2015. november 13., péntek

Putyin felkészülten kezeli a zsidó fasizmust !!!



Putyin felkészülten kezeli a zsidó fasizmust !!!




Putyin külföldön is bevetheti hadseregét



Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács
Vlagyimir Putyin elnök kérésére szerdán hozzájárult az
orosz hadsereg külföldön történő bevetéséhez, lehetővé
téve az orosz légierő részvételét az Iszlám Állam
dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni támadásokban.



Az indítványt a 170 tagú felsőházban 162 szenátor támogatta.

Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője később közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy nyújtson katonai segítséget. A nyilatkozó hangsúlyozta, kizárólag az orosz légierő hadműveleteiről van szó.

"A műveletek katonai célja a szíriai kormánycsapatok támogatása az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni támadásaiban" - mondta. Idézte egyben Putyin elnököt, hogy a szárazföldön orosz csapatokat nem vetnek be.

Ivanov felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai műveletek során betartják a nemzetközi jogot, és egyeztetik hadműveleteiket partnereikkel, illetve a szövetségesekkel. Kitért arra, hogy egyelőre a nemzetközi jog megkerülésével folynak hadműveletek Szíriában és Irakban. Ahhoz, hogy a nemzetközi jog szempontjából megteremtődjön az összhang, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges, illetve az, hogy az ország, amelynek területén a harci cselekmények folynak, katonai segítséget kérjen, ahogy ezt Aszad szíriai elnök is tette - tette hozzá.

Az orosz államfői hivatal vezetője kitért arra, hogy az orosz hadműveletek időben korlátozottak, de a bevetendő fegyverzetek számáról nem nyilatkozott. Azt mondta: "a katonai akció nem tarthat a végtelenségig, teljesen meghatározott időkerete van. Hogy ez pontosan mennyi - hány napig tart, és hány légi járművet vetnek be - azt érthető okokból most nem közölhetem" - szögezte le.

Felhívta a figyelmet, hogy azoknak az oroszországi és a Független Államok Közösségéhez tartozó más országok állampolgárainak száma, akik csatlakoznak az Iszlám Államhoz, "nem napról napra, hanem óráról órára" nő. "Nem több tucat, több száz, hanem több ezer emberről van szó, akiknek egy része már visszatért az Oroszországi Föderáció területére, és nem nehéz feltételezni, nem kell hozzá jósnak lenni, hogy továbbra is fognak visszatérni Oroszországba". "Ezért célszerű a megelőzésre koncentrálni, és távoli határokon fellépni, hogy aztán ne itt nálunk, Oroszországban találkozzunk ezzel a problémával" - mondta, nyilvánvalóan annak veszélyére utalva, hogy a külföldről hazatérő dzsihadisták később esetleg Oroszországban követnek el merényleteket.    

Az orosz  parlament legutóbb akkor hatalmazta fel Putyint az orosz csapatok külföldi bevetésére, ahogyan ezt az orosz törvények előírják, amikor elszakították Ukrajnától a Krím félszigetet 2014-ben.
(mti)


Közösen harcol majd az Iszlám Állam ellen 

Oroszország, Irak, Irán és Aszad szíriai elnök

Közösen harcol majd az Iszlám Állam ellen 

Oroszország, Irak, Irán és Aszad szíriai elnök

2015. szeptember 26.




Közös információs központot hozott létre Bagdadban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcra Oroszország, Szíria, Irán és Irak – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség szombaton, katonai és diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A bagdadi központban a négy ország vezérkarának képviselői fognak dolgozni, feladatuk az IÁ elleni harccal kapcsolatos információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése és cseréje.
Később az IÁ elleni közös katonai bevetéseket is ott
koordinálhatják. A központ irányítását rotációs alapon három hónaponként a részt vevő országok látják el. Az első három hónapban Irakra hárul ez a feladat.

Feszült várakozás előzi meg Vlagyimir Putyin hétfői
felszólalását az ENSZ-közgyűlés általános vitájában, ahol az
orosz elnök az IÁ elleni közös harc mellett fog síkraszállni. Oroszország nem zárta ki katonák küldését Szíriába, és nyugati értesülések szerint új támaszpontot épít a közel-keleti ország
nyugati részén.
(mti)






1500 km-ről, a Kaszpi-tengerről bombázták Szíriát az oroszok




Th.B.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint heves orosz légi csapások érték szerdán a szíriai Hama és Idlíb tartományt. A légi hadjáratban több mint 50 harci repülőgép és helikopter vesz részt. A bombázásokkal egy időben a szíriai kormánycsapatok támadták az ellenzékiek legalább négy állását.

Szerdán napközben a Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt robotrepülőgépekkel mértek csapást az Iszlám Állam szíriai állásaira - közölte az orosz védelmi miniszter. Szergej Sojgu beszámolója szerint négy rakétahordozóról 26 Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, polgári létesítményekben nem keletkeztek károk.
Az orosz védelmi miniszter szerint a bevetés bebizonyította a robotrepülőgépek hatékonyságát, hiszen ezek mintegy 1500 kilométeres távolságból voltak képesek nagy pontossággal célba találni.
Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, nem zárja ki, hogy elfogadja azokat az amerikai javaslatokat, hogy hangolják össze katonai akcióikat az Iszlám Állam elleni harcban. Mint közölték, tanulmányozzák a Pentagon kéréseit.
Mint ismert, Oroszországot a nyugati országok és Törökország is támadja amiatt, hogy támadásainak elsődleges célpontja nem az Iszlám Állam, hanem az Aszad-ellenes fegyveres csoportok. Barack Obama amerikai elnök után két napja David Cameron brit kormányfő kritizáltaPutyin döntéseit, rettenetes hibának minősítve Bassár el-Aszad szíriai elnök katonai támogatását Szíriában.
Bassár el-Aszad szerint viszont győznie kell a polgárháborúban az iráni–iraki–orosz–szíriai koalíciónak, mert ha kudarcot vallanak, Szíria széthullik, és ez pusztító hatással lesz a Közel-Keletre.
Törökország ugyanakkor nemcsak azt kifogásolta, hogy az oroszok nem az Iszlám Államot lövik, hanem azt is, hogy a hétvégén az orosz légierő kétszer is megsértette Törökország légterét. A kormányfő szerdán ismételten felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a török légteret. Majd közölte, hogy nem akarja, hogy a szíriai konfliktus Oroszország és a NATO kapcsolati válságává mélyüljön, sem pedig azt, hogy orosz-török perpatvarrá fajuljon.
Szerdán derült ki az is, hogy Irak szintén kérheti az orosz beavatkozást területén, mivel úgy vélik, hogy az Amerika által vezetett koalíció támadásai hatástalanok az ország egyharmadát uraló IS ellen - erről itt írtunk bővebben.

Nagyszabású szárazföldi hadműveletbe kezdtek a szír kormányerők

Nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak a szíriai kormányerők az országban beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával szerdán Szíria központi részében - jelentették katonai források.
"A szíriai hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával nagyszabású szárazföldi műveletet kezdtek Hama tartomány északi részén" - közölték nevük elhallgatását kérő szíriai illetékesek.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet arról számolt be, hogy a kormányerők négy fronton kezdtek hadjáratot Hama és az északnyugati Idlíb tartományban. A tájékoztatás szerint a szárazföldi műveletnek a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autóút biztosítása is célja.
Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyvereseinek nincsenek állásai a szóban forgó területeken.








Orosz csúcstechnológia várja Obamát Szíriában



Brutális csapásra képes amerikai bombázók, valamint csúcstechnológiás orosz légvédelmi eszközök fogják megvívni a következő háborút, ha Obama elnök engedélyt kap a kongresszustól a Szíria elleni légi csapásokra. Mi van a felek arzenáljában?


Az amerikai kongresszus szeptember kilencedikén kezdi a vitát arról, hogy az ország indít-e büntető légi csapásokat Szíria ellen. (A szavazás esélyeiről itt talál részleteket.) A közel-keleti ország elleni támadás kérdése az után került szóba, hogy augusztusban feltehetőleg vegyifegyver-támadásban halt meg több száz ember Damaszkusz egyik külvárosában. Az Egyesült Államok biztos benne, hogy a szíriai kormányerők vetették be a vegyi fegyvereket, és a támadásért Bassár el-Aszad szíriai elnököt is felelősség terheli. Szíria szerint az Egyesült Államok bizonyítékokat hamisít, de Oroszországot és Kínát sem győzte meg Washington. 
Ha az Egyesült Államok beavatkozik, az nemcsak abban fog eltérni a korábbi amerikai hadműveletektől, hogy ezt a tavaly béke Nobel-díjjal kitüntetett Obama elnök indítja el, a szembenálló felek felszereltsége is különlegessé teszi a konfliktust. A szír hadsereg jól fel van fegyverezve, több területen az aktuális orosz csúcstechnológiát használják.

110 ezer tonna demokrácia

Barack Obama kizárta, hogy szárazföldi csapatokat is bevetnének Szíriában, így kizárólag légi csapásokra lehet számítani. A büntetőexpedíciót a USS Nimitz repülőgép-hordozó vezette tizenegyedik harci csoport (CSG-11) fogja végrehajtani. Ez a csoport az 1975 óta szolgáló hordozóból, az ezt kísérő négy darab rombolóból és a Ticonderoga-osztályba tartozó USS Princeton csapásmérő cirkálóból áll. Ezek mellett még több ellátóhajó is tartozik a harci csoporthoz, de a csapásokat a fenti hat hajó fogja indítani.
A Nimitz és kísérőhajói fognak Szíria partjaihoz indulni
Forrás: Amerikai Haditengerészet


Az önmagában is 110 ezer tonnás Nimitz komoly csapásmérő erőt képvisel. Négy repülőszázadnyi - ez negyvennél is több gépet jelent - F/A-18 Hornet és Super Hornet vadászbombázó található a repülőgép-hordozó hangárjaiban. A harci gépek mellett elektronikus hadviselésre, felderítésre, légtérfigyelésre alkalmas repülők, valamint harci helikopterek is találhatók a Nimitz arzenáljában.
Kétszáz Tomahawk rakétával rendelkezik a CSG-11
Forrás: AFP/Amerikai Légierő


A tizenegyedik harci csoport hajói pedig a kis hatótávolságú fegyverek mellett kétszáz Tomahawk robotrepülővel is rendelkeznek. A legkisebb kivitelében is 1300 kilométeres hatótávolságú eszközt GPS vezeti, rendkívül precíz fegyver.
Egy, a szíriaihoz hasonló büntetőexpedíciót a CSG-11 rendelkezésére álló fegyverek felével is végre lehet hajtani. A 2003-as iraki megszállás kezdetén 725 Tomahawk jelentette a nyitányt, azonban az egy hosszú távú, szárazföldi művelet volt.

A drónokat otthon hagyják

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint az amerikaiak minél kevesebb emberélet kockáztatásával fogják végrehajtani a légi csapásokat, és vélhetően az Aszad utánpótlásáért felelős repülőterek lesznek a fő célpontok.
A cirkálórakéták mellett a Northrop Grumman B-2 Spirit lopakodó bombázó juthat még nagy szerephez. A 23 ezer kilogrammnyi bomba hordozására alkalmas gépeket a líbiai konfliktusban is bevetették. A bombázók amerikai bázisokról szállnak fel, az óceán felett légi utántöltést vettek igénybe. 
Drónok helyett inkább lopakodó bombázókat vethetnek be
Forrás: Amerikai Légierő
Drónokat várhatóan nem fognak bevetni az amerikaiak, legalábbis az első szakaszban. A szír légierő fejlett orosz harci gépekkel rendelkezik, amelyek számára könnyű célpontnak számítanának a robotrepülők. A drónok többnyire olyan hadszíntereken szolgálnak, ahol a légifölényt már kivívták, és még így is megesik, hogy egyet-egyet lelőnek belőlük.

F-16-osokon tesztelt légvédelem

A polgárháború kezdetén Szíria 300 ezres hadsereggel rendelkezett, amely 2013 őszére körülbelül 110 ezerre olvadt. Emellett Aszad elnök irányítása alatt áll a Nemzeti Védelmi Erő nevű 100 ezer fős paramilitáris sereg is. A hadsereg még most is jól felszereltnek számít, egy szárazföldi konfliktusban 4600 harckocsit tudna felvonultatni. Az ország a hetvenes években a Szovjetuniótól vásárolt haditechnikát, annak megszűnése után pedig Oroszországtól szerzi be a fegyvereit.
A délszláv konfliktusban SA-6-ossal lőttek le egy amerikai vadászgépet
Forrás: Wikipedia
A légi csapásokat végrehajtó pilóták arra számíthatnak, hogy a délszláv konfliktusban már bizonyított SA-6 Kub légvédelmi rakétákkal lőhetnek rájuk. 1995-ben egy ilyen üteggel lőtték ki Scott O'Grady amerikai pilóta F-16-osát Szerbia felett. Az SA-6 mellett a szírek rendelkeznek mobil, SA-5-ös kilövőkkel, valamint SA-8-as légvédelmi rakétákkal is. A hetvenes évek legvégén tervezett Buk légvédelmi rendszerből is a legfejlettebb változattal rendelkezik a szíriai hadsereg.

A legjobb orosz fegyverek

A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején tervezett légvédelmi ütegek mellett Szíriának teljesen modern Pantsir-S1 fegyverei is vannak - mondja Tálas Péter. Ezt Oroszországban is csupán a kétezres években állították hadrendbe. A négytengelyes KAMAZ teherautóra szerelt ütegen nagysebességű gépágyúk és rakéták vannak. A cél észlelése után egy-két másodperccel már tüzet tud nyitni az ágyúkból, percenként és fegyverenként 2500 robbanólövedéket útjára indítva, az első rakéta pedig a harmadik-negyedik másodpercben válik kilőhetővé.
A legmodernebb orosz légvédelmet vették meg a szírek
Forrás: Wikipedia
A légvédelem mellett támadófegyverzettel is jól el van látva Szíria: kis és közepes hatótávolságú orosz gyártmányú ballisztikus rakéták találhatók meg az arzenáljában. Az ország olyan Scud-rakétákkal is rendelkezik, amelyek miatt a szomszédos Törökország Patriot rakétavédelmi rendszereket kért a szövetségeseitől. A Scudokat használja is a szír hadsereg, Aleppó és Tel Rifat ellen ilyen fegyvereket vetettek be. A rakéták mellett Szu-24-es valamint Mig-29-es harci gépei is vannak a szír hadseregnek.

Rejtély a hajó elleni rakéták sorsa

A szíriai hadsereg egyetlen olyan fegyvere, amelynek biztos sorsáról semmit nem lehet tudni, egyben a legfejlettebb is. Az ország 2011-ben vásárolt két darab K-300 Bastion-P jelű, hajók elleni mobil rakétakilövőt és számos szuperszonikus cirkálórakétát. A New York Times szerint az oroszoktól vásárolt cirkálórakéták nagyobbik része elpusztult egy izraeli légi csapásban, ám vannak arra mutató jelek, hogy nem sikerült mindet megsemmisíteni. A rakétáknak ugyan csak 300 kilométer a hatótávolságuk, ám a puszta létük is nyugtalaníthatja a Nimitznek és kísérőhajóiknak legénységét.
Mindezt természetesen az amerikaiak is tudják, és az első csapások megpróbálhatják kiiktatni a szír légvédelmet. Damaszkusz eszközei ugyanis csak akkor érnek valamit, ha be vannak kapcsolva, ez esetben viszont a támadók csapást mérhetnek a berendezésekre. Ha viszont nem aktívak a radarok, a szír rezsim sem látja a közeledő veszélyt.
Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!
A legendás orosz tankok utóda, a T95


hose | 2013.01.21. hétfő, 16:32


T 95 a promóciós videón
T 95 a promóciós videón


Az új erőre kapó Oroszország számtalan egyéb kutatási projekttel együtt tovább folytatja  T34-essel kezdődő harckocsi család fejlesztését. 
Az új, T95 harckocsi családdal az orosz harckocsi ipar ismét a világ élvonalába kerül. A nyugaton csak Fekete Sasként emlegetett eszköz 1,8 méteres magasságával alacsony eszköznek számít. Ez a harctéren rendkívül előnyös tulajdonság. A harckocsi fegyverzete a próbák alatt igen szépen teljesített.
A harckocsi képes 5500 m-ről megsemmisíteni a helikoptereket. A harckocsi ágyú lőeredményei rendkívüli pontosságot mutatnak. A T95 gyúja az első löveg, találati százaléka megközelíti a 80-at. Az ágyú Harc-készültségi tömege 12 t-val kisebb a vezető páncélosoktól. A Fekete Sas motorja a már a T80-as harckocsikban is  jól bevált GDT-1250 megerősítésével előállított , GDT-1500 típusjelzést viseli. Az új motorral a harckocsi maximális utazósebessége 70/80 km/h. Ez a sebesség nehéz terepen is csak 20 kilométert csökken. A gázturbinás motor az egyetlen, amely a rendkívül mostoha orosz körülmények között is megbízhatóan képes működni.  nehéz terep sebessége50-60 km/h. Mivel gázturbinás motort használ, téli indítása könnyű és egyszerű, nem kell várni a bemelegedésre, maxim teljesítményre könnyen fogható, akár hosszútávon is. Tulajdonképpen ezért is döntöttek a gázturbina mellett, hiszen az orosz körülményeknek sokkal inkább megfelel.
A  T95 tervezésénél az alap koncepció az volt, hogy a  páncélzat magában nem képes megvédeni a tankot, illetve annak személyzetét, bármennyire is „vastagítják”, illetve „rétegezik” azt. Ezért a kupola, a harckocsi formáját átalakították. A korábbiakhoz képest változott a páncélzat kialakítása, illetve kupola helyzete, formája, nagysága és szöge (70–illetve 80 fokos eltérés a derékszögtől). A kupolát kovácsolt acélból, hegesztett technikával alakították ki. A hagyományos páncélzatot teljesen új anyagokkal javították.
A T95 alapfegyverzete a 2A46M típusú ágyú 125mm kaliberrel. Két gépfegyvert kapott a kupola, egy PKTM 7,62 mm-t, és egy távirányítóval ellátott GP49 12,7 mm-t, A  gépfegyverből zárt kupolával is lehetséges tüzelni, éjjel és nappal, pontossági távolsága 1500m. A legnagyobb változás az automatatöltő, és a lőszerraktár, amely most már nem alul (mint az megszoktuk az orosz tankoknál), hanem a kupola hátuljában helyezkedik el. A lövedékeket vízszintesen tárolják,a 12 lövedék/ perctüzelési sebesség is. A különböző feladatok végrehajtására öt különböző típusú lövedéket szállít a harckocsi. A tank nagy tűzerejéhez jelentősen hozzájárul a fehéroroszokkal, franciákkal közösen készített új célzó – megfigyelő rendszer. Az új eszközzel lehetséges az ellenséges cél bemérése 4-10 km között. A mozgások azonosítása pedig akár 75 kilométeres távolságból is elvégezhető. 
 












A T95 vázlata




















A T95 terepen













Világesemények


Új fegyverkezési verseny - haditechnika az USA és Oroszország összevetésében [13.]



Címkék: fegyverkezési verseny

Ahogyan egy korábbi posztunkban – „A világ legnagyobb hadseregei” – megírtuk: egy új hidegháborús korszak küszöbén állunk. Az euroatlanti országok a NATO (North Atlantic Treaty Organisation) 28 tagja köré tömörülve egyre inkább ellenségként viszonyulnak az erőltetett iramban fegyverkező és expanzív külpolitikát folytató Oroszországhoz, mely CSTO nevű katonai szövetségét (Collective Security Treaty Organization) állítja szembe a NATO –val. A két tábor közti versengés három területen zajlik: egyrészt a diplomácia szintjén – vagyis ki tudja egyben tartani, bővíteni, illetve nagyobb egységben megerősíteni saját táborát – másrészt gazdasági téren (kinek a gazdasága túlélőbb és megingathatatlanabb) és harmadrészt ahaditechnika szintjén (ki tud komolyabb szintű fegyver-arzenált kifejleszteni és legyártani). Jelen cikk a fegyverkezési versenyre összpontosít, kiemelve: ezen a téren is három tényező dönt: a pénz (ki tud többet áldozni fegyvereire), a technikai tudás (kinek vannak jobb fejlesztő-mérnökei) és az energia (kinek van több energiahordozója a haditechnikai eszközök üzemben tartására). De nézzük a konkrétumokat.




Ha összevetést akarunk tenni a katonai tömbök közt, akkor az egyszerűség kedvéért érdemes a két tábor vezetői államaira az Egyesült Államokra és Oroszországra összpontosítani, mégpedig négy fegyvernem terén: az anyahajók, vadászgépek, harckocsik és nukleáris fegyvereket vizsgálva.
vadaszgepek.jpg
Azt kell azonban mondjuk, hogy ha a mennyiséget nézzük, akkor a legértékesebb fegyverek terén az USA sokkal méretesebb eszközállománnyal rendelkezik.
Az amerikaiaknak jelenleg 11 repülőgép-hordozójuk van, amivel egyértelműen és toronymagasan világelsők. A következő anyahajoik vannak jelenleg (2014 december) hadrendben: USS Eisenhower CVN69, USS Nimitz CVN 68, USS Washington CV73, USS Vinson CVN70, USS Roosevelt CVN 71, USS Lincoln CVN 72, USS Stennis CVN 74, USS Truman CVN 75, USS Reagan CVN 76, USS Bush CVN 77, USS Ford CVN 78. És további kettő "laposhátú" áll jelenleg építés alatt: a USS Kennedy és a USS Enterprises. Ezzel szemben az oroszoknak egyetlen anyahajója van csupán, az 1985-ben vízre bocsátott 65 ezer tonnás Kuznyecov admirális. (Az amerikaiak legtöbb anyahajója 100 ezer tonna körüli.)
osszevetes.jpg
A másik fontos fegyvernemet, a vadászgépeket tekintveugyancsak nagy az amerikai fölény: hiszen összesen 3043 vadászgéppel rendelkeznek, szemben az oroszok 1264 vadászával. A harckocsikat illetően az összevetést megnehezíti, hogy az oroszok temérdek elavult és szinte harcképtelen tankot is állományban tartanak. Ám ha ezeket leszámítjuk, tisztul a kép. Az amerikaiak 8325, az oroszok 2876 modernnek nevezhető harckocsival rendelkeznek. Nukleáris fegyverek terén a legbizonytalanabbak a számok. De a becslések szerint azoroszok 8500, az amerikaiak 7700 atomfegyvert rejtegetnek. Ezen a téren tehát kiegyenlítettek az erőviszonyok a nagyhatalmak és a két katonai tábor közt. (Részletek: itt)
De nézzük a minőséget is. Az USA legmodernebb vadászgépei: az F-35 és F-22 Raptor, míg az oroszoknál a frissen kifejlesztett PAK-FA képviseli a legütőképesebb típust. A harckocsikat illetően az amik csúcstankja az M1 Abrams, az oroszoké a T-90 és a legfrissebb fejlesztésű, 2015 –től hadrendbe kerülő Armata (T-99). De beszéljenek inkább a képek és köztük a technikai részletek. Reméljük soha nem kerülnek élesben bevetésre!
2bush_anyahajo.jpg
Oroszország egyetlen anyahajója az 1985 -ben vízre bocsátott Kuznyecov admirális 65 ezer tonnás és alig 17 repülő, illetve 24 helikopter szállítására alkalmas. Vele szemben például a USS Ford - a legújabb amerikai "laposhátú" - nagyságrendekkel nagyobb és korszerűbb. Személyzete: 4660 fő, sebessége: 56km/h és összesen akár 90 repülőgépet is szállítani tud, de 75 a hivatalos kapacitása. Költségét 13,5 milliárd dollárra becsülik. (Építtető: Huntington Ingalls Industries)
orosz_anyahajo.jpg
Nézzük az említett amerikai és orosz vadászgépeket, a legújabb fejlesztésű típusokat. Előbb az amerikai gépeket: F-35 és F-22 Raptor. Ami a Raptort illeti, az amerikaiak 2005 végén állították hadrendbe, és mára 180 feletti darabszámban készült. A két hajtóműves, dupla függőleges vezérsíkkal épített kiváló manőverezőképességű konstrukció vérbeli vadászgép, elsődleges feladata az ellenséges gépek semlegesítése, a légi fölény kivívása. Szükség esetén csapásmérésre is alkalmas. Csökkentett észlelhetőségű, vagyis az ellenfél radarján gyakorlatilag csak akkor jelenik meg a Raptor, amikor már késő. 
Az F-22-essel ellentétben az F-35 Lightning III-nak nem csak a légi fölény kivívása a dolga. Kiemelt feladata a földi célpontok támadása, azaz igazi multifunkcionális vadászbombázóként számítanak rá. Három különböző verziója létezik, a szárazföldi bázisokról hagyományos módon üzemeltetett, a légierő céljaira épült F-35A, a tengerészgyalogság igényeinek megfelelő, rövid nekifutással felszálló és akár függeszkedve leszálló F-35B, valamint a haditengerészet repülőgép-hordozóira szánt F-35C.  Az F-35-ös tehát mindenes, mely a luxuskategóriát képviselő, de kevés példányban megépült F-22-es testvéreként áll helyt a frontvonalban.
vadasz_amerikai.jpg




Az oroszok legújabb vadászgépe a PAK-FA, furcsa elnevezése a "légierő perspektivikus repülő komplexuma" projekt megnevezés orosz eredetijének mozaikszavából keletkezett. Az orosz légierő új büszkesége egy két hajtóműves, vállszárnyas szuperszonikus, ötödik generációs orosz vadászbombázó, melyet a Szuhoj-tervezőiroda fejlesztett ki. PAK-FA Szuhoj T-50 az előzetes tesztek szerint gyorsabb, nagyobb hatótávolságú és jobb tolóerő/tömeg arányú az F-22 Raptoroknál és az F-35 gépeknél. Először 2010 elején távol-keleti Amur menti Komszomolszk repülőgépgyárában végeztek velük repülési teszteket. A negyedik generációs gépekkel szemben a T-50 gyakorlatilag észrevehetetlen a radarok számára. Az ellenség repülőgépeit már 300 kilométeres távolságból felfedezi és egyszerre több cél megsemmisítésére is képes. Modern fegyverzettel látták el. Levegő-levegő rakétákkal éppen úgy felszerelhető, mint levegő-föld rakétákkal. Új generációs hajtóművekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az óránkénti több mint kétezer kilométeres sebességet és az ötezer kilométeres távolság megtételét.


vadasz_orosz.jpg




szuhoj.jpg


Az amerikai és orosz harckocsikat illetően a legújabb típusok következnek: az amerikai M1 Abrams és az orosz Armata (T-99). Az Abrams az amerikaiak jól bevált régi harckocsi típusa, melyet három változatban is használnak (M1, M1A1, M1A2)Elsődleges fegyverzete a 120 mm-es löveg. Az Irakban megvívott "Sivatagi vihar" hadműveletben lényegesen jobbnak bizonyult a T-72 -es orosz harckocsiknál.


amerik_hkocsi.jpg


Az oroszok "csoda tankja" elődeihez képest sokkal modernebb, szinte minden téren. Más például benne a harckocsizók elhelyezése és a lőszeradagolás is. Az Armata lőszeradagolójában 32, különféle rendeltetésű lövedék van és haladás közben is tud tüzelni. Fő fegyvere a 125 mm-es löveg, és az előzetes infók szerint újdonság az is, hogy a jármű motorja ezúttal az orrba került (legalábbis erre utál a feltűnően hátra helyezett torony). Végsebessége pedig meghaladja az amerikai Abramsokét, hiszen 80 km/h -ra is képes lesz! Sajtóhírek szerint nyilvános fórumon először a 2015 május 9-i felvonuláson lehet majd látni. Bővebben: ITT


orosz_hkocsi.jpg


A fegyverkezési verseny új "főiránya" orosz részről a hiperszonikus rakéta, amerikai részről pedig a pilóta nélküli hatodik generációs vadászgép létrehozása. Erről annyit, hogy az orosz rakéták már ma is képesek hiperszonikus sebességgel száguldani, azonban mindössze csak néhány másodpercig. A cél, hogy mindvégig biztosítsák ezt a rendkívüli sebességet, ha a rakéta nagy távolságot tesz meg. Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes (a hadi-, és űriparért felelős legfőbb orosz vezető) szerint jelentőségét és tudományos-technikai hatását tekintve a hiperszonikus tervet az atombomba megteremtéséhez lehet hasonlítani. Ami az amerikaiakat illeti: 2025 -re tervezik hadrendbe állítani új, 6. generációs "csodagépüket" a pilóta nélküli vadászt.
Összességében: a posztban említett fegyverek mind pusztító erejűek (a tengeralattjáró-fejlesztésekre és harci helikopter-innovációkra most nem tértünk ki), és jól láthatóan a másik fél által kifejlesztett korszerűbb megoldásokra adott válaszként születtek meg. A fegyverkezési verseny termékei. Vlagyimir Putyin, Oroszország első számú vezetőjemár 15 éve van hivatalban. Az általa képviselt külpolitika a csecsen háborúktól kezdve a Grúza, Oszétia, Krím és Ukrajna elleni agressziókig folyamatos nemzetközi konfliktusokat szül, egy kelet-nyugat közti háború veszélyét állandóan magában hordozva. A haditechnikai verseny meg nyilván követi diplomáciai harcot. A nemzetközi helyzet pedig a "Tanú" című filmet idézve:  ... "fokozódik". :-)
Harmat Árpád Péter




Új orosz harcjármű-platform akár már 2016-tól

652

A harckocsi-témában otthonosabban mozgók tudják, hogy az oroszok sosem titkolták, hogy a szárazföldi erők jelenlegi legmodernebb típusát, a T-90-est csak a szükség szülte és átmeneti megoldásnak szánják, egy új, ezúttal - az orosz gyakorlattal szakítva - egy a már nem a régebbi típusokból merítő típus el nem készül. A prototípust a sajtó T-95-ös néven emlegette, a gyártás pedig az Uralvagonzavod gyáraiban folyt volna.
A nyizsnyij-tagili Karcev-Venediktov Tervezőiroda által fejlesztett típus 2000-es bejelentésekor a hadvezetés terve az volt, hogy az akkoriban már javában gyártott T-90-esek még jó negyed évszázadig szolgáljanak a páncéloserők fő típusaként, a lassan elavuló T-80-asok és T-72-esek modernizációját pedig leállítják, 2010-től pedig már új generációs harckocsik válthatták volna az avuló állományt. A T-95-ös veszte végül az lett, hogy a fejlesztés lassú tempója miatt a program 2010-es állam finanszírozásának leállításakor már elavult volt. A fókusz újra a T-90-es modernizációja felé fordult.


Új orosz harcjármű-platform akár már 2016-tól


A Fekete Sas-prototípus
A másik próbálkozás, a Csornyij Orjol sorsa is szomorú. Az Omszktranszmas a T-80-as bázisán kezdte fejleszteni a 90-es második felében, a nagyra növő költségek és az alapjául szolgáló típus kellemetlenül kiábrándító csecsenföldi teljesítménye miatt az állam innen is kihátrált. A pénzügyi támogatás megvonása csődbe vitte a nagy múltú vállalatot. A tervezői ágazatot a konkurens Uralvagonzavod, a gyártókapacitást pedig más vevő vette meg.
A 125 millis löveggel szerelt prototípus tornyának oroszoktól szokatlanul nagy méretét egyébként a nyugati mintára oda helyezett lőszertároló rekeszek indokolják. Sokáig úgy tűnt, marad a T-90-es és nem is igazán akarnak rá költeni, amit valószínűleg meg lehetett volna érvelni a városi és aszimmetrikus hadviselés előretörésével járó fegyvernemi jelentőségvesztéssel, de alapvetően a pénzhiány volt az elsődleges ok a késlekedésre.
A makacsul megmaradó igény végül az Uralvagonzavod Objekt 199 kódnevű fejlesztésére, hivatalos nevén az T-99 "Armata" univerzális harcjármű-platformra futott ki. Ez nem csak új harckocsit, de új nehéz gyalogsági harcjárművet, nehéz páncélozott szállító harcjárművet, önjáró tüzérségi eszközöket, páncélozott vontató-mentő járműveket, lángszórós, aknamentesítő, tűztámogató harcjárműveket is jelent - mindet közös műszaki alapon. Legújabb hírek szerint a tesztek a napokban kezdődtek, a tervezés-fejlesztés pedig már 2015-ben le is zárulhat, ami azt jelenti, hogy a sorozatgyártás akár már 2016-ban is elindulhat.
Az Armata elvileg számos mérnöki megoldást átemelt a gyár tulajdonában levő Csornyij Orjol és T-95-ös tervekből, illetve várhatóan távirányítású toronnyal és automata töltőberendezéssel fogják szerelni. A védelmi minisztérium reményei szerint a hadsereg 2020-ra 2300 darab, különböző verziójú Armatát kap majd, ami azért akárhogyan is nézzük, napi majdnem két legyártandó darabbal eléggé optimista számítás és persze az egész gondtalan fejlesztést és tesztelést feltételez



T-90MS
































Kárpátia:Egy az Isten,egy a nemzet!



Kárpátia - Kivándorlók dala



Kárpátia - Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország (ÚJ!)





A magyarok harmadával fordult elő a múlt évben, hogy nem volt pénze ételre a családjának


A 2015-ös milánói világkiállításon a nemzetállamok mellett nemzetközi szervezetek is képviselik magukat, például a legfejlettebb országokat tömörítő OECD is. A szervezet erre az alkalomra készítette el nagy tanulmányát a gazdasági világválság társadalmi hatásairól, illetve arról, hogy a kormányok milyen eszközökkel igyekeztek kezelni az elszegényedést.




A tanulmány része egy nagyon megrázó táblázat, amin azt ábrázolták, hogy
az OECD tagállamaiban, vagyis a világ legfejlettebb országaiban a lakosság mekkora hányada válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy előfordult-e az elmúlt 12 hónapban az, hogy egyáltalán nem volt pénzük ételre.
Magyarország 5. helyen szerepel a listán.
Az ötödik helyen.
Egészen pontosan a megkérdezettek 30,6 százaléka mondta azt, hogy volt, amikor nem volt pénze ételre.
Magyarországot csak Indonézia, Törökország, Mexikó és Dél-Afrika előzte meg, vagyis az EU-országok között Magyarország végzett a lista tetején.
A visegrádi országok közül Lengyelország követi legszorosabban Magyarországot, de ott már csak a válaszolók 18,4 százaléka felelt igennel. Szlovákiában 14,7, Csehországban 12,7 százalék volt az igennel válaszolók aránya.
miniszterelnok_portreja_szalonna_mozaik_web-444
"Vannak disznózsíros, és vannak libazsíros emberek" - mondta egy néni Erdélyben. Több sem kellett a kép képzőművésznek, négy kiló szalonnából elkészítették ezt a mozaikporrtrét.

                     A zsíros ,- nem kóser falat!!!


Huligánok megrongáltak egy hivatalos iratot!











Kétszer annyian akarnak kivándorolni az országból,

mint tavaly



Huszonkét éves csúcson a kivándorolni szándékozók aránya a Tárki friss felmérése szerint. Minden tizedik magyar örökre elhagyná az országot - ez duplája a tavalyi aránynak. Egy év alatt nőtt a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok aránya is.

Nőtt az elmúlt egy évben Magyarországot rövid vagy hosszú távon, esetleg örökre elhagyni szándékozók aránya - derült ki a Tárki friss kutatásából, amely azt is mutatja, hogy ekkora mértékű elvándorlási hajlandóság gyakorlatilag a rendszerváltás, pontosabban 1993 óta nem volt az országban.

Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál - elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt - gyorsan nőtt 2005-ig, majd - megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt - valamelyest mérséklődött 2010-re.

1993 óta nem volt ilyen magas


2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig valamelyest csökkent. Míg tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket, addig a kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja.
A kutatás adatai szerint
a leggyakoribb célországok 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.
A szigetország súlya - különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa - az osztrák–német duóhoz képest kisebb lett.
A Tárki elemzése szerint a migráció gondolata az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoztatja a férfiakat, a munkanélkülieket, a fiatalokat, a szavazási hajlandóságot nem mutatókat, a bérelt lakásban élőket és a cigány származásúakat.

Hazacsábítaná őket a kormány

Az Origo is beszámolt arról, hogy a kormány próbálja hazacsábítani a már külföldön élő és dolgozó magyarokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a "Gyere haza, fiatal!" elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával.





Még félelmetesebb lesz Putyin csodatankja



A győzelmi napi parádén bemutatott Armata tankot még nagyobb ágyúval is felszerelik majd, amelyik alkalmas arra, hogy átüssön egy méter vastag acéllemezt is.
Az Armata fegyverzetének legfontosabb része egy 7.62 mm-es távirányítású géppuska és egy 125 mm-es huzagolatlan ágyú.
Az ezzel az ágyúval felszerelt Armaták vonultak fel május 9-én, a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén is – emlékeztetett a sputniknews.com.









Armata t-14 tank a díszszemlén
Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

Lesz ez még jobb is

Az Izvesztyija azonban arról számolt be, hogy a tankot ennél nagyobb ágyúval szerelik majd fel a jövőben.
 Van olyan lövegünk, amelyik képes átütni akár egy méter vastag acélt,és ezt átalakítjuk majd az Armata számára” – idézet a lap Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes.
Az Armata az új orosz tankok prototípusa, amelynek alapján fejlesztik majd ki az új generációs harckocsikat és egyéb harci járműveket. 



Papírmasé tankok cirkáltak Moszkvában


De ha megindulnak felénk Telaviv- ig futunk !!!
Nem, mi nem - csak ti, mert ez itt az Én hazám .

Papíron sokat tudnak, a gyakorlatban azonban még fejlesztés alatt álló harckocsikról van szó. A szupertankként emlegetett Armata végiggördült a moszkvai Vörös téren a győzelem napján, de éles helyzetben támadni még nem biztos, hogy tudna.
A náci Németország felett aratott katonai győzelem 70. évfordulóját megünneplendő május kilencedikén számos vadonatúj orosz fejlesztésű harci jármű vonult fel Moszkvában a Vörös téren. A prototípusok ígéretesnek látszanak, kérdés azonban, hogy lesz-e belőlük tömeggyártott, hadrendbe állított harci jármű.
A legtöbbeket foglalkoztató kérdés, hogy vajon a szovjet, majd az orosz sikertelen harckocsi-prototípusok sorát gyarapítja, vagy egyszer hadrendbe állhat a T-14 Armata, ínyenceknek a 148-as objektum? Ez biztosan nem a kamerák százainak kereszttüzében végrehajtott katonai parádén dől el, üzenetnek viszont kiválóan alkalmas volt a Vörös téri díszszemle.

Az Armata T-14-es szupertank masírozik Moszkvában
Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az Armata – minden ellenkező hazai, külföldi újságcikkel, blogbejegyzéssel szemben – nem "csodatank". Nem fog amerikai Abramseket enni reggelire

,egyelőre nem több egy felvonulótéren bemutatott prototípusnál.

Tény, hogy a több mint negyven éve hadrendbe állított T-72-es óta ez az első teljesen új harckocsi prototípusa, és mint ilyen, fontos szerephez juthat, ha minden összejön az Uralzavodvagon szakembereinek.
Az Armata egy régi-új harckocsi lesz. A nagy futógörgős (700 mm-es átmérőjű) lánctalpas futómű, a CsTZ 12Н360 turbódízel hajtómű, a simacsövű 2A82-1M harckocsiágyú és az ahhoz kapcsolt automata töltőberendezés is a hagyományos elemek sorát gyarapítja. Se hibrid meghajtás, se nagyobb átütőerőt képviselő ágyú, vagyis, ha így nézzük, semmi forradalmi újdonságot nem találunk.


Főpróba a Vörös téren
Fotó: Vörös Szabolcs - Origo


Meglepően kicsi a torony

Máris izgalmasabb a kép, ha megvizsgáljuk a tornyot, amely mind az eddigi szovjet, majd orosz harckocsikhoz, mind a kortárs nyugati, izraeli páncélosokhoz viszonyítva meglepően kicsi lett.
Megerősített páncélzatú kapszulákban ül a személyzet.
A harckocsi teljes személyzete – a jármű vezetője, a lövegirányzó és a parancsnok is – a harckocsi testében kapott helyet. Noha az Armata belsejéről eddig egyetlen fotó vagy videofelvétel sem szivárgott ki, az orosz sajtóban megjelent szakértői nyilatkozatok szerint egymás mögött elhelyezett, külön megerősített páncélú "kapszulákban" ülhet a személyzet.

A torony csapott felületekből áll, és sokkal kisebb
Forrás: saidpvo.livejournal.com

Ha ehhez hozzávesszük az automata töltőberendezést, érthető, miért nem a szokásos lapított félgömb került a kocsi tetejére, hanem egy döntött felületekből álló torony.
Ez egyszerre kisebb, nehezebben eltalálható és könnyebben álcázható, vagyis növeli a jármű harcképességét és túlélési esélyeit.
A kisebb torony kisebb tömeget is jelent, ez a mozgékonyságra is jó hatással lehet.

A drónok képét láthatja a parancsnok?

Kérdés, hogy a jármű belsejében mi lehet? Ma már legalább annyira nehéz "összerakni" a megfelelő felderítő, tűzvezető, kommunikációs és navigációs rendszereket, mint magát a páncélzatot vagy a harckocsiágyút. 



A drónok kameráinak képét is láthatná a parancsnok
Forrás: AFP/Sergey Venyavsky

Ma már alapnak számít a beépített, nappal és éjjel is működő kamerarendszer, a lézeres céltávmérés és -megjelölés vagy a műholdas navigációs rendszer. Kérdés, hogy az Armata parancsnoka kap-e olyan kijelzőt, amely térképen mutatja az ellenséges és a baráti erőket, jelentős mértékben javítva a jármű harcképességét.
Az sem ártana, ha az egyre nagyobb számban hadrendbe álló és Ukrajnában aktívan használt, távolról irányított felderítőgépek (drónok) kameráinak képét is látná a parancsnok. Hogy tudja, mi lapul a következő domb mögött…

Rakéták ellen véd az Afganit

Az Armata védelmét növeli a nyugati harcjárművekről már ismert, rácsos pótpáncél mellett a reaktív páncélzat is. Míg a korábbi harckocsikra csak utólag került fel a modulszerűen cserélhető pótpáncélzat, addig az Armatánál eleve számoltak vele a tervezők. A téglás páncélzat hatásos lehet a páncéltörő rakéták és a rakétahajtású gránátok sugara ellen is.

További védelmet jelent az Afganit elnevezésű aktív védelmi rendszer. A milliméteres hullámsávban dolgozó radarrendszer észleli a harckocsi felé közeledő rakétákat, lövedékeket, majd a megfelelő pillanatban egy kisméretű ellenrakétával megrongálja, és remélhetőleg meg is semmisíti őket.

Jövőre érkeznek az új csapatszállítók

Moszkvában mutatkozott be a T-15 (149-es objektum) nehéz gyalogsági harcjármű is, amely a T-14-es átalakított változata, az alváz ugyanis megegyezik. Maga a harckocsiból épített csapatszállító Izraelben terjedt el igazán. 
Az eddig kiszivárgott információk szerint a T-15-ös a háromfős személyzet mellett nyolc felszerelt lövészkatona szállítására lesz alkalmas. A távvezérelt toronyba egy 30 mm-es 2 A42 gépágyú, egy 7.62 mm-es párhuzamosított géppuska és négy 9M133 Kornet EM félaktív lézervezérlésű irányított páncéltörő rakéta kerül.

Próbakörön a szupertankok
Fotó: Vörös Szabolcs - Origo


Érdekesség, hogy az egységes platform csak korlátozásokkal volt megvalósítható. Míg az Armata dízelmotorja a harckocsi végén kapott helyet, addig a T-15-ösben a motor az orrban van, hiszen a katonák a járművet a hátul elhelyezett ajtókon hagyják el. A jelenlegi tervek szerint az első csapatszállítók jövőre érkeznek meg az orosz hadsereg alakulataihoz.

Az önjáró löveg megsorozza az ellenséget

Az eredeti tervekkel ellentétben az új, 152 milliméteres önjáró löveg a nyilvánosságra került képek tanúsága szerint jelenleg nem a T-15-ös alvázára, hanem a régebbi T-90-esére épült. 

Csak úgy füstöltek a harci járművek
Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az új önjáró löveg Oroszországban elsőként lesz képes olyan, több lövésből álló, rövid sorozatot leadni, melynek során a különböző pályaíveket kihasználva a lövedékek szinte egy időben csapódnak a célba.
A löveget a páncélozott torony tetején egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska egészít ki. Orosz források szerint
a rakéta-póthajtású lőszerrel akár 70 kilométeres lőtávolságot is el tud érni
– ezt az adatot azonban illik óvatosan kezelni.
A szintén lánctalpas Kurganyec-25-nek már könnyebb a páncélzata, és más a feladata. A csapaszállító változat (693-as objektum) 12,7 milliméteres nehézgéppuskával, míg a gyalogsági harci jármű (695-ös objektum) a T-14-esen látott toronnyal érkezik. A tervek szerint a kiöregedő BMP-1 és BMP-2 páncélozott járműveket, később pedig a modernebb BMP-3-asokat váltják fel.

A kakukktojás a gumikerekes Bumeráng

A gumikerekes kakukktojás a 8x8-as kerékképletű Bumeráng, amely szakított a kicsi oldalajtók hagyományával, a belsejébe egy nagyobb hátsó ajtón lehet bejutni, mivel a motor az orrba került át.
Az úszóképes Bumeráng hasonlít a modern nyugati harcjárművekre,
mint a német Boxer, az amerikai Stryker vagy a svájci Piranha. A tervek szerint egész járműcsalád épül majd a gumikerekes harckocsira: a parancsnoki változattól a sebesültmentőn át a páncéltörő vagy aknavető-hordozó változatig.

Papíron sokat tudnak

Papíron, illetve a hazai és nyugati fogyasztásra szánt propagandaanyagokban sokat tud az Armata, ahogy új lánctalpas társai is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy még nem sorozatban gyártott harckocsiról, hanem 
egy tesztelés alatt álló, az orosz hadsereg által el sem fogadott prototípusról van szó.









Még csak prototípus, kérdés, lesz-e tömeggyártás
Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

Egyelőre még az is kérdéses, hogy lesz-e keret a tömeggyártásra. Jól hangzik, hogy a jelenleg hadrendben álló orosz harckocsik 70 százalékát modernebbekre, köztük Armatákra cserélik, de aki emlékszik még a T-64, majd T-80 harci járművekre, az elkezd gyanakodni.
Mindkét harckocsi az akkori legmodernebb elektronikát, tűzvezető rendszert, fegyverzetet kapta meg, gyártásuk azonban igen drága lett volna. Így végül csak a kiemelt fontosságú, első lépcsős alakulatokat szerelték fel velük,  az orosz páncélosok derékhada a szerényebb tudású, de olcsón gyártható T-72-esekből állt – és áll máig is.

Szakértők valószínűsítik, hogy ha figyelembe vesszük az orosz gazdaság jelenlegi állapotát, illetve a hadsereg fejlesztésére szánt csökkentett keretet, az Armata – ha hadrendbe áll egyáltalán – csak alacsony példányszámban készül el, és a modernizált T-72B3 harckocsik maradnak meg alaptanknak.
Oleg Szaljukov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők parancsnoka idén februárban még úgy nyilatkozott, hogy 2020-ig 5 ezer új és 6 ezer modernizált páncélos áll hadrendbe. Kérdés, hogy a nyilatkozata még mindig helytálló-e. 






Putyin: Az orosz haditechnika felülmúlja a riválisokét


Vlagyimir Putyin megdicsérte a győzelem napi parádén felvonultatott új orosz haditechnikát. Az orosz elnök szerint az új fegyverrendszerek messze felülmúlják külföldi riválisaikat.
A fegyverekről csak a legnagyobb elismerés hangján beszélhetünk. A lehető leghamarabb be kell fejezni a tesztelésüket és megkezdeni a sorozatgyártásukat” – idézte az államfőt a spuntiknews.com.

Parádéztak

Az orosz portál emlékeztet arra, hogy a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett május 9-i díszszemlén majd’ 200 haditechnikai eszköz vonult fel, köztük az Armata T-14-es tankok és a Kurganyec-25 páncélozott szállítójárművek.









Az orosz hadsereg egyik büszkesége, a RS-24 Jarsz interkontinentális ballisztikus rakéta
Forrás: AFP/-

Emellett bemutattak egy ötödik generációs interkontinentális ballisztikus rakétát, az RS-24 Jarszt (SS-29), amelynek a hatótávolsága meghaladja a 12 ezer kilométert, több robbanófej hordozására is alkalmas, és képes „kijátszani” a rakétaelhárító-rendszereket.
A tervek szerint jövőre már ez a rendszer adja majd az orosz stratégiai rakétaerő 80 százalékát.







Bárhol lecsaphat az orosz hadsereg a világon



Olyan nehéz szállítógépekből álló flottát tervez hadrendbe állítani az orosz hadsereg, amelyek képesek lőszerekkel együtt 400 Armata tankot elvinni a világ bármely pontjára.
Az rt.com beszámolója szerint a PAK TA kódjelű gépek szuperszonikus (2000 km/órás) sebességgel repülnek majd, és akár 200 tonnányi terhet lesznek képesek elszállítani 7000 kilométeres távolságra.
A program 80 új gép építését írja elő 2024-ig – vagyis az orosz hadsereg-parancsnokság egy évtizeden belül képes lesz a világ bármely pontján villámgyorsan bevetni jelentős erőket – írja megbízható forrásokra hivatkozva az Ekszpert.










Ilyen lesz a PAK TA
Forrás: Alexey Komarov

Mindent tud

Az új gépeken automatikus lesz a rakodás, a felszereléseket pedig képes bármilyen terep fölött ejtőernyővel kidobni.
A több tucatnyi szállítógépből álló flotta egyszerre akár 400Armata tankot vagy 900 könnyű páncélozott járművet képes szállítani.









Egy T-14 Armata orosz harckocsiról szivárgott ki kép
Forrás: --

Bárhol beavatkozhatnak

Az Ekszpert emlékeztet arra, hogy a tervek szerint 2024-re katonai bázisok egész hálózatát akarja Oroszország kiépíteni a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában.
Ha ehhez hozzávesszük a tervezett szállítógép-flottát, akkor „nyilvánvaló, hogy Oroszország teljes körű, több kontinensre kiterjedő katonai konfrontációra készül”.
Ilyen lesz az oroszok új katonai szállítógépe




Csütörtök este felszállhat a szupertitkos orosz repülőgép




Orosz repülőfotós (spotter) oldalakon, blogokon és fórumokon néhány hete sokat írnak arról, hogy rövidesen kigurul és felszáll az új orosz harci repülőgép. Annyit lehet tudni, hogy évek óta fejlesztik, ám eddig szinte semmi nem került róla nyilvánosságra. Ebben főszerepe van az orosz belbiztonsági szolgálatnak is, mert szinte hermetikusan lezárta az építés helyszínéül szolgáló szibériai üzemet Komszomolszkban. Orosz fórumokon található információk szerint egészen egyszerűen elvették a hangár környékén lesben álló repülőfotósok gépeit a gurulási próba után.
A gép bemutatását hivatalosan tavaly nyárra tervezték, de a program csúszik. Legutóbb szerdáról-csütörtök éjjelre várták a gép felszállását (magyar idő szerint, azaz Szibériában már csütörtökre). A Lenta.ru orosz hírportál ma reggeli vezető anyaga szerint azonban a repülés elmaradt, meg nem nevezett okok miatt. A lap szerint 29-én próbálkoznak újra, vagyis magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel számíthatunk legközelebb az eseményre.
A repülés már csak azért is izgalmas, mert jelenleg csak fantáziarajzok vannak a gépről. A Szuhoj által fejlesztett, PAK-FA jelű prototípusról ugyanis nem hogy fotók, de még pontosnak tűnő rajzok sem szivárogtak ki. Pedig az indiaiakkal közösen fejlesztett orosz gép iránt valóban nagy az érdeklődés, hiszen azt korunk két legfejlettebb és legdrágább amerikai harci gépe ellen szánják tervezői

.


Katonai háttér
Azt is lehetett sejteni, hogy minden eddiginél nagyobb dobásra készülnek az oroszok, hiszen az amerikai F-22 Raptor és F-35 Lightning II ellen immár fel kellett tudni mutatniuk egy 5. generációs harci gépet.
Az oroszok az utóbbi időszakban lemaradtak a katonai repülés területén, hiszen a csökkentett észlelhetőségű (un. lopakodó) repülőeszközök fejlesztésével elsősorban pénzhiány miatt nem tudtak lépést tartani. Sem az F-117-es és a B-2-es bombázók, sem az F-22-es légifölény-vadászgép vagy éppen a legújabb harci gép, a többfeladatú F-35 ellenében nem tudtak azonos technikai színvonalon álló ellenfelet csatasorba állítani. A PAK-FA (más források T-50-esként is említik) éppen ezt az űrt tölti be, hiszen csapásmérő és vadász feladatokra is alkalmas lesz.

Az orosz Szuhoj és MiG repülőipari cégek már a 90-es években bemutattak két új konstrukciót, utóbb azonban kiderült, hogy ezek csak kísérleti prototípusok, nem sorozatgyártásra érett verziók. Előbbi gyártó az előrenyilazott szárnyú, a spotter fotók tanúsága szerint napjainkban is használt Berkuttal keltett nagy feltűnést, utóbbi pedig az 1.44 nevű, kevésbé előremutató konstrukcióval próbálkozott. Mindkettőből mindössze egyetlen példány készült, a velük szerzett értékes tapasztalatok azonban vélhetően beépültek a PAK-FA terveibe.

Mit tudunk eddig?
Nagyon kevés konkrétumot, az is csak áttételesen. A technológiai demonstrációnak szánt, előrenyilazott szárnyú Berkut után (lásd keretes írásunkban) 2007 táján megkezdődött (a már korábban megalkotott tervek alapján) a prototípusok építése az orosz repülőipari cég, a KnAAPO (a Szuhoj harci gépek egyik gyártója) szibériai üzemében Komszomolszkban. Állítólag három példány párhuzamos építése zajlik, ezek közül az egyik már elvégezte gurulópróbáit, fotók azonban nem készülhettek az eseményről. Annyi viszont kiderült, hogy méreteiben a jelenleg is széleskörűen használt Szu-27 Flanker és MiG-29 Fulcrum vadászgépek közé pozícionálták az új gépet, képességeit tekintve ugyanakkor inkább az amerikai F-22 Raptor volt a mérce.


Forrás: Alekszander Dulcsev

Az Orosz Légierő számára ugyanis a fenti két típus hosszú távú leváltására egyetlen, de sokoldalú gépre van szüksége. Olyanra, amely csökkentett láthatóságú, képes a szupercirkálásra (utánégető nélkül tartósan hangsebesség felett haladni), korszerű elektronikai (pl. fázisvezérelt radar) és fegyverrendszerei révén pedig nagy távolságból, a légvédelem hatótávolságán kívülről tud légi és földi célokat támadni GPS és lézervezérlésű eszközökkel.
Orosz-indiai kooperáció
A gép orosz fejlesztés, a gyártásba azonban bekapcsolódik az indiai Hindustan Aeronautics (HAL) cég is. A szerződés értelmében 250 példány készül az ázsiai ország számára, és várhatóan hasonló mennyiséget állít elő a komszomolszki üzem az Orosz Légierő számára is.
Az indiaiak főleg elektronikát adnak, többek között a navigációs rendszert, a pilótafülke kijelzőit, a központi számítógépet és az úgynevezett "elektronikai ellentevékenység rendszert". Az eddig napvilágot látott információk szerint a sárkányszerkezet 25 százaléka titánötvözetből, 20 százaléka pedig kompozitból áll. A hajtóműveket és a radart már tesztelték más gépekbe beépítve, így ezekkel nem kellett megvárni a prototípus első felszállását.
Az új gépre hosszú tesztelési folyamat vár, ezért az első, csapatszolgálatba álló példányokra várhatóan legalább 2015-ig várnia kell az orosz és az indiai légierőnek.
* * *
Az oroszok az utóbbi időszakban lemaradtak a katonai repülés területén, hiszen a csökkentett észlelhetőségű (un. lopakodó) repülőeszközök fejlesztésével elsősorban pénzhiány miatt nem tudtak lépést tartani. Sem az F-117-es és a B-2-es bombázók, sem az F-22-es légifölény-vadászgép vagy éppen a legújabb harci gép, a többfeladatú F-35 ellenében nem tudtak azonos technikai színvonalon álló ellenfelet csatasorba állítani. A PAK-FA (más források T-50-esként is említik) éppen ezt az űrt tölti be, hiszen csapásmérő és vadász feladatokra is alkalmas lesz.



Share






8 
1
image: http://acidcow.com/pics/20090709/pics/11/sukhoi_pak_fa_01.jpg
Sukhoi Pak Fa - the first Russian stealth superfighter (8 pics)

Read more at http://acidcow.com/pics/3011-sukhoi_pak_fa__the_first_russian_stealth_superfigh.html#3jqf6cbJLF2qtku7.99


Share






3 
5
image: http://acidcow.com/pics/20090709/pics/11/sukhoi_pak_fa_05.jpg

Read more at http://acidcow.com/pics/3011-sukhoi_pak_fa__the_first_russian_stealth_superfigh.html#3jqf6cbJLF2qtku7.99 M

Mire fel ez a nagy kard csörtetés ? A német fasizmus már a múlt, - azért nem kellene milliárdokat katonai fejlesztésekre költeni , lenne annak máshol is helye. - A zsidó média szépen átsiklik az igazi okokon , ná ná még jó hogy nem hívja fel a mocskos gojok figyelmét a zsidó fasizmus jelenlévő , és egyre erősebben mutatkozó jelenségeire. És ,hogy Oroszország időben elkezdte a felkészülést a zsidó világhatalom kialakulásának a földbe döngolésére itt a példa és a médiumoknak erről kellene , hogy szóljanak , hogy a nép is felkészüljön lelkileg is egy mocskos fasiszta csürhe fogadására akik a világállam bevezetésében érdekeltek , és abban , hogy a föld lakosságát ahogy hirdetik a 7 milliárdról drasztikusan vissza vetnék 500 millióra , mert szerintük ennyi elég lenne , hogy működtessék a technikákat . Ezek a biorobottá alakított emberi roncsok aztán , ha megfáradnának , csak aktiválnák a ciános chipet , és már át is szenderülnének a túlvilágra nem kéne itt nyugdíj fizetésre pazarolni , és az intézményesített háttér struktúrákat kiépíteni a rabszolga kiüresedett , már nem használható semmire , hát tűnjön el . Ilyen egyszerű így működne a zsidó fasizmus , és így működik ma is a Palesztin néppel szemben . Ébredjetek emberek !!!!! A nagy holokamu amit a zsidóság akar elkövetni az emberiséggel a küszöbön dörömböl , csak vedd lejjebb a hangerőt a szobádban , hogy meghalhasd ezt a dörömbölést. Ha nem akarod meghallani még álmodsz egyet és , holnap már nem ébredsz fel, mert nem te leszel az aki befog férni az 500 milliós keretbe , se a családod , se a rokonságod , de még az ismerőseid sem ússzák meg ezt a holokamut . Hát erre készülnek a világ jobb helyein , hogy ezt ne lehessen megvalósítani , hogy te ne légy a zsidó fasizmus oktalan áldozata te kis hülye goj fel kéne már ébredned !!!! Kirabolt kifosztott lakásodból elűzött éhenkórász keresztény utánzat , kiket a politikai elitnek csúfolt maffia eladott , és még le is anyázott milliói vagytok ti a veszteseknek , mert ne feledjétek a dakotai mondást – Csak egy maradhat . !!!!: ??? Kutyák , mert ti csak ugattok és nem haraptok pedig már midenetekből kiforgattak e díszmagyarba öltöztetett MOSZAD ügynökök . Egyet ne feledjetek keletről jön a fény , a gennyes nyugatnak bealkonyult és az eget beragyogja a sötétség , és csak tapogatózva járhatsz , a buzeráns zsidók ezt gyakorolják a sötét fasizmusra te is megtanulod és eladod felebarátodat is , csak , hogy még egyet álmodhass. - Ide kívánkozik a dal ,, Álmodj király lány ….. Álom volt hogy éltél …. ,,




Gondolom e gondolatokhoz föl sem értél eddig
a fülke forradalmárok gondolkodtak helyetted , te pedig bámultad a TV – t a napi adrenalin adagodat ott szerezted be , mert a gyilkolás és a háború is a szemed előtt zajlott , és neked nem kellet semmit sem tenned még gondolkodtak helyeted is ,terroristáid kinevezték az ügyeletes terroristákat akik gátjaik a világállam kialakításának , de ma holnap te leszel a terrorista sántán mankóval , mert kell a házad a betelepűlő fasiszta zsidónak . Essen már le a tantusz  - te paraszt állj fel a a foteledből , és nézz szét mert holnap kirúgnak a lakásodból , és a munkahelyed is megszűnik és így csak elszenveded a csapást amit a zsidó fasiszta barátaid rád mértek . ? !
Nem gondolod , hogy cselekedned kéne !!!
Hát csak -  álmodj tovább kedvesem  -  szól a nóta 






Meg kell szabadulnunk ettől a kormánytól, mert nem a mi érdekeinket képviseli” – tüntettek a devizahitelesek





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése