaj- és gáztartalékokat rejt) különböző történelmi és jogi érvekre hivatkozva számos ázsiai ország tart igényt, miközben Kína az egész tengert magának akarja. A globális tengeri kereskedelem egyharmada áthalad ezeken a vizeken.
Vietnám és a Fülöp szigetek egyre erősödő erőszakkal vádolja a kínai erőket.
A hivatalos Xinhua hírügynökség, az elnököt idézve azt írja, hogy a kínai tengerészetnek „komolyan fel kell készülnie egy esetleges háborúra.”
A Pentagon szerint Hu beszéde nem  olyan különleges, hiszen Pekingnek minden joga megvan saját hadseregének fejlesztésére, feltéve, hogy azt átláthatóan teszi.
Jogukban áll fejleszteni hadseregüket és terveket készíteni, ahogyan azt mi is tesszük,” nyilatkozta George Little, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy „az Egyesült Államok számtalanszor felszólította Kínát, hogy tegye átláthatóvá katonai tevékenységeit, mivel ez része a két hadsereg között tervezett együttműködés javulásának.”
Nem akarunk elejtett célzások után kutatni,” nyilatkozta John Kirby, egy másik szóvivő. „Nem sajnáljuk senkitől a lehetőséget hadserege fejlesztésére, felkészítésére.”
Saját tengerészetünk készen áll és ez így is marad.”
Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, „szorosabb katonai kapcsolatot szeretnénk kiépíteni Kínával és javítani szeretnénk az átláthatóságon is. Ez segíthet tisztázni a kínai szándékokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket.”
Hu nyilatkozatát megelőzően számos amerikai vezető látogatott Ázsiába, köztük Barack Obama, Leon Panetta védelmi miniszter és Hillary Clinton külügyminiszter.
Michelle Flournoy védelmi miniszter helyettes pedig éppen a napokban találkozik kínai kollégájával, hogy megtárgyalják a két ország hadügyeit.
Wen Jiabao, Kína miniszterelnöke a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Kína nem nézi jó szemmel „külső erők” beavatkozását regionális területi vitákba a Dél-Kínai tengeren.
Szintén a múlt hónap során Kína bejelentette, hogy hadgyakorlatokat fog tartani a Csendes-óceánon, miután Barack Obama, aki Amerika első Békés (a Csendes óceán angolul „békés óceán”) elnökének nevezte magát, kijelentette, hogy az Egyesült Államok 2500 tengerészgyalogost küld Ausztráliába.
A Kínai Felszabadítási Hadsereg, a világ legnagyobb hadserege (a katonák számát illetően), összességében egy szárazföldi hadsereg, de a tengerészet egyre nagyobb szerepet kap, ahogy Peking egyre erőteljesebben próbálja érvényesíteni területei követeléseit.
A Pentagon korábban arra figyelmeztetett, hogy Peking egyre nagyobb hangsúlyt fektet tengerészetére és számos modern hadászati eszközt vásárolt erre a célra, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a Csendes-óceán távolabbi részeit, sőt azon túli területeket is felügyelete alatt tarthasson.
Néhány átalakítást és tesztet követően Kína első repülőgép anyahajója a múlt hét során indult első próbaútjára, adta hírül a kínai kormány.


A Varyag egy Kuznetsov Admirális osztályú repülőgép anyahajó
szovjet anyahajóból átalakított 300 méter hosszú hajó augusztusban esett át az első teszteken, növelve a kínai tengerészet erősödése miatti nemzetközi aggodalmakat. 
Kína csupán idén erősítette meg a volt szovjet anyahajó átalakításáról szóló híreket, kihangsúlyozva, hogy a projekt semmilyen veszélyt nem jelent a szomszédos országokra nézve, mivel a hajót leginkább kiképzési és kutatási célokra szánják.
Az augusztusi teszteket a terület nagyhatalmai, Japán és az USA aggodalommal fogadták és felszólították Pekinget magyarázza meg, miért van szüksége egy repülőgép anyahajóra.
Kína összesen 50, saját partjai mentén végrehajtott tengeri hadgyakorlatot jelentett be, általában utólag, és kijelentette, hogy hadserege kizárólag saját területei védelmét szolgálja.


A kínai tábornok akár egy világháború árán is megvédené IrántForrás: Infowars.com
Zhang Zhaozhong tábornok, a Kínai Nemzetvédelmi Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy Kína egy percig sem fog tétovázni, ha Irán védelméről van szó, akkor sem ha ez a harmadik világháború kirobbanását jelentené. A nyilatkozatot válasznak szánta az amerikai hadsereg intézkedéseire, melyek egyre több hadihajót indítanak a térségbe az egyre növekvő feszültség közepette.
Az NDTV, egy Kínán kívülről sugárzó kínai nyelvű csatorna adásában elhangzottak szerint, Zhang Zhaozhong tábornok az Irán elleni USA-izraeli támadásra reagálva elmondta, „Kína nem fog habozni, hogy megvédje Iránt, még akkor sem, ha ez a harmadik világháború elindítását jelenti.” A kijelentés, mint várható volt, sokakat megdöbbentett.
A híradás Xia Ming professzort is idézi, aki átfogalmazva ugyan, de megismételte a kijelentést, hogy „a harmadik világháború kirobbantása kizárólag belpolitikai indítékkal, szükségből történne,” de hozzátette, hogy egy ilyen út támogatása nevetséges lenne.
Kína vehemensen megerősítette Iránhoz fűződő szövetségét az elmúlt hetek során. A megnyilatkozások közül talán az iráni brit nagykövetség elleni támadással kapcsolatos reakció a leginkább említésre méltó, mivel Kína nem volt hajlandó kritikával illetni az iráni diákok akcióját.
Kína és Oroszország egyaránt egyértelművé tették, hogy minden Irán ellen tervezett katonai akció ENSZ felhatalmazását meg fogják vétózni. „Kína tisztában van az egyes országok kemény reakcióival a kialakult helyzetet illetően és aggódik a fejlemények miatt,”nyilatkozta Hong Lei, kínai külügyminiszter a riporterek kérdésére reagálva a tegnapi nap folyamán.
Reméljük, az illetékes országok megőrzik higgadtságukat és nem indulatból fognak dönteni ilyen fontos kérdésben, hogy elkerülhessük a konfrontációt.”
A Nimitz osztályba tartozó Stennis szuper-anyahajó már most is az iráni vizek közelében van, az USS Carl Vinson repülőgép anyahajó pedig a napokban indult el, hogy csatlakozzon az amerikai tengerészet 5. Flottájához.
Az USS Carl Vinson mellett az USS Bunker Hill irányított rakétahordozó és irányított rakétaelhárító is útnak indult tegnap reggel, az USS Halsey pedig néhány órán belül követi,” jelentette az NBC SanDiego, hozzátéve, hogy valamennyi hajó a közel-keletre tart.
A Szíria ellen tervezett támadás miatti félelmek igencsak megnőttek, amikor kiderült, hogy az USS George W. Bush hadihajó elhagyta szokásos állomáshelyét és Szíria partjai közelébe érkezett, ám azóta a hajó visszaindult Norfolk Virginia-i állomáshelyére.
A hadihajók november 30-i pozíciójára vonatkozó térkép: LINK
Izrael Irán megtámadását tervezi


Forrás: ynetnews.com

Robert Baer, volt CIA tiszt úgy hiszi, hogy Izrael hamarosan meg fogja támadni Teheránt és a konfliktusból az Egyesült Államoknak nem lesz módjában kimaradni.

Robert Baer, volt CIA tiszt szerint, aki 21 évet töltött a közel-keleten, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy idén ősszel Izrael megtámadja Iránt.
Baer szerint a konfliktusba nyilvánvalóan az Egyesült Államok is bele fog keveredni, veszélybe sodorva a hadsereget és a közel-keleten, sőt azon túl élő amerikaiak életét.
Baer a provokatív hangvételű „Háttér információ” című Los Angelesi rádióműsor vendégeként nyilatkozott. Legfőbb forrásait nem nevezte meg az izraeli támadás tekintetében, de a név szerint említett személyek valamennyien izraeli biztonsági szakemberek, akik a széles nyilvánosság előtt is beszéltek arról, hogy Benjamin Netanyahu, Izrael miniszterelnöke, elszánta magát egy Irán elleni támadásra.
Bear elmondta, „szinte bizonyosra vehető, hogy Netanyahu támadást fontolgat (Irán ellen)… és valószínűleg szeptemberben kerül rá sor, még a palesztin állam megalapítására vonatkozó szavazás előtt. Netanyahu abban reménykedik, hogy sikerül majd az Egyesült Államokat is bevonni a konfliktusba.”
A volt CIA tiszt olyan részletekről is beszélt, mint hogy a támadást „az izraeli légierő Natanz és egyéb nukleáris létesítmények elleni támadással kezdené, hogy megbénítsa az országot. Irán ott viszonozná a támadást ahol tudja: Basra és Bagdad ellen,” szinte kikényszerítve az USA beavatkozását iráni célpontok megtámadásával.
Az Egyesült Államok már most is azon van, hogy felmérje a potenciális célpontokat Iránban. Amiről itt szó van az egy konfliktus készakarva történő elmérgesítése, kiterjesztése, nem pedig egy előre megtervezett háború, ez pedig egy rémálomba illő forgatókönyv. Az Egyesült Államoknak nincs akkora hadereje a közel-keleten, ami alkalmassá tenné egy ilyen háború lefolytatására. Azt hiszem, hogy egy szakadék szélén állunk.”
Oroszország rakétákkal látja el Szíriát a NATO támadás ellenForrás: Infowars.com
Most már tudjuk miért érkeztek azok az orosz hadihajók a szír vizekre a múlt héten és mit szállítottak. Az erőfitogtatás mellett, melynek célja a Szíria ellen tervezett NATO vezette támadás meghiúsítása, néhány orosz szakember is érkezett a hajókkal, hogy segítsenek Damaszkusznak üzembe helyezni az oroszoktól vásárolt modern rakétavédelmi rendszert.
A néhány napja szír vizekre érkezett orosz hadihajók fedélzetén utaztak azok az orosz szakemberek, akiknek feladata segítséget nyújtani a szír hadseregnek a néhány hete vásárolt S-300-as rakéták üzembe helyezéséhez, jelentette a londoni arab nyelvű Al Quds-Al Arabi lap csütörtökön. Szíriai és orosz forrásokat idézve a lap leírja, hogy Moszkva szemében egy nyugat vezette támadás Szíria ellen azt a bizonyos „vörös vonalat” jelképezi, melynek átlépését nem tolerálhatja,” írja az izraeli Arutz Sheva oldala.
Az S-300 rakéták, melyek a jelentések szerint egy „esetleges NATO, USA és EU vezette támadást hivatottak visszaverni,” olyan nagy-hatótávolságú föld-levegő rakéták, melyeket Oroszország még 1979-ben fejlesztett ki, fontosabb ipari és katonai komplexumai védelmére, katonai repülőkkel és cirkáló rakétákkal szemben.
A rendszer sokak szerint a modern haditechnika egyik a leghatékonyabb légvédelmi eszköze, amely egyszerre 100 célpontot képes követni, 12 ellen pedig egyidejű támadást indítani. Oroszország Iránnak is el akarta adni a rendszert, de a tranzakció amerikai és izraeli nyomásra meghiúsult.
Szíria ilyen hatékony fegyverrel történő ellátása nem sok jót jelent a nyugat által tervezett repüléstilalmi zóna felállításánál. Ahogyan arról korábban írtunk, több hír is felröppent arról, hogy török és arab hatalmak vadászrepülőinek közreműködésével és amerikai logisztikai támogatásával a nyugati hatalmak „humanitárius” akció elindítását tervezik.
A rakéták mellett Oroszország fejlett radarrendszereket is felszerelt valamennyi kulcsfontosságú szíriai katonai és ipar komplexumban. A radarrendszer az északi és déli határokon túlra is „ellát”, így képes észlelni az ellenséges csapatok közeledését földön és levegőben egyaránt. A radar szinte Izrael egész területét is belátja, valamint a NATO által használt török Incirlik katonai bázist,” áll a cikkben.
Alain Juppé, francia külügyminiszter néhány nappal ezelőtt megerősítette a szíriai ellenzéki erők felé, hogy a NATO hatalmak „humanitárius folyosók és zónák” bevezetésével készülnek beavatkozni a szíriai helyzetbe, hogy megvédjék a civil lakosságot az Assad rezsim állítólagos visszaéléseivel szemben.
Sokak szerint egyre nagyobb a humanitárius ürüggyel indítandó támadás valószínűsége, figyelembe véve, hogy a George W. Bush nevét viselő amerikai anyahajó, a Hormuz-szoros közelében lévő szokásos állomáshelyét elhagyva, néhány napja a szíriai partok közelébe érkezett.
A feszültséget tovább fokozta, hogy néhány napja a damaszkuszi amerikai követség Szíria azonnali elhagyására szólított fel minden amerikai állampolgárt, Törökország pedig arra figyelmeztette Szaúdi-Arábiából hazatérő állampolgárait, hogy Szíriát kikerülve utazzanak.
A helyzet egyelőre nagyon bizonytalan, de az kitalálható, hogy egy Szíria ellen indított támadás az igazi célpont, Irán elleni akció előjátéka lenne csupán, Teherán pedig ígéretet tett, hogy minden tőle telhetőt megtesz szövetségese védelmében.
Orosz hadihajók szíriai vizeken a NATO támadás megakadályozására
Forrás: Infowars.com

Moszkva agresszív lépéssel próbálja megakadályozni az újabb „humanitárius beavatkozást”

Orosz hadihajók érkeztek a szíriai vizekre, hogy megakadályozzanak egy „humanitárius közbelépés” ürügyével indított újabb NATO vezette támadást.
Az orosz hadihajók a napokban érkeznek a szíriai fennhatóságú vizekre, jelentette a szír hírügynökség csütörtökön, egyértelművé téve, hogy a lépés félreérthetetlen üzenetet képvisel a nyugat felé, mégpedig azt, hogy Moszkva visszautasít bármiféle beavatkozást a szíriai zavargásokba,” jelentette a Haaretz.
Oroszország egyre keményebben lép fel Szíria védelmében. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter polgárháborúnak minősítette az országban folyó erőszakhullámot, a nyugat ismételt vádjai ellenére, melyek szerint Bashar al-Assad maga felügyelte az ártatlan tüntetők ellen indított véres leszámolást.
A Líbia elleni támadás előkészítéséhez hasonlóan, ahol a bombázást szintén „humanitárius közbelépésnek” minősítették, a NATO erők megpróbálják ördögi színben feltüntetni Assad kormányát, miközben az ellenzék hasonló támadásait elfelejtik megemlíteni, mint például a 20 biztonsági rendőrt megölő illetve megsebesítő támadást a szír légierő bázisán a múlt héten.
Mark Toner a Fehérház szóvivője visszautasította, hogy Szíriában polgárháború dúlna kijelentve, hogy „az Egyesült Államok szerint, az Assad rezsim erőszakkal és megfélemlítéssel próbálja elnyomni az ártatlan tüntetőket.”
Ugyanezt a retorikát hallottuk Líbia esetében is, miközben a NATO erők a vadászrepülőkkel és vállról indítható rakétákkal harcoló al-Qaeda vezette lázadóknak nyújtottak légi támogatást, akiket szintén „ártatlan tüntetőknek” nevezett a nyugati média.
Annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják Irán lesz a következő nyugati katonai támadás célpontja, a NATO által vezényelt rezsimváltás terén valószínűleg Szíria a soros.
Az eseményeket Barack Obama indította el még augusztusban, amikor lemondásra szólította fel Assad elnököt. Az ENSZ már valamennyi nélkülözhető munkatársát visszahívta az országból.
Oroszország támogatása nélkül Szíria szinte teljesen védtelen lenne egy NATO támadással szemben.
Nem látok olyan akadályt, ami pusztán katonai természetű lenne. Szíria nem képes védekezni a nyugati rendszerek ellen… de kockázatosabb akció lenne, mint Líbia esetében. Kemény katonai akcióra lehet számítani,” jegyezte meg Jean Rannou, a francia légierő korábbi parancsnoka.
Tudva, hogy a nyugati média szakértője a katonai beavatkozásokat igazoló hazugsággyártásnak, nem egyértelmű, hogy az Assad kormány tényleg kegyetlen vagy pedig jogos intézkedéseket foganatosít az országban kialakult polgárháborús helyzetben. Van, aki úgy gondolja, hogy a visszaéléseket kiszínezik, ugyanakkor Robert Baer, volt CIA ügynök és Alastair Crooke, korábbi MI6 tiszt szerint a szír nép változást akar, de semmiképpen sem egy „humanitárius” NATO támadás formájában.

Lavrov: Az orosz erők biztonságba helyezték Szíria vegyi fegyvereit

Időkjelei: Az alábbi Debka.com cikk olvasása közben fontos észben tartani, hogy a szíriai (és bármilyen a közel-kelettel összefüggő) konfliktussal kapcsolatban lehetetlen teljesen megbízható hírforrást találni, amit a naponta megjelenő egymásnak teljesen ellentmondó hírek is bizonyítanak, de úgy gondoltuk, hogy a benne foglaltak, a részletek pontosságától függetlenül is elég fontosak, ahhoz, hogy megjelentessük őket.
Forrás: Debka.com
A szíriai polgárháború kapcsán fenyegető vegyi támadás drámai fordulatot vett, amikor Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter december 22-én bejelentette, hogy a „szíriai kormány egy-két helyszínen konszolidálta vegyi fegyvereit a lázadók támadásai közepette és azok irányításuk alatt állnak.”
Hozzátette, hogy Oroszország, „amely katonai tanácsadókat küldött Szíriába, szoros figyelemmel kíséri az ország vegyi fegyver arzenálját.”
A DEBKAfile katonai és titkosszolgálati forrásai a következőket jelentették:
Az orosz külügyminiszter nyilatkozata üzenet volt Washington számára, hogy Szíria tömegpusztító fegyverei orosz felügyelet alá kerültek az említett védett helyszíneken. Ez azt jelenti, hogy megszűnt annak veszélye, hogy ezek a fegyverek esetleg az al-Kaidával kapcsolatban álló Jabhat al-Nusra kezébe kerüljenek, ami december 21-én még nagyon közelinek tűnt, amikor is az iszlamisták megtámadták az al-Safira katonai bázist és Assad elnök vegyi és biológiai fegyver lerakatait.
Lavrov nem közölt részleteket arról, hogy miként és hová szállították el a készleteket, de az ismételt utalás arra, hogy „orosz katonai tanácsadók segédkeznek a szíriai katonaság kiképzésében” egyértelműen jelzi, hogy az oroszok közvetlenül részt vettek a vegyi fegyverek biztonságba helyezésében.
A DEBKAfile moszkvai forrásai szerint az orosz beavatkozás a következő négy célt szolgálhatta:
  1. Megakadályozni, hogy Izrael vagy a nyugat megszerezze Szíria vegyi fegyvereit,
  2. Megakadályozni, hogy a nyugat beavatkozzon a polgárháborúba. Az orosz katonaság így a tömegpusztító fegyvereket és az Assad kormányt is védi.
  3. A szíriai orosz jelenlét komoly visszatartó erő a lázadók számára.
  4. Az orosz beavatkozás megalapozta annak lehetőségét, hogy Moszkva és Washington megállapodást dolgozzon ki a szíriai polgárháború befejezésére.
A DEBKAfile a következőkről adott hírt december 21-én:
A szíriai légierő ismét Scud rakétákat lő ki, ezúttal az ellenzéki erők (beleértve a dzsihádista csapatokat) december 21-én indított általános támadásának leverésére. Az ellenzéki támadás elsődleges célja a Safirai katonai-ipari komplexum hatalmas vegyi és biológiai fegyverraktárának elfoglalása volt. Ez ugyanaz a helyszín, ahol a vegyi töltettel megrakott Scud D rakéták is állnak, kilövésre készen.
A lázadók kelet, nyugat és dél felől is támadják az Al Safirai támaszpontot. A tömegpusztító fegyverek megszerzése a javukra billentené a háború egyensúlyát és súlyos döntés elé állítaná Assad elnököt.

Egy izraeli-iráni konfliktus 3-500 dolláros magasságba repítheti az olaj árátForrás: Infowars.com
A Perzsa-öbölben és a Hormuz-szorosnál 2010. április 10-én végrehajtott hadgyakorlatban kisebb iráni hajók is részt vettek
A Brent nyersolaj hordónkénti ára 1,17 dolláros emelkedés után jelenleg kéthavi rekordnak számító 115,73 dolláron áll, miután egyre több hír röppen fel egy esetleges izraeli támadásról Irán nukleáris létesítményei ellen.
Ez azonban semmi ahhoz képest, ami akkor várható, ha Izrael beváltja fenyegetését. 2006-ban, amikor az Egyesült Államok és Izrael először kezdte meresztgetni karmait Irán atomprogramja ellen, az Iráni Forradalmi Gárda a tengerfenékhez rögzített aknákkal rakta tele a Hormuz-szorost egy dezertőr szerint.
A cél a kereskedelem megbénítása,” mondta a forrás a Newsmax online csatornának. A világ tengeri olajszállítmányainak egyharmada a Hormuz-szoroson halad át.
Az aknák bevetését az iráni tengerészet Stratégiai Kutatóközpontjának 2005-ben készült terve is említi. A terv egy összevont hadműveleti főhadiszállás felállításáról is ír, ami a Forradalmi Gárda rakétaegységeit, a vadászrepülőket, a felszíni és víz alatti járműveket, a kínaiaktól kapott C-801-es és C-802-es tengerészeti rakétákat, aknákat és a parti tüzérséget felügyelné az iráni hadügyminisztérium egyik titkosszolgálati tisztje szerint.
A Forradalmi Gárda rakétaegységei összesen „több mint 100 célpontot azonosítottak be, köztük szaúdi olajtermelő és exportáló központokat,” mondja a dezertőr. „Több mint 45-50 Shahab-3 és Shahab-4 rakéta áll készenlétben, kilövésre várva” szaúdi és izraeli célpontok ellen, tette hozzá.
A CIA szerint Hamid Reza Zakeri információi nem megbízhatóak. A fent felsorolt fegyverek mellett Zakeri elmondta, hogy Irán biológiai és atomfegyverek bevetésére is készen áll, amennyiben megtámadják az országot.
2009-ben Irán tesztkilövéseket hajtott végre néhány újgenerációs rakétával, köztük a Fateh-110 rövid hatótávolságú szárazföldi és a Tondar-69 szintén rövid hatótávolságú haditengerészeti rakétával. Izrael mindenesetre komolyan veszi a válaszcsapások lehetőségét Irán részéről. A múlt hét során hadgyakorlatot tartott egy esetleges rakétatámadás szimulálására az ország középső része ellen. A Reuters híradása szerinta hadgyakorlatban a vészhelyzet elhárító és mentő egységek is részt vettek, vegyi támadás ellen védelmet nyújtó felszerelésben.
November 1-én egy 13 amerikai tábornok által összeállított jelentés készült, ami arra figyelmeztet, hogy bármilyen „hosszú távú fennakadás” az olajszállítmányok mozgásában „rendkívül negatív hatással lenne az országra, megbénítva a szabad közlekedést.” Az „Amerika szabad mozgásának biztosítása, avagy az olajfüggőség csökkentésének szükségessége nemzetbiztonsági szempontból” elnevezést kapott jelentést a San Franciscói Energia Alapítvány szponzorálta.
A jelentésben feltételezett legrosszabb forgatókönyv esetén a Hormuz-szoros 30 napon keresztül lenne hajózhatatlan, ami 75 milliárd dollár GDP kiesést jelentene az Egyesült Államok számára,” jelenti a National Defence Magazine.
A múlt héten a Rapidan Group 175 dolláros hordónkénti olajárat jósolt Irán megtámadásának esetére. A csoport olajipari szakértői által végzett felmérés szerint az olajárak 23%-kal emelkednének a támadás első néhány órája alatt.
Arnaud de Borchgrave, a UPI-nak írva azt feltételezi, hogy az olajárak ennél sokkal jelentősebb mértékben emelkednének. „Egyetlen Iránra ledobott bomba és az olajárak 3-500 dolláros magasságba repülhetnek hordónként,” írja. „Az Omán és Irán között található Hormuz-szoros az olaj szempontjából a legfontosabb szűkület a világon, amin naponta 16 millió hordó, a világ tengeri olajszállítmányainak 33%-a illetve a teljes olajkereskedelem 17%-a halad át.”
A legtöbb szakértő egyetért, hogy egy Irán ellen végrehajtott támadás esetén az olaj ára legalább 2-300 dollárra emelkedne hordónként, a legoptimistább előrejelzés szerint viszont csak 175 dollárt kellene fizetni egy hordó olajért, akkor is, ha a Hormuz-szoros hajózhatatlanná válik,” jelenti Irán hivatalos hírügynöksége a Fars.


Már senki nem veszi komolyan az iráni terrorveszélyre vonatkozó amerikai vádakatA történelem során nem egy háború tört ki előre megrendezett, a hiányzó ürügyet biztosító provokáció miatt. A jelenlegi helyzetben fel kell tennünk a kérdést, hogy a feltételezett iráni összeesküvésről szóló hírek igazak, vagy egy újabb provokációkísérlet szemtanúi vagyunk, melynek célja minél negatívabb színben feltüntetni Iránt, egy esetleges jövőbeli támadás előkészítéseként. A félreértések elkerülése végett elmondanánk, hogy a cikkel nem Iránt kívánjuk védeni, de a jelenlegi válsághelyzetben fontosnak tartjuk, hogy minél több ember megismerje, már ahol és amennyire lehet, az igazságot, hiszen egy Irán elleni háború az egész világra kihatna.
– Joseph Candel
Egy nappal azelőtt hogy az amerikai főügyészt beidézték az amerikai igazságügyi minisztérium és kábítószer-ellenes hivatal Gyors és ádáz” névre keresztelt botrányos akciójával kapcsolatban, melynek célja az volt, hogy a legnagyobb mexikói drogkartellt titokban felfegyverezze, az amerikai kormány bejelentette, hogy Irán merényletre készül a szaúdi nagykövet ellen az Egyesült Államokban.
Lássunk csodát, az ügyet az igazságügyi minisztérium és a kábítószer-ellenes hivatal göngyölítette fel. A probléma csupán az, hogy a sztorit már senki nem veszi be, még a háborúpárti fővonalas média sem.
New York Times „Amerika magyarázkodni kénytelen az iráni terrortámadás vádjával kapcsolatban” című írásában a következőket közli:
Szerdán az Obama kormány magyarázkodni volt kénytelen a korábban elmondásuk szerint „megdönthetetlen” bizonyítékokkal alátámasztott iráni összeesküvéssel kapcsolatban, ami Szaúdi-Arábia amerikai nagykövetének meggyilkolására irányult, miután a hírt a legtöbb külföldi vezető és szakértő szkepticizmussal fogadta.
Maguk az illetékes kormánytisztviselők is csak nagy igyekezet árán tudtak valamiféle magyarázattal előállni arra vonatkozóan, hogy miért hajtana végre a Quds Force, az iráni iszlám forradalmi gárda nemzetközi akciókra szakosodott elitcsapata, ilyen kockázatos és amatőr támadást.
Az amerikai kormányilletékesek semmiféle konkrét bizonyítékkal nem tudtak előállni, ami az összeesküvést iráni vezetőkkel kapcsolatba hozhatná.
Mr. Zarate és vezető amerikai kormánytisztviselők azt mondták, hogy a merényletterv nem viselte magán a Quds erők jegyeit. „A terv rendkívül szélsőséges és furcsa, de ugyanakkor trehány volt,” mondta Mr. Zarate. „Ha megnézzük korábbi akcióikat, ügynökeiket mindig hatékonyan tudták beépíteni és kivitelezni a merényletet. Nem szokásuk a munkát külsősöknek kiadni, inkább megbízható hálózatukon belül dolgoznak.”
A probléma, amivel Obama elnöknek és kormányának szembe kell néznie, hogy amióta az amerikai hírszerzés vádja Irán állítólagos tiltott fegyvereivel kapcsolatban 2003-ban hamisnak bizonyult, az Egyesült Államoknak saját ellenségeivel kapcsolatos állításait más országok eleve szkeptikusan fogadják.
Mindenki nagyon szkeptikus az amerikai hírszerzés információival kapcsolatban,” mondja Volker Perthes, a berlini Nemzetközi Biztonság Intézetének Irán-szakértője.
CNN és a Christian Science Monitor szintén hangot adtak kételyeiknek a hírt illetően:
Az iráni forradalmat ismerő szakértők szemében a feltételezett merényletre vonatkozó információk nem stimmelnek.
Furcsának tűnik az eset. Irán nem így intézi akcióit,” mondja Alireza Nader, arlingtoni Irán-szakértő, az iráni forradalmi gárdáról készült számos tanulmány társszerzője.
Ez az állítólagos terv semmilyen módon nem egyezik Irán érdekeivel,” írja Nader. „A szaúdi nagykövet meggyilkolása tovább fokozná az Irán elleni nemzetközi nyomást, amit Szaúdi-Arábia háborús cselekménynek tekinthetne, következésképpen destabilizálná az iráni kormányt. Ez nem logikus, mert az ottani politikai rendszer saját túlélésében érdekelt csupán.”
Irán minden erejével azon van, hogy elkerülje a szankciókat, megerősítse kapcsolatát nyugaton kívüli partnereivel, és folytathassa nukleáris programját, mondja Nader hozzátéve, hogy nem gondolja akár Quassin Soleimani, a Qods Force ravasz parancsnoka, akár Ali Hamenei ajatollah kiadna olyan utasítást, „ami veszélyeztetné Irán célkitűzéseit és stratégiáját.”
Ezt a véleményt számos Irán-szakértő és megfigyelő osztja.
Ez az állítólagos összeesküvés mindenben ellentmond Irán politikájának és eljárásmódjának,” írja Gary Sick, a Columbia Egyetem Irán-szakértője, aki az 1979-es iráni forradalom és túszválság idején a Fehérház tanácsadója volt iráni ügyekben.
Bár Irán sok mindenért dühös az Egyesült Államokra és Szaúdi-Arábiára, „nehéz elképzelni, hogy egy nem iszlamista bűnszervezetre bíznának egy ilyen kényes akciót,” írja Mr. Sick Gulf2000 című posztjában. „Egy amatőrre és egy olyan mexikói drogszervezetre támaszkodni, amit tudvalevőleg mexikói és amerikai ügynökökkel szőttek át” trehány munkának tűnik, teszi hozzá Mr. Sick. „Iránnak is számos gyenge pontja van, de azt nem mondhatjuk el róluk, hogy figyelmen kívül hagynák a hírszerzés alapvető technikáit.”
Anthony Shaffer, az amerikai hadsereg nyugállományba vonult alezredese azt mondja, hogy az FBI is kételkedik abban, hogy a szaúdi nagykövet elleni merényletet Irán tervelte volna ki. Szerintük a tervet az Obama kormány készítette, mivel az FBI semmilyen információval nem rendelkezik az összeesküvésre vonatkozóan.
Glenn Greenwald szerint a feltételezett iráni összeesküvéssel kapcsolatban a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ember elég komolyan vegye ahhoz, hogy belemenjen a részletekbe.
Az Irán elleni háborúra vonatkozó döntés természetesen már szeptember 11-e előtt megszületett.
2009-ben a Brookings Intézet a következőket írta:
Sokkal előnyösebb lenne számunkra, ha az Egyesült Államok felmutathatna valamilyen provokációt Irán részéről ürügyül, mielőtt megtámadja Iránt. Egyértelmű, hogy minél felháborítóbb, minél pusztítóbb és minél kevésbé kiprovokált az iráni lépés, az annál kedvezőbb az Egyesült Államok számára.A NATO új háborúra készül
Forrás: WND.com
A NATO csapatok egy Szíria elleni támadásra gyakorlatoznak Törökországban, török irányítás alatt, tudta meg a World Net Daily a szíriai diplomáciai testület egyik rangidős tisztjétől.
Ettől az információtól teljesen függetlenül, jól értesült, közel-keletre specializálódott biztonsági szakértők elmondták, hogy Oroszország ellenőrzi a szíriai csapatokat és tanácsokkal látja el az országot az esetleges NATO támadásra adható katonai válaszlépéseket illetően, amennyiben a NATO valóban a Bashar al-Assad vezette Szíria ellen küldené csapatait.
A tisztek azt is elmondták, hogy Oroszország nagymennyiségű Iskander ballisztikus rakétát adott el Szíriának, valamint, hogy a NATO-támadás veszélyére való tekintettel az orosz kormány megújította Szíriának adott ígéretét a modern S-300-as rakétaelhárító rendszer eladására vonatkozóan.
A szíriai diplomata elismerte, hogy országa Oroszország általános támogatását élvezi, de az Assad rezsim attól tart, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági ösztönzés felajánlásával ráveszi Oroszországot, hogy csökkentse Szíriának nyújtott támogatását.
A hírt érkezése előtt éppen egy nappal Assad azzal fenyegetőzött, hogy egy NATO támadás esetén lángra lobbantja a közel-keletet.
Amennyiben valamilyen őrültséget tesznek Damaszkusz ellen, csupán hat órára van szükségünk, hogy több száz rakétát helyezzünk el a Golan Fennsíkon és lőni kezdjük Tel-Aviv-ot,” nyilatkozta Assad október 4-én az iráni állami Fars hírügynökség beszámolója szerint.
A hírügynökség szerint Assad a kijelentéseket a török külügyminiszterrel, Ahmad Davutoglu-val folytatott megbeszélés során tette. Davutoglu a megbeszélés során továbbította a NATO és az Egyesült Államok figyelmeztetését, amely szerint Assad nemzetközi katonai támadásra számíthat országa ellen, amennyiben nem hagy fel a kormányellenes tüntetők ellen alkalmazott erőszakos intézkedésekkel.
A Fars szerint Assad erre azzal válaszolt, hogy szükség esetén a libanoni Hezbollah-ot is segítségül hívja az Izrael elleni intenzív rakétatámadás kivitelezésére.
Ezek az első három órában meg fognak történni, a második három órában pedig Irán megtámadja az USA hadihajóit, amelyek a Perzsa-öbölben állomásoznak, így az európai és amerikai érdekeltségeket szimultán fogjuk támadni,” idézte a hírügynökség Assad elnököt.
Bár Assad kijelentésének azonnali megerősítésére nincs módunk, tudjuk, hogy a Fars hírügynökséget működtető Irán szoros kapcsolatban áll a damaszkuszi kormánnyal.
A NATO támadás visszaverésére való szíriai készülődésről már augusztusban hírt adott a WND, amikor az egyiptomi biztonsági erők tisztjei tudomásunkra hozták, hogy Szíria a nemzetközi közösség támadásának fogadására készül.
Múlt hónapban pedig Barack Obama felszólította Assad elnököt, hogy a demokrácia érdekében mondjon le a hatalomról.
Soros által támogatott elv fehérházi összefonódásokkal
A nagyhatalmaknak egy új szövetségese is akadt az elmúlt hónapok katonai akcióban, ezúttal egy eszme formájában. A Líbia elleni támadást sokan a „védelmezés felelősségenévre keresztelt katonai elv próbájának tekintették.
Obama elnök a nemzethez intézett beszédében a védelmezés felelőssége elvét nevezte meg a Líbia elleni légitámadások legfőbb indítékául.
A most már a NATO támogatását is élvező elv lényege, hogy a szuverenitás nem kiváltság, hanem egy felelősség, amit vissza lehet vonni, ha egy országot „háborús bűnökkel, népirtással, emberiség ellenes bűncselekményekkel vagy etnikai tisztogatással” vádolnak.
A Védelmezés Felelőssége Globális Központ (mert ilyen is van) ennek a katonai elvnek a legfőbb támogatója. A központ alapítója és egyik főtámogatója pedig nem más, mint régi barátunk Soros György.
Líbia megszállása az arany dinár bevezetése ellen irányulhatottForrás: The Daily Bell
A „polgári lakosság védelmének” ürügyén az Egyesült Államok és a NATO megtámadta Líbiát és minden erejével azon van, hogy az ország vezetőjét eltávolítsa pozíciójából. Természetesen merő véletlenségből, Líbia az egyik legnagyobb olajtermelő hatalom Afrikában. Azt talán nem mindeni tudja viszont, hogy nem sokkal a támadás megkezdése előtt Kadhafi elhatározta az arany dinár, azaz egy egységes afrikai valuta bevezetését, ami helyettesítette volna a dollárt és lehetővé tette volna Afrika nemzetei számára, hogy nagyobb részt szerezzenek a világ vagyonából. Nehéz lenne a véletlen számlájára írni, hogy Saddam Hussein, Irak volt vezetője ugyanezt akarta véghezvinni, mielőtt az Egyesült Államok lerohanta volna országát tömegpusztító fegyverek után kutatva.
Még egyszerűbben fogalmazva, ha olajban gazdag országok úgy határoznak, hogy dollár helyett egy másik valutában kívánnak kereskedni, azzal lecsökkentik a dollár iránti keresletet és veszélybe sodorják annak tartalékvaluta szerepét. Sok szakértő gondolja, hogy ez a dollár gyors halálához vezetne, amit ma már egyébként is csak az emberek hite tart életben. Az emberek hite egy olyan kormányban, amely évenként 1500 milliárd dolláros deficitet termel.
A dollár napjai meg vannak számlálva és a legtöbb előrelátó befektető az aranyba és egyéb nemesfémekbe, azaz olyan valutákba menti dollárbefektetéseit, amit nem lehet a semmiből előállítani vagy büntetlenül, a teljes elértéktelenedésig nyomtatni. Ez nem egy újabb hisztéria vagy nemesfém lufi. Az arany rendületlenül halad az 1800 dolláros az ezüst pedig az 50 dolláros árfolyam felé, ráadásul az ezüst hiánycikk is.
Van, aki úgy gondolja, hogy a NATO katonák a polgári lakosok védelméért harcolnak,van, aki szerint az olajért megy a harc, megint mások azt feltételezik, hogy az egész hadjárat annak érdekében indult, hogy megakadályozzák Kadhafit az arany dinár, az egységes afrikai valuta bevezetésében.
Ez egy olyan dolog, amit szinte csak titokban lehetne véghezvinni, mert amint valaki kimondja, hogy át akar állni a dollárról valami más valutára, azonnal célponttá válik,” mondta Dr. James Thring, a Béke Minisztériuma (Ministry of Peace) alapítója. „Kadhafi két konferenciát is szervezett ezzel kapcsolatban, egyet 1986-ban, a következőt pedig 2000-ben. Mindenkit érdekelt a dolog és a legtöbb afrikai ország nagyon lelkesen fogadta a kezdeményezést.”
Kadhafi nem adta fel. A megszállás előtti hónapokban többször is megkereste az afrikai és muzulmán nemzeteket, hogy összefogva létrehozzák a dollárral és az euróval is versenyre kelő egységes valutát. Azt tervezték, hogy ezentúl csak arany dinárban lennének hajlandók kereskedni.
Egy ilyen kezdeményezés átrendezné a világ gazdasági erőviszonyait.
Onnantól kezdve egy ország vagyona attól függne, hogy mennyi arannyal rendelkezik, nem pedig attól, hogy mekkora volumenben kereskedik dollárral. Líbiának 144 tonna aranya van. Az Egyesült Királyság például kétszer ekkora aranykészlettel rendelkezik, az ország lakossága azonban Líbiáénak a tízszerese.
A központi bankokat irányító hatalmi elit semmiképpen sem nézné jó szemmel, ha Kadhafi dollár helyett más valutában, mondjuk arany dinárban kezdené árulni az ország olajkészletét és egyéb forrásait,” mondta Anthony Wile, a Daily Bell alapító-főszerkesztője.
Igen, egy ilyen lépés mindenképpen szükségessé tenné az elit számára Kadhafi elmozdítását az ország éléről, valami mondva csinált ürügy alapján.”
Korábban is láthattunk erre példát.
2000-ben Saddam Hussein bejelentette, hogy dollár helyett euróban kíván kereskedni. Egyesek úgy gondolják, hogy a szankciók bevezetésére, majd Irak megszállására azért került sor, hogy az Egyesült Államok megakadályozza a dollárról euróra történő átállást az OPEC országokban.
Az arany dinár bevezetése mindenképpen komoly hatással lenne a világgazdaságra, azonkívül nagyobb hatalmat biztosítana Afrikai népeinek, amit az aktivisták szerint az USA minden erejével szeretne megakadályozni.
Az Egyesült Királyság aranykészletét valahol az ország mélyén, egy szigorúan őrzött páncélteremben tárolják. Mint a legtöbb fejlett országban, Angliában sem áll a keresletnek megfelelő mennyiségű arany az emberek rendelkezésére.
A Líbiához hasonló országokban és az öböl-menti államokban azonban más a helyzet. Az arany dinár lehetővé tette volna az olajban gazdag afrikai és közel-keleti országok számára, hogy energiaforrásokra éhes ügyfeleiknek azt mondhassák: „Sajnáljuk! Az árak felmentek és mi aranyat akarunk!”
Egyesek úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok és NATO szövetségesei ezt nem engedhették megtörténni.


10 esemény a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése felé

A történelem során talán a dollár volt a legközelebb az igazi globális valuta státuszhoz. Az amerikai dollár évtizedeken keresztül uralta a nemzetközi kereskedelmet. Ez rengeteg előnnyel járt az USA pénzrendszere és fogyasztói számára és hihetetlen globális hatalmat biztosított az amerikai kormánynak. Jelenleg (az Egyesült Államokat nem beleszámítva) a világpénztartalékának 60%-a dollárban van. De vajon meddig?
Az amerikai média hallgat a kérdésben, pedig számos erős gazdaság komoly lépéseket tett a dollár leváltása felé. Számos olajtermelő ország már nem dollárban kereskedik, ami komoly csapás az olajdollár számára.
Már a nagy nemzetközi intézmények, mint az ENSZ és az IMF is a dollár tartalékvaluta státuszának egy új globális valutára való leváltásáról írnak, ami elképzelhetetlen hatással lenne/lesz az USA gazdaságára.
A változtatások egyik fő támogatója a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező Kína. Egyes elemzői számítások szerint Kína gazdasága 2016-ra megelőzi az Egyesült Államokét és 2040-re pedig háromszor nagyobb lesz.
Az elmúlt néhány évben Kína és más feltörekvő hatalmak, mint például Oroszország, több megállapodást is kötöttek, amelyek elsődleges célja a dollár leváltása. A dollár egyeduralmának tulajdonképpen már vége.
Amerika gazdasága fokozatosan gyengül és hamarosan nem lesz mivel indokolni a dollár elsődleges tartalékvaluta szerepét. A következőkben összegyűjtöttük azt a 10 tényezőt, amelyek igazolni látszanak, hogy a dollár korábbi státuszának és erejének vége:
1. Kína és Japán már nem dollárban kereskednek egymás között
Néhány hónappal ezelőtt a világ második és harmadik legnagyobb gazdaságai, Kína és Japán, megállapodtak, hogy egymás közötti kereskedelmüket dollár helyett saját valutáikban folytatják. Ez egy rendkívül fontos lépés volt, amiről az amerikai média szinte egy sort sem írt. A BBC a következőket jelentette a megállapodásról:
Kína és Japán bejelentették, hogy terveik szerint egymás között direkt módon fogják váltani saját valutáikat, egyrészről az üzleti költségek csökkentése valamint a bilaterális kereskedelem támogatása érdekében.
A megállapodás eredményeként a kínai és japán cégek közvetlenül átválthatják saját valutájukat a másikéra.
Jelenleg minden cégnek először dollárt kell vásárolnia, és csak azután válthatja át a másik valutájára az ügylet fedezetét, ami extra költséggel jár.
2. A BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) is azt tervezik, hogy az egymás közötti kereskedelemben saját valutáikat fogják használni
A BRICS országok erőfitogtatása folytatódik. A köztük létrejött új egyezmény saját valutáikat erősíti a dollár helyett. Egy indiai hírcsatorna a következőket írta:
A BRICS öt feltörekvő országa (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) nagyobb gazdasági momentumot remél a két egyezménytől, amelyek a BRICS országok közötti kereskedelmet hivatottak támogatni.
A két egyezmény, amelyeket az öt ország vezetői egyszerre írtak alá, lehetővé teszi a helyi cégeknek, vállalkozásoknak, hogy saját valutáikban kereskedjenek egymással, nyilatkozta Sudhir Vyas, az indiai külügyminisztérium gazdasági kapcsolatok államtitkára.
Az egyezményektől a BRICS országok közötti kereskedelem volumenének növekedését várják, ami 28%-kal emelkedett az elmúlt néhány év során, de a jelenlegi 230 milliárd dolláron még messze elmarad az öt gazdasági nagyhatalom teljes potenciáljától.
3. Orosz-kínai valuta megállapodás
Oroszország és Kína már több mint egy éve saját valutáikban kereskednek egymással. A két ország vezetői egyre erőteljesebben támogatják egy új globális tartalékvaluta bevezetését és mindkét nemzet eltökélt szándéka a dollár hatalmának megtörése.
4. A kínai valuta növekvő használata Afrikában
Melyik ország ma Afrika legfőbb kereskedelmi partnere? Elárulom, hogy nem az Egyesült Államok.
2009-ben Kína lett Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere és egyre agresszívabban szorgalmazza saját valutája használatát a déli kontinensen.
Az Afrika legnagyobb bankjának számító Standard Bank a következőket írta:
Úgy képzeljük, hogy Afrika és Kína legalább 100 milliárd dollárnak megfelelő kereskedelmi forgalmat fog renminbi-ben bonyolítani 2015-ig, ami több mint a 2010-re vonatkozó teljes bilaterális kereskedelmünk volumene.
Kína eltökélte a nemzetközi kereskedelem átformálását. Jelenleg 70.000 kínai cég bonyolítja határon túli kereskedelmét a kínai valutában.
5. A Kína és az Egyesült Arab Emirátusok közötti megállapodás
Kína és az Egyesült Arab Emirátusok megállapodtak, hogy dollár helyett saját valutáikban folytatják az egymás közötti olajkereskedelmet.
Az Egyesült Arab Emirátusok nem számít nagyjátékosnak az olajtermelésben, de a lépés mindenképpen veszélyezteti az olajdollár rendszert. Mi történik, ha más olajtermelő országok is kedvet kapnak a lépéshez?
6. Irán
Irán hozta a legagresszívabb intézkedéseket a dollár kereskedelmi fizetőeszköz státuszának megdöntése érdekében. India például részben arannyal fog fizetni az Irántól vásárolt olajért.
Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség enyhülésére nem sok remény van a közeljövőben, ezért elég valószínű, hogy Irán továbbra is mindent megtesz az Egyesült Államok gyengítése érdekében.
7. A kínai-szaúdi kapcsolatok
Melyik ország vásárolja a legtöbb olajat Szaúdi-Arábiától? A válasz ebben az esetben sem az Egyesült Államok, hanem Kína.
Kína 1,39 millió hordó olajat vásárolt Szaúdi-Arábiától februárban, ami 39%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.
Szaúdi-Arábia és Kína összefogtak egy új olajfinomító megépítése érdekében Szaúdi-Arábiában, és a két ország vezetői mindent megtesznek a köztük folyó kereskedelem bővítése érdekében.
Mennyi ideig áll még ki Szaúdi-Arábia az olajdollár mellett, ha legfontosabb ügyfele, Kína más irányba megy? Ez egy nagyon fontos kérdés.
8. Az ENSZ is egy új globális tartalékvaluta bevezetését szorgalmazza
Az ENSZ több olyan jelentést is kiadott, amiben a dollár, mint tartalékvaluta leváltását javasolja. Alább például egy olyan globális tartalékrendszerről ír, amiben a dollár már nem játszana főszerepet:
Létrehozhatnánk egy új globális tartalékrendszert, amelyben már nem az amerikai dollár lenne az egyetlen tartalékvaluta.
9. Az IMF is egy új globális tartalékvaluta mellett érvel
A Nemzetközi Valutaalap is számos jelentést adott ki, amelyekben az amerikai dollár leváltását javasolja egy új világvalutára.
Tartalék felhalmozás és a nemzetközi monetáris stabilitás” című, egy korábbi tanulmányában, az IMF egy új, „Bancor” nevű globális valuta bevezetéséről ír, amit egy új globális központi bank bocsátana ki:
Egy új globális központi bank által kibocsátott Bancor, mint globális valuta, a gazdaság stabil, értékőrző alapja lehetne, ami nem egy konkrét ország gazdasági helyzetéhez kötődik. A kereskedelem és a pénzforgalom gyors növekedésével és a globális integráció erősödésével egy ilyen szélesebb perspektívára van szükség a növekedés fenntartásához.
10. Szinte az egész világ gyűlöli az Egyesült Államokat
Az Egyesült Államok iránti érzelmek szinte az egész világon negatívak, és ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Néhány évtizeddel ezelőtt a világ nagy része még ennek az ellenkezőjét gondolta. Aki kételkedik a változásban, utazzon el néhány helyre a világban. Sok amerikai, főleg Európába utazva, inkább kanadainak vallja magát utazás közben, mert így pozitívabb fogadtatásban reménykedhet.
Amennyiben Amerika népszerű lenne, talán még lenne némi esély a dollár státuszának megőrzésére, de a helyzet ennek éppen az ellenkezője.
Mi történik tehát, ha a dollár tartalékvaluta státusza megszűnik?
Michael Payne nemrégiben megjelent cikkében erre próbál rávilágítani:
A dollár hanyatlása radikális változást jelent majd az amerikai életstílus szempontjából. Amikor ez a gazdasági cunami eléri az Egyesült Államokat, a 2008-as válság egy aprócska hullámnak tűnik majd. Az amerikai életstílus szempontjából igen kellemetlen változásokat hoz majd, a hihetetlen mértékben elszabadult infláció, a magas jelzálog és hitelkamatok növekedése valamint az élelmiszer, ruha és benzin áremelkedések miatt. Az élet minden területére negatívan hat majd.
A legtöbb amerikai nincs tisztában azzal, hogy az Egyesült Államokban még mindig mennyire olcsó az üzemanyag a világ más részeihez képest. Európa egyes országaiban kétszer annyiba kerül a benzin, mint az USA-ban. Persze, igaz, hogy az adónak is komoly szerepe van ebben, de leginkább a dollár olajkereskedelmi fizetőeszköz státuszának tudható be.
A világ olajfogyasztásának egynegyedét az Egyesült Államok használja fel. Az egész amerikai gazdaság az olcsó üzemanyagtól függ, hiszen az áruknak óriási távolságokat kell megtenni.
Mi lesz, amikor az üzemanyagárak a mostani kétszeresére emelkednek?
Emellett a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése a kormányadósság fenntartásának jelentős drágulását is jelenti majd.
Egyelőre még mindig komoly kereslet van az amerikai állampapírok iránt, hiszen a világ országai kénytelenek jelentős mennyiségű dollártartalékkal rendelkezni a nemzetközi kereskedelem miatt.
Mi történik, ha ez megváltozik?
Mi történik, ha hirtelen elapad a világ dollár iránti étvágya?
Természetesen ezek a változások nem egy nap alatt fognak bekövetkezni, de ha egyszer elkezdenek felgyorsulni az események, az apró változások hirtelen lavinává duzzadhatnak.
Líbia: Háború a világkormányértÍrta: Tony Cartalucci
Ez egy próbatétel a nemzetközi közösség számára. Ha elbuknak, az emberek hite még inkább megrendül a kibontakozó nemzetközi rendben és a nemzetközi jog felsőbbrendűségében.” Brookings Intézet: Líbia vizsgája az Új Nemzetközi Rendből, 2011. február
A média el akarja hitetni a világgal, hogy a békés, transperensekkel vonuló tüntetők valamilyen módon, néhány nap alatt tankvezetőkké és vadászpilótákká változtak, mint egy Hollywoodi filmben. Fotó: BRQ Network
Míg a politikusok a „nemzetközi közösséget”, az ENSZ-t és az „utca emberét” idézik Líbia megtámadásának igazolására, miközben már Szíriát is háborúval fenyegetik, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt a kampányt nem a „nemzetközi közösség” és nem is az ENSZ készítette elő.
A közel-keleten végigsöprő, elvileg spontán, szinte egy időben kitörő tüntetések, egyértelműen agresszív, a nyugat által támogatott villámháborúvá alakultak, melynek célja a destabilizáció és a rezsimváltás. Ennek a tervnek az alapjait évekkel ezelőtt fektették le, amelyről a prominens CFR tag és Nemzetközi Kríziscsoport megbízott, Wesley Clark 2007-ben bizonyságot is tett.


Hiába próbálnak vezetőink meglepettnek tűnni. A közel-keleti lázadások előkészületei évek óta folynak.
Most már tudjuk, hogy Tunéziától Egyiptomig, a lázadókat, minden egyes országban az USA által létrehozott és pénzelt CANVAS of Serbia nevű csoport képezte ki. Az is nyilvánosságra került, hiszen az amerikai belügyminisztérium nyilvánosan beismerte, hogy számos cégetpénzelnek a közel-keleti és észak-afrikai tüntetők támogatása céljából, hogy segítsenek kikerülni a célország kiberbiztonsági intézkedéseit. Ami viszont még ennél is világosabban mutatja ambícióik nagyságát, hogy most már olyan társaságokat is pénzelnek, mint például a BBC, hogy segítsenek aláásni Kína és Irán kormányait.
A „nemzetközi közösség”, amiről a Joe Liebermanhoz hasonló impotens politikusok beszélnek, vagy a francia megfelelője, Nicolas Sarkozy által emlegetett új, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973. számú határozatát követő globális kormányzási modell nem a mi „választott képviselőink” ötlete volt, hanem a pénzügyi elit adta szájukba a szavakat. A „nemzetközi közösség” nem más, mint a világkormányzásra áhítozó vállalati és pénzügyi oligarchák közössége. Legfőbb céljuk a nemzeti szuverenitás felszámolása és saját napirendjük, törvényeik és szabályaik homogén, határok nélküli bevezetése az egész világon.
Ahhoz, hogy értsük kiről és miről beszél Lieberman és Sarkozy érdemes elolvasni a Brookings Intézet „Líbia vizsgája az Új Nemzetközi Rendbőlcímű 2011 februári jelentését, amely leírja, hogy Líbiában a nemzeti szuverenitásnál sokkal fontosabb nemzetközi törvények vannak veszélyben. Attól félnek ha engedik, hogy Líbia ellenálljon a „nemzetközi közösségnek”, elveszíthetik „hitelességüket”.
Egy másik olvasásra érdemes Brookings Intézet jelentés „A közel-kelet megosztásacímet viseli és részletesen leírja, mi módon lehetne mozgásba hozni az arab államokat, név szerint említve Líbiát, Szíriát és Iránt. Az olajról egy szó sem esik, sem arról, mennyi pénzt keresnek majd a hadügyi alvállalkozók. Bár tudjuk, hogy ezek a tényezők fontos szerepet játszanak a vállalati és regionális szintű kampányokban, mégsem ezek adják az elsődleges motivációt. A végcél a világkormány. A határok és a vállalati-pénzügyi kartell hegemóniáját veszélyeztető tényezők szisztematikus eltörlése. Ez minden oligarcha álma, amióta világ a világ.
Szíriában például a nyugat támogatását élvező ellenzékkel szembeni ellenállás komoly fejtörést okoz az elitnek. A Szíriához, Iránhoz, Líbiához, Burmához és Fehéroroszországhoz hasonló államokat nem azért kiáltják ki a világ ellenségeinek és próbálják elszigetelni, mert veszélyt jelentenek a világ számára, hanem mert függetlenségük akadályozza a globális elit által irányított világkormány felállítását.
Gyerekes ürügyekkel próbálják indokolni Líbia megtámadását és, hogy miért fenyegetik háborúval Szíriát és Iránt is. Sem Lieberman sem Sarkozy nem említette egyetlen egyszer sem kik is ezek a lázadók valójában. Nem mondták el, hogy ezek a lázadók majdnem három évtizede harcolnak Kadhafi ellen, hol kisebb, hol nagyobb erővel, de minden esetben az Egyesült Államok támogatásával, hogy főhadiszállásaik Londonban és az Egyesült Államokban vannak és, hogy köztudottan kapcsolatban állnak az al-Kaida mozgalommal, amit a lázadók vezetői nyíltan vallanak saját magukról. A napokban tudtuk meg, hogy Khalifa Hifter, aki az elmúlt húsz évben Virginia államban élt, visszatért Líbiába, hogy átvegye a lázadók csapatainak irányítását.
Az Egyesült Államok, miután tíz éven keresztül harcolt Afganisztánban és Irakban, 6000 katona életével fizetve, elvileg azért, hogy felszámolja a gyűlölt al-Kaida szervezetet, amit egyébként a CIA alapított 1979-ben az afgán hegyekben, hogy a szovjetek ellen harcoljon, végül azzal zárja a kört, hogy a CIA és az al-Kaida egymással vállvetve harcolnak Kadhafi ellen Líbiában az USA légvédelmi erejének teljes támogatásával.
Elfelejtettük talán, hogy Szíriai is része volt George W Bush „gonosz tengelyének” és, hogy Obama csupán folytatja, amit Bush elkezdett? Figyelembe véve a Wesley Clark által 2007-ben említett tervet, látható mennyire beleillik a Líbia ellen indított háború az összképbe. Amennyiben azt feltételezzük, hogy Obama és Bush egymásnak ideológiai ellentétei, mivel magyarázzuk, hogy amire az ellenzék fintorgott Bush alatt, most mégis helyet talált a demokrata kormányban?
Egyértelmű, hogy a politika az Egyesült Államokban illúzió csupán. Mint ahogyan a terrorizmus elleni harc is, amikor látjuk, hogyan nyomul Tripoli felé az al-Kaida amerikai segítséggel. Üres retorika az egész, ami a globális elit forgatókönyvét követi. Az Egyesült Államok hadserege, annak ellenére, hogy 6000 katonáját veszítette el, missziójának nyilvánvaló abszurditása ellenére csak megy tovább. Ha belegondolunk, jelenleg azoknak az embereknek biztosítanak légvédelmi támogatást, akik halálba küldték bajtársaikat. Teszik ezt, miközben a média azokat az ellenségeiket élteti most minden erejével, akik ellen tíz éven keresztül, ugyanez a média bujtogatta őket. Ma az al-Kaidával együtt harcaló bengázi lázadók lettek a demokrácia hősei, mint ahogy a szovjetek ellen harcoló Mudzsahedinek egykor szintén hősnek számítottak. A kör ismét bezárul.
Ennek az egésznek semmi értelme sincs politikai jobb vagy baloldal nézőpontból. Semmi értelme sincs nyugat az iszlám szélsőségesek ellen nézőpontból sem. Egyetlen nézőpontból van értelme: ha azt feltételezzük, hogy a vállalati és pénzügyi kartell mindvégig hazudott nekünk, csakhogy megugorjuk a számukra fontos akadályokat. Egyre merészebbek terveik megvalósításában, így fordulhat elő, hogy néha kissé összekuszálódnak a szálak és míg Pakisztánban bombázzák az al-Kaidát, Líbiában légi támogatást biztosítanak az al-Kaidának. A globalisták erői bevallottan lövik a civil lakosságot Pakisztánban és Afganisztánban, Kadhafival szemben viszont repüléstilalmi zónát vezettek be, ugyan e miatt, noha a vádak nem is bizonyultak megalapozottnak.
A globalisták fegyverei a halál, a hazugság és a megtévesztés. A mi fegyverünk legyen ennek az ellenkezője: élet, tisztesség, összefogás. Ez a harc nem Líbiáról szól, hanem a világkormány felállításáról.

Ez gyors volt! – A líbiai lázadók központi bankot alapítottakForrás: beforeitsnews.com
Nappal háborúznak éjszaka bankot és olajtársaságot alapítanak minden külső segítség nélkül
A líbiai lázadók élet-halál küzdelmet folytatnak, Moammer Kadhafi továbbra is hatalmon van, de valahogy közben mégis módjukban állt a felkelőknek megalapítani a Líbiai Központi Bankot és ráadásként egy új nemzeti olajtársaságot is. Elképzelhető, hogy a konfliktus lezárása után a lázadók sikeres ütemezési tanácsadókká válhatnak. Egy biztos, sok mindent elvégeztek ez alatt a rövid idő alatt. Ügyes kis csapat. Nappal háborúznak éjszaka bankot és olajtársaságot alapítanak minden külső segítség nélkül. Bárcsak mi is ilyen sokoldalúak lehetnénk. De vajon nem érne rá a központi bank alapítás a polgárháború végéig? A Bloomberg szerint az Átmeneti Nemzeti Tanács a „Bengázi Központi Bankot jelölte meg a líbiai monetáris ügyek illetékes hatóságává, és felruházta a Líbiai Központi Bank elnökének kinevezési jogával.” 
Valaki úgy gondolta, jobb az ilyen kellemetlen apróságokon, mint a bankok irányítása vagy a pénzforrások felügyelete, hamar túl lenni. Nem kell várni az új kormány megalakításáig.
Természetesen jogosan feltételezzük, hogy az új Líbiai Központi Bank 100%-ban a líbiai nép tulajdonában és irányítása alatt lesz. A Wikipédia a következőket írja az előző Líbiai Központi Bankról:
A Líbiai Központi Bank (Central Bank of Libya – CBL) 100%-ban az állam és a Nagy Szocialista Arab Népi Líbiai Jamahiriya tulajdona, amely egy autonóm testület státuszát élvezi. A CBL megalapítására és működésére vonatkozó jogszabályok kimondják, hogy a Központi Bank szerepe Líbia monetáris stabilitásának fenntartása és a gazdasági növekedés elősegítése az ország általános gazdasági irányelveivel összhangban.
Mivel a régi központi bank állami tulajdonban volt, így azt Moammer Kadhafi irányította.
Ebből az következik, hogy az új központi bankot a nép irányítja majd, nem igaz? Ugyanez igaz kellene, hogy legyen az új nemzeti olajtársaságra is.
Kadhafi sokszor fenyegetőzött a líbiai olajipar államosításával az évek során, hogy megszabadulhasson az országban tevékenykedő nyugati olajtársaságoktól, de most, hogy Líbia végre „szabad” ország lesz, az emberek végre együttműködhetnek az „olajóriásokkal”, hogy egy szebb országot építsenek maguknak.
Természetesen az olajnak semmi köze nem volt ahhoz, hogy végül az USA elindította Líbia „megszállását”, bocsánat, helyesbítek, „humanitárius célú felszabadító akciót kezdeményezett a civil lakosság megsegítésére.”
Amikor Barack Obama a kamerába nézve kijelentette, hogy a Líbia elleni háború „stratégiai fontosságú” az Egyesült Államok számára, nyilván nem az olajra gondolt.
Végtére is az olajért a Bush család szokott háborúzni. A demokraták azért szavaztak Obamára, hogy véget vessen az ilyen háborúknak. Nem igaz? Biztos vagyok benne, hogy Barack Obama azonnal felfüggeszti Líbia bombázását, ha a nemzetközi közösség nem jó szemmel nézi.
Ne feledjük Obama Nobel Békedíjas politikus! Semmi esetre sem tenne olyasmit, ami feldühíti bolygónk más nagyhatalmait.
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter nyilvánosan ellenezte „Kadhafi erőinek a szövetségesek általi bombázását” és szerinte az Egyesült Államok súlyosan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát…
Mi úgy véljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nem szankcionálja a szövetségesek beavatkozását a Líbiában folyó, tulajdonképpen polgárháborúnak nevezhető konfliktusba.”
Szóval a politikai hangulat lecsillapítására Obama nyilván lefújja majd a légicsapásokat.
Közben a lázadók egyre inkább belejönnek a nemzetközi kereskedésbe. Már Katarral is aláírtak egy olajkereskedelmi megállapodást.
Ali Tarhouni, a lázadók „szóvivője” elmondta, hogy egy héten belül elindulhat az olajexport Katarba. Ki gondolta volna, hogy egy rakás líbiai lázadó a nemzetközi kereskedelemhez is ért? Furcsa világban élünk.
Barack Obama a következő nyilatkozatot tette tegnap:
Lehet, hogy vannak olyan nemzetek, akik képesek szemet hunyni más országokban folyó atrocitások felett. Az Egyesült Államok nem ilyen.”
Akkor most végigjárja a világot és véget vet minden atrocitásnak? A hírekben azt hallani, hogy Szíriában a kormány a tüntetőket lövi. Ott is közbelép hamarosan? Vagy a „humanitárius intervenció” csak azokra az országokra érvényes, akik olajjal rendelkeznek?
Komolyra fordítva a szót, olyan világban élünk, ahol semmi sem stabil már. Egyre több helyen törnek ki forradalmak és háborúk, rengeteg ország küzd komoly természeti csapásokkal, melyek száma az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik és a világgazdaság az összeomlás szélén áll.  
A líbiai intervenció csak ront helyzeten. Kadhafi nyilván egy szörnyű diktátor, de ez a líbiai nép dolga, arról nem beszélve, hogy sajnos nincs egyedül a világban.
Az embereknek azt mondták az akció célja egy repüléstilalmi zóna felállítása, nem pedig egy ország bombázása. Az ENSZ határozat megsértése csak tovább növeli a világban jelenlévő feszültséget.Izrael háborút tervez szomszédai ellenForrás: PressTV.ir

Bizonyos hírforrások szerint Izrael háborút akar indítani közel-keleti pozíciójának megerősítéséreA koncentrációs táborba zárt ország ennyi maradt e büszke nép fiainak

A libanoni Assafir napilap értesülései szerint egy nyugati ország diplomatája Jordánia fővárosából, Ammanból nyilatkozva azt állította, hogy Izrael úgy döntött megtámadja Szíriát és Libanont, mivel a Mubarak rezsim bukása súlyos csapás Tel Aviv számára.
Részletesebb kifejtve elmondta, hogy Tel Aviv komolyan tart az Egyiptomban folyó forradalom következményeitől és aggódik a térség jövőjéért, és úgy gondolja, hogy egy új közel-keleti háború Izrael javára fordíthatja az eseményeket.
Izrael célja, hogy egy gyors, csupán néhány hétig tartó támadásban megdöntse a Bashar al-Assad vezette kormányt Szíriában, miután a Libanon keleti részén tevékenykedő Hezbollah ellen is háborút indított,” idézte az Assafir a diplomatát.
A diplomata azt is elmondta, hogy Izrael már értesítette Washingtont terveiről.
Egyiptom, Izrael egyik szomszédja, volt az első arab állam, amelyik békét kötött Tel Avivval 1979-ben, az amerikai Camp Davidben tartott titkos béketárgyalások során.
Egyiptom éveken át segítette Izraelt a Gázai övezet elleni elsöprő támadásokban azzal, hogy elzárta a Rafah átkelőt az palesztinok elől, így a Gázai övezetben élő másfél millió palesztin az apró tengerparti területen csapdába került.
Izrael attól tart, hogy a Rafah átkelő megnyitásával a Hamasz, Gáza demokratikusan megválasztott kormánya nagyobb hatalomra tesz szert.
Oroszország elindította a Szovjetunió bukását követő legnagyobb újrafegyverkezési programjátVlagyimir Putyin tréfálkozva jegyezte meg, hogy még belegondolni is nehéz mekkora összeget készülnek elkölteni fegyverekre.
Forrás: telegraph.co.uk 
A Kreml a Szovjetunió bukását követő időszak legnagyobb újrafegyverkezési programját jelentette be, melynek keretén belül 600 új katonai repülőt, 100 hadihajót és 1000 katonai helikoptert vásárolnak 2020-ig.
Az ambiciózus program 19 ezer milliárd rubeljébe (129 ezer milliárd forint) kerül majd az orosz kormánynak, amikor más országok egymás után csökkentik katonai kiadásaikat, hogy költségvetési hiányukat valahogy pótolni tudják.
Az olaj árának emelkedésével Oroszország, a világ legnagyobb olaj exportőre, biztosra veszi, hogy telik a szovjet korszakból rámaradt, szedett-vedett hadsereg felújítására, azon kívül az orosz vezetés úgy gondolja, hogy világhatalmi státuszának megerősítéséhez erre feltétlenül szükség van.
Vladimor Popovkin, Oroszország helyettes védelmi minisztere szerint az újrafegyverkezési program lehengerlő lesz.
„Fő célunk a fegyveres erők modernizálása,” nyilatkozta „amire 19 milliárd rubelt (129 ezer milliárd forintot) szánunk. Nem kérünk a külföldi fegyverekből és harcászati felszerelésekből.”
Vlagyimir Putyin tréfálkozva jegyezte meg, hogy még belegondolni is nehéz mekkora összeget készülnek elkölteni fegyverekre. Alexej Kudrin, pénzügyminiszter pedig elmondta, hogy a jövőben Oroszország, a mostani 0,5% helyett, a GDP 1,5%-át költi majd védelmi célokra.
Vladimir Popovkin azzal dicsekedett, hogy a vásárlási roham keretében beszerzendő 35 új korvett, 15 fregatt és 20 tengeralattjáró, amelyből 8 atommeghajtású lesz, gyökeresen alakítja majd át az orosz tengerészetet. Becslései szerint 2020-ig összesen 100 hadihajóval lesz gazdagabb, az Egyesült Államok tengerésztétől jelenleg igen lemaradt orosz tengerészet.
Bár kijelentette, hogy Oroszországot nem érdeklik a külföldi fegyverek, a hadihajók közül kettő francia gyártmányú Mistral helikopter-anyahajó lesz. További két Mistral anyahajó saját hajóépítő üzemeikben készül majd.
Oroszország egyes szomszédai, köztük néhány balti állam és Grúzia, nem nézik jó szemmel a francia hajók beszerzését, mert a 16 helikopter és több tucat tank szállítására képes anyahajók segítségével Oroszország pillanatok alatt óriási haderők mozgósítására képes.
A 2008-as Grúzia elleni háborúban vegyes teljesítményt felmutató orosz légierő is 600 új repülővel és 1000 helikopterrel gazdagodik.
A repülők között modern Sukhoi 34 és 35-os vadászgépek is lesznek, míg a helikoptermodellek között az Mi-8-as harci helikopterek és Mi-26-os nagy szállító helikopterek egyaránt megtalálhatók lesznek. A félelmetes TU-160-as vadászrepülők is megújulnak a program során.
Az óriási beruházás nagy részét azonban stratégiai rakétákra költik, melyek között lesznek S-400-as és S-500-as védelmi rakéták valamint egyszerre 10 nukleáris töltetet is szállítani képes interkontinentális ballisztikus rakéták is lesznek.
A Kreml büszke katonai fejlesztéseire, amit az ország identitásának szerves részeként kezel. Vladimir Putyin nevéhez fűződik a szovjet korszakból ismert Vörös téri katonai szemle felélesztése is.
Egy Irán elleni háború 7 potenciális hatása a gazdaságraForrás: Economic Collapse Blog
Egy újabb közel-keleti háború valószínűsége minden egyes nap elmúltával egyre nagyobb. Izrael soha nem fogja megengedni, hogy Irán atomfegyvert hozzon létre, Irán pedig nem tántorít terve mellől.  A két ország nukleáris itt-a-piros-hol-a-piros játékot játszik és egyik oldal sem adja fel. Ma már vezető politikusok is arról beszélnek, hogy Izreal előbb vagy utóbb megtámadja Iránt. Például Silvio Berlusconi azt a megdöbbentő kijelentést tette, hogy a G8-ak „biztosak benne”, hogy Izrael megtámadja Iránt. Egy izreali-iráni konfliktus azonban nem csak a közel-keletetre lenne hatással, hanem az egész világot súlytó következményekkel járna.
Mit is jelentene egy Izrael és Irán között kirobbanó háború a világgazdaság számára?
A következőkben 7 potenciális gazdasági hatást mutatunk be egy esetleges izraeli-iráni háború esetén…
1) Az olaj ára az egekbe szökne – Az egyik első dolog, amit egy Irán ellen folytatott háború okozna, hogy a Hormuz szoroson átmenő olajszállítmányok komoly korlátozás alá kerülnének vagy teljesen le is állnának. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a világ olajszükségletének hozzávetőlegesen a fele csak a Hormuz szoroson át kerülhet az egyes országokba, a világ piacai azonnal felbolydulnának. Egyes elemzők szerint az olaj ára egészen 250 dollárig emelkedne hordónként.
Vajon készen állunk arra, hogy 600 forintot fizessünk egy liter benzinért? Milyen hatással lenne ez a gazdaságra?
Minden egyes tranzakció értékét az olaj ára határozza meg. Ha az olaj ára hirtelen két vagy háromszorosára emelkedne az még mélyebbre taszítaná az amúgy is rozoga lábakon álló amerikai gazdaságot.
2) A világ pénzpiacain eluralkodna a félelem – 2010-ben a világ pénzpiacain háború nélkül is a félelem a legnagyobb úr. A pénzpiacok rendkívül változékonyak az egész világon és egy esetleges háború kitörése esetén a félelem gyorsan pánikká alakulhat. Mi történik ha a piacokon pánik hangulat alakul ki? Összeomlás.
3) A világkereskedelem azonnal összeomlana – Volt olyan idő, amikor a világ gazdaságai viszonylag önfenntartók voltak, így a világ egyik pontján kitörő háború nem tette tönkre a teljes világgazdaságot. Ma már ez nem így van. Ma minden ország gazdasága más gazdaságok helyzetétől függ. Ennek vannak előnyei, de sajnos hátrányai is.
Egy Irán elleni háború kitörése esetén a világ nemzetei elkezdenének állást foglalni valamelyik fél mellett és a világkereskedelem ezt keményen megérezné. Az árukereskedelem és a szolgáltatások ellátása komoly akadályokba ütközne globálisan. Ez sok ország számára elég lenne ahhoz, hogy teljeskörű válságot idézzen elő.
4) Megnövekednének a katonai kiadások – Ha Amerika közvetlenül nem is venne részt az Izrael és Irán közötti konfliktusban, nincs kétség, hogy az USA sok pénzt költene Izrael támogatására és a régió katonai fejlesztésére a háború kiterjedése esetére. Az USA már most közel 1 trillió dollárt költött az iraki és afganisztáni háborúkra. Egy iráni háború kitörése esetén ezek a kiadások megdöbbentő mértékben növekednének.
Amerika már most is úszik az adósságban. Az amerikai államadósság meghaladta a 13 trillió dollárt és egy újabb közel-keleti háború nem igazán javítana a helyzeten.
5) Oroszország jól járna – Oroszország, és a többi közel-keleten kívüli olaj exportőr igen jól járna ha Iránban háború törne ki. Oroszország mára a világ legnagyobb olajkitermelő nemzetévé vált, és amennyiben a közel-keleti források kiapadnának, akár milyen rövid vagy hosszú időre, Oroszország nagyon nagy hasznot húzhatna a helyzetből.
6) Óriási mértékű infláció – Az olaj árának drámai mértékű emelkedése és az amerikai kormány katonai kiadásainak jelentős növekedése mindenképpen az árak inflációjához vezetnének. Nagy valószínűségel a kamatok is drámai mértékben emelkednének. Tulajdonképpen az iráni háború kitörése esetének az a legvalószínűbb, hogy ismét „stagfláció” jellemzi majd a gazdaságot, ami azt jelenti, hogy az árak gyors ütemben emelkednek, a gazdasági növekedés viszont stagnál vagy egyenesen negatívba fordul át.
7) Az arany ára csúcsokat döntene – Súlyos pénzpiaci bizonytalanság idején, hová is fordulhatnak a befektetők? Ahogyan azt nemrégiben világosan láthattuk, az aranyhoz. A mostani magas aranyárak is alacsonynak tűnnének, egy iráni háború kitörése esetén. Nehéz időkben szinte kivétel nélkül mindenki megpróbál biztosra menni. Jelenleg egyetlen világvaluta sem jelent biztonságot, így a befektetők a nemesfémeket tekintik a vagyonmegőrzés egyetlen biztos módjának.
A háború soha sem kellemes. Egy esetleges iráni háború kitörése olyan események láncolatát indítaná be, ami végérvényesen megváltoztatná a világ gazdaságát életünk hátralevő részére.
Reménykedjünk tehát abban, hogy ez a háború soha sem kezdődik el. Senki sem járna jól. A szomorú valóság az, hogy a döntés valószínűleg már megszületett. A feszültség egyre nő a közel-keleten és valamennyi fél úgy viselkedik, mint aki biztos a háború kitörésében.
Egy iráni háború nélkül is nehéz idők várnak a világra, de ha ezt még egy ilyen horderejű konfliktussal tetézzük, az eredmény teljes gazdasági katasztrófa lehet.


Egy Cyber támadás „15 perc alatt tönkreteheti az Egyesült Államokat”Forrás: telegraph.co.uk

Richard A Clarke a Fehérház volt terrorelhárítási tanácsadója
Az Egyesült Államoknak fel kell készülnie egy mindenre kiterjedő cyber támadásra, ami az egész országra kiterjedő káoszt és halált okozhat mindössze 15 perc leforgása alatt, állítja Bill Clinton és George W Bush volt terror-elhárítási tanácsadója. 
Richard Clarke azt állítja, hogy Amerika felkészületlensége arra az eshetőségre, hogy a terroristák behatolhatnak az ország számítógépes hálózatába egy elektronikus „Pearl Harbort” idézhetnek elő.
Figyelmeztetésében Mr. Clarke olyan ítéletnapot fest le, melynek kiindulása a Pentagon egyik számítógépes hálózatának összeomlása. Ezt követően az egyes Internet szolgáltatók sorban leállnak. Jelentések érkeznek hatalmas kőolajfinomítókban keletkezett tüzekről és robbanásokról Philadelphiában és Houstonban. A vegyi üzemekben üzemzavar áll be, melynek eredményeként halálos klórgáz kerül a levegőbe. A légiirányítók arról számolnak be, hogy több repülő is összeütközött a levegőben, míg a New yorki, washingtoni és Los angelesi metróvonalakon több szerelvény is összeütközik. Több mint 150 város váratlanul áram nélkül maradt. Több tízezer amerikai hal meg egy olyan támadás során, ami leginkább egy nukleáris katasztrófához hasonlítható. Mindennek ellenére az egész incidens nem több mint 15 perc alatt játszódna le egyetlen terrorista vagy ellenséges katona jelenléte nélkül az országban.
A forgatókönyv Mr. Clarke és Robert Knake közös könyvében olvasható melynek címe „Cyber háború: A következő nemzetbiztonsági veszedelem.
Richard Clarke-nak már több esetben is igaza volt. 2004-ben megjelent könyvében megpróbálta figyelmeztetni országát, hogy jobban kell védekezniük az al-Qaeda szervezet ellen.
Most azt állítja, hogy a felkészületlenség tragikus áldozatokkal járhat.
A cyber háborúval kapcsolatos legnagyobb titok az, hogy míg az USA cyber offenzívára készül a jelenlegi irányvonal miatt az ország nem képes védekezni egy esetleges cyber-támadás ellen,” írja könyvében.
Egyrészről az USA-t gátolta az Internet előre nem látott sikere és a számítógépes hálózatok terjedése, amit ma már az ipar szinte minden területén alkalmaznak, melynek következménye az lett, hogy a gazdaság veszélyes mértékben ki van szolgáltatva ezeknek a rendszereknek. Emellett, lehet, hogy Amerika hozta létre az Internetet, viszont legalább 30 nemzet hozott létre olyan offenzív cyber-háborús képességeket, melyek célja, hogy különböző vírusok és rejtett programok kerüljenek más államok kulcsfontosságú szolgáltatóinak, katonaságának és pénzintézeteinek rendszereibe.
A könyv szerzőinek meggyőződése, hogy egy ponton cyber-háború tör majd ki két nemzet között és aggodalmaik szerint egy ilyen háború gyengítené az adott ország védekezőképességét egy bombákkal és golyókkal vívott háború esetén.
Az USA már két ízben kapott figyelmeztető „lövést” cyber támadásokkal kapcsolatban. Orosz vagy kínai hekkerek (vagy mindkettő) olyan szoftvert juttattak be az amerikai elektromos szolgáltató hálózatába, amellyel később szabotálhatták volna a rendszert.
És lehet, hogy az Észak-koreaiak nem képesek ellátni országukat élelmiszerrel, de 2009-ben sikeresen tönkretették a Nemzetvédelmi Osztály, az Amerikai Államkincstár, valamint több más kormányintézmény és számos Internetszolgáltató szervereit, oly módon, hogy adatszolgáltatási kérelmekkel árasztották el őket.
Ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy elárasztották a Pentagon egyik olyan szerverét, amit a hadsereg esetleges fegyveres konfliktusok esetén használ logisztikai kommunikációra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése