2015. december 8., kedd

Tartósítás



Tartósítás





Vizesuborka télire recept



Hozzávalók:

3 kg közepes nagyságú uborka , 3 liter erősen sózott víz , kapor egy csomó
2 szál torma , Megint forró sós víz

Elkészítés:

Erősen megkefélt uborkákat félre tesszük, majd 4 liter vizet felforralunk erősen sózzuk és az uborkákat leforrázzuk. Ezt a levet kiöntjük, az uborkákat egy abroszra rakjuk, és szikkadni hagyjuk .
Majd szorosan egy 5 literes üvegbe rakjuk, tormát és kaprot szórunk közben, majd forralunk új vizet és erősen sózzuk, és a forró sós vizet az üvegbe öntjük.
Kamrába helyezzük,de egy lábasba tesszük mert lehet, hogy forrni fog, /ne csöpögjön/ minden nap vizes ruhát teszünk rá, nem kell meg ijedni mert ettől lesz savanykás íze.

Majd szépen letisztul, utána nem kell vizes ruhát rátenni.




Kovászos uborka télire recept



Hozzávalók:

elkészített kovászos uborka

Elkészítés:

A már kész kovászos uborkát új üvegbe tesszük, és a levét leszűrve ráöntjük. Tetejére szalicilt teszünk, és légmentesen zárjuk.

Tanácsok

:

Két nap múlva a leve letisztul, és télen épp olyan friss és finom lesz, mintha nyáron fogyasztanánk.
Én kipróbáltam, tégy te is próbát! Megéri!


Kovászos káposzta recept

Hozzávalók:

1kg fejes káposzta , só , kapor , viz , üveg amibe elfér a káposzta vagy más csak nem zománcos edény. egy szelet kenyér.

Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk a felső leveleitől és a káposztát vékony csíkokra felvágjuk. Egy edényt alaposan kimosunk és a káposztát bele rakjuk úgy hogy a kaprot közzé szórjuk vagy lehet egybe kötni úgy könnyebb lesz eltávolítani majd. lemérjük hogy mennyi víz kell a káposztára ezt a vizet egy edénybe öntjük és a sót egy két evőkanálnyit majd meglátjuk menyi kell bele a vízben feloldjuk és megkóstoljuk milyen sós ha jó ráöntjük a káposztára és egy nagy szelet kenyeret rá teszünk a tetejére és tiszta ruhával lezárjuk a tetejét. A napra tesszük és tányért is tehetünk alá mert a forrástól kifolyhat a leve azt pótolni is lehet. ha már sárga a káposzta kivesszük a kenyeret a tetejéről és hűvös helyre vagy kamrába tesszük ha lehűlt zsíros kenyérhez vagy ételekhez savanyúságnak is adhatjuk.


Tanácsok:

Van aki kicsit sósabban szereti a dolgokat itt sem árt kicsivel több sót tenni mint ahogy szoktunk hiszen a káposzta felveszi míg savanyodik. Ezt úgy készítjük mint a kovászos uborkát csak ez káposztából van.
Elkészítési idő: 30 perc


Gyors savanyú káposzta recept

Hozzávalók:

1 kg káposzta , 1 db. Burgonya , 1 nagy szelet kenyér , víz , só , kömény

Elkészítés:

A káposztát vékonyra szeljük. Egy 2-3 literes üveg aljára tesszük a szelet kenyeret és a megtisztított nyers burgonyát. A leszeletelt káposztát besózzuk, megszórjuk köménnyel, felöntjük langyos vízzel, és 2-3 napig meleg helyen érleljük. Ezután fogyasztható.
Uborkát is lehet így kovászolni , csak a krumplinak ó- nak kell lennie új krumpli nem jó kovászolni. Én is ki akarom próbálni jövőre, mert az idén később jutott tudomásomra a recept és nem tudtam már régi krumplit szerezni. Ott a kenyeret el is hagyták csak a krumpli savanyított.

Elkészítési idő: 30 perc


Kannás savanyú télire recept

Hozzávalók:

10 liter víz , 20 evőkanál só , 1kg és 12dkg cukor , 1.5 liter 20%-os ecet
3evőkanál NA Benzonát , 1 evőkanál borkénpor , fűszerek tetszés szerint.
/egész bors, babérlevél, mustármag, kapor/

Elkészítés:

A vizet a sóval, cukorral, ecettel felforralom, ha kihűlt beleteszem a többi hozzávalót. Ezt a lémennyiséget két 10 literes műanyagvödörbe osztom el. Ahogy érnek a kertben a zöldségek, olyan sorrendben meggyalulva teszem a lébe. Sózni már nem kell.
A vegyes savanyúhoz uborkát, hagymát, káposztát, sárgarépát, paprikát, zöld paradicsomot, karfiolt lehet tenni.

Tanácsok:

Fontos, hogy a vödörnek teteje legyen, és hűvös helyre rakjuk. Ha tele van a kanna, kb. másfél hónapig nem használunk belőle, hogy az ízek jól összeérjenek. Aki nem szereti hogy ropog a bors a foga alatt kis vászonzacskóba téve bele is lehet lógatni a lébe, így az íze megmarad, de nem zavar.
Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!
Elkészítési idő: 30 percSzénhidráttartalom: minimális grammZsírtartalom: nincs gramm


Vödrös savanyúságom recept



Hozzávalók:

4 l víz , 1 liter 10%-os ecet , 60 dkg cukor , 12 dkg só , 4 mokkáskanál borkénpor , 4 mokkáskanál Nátrium benzoát , fekete bors, mustármag, torma, kapor, meggyfa levél, babérlevél ízlés szerint.

Elkészítés:

Hidegen elkeverem a vizet,cukrot és az ecetet. Megvárom amíg teljesen feloldódnak a hozzávalók és utána adom hozzá a Na-benzoátot és a borkénport.
A fűszereket a savanyítandó zöld félékre szórom. Ezzel a lével bármit savanyíthatok.


Saláta uborka télire recept


Hozzávalók:

3kg uborka , 3o dkg cukor , o,5 l ecet , 2 kanál só , 1 befőző por , 1 kanál mustár mag , 3 db csípős paprika

Elkészítés:

A megmosott uborkát héjastól megvágni karikára, mindennel össze vegyítjük 24 órán át kavargatni s utána üvegekbe rakni, ha lehet csavarosba, bármikor ki lehet venni belőle nem romlik el ,,,nekem még 2 éves is van,, Jó étvágyat..hozzá..


Hordós /30 l-es/ recept


Hozzávalók:

12 liter víz , 1.5 liter 20%-os ecet , 36 dkg só , 2 kg cukor , 3/4 cs. mustármag
1/4 cs. babérlevél , 3/4 cs. egész bors , 6 dkg borkénpor , 1/2 cs. szalicil

Elkészítés:

A cukrot és a sót kevés langyos vízben feloldjuk, hozzáadjuk a többi vizet és minden belevalót hidegen keverünk bele. Végül beleszórjuk a savanyítani kívánt dolgokat.

Tanácsok:

Amit bele szoktam szórni: paprika, /de kettévágva, kimagozva/, zöld paradicsom, apró -hagyma, karfiol, zöldbab, sárgarépa /csíkokra vágva/, fejes káposzta /nyolc cikkelybe/.
Folyamatosan pótolható!




Kovászos uborka - télire recept


Hozzávalók: 1 ötliteres üveghez: 

2,5-3 kg kovászolni való uborka (az uborka méretétől függ, hogy mennyi fér az üvegbe) , 1 csomó kapor , 2-3 gerezd fokhagyma , literenként 1 evőkanál só ,
kenyér , Nátrium benzoát , ízlés szerint + fűszerek (bors stb.) én nem használom

Elkészítés:

A kovászos uborkát ugyanúgy megérlelem, mint a nyárit, csak az elrakás ad plusz munkát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10-12 cm-es ubikat teszek el, mert egyrészt azt tudom gazdaságosan a kisebb üvegekbe berakni, illetve azok még nem annyira magvasak. Amikor megérett az üvegben (ilyenkor nem tűző napon érlelem, hogy ne legyen puha, plötyi), akkor leszedem a kenyeret róla, az uborkákat leöblítem, hogy ne maradjon rajta morzsa, ez fontos! Elosztom az uborkákat a kisebb üvegekbe. A levet egy edényben 2szer 3-szor sűrű szűrőn átszűröm. Ahány kis üveg uborkám lett, annyiszor fél deci lét kiveszek egy edénybe és ezt a lét külön megmelegítem. Erre azért van szükség, mert a szalicil vagy nátrium a meleg lében gyorsan feloldódik. Szóval a felmelegített lébe beleteszek annyiszor 1 csipet (nem kell több!) tartósítószert, amennyi a tele üveg uborkám. Langyosra kevergetem és rá is öntöm szépen elosztva az üvegekre. Ezután felöntöm a maradék hideg lével, úgy hogy ellepje. Az üvegre celofánt vagy folpackot és csavaros tetőt teszek. Ilyenkor még csúnya, zavaros az üvegben, mintha tejben úszkálnának az uborkák, de pár nap alatt teljesen leülepedik a lisztes rész, és ugyanúgy fog kinézni, mint a csemege uborka.

Tanácsok:

Nem kell félni a nátrium benzoáttól! Ugyanolyan jól tartósít, mint a szalicil és nem káros az egészségre!

A kovászos uborkára mindenképp kell tartósítószer, különben tovább erjed és megromlik!

(fotó az adatlapomon)
Elkészítési idő: 30 perc




Kapor télire recept


Hozzávalók:

kaporlevél, kaporvirág maggal, vékonyabb kaporszálak, borecet, kevés só, Na-benzoát

Elkészítés:

A kertből szedett kaporszárról leszedjük a zöld leveleket, a kaporvirágot kevés maggal. A vékonyabb szárakat összevágjuk 3-4 centiméteres hosszúságúra. Edényben tetszőleges mennyiségű 5 %-os borecetet ( almaecetet) forralunk fel, literenként 1 csapott evőkanálnyi sóval. A forrásban lévő ecetben a megtisztított kaprot többször is megforgatjuk, pároljuk. Ha a kapor meglankadt kimosott üvegbe tesszük. Ezt folytatjuk mindaddig, amíg az üveg megtelik. Ekkor felöntjük az ecettel, a tetejét megszórjuk tartósítóval és száraz dunsztba tesszük.
Elkészítési idő: 45 perc



Csalamádé télire recept


Hozzávalók:

5 kg vegyes vágott (paprika, uborka, káposzta, hagyma, zöld paradicsom...) ,
40 dkg cukor , 1 kávéskanál bor kén , 1 kávéskanál tartósító (nátrium-benzoát)
3 dl 20%-os vagy 6 dl 10 %-os ecet , 7 dkg só , fűszerek ízlés szerint (egész bors, kömény, mustármag, babérlevél.

Elkészítés:

Mindezeket jól összekeverjük,másnap üvegekbe tesszük.

Tanácsok:

Többször meg lehet keverni. Enged annyi levet amennyi kell.




Mézes dió télire recept


Hozzávalók:

dió , méz

Elkészítés:

Ehhez csak a frissen lehullott dió jó. A diót megtörjük, megpucoljuk és "lebőrözzük". (Azért jó a friss dió, mert annak még könnyen lejön a bőre.) A lebőrözést úgy a legegyszerűbb csinálni, hogy a dióbelet egy tálban felöntjük jó meleg vízzel és kicsit benne hagyjuk hogy a bőre átnedvesedjen, megpuhuljon. Ekkor már hegyes kiskéssel szépen le lehet pucolni a dióbélről és teljesen fehérre tudjuk a diót pucolni. Kis üvegekbe tesszük a diót és felöntjük a mézzel. ( Ha esetleg a méz túl sűrű, nyugodtan megmelegíthetjük egy kicsit hogy jól a dió közé folyjon. Ennyi. Tartósítószer nem kell rá. A lebőrözött dió összeérik a mézzel. Egyrészt finom csemege, másrészt a téli megfázós (köhögős, torokfájós) időszakban jót tesz a torkunknak és kevesebb gyógyszerre lesz szükségünk.

Tanácsok:

Kicsit babra munka, de megéri.




Mézes uborka recept


Hozzávalók:

2 kg apró uborka , 20 dkg méz , 1 evőkanál só , 4-5 borókabogyó

üvegenként 1 kiskanálnyi citromsav

Elkészítés:

Az uborkát megmossuk és 7-8 decis üvegekbe rakjuk. A mézet 2 l vízzel elkeverjük, sóval , borókabogyóval ízesítjük és felforraljuk. Azon forrón az üvegekben lévő uborkára merjük, a tetejére 1-1 kiskanálnyi citromsavat szórunk. Az üvegeket lezárjuk,száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Legkorábban 4 hét múlva bontható fel.




Kovászos uborka - télire recept


Hozzávalók1 ötliteres üveghez: 

2,5-3 kg kovászolni való uborka (az uborka méretétől függ, hogy mennyi fér az üvegbe) , 1 csomó kapor , 2-3 gerezd fokhagyma , literenként 1 evőkanál só
kenyér , nátrium benzoát , ízlés szerint + fűszerek (bors stb.) én nem használom

Elkészítés:

A kovászos uborkát ugyanúgy megérlelem, mint a nyárit, csak az elrakás ad plusz munkát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10-12 cm-es ubikat teszek el, mert egyrészt azt tudom gazdaságosan a kisebb üvegekbe berakni, illetve azok még nem annyira magvasak. Amikor megérett az üvegben (ilyenkor nem tűző napon érlelem, hogy ne legyen puha, plötyi), akkor leszedem a kenyeret róla, az uborkákat leöblítem, hogy ne maradjon rajta morzsa, ez fontos! Elosztom az uborkákat a kisebb üvegekbe. A levet egy edényben 2szer 3-szor sűrű szűrőn átszűröm. Ahány kisüveg uborkám lett, annyiszor fél deci lét kiveszek egy edénybe és ezt a lét külön megmelegítem. Erre azért van szükség, mert a szalicil vagy nátrium a meleg lében gyorsan feloldódik. Szóval a felmelegített lébe beleteszek annyiszor 1 csipet (nem kell több!) tartósítószert, amennyi a tele üveg uborkám. Langyosra kevergetem és rá is öntöm szépen elosztva az üvegekre. Ezután felöntöm a maradék hideg lével, úgy hogy ellepje. Az üvegre celofánt vagy folpackot és csavaros tetőt teszek. Ilyenkor még csúnya, zavaros az üvegben, mintha tejben úszkálnának az uborkák, de pár nap alatt teljesen leülepedik a lisztes rész, és ugyanúgy fog kinézni, mint a csemege uborka.

Tanácsok:

Nem kell félni a nátrium benzoáttól! Ugyanolyan jól tartósít, mint a szalicil és nem káros az egészségre!

A kovászos uborkára mindenképp kell tartósítószer, különben tovább erjed és megromlik!

(fotó az adatlapomon)
Elkészítési idő: 30 perc




Bodzaszörp télire recept


Hozzávalók:

4-kg cukor , 4 l víz , 6db citrom , 10dkg citromsav , 40db bodza virág
nátrium-benzonát

Elkészítés:

a vizet a cukorral, citromsavval, a félbevágott citromokkal meg a virágokkal jól elkeverjük úgy hogy a cukor elolvadjon és 2 napig áll közben fel kell keverni. 2 nap után leszűrjük a citromokat kinyomjuk a nátriumot a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és hozzá öntjük a már leszűrt sziruphoz. üvegekbe töltjük .és hígítva fogyasztjuk.

Tanácsok:

ezzel a sziruppal a pezsgő izét különlegessé lehet tenni akác virággal is finom


Karfiol savanyítva recept

Hozzávalók:

1 nagy karfiol , 3 répa , 2 fej hagyma , néhány gerezd fokhagyma , só, cukor, ecet , víz

Elkészítés:

Minden hozzávalót megtisztítottam a karfiolt nagyon kicsi rózsákra szedtem, a répát leheletvékony szeletre, a vöröshagymát is szeleteltem. A befőttes üvegeket alaposan kimostam (tetőket is)  kb. 1,5 l vizet felforraltam, elzártam, elkevertem benne kb. 20 dkg cukrot, 2 ev. kanál sót, és jó fél liter ecetet (mindenki ízlése szerint változtasson az arányokon, én még ecetet tettem bele langyosra hűlés után). Az üvegekbe karfiol-répa-karfiol-hagyma-karfiolt rétegeztem, felülről a második sor közé egy gerezd fokhagymát is rejtettem. Alaposan lenyomkodtam kézzel, de akinek van célszerszáma, az még jobb. ráöntöttem a levet, lezártam, és az előszoba szekrénybe besoroltam az üvegeket.

Tanácsok:

Nekem most már három hete állnak. 2 hét után megkóstoltuk, már finom roppanós volt, de most lettek az igaziak.
Amikor kifogy egy üvegből, érdemes a piacon kapható legolcsóbb fajta, ízlésünknek megfelelő zöldséggel feltölteni. Olcsóbb, mint a bolti bármilyen savanyúság, és tudjuk, mi van benne.


Fokhagyma befőtt. recept

Hozzávalók:

2,5 dl. ecet , 30 dkg. Fokhagyma , 2 db. Babérlevél , 1 mk. kanál gyömbér ,
koriander , szegfűszeg , bors , borókabogyó , 2 ek. olaj

Elkészítés:

Az ecetbe belerakod a fűszereket és 5-6 percig főzöd. Amikor kihűl leszűröd és beleteszed a megtisztított fokhagymát és felforralod.  Amikor már langyosra hűl üvegekbe rakod./bébiételes!/ Légmentesen zárd le. Két hét múlva fogyasztható.
Nem büdös! Véd a bacik ellen!

Tanácsok:

Nagyon eteti magát.2-3 gerezdnél nem kell több egy napra. Ha jól sikerült finom ropogós a fokhagyma.
Egészségedre!



Vegyes gombasaláta télire recept


Hozzávalók:

1 - 1,5 kg. gomba ( rizike, lila pereszke, szürke tölcsérgomba, stb.) , 40 dkg. Vörös hagy,a, , 4 dkg. Só, , 5 dkg. Kristálycukor, , 1 dl. 20%-os ecet ( vagy 4 dl. 5%-os borecet), , 1 dkg. mustármag, 1 dkg. Koriander, , Na-benzoát, szalicil vagy más tartósító

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben feltesszük forrázni ( 5 - 6 perc múlva felforr a víz) 4 - 5 percig együtt forraljuk. Leszűrjük, meghűtjük kissé és üvegekbe töltjük, majd az elkészített forró fűszeres salátalevet rátöltjük, a tetejére tartósítót szórunk, lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük s végül hűvös helyen tároljuk.
Elkészítési idő: 60 perc


Kovászos uborka télire recept

Hozzávalók:

elkészített kovászos uborka

Elkészítés:

A már kész kovászos uborkát új üvegbe tesszük, és a levét leszűrve ráöntjük. Tetejére szalicilt teszünk, és légmentesen zárjuk.


Tanácsok:

Két nap múlva a leve letisztul, és télen épp olyan friss és finom lesz, mintha nyáron fogyasztanánk.
Én kipróbáltam, tégy te is próbát! Megéri!



Édes szőlőlé télire recept

Hozzávalók:

3 kg. Szőlő , kristálycukor , na-benzoát

Elkészítés:

Tetszőleges mennyiségben szőlő jól megmosva, lebogyózva. Hideg vízben feltesszük főni, lassú tűzön. Ha átfőtt, bogyói kipattantak akkor leszűrjük. Minden literhez hozzáadunk 50 dkg. cukrot, amivel lassú tűzön 20-30 percig főzzük, majd kevés tartósítót adva hozzá üvegbe tesszük és száraz dunsztban kidunsztoljuk
Elkészítési idő: 120 perc




Almalé télire recept


Hozzávalók:

2,5 kg alma mosva és a magház eltávolítva , 1 doboz citrompótló (26g)

80 dkg cukor , szalicil (késhegynyi)

Elkészítés:

Az almát tisztítás után 2 liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a citrompótlót is. Ha megpuhult, paradicsompasszírozón áttekerjük. A cukrot 6 liter meleg vízben feloldjuk és az átpasszírozott almához öntjük.
Felforraljuk.
Szalicillel tartósítjuk és üvegekbe töltjük.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tanácsok:

7-8 l innivaló lesz belőle. És ez nem bolti amibe nem tudod mi kerül be.
Elkészítettem, és nagyon finom. Rostos mint a bolti körtelé.
Forrás:http://www.nosalty.hu
Elkészítési idő: 20 perc



Csalamádé - télire recept


Hozzávalók:

1,5 kg káposzta , 1 kg paprika , fél kg uborka , pár fej vöröshagyma , 5 dkg só
30 dkg culor , 2,5 dl 10%-os ecet , 1 mokkáskanál borkénpor , 5 g szalicil
babérlevél , bors , kömény

Elkészítés:

Gyalulgatunk, karikázunk, aki szereti fél kg-nyi zöld paradicsomot is tehet bele. Minden hozzávaló egy nagy edényben összekeverünk, és 3 napig állni hagyjuk letakarva egy tiszta ruhával. Amikor arra járunk újra - és újra megkeverjük.
Utána üvegekbe töltjük, és a saját levével feltöltjük az üvegeket. Lezárni az üvegeket és mehetnek a spájzba.

Tanácsok:

Ha nincs benne a tartósító, frissen is lehet fogyasztani.




Finom csalamádé recept


Hozzávalók:

3 kg paprika , 3 kg káposzta , 3 kg uborka , 2 kg hagyma , 1 kg karfiol
4 kávéskanál szalicil , 14 dkg só , 1 kg cukor , 4 dl 20%-os ecet , 2 teáskanál bor kén

Elkészítés:

A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell.
Egy nagyobb edényben (én egy 60 l-es fedeles műanyag vödörbe szoktam) egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet.
2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál bor ként és lehűtjük.
A lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük.
Ezután mehet a csalamádé az üvegekbe.

Tanácsok:

A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.
Elkészítési idő: 240 perc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése