2015. december 29., kedd

Erzsi lapja


Erzsi lapja




http://erzsilapja.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1182022


Ezt a honlapot véletlenül találtam meg a neten , és mondom néktek sok információt hordoz amit én mindenképpen el kell , hogy ismerjem , hogy nagyon hasznos a hétköznapi életben .
Ha úgy gondolod hogy neked is mond új dolgokat keresd fel és szemlélődj , hátha neked más is szemet szúr .


"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát 

veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd 

mással!"   -Kínai közmondás-


Elérkeztem az év útólsó két bejegyzésének a közzé tételéhez . Mindenkinek sikerekben gazdag boldog új évet kívánok, és kívánom , hogy kamatrabszolgából szabad magyar emberekké váljatok az Európai nemzetállamok csoportjában .
És kívánom , hogy el tudjuk kerülni a birodalmi húgyagyú válásunkat akik elpusztítják a világuralomra törő bankár ílluminátus rablóhadat a vakolókkal együtt kik két világháborút zúdítottak az emberiség nyakába , és tették ezt úgy , hogy a hajuk szála sem görbült meg . Most mindenért fizessenek . 7000 fő és a csicskásairól van szó . Igazán kiérdemelte az emberiség ezen erők likvidálását !!!! Hogy egy boldogabb emberiség éljen e földön , és hogy meg tudjuk oldani a népesség gyarapodásából adódó problémákat . !!!!
Mert ha ugyan úgy lerabolnak bennünket bizony soha nem leszünk szabad nemzetállami polgárok !!!


Ötletek és tippek a háztartásban: 


Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok.
/A sorszámokat csak a könnyebb megjegyezhetőség miatt alkalmaztam./ - Erzsébet
"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!"  -Kínai közmondás-
1,Az ezüstékszerek, ezüsttárgyak tisztításához kiválóan alkalmas a ketchup. Áztassuk a tárgyat néhány percre ketchupba, majd miután kivettük, sikáljuk át egy fogkefével, végül mossuk le.
2,Ha egy gyakran rángatott gombot, az esernyő sarkait, vagy más, intenzív igénybevételnek kitett tárgyat szeretnénk varrással rögzíteni, használjunk cérna helyett fogselymet. Ez ugyanis sokkal erősebb és strapabíróbb.
3,A gyertya égési idejét is meghosszabbíthatjuk, méghozzá nem is túl bonyolult módon: mindössze annyi a dolgunk, hogy közvetlenül meggyújtás előtt két-három órára betesszük a jégszekrénybe.
4,Terítsük le alufóliával a vasalódeszkát, majd helyezzük rá a ruhadarabot. A gőzölős vasalót tartsuk a ruhadarab fölé – kb. 4-5 centire – és óvatosan gőzöljük, míg a gyűrődések ki nem simulnak.
5,A beakadt zipzárat sütőolaj segítségével szabadíthatjuk ki. Egyszerűen cseppentsük a beszorult fogak közé, és máris el tudjuk húzni.
6,A befőttesgumit nem csupán különféle csomagolások lezárásához, hanem akár nyitáshoz is használhatjuk. Ha nem tudunk elcsavarni egy kupakot, például mert csúszik a kezünk, vagy egyszerűen nem találunk rajta fogást, tekerjünk a kupakra szorosan befőttesgumit, az ugyanis biztosítja a megfelelő tapadást.
7,A hibajavító festéket nem csupán papíron alkalmazhatjuk, hanem olyankor is, ha egy fehér színű háztartási gépről, bútorról vagy fürdőszobai berendezésről lepattogzott, lekarcolódott a festék. Óvatosan kenjük át hibajavítóval a sérült felületet, majd amikor megszáradt, vigyünk fel a felületre egy vékony réteg átlátszó körömlakkot is.
8,Ha váratlan látogató érkezik, kezdjük a rendrakást az előszobában. A szembeötlő holmikat pakoljuk el, pl. dobjuk ki a hervadt virágot. Igazítsuk helyükre a párnákat, székeket, szőnyegeket, mert ez a rend benyomását kelti. Használjunk légfrissítőt, és tompítsuk a világítást.
9,Szórjunk a fapadlóra nedves teafüvet. Ez segít összegyűjteni a port a söprögetéskor. Ha a kályha, vagy a kandalló hamuzásakor is ezt a módszert követjük, akkor nem kerül por a levegőbe, aminek különösen a porallergiások fognak örülni.
10,Nem kell levenni a függönyt ablaktisztításkor, ha felakasztjuk az alját egy vállfára.
11,Ha a kézi mosásnál túl sok a szappanhab, szórjuk be hintőporral. Ezzel megtakaríthatjuk a víz kiöntését, és több tiszta vizünk lesz.
12,Mielőtt piszkos munkába fogunk – tésztagyúrás, festés – helyezzünk el műanyag zacskót a telefon mellé. A csöngő telefont a kezünkre húzott zacskóval fogjuk meg.
13,Szórjuk a vegyes csavart kiterített újságra. Ha megvan, amit kerestünk, az összehajtott újságból gyorsan visszatölthetjük a maradékot a dobozba.
14,A bűzelzáró visszaszerelése előtt kenjük be a rögzítőgyűrű menetét vazelinnal. Így könnyebb lesz lecsavarni legközelebb.
15,Mielőtt felnyitnánk, rázzuk fel alaposan, majd az alján nyissuk fel: az összes leves szépen kifolyik anélkül, hogy a doboz ragadna.
16,Ha kevés olvasztott vajra, forró vízre vagy meleg tejre van szükség, fém merőkanálban, közvetlen tűz fölött melegítsük fel ezeket. Vigyázzunk a kezünkre.
17,Ragasszunk fel egy apró gombot az öntapadó szalag végére. Így könnyen megtaláljuk a ragasztó végét s csak a gombot kell leválasztani róla.
18,Ha hirtelen kell borogatás, a mirelit borsó kiválóan helyettesíti a jégkockákat. Bugyoláljuk be vékony törölközőbe, és tegyük a zúzódásra. Ha a duzzanat lelohadt, levehetjük.
19,A zöldfűszereket, petrezselymet, zellert, stb. ledarálva, vagy apróra vágva bevizezett jégkockatartóba teszem, így fagyasztom le. Egy kocka elég egy levesbe, könnyen kezelhető, helytakarékos. 
20,A legjobb vízkőoldó a citromsav (ráadásul olcsó is). Használt fogkefe és citromsav segítségével pillanatok alatt eltávolítható a vízkő a vízcsapról és a mosogatóról is.

21,A gyümölcsleves sokkal finomabb lesz, ha tejfölben elkevert pudingporral habarjuk be. Kicsit savanykás, de mégis krémes, mintha tejszínt is használtunk volna.

22,Nem lesz csomós a rántás, ha a lisztet a hideg zsiradékba kevered el, és csak utána teszed fel a tűzre.

23,Ha a megtöltött paprika minden oldalát kevés olívaolajon megpirítjuk, és csak azután tesszük a paradicsomos mártásba, egyedi, nagyon finom ízt kap.


24,Hal filézésekor ha a hal farkát sóba mártott ujjakkal fogjuk meg, nem csúszik el a hal.


25,A nyersen lereszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele.


26,A szikkadt kenyeret apró kockára vágom, megszárítom, és légmentesen zárható dobozban tárolom, levesbetétnek használható.


27,Száraz kenyeret sosem dobok el, ledarálom prézlinek.


28,A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés vízzel leöntve újból használható lesz.


29,Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát.


30,Ha a hagyma gyorsan romlik, apróra vágva lefagyasztom. Jól zárható, vastag falú műanyag dobozba teszem, mert erős illata van!


31,Zöldfűszereket, petrezselymet vagy zellerlevelet vagdalva teszem zárható dobozba, így fagyasztom le, amikor használom, villával tudom belekaparni az ételbe.


32,A maradék tojásból csipetkét gyúrok, ezt kicsi tálcán szétterítve megfagyasztom, így mindig van csipetkém, amikor gyorsan kell.


33,A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

34,A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.


35,Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!


36,A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.


37,A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.


38,Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban. 


39,A canellonikat könnyen megtöltheted, ha nyomózsákból vagy levágott sarkú nejlonzacskóból nyomod a tésztába a tölteléket.

40,Ha nem szeretsz szenvedni a gomba panírozásával, ne tányérban, hanem fedeles dobozban panírozz. A megpucolt gombákat belerakod először a lisztes dobozba, összerázod kicsit (nem törik szét a gomba), majd át a tojásos dobozba, összerázod kicsit, és jöhet a zsemlemorzsa. Így ezzel a módszerrel egyszerre több gombát tudsz panírozni, és egyenletes is lesz mindenhol.

41,Sült hal készítésénél kukoricalisztet kevés fokhagyma granulátummal ízesítve használok, ebben forgatom meg a halat. Így vesz el a halszagból és ízletesebb lesz a hal.

42,A rántott húsokat réteslisztben kezded panírozni, egyenletesebb lesz a felülete, és nem hólyagosodik fel sütéskor.


43,A rántás nem lesz csomós, ha felengedés előtt sót teszel bele.


44,Az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába /üveg, porcelán.


45,Nem fut ki az olaj a hús sütésekor, ha egy parafadugót teszünk az olajba.

46,Nem penészedik meg a gyümölcs, ha a gyümölcstálba fokhagymát teszünk.


47,A pirospaprikát kicsi csavaros üvegekbe teszem, a fedő alá fóliát teszek, hogy biztosan légmentesen záródjon. Felhasználáskor így kicsi mennyiség van elől (sötét zárt polcon), s a 3-4 éves paprika még mindig friss, zamatos és piros színű.


48,Ha nokedlit készítek levesbetétnek, teszek a tésztájába apróra vágott petrezselyemzöldet. Finom ízt ad, és mutatós is.


49,A petrezselyemzöldet nagy mennyiségben húsdarálón daráljuk le, a pépet jégkockatartóban vagy bonbonos dobozban fagyasszuk le, így szükség szerint, kiolvasztás nélkül használhatjuk.


50,A darált mákot - akár cukorral együtt - a fagyasztóban szoktam tárolni. Hónapokig eláll, egyből lehet használni, nem kell kiolvasztani, nem áll össze.






"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!"  -Kínai közmondás-

51,Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg.

52,Ha avas a zsír, egy szelet szikkadt kenyeret süss meg benne, magába szívja az avas ízt.


53,A sertésmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.


54,Ha a sáfrányt használat előtt egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, intenzívebb íze lesz.


55,Az enyhén avas zsírt megmentheted, ha szeletelt hagymával felforralod, majd átszűröd.

56,Ha a csirke- és pulykamellet egy napra fokhagymás, sós, esetleg szerecsendiós tejben áztatod, kirántva is omlós, puha lesz.


57,A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni.


58,A narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk. Hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.


59,Készítsünk oranzsádot és citronádot: a narancs vagy citrom héját apró kockákra vágjuk, néhány napig hideg vízben, naponta cserélve áztatjuk. Majd 1 kanál gyümölcshéjhoz 1 kanál cukrot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg a lé elfő róla. Hűtőben hetekig eláll, és a gyümölcskenyerekhez felhasználható.


60,A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható pl. néger kockához, fehér püspök-kenyérhez.


61,Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.


62,Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.


63,Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.


64,Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, összetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...


65,Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.


66,Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfajták műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet.


67,A nokedli szaggatót csak és kizárólag hideg vízzel és egy kemény konyhakefével tudod letisztítani. Ha meleg vizet használsz, eldobhatod a szivacsot.


68,A nokedli szaggató hátulján lehet reszelni káposztát, vöröshagymát, krumplit, paradicsomot, sajtot, de csak kis mennyiségben.

69,A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhán nyissuk szét. Gyorsan dolgozzunk vele. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen, és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!


70,Tojásfehérje felverésekor, ha édesíteni akarom cukorral, a cukrot a félig felvert fehérjébe szórom. Így biztosan keményre lehet verni, míg ha előtte tesszük bele a cukrot, nem verődik habbá.


71,Nem lesz csomós a rántás, ha lehúzzuk a tűzről, felöntjük egy pohár hideg vízzel, majd 5 perc állás után a habverővel szétkeverjük.


72,Régi fogkefével gyönyörűen letisztíthatjuk gáztűzhelyünk rózsáját.


73,Fagyis kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.


74,Igazán finom savómentes aludttejet lehet készíteni jó minőségű 1 l tejből úgy, hogy a tejet felforraljuk és visszahűtjük, majd hozzáadunk egy kis pohár tejfölt (először kis tejjel fokozatosa hígítva a tejfölt, aztán keverve az egészhez). Poharakba öntjük, pihentetjük, míg megalszik.


75,Ha valamelyik ételed ehetetlenül erősre sikerült, tegyél bele egészben egy megpucolt almát.


76,A vöröshagymát kis időre tedd a hűtőszekrénybe. Nem fogja csípni a szemed aprításkor.


77,Ha sütés-főzés közben megégetem a kezem, rögtön a sótartóban levő sóba nyomom az égett részt, hogy a só elfedje, pár percig így hagyom: nem hólyagosodik fel.


78,Néhány csepp citromlétől keményebb lesz a tojásfehérjéből felvert hab.

79,A tojásfehérjét szaporíthatunk hideg vízzel. Ha pl. három tojásfehérjéhez 1 evőkanál hideg vizet adunk, és így verjük fel, több lesz.


80,A kolbász és a nyári típusú szalámi nagyon szépen vékonyra szeletelhető otthon is, ha egy kis időre a fagyasztóba tesszük szeletelés előtt.


81,Ha süteményt készítünk robotgéppel, első lépésként mindig a tojásfehérjét verjük fel, így nem kell a villákat elmosni, amivel időt nyerünk.


82,A kurkuma szépen megszínezi a húslevest és kellemes ízt is ad neki. Jó tulajdonsága még, hogy segíti az emésztést, csökkenti a puffadást!


83,A kevésbé ismert mángoldot ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a spenótot. Az íze kissé édeskésebb és kevesebb benne az oxálsav, ezért kevésbé terheli meg a vesét és az ízületeket!


84,A házilag készített majonéz duplájára szaporítható, ha keverés közben az olaj mellett kevés citromos vizet is adagolunk hozzá. Könnyebb is lesz ezzel a módszerrel.

85,Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni érdemes egy kis tejjel felhígítani. Ugyanolyan jó! Ha a morzsa kevés, szaporítsd meg kevés reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Változatosabb a rántott hús!


86,Ha a palacsintába pici élesztőt és napraforgóolajt is teszel, sokkal puhább és tovább friss lesz.


87,Ha lobogó vízbe dobod a száraztésztát, megvárod, míg egyet forr, majd letakarod fedővel, elzárod és vársz 20 percet, tökéletes tésztát kapsz!


88,Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki!


89,Ha főzéskor a lencséhez adunk pár szelet paradicsomot, hamarabb puhul!


90,Ha a tartármártás készítésénél a tojássárgájába először a mustárt teszed bele, és csak utána kezded az olajat belekeverni, akkor öt perc alatt kész.


91,Ha a gulyást csontlével öntöd fel, sokkal finomabb lesz a leve.


92,A sótartóba fogpiszkálót tegyél: felszívja a nedvességet.


93,Ha elfelejtetted beáztatni a babot, főzéskor tegyél bele szódabikarbónát.


94,Ha a kenyeret szeletelve teszed a mélyhűtőbe, egyből teheted majd a kenyérpirítóba.

95,Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is.


96,Csirke- vagy pulykamellet szebben lehet klopfolni, ha celofán közé fogod: egyben marad és szép vékony lesz.


97,Ha paprikás csirkét készítesz, előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fövő csirkét. A lisztes forró víz még selymesebbé teszi a pörkölt levét.


98,A kocsonya könnyen megdermed, ha legalább 5 órán keresztül lassan, gyöngyözve főzöd, de forrnia nem szabad.


99,Ha a magozott gyümölcsöt lisztben megforgatjuk mielőtt a piskótatészta tetejére szórnánk, nem süllyednek le a szemek a süti aljára.


100,A túrógombócod sokkal érdekesebb, ha a közepébe egy-egy szem fagyasztott gyümölcs kerül és így főzzük ki!





"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!"   -Kínai közmondás-

101,Madártejet megszaporíthatjuk kevés vaníliás pudinggal. Kevesebb tojásból, vagy maradék tojásfehérjéből is kiadós lesz!

102,Ha sok vöröshagymát kell pucolni, egyszerűen felhúzzuk az úszószemüveget, így nem férkőzik a szemünkhöz a csípős illóolaj.


103,Elkerülheted a gázképződést, ha a bab főzővizébe teszel egy parafadugót!


104,A bab gyorsabban megfő, ha a főzővízbe teszel egy késhegynyi szódabikarbónát. Ezzel elkerülheted a gázképződést is!


105,A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai.


106,Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát.


107,Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak való húst először húslevesnek készíted el. Ha megfőtt, vegyél ki a levesből sárgarépát, turmixold, sűrítsd tejföllel és étkezési keményítővel, engedd fel a húslevessel,tedd bele a főtt húst. Így lesz húslevesed és vadasod.

108,Ha hétvégéről marad húslevesed főtt zöldségekkel, ne öntsd ki. A zöldségeket turmixold össze, tegyél bele ízlés szerint fokhagymát, sűrítsd tejföl és étkezési keményítő keverékével, engedd fel a húslevessel, és kész a legfinomabb fokhagymakrém levesed.

109,Ha szárazbabot főzök, előző este beáztatom. Másnap új vízben főzőm önállóan fél órán át. Ezt a nagyon sötét színű vizet sem használom fel, szervezetünk és környezetünk "hálás" lesz érte.


110,Ha nincs otthon pudingpor, könnyedén készíthető puding 1 liter tejből, 5 evőkanál lisztből, 5 evőkanál cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 5 kávéskanál szitált kakaóporból.


111,Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszel, hints meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.


112,Ha rakott ételt készítesz, a tepsit vagy jénait kend ki margarinnal, szórd meg morzsával. Így az étel nem ég rá és könnyebb elmosogatni.


113,Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékony belső héja is lejön


114,Ha elsózod a levest, akkor egy egész hámozott nyers krumplit tegyél bele. Pörköltnél is működik.


115,A kocsonyát kicsontozva hideg vízzel kiöblített őzgerinc formába teszem, így szeletelni is lehet belőle. Az őzgerinc alját lehet díszíteni bármivel (főtt tojás, sárgarépa, stb.), így ha kifordítjuk a gerincből, a látvány sem utolsó.


116,A krumplifőzelék sokkal finomabb, ha a rántásnál a krumpli főzőlevét használjuk.

117,Kellemesebb ízű lesz a krumplifőzelékünk, ha kevés morzsolt tárkonyt főzünk bele,
majd tejfölt keverünk hozzá, mielőtt levesszük a tűzről.


118,Ha igazán finom grízgaluskát akarok készíteni, akkor előző nap megfőzőm a húslevest, ha kihűlt, beteszem az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt leszedem a tetejét, és azt használom zsiradéknak a galuskához, így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.

119,A narancs héját a fehér húsától tisztítsd meg, majd a sárga részt szárítsd meg, apró darabokra törve kávédarálóban daráld finomra. Sokáig eláll, és sütemények készítésénél használható tetszés szerint.

120,Ha zöldebb banánt vettünk, másik gyümölcsre téve gyorsan megérik.


121,Ha a májat sütés előtt tejbe áztatod, nem lesz rágós.


122,Én a palacsinta tésztájába kevés olajat, cukrot, és pudingport is teszek, így sokkal finomabb, és biztosan nem szakad szét.


123,Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel a tészta.


124,Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban.


125,A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.


126,Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!


127,A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.


128,Szárnyasok sütésénél, akár zsírral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssá teszi a sültet.

129,A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni.

130,Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad!


131,A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk!


132,Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta!


133,A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod!


134,Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.


135,Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban.


136,Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap!


137,A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható.


138,Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk, betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék.

139,A citrom friss marad, ha lefordítva tesszük be a hűtőbe.

140,Vágódeszkát, fakanalat soha ne tegyünk nedvesen meleg helyre,mert meggörbül száradás közben.


141,A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.


142,A kenyértartóban jó szolgálatot tehet egy pár rizsszem vagy kockacukor. Jó nedvszívó.


143,Ha húst klopfolsz, dugd egy nagy méretű nejlonzacskóba a húsvágó deszkát a hússal együtt, nem fog röpködni a rost szanaszét.


144,A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.


145,Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze.


146,Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! 

147,Finomabb lesz a rántott hús, ha a felvert tojásba kevés fokhagyma granulátumot rakunk.

148,Maradék cukros darált diót vagy mákot nem dobj ki! Tedd alufóliába, a fagyasztóban hónapokig eláll, nem fagy meg, nem avasodik meg, bármikor "feljavíthatsz" vele egy kis maradék tésztát, palacsintát!

149,Őrölt pirospaprikát sohase tárolj fehér üvegben, mert hamarosan elveszti szép színét!

150,A palacsinta tésztájába keverj 2-3 evőkanál olajat /mennyiségtől függően/, az első palacsinta alá még öntesz olajat, a többi megsül a tésztájában lévő olajjal!








"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!" -Kínai közmondás-

151,Vigyázz, a palacsinta tésztájának összeállításánál kevés cukrot rakj bele, mert különben leragad a palacsintasütő aljára, aztán darabokban szedheted ki!

152,A petrezselymet jól megmosva, apróra vágva az utolsó pillanatban teszem hozzá az ételhez. Friss és üdítő íze, illata így megmarad, nem beszélve magas vitamintartalmáról!


153,A daragaluska tésztájába mindig teszek egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, "remegősebb" lesz ez a kiváló levesbetét!

154,A daragaluskához keverd lazára a tojást a darával, 1 órával korábban, mint ahogy szükséged lenne rá. Mire szaggatod megszilárdul, de puha lesz.

155,Bármilyen húslevesbe tegyél jól megmosott vöröshagymát, héjastul! Csodálatos színt kölcsönöz levesednek, a főzés befejeztével el lehet távolítani belőle.


156,A tengeri halat tedd néhány órára enyhén sós, fokhagymás tejbe. Használat előtt öntsd le róla a tejet, itasd le róla a nedvességet, s máris panírozhatod, sütheted. Finom, omlós sült hal lesz a jutalmad!


157,Kelt tésztára soha ne nyiss ablakot! Bármennyire meleged van, a finom sütemény reményében tűrnöd kell a "trópusi" konyhát! Egyébként egy lapos, ehetetlen masszát kapsz!


158,Száraz babot érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni! Adagonként fagyaszd le, így megakadályozod a zsizsikesedését!


159,Kávézaccot soha ne önts ki! A virágföldre simítva táplálja a növényeket, az eldugult lefolyót pedig ismét "átjárhatóvá" varázsolja!

160,Hús panírozásakor, ha úgy találod, kevés a prézlid, nyugodtan hozzákeverhetsz a zsemlemorzsához egy kevés lisztet!

161,Sót mindenfajta sütemény tésztájába kell tenni, még az édes tésztába is, mert e nélkül nem lesz finom!


162,Sose fagyassz le olyan ételt, ami krumplit vagy tejfölt tartalmaz!


163,Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfuttatását".


164,Töltött káposzta készítésekor béleld ki az edényt hajszálvékonyra szelt szalonnadarabokkal! Így nem ragad le az étel az edény aljára, és még az íze is finomabbá válik!


165,Ne legyen a bejgli tölteléke nagyon folyós állagú, mert menthetetlenül kireped a finomság, és kanállal kell a tepsiből kiszedni!


166,A narancs héját ne dobd ki! Tedd a radiátorra! Kellemes, ünnepi illatok terjengenek hamarosan az egész lakásban!


167,Kemény tojás készítésekor rakj a főzővízbe egy pici sót, a gázról levéve hideg vízben pihentesd pár percig. Sokkal szebben le tudod szedni a tojáshéjat.


168,Leveseket, pörkölteket csak akkor sózd, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.


169,Mákot fele-fele arányban a kávédarálóban is lehet őrölni. Önmagában be ne tedd, mert tönkre teheti a masinádat!


170,Mi a legegyszerűbb módszer, hogy megállapítsd, használható-e még a tej? Egy kávéskanálba önts belőle, rakd a gázláng fölé. Ha felforr, használhatod, ha már ott összemegy, dobd ki az egészet!

171,Amikor szezonja van, felszeletelek 2-3 kg zöldpaprikát. Adagonként folpackba rakom, lefagyasztom, és télvíz idején használom pörkölt ízesítésére. A paradicsomokat darabonként ugyanígy lefagyasztom!


172,A tojásokat mindig mosd meg felhasználás előtt! Számtalan kórokozó tapad meg rajta, amelyek óhatatlanul az ételbe kerülhetnek!


173,A hűtőt langyos ecetes vízzel mosd át olvasztáskor. Fertőtlenít és a kellemetlen szagokat is eltünteti!


174,Használat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.


175,Lágy sajtot könnyebben tudsz reszelni, ha rövid időre beteszed a fagyasztóba.


176,Ha nagyon savanyú a káposztád, egy kissé öblítsd át friss vízzel!


177,Félbevágott citromra tegyél alufóliát, tedd a hűtőbe! Néhány napig felhasználható teába.


178,Reszelt almára rögtön csepegtess frissen facsart citromlevet. Így megakadályozod, hogy megbarnuljon!


179,A vöröshagymát felszeletelés előtt tedd hideg vízbe. Így nem csurog a könnyed, amikor felszeleteled.


180,A krumplit mindig hideg vízben tedd fel főni! A vitaminok, ásványi sók így kisebb mértékben oldódnak ki belőle. A főzővizet ne öntsd ki! Több étel készítésénél is felhasználható.


181,Ha újburgonya-pucolás után barna lett a kezed, citrompótlóval dörzsöld, az viszi le csak igazán.


182,Amikor "klopfolod" a rántani való hússzeleteket, tégy a deszka alá több rétegben összehajtott konyharuhát, így nem tudja meg a szomszédasszonyod, mit főzöl ebédre!


183,Ha a szalonnát kevés zsiradékban kezded el sütni, nem lesz büdös-füstös az egész lakás.


184,Egy régi fogkefével nagyon könnyen el lehet mosni a sajtreszelőt!

185,Konyhádban legyen mindig egy olyan körömkefe, amit csak és kizárólag a zöldségeid sikálására használsz.

186,Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.


187,Nem szárad meg a sült burgonya, ha nem sózzuk meg közvetlen sütés után.


188,A tojás főzővizébe pár csepp ecetet teszek, így - ha felreped a tojás - sem folyik ki.


189,Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3-4 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

190,Ha valamilyen étel megfogja az edényt, áztasd be citromos vízzel pár órára, szépen leoldja az elszíneződést.

191,Nagyobb sütés-főzések idején a gáztűzhelyet védjük alufóliával, így megkímélhetjük magunkat a tűzhely súrolásától.


192,Az ecet a konyhában nem csak ételkészítéshez jó. Remek fertőtlenítő! A műanyag edények színének visszaadója, de bármilyen folyékony mosogatószerhez adva, csillogó edényeket varázsolhatunk vele. A nagymamámtól tanultam, nem újdonság! 


193,Csaptelepeket, rozsdamentes fém mosogatókat ecettel vízkőtelenítek vízkőoldó helyett.
Nem marja és nem lesz foltos. Nem beszélve arról, hogy természetbarát.


194,Ha nincs a konyhában zabkorpa, zabpehely is megteszi, ha ledarálod.


195,Ha a vörösbor a textíliára csöppen, szórj rá sót, hagyd állni egy ideig, és csak azután mosd ki. A folt nyomtalanul el fog tűnni!


196,Bebarnult üvegpoharakat legfényesebbre és legtisztábbra egy marék durva sóval tisztíthatunk, jól átsúrolva kívül-belül.


197,Ropit magunk is készíthetünk. Ha félbarna kenyérdarabokat aranysárgára pirítunk a sütőben, fokhagymával bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk őket, és olívaolajat csöpögtetünk rájuk, már kész is a borhoz kiváló rágcsálnivaló.


198,A só tisztítja a sütőt. Ha valami kifutott, azonnal sót kell rászórni, majd ami odaégett, kihűlt állapotban könnyedén letörölhető.


199,Nem fröcsköl az olaj sütés közben, ha egy pici sót szórsz bele.


200,Ha zsírfolt vagy paprikás folt kerül a ruhára, szőnyegre, babahintőport kell rá szórni, és utána kb. egy óra múlva a ruhát ki lehet mosni. Szőnyegnél ismeretlen foltra is jó, este behintőporozzuk, reggel kiporszívózzuk, és tökéletes.





"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!" -Kínai közmondás-

201,Margarint alufóliába csomagolva hónapokig tárolhatunk a fagyasztóban, minőségi károsodás nélkül.


202,Rántott hús készítésekor a felvert tojásba öntsünk egy kevés olajat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a "bundája" idő előtt leváljon, elősegítjük a panír megtapadását!

203,Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szoba hőmérsékletű konyhába.

204,Az ételbe a pirospaprikát sosem a főzés kezdetén tegyük bele, mert megég és keserű lesz.


205,Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele.


206,Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit.


207,UHT tejből ne akarj aludttejet készíteni, mert sohasem fog megaludni, csak megromlik. Gyenge minőségű zacskós tejből sem lesz jó, több lesz a savója, mint a megszilárdult rész.


208,A forró rántást mindig előbb hideg vízzel keverjük össze, így adjuk az ételhez. Nem csomósodik össze.


209,Könnyen készíthetünk habarást befőttesüvegben. Rakj bele mindent, csavard rá a tetőt, jól rázd össze, és máris öntheted a kajára!


210,Tegyünk a hűtőbe egy kis tálka sót. Kiváló szagtalanító és nedvesség szívó.


211,A hűtő szagtalanításához és tisztításához a legegyszerűbb - és nem utolsósorban természetbarát - az ecet. A leengedett és kiszáradt hűtőt át kell törölni egy tiszta, ecetes ruhával.


212,Brokkoli párolás más módon: a szárát 5-10 perccel előbb kell elkezdeni párolni, mint a rózsát, így egyformán lesznek tetszőlegesen félkemények vagy puhák.

213,Ha összemegy a krém, egy csepp olajat kavarj bele, és újra sima lesz.
214,Az elsózott levesbe főzz bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.
215,Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is: remekül szagtalanít.
216, Koszos, zsíros felületek pucolásakor tegyünk szódabikarbónát nedves rongyra, dörzsöljük vele át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel.
217, Szőnyegeinken szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, szódabikarbónával. Hagyjuk állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.
218, Szódabikarbóna és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetünk, mellyel az ezüstneműt dörzsölhetjük át. Ezután öblítsük le vízzel, majd töröljük át egy puha ruhával.

219,Ha a kezünk főzés során átvette a hal vagy fokhagyma illatát, szagtalanítsunk szódabikarbóna-pasztával (fentebb már említettük az elkészítés módját), de készíthetünk belőle lábfürdőt fáradt lábainknak. Sőt egy fél csészével a fürdővizünkhöz adva egész testünkkel elmerülhetünk benne, és bőrpuhító hatását élvezhetjük.

220,Az eldugult lefolyó ellen is felvehetjük a harcot a szódabikarbóna segítségével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát beleöntünk, majd forró vízzel leöblítjük.
221, Használhatjuk vészhelyzetben száraz samponnak, amikor nincs időnk hajat mosni. Szórjuk be a kritikus részeket, hagyjuk pár percig hatni, majd jó alaposan keféljük ki. Ugyanígy háziállataink bundáját is tisztává és szagtalanná varázsolhatjuk.
222,Leégtünk a napon? Enyhülést hoz a szódabikarbónás-vizes borogatás.
223, Akiknek a hagyományos dezodorok nem váltak be, hónaljukat vagy akár lábfejüket is dörzsölhetik szódabikarbónával, hiszen sokaknak bevált már a módszer a kellemetlen izzadtságszag távol tartására.
224,A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,
ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel
megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát
ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.
Szeletelem, mint a bagettet.

225,Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,
legyen az főzelék vagy leves.

226,Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

227,Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,
stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

228,Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

229,A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.

230,A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
231,Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
pakolhatók a fagyasztóban.


232,A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

233,Szódabikarbónával megtisztíthatjuk a kádat, a mosdót és a WC-t.
234,Mosáshoz, mosogatáshoz bátran használjunk mosószódát.
235,Fehérítésre alkalmas a kenőszappan.
236,A lakás helyiségeit, szekrényeket természetes anyagokkal illatosíthatjuk, pl. narancs-, citrom- vagy almahéjjal, szegfűszeggel, szárított levendulával.
237, Radiátorra télen tehetünk cseréptálkában vizet néhány csepp illóolajjal.
238,A konyhát illatosíthatjuk fűszernövényekkel vagy szárított gyógynövényekkel.
239,Ezüst: Egy edénybe tegyünk maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüsttárgyakat, és az edényt öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. A szennyeződés kicsapódik, és az alufóliára rakódik le. A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó és tisztítószer.
240, Króm: A krómtárgyakat almaecetes ruhával célszerű dörzsölni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk; utána vízzel kiöblítjük, és szárazra töröljük.
241, Sárgaréz: Ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk ugyanannyi ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosásra van szükség. Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük őket.
242, Vörösréz: A korrózióréteget aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.
243, Alumíniumedények: Úgy tehetjük csillogóvá őket, hogy almahéjat főzünk bennük.
244, Vas palacsintasütő: Mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást. Használat előtt újra mossuk el. Ha odaégett benne az étel, hintsük be sóval, és hagyjuk állni pár óra hosszat - utána már könnyen tisztítható.
245,A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré.
246,Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
247,A tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
248,Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe
249,A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!
250,Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.





"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!" -Kínai közmondás-


251,Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.
252,Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret
a káposzta tetejére, (egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

253,A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
254,Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát.
255,Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
256,Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete őrölt borssal a területet ahol tanyáznak.
Elmennek másfelé.

257,A hűtőszekrények kellemetlen szaga ellen a legmodernebb hűtőket már felvértezték a szagok ellen - például egyes hűtőkben az úgynevezett turmalin kristály ionokat hoz létre, amik megakadályozzák a baktériumok elszaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását -, de a leghatékonyabb újítások ellenére a hűtők többsége még nem tartalmazza ezeket a hatékony újításokat, és más, olcsóbb praktikákhoz kell nyúlni. Míg egyesek rendszeresen ecetes vízzel mossák át a hűtő belsejét, addig mások egy pohár sütőport állandósítanak a hűtő egyik polcán, ami elveszi a kellemetlen szagokat.
258,Bár a mosogatógépekhez kifejlesztett speciális tabletták, mosogatószerek megteszik a maguk hatását, és mosogatás után nemcsak az edények, de a gép is csillog-villog, mégis gyakori a panasz, hogy a gép belsejéből kellemetlen szag árad. Sok háziasszony ilyenkor a méregdrága kemikáliák helyett olcsóbb megoldások mellett dönt, és ecetet, szódabikarbónát vagy sütőport tesz a gépbe, és ezzel indít el egy üres programot. Sokan hasonlóképp járnak el a "szagos" mikró esetében is, egy pohár vízben sütőport - vagy szódabikarbónát - oldanak fel, majd pár percre elindítják a gépet, a sütőporos víz forrásnak indul, a pára a gép oldalán lecsapódik, amit eztán csak egy törlőkendővel kell áttörölni.
259,Előfordul, hogy - a mosópor és az öblítő ellenére is - a ruhák kellemetlen szagúak maradnak. Egyesek ilyenkor is sütőporhoz nyúlnak, és a mosópor mellé egy tasak port is a gépbe tesznek.
260,Legyen szó a gáztűzhely, a sütő, a mikró vagy a hűtő tisztításáról, a sütőpor súrolóként is helytáll, takarításkor nem kell mást tenni, csak a vizes szivacsra borítani egy tasakot, és mehet a dörzsölés - aki esetleg növelni szeretné a súroló erejét, adagoljon néhány csepp citromot a porhoz. Ez a recept azonban nemcsak a konyhában jöhet jól, egy kis ecettel keverve, a csempéket, fugákat is tökéletesen rendbe rakja.
261,A lakásban sajnos számtalan olyan pont van, ahol a magas páratartalom miatt hamar megjelenik a penész. Ahol ez megoldható - például a mosogató dézsa vagy a mosdó alatt - érdemes elhelyezni egy kis tál szódabikarbónát, hogy a nedvességet felszívja.
262,A rozsdaoldó receptje egyszerű: végy egy pohár ecetet, oldj fel benne egy tasak sütőport, majd súrold át vele a rozsdás felületet - a keverék ezeken a területeken is hatékonyan felveszi a kesztyűt.
263,A lakás egyik leggyakoribb szagforrása nem más mint a konyhai szemetes. Kiürítése után szórjon egy csomag sütőport a szemetes aljába, és a szag perceken belül felszívódik. Érdemes sütőporos vízzel időnként átmosni a szemetest.
264,Háziállatok tulajdonosai porszívózás előtt gyakran szórnak sütőport a szőnyegre, hogy a házi kedvencek által hátrahagyott kellemetlen szagokat kiszedjék a szőnyegből.(Nedves szőnyegre nem ajánlott sütőport szórni)!
265,A sütőpor a lefolyót is kiválóan tisztítja, elég egy tasakot a lefolyóba önteni, majd egy-két pohár forró vízzel leöblíteni azt.
266, A poharak és a vázák gyakran víznyomokat hagynak hátra a fabútorokon. Nedves ruhára tett vaj és cigarettahamu keverékével kell a nyomokat dörzsölgetni, ezután pedig egy száraz ruhával fényesíteni!
267,Nem ázik át a fagylaltos tölcséred, ha teszel egy kis golyórágót a tölcsér aljára, mielőtt belemered a fagyit.
268,Nem rohad meg a sok krumplid,teszel egy almát a zsákba a krumplik közé.
269,Beleégett az étel a lábasodba? Akkor tegyél bele pár csepp mosogatószert, meg egy kis vizet, (csak annyit, hogy ellepje az égett részt) és ezt tedd fel a tűzhelyre addig amíg el nem kezd forrni benne a víz.
270,Ha főzés közben nagyon elsóztad az ételt, akkor ezt kell tenned: meghámozol egy krumplit, és mikor már majdnem kész az étel, akkor beledobod az egész darab krumplit, ami a főzés utolsó pár percében felszívja a felesleges sót!
271,Ha fáj a fejed, vágj ketté egy zöld citromot, és dörzsöld be vele a homlokod.
272,Ha a borosüveg alján marad egy kis bor, és nem tudsz vele mit kezdeni, akkor öntsd bele egy jégkocka készítőbe, és fagyaszd le! A későbbiekben felhasználhatod a főzéshez.
273,Ha nem tudsz kinyitni egy üveget, mert csúszik a kezed, akkor vegyél fel mosogatókesztyűt, mivel az tapad.
274,Ha nagyon viszket a szúnyogcsípésed, akkor kenj rá egy kis szappant
275,Ha tükröt szeretnél pucolni, akkor használhatsz illatosító sprét is.
276,A rántott hús készítésénél a panírozott húst olajba mártom, és egy lemezplatnin megsütöm, így nem szívja meg magát, és sokkal finomabb is lesz.
277,Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban besózod, folpackkal letakarod, s a hűtőbe rakod.

278,Az edények és a szivacsok átható ételszagát is megszüntethetjük a szódabikarbóna és forró víz keverékében áztatva.

279,Gyermekjátékok biztonságos tisztántartása megoldható, ha szódabikarbónát teszünk nedves ruhára és azzal dörzsöljük át őket. Utána tiszta vízzel leöblítjük.

280,Sárgarépát papírzacskóba (esetleg újságpapírba) helyezve és becsomagolva tegyük egy nejlonba, enyhén locsoljuk meg vízzel.(csak éppen annyira, hogy a tasak nedves legyen)
Tekerjük össze és a hűtő alsó dobozába téve hetekig üde marad a sárgarépánk.


281,Nem fog a fürdőszobai tükör párásodni, ha 5 dl glicerint 20-30 dl alkoholban feloldunk, és áttöröljük vele a felületet. Ezután egy puha, száraz ruhával fényesítsük ki.

282,A padlócsempét vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra. Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát.

283,Gyakran penészedik a fürdőszobai csempéi közötti fuga. Ez ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap töröljük át a problémás felületet.

284,Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartunk egy csészényi sót, ugyanennyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.

285,Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra.

286,Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej vagy az író. Tegyünk bele egy csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el.Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.

287,Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.
288,Ha piszkos a kádunk, készítsünk bóraxból és citromléből kenhető pépet. Ezzel súroljuk ki. A fürdőkádat fényesebbé varázsolhatjuk 2 evőkanál szóda és 5 liter víz keverékével is. Természetesen mindkét esetben alaposan öblítsük le tiszta vízzel a kádat a tisztítás végeztével.

289,Az olvasztott csokoládé elég trükkös. Hogy ne kelljen melegíteni és ne legyen csomós, tegye az összetört csokidarabokat egy kevés forró kávéba és hagyja elolvadni. Az ízek jól harmonizálnak, akár torta, akár csokihab kerül az asztalra.

290,Hogy a hal pucolásakor a pikkelyek ne borítsák be az egész konyhát, mártsa a halat egy percre forrásban lévő vízbe. Ezután a pikkelyek könnyedén eltávolíthatók.

291,Ha jobb ízt szeretne adni a sasliknak és a grillezett húsoknak vagy halnak, dobjon néhány szárított fűszert, pl. édesköményt, kakukkfüvet, csombort, babérlevelet vagy szőlőhajtást a faszénre. Ezek kellemes aromát árasztanak, amely behatol a húsba is.

292,Rizs főzésekor, a szemek összetapadásának megakadályozására, adjon egy pár csepp citromlevet a vízhez.

293,A rántott csirke akkor sikerül a legjobban, ha a csirkét és a panírt is nagyon hidegen tartja. Sütés előtt a bepanírozott csirkedarabokat tegye vissza egy órára a hűtőbe.

294,A mélyhűtött halat tejben olvassza ki. A tej magába szívja a fagyott ízt és friss zamatot ad a húsnak.

294,Hogy a sütőben sütött csirke szaftos maradjon, tegyen egy evőkanálnyi krémsajtot a belsejébe.

295,Hogy a hal ne ragadjon le a serpenyőben, adjon egy kis sót a sütéshez használt olajhoz.

296,Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
297,Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
298, Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
299,Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
300,A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.





Ötletek és tippek a háztartásban:

"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!" -Kínai közmondás-



301, Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
302, Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
303, Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
304, A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
305, A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
306, Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
307, Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától. 
308, A tyúk vastag, száraz húsát, mielőtt pl. kirántanám, éjszakára
íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem
lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

309, Amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni,
nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és
az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell
csomagolni jó szorosan nejlon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben.
Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és
épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtük volna frissen a
kertből.

310, A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverjük, így
tesszük zárható üvegbe.
Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használjuk (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórunk.

311, Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól
megmosott gyümölcs, héját reszeljük le, és cukorral összekeverve tegyük egy műanyag, zárható tetejű edénybe és fagyasszuk le.
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarva, jégkocka készítőbe téve fagyasszuk le. Bármikor
elővehető tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kezünkön lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

312, Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így
nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

313, A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal,vagy majonézzel,
akkor sütés közben nem száradnak ki.

314, A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány
percre.

315, Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
316, A füstölt kolbászról úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha
előtte hideg vizet engedünk rá.

317, A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

318, A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors
és nem maszatolós.

319, Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű
anyagban helyezve az üvegbe, nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

320, Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva
szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

321, A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
322, Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő
ezért miután kivettük, keverjük fel.

323, Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük
vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra
betesszük.

324, Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani
fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

325, Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.

326, Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

327, Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le.
Így olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.

328, A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.
329, Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik. 
330, Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
331, Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.
332, Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.
333, A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.
334, A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.
335,  A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.
336,  A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét. 
337,  Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.
338,  A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel. 
339,  A zsírfoltokat úgy tudjuk eltüntetni, hogy szénsavas ásványvízzel bespricceljük a foltot, és nedvszívó ruhával felitatjuk. A műveletet többször megismételjük.
340,  Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.
341,  Az óntárgyakat káposztalevéllel súroljuk le, vagy pedig megmárthatjuk a lehűlt tojásfőző vízben.
342, Készítsünk híg masszát vízből és sütőporból, és dörzsöljük be vele az üveget. Öblítés után törölgessük meg a tárgyat puha ruhával. Ugyanez a módszer ajánlható a kocsi szélvédő fényesítésére is.
343, Ha nem akarjuk elsiratni a hagymát, akkor a gyökeres végét utoljára vágjuk le, ill. folyó víz alatt hámozzuk. Lélegezzünk a szánkon keresztül.

344, A tojássárgája megfeketíti az ezüstöt. Ha lágy tojást eszünk, használjunk műanyag vagy rozsdamentes kanalat, és megtakaríthatjuk az ezüstpucolást.

345, Az új edényben forraljunk kevés ecetet. Ez megakadályozza, hogy a későbbiek során letapadjon benne az étel.

346, Mielőtt bármi forrót beleöntenénk, tegyünk egy fémkanalat a pohárba. Ez megóvja az üveget a szétrepedéstől.

347, A vágott virág könnyen színezhető. Tegyünk élelmiszerfestéket meleg vízbe, és tegyünk bele a virág szárát. Halvány virághoz és csak kevés színezéket használjunk.

348, Meleg időben tartsuk az arc tonikot és a hidratálókrémet hűtőszekrényben. Így frissítőbb a hatásuk, és tovább eltartanak a bennük lévő természetes alkotóanyagok.
349, Dobjunk szárított citrom - vagy narancshéjat, esetleg fenyőtobozt, hogy kellemes illat legyen a szobában.
350, Ha szagot érzünk a fürdőszobában, gyújtsunk meg egy gyufát. A gyufaszag elfedi a szagot.










"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!" -Kínai közmondás-


 351, A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.
 352, A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.
353,  Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.
354,  A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.
355,  A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.
356,  Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.
357,  Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.
358,  A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.
359,  Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele. 
260, A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.
261, A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:
          2-6 fokon 3-6 nap;
          16-18 fokon 2 nap.
262,  Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.
263, Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.
264, A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.
265, Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.
266,  Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.
267,  Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.
268,  Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)
269,  A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.
270,  Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

271,Sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet. A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijön majd a sütemény. A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
272,Minden hozzávalót szoba-hőmérsékletűen adjunk a tésztához, kivéve a linzertészta alapanyagait. A ragacsos, szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük. A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához. Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre. Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, csak óvatosan kanalazzuk, és szükség szerint simítsuk el. Az élesztővel készült tésztához tegyünk pár csipet sütőport, így nem száradnak ki több napi állás után sem.
273,Szinte mindenféle süteményt, alaptésztát lefagyaszthatunk, ezzel is lényegesen több időnk marad, nem kell mindent az „utolsó percben” elkészíteni, kényelmesebben készülhetünk a többi tennivalóval, többek között a takarítással, főzéssel, dekorálással.
274,Az élesztős tésztákat a fagyasztás előtt nem kell keleszteni, csak közvetlenül a sütés előtt. A tortákat teljesen készen, (megsütve, töltve, díszítve) is tehetjük a fagyasztóba. Ezeket a süteményeket csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni fogyasztás előtt.
275,A pudingalapú krémeket, krémekkel készült süteményeket, édességeket nem javasoljuk fagyasztásra.
276,A pogácsák és sós aprósütemények alaptésztáját is le tudjuk fagyasztani a megfelelő elkészítési mód után, de akár kiszaggatva is eltehetjük, ha van elég helyünk a mélyhűtőnkben, így ezt is csak sütni kell. A linzertésztának kifejezetten jót tesz a mélyhűtés és ebből az alaptésztából készíthetünk különféle édes és sós apró süteményeket.
277,Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül néhány alaptésztát és süteményt sorolunk fel, amit bátran elkészíthetünk jóval az ünnepek előtt is.
278,Beigli, megtöltve, összetekerve, de nem kelesztve. A sütés előtt szoba-hőmérsékleten kiengedjük, megkelesztjük, megkenjük a recept szerint, majd mehet a sütőbe.
279,Zserbó, összeállítva, de nem kelesztve. Sütés előtt szoba-hőmérsékleten engedjük ki, kelesszük meg, tegyük a sütőbe, majd ha megsült, vonjuk be mázzal.
280,Torta esetében a megsült piskótát formára „vágva”, ha figurás tortát készítünk, vagy lapokra szeleteljük, megtöltjük ízlés szerinti krémmel, majd a szükséges mázzal bevonjuk és így tesszük a fagyasztóba. A fogyasztás napján csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni.
281,A linzertésztát összeállítjuk, így tegyük el a mélyhűtőbe. A felhasználás előtt a sima hűtőrészbe tegyük le, de vigyázzunk, mert nem szabad nagyon megpuhulnia, éppen csak nyújtható állagú legyen. Amennyiben gyümölcstorta alaptésztát készítünk belőle, a formába igazítva is eltehetjük, kiengedés után pedig a recept további része alapján dolgozunk vele.
282,A linzertésztának a fogyasztásig kell min. 1, de inkább 2-3 nap, hogy puha, omlós legyen, a sütés után, ezért nyugodtan meg is süthetjük az ünnepek előtt akár 1 héttel is és jól záródó dobozban, a sorokat, rétegeket papírral elválasztva tárolhatjuk a kínálásig.
283,A pogácsák alaptésztáját is elkészíthetjük előre, így bőven van időnk kivárni a hajtogatás, pihentetés idejét, majd tegyük a mélyhűtőbe. A sütés előtt kiengedjük, megkenjük, megszórjuk ízlés szerint sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal, stb. és sütjük. Ha van helyünk, akkor már kiszaggatva, vagy vágva, kenve és megszórva is eltehetjük, ekkor már csak sütni kell, illetve ha élesztős a tészta keleszteni.
284,A kuglófoknak, gyümölcskenyereknek és ünnepi püspökkenyereknek nagyon jó, ha sütés után 1-2 hetet „állnak”, jól szellőző, hűvös helyen tárolva.


Vegyszerallergia – Káros vegyszerek az otthonunkban


Az allergiás megbetegedések számának jelentős megnövekedése komoly problémákat okoz mindennapi életünk során. Az allergia elleni harc legfontosabb állomása a prevenció.
Az allergének nagy százaléka beltéri környezetünkben fordul elő, ilyen a házi por atka, állatszőr, madártoll, penész és néhány tisztítószer is; melyek asztmás megbetegedésekhez, náthához és ekcémához is vezethetnek.
Néhány esetben igen nehéz az allergiás megbetegedések kezelése, ezért az allergén források megszüntetésével meggátolhatjuk az allergiák kialakulását.
Fontos, hogy a beteg tudatában legyen az allergének jelenlétével, azok forrásával.
Háztartásunkban számos olyan kemikália található, amely szervezetünkre ártalmas lehet. A vegyszerallergia megjelenését okozhatja nagy adag vegyszerrel való érintkezés esete, vagy rendszeresen a szervezetbe jutó kisebb adagok egyaránt.
A vegyszerallergia tünete lehet orrdugulás, torokfájás, szemirritáció, de súlyos esetekben előfordulhat csalánkiütés, fejfájás, hányinger és légszomj is.
Ezeket a tüneteket takarítás közben és utána is észrevehetjük magunkon. A tüneteket kiváltható anyagok sajnos szinte minden háztartásban megtalálhatóak, ezek közé tartoznak a fehérítő és klór alapú tisztítószerek, valamint olyan vegyszerek, melyek ammóniát vagy morfolint tartalmaznak.
A káros vegyszerek és a vegyszerallergia kiküszöbölésére az egyik leghatékonyabb módszer a gőztisztító készülékek használata. A 150-160 °C-os gőz fertőtlenít, elpusztítja az otthonunkban megtalálható allergén anyagokat káros vegyszerek használata nélkül, megtartva a maximális tisztaságot, melyet eddig csak tisztítószerek használatával érhettünk el.



Mérgek az otthonunkban!

Állítólag az ember ura saját otthonának – szabadon dönt vele kapcsolatban, mégis nagyon kevesen vannak, akik egyáltalán figyelnek arra, milyen termékeket vásárolnak, illetve használnak otthonukban. Mindennek talán a kereskedelembe vetett határtalan bizalom az oka – eszünkbe sem jut, hogy nemcsak a gyógyszerek lehetnek károsak, de a kockázatokra és mellékhatásokra külön nem figyelmeztető bútorok, lábasok, vegyszerek, kozmetikumok is.Veszélyes edények, evőeszközök
Lassanként kezdenek kimenni a divatból az alumíniumból készült lábasok, teaforralók, evőeszközök. Persze nem azért szorulnak ki a piacról, mert a kereskedők (gyártók) féltik a vásárlók egészségét – inkább arról van szó, hogy egyre drágább a bauxit, és a feldolgozása energiaigényes; jó, ha futja sörös dobozra, alufóliára, villanydrótra és más, háztartáson kívüli termékre. Ennek ellenére még sok helyen forralnak teát vagy tejet alumíniumedényben, sőt akad, aki savanyú káposztát főz vagy krumplit süt benne.
Itt az idő, hogy eldobd alumíniumedényeidet, de még az elektromos krumplisütőt (frítőz) is, mert főleg az idősebbek szervezete nem képes megszabadulni az ételekből kioldódott alumíniumtól – mely a csontokban, idegszövetekben felhalmozódva többek közt Alzheimer-kórt és memóriazavart okoz! 
Figyelem! 
A fóliával is vigyázz, ne süss benne krumplit, s főleg ne savas zöldségeket, gyümölcsöket: a sav segíti az alumínium kioldódását. Emiatt kerüld a dobozos söröket, üdítőitalokat, hiszen mindegyikben van citromsav vagy más oldószer!

Alattomos mérgek,amik minden háztartásban alkalmazunk...

Műanyag tálkák
A biszfenol, vagyis BPA elnevezésű szintetikus vegyszert a polikarbonát műanyagok előállításához használják. Egyes kemény felületű italtárolókban, műanyag tálkákban, cumisüvegekben vagy ételhordókban is előfordulhat. Ez az anyag már kis mennyiségben káros hatással lehet a csecsemők és kisgyerekek idegrendszerére, ráadásul megnövelheti a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát. A szervezet többletterhelését az okozhatja, hogy a kemény műanyagokból magas hő hatására kioldódhat a biszfenol-A. Ezt úgy előzheted meg, ha nem mikrózol polikarbonátból készült műanyag tálkát, illetve nem töltesz ilyen flakonokba forró italokat.Csomagolóanyagok, göngyölegek, fóliák
Sok háztartás alaptartozéka a műanyag fólia és a műanyag zacskó; a gyerekek általában ilyen csomagolásban kapják a tízórait. Előfordulhat, hogy a kenyéren lévő zsiradék (vaj, margarin, sajt, húsféle) átitatódik a fólia mérgező anyagaival, például a vinil-klorid monomerrel, s úgy válik a szendvics ehetetlenné, hogy közben finom marad.
Figyelem! 
Nemcsak zsíros, de meleg ételeket sem volna szabad tapadó fóliába csomagolni, mert ezzel is elősegíted az alattomos mérgeződést.

Vigyázz a fekete és a színes kukás zacskókkal: ezek a különféle mérgek mellett ólmot is tartalmaznak, ezért gyerekjátékot, babaruhát csak kemény műanyag dobozokban vagy papírgöngyölegben tárolj! Mosószerek, vegyszerek
A mérgező háztartás fontos tartozékai a tisztaságot megteremtő és a kellemes illatot árasztó szerek! A fehérítők általában klórt tartalmaznak, de fenol, triklór-fenol, krezol, formaldehid és egyéb „finomságok” is találhatók bennük. Ezeket az anyagokat a szer használata közben belélegezheted, de a bőrödön keresztül is felszívódhatnak. (A por alakúakkal különösen vigyázni kell, hiszen ezek töményebben beszippanthatók!) Ha mindenáron ragaszkodsz a súrolókhoz, klórmészhez, sósavhoz vagy a hipófélékhez, védd egészséged maszkkal, kesztyűvel!
A mosogatószerek foszfátokat, színezékeket, tenzideket, illatosító anyagokat tartalmaznak. Azok a felhasználók, akik valamilyen okból nem öblögetnek, megisszák-megeszik a mérgező anyagokat: közülük például a tenzid (amely öblögetés után vagy a mosogatógépben mosott poháron is megmarad, és szép fényessé teszi) a szervezetben gyorsítja az egyéb mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását.
A modern, illatos vécék melegágyai a mérgezéseknek, hiszen az itt használatos illatosítók, légfrissítők zöme májkárosító acetaldehidet vagy más mérgező anyagokat, például rákkeltő paradiklór-benzolt tartalmaz. A bútorfényezők többsége sem nélkülözi a rákkeltő fenolt és nitrobenzolt, de a daganatos betegségek a szőnyegtisztítóban lévő perklór-etiléntől és naftalintól, a fémtisztítók ammóniájától és a sütőtisztítók nátrium-hidroxidjától is „beszerezhetők”.

 Tippek: 

  A mosás, a mosogatás és a fertőtlenítés egészséges megoldása a mosószóda: gépi-kézi mosogatáshoz is.
  Használj szódabikarbónát a vécé, a mosdó és a kád tisztításához.
  A borax kiváló fertőtlenítőszer.
  A kenőszappan fehérítésre alkalmas.
  Az ecet, a só és a citromlé fertőtlenítésre, tisztításra jó.
  A szódabikarbóna pedig fémek tisztítására is alkalmas.
  Lenolajjal, olívaolajjal és citromolajjal bútort tisztíthatsz.
  A vécéillatosításhoz használhatsz zsákba kötött virágszirmokat vagy illóolajjal átitatott kendőt.

Extra tipp:

 ha idegenkedsz a „régi” módszerektől, keresd a boltokban a környezetbarát védjeggyel ellátott mosó-, tisztító- és fertőtlenítőszereket, illetve vásárlás előtt olvasd el a termékismertetőt, s a minél kevesebb mérget, mesterséges anyagot tartalmazó terméknek szavazz bizalmat!
 Festékek, lakkok, hígítók

A festékek, lakkok, hígítók a mérgező háztartás legfeketébb bárányai, miattuk a vegyi (háztartási) boltokat a halál melegágyainak is hívhatnánk. Nincs ebben semmi túlzás, hiszen asztalosok, festők-mázolók, parkettások, üvegfeldolgozók, fényezők és egyéb munkások korai haláláért felelősek.
Lakásfelújításkor előkerülnek egyéb mérgek is: a titán-dioxidot, triklór-etánt, kadmiumot és esetleg ólmot is tartalmazó festékek és az oldószergőzöket okádó hígítók is.Tudtad-e? 
Egy-egy mázolás után a mérgező, párolgó anyagok miatt a lakás pár hónapra lakhatatlanná válik; sokszor fél évbe is beletelik, mire felújított otthonod levegője teljesen megtisztul.
Tippek:
Ne aludj frissen festett szobában, s a teljes száradásig éjjel-nappal hagyd nyitva az ablakot! A festékszagtól segíthet megszabadulni a szoba közepére tett fazéknyi vízben ázó hagyma, míg a kezedről az egyszerű étolaj is eltávolítja a lakkot vagy az olajfestéket. A legjobb megoldás mégis az, ha csak vizes bázisú lakkokkal, festékekkel dolgozol.




Mérgek a kertünkben



Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.

Nagyszüleink nemcsak azt tudták, hogy melyik növény mire jó, hanem azt is, hogy mely növények melyik része mérgező. Mára ez a generációról generációra szálló tudásunk elhalványodott. Frissítsük fel az örök érvényű ismereteket: mely növényekkel kell a leginkább vigyázni!

Érdekesség!

A történelem folyamán az ember számtalan esetben alkalmazta a növényi mérgeket kínzásra, vallatásra, sőt kivégzésre is. Az egyik legismertebb példa Szókratész, a kiváló görög filozófus esete: halálra ítélése után, időszámításunk előtt 338-ban, a bürök éretlen terméseinek főzetét tartalmazó méregpoharat kellett kiinnia. Ez a méreg először alsó, majd felső végtagjainak bénulását, végül szívének megállását okozta.


Figyelj a kis felfedezőkre!

Fontos tudni, hogy a mérgező növények többsége csak viszonylag nagy mennyiségben káros az egészségre. Gyakran e növények íze, szaga is elrettentő. Az óvatosság azonban nem árt, különösen kisgyermekek esetében, mert rájuk a kisebb mennyiségek is veszélyesek lehetnek. A mérgező növények a környezetet folyamatosan felfedezni vágyó, mindent megtapogató, megkóstoló apróságokra jelentenek elsősorban veszélyeket. Különösen a színes-fényes, de mérgező bogyókkal kell vigyázni, melyek kisgyermekek számára nagy kísértést jelenthetnek.


A legveszélyesebbek:

Szépek, színesek-szagosak, esetleg valamelyik konyhakerti növényre hasonlítanak – de halálos mérgeket tartalmaznak az alábbi növények. A mérgezés gyanúja esetén azonnali hánytatásra és mielőbbi orvosi ellátásra: gyomormosásra, gyógyszeres terápiára van szükség.
Gyöngyvirág – Ennek a vadon és a kertekben egyaránt megtalálható, csoportokban élő, igen szép növénynek minden része erősen mérgező! A májusban nyíló, fehér fürtös virágzatból augusztus–szeptemberre piros, borsó nagyságú termések fejlődnek. Ezek a bogyók kóstolásra csábítják a kisgyermekeket, ebből adódik a legtöbb baleset. Ám fontos tudni, hogy – gyomorba jutva – a növény levele, virága és szára is ugyanennyire veszélyes. A mérgezés legjellemzőbb tünetei: elesettség, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak. A kezdeti tünetek után komoly szívritmuszavar, vérnyomáscsökkenés, eszméletvesztés léphet fel. Aranyeső vagy sárgaakác Házikertekben, parkokban viszonylag elterjedt ez a díszcserje, melynek minden része, különösen a termése halálos mérgezést okozhat! Májusban nyíló élénksárga virágai nagyon hasonlítanak az akácfa ehető virágaira, júniusban érő, zöld hüvelyes termései pedig a borsóra emlékeztetnek. Hiába a hasonlóság és a rendszertani rokonság, a növény emberi fogyasztásra alkalmatlan! (Nem tévesztendő össze a kerti aranyvesszővel, mely március–áprilisban nyílik, és nem mérgező.) A mérgezés jelei: szédülés, égő érzés a szájban, garatban, fokozott nyáltermelés, szapora szívverés, remegés, hasgörcs, hányás. Gyermekeknél 3-4 termés (15-20 mag) elfogyasztása légzésleállást okozhat. Ricinus A különlegesnek tartott, trópusi származású, egynyári kerti dísznövény vakondűzésre is alkalmas, magjának olajáért is termesztik, ám a növény minden része erősen mérgező. Ricin nevű fehérjéje erős hashajtó, gyermekek számára 1-2 mag elfogyasztása is halálos lehet. A fogyasztás után néhány órával égő érzés jelentkezik a szájban, torokban és a gyomorban, majd hányinger, hányás, erős, véres hasmenés, hasi görcsök, homályos látás, nehézlégzés, heveny máj- és veseelégtelenség, bénulás és halál következhet be.Angyaltrombita vagy csattanó maszlag Falusi előkertekben, illetve települések határában elvadulva találkozhatunk ezzel az erőteljes növekedésű, lágy szárú dísznövénnyel. Cserépben is nevelik, gyakran közintézmények bejáratát díszíti. Minden része erős mérgeket tartalmaz. Legveszélyesebbek az ősz elején érő, mogyoró nagyságú, szúrós burokból kipattanó magjai. Gyermekek számára 10 szem mag elfogyasztása halálos lehet. Az egész növény kellemetlen szagot áraszt, ami felnőttet garantáltan, gyermeket nem biztos, hogy elrettent a kóstolástól. A mérgezés tünetei: általános nyugtalanság, beszédzavar, hallucináció, esetleg eufória, szapora légzés, erős szívdobogás, kitágult pupillák, kivörösödött bőr.Ördögcérna Ez a burgonyafélékhez tartozó, kicsiny piros bogyót bőven termő, igénytelen cserjeféle igen gyakori sövénynövény. Apró lila virágaiból fejlődnek ki 1-2 cm nagyságú, tojás alakú, piros bogyói. Nevét azért is kaphatta, mert kiirthatatlan, és sok hasznos növényt elnyom, illetve azért, mert zöld hajtásai és éretlen bogyói is súlyos mérgezést okozhatnak. A benne található atropin szárítja a nyálkahártyákat, csökkenti a simaizom-aktivitást, ezért nyelési, légzési nehézséget okoz.Tiszafa A leghosszabb életű európai növényfajt és változatait előszeretettel ültetjük parkokba és nagyobb házi kertekbe. Bűnügyi regényekből is ismerős lehet a tiszafa, amely korábban kedvelt eszköze volt a gyilkosoknak és az öngyilkosoknak is. A piros bogyó magköpenyének kivételével a növény minden része igen mérgező! A mérgezéses tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehézlégzés és végül a szívelégtelenség. A halálos folyamat olyan gyorsan zajlik, hogy nehéz idejében orvosi ellátásban részesíteni az érintettet, ezért a hánytatásnak fontos jelentősége van.

A legfontosabb teendők mérgezés esetén:

Amennyiben arra gyanakszol, hogy a rád bízott gyermek növényi részeket fogyasztott, azonnal fordulj orvoshoz, még akkor is, ha a tünetek egyelőre nem jelentkeztek.
Amíg az orvos megérkezik, hánytatással megkísérelhetsz elsősegélyt nyújtani, így megakadályozhatod a méreganyagok felszívódását. 2 éven aluli gyermek nem hánytatható.
A hánytatást kezdd azzal, hogy a beteggel itass meg vagy fél liter meleg vizet. Ezt követően, a szájüreg szabaddá tétele után ujjaddal vagy egy kanállal addig ingereld a garat falát, amíg a hányás el nem kezdődik. Addig hánytasd a beteget, amíg a megitatott folyadék csaknem teljes egészében el nem távozik.
A mérgezést kiváltó anyag gyorsabb azonosítása és a célirányosabb kezelés elérése érdekében a megmaradt növény vagy bogyó maradványait vidd magaddal.
Mérgezés gyanúja esetén a beteggel vízen kívül semmi mást nem szabad itatni. A tej például kifejezetten káros lehet, mivel megköti a zsírban oldódó méreganyagokat, és serkenti a további méregagyag-felszívódást a szervezetbe.
Próbáld megőrizni nyugalmadat, és a lehető legpontosabb tájékoztatást adni a mérgezés körülményeiről és időpontjáról.




Mérgek kedvenceink közelében

Saját otthonunk is számtalan veszélyt rejthet négylábú kedvenceink számára. A háztartási tisztítószerek, a gyógyszereink, sőt a rovarirtók is megmérgezhetik a kutyát. Egy amerikai állatvédő szervezet összeállította a legveszélyesebb mérgek listáját. A lakásfelújítás vagy építkezés során számos olyan anyagot használunk, amely mérgező lehet a kutyák számára is. A festékeket, oldószereket és ragasztóanyagokat mindig úgy tároljuk, hogy kedvencünk ne férhessen hozzá, mert kis mennyiségben is károsak lehetnek. A garázsban sem árt rendet tartani, mert a benzin, a petróleum, és az egyéb savak és gázok akár halálos mérgezést is okozhatnak. A tisztítószerekkel és rovatirtókkal is vigyázni kell, célszerű őket elzárva tartani. A népszerű szobanövények egy része szintén mérgező, mindig nézzünk utána mielőtt ilyeneket vásárolunk. A gyógyszermérgezések száma növekszik.
Kutyáinkról ugyanez nem mondható el, így rájuk nekünk, embereknek kell vigyázni. Kimondottan olyan kutatásokat, hogy bizonyos növényi hatóanyagoknak pontosan milyen hatása van a kutyákra, még nem végeztek, így alapvetően abból kell kiindulnunk, hogy az emberre veszélyes növények a kutyák számára is mérgezőek. Ezenkívül konkrét állatorvosi esetek segíthetnek a tájékozódásban. Nagyon sok kerti és szobanövény tartalmaz mérgező anyagokat, de bizonyos fák sem veszélytelenek.
Nyilván minden gazda tapasztalta már, hogy kutyája csak egy bizonyos típusú füvet eszik meg, azonban véletlenül más növényt is bekaphat, főleg, ha tapasztalatlan kölyökről van szó. Fiatal kutyák ráadásul szobanövényeket is megrághatnak, puszta unalomból. Vegyünk sorra konkrétan néhány veszélyes növényt!
Csucsor
Sok lakást díszíti a trópusi kutyatejfélékhez tartozó kroton vagy csodacserje, melynek fehéres tejnedve mérgező. Külsőleg irritálja a bőrt, elfogyasztása erős hányást, hasmenést, vesebántalmakat okozhat. Olykor tudatzavarhoz is vezethet, néha a mérgezés halálos kimenetelű. A mintegy 600 fajt magában foglaló kankalinnemzetség egyetlen tagjának, a szobai kankalinnak (Primula obconica) levélszőrei erős bőrirritációt képesek előidézni, hólyagképződéssel, viszketéssel kísérve. A csucsorfélék talán legismertebb hazai képviselője, a korallbokor ember számára csupán enyhén veszélyes. Gyakran a szép, piros bogyókat próbálják megkóstolni a gyerekek, de csak nagyon nagy mennyiség bekebelezése okoz rosszullétet, hányást, hasi fájdalmakat.
Kroton
Állatoknál azonban többször diagnosztizáltak súlyos bélgörcsöket, keringési zavarokat, sőt halálos kimenetelű mérgezést is. Heves tüneteket okozhatnak a különböző Diffenbachia-fajok is. E dísznövények levele és szára sérülés esetén olyan anyagot választ ki, mely erősen irritálja a száj nyálkahártyáját, duzzadást, viszketést, sőt légzési zavarokat is okozva, ha a kutya lenyeli ezt az anyagot. Mivel a diffenbachia igen heves reakciókat vált ki, ritkán kerül sor nagyobb mennyiség elfogyasztására, mely már károsítaná a gyomrot és a beleket is. A szembe kerülve viszont komoly kötőhártya-gyulladást okoz. Kedvelt szobanövény a leander is, mely alkaloidákat és glikozidokat tartalmaz. Ezek az anyagok rosszullétet, heves hányást, hasmenést okozhatnak. Embereknél gyakori a fejfájás, előfordulhatnak keringési zavarok is.
Diffenbachia
Melyik kutya ne szeretne botokat, ágakat rágcsálni? Nem mindegy azonban, melyik fa vagy bokor ágáról van szó! Bűnügyi regényekből is ismerős lehet a tiszafa, mely korábban kedvelt eszköze volt gyilkosoknak és öngyilkosoknak egyaránt. A piros bogyó húsának kivételével a növény minden része igen mérgező! Hasonlóan veszélyes az aranyeső, melynek főleg a magjai ártalmasak, de ágainak rágcsálása is mérgezési tüneteket okozhat. Szerencsére a tujákat legtöbbször csak megjelölni szokták kutyáink (a tulajdonos legnagyobb bosszúságára), a levelek ugyanis gyulladást okozó hatóanyagot tartalmaznak, súlyos esetben visszafordíthatatlan folyamatot indítanak el a májban és a vesében. Az örökzöld puszpáng vagy buxus levele, sőt kérge is mérgező: hatóanyaga hányást, hasmenést, bélgörcsöket okoz, sőt a központi idegrendszer bénulását is előidézheti. Karácsonykor a csillagszóró és a lametta mellett maga a karácsonyfa illetve a fagyöngy lehet veszélyes kutyánkra nézve.
Fagyöngy és tiszafa
A fagyöngy termésének, leveleinek vagy ágainak elfogyasztása apátiát és mozgászavarokat okoz. Kezelés hiányában a testhőmérséklet csökken, a keringés összeomlik. A fenyőfa esetében a tűlevelek aromatikus olajtartalma irritálja a száj és a torok nyálkahártyáját illetve a gyomrot és a beleket. Heves reakciók nem lépnek fel, de előfordul, hogy a kutyának sokáig nincs étvágya. Érdekes, hogy már az ágakkal kapcsolatba került víz – pl. esővíz, víz a vázában – is kiválthatja a fent említett tüneteket.
Ha kutyánkat mérgező növény elfogyasztásán kapjuk rajta, az állatorvos által beadott hánytató általában megakadályozza a káros következményeket. Hatékony lehet a gyomormosás vagy valamilyen, a mérget megkötő anyag beadása. Fontos a gyors beavatkozás, ne halogassuk az állatorvos kihívását!








10 dolog, amit érdemes kiűznöd az életedből



Légtisztító, vízkőoldó, parfüm. Csak néhány azon veszélyes dolgok közül, melyeket minden nap használunk, mit sem törődve azzal, milyen hatással lehetnek az emberi egészségre. Most leleplezzük a tíz legelterjedtebb „mérget”, mely szinte mindegyik háztartásban előfordul.
Kultúránk részévé vált a túlzott fogyasztás. Ennek bizony nem csak a számlaegyenlegünkre és a környezetre, hanem saját egészségünkre is komoly hatása van. Olyan dolgokra költünk pénzt, melyek helyettesíthetőek lennének természetes anyagokkal és megoldásokkal. Ráadásul- akár van a csomagoláson figyelmeztetés, akár nincs (és általában ez utóbbival találkozunk)- a vásárolt dolgok jelentős része egészségügyi kockázatot is hordoz magában.
1. Légfrissítők 
A legtöbb légfrissítő szintetikus illat segítségével fedi el a rossz szagokat, mások a bennük lévő érzéstelenítő szerrel bénítják le a szagló érzékünket - a szag valódi forrásával azonban semmit sem kezdenek. Az aeroszolos légfrissítők a szintetikus anyag apró folyadékcseppecskéit juttatják a levegőbe, amik belégzéssel könnyen a tüdőbe kerülnek.
Légfrissítő helyett szellőztessetek jól, használjatok természetes anyagokat, például a zeolitot vagy szódabikarbonát, mert az ezekben lévő ásványok felületükön adszorbeálják a kellemetlen szagokat okozó vegyületeket. A szobanövények szintén hatékonyan tisztítják a benti levegőt.
2. Lefolyó-, sütő- és WC-csésze tisztítók
Igen, három szer egy helyett, de mindhárom a „tisztítószer” kategóriába sorolható, mégpedig a legmegátalkodottabb tisztítószerekébe. Ezek a maró vagy korrozív anyagok lúgokat vagy savakat tartalmazhatnak, ezért is olyan veszélyesek: súlyos égési sérüléseket okozhatnak a bőrön, a szemben, és más szövetekben is.
A megoldás:
Extra-zsíros sütők kitakarításához keverj össze egy csésze szódabikarbonát (NaHCO3) negyed csésze mosó szódával (Na2CO3), adj hozzá vizet és keverd masszává. Kend ezt a zsíros felületekre, és hagyd hatni a keveréket egy egész éjszakán át. Reggel távolítsd el a masszát és a feloldott szennyeződést, majd jól mosd le.
A lefolyók eldugulását megelőzheted, ha haj- és élelmiszer maradékok bejutását szűrővel akadályozod meg.
A kád és a mosdókagyló lefolyójának tisztításához önts a csőbe fél csésze szódabikarbónát, ezt pedig egy csésze ecet kövesse. Hagyd, hadd bugyborékoljon 15 percig, majd öblítsd le meleg vízzel. Lehet, hogy a műveletet még egyszer meg kell ismételned. Figyelem! Ugyanez a módszer alkalmazható WC-csészék tisztításánál, a szennyeződések eltávolításához a súrolást megelőzően.
3. Konzervek
Nem káprázik a szemed, a konzerv élelmiszerek valóban veszélyesek. Belsejük ugyanis biszfenol-A (BPA) nevű epoxi-gyantával van bevonva, hogy a doboz ne rozsdásodjon és az étel ne szennyeződjön. Sok szakértő szerint ez a szervezetünkbe bekerülő BPA legfőbb forrása. A BPA-t kapcsolatba hozták a hormonrendszer megzavarásával, túlsúlyossággal és szívbetegségekkel is. Kevés cég gyárt BPA-mentes konzerveket (paradicsomkonzerveknél pedig a paradicsom savassága miatt még nem is találtak megfelelő alternatívát a csomagolás tekintetében.)
Mit tehetsz? Fogyassz friss, fagyasztott, szárított vagy üveges élelmiszereket.4. Növényvédőszerek
Ez egy kifejezetten veszélyes kategória, ami nem csoda, hiszen ezek a szerek „ölésre” születtek - arra, hogy elpusztítsák a haszonnövények mellől a növényi kártevőket (gyomokat, rovarokat, rágcsálókat és gombákat). Maradványaik ott vannak az élelmiszerek felszínén, szennyezik a vizeket, a talajt, a levegőt.
Próbálj növényvédőszertől mentes élelmiszert fogyasztani!
5. Ruhatisztító
A ruhák száraz tisztításához perklóretilént használnak, ami bizonyítottan rákkeltő, károsan hat az idegrendszerre, a vesékre, a májra és a szaporító szervekre is. A perklóretilén megemelkedett szintje a lakásokban a tisztított ruhák hazaszállítását követően még1 hétig észlelhető.
A száraz tisztításnál jobb a kézi mosás vagy a CO2-technológia.
6. Palackozott víz
A műanyag palackba zárt vizek nem feltétlenül egészségesebbek, mint a csapvíz. A műanyagból ugyanis különböző mérgező anyagok juthatnak a vízbe, ráadásul némelyik víz csak palackozott csapvíz, jóval áron felül értékesítve… A műanyagpalackoknak környezeti vonzata is van – gyártásuk és a hulladék elhelyezése komoly problémát jelent.
Legjobban akkor jártok, ha otthonotokban a csapra víztisztító szűrőt szereltek fel.
7. Gumikacsa, vagyis PVC
Igen, ez az ártatlan gyerekjáték is gyakorta PVC-ből készül. A PVC (polivinil-klorid) veszélyezteti a környezetet (egész életciklusa során) és a felhasználó egészségét is, mivel ftalátokat – a hormonháztartást megbolygató anyagokat – és ólmot – ami idegméregként hat - bocsát ki a levegőbe, amit mi belélegzünk.
Elkerülése: ha a műanyagon látható a jel, a nyilacskákkal körülvett „3”-as szám, válassz másikat helyette!8. Díszpárnák
Ne aggódj, nem kell minden egyes párnától megszabadulnod, azoktól viszont érdemes, amelyek műanyag habbal vannak töltve és megfelelnek a California TB 117-es tűzvédelmi előírásnak, vagyis égésgátlókat is tartalmaznak, mely anyagok a párnából a lakás levegőjébe jutnak. Állatkísérletekben összefüggésbe hozták őket egyes tumorok, születési rendellenességek kialakulásával, szaporodási, idegrendszeri és a pajzsmirigy zavaraival is.
Műanyag párna helyett keress gyapjúval, pamuttal, tollal, vagy poliészterrel töltött változatot.
9. Parfüm és kölni
Lehet, hogy ezek az illatok vonzóbbá tesznek, de azt is tudjuk, hogy az illatanyagok és színezékek – az a több száz vegyület, ami egyetlen termékben megtalálható – hatással lehetnek szervezetünkre. Vegyük például a dietil-ftalátot (DEP), amely a bőrön át felszívódva a zsírszövetekben halmozódik fel – kutatások igazolják, hogy a ftalátok karcinogének, és megzavarják a hormonrendszer működését.
Nem könnyű megállapítani, hogy az adott parfüm tartalmaz-e ilyen anyagot, mert ezek a vegyületek „gyártási titoknak” számítanak, jelenlétüket a címkén a gyártó nem köteles feltüntetni.
  1. Olaj alapú falfestékek, lakkok
    Ezekben a festékekben 300 mérgező és 150 karcinogén vegyület található a John Hopkins University tanulmánya szerint. Bőven akad azonban alternatíva: vizes alapú vagy gyanta alapú, természetes anyagokból készült, VOC-mentes termékek is kaphatóak a boltokban.






Mosószóda, a környezetbarát tisztítószer

A mosószóda egy évezredek óta ismert környezetbarát tisztítószer, aminek kémiai neve a nátrium-karbonát. Már az egyiptomiak is ismerték ezt a jellegzetes anyagot, ami tulajdonképpen nátriumtartalmú kőzetek bomlásának melléktermékeként keletkezik. Az ókori népek a legszélesebb körben alkalmazták; leggyakrabban tisztításra, tartósításra, balzsamozásra, valamint gyógyászati célokra is egyaránt.
Hazánkban ismét csak reneszánszát éli a mosószóda használata, hiszen környezetbarát tisztítószer, használatakor nem keletkezik káros anyag. 1861-től terjedt el széles körben a mosószóda használata, mikor Ernest Solvay kémikus kidolgozta a Solvay-eljárást, mely során a mosószódát sós vízből és mészkőből állítják elő. Különböző hevítési eljárások során keletkezik tehát a mosószóda, a fenti eljárás szerint.
A mosószóda használata egyszerű, és sok mindenre felhasználható; természetesen különböző adagolási eljárásokkal. Tiszta vízben az adott célnak megfelelő mennyiséget feloldva hatékony tisztító oldatot kapunk.
Az egyre szélesebb körben elterjedt mosódió használatával is hasonló hatást érhetünk el, mint a mosószódával. A mosódió is vegyszermentes, környezetbarát takarítószer, amit Ázsiában már évszázadok óta használnak. A szappanfa-félék családjába tartozó fák termésének héja adja ezt a természetes szert.
Az 
trisó néven ismert fehér por állagú szert is hasonló célokra lehetett használni, azonban az 1970-es évek elején betiltották a használatát, mivel a természetes vizekbe jutva komoly algásodást idézett elő. A trisó használatát a mosószódával, valamint a mosódióval helyettesítik.
Az internet világa nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát is, hiszen a mosószóda vásárlását a tisztítószer webáruházakon keresztül is intézhetjük. Minden tisztítással kapcsolatos szert egy helyen rendelhetünk meg, amit pár napon belül ki is szállítanak a megadott címre, így nagy terhet vesznek le ezzel a háziasszonyok válláról.
  A legjobb módja a környezetkímélő, és hatékony mosásnak az, ha mosószódával tisztítjuk ruháinkat, azt alkalmazva a kézi és gépi mosások során is egyaránt.
A mosószóda néven elhíresült nátrium karbonát kiválóan alkalmas mosásra, mosogatásra, valamint általános tisztításra. 

Három evőkanálnyi mosószóda egy liter vízben 

való feloldásával olyan koncentrátumot kapunk, amivel a legzsírosabb felületeket is megtisztíthatjuk, valamint áztathatunk benne erősen szennyeződött textileket, szivacsokat, törlőruhákat. 
Egy hagyományos 
mosás során a szokásos mosóporadag felét bátran helyettesítsük mosószódával, és az eredmény szemmel látható lesz.Fehér ruhák mosása során elegendő csak a mosószódát használni, hogy ruhái újra hófehérek legyenek. A mosószóda természetes vízlágyítónak is alkalmas, ebben az esetben, kis mennyiségben a mosóporhoz adagolva. Ezzel a természetes szódávalmosogathatunk is,

 egy evőkanál mosószóda öt liter vízben 

való feloldásával előállíthatjuk az edényeknek megfelelő erősségű koncentrátumot.
A mosószóda nemcsak tisztításra, hanem tisztálkodásra is kiválóan alkalmas. Kéz-és hajmosás során kis mennyiséget oldjunk fel öt liter vízben. Az elkészített nátrium karbonát oldata nem habzik, mégis hatékonyan tisztítja meg a bőrt; kellemes, tiszta illatot hagyva maga után. 

A legegyszerűbb környezetbarát tisztítószer. Amosószóda 1:1 arányban a mosószerhez adva javítja a mosás hatásfokát (a mosószer mennyiségét a felére csökkentve). Használatával a mosás olcsóbbá és még környezetbarátabbá tehető.Általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle.Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 l vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát.
 A mosópor fele-harmada is kiváltható vele, ezzel is kímélve a pénztárcánkat és a környezetet. Szennyezettebb ruhák esetén érdemes a mosódió mellé is használni.
Van még egy „nagytestvére” is a mosószódának, a
nátrium-perkarbonát. Mindent tud, amit a szóda is, demég hatékonyabban. Amikor vízzel érintkezik, mosószóda és oxigén keletkezik, ezért pl. áztatásnál a felszabaduló oxigén elvégzi helyettünk a piszkos munkát, nem kell a ruhát kézzel tisztogatnunk. Kimagasló fehérítő tulajdonsága miatt a nátrium perkarbonát
A mosószóda (nátrium-karbonát Na2CO3) vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Olcsó és hatékony alternatíva a környezetet terhelő foszfát tartalmú szerek helyett.Érzékeny bőrűeknek gumikesztyű használata ajánlott , mert szárítja a bőrt! 
Koszos edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Üveg edényeket, poharakat ecetes vízzel ajánlott utána átöblíteni,hogy ne maradjanak foltok. 

Alumínium edényekhez ne használjunk mosószódát!

Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez adjon egy evőkanál mosószódát. Nagyon erős szennyeződés esetén három evőkanál mosószóda szükséges.
Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.Ázatás: 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát, és áztassuk a ruhát 1-2 órán keresztül. Erősen szennyezett ruhák esetén az áztatást több órán keresztül folytassuk.Gyors félórás áztatáshoz 6-8 evőkanál mosószóda szükséges.Vízlágyítás: 1 evőkanállal együnk a mosógépbe a mosás elején a használt mosóporral együtt.Mosódiós mosáshoz: kemény víz esetén, vagy erős szennyeződés esetén tegyen egy kávéskanál mosószódát a mosóporos rekeszbe. Fehér ruha esetén három kávéskanálnyi mosószóda fehéríti a ruhát, vagy még jobb eredményt érhet el nátrium-perkarbonát használatával.
          

Mosódió       Nátrium-perkarbonát Mosószóda




Mosógél házilag




  • 2 liter forró vízben feloldok 10 (ha sűrűbbet akarok, akkor 15) dkg reszelt szappant. Sima konyhai reszelőn is jó lereszelni. Az adagolásnál figyeljünk arra, hogy úgy adagoljuk a szappant, hogy ne csomósodjon össze.
    - Mikor nagyjából feloldódott a szappan, akkor hozzáadunk újabb 2 liter vizet. Amikor már azzal is jó meleg lett a fazékban lévő anyag, akkor beleborítjuk a(z előzőleg kimért) 50 g bóraxot, és 10 (15 dkg) mosószódát (Na2CO3). A mosószóda vízben való oldódáskor erősen felmelegszik, ezért előre odakészítjük az utolsó 1 liter hideg vizet is: ha hirtelen találna felhabzani, azzal lehetőségünk van lehűteni a készülő mosószerünket. Ha nem habzik fel, akkor is beleöntjük, mert összesen
  •  5 liter vízzel készítjük.
    - Ezután levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni (kb. fél nap).
    - Mikor lehűlt, akkor úgy néz ki, mintha fehér (a szappan mennyiségétől függően sűrűbb, vagy kevésbé sűrű) pudinggal lenne tele az 5 literes fazék. Ekkor fogjuk a habverőt, és addig kevergetjük vele, míg ismét folyékonnyá nem válik, aztán mehet műanyag kannába.

  • Egy mosáshoz 1-2 dl kell belőle.

  • Öblítéshez érdemes illó olajos (1-2 csepp), ecetet (1/3 ecet - 2/3 víz) használni adagonként. Az ecettől nem kell félni, mert a száraz ruhán nem érződik a szaga.

    Az ecet egyrészt fertőtlenít, másrészt a mosás után visszamaradt mosószóda lúgos hatását semlegesíti.


       A bórax a folttisztításhoz kell, fehérítésre a szódabikarbóna való. Nyugodtan kihagyhatjuk a bóraxot, úgy is jó a lötty.                           






Folyékony mosogatószer


Kézi mosogatáshoz használható egyszerű mosogatószer.

Hozzávalók:

5 dkg szappan lereszelve  , 2 dl meleg víz (desztillált)
2 kiskanál szódabikarbóna , 2 kiskanál só , citrom illóolaj - néhány csepp
teafa illóolaj - néhány csepp

Elkészítés:

A lereszelt szappant elegyítjük a meleg vízzel. Amikor egyneművé vált a szappanos víz és kihűlt, akkor beleöntjük az olajokat. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és addig keverjük, amíg sűrű folyadékot nem kapunk. Fontos! Elsőre hígnak fog tűnni, de be fog sűrűsödni. Ha nagyon sűrű, akkor folyadékkal hígíthatjuk. A sót a végén belekeverjük. Elsőre lehet, hogy nem lesz tökéletes, mert mindenkinek másfajta szappanja van, de az alaprecept alapján ki lehet tökéletesre kísérletezni. Citromsavas vízzel öblítve csillogó edényeink lesznek. 

Mosogatógépbe - bevált módszer

Az alábbi keveréket tegyük a mosogatógépbe és ugyanolyan szépen mosogat, mint a kereskedelemben kapható nem környezetbarát szerekkel társai.
 10 kanál mosószóda
 3 kanál szódabikarbóna
 3 kanál perkarbonát
A sóadagolóba sima, de nagyobb szemű konyhasót tegyünk. Ha kis szeműt használunk, az hamarabb kifogy a gépből.
Öblítésnél az öblítőt hígítjuk ecettel. 





A potpourrikról:


A hozzávalók: 

A potpourri alapját képező növényrészeket alapvetően négy kategóriába sorolják. Hogy a végeredmény ne csak egy illatozó egyveleg legyen, hanem díszítse is a környezetét, fontos, hogy illatos és színes szirmokat, leveleket gyűjtsük össze. Érdemes fixálókat adni a keverékekhez, melyeknek az a feladata, hogy segítsék az illat tovább való megőrződését. Ezen kívül az illóolajokat is úgy érdemes a potpourrihoz adni, ha előtte a fixálóban keverjük el. Hat-nyolc csészényi szárított növényhez három teáskanál fixáló ajánlott.
Az egyik legkedveltebb fixáló a porított íriszgyökér, amit magunk is könnyen elkészíthetünk. Fogunk egy írisznek (mindegy milyen fajta) a gyökerét, és levágjuk róla a leveleket és a gyökérszőröket. Alaposan megmossuk, és lereszeljük. Egy papírlapon terítsük szét a reszeléket, és tegyük ki a napra száradni (nap híján alacsony hőmérsékleten, nyitott ajtó mellett a sütő is megteszi). Megszáradás után mozsárban porítsuk el, és ilyen formában használjuk.
Egy másik lehetséges fixáló a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, stb.) héja. Ehhez megmossuk a gyümölcsöt, majd megpucoljuk. A friss héjról távolítsuk el a fehér részt, a maradékot pedig aprítsuk fel. Szárítsuk az íriszgyökérhez hasonlóan (a radiátorok tetejére is jó rárakni a citrusok héját száradni). Ezen kívül ezeknek a fajoknak az őrölt magjai is jók még fixálónak. Sok fűféle illóolaj formájában is kapható, ne aggódjunk hát, ha valamelyik hozzávalót nem tudjuk szárított formában beszerezni.
Attól függően, hogy a lakás melyik helyiségét szeretnénk illatosítani, nem mindegy, hogy milyen növényeket használunk a potpourri készítéséhez, és az sem, hogy milyen formában tároljuk a színes levélkeverékeket.
A nappaliba érdemes hűsítő-frissítő aromákat használnunk, és mindenképpen úgy elhelyezni a színes egyveleget, hogy az egyben dekoratív is legyen. Szerezzünk be egy nagyobb üvegvázát - a kocka formájú manapság igen divatos -, és ezt töltsük tele a száraz növényekkel.
Szintén jól mutatnak a potpourrival töltött, finom anyagból készült zacskók is, melyeket a szoba bármely részében elhelyezhetünk. Akár fel is akaszthatjuk őket, de akkor is dekoratívak, ha csak egyszerűen leteszünk egyet-egyet a polcra, vagy az asztali lámpa mellé. Arra azonban ügyeljünk, hogy laza szövésű anyagot válasszunk a párnácskákhoz, hogy szellőzni tudjanak.

A nappaliba készítendő potpourrihoz a következő füvekből tegyünk: bazsalikom, babér, mirtusz, izsóp, citromfű, rozmaring, menta, cipruska, fehér üröm, rozmaring, rózsagyökér, szagos müge, kakukkfű, citromkóró.

A hálószobában kiemelt szerepe van a potpourrinak, ez a helyiség ugyanis nemcsak a pihenés és az alvás helye, hanem általában a ruhásszekrény is itt található. A potpourrihoz felhasználandó növények között ezen szempontok figyelembevétele mellett válogassunk! A frissítő keverékeket mellőzzük, használjunk inkább olyan illatokat, amelyek segítenek a nyugodt alvásban, és esetleg a molyokat is távol tartják a ruháktól.
A hálószobába készítendő potpourrihoz a következő füvekből válogassunk: levendula, citromkóró, rózsaszirom, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű.
A potpourrit ebben a helyiségben érdemes muszlinpárnácskákban tartani, ezeket akár a párnánk alatt is elhelyezhetjük. Ha a keverék levendulát is tartalmaz, a muszlinzacskókból tehetünk egyet-egyet a fehérneműk és az ágyneműk közé is.

(Praktikus, hasznos, mindemellett pedig igen dekoratív megoldás a vállfákat textillel bevonni, és ezek bélésébe helyezni a száraz-illatos virágkeveréket.)
A konyhában főzés közben keletkező szagoktól nehéz megszabadulni, a manapság olyannyira divatos illatosítók helyett azonban próbálkozzunk természetes szagtalanítóval. Bizonyos keverékek a legyek elűzésére is alkalmasak, ráadásul nem csak semlegesítik a szagokat, hanem üdén tartják a konyha levegőjét is. A növényeket tálban is tarthatjuk, csokorba is köthetjük, de bele is varrhatjuk az edényfogó kesztyűbe! Minden alkalommal kellemes illatot áraszt majd, amikor valami forrót fogunk vele.A konyhába készítendő potpourrihoz a következő füvekből rakjunk: bojtorján, gilisztaűző varádics, csombormenta, fekete üröm, fehér üröm, borsmenta, kamilla, kakukkfű, rozmaring.

Néhány potpourri ötlet:

Rózsapotrourri:

1 fahéjrúd , 1 evőkanál szemes szegfűbors , 1 evőkanál szegfűszeg
400 gr rózsavirágszirom és -bimbó , 200 gr levendulavirág
100 gr szárított rozmaringvirág , 25 gr porított nőszirom
3 csepp rózsaolaj , 1 csepp rozmaringolaj , 1 csepp muskátliolaj

A fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget egy mozsárban durvára törjük. Néhány rózsabimbót félreteszünk, a többi hozzávalót összekeverjük, és hozzáadjuk az illóolajokat. Végül elrendezzük rajta a félretett rózsabimbókat.

Falusi kert potpourri:

2 csésze rózsaszirom , 1 csésze rózsabimbó , 2 csésze levendula
1 csésze fehérjázmin virág , 1 csésze muskátlilevél , 1 csésze szekfű
1 csésze ápolkalevél , 1 csésze szarkaláb , 1/4 csésze százszorszép
8 borzaskata maggubó vagy komlóvirág , 1 evőkanál íriszgyökér


Nyugtató potpourri:

2 csésze citromkóró , 2 csésze rózsaszirom , 1 csésze körömvirágszirom
1 csésze legyezőfűernyő , 1 csésze levendulavirág , 1 csésze kamillavirág , 25 g angyalgyökér , 4 evőkanál íriszgyökér

Karácsonyi potpourri:

3 db fahéjrúd , 2 db vanília rúd , pár szem szegfűszeg
ízlés szerint szerecsendió , citrom - és narancshéj , pár csepp illóolaj

Az összetevőket keverjük össze ( a fahéj- és a vanília rudat is egy picit össze lehet törni ), adjunk hozzá egy pár csepp illóolajat, majd tegyük egy tálkába és élvezzük az illatokat )
Ajándékötletnek sem utolsó: üvegtasakba, vagy organza tasakba téve, egy csini masnival átkötve nagyon dekoratív. A következő illóolajok ajánlatosak: Advent (indiai boltban beszerezhető), Narancs, Karácsony (szintén indiai bolt),de ízlés szerint bármi más illóolajat is hozzáadhatunk.
Illatosítás, citrom, fahéj, illóolaj, narancs, szegfűszeg, szerecsendió, vanília

  Potpourri 2

Első lépésként válogassuk össze azokat a növényeket, amelyekből szeretnénk összeállítani az illatos keveréket. Majd ezeket szárítsuk jó alaposan ki egy újságpapíron és akár egy cipős dobozba, zárjuk le őket, ha szükséges adhatunk hozzá még pár csepp illóolajat is. Pár hét múlva az összeérlelt keveréket szórjuk ki kis tálkákba és helyezzük le a lakás bármely pontján.
A potpourriba bármilyen illatos virágot, levelet, vagy termést tehetünk, de a színes növények és termések is jöhetnek. A legtöbb ilyen keverékben maga a szárított növény, vagy virág adja az illatot, de illóolajokkal is felfrissíthetjük minden héten.
Ha az illat gyengül zárjuk vissza újra a dobozba, tegyünk mellé újabb növényt és illóolajat majd ismét mehet a tálkába. Ezt a keveréket egész évben minden évszakban használhatjuk, és kedvünkre variálhatjuk az illatokat, nyáron a kertből merítsünk ihletet, a télen a karácsonyi süteményt idézzük fel, ősszel pedig az erdei séta hangulatát vigyük otthonunkba.

Íme, néhány növény, amit felhasználhatunk:

Citromfű:

A potpourriban kellemes citromos illatot ad a kerti citromfű, vagy a citromos kakukkfű is, de a citromos menta is kitűnik az illatok közül. Mindhárom növényt ültethetjük kertünkbe és egész nyáron át szedhetjük az illatos leveleket, amelyek megszárítva felhasználhatók az illatosításhoz. Ezek hiányába tegyünk a keverékbe reszelt citromhájat és csepegtessünk rá citromlevet.

Nyugtató hatású a levendula


A levendula kék színével és kellemes illatával nyugtató hatással van ránk így mindenképp érdemes felhasználni a potpourrihoz. A levendula kertünkben nyílik a nyár közepétől, apró virágait nagyon könnyű kiszárítani, akár egy kis vászonzsákba is tehetjük ágyunk mellé, így biztos lesz a nyugodt álmunk.

Rózsaszirom

Akinek van kertje szinte biztos, hogy akad benne egy illatos színes rózsabokor. Szedjük le a rózsa szirmait majd újságpapíron szétterítve akár a napon szárítsuk ki őket. Igazi nyári illatot adhatunk otthonunknak, ha a potpourriba rózsaszirmokat teszünk.

Fűszernövények

A rozmaring, a kakukkfű, a zsálya mind ideális illatalapanyag lesz, ha van, fűszerkertünk szedjünk le minél több illatos fűszernövényt és szárított levelüket zárjuk be a dobozba.
De a potpouurinak nem csak illatosnak, de színesnek is kell lennie így a kertből egész évben szedhetjük a növényeket, tavasszal szárítsunk le néhány illatos fréziát, vagy jácintot, nyáron szedjük búzavirágot, vagy pipacsot, és a konyhából adjunk hozzá néhány vanília rudat, narancs és citromhéjat. Ősszel és télen a fahét, a kardomon, és a szegfűszeg is varázslatos illatot ad.
Tehát a potpourrit mindig az adott évszaknak megfelelően állítsuk össze, először jó alaposan szárítsuk ki a növényeket, leveleket és virágokat, egy száraz szellős helyen, majd amikor már kiszáradtak zárjuk őket össze vagy egy fémdobozba vagy egy cipős dobozba, adjunk hozzá még pár csepp illóolajat és végül, ha az illatok összeértek adagoljuk ki kis tálkákba őket.

Íme, néhány összeállítás:

Nyári vadvirágos rét:

1 rész rózsaszirom, 1 rész levendula, 1 rész bodzavirág, 1 rész rozmaring, 1rész kamilla.
Minden hozzávalót szárítsunk ki jó alaposan majd zárjuk össze, adhatunk mellé citromhéjat és illóolajat is. Egy szép nyári virágos tálkában néhány kagylóval körbetéve nagyon szép dísz is lesz.

Téli hangulat.

1 rész egész fahéjrúd, 1 rész vaníliarúd, pár szem szegfűszer, szerecsendió, citrom és narancshéj.
Minden hozzávalót keverjünk össze, majd adjunk hozzá pár csepp advent illóolajat és máris kész a téli hangulat.

Nyugtató potpouuri:

Vegyünk egy marék szárított levendula virágot, adjunk hozzá egy marék száraz rózsaszirmot, keverjük össze rozmaringgal, zsályával, és citromfűvel, majd csepegtessünk rá néhány csepp ylang-ylang olajat és jól zárjuk le.
Az illatos szobadíszhez akár kész fűszerkeveréket is felhasználhatunk ilyen pl. a boltba kapható puncs keverék, vagy a mézeskalács fűszerkeverék, ezeket is felhasználhatjuk.
Figyeljük a természet aktuális kínálatát, és készítsünk évszaknak megfelelő potpourrit lakásunkba.
A potpourrit érdemes a lakás egy olyan helyiségébe tenni ahol sokat tartózkodunk, tehetjük az éjjeliszekrényre, hogy nyugodt álmunk legyen vagy a nappaliba az asztalra, amikor vendégeket várunk. Saját ízlésünk és hangulatunk szerint keverhetjük és variálhatjuk az illatokat.




Légfrissítő zselé házilag



Hozzávalók:

1dl vízhez , 2 evőkanál zselatin , 1 ételfesték , 1 üvegcse illó olaj
bébiételes üveg

Elkészítése:

A zselatint felfőzzük a vízzel, kicsit lehűtjük. Belekavarjuk a festéket és az illó olajat és
beletöltjük az üvegbe. Ha teljesen kihűlt, a hűtőbe téve megdermesztjük.
Nem biztosít erős, intenzív illatot, de folyamatosan kellemesen illatosít.
Kreativitásunkon múlik csupán, hogy a zselé színétől és illatától függővé téve esetleg
a zselé üveget mivel dekoráljuk. Lehet levendulavirág darabkával dekorálni pl. egy kék színű zselét.
Egy karácsonyi illathoz pl. tehetünk kardamom, szegfűszeg, csillagánizs darabkákat.

Mindezek el is hagyhatók, ha a lakás olyan részébe szánjuk az illatosító zselénket, ahol a dekorációnak nincs jelentősége. Ám mondjuk egy nappalit szépen öltöztet egy jól dekorált illatos zselé.


A fenti illatzselét én egy kicsit átvariáltam:

2 dl vízzel felfőztem egy kis csomag piros színű tortazselét. Keveset hűtöttem rajta, majd ánizs és kelet varázsa illóolajakból fél-fél teáskanálnyit, piros étel színezékből egy mokkáskanálnyit kavartam hozzá. Hűlni hagytam egy kicsit, közben egy üvegpohár aljára fél evőkanálnyi szegfűszeget, 3 szem kardamomot tettem. Ráöntöttem a keveréket és megdermesztettem. Csodás karácsonyi illat áradt szét a szobámban.


Illatosító zselé 2

A házilag készített illatosító zselé, amit  egyszerű összeállítani: 1 dl forró vízben olvasszunk meg 1 zacskó zselatint, ehhez adjunk hozzá 1dl hideg vizet, majd keverjük el, és csepegtessünk bele vodkát, valamint fél teáskanál illóolajat. Ezt öntsük át kis edénykékbe.


Folyékony szappan házilag


Egyetlen darab szappanból 3 liter folyékony szappan lesz így. Olcsó, - ráadásul az egész nagyjából negyedóra alatt meg is van.
Egy teljesen sima, átlagos szappanra lesz szükségünk.
A szappant egy sajtreszelőn reszeljük le. Egy nagyobb bögrébe tegyünk annyi reszeléket, amennyivel éppen tele lesz.
(A maradék szappan reszeléket tegyük el a következő folyékony szappan készítéséhez.)
A bögrényi reszeléket egy fazékba tesszük, majd felöntjük 10 ugyanekkora bögre vízzel.
Tegyünk bele 1 evőkanál glicerint is ( gyógyszertárban beszerezhető). A glicerin ki is hagyható, anélkül is eredményes.
A tűzhelyünkön a szappanreszelékes vizet csak addig melegítsük, amíg teljesen fel nem olvad a reszelék a vízben. Ne forraljuk - ha már teljesen elolvadtak a darabkák, készen is van.
Vegyük le a fazekat, és hagyjuk a szappanos folyadékot teljesen kihűlni. Sokáig teljesen vízszerű lesz az állaga, majd egyszer csak besűrűsödik (jó pár óra vagy egy éjszaka kell hozzá), és máris felhasználásra kész.
Töltsük üvegekbe, és ezzel el is készült a sok-sok házi folyékony szappanunk, ami szerintem a valaha született egyik legjobb ötlet. És ennyire egyszerű is, mert csak egy szappan és víz kell hozzá - tehetünk bele egy evőkanál olívaolajat is az ápolás kedvéért, illóolajjal pedig varázsolhatunk belőle illatos folyékony szappant.... innen már csak a fantáziánkon múlik.





Almaecet házilag


Az arány a legegyszerűbb (hátha kis üveggel tesz el valaki): 1/3 alma, 2/3 víz. 5 literes üvegbe téve 200-250 gr cukornak megfelelő édesítőanyag

Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva. Arra vigyázzunk, hogy a penészes sérülések ne kerüljenek bele.

Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz. Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Néha teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez. A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. Mi ugyanis egy almabort készítettünk. De mivel levegőt kap, megecetesedik. Így aztán következtethetünk, hogyha tudunk venni termelőtől igazi bort, és hagyjuk levegőzni, akkor borecetünk lesz.

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell. Ha esetleg kicsit gyenge lenne mert korában szűrjük le, attól még jó hajat öblíteni, vízbe keverve meginni, vagy a mosógépbe.


Amikor kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.
Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.
Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslincák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva-tökéletes.



Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!
Lehet akár: fenyős-epres, bodzás, zsályás
rozmaringos-borsos, bazsalikomos-borókás
A felénél kicsit több víz a kezdetekben, amikor még kevés benne a gyümölcs. Majd mikor már "megtelt", azaz nem teszünk bele többet, hogy legyen helye forrni, akkor van a 2/3-1/3 arány.
Mindenfélével lehet almaecetet ízesíteni, ránk van bízva. Néhány szem eper fantasztikus aromát ad neki.
Málnaecettel isteni a káposztasaláta és az ecetes szilva.





Ecetkészítés házilag



  A gyári ecetnél gyengébb, de ízesebb ecetet készíthetünk borból, gyümölcsből, vagy a készen vett ecetet - esetleg a saját készítésű ecetet is – ízesíthetjük különböző fűszerekkel. Így ugyanabból az alapanyagból készült ételnek, salátának más-más ízt adhatunk.

Almaecet 1. 

Elkészítése: 
Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 dl mézet, néhány szál kaprot, esetleg egy kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üvegben még egy tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, majd a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó bőrszerű hártya képződik (ez az ecetágy). Az üveget most már hűvösebb, sötét helyre tegyük, és 6-8 hét múlva már kis műanyag csővel leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Almaecet 2. 

Hozzávalók: 
1 kg, bármilyen fajta alma, 20 dkg méz + literenként 10 dkg méz, 2 g élesztő, 4 dkg száraz barna kenyér 
Elkészítése:
 Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, majd héjastul lereszeljük. 8 dl almareszelékre számítva felforralunk 1 l vizet és kihűtjük. 3 literes széles szájú üvegbe tesszük az almát, ráöntjük a lehűtött vizet, belekeverjük az élesztőt és a mézet, végül apró darabokban beletördeljük a kenyeret. 10 napig fedetlenül érleljük lehetőleg szobahőmérsékleten, közben mindennap néhányszor megkeverjük. Ezután gézanyagon vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük, és újból hozzákeverünk l-enként 10 dkg mézet. Az üveget lekötjük, és 5-6 hétig érleljük. Akkor kész az almaecet, ha teljesen letisztult, csak az üveg alján látható sűrű, zavaros lé. Ekkor nagyon óvatosan - hogy az alját fel ne zavarjuk - áttöltjük vékony, hosszú nyakú üvegekbe, jól ledugaszoljuk és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Almaecet 3.

Elkészítése:
 Az alma héját kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy, hogy az almahéj négyujjnyi vastagságban borítsa be az üveg alját. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy négyujjnyira ellepje az almahéjat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot szórunk rá - tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot.
Ritka szövésű tüllel vagy kilyuggatott papírral lekötjük és meleg helyen tíz napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni, majd ismét kisebb üvegekbe szűrjük. Jól lezárva, hűtőszekrénybe téve igen sokáig eláll.


Bazsalikomecet 

Hozzávalók: 
3 dl almaecet, 0,5 dl balzsamecet,1 citrom, 1 csokor (5-6 dkg) bazsalikom, 1 evőkanál zöld bors, 2 babérlevél. 
Elkészítése:
 A bazsalikomot alaposan megmossuk, leveleit lecsipkedjük, és a többi hozzávalóval és a feldarabolt citrommal együtt üvegbe rakjuk. Felöntjük a kétféle ecettel, az üveget jól lezárjuk. Egy hétig érleljük.

Birsecet 

Hozzávalók:
 2 birsalma (25-30 dkg), 1 l 10%-os ecet, 1 teáskanál és 1 mokkáskanál só, 2 szem szegfűszeg, 1 babérlevél
 Elkészítése:
 A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és szeletekre vágjuk. Annyi vízbe tesszük, amennyi jól ellepi. Egy teáskanál sót teszünk a vízbe, és letakarva 24 órán át, áztatjuk. Ezután az ecetet felforraljuk a maradék sóval és fűszerekkel. Közben a birsalmát kivesszük a sós léből, és kiforrázott üvegbe tesszük. Ráöntjük a forrásban lévő fűszeres ecetet. Megvárjuk, amíg kihűl, majd az üveget lezárjuk. Két hónapi érlelés után leszűrjük, a levet hosszú nyakú üvegekbe töltjük, és jól ledugaszolva tároljuk.

Borecet 1. 

Hozzávalók:
 Bármilyen bor, tetszés szerinti mennyiségben.
Elkészítése:
 A bort beletöltjük egy széles szájú befőttes üvegbe, és lazán lefedve, szobahőmérsékleten érleljük 10 napig. A már megsavanyodott bort hosszú nyakú üvegbe töltjük, és jól ledugaszolva tároljuk.

Borecet 2. 

Alapadag: Tetszés szerinti mennyiségben savanyú bor, l-enként 5 dkg kenyér és 1-2 evőkanál ecet
 Elkészítése:
 A bort felforraljuk, és az ecettel kiöblített mélyebb edénybe töltjük. Belekeverjük az apróra vágott kenyeret és tiszta konyharuhával, vagy fedővel letakarjuk. Langyos helyen addig érleljük, amíg a megzavarosodott folyadékból kristálytiszta borecet nem lesz. Ezután finom szűrőn áteresztjük, és szűk szájú üvegekbe töltjük. Ledugaszolva tároljuk.

Borecet 3. 

Elkészítése: 
Egy ötliteres uborkásüvegbe tegyünk 10 dkg mazsolát, egy marék megtisztított lencsét, 3 evőkanál mézet, és öntsünk rá 2 l fehér asztali bort. Az üveget vászonruhával kössük le, és 2 hétre tegyük napra vagy meleg helyre. Az első napokban zavaros lesz, forr, de később letisztul. Ekkor tegyük hűvös helyre. Különböző gyümölcsökből - érési sorrendben - tegyünk bele egy-egy maréknyit (ribiszkét, meggyet, almát, szilvát stb.), szár nélkül, összetörve. Így hagyjuk állni 1-2 hónapig, azután az üveget teleöntjük fehérborral, amelybe 1 dl mézet kevertünk. Egy hétig melegre, azután 4 hétre ismét hűvös helyre tesszük. Ez alatt ne mozgassuk az üveget. Az így készült ecetet - amely közben szépen letisztul - óvatosan szűrjük le, vagy kis műanyag csővel szívjuk le, és töltsük üvegekbe, de kb. 2 liternyi ecetágyat hagyjunk az üvegben, amire ismét önthetünk bort és a fenti eljárás után 4-5 hét múlva ismét jóízű ecetünk lesz.

Borecet egyszerűbb módon

Elkészítése:
 Egy befőttesüvegbe tegyünk 2-3 dl bort, 1 kávéskanál mézet vagy cukrot, és vászonruhával lekötve tegyük egyenletesen meleg helyre. Ha néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik, rázogassuk meg, hogy a hártya az üveg aljára süllyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a bőrszerű, nyálkás anyag eléggé megvastagodott és a bor is megsavanyodott, öntsünk hozzá 2 dl borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd öntsük fel annyi borral, hogy 2 l legyen. Két-három hét múlva már leönthetünk róla ecetet, de kezdetben csak keveset, hogy az ecetágy szaporodjon, és erőssé váljék. Ezután kb. 4 hetenként önthetünk le ecetet, de mindig ugyanannyi bort öntsünk utána. Természetesen minden alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e. Ilyen módon évekre biztosíthatjuk magunknak a jó borecetet.

Borsos ecet 

Alapadag:
 0,5 l 10%-os ecet, 6 dkg őrölt fekete bors, 6 dkg őrölt gyömbér, 6 dkg só, 3 dkg csípős pirospaprika 
Elkészítése:
 Az ecetbe belekeverjük az összes fűszert, és jól összerázzuk, majd lefedve három napig érleljük. Közben néhányszor felrázzuk. Ezután nagyon finom lyukú szűrőn vagy gézen átszűrjük, és az üveget lefedve hűvös helyen tároljuk. Rendkívül csípős, borsos-pikáns ízű ecet, amelyet hígítva használunk paprika- vagy burgonyasalátához.

Citromecet 1.

Hozzávalók: 0,5 liter 10%-os ecet, 2 citrom lereszelt héja (a fehér rész nélkül)
 Elkészítése:
 Az ecetet bő szájú kétliteres üvegbe töltjük, belekeverjük a citrom lereszelt sárga héját és ráöntünk 0,5 l vizet. Egy héten át mindennap többször megkeverjük, ezután nagyon finom szűrőn vagy gézen átszűrjük, és jól bedugaszolva tároljuk. Különösen gyümölcssalátákhoz használjunk belőle néhány cseppet.

Citromecet 2.

Elkészítése:
 Két darab szép, érett citromot meghámozunk. Héjának belső, fehér részét eltávolítjuk, majd a szép, sárga részét vékony metéltre vágjuk. Az így előkészített citromhéjat üvegbe tesszük és ráöntünk 5 cl tiszta alkoholt, és ebben hagyjuk egy napig. Ezután ráöntünk 5 dl ecetet és 3 db citrom átszűrt levét. Még 2-3 napig az anyagokat együtt érleljük, majd tüllruhán keresztül kisebb üvegekbe szűrjük.

Fokhagymaecet 

Hozzávalók: 
Tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagyma 
Elkészítése: 
A fokhagymát megtisztítjuk, és pépesre zúzzuk. Belekeverjük az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűrjük. Kis üvegekbe töltve jól lezárjuk.

Fűszeres borecet 

Hozzávalók:
1 l borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt mustármag, őrölt koriander, 1 csapott evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú, vöröshagyma
 Elkészítése:
 A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk. A borecetet langyosra melegítjük, belekeverjük a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érleljük 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűrjük, és kicsi üvegekbe töltjük. Gondosan lezárva tároljuk.

Fűszeres ecet 

Elkészítése:
 Egy-egy zöld tárkonylevelet, petrezselyem- és zellerzöldet, apróra vágott citromhéjat, 2-3 szem szegfűszeget, néhány szem egész borsot és egy mokkáskanál köménymagot kb. másfél literes befőttes üvegbe teszünk, teleöntjük ecettel, és az üveget lekötve, meleg vagy napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezután az ecetet leszűrjük, és jól ledugaszoljuk.

Fűszeres tárkonyecet 

Hozzávalók:
 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél, 2,5 dkg bazsalikom, 2,5 dkg vörös-hagyma, 1 teáskanál babérlevélpor
 Elkészítése:
 Az ecetbe belekeverjük az összes apróra vágott zöldfűszert, a babérlevélport és a megtisztított, nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd négy napig érleljük, közben többször megkeverjük. Leszűrve hosszú nyakú üvegekbe töltjük, és jól lezárva tároljuk. Paradicsom-, hagyma- és zöldsaláták kiváló ízesítője.

Gyümölcsecet 1. 

Hozzávalók: 
Bármilyen megmosott, letisztított gyümölcs héja, vagy túlérett (éretlen) gyümölcs, befőzés után visszamaradt hulladék vagy kipréselt gyümölcshús (de csak egészséges lehet!), összesen 50 dkg-nyi mennyiségben, 25 dkg cukor, 0,5 dkg élesztő 
Elkészítése: Az összevagdosott gyümölcsöt széles szájú üvegbe tesszük, 1,5 l vizet felforralunk a cukorral, majd langyosra hűtve belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a gyümölcsre. Vászonruhával lazán lekötjük, három hétig érleljük langyos (de nem meleg) helyen. Ezután gézen vagy ritka vászonruhán átszűrjük, kis üvegekbe töltjük. Jól lezárva tároljuk. A visszamaradt "gyümölcságyra" még egyszer rá lehet tölteni cukros-élesztős szirupot, de csak fele mennyiségű vízzel, az eredeti cukor- és élesztőmennyiséggel. Bármilyen zöldségsaláta kiváló ízesítője.

Gyümölcsecet 2. 

Elkészítése:
 Erre a célra mindenféle hullott, de nem romlott gyümölcsöt fel lehet használni: almát, körtét, zöld ringlót, szilvát, birsalmát stb. Egy ötliteres befőttes üvegbe 0,5 l összezúzott gyümölcsre 2 l langyos vizet öntünk, 10-15 dkg barna kenyeret elmorzsolunk, ráöntünk 1 dl sört, és ezt is hozzákeverjük. Hozzáteszünk még 1-2 szál tárkonyt, zellerzöldet, 1-2 babérlevelet. Az üveget lekötjük, és 5-6 hétre meleg helyre tesszük. Ez alatt a zavarossága már rendszerint letisztul, a tetején pedig ujjnyi vastag kocsonyás réteg van. Ha ezt az ecet-ágyat egy másik üvegbe tesszük át, ráteszünk ízesítőként néhány szál fűszernövényt, és felöntjük 2-3 liter vízzel, 1-2 hónap múlva ismét lesz ecetünk. Minél tovább érleljük az ecetágyon az ecetet, annál erősebb lesz.

Gyümölcsecet másképpen 

Elkészítése:
 Egy ötliteres uborkásüveg aljára tegyünk egy nagy karéj kenyeret, szórjunk rá egy marék kristálycukrot, és öntsük fel annyi vízzel, hogy az üvegnek több mint feléig érjen. Ezután mindenféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat tehetünk bele, a gyümölcsöket héjastól, megmosva, felaprítva. Az üveget napos helyre tesszük, és a tetejére kistányért rakunk, nem kötjük le. Néhány hétig erjedni hagyjuk, majd félretesszük 1-2 hónapra. Ez alatt teljesen megtisztul és megerősödik úgy, hogy leszűrhetjük. Ha a teteje nagyon pimpós, akkor 1-2 szelet tormát tegyünk rá.

Gyümölcs ecetágy 

Hozzávalók:
 5 kg vegyes gyümölcs, 5 kg kenyér, 5 dkg élesztő.
 Elkészítése:
 Veszünk mindenféle hibás vegyes gyümölcsöt, összetörjük, öntünk rá 6 liter vizet, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk. Ha forr, leszűrjük a levét és belekeverünk 5 dkg élesztőt, 5 kg kockára vágott fekete kenyeret. Jól, szorosan elzárható edényben 6 hétig meleg helyen állni hagyjuk, s akkor ruhán átszűrve üvegekbe rakjuk.

Illatos salátaecet

Elkészítése:
 Egy tisztára mosott és szárazra törölt befőttesüvegbe tegyünk 2-2 dkg zsályalevelet, borsmentát és rozmaringot, 4-4 dkg angelikagyökeret és szegfűszeget, majd öntsünk rá 7 dl ecetet, és lefedve 5 napon keresztül tegyük hűvös helyre. Ez után egy tiszta üvegbe úgy szűrjük át, hogy jól sajtoljuk bele a fűszernövényeket is.
Saláták ízesítéséhez azonnal használhatjuk. Ledugaszolva, hűtőszekrényben tároljuk.


Ízes salátaecet 


Elkészítése:
 Egy kávéskanál fekete borsot, ugyanannyi köménymagot, egy negyed szerecsendiót, egy fél narancs száraz héját mozsárban összezúzzuk, elkeverjük 10 dkg cukorral, 1 kávéskanál sóval, az egészet befőttes üvegbe tesszük, és felöntjük 1 l ecettel. Lefödve 8-10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve ledugaszoljuk.

Kapros ecet:

Kis befőttes üvegbe 2 ek. kapormagot teszünk, felöntjük fehérborecettel, lezárjuk. 2-3 hétig sötét helyen érleljük. Leszűrjük. Salátákhoz, szószokhoz, savanyú levesekhez használjuk.


Málnaecet 1.
Hozzávalók:
 2.5 dl fehérborecet, 25 dkg málna.
 Elkészítése:
 A megtisztított málnát széles szájú üvegbe tesszük (befőttesüveg). Felöntjük a borecettel, és 2,5 dl felforralt, majd lehűtött vízzel. Légmentesen lezárjuk, és egy hétig érleljük. Egy hét múlva leszűrjük, és jól zárható palackokba töltjük.

Málnaecet 2.


Elkészítése:
 80 dkg málnát tálba teszünk, és langyos helyre állítva erjedni hagyjuk. Ráöntünk 7 dl száraz fehérbort úgy, hogy ellepje, és ecetesedni hagyjuk. Amikor letisztult, finom szűrőn keresztül üvegekbe öntjük. Jól lezárva hűvös helyen tároljuk.

Mentaecet 

Ezt a kevésbé ismert fűszerecetet különlegességek kedvelőinek ajánljuk. Zöldbabsalátához nagyon finom. Aki nem szereti a csípős ízt, a cseresznyepaprikát kihagyhatja belőle.
 Hozzávalók:
 2 maréknyi mentalevél, 1 nagy csokor snidling, 8-10 szem fekete bors, 1 kicsi cseresznyepaprika, fel liter fehér borecet.
 Elkészítése: 
A hozzávalókat üvegbe tesszük, az ecettel leöntjük és lezárjuk. Legalább egy hónapig érleljük. A végén átszűrjük és 3-4 friss mentalevelet, pár szál snidlinget teszünk bele díszítésként.

Mézecet:
Hozzávalók:
 2 dl 10%-os ecet, 10 dkg méz, 1 dkg élesztő, 8 dl víz
 Elkészítése:
 A vizet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, ezután 2 órán át, hagyjuk állni. Csak ezután keverjük bele a mézet, ráteszünk egy kistányért az üveg tetejére, és 5 napig állni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk az ecetet, majd 3-4 óra múlva nagyon finom szűrőn átszűrjük, és jól bedugaszolva tesszük el.

Mustárecet:


Elkészítése:
 Mozsárban megtörünk 25 dkg mustármagot. A megtisztított és jól megmosott zellergyökeret gyufaszál vékonyságú metéltre vágjuk, hasonlóan daraboljuk fel egy citrom héját, miután belső, fehér részét egy éles késsel eltávolítottuk. Az így előkészített anyagokat üvegekbe tesszük, hozzáadunk egy közepes, félbe vágott, megtisztított vöröshagymát, majd ráöntünk 8 dl ecetet. Hűvös helyre téve fél napig állni hagyjuk, majd 8 cl tiszta alkoholt öntünk rá. Egy hétig hagyjuk érlelődni, majd az anyagokat jól kipréselve átszűrjük, és a leszűrt lében 4 dkg porcukrot feloldunk. Kis üvegekbe töltjük, és jól lezárva tároljuk.

Narancsecet


Elkészítése: Két darab narancs héjának belső, fehér részét egy éles kis késsel kivágjuk, majd a szép, tiszta narancshéjat apró darabokra vágjuk. Üvegbe rakjuk és ráöntünk 5 cl tiszta alkoholt, és ebben egy napig áztatjuk a narancshéjat. Ezután ráöntünk 7 dl ecetet és még 2-3 napig, tovább érleljük. Ezután tüllruhán keresztül leszűrjük, és jól zárható üvegekben tároljuk.

Ribizli ecet: 
Hozzávalók:
 0,5 l. almaecet, 1 kg érett, piros ribizli.
 Elkészítése:
 A ribizlit megmossuk, leszemezzük, majd nagy befőttes üvegbe rakjuk. Felöntjük az ecettel és ugyanannyi felforralt és lehűtött vízzel. Az üveget lezárjuk, és napos helyen 8-10 napig érleljük, közben naponta felrázzuk. Az ecetet leszűrjük, üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket sötét helyen tároljuk.

Szederecet 

Hozzávalók:
 1 l savanyú bor, 50 dkg jól érett szeder 
Elkészítése:
 A szedret szűrőben megmossuk, lecsöpögtetjük, és kissé összetörve egy széles szájú üvegbe rakjuk. Ráöntjük a bort. Lazán lefedjük, és 4 hétig érleljük. Ezután nagyon finom szűrőn átszűrjük, és hosszú nyakú üvegekbe töltve jól lezárva tároljuk. Finom ízesítő, különösen gyümölcsös-majonézes salátához.

Szegfűszegecet 

Hozzávalók:
 0,5 l 10%-os ecet, 25 g őrölt szegfűszeg, 2,5 g őrölt fahéj és ugyanennyi reszelt szerecsendió
 Elkészítése:
 Az ecetbe beleszórjuk az összes fűszert, és egy héten át mindennap jól összerázzuk. Ezután nagyon finom szűrőn vagy gézruhán átszűrjük, és jól befedve tároljuk. Ízlés szerint hígítva használjuk gyümölcssalátákhoz.

Tárkonyecet 1. 

Hozzávalók:
 2,5 dl fehér- és 0.5 dl vörösborecet, 0-5 dl száraz sherry, 1 csokor friss tárkony, 1 apró zöld citrom (limet), 2 evőkanál zöld bors.
 Elkészítése:
 A tárkonyt megmossuk, leveleit lecsipkedjük. A limet héját lereszeljük, a maradékot felszeleteljük. Az előkészített anyagokat üvegbe tesszük és felöntjük a sherryvel, és a borecetekkel. Légmentesen lezárjuk, és egy hétig érleljük.

Tárkonyecet 2. 

Hozzávalók: 
0,5 dl tiszta alkohol, 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél 
Elkészítése: 
A tárkonyt megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyon apróra összevágjuk. Langyos sütőben éppen csak annyira szárítjuk meg, hogy már ne legyen nedves, de még ne kezdjen el száradni. Beleszórjuk egy kétliteres befőttes üvegbe, majd ráöntjük az alkoholt. Lazán lefedjük, és három óra múlva hozzáöntjük az ecetet. Ezután szorosan, véglegesen lefedjük, és hűvös helyre állítjuk. 10 nap múlva már használható. Az első használat után kis üvegekbe töltjük, és ledugaszolva tároljuk.

Tárkonyecet 3.

Elkészítése: 
4 dkg tárkonylevelet jól megmosunk, és üvegbe téve ráöntünk 7 dl ecetet. Letakarva hűvös helyre tesszük, és nyolc napig így tartjuk, de mindennap felrázogatjuk. A nyolc nap elteltével finom szűrőn keresztül egy tiszta üvegbe szűrjük, a szűrőben lévő tárkonylevelet jól kinyomkodjuk. A leszűrt ecethez egy késhegynyi szalicilt teszünk és felforraljuk. Hideg vízbe állítva hirtelen kihűtjük, majd kisebb üvegekbe öntjük és légmentesen lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk.
Tárkonyos levesek, vadételek, tárkonyos bárányhús ételek kitűnő és elmaradhatatlan ízesítőszere.


Tárkonyecet egyszerűen 

Hozzávalók:
 1 csokor friss tárkonylevél, 5 dl 10%-os ecet
 Elkészítése:
 Jól záródó üvegbe tesszük a megmosott és lecsurgatott tárkonyleveleket, majd ráöntjük az ecetet, összerázzuk és az üveget szorosan, légmentesen lezárjuk. 10 nap múlva lehet már használni. Ha elfogyott, még kétszer utána lehet tölteni ecetet.

Tárkonyos ecet 

Elkészítése:
 Kb. 5 dkg friss, zöld tárkonylevelet jól megmosva, lecsurgatva tegyünk egy befőttes üvegbe és öntsünk rá 6-7 dl meleg ecetet. Fedővel letakarva 8 napig hűvös, sötét helyen tartsuk. Ezután szűrjük le, és jól ledugaszolt üvegben tároljuk.

Tormás ecet 

Hozzávalók: 
Borecet, tetszés szerinti mennyiségben, literenként 3 evőkanál frissen reszelt torma.
 Elkészítése:
 Az ecetbe belekeverjük a tormareszeléket, és lazán lefedve időnként megkeverjük. Egyheti érlelés után finom szűrőn leszűrjük, különösen ügyelve arra, hogy egyetlen szem tormareszelék s maradjon benne. Jól lezárva tesszük el.

Vegyes gyümölcsecet 1. 

Hozzávalók:
 50 dkg bármilyen gyümölcs (tisztán mérve), 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg kenyér
 Elkészítése:
 Egy háromliteres tiszta üveg aljára tesszük az apróra tört kenyeret, rászórjuk a kristálycukrot és a feldarabolt gyümölcsöt. (Lehet vegyesen is bármilyen gyümölcs.) Annyi langyos, melegített vizet öntünk rá, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. Ezután lazán lekötjük, és napos, meleg helyre állítjuk. Háromheti érlelés után, sötét helyre tesszük, és újabb 6 hétig érleljük. Óvatosan leszűrjük, hogy az alját (az ecetágyat) ne zavarjuk fel, majd lezárva tesszük el. A visszamaradt ecetágyra újabb 0,5 kg-nyi gyümölcsöt tehetünk, és megismételjük az eddig leírtakat. Mindenfajta saláta kitűnő ízesítője.

Vegyes gyümölcsecet 2. 


Hozzávalók: 
5 kg vegyes gyümölcs, 5 kg kenyér, 5 dkg élesztő. Elkészítése: Veszünk mindenféle hibás vegyes gyümölcsöt, összetörjük, öntünk rá 6 liter vizet, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk. Ha forr, leszűrjük a levét és belekeverünk 5 dkg élesztőt, "5 kg" kockára vágott fekete kenyeret. Jól, szorosan elzárható edényben 6 hétig meleg helyen állni hagyjuk, s akkor ruhán átszűrve üvegekbe rakjuk.

Zellerecet

Elkészítése: Egy kb. 25 dkg-os zellergumót megtisztítunk, és vékonyan felszeleteljük, majd egy üvegbe tesszük. Rászórunk 8 dkg mustármagot és ráöntünk 1 dl alkoholt és 7 dl ecetet. Hűvös helyre téve 3-4 napig állni hagyjuk, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük, és kisebb üvegekbe töltjük.




Karácsonyi fűszereink


Karácsony - mennyi minden rejtőzik e néhány betű mögött!
Megízlelve a szót kellemes melegség tölt el, átjár a boldogság hangulata, s szinte érezzük a fenyő naranccsal és fahéjjal fűszerezett illatát és az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sütemények jellegzetes aromáit.
A karácsony legszebb része a készülődés, amihez nemcsak az ajándékok beszerzése, hanem a közös sütés-főzés is hozzátartozik. A karácsonyi ételek, italok jellegzetes fűszeres illata elengedhetetlen a meghitt ünnepi pillanatokhoz. A fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és a gyömbér nemcsak a karácsonyi hangulat nélkülözhetetlen kellékei, de a jó közérzetünkhöz is hozzájárulnak.
A sütemények mellett a hideg, téli estéken a forró, fűszere italokról se feledkezzünk meg! Hiszen mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor vagy egy finom puncs? A forralt bor készítésének hagyományai igen változatosak. Nagyon sokféle receptet ismerünk, melyekbe a legkülönfélébb fűszereket – fahéjat, szegfűszeget, kardamom magot, esetleg szegfűborsot és vaníliát – mézet és gyümölcsöket (narancsot, citromot) is tesznek. A puncs Indiából származik, Európába az angolok hozták be a XVII. században. Elnevezése is indiai eredtére utal:
a hindu „pancsa” szó jelentése „öt”, ami azt jelzi, hogy az ital öt fő alkotórészből (bor, cukor, citrom, víz és tea) készül. Fűszerezéséül elsősorban a fahéj és a szegfűszeg szolgál, de akárcsak a forralt bor esetében, rengeteg különféle elkészítési módot ismerünk.

Ánizs:

Az egészben vagy őrölt formában beszerezhető ánizsmagot elsősorban sütéshez használják, de kompótoknak vagy forró karácsonyi italoknak is finom, fűszeres ízt kölcsönöz. Az ánizs hatóanyagai emellett javítják az étvágyat, fertőtlenítő és görcsoldó hatással rendelkeznek. Gyümölcsleveseket, hús- és vadételeket, süteményeket, kenyérféléket is ízesíthetünk ánizzsal, itt azért jobb, ha háttérben marad a fűszer markáns íze. A teasüteményekben már hangsúlyosabb lehet az íze. A különféle piték és túrótorták tésztáját is feldobhatjuk egy kis fűszeres ízzel, de vendégváró falatokat is ízesíthetünk ezzel a különleges aromájú fűszerrel.

Csillagánizs:


Illata olyan, mint az ánizsé, de aromája és íze teltebb, tüzesebb és nehezebb annál. Az ánizshoz hasonlóan a csillagánizst is - első sorban karácsonyi - süteményekbe használjuk. Alkalmazásával az alma-, körte- és a szilvalekvár, a pudingok, a gyümölcslevesek és a kompótok még ízletesebbek. Különleges ízt ad a süteményeknek, édességeknek, de felhasználhatjuk teák, likőrök, forralt bor vagy puncs készítéséhez is.
Fekete teában leginkább édes-fűszeres aromáját érezhetjük.
Általában minden olyan étel fűszerezésére használhatjuk, amit ánizzsal is ízesíthetünk. Vigyáznunk kell azonban, hogy a csillagánizst időben eltávolítsuk az ételből, különben az túl erősen fűszeres lesz.

Vanília:

Minden édességnek még finomabb illatot és ízt kölcsönöz a vanília.
Alkalmazhatjuk: pudingok, édes levesek, szószok, tejszínhab, gyümölcsös sütemények, kekszek, édes rizses, joghurtos és túrós fogások, kompótok, lekvárok, tortakrémek, fagylaltok, bonbonok, friss gyümölcsök, kakaók és más csokoládéitalok ízesítésére.
Felhasználásához a vaníliarudakat felvágjuk, melyeknek belsejét (a velőt és a magokat) kikaparjuk. Ezt keverjük az ételbe. A rudakat magukat is belefőzhetjük a fogásokba, de tálalás előtt távolítsuk el őket. Az így megfőtt és megszárított rudakat egy cukorral teli befőttes üvegbe helyezve jól lezárva tároljuk. Ezzel az egyszerű trükkel készíthetünk vaníliás cukrot házilag.

Fahéj:


Szinte mindent, amit édesítünk, fűszerezhetünk fahéjjal is: az édes szószokat és leveseket, a kompótokat, a pudingokat, minden hideg és meleg gyümölcsételt, lekvárokat, a forralt bort, a puncsot, a kakaót, a tejes turmixitalokat, a jeges kávét, a fekete kávét és teát.
Az őrölt fahéj a tejberizs elmaradhatatlan ízesítője. Használhatjuk fagylaltok, édes pépek, sütemények, karácsonyi sütemények, sült alma, torták, gyümölcsös sütemények, gyümölcssaláták, saját kezűleg készített bonbonok és pralinék fűszerezésére is.

Szegfűszeg:

Ezt a kellemes illatú, jellegzetesen kesernyés ízű fűszernövényt befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, sütemények, mártások, savanyúságok, olykor sültek ízesítéséhez használhatjuk. Apróra őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen fűszere.

Kardamom:
Az aromás fűszert régóta a „fűszerek királynőjének” tartják.
Az Ázsia trópusi részein honos fűszernövény termésének kissé kámforos aromájú, édeskés és egyszerre enyhén csípős ízű magja sem hiányozhat a karácsonyi mézeskalácsból. Felhasználhatjuk sós és édes ételekhez egyaránt: különféle süteményekhez, tejberizshez, pikáns húsos fogásokhoz, indiai különlegességekhez, likőrökhöz, puncshoz, forralt borhoz.

Gyömbér:
Az aromás illatú és jellegzetes, enyhén csípős, kissé citromos ízű gyömbér a karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen fűszere. A trópusi növény gumós gyökerét frissen reszelve, vagy akár őrölt formában is használhatjuk fűszerként, az édességeken kívül ízesítheti a húsos ételeket, forró vagy hideg italokat.

Koriander:

A Földközi-tenger vidékéről származó, ősidőktől fogva használt fűszernövény magja a mézeskalács fontos hozzávalója, de jól illik a sült húsokhoz, szószokhoz, salátákhoz és a káposztás ételekhez is.





Cukrászkellékek házilag


Mogyoróvaj házilag:
Veszünk fél kg pirított, sózott mogyorót, beledobjuk a robotgépbe aprító részébe és megállás nélkül daráljuk kb. 10 percig.

Sűrített tej házilag:

Hozzávalók:
5 dl tej , 65 dkg kristálycukor (eredetileg porcukor)
6 dkg vaj (lehetőleg 82%-os) , 1 vaníliás cukor


Egy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne.
Hagyjuk felforrni és még további 10-20 percig forraljuk! és közben kevergetjük!
Hideg vízfürdőbe téve lehűtjük, majd üvegbe öntjük és hűtőszekrényben tároljuk felhasználásáig.

Szóró cukor házilag:
Lehet venni a boltban szóró cukrot, de mint sok mást, ezt is elkészíthetjük otthon magunk.
Semmi másra nincs szükségünk, mint cukorra, ételfestékre (gél vagy por) és egy kis keményítőre vagy vaníliás pudingporra. Kell még annyi vastag műanyag zacskó, ahány színű szóró cukrot készítünk. Drága a cukor, de próbáljuk ki csak 10 dekával először.


Készítése: 
A műanyag zacskóba tesszük a cukrot.
A por és a gél állagú ételfestékkel is egyaránt úgy járunk el, hogy egy kevéske (pár csepp) vízzel elkeverjük először, majd hozzá öntjük a cukorhoz.
Befogjuk a zacskó száját és összedörzsöljük a cukrot a festékkel, míg egyenletesen be nem színezi a cukorszemeket.
Ha ez megvan, akkor 1 teáskanál keményítőt (vagy vaníliás pudingot, mindegy, hiszen az is csak keményítő ízesítve) hozzá szórunk és ezt is elvegyítjük.
Ez elszívja a felesleges nedvességet! Ezután tálcára szórjuk a cukrot és hagyjuk száradni.

Natúr krémsajt házilag ( mascarpone helyett ):
A legtöbb süteményben tökéletesen helyettesíti a sokak által nem kedvelt és drága mascarponet. Ezzel nyugodtan dolgozhatunk. Sajttortákhoz is kiváló!
Szükséges:
1 db 450 grammos legalább 20%-os tejföl
gézlapok

Egy magasabb tálka fölé helyezünk egy műanyag szűrőt, amit kibélelünk két réteg gézzel.
Ebbe öntjük a nagy doboz tejfölt, kistányérral lefedjük és hűtőbe téve hagyjuk lecsurogni a savót belőle, kb 1 napig.
Másnap, a szűrőből egy tányérra borítjuk, és további felhasználásig egy jól záró fedeles dobozban a hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:
Ha esetleg nagyon sietnénk és néhány órán belül szükségünk lenne rá, 3-4 óra után már használhatjuk is, de minél tovább hagyjuk, annál sűrűbb krémes állaga lesz.

Rum aroma házilag:
Egy fél literes jó fajta Kalinka pálinka, amibe beledobunk 3 db félbevágott vaníliarudat, eltesszük a kamrába.
Néhanapján megrázogatjuk.
Utántölthető, akár a pálinka, akár a vanília benne.




Ételeink ízesítésére



Jégkocka fűszernövényekkel!

A kertből leszedett vagy a piacon megvásárolt friss fűszernövény gyorsan fonnyadásnak indul, még akkor is, ha betesszük a hűtőszekrénybe. Így a fel nem használt fűszernövényt, érdemes a fagyasztóban tovább tárolni, méghozzá úgy, hogy bármikor egy kis darabot tudjunk belőle felhasználni.
Ehhez szükségünk lesz néhány ötletes jópofa jégkocka tartóra, vízre, és aprított fűszernövényre.
A felvágott vagy pürésített fűszernövényeket helyezzük el a jégkocka tartó rekeszeibe, majd öntsük fel vízzel, és így fagyasszuk le őket. Amikor sütésnél vagy főzésénél szükségünk van egy kis petrezselyem zöldre, vagy rozmaringra, csak kipattintunk egy jégkockát és beledobjuk az ételbe.
Ha több ilyen fűszeres jégkockát szeretnénk készíteni, a jégkocka tartóban lefagyasztott kis kockákat szedjük ki, majd tegyük be őket egy fagyasztó zacskóba.



Ételízesítő házilag

Elkészítése nagyon egyszerű!
Az alapanyagokat apróra vágjuk, a darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor két réteg celofán közé késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.


Hozzávalók
 (egy családi adaghoz):
1/2 kg vöröshagyma, 3-4 fej fokhagyma, 1 kg sárgarépa,
1/2l kg petrezselyemgyökér, 1 nagy darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé, 1/2 kg paradicsom,
1/2 kg édes paprika (kimagozva), 1/2 kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöld.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.





Lábszag közömbösítése



Próbáljon meg minél kevesebbszer zárt cipőben járni, és ha lehet, bőrből készült lábbelit húzzon. Ha sokat kell zárt cipőben járnia, reggelente szórjon egy kevés illatosított hintőport a cipőjébe.


Nedvesítsen be egy rongyot langyos, teafaolajos vízzel (lehet levendulaolaj és menta is), és borogassa be vele a lábát (fáradt lábfejen élénkítő hatású). A teafaolaj fertőtlenítő hatású, és kellemes illatot biztosít, csak sajnos nem egész napra!


Lefekvés előtt szórjon szódabikarbónát a cipőjébe. A szódabikarbóna rendkívül jó gombaölő és szagtalanító.


Vigyen magával váltó zoknit / - harisnyát, és ebéd után cserélje le a délelőttit.


Az edző- vagy tornacipőt öblítse ki ecettel, vagy reggelente néhány csepp vattakorongra csepegtetett 10%-os ecettel törölje át talpat és a lábujjai között.


Cseppentsen pár csepp zsályaolajat a cipőjébe, a zsálya csökkenti az izzadást.


Törölje át a lábfejét egy vodkával vagy bármilyen erős alkohollal (lehet gyógyszertári is) átitatott vattával, ugyanis az alkohol elpusztítja a szagért felelős baktériumokat és szárítja az azokat éltető nyirkos környezetet. Emellett fertőtlenít is.


+1: tartson magánál az előbb felsorolt szerekből, így napközben is nyugodtan bekenheti vele lábfejét.


Szagtalanító házilag:

A felsorolt olajokból készíthet házi szagtalanító lábsprayt is!

20 ml alkohol vagy vodka , 80 ml desztillált víz, 10 csepp teafaolaj,
10 csepp mentaolaj ,  5 csepp zsályaolaj.
Elkészítése: az illóolajokat keverje jól össze az alkohollal, utána adja hozzá a vizet. Használat előtt mindig rázza össze a mixet a flakonban!
Használhatja lábfeje szagmentesítésére és cipőjét is bepermetezheti vele. Használat után várja meg, míg megszárad lába/cipője.

Tipp: Készítsen többet a keverékből, és egy egészen kicsit flakont is töltsön meg vele. Így mindenhova magával viheti a lábfrissítőjét.
A boltban kapható termékek ára elég magas, viszont nem mindegy, hogy milyen összetevőkből állnak! Az otthon elkészített dezodor teljesen természetes, és ha elfogyott, a flakont újra fel tudja használni, így már jóval kevesebb költséggel jár az elkészítése!

Ha a lábszag makacsul kitart, elképzelhető, hogy már kialakult gombás fertőzés okozza, amit már csak szakember tud elhárítani. Akkor is érdemes felkeresni az orvost, ha valóban rendkívüli mértékben izzad a lába, mert valószínűsíthető, hogy ekkor már nem helyi kezelésre van szüksége.






"Talp alá való"


Krém száraz, repedezett sarokra



Időt kell szánni rá, nem elég az utolsó pillanatban kenegetni. Természetesen érdemes egy jó kis bőrpuhító lábfürdőt venni (pl. egy kis szódabikarbónát tenni a vízbe), a keményedéseket legyalulni, aztán jól bekenni az alábbi krémmel, és éjszakára zoknit húzni rá. Legalább egy hétig kell csinálni minden este hogy látszódjon az eredmény, de persze az elhanyagoltságtól is függ. Több héten át sem baj, ha alkalmazzuk.

Hozzávalók:
2 evőkanál reszelt méhviasz , 2 evőkanál shea vaj , 2 evőkanál kókusz olaj , 2 evőkanál jojoba olaj , 20 csepp narancs illóolaj
5 csepp ylang-ylang illóolaj

Elkészítés:
Olvasszuk fel gőz fölött a shea vajat és a méhviaszt. Ezután vegyük le a gőzről, tegyük hozzá a kókusz olajat, keverjük el, ha ez is megolvadt adjuk hozzá a jojoba olajat. Végül ha már csak langyos az anyag belecseppenthetjük az illóolajakat is. Kevergessük kihűlés közben (ha lehet kézi mixerrel), és csak mikor már teljesen kihűlt kanalazzuk kiforrázott, zárható üvegbe. Tartósítani nem kell, mivel nincsen benne víz alapú anyag, ezért sokáig eláll, lehet belőle akár többet is készíteni.

Fertőtlenítő-szagtalanító lábhintőpor
Házilag könnyen elkészíthető lábhintőpor, mellyel megelőzhetjük a lábgombát, és még a szagokat is elűzi. A cink oxid és a teafa olaj elpusztítja a baktériumokat amik a rossz szagot okozzák, és a gombákat sem hagyja szaporodni.

Hozzávalók:
120 g keményítő , 10 g cink -oxid , 10 csepp teafa olaj

Elkészítés:
Rázzuk jól össze a hozzávalókat, hagyjuk érni egy-két napig többször megrázogatva. Ha kell, szitáljuk át, majd töltsük hintőporos dobozba. Reggel zoknihúzás előtt szórjuk be vele a lábunkat, előtte mindig szárazra törölve.


Lábtonik
Egy lábtonik, amely nem csak dezodorálja és frissíti a fáradt lábakat, hanem rendelkezik egy enyhe fertőtlenítő és gombaölő hatással is, megelőzhető vele a kipálás és a kellemetlen lábszag. Elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kicsit időigényes.

Tinktúra:
• csalán, diólevél, izsóp, tölgyfakéreg, zsurló, zsálya


A felsorolt növények szárított formáját porrá őröljük, és egy púpozott evőkanálnyi mennyiségre rátöltünk 100 ml tisztaszeszt, vagy jófajta vodkát, házipálinkát. Szobahőmérsékleten 2 hétig állni hagyjuk úgy, hogy 2-3 naponta összerázogatjuk. 2 hét elteltével vásznon átszűrjük, és egy sötét üvegcsébe tesszük.


Lábtonik hozzávalók:
• 180 ml desztillált víz vagy tisztított víz , 25 ml a fenti tinktúrából
• 10 csepp teafaolaj , 8 csepp eukaliptuszolaj , 6 csepp mirhaolaj
• 6 csepp kakukkfűolaj
A hozzávalókat egy szórófejes üvegbe töltjük, minden használat előtt felrázzuk.


Akinél hamar fogy a keverék, csinálhatja úgy is, hogy a tinktúrát alkotó növényekből főz egy erős teát 2 dl vízzel, lehűti, és ahhoz keveri hozzá az illóolajakat. Ebben az esetben a lábtonikunk alkohol mentes lesz.

 Vigyázat, hosszú állási idő után ez a verzió megromolhat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése