2015. november 20., péntek

Atom aktatáskára gyűjtünk



Atom aktatáskára gyűjtünk



"A hadművelet célja, hogy visszaküldjük 

Gázát a középkorba"




Fotó: Suhaib Salem / Reuters
"A hadművelet célja, hogy visszaküldjük Gázát a középkorba. Csak akkor lesz nyugalma Izraelnek a következő negyven évben" - mondta a Haaretz című izraeli lap szerint Eli Yishai belügyminiszter. Izrael szombat reggel folytatta a támadásokat a Hamász által vezetett Gázai övezet ellen.


Kedveskéim jó lesz a szegény ember atombombája is azt nehezebben tudják detektálni , de épp oly halálos , szenvedjenek már ők a gyilkosok , ha lehet a politikusi gárdát irtsátok , mert láthatjátok ők adják ki a parancsot , hogy nőket gyerekeket öregeket is válogatás nélkül gyilkoljanak !!!
Az egyenlőtlen küzdelemben úgy győzhettek , ha a politikai garniturát újból és újból elpusztítjátok , egy idő után már a saját fajtája sem fog hinni nekik , és inkább menekülni fognak mint harcolni , de ők sehol sem lesznek örömteli vendégek , így ráérnek bolyongani a pusztába , hogy valaki megszánja őket , de azt mondom szánja őket a halál , csak a halált hozták az emberiségre két világháború képében és számos kis háborúval milliókat ölnek most is !!!!















Bevezették a Vaskupolát
Közben szombat délután egy rakéta lelövése miatt ujjongtak az emberek Tel Avivban - a gázai fegyveresek támadását új, Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszerükkel tudták visszaverni. Ennek újabb ütegét még nem is tervezték működésbe helyezni, de a támadások miatt fel kellett gyorsítani a folyamatot. Tel Aviv már a harmadik támadást szenvedte el ezzel az utóbbi napokban.
Kairóban közben válságmegbeszélést tartanak az Arab Liga külügyminiszterei. A diplomaták az izraeli agresszió azonnali beszüntetését fogják követelni, és teljes támogatásukról biztosítják Gázát.
A törökök szerint Izrael bűnhődni fog a gyilkosságokért
Felelősségre kell vonni Izraelt a Gázai övezetben elkövetett gyilkosságokért. Erről Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök beszélt szombaton.
Mindenkinek fel kell fognia, hogy előbb vagy utóbb fizetni kell a Gázai övezetben embertelen módon meggyilkolt, ártatlan gyermekek miatt”, jelentette ki a kormányfő a Kairói Egyetemen. „A palesztinok soha nem hajtottak fejet és nem is fognak.”
Korábban írtuk:
Izrael szombat reggel folytatta a támadásokat a Hamász által vezetett Gázai övezet ellen. Kétszáz légicsapást mértek többek között az egyiptomi határon fekvő csempészalagutakra. Az izraeli hadsereg szerint leromboltak négy Hamászhoz köthető épületet, a csoport főhadiszállását, egy rendőrséget és a parancsnok házát. A szemtanúk szerint a gázai miniszterelnök Iszmail Haníje házát is megsemmisítették. Az izraeli rakéták kiütöttek öt transzformátort is, ezzel a szolgáltató szerint több mint 400 ezer ember áramellátása szűnt meg Gáza déli részén.
A támadásokkal egy időben izrael elkezdett felkészülni egy lehetséges szárazföldi invázióra: berendelte tartalékosait és felsorakoztatta csapatait és páncélozott járműveit a gázai határon. Azután, hogy bejelentették, Izrael 16 ezer tartalékost rendelt be, Ehud Barak védelmi miniszer pénteken azt mondta, újabb behívásokat engedélyezett. A helyi sajtó szerint ez 75 ezer fő berendelését jelenti.
A Hamász által kilőtt rakéták pénteken Jeruzsálemen kívül és Tel Avivban landoltak, amely a Washington Post szerint kijózanító bizonyítéka, annak, hogy a palesztinok olyan fegyverekkel rendelkeznek, amelyek minden eddiginél mélyebbre képesek behatolni az izraeli területekbe.
Casus belli
Az Jeruzsálem mellett becsapódott rakétát egyértelműen provokációnak tekinti a zsidó állam, amely még valószínűbbé tesz egy szárazföldi csapást. Ez volt az első rakéta, amely 1970 óta elérte a várost. Péntek hajnalban az izraeli hadsereg lezárta a három Gázába vezető utat, amely további jele lehet a közelgő szárazföldi csapásnak. A hadsereg szóvivője szerint az ejtőernyősök és a gyalogosok parancsra várnak a politikai vezetőktől.
Az izraeli lakosság, mint mindenki más megérdemli a békét és nyugalmat, azt, hogy élhessék a saját életüket. Ha a következő 24-36 órában újabb rakétákat látunk, az valószínűleg kiválthat egy szárazföldi hadműveletet” - fogalmazott a Külügyminiszter-heylettes a CNN-nek.
Azonban egy kockázatos akcióról van szó, főleg két hónappal a választások előtt. Amíg a légitámadások elnyerték a közvélemény támogatását is, egy elhúzódó szárazföldi háború már egyáltalán nem biztos, hogy ilyen egyértelmű támogatást kap.
Miközben az izraeli csapatok a lehetséges offenzívára készülnek, a Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter vezette küldöttség az Egyiptom és a Gázai övezet határán fekvő rafahi átkelőn át palesztin területre lépett, és Gázavárosba tart, hogy megbeszélést folytasson a Hamász, egyben az övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya vezetőivel.
Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát.
Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett. Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - mondta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott vérlázító agressziót".
Az áldozatok fele civil
Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden. Jelen van Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője, és a tanácskozáshoz várhatólag csatlakozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is.
Erdogan még pénteken telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy kész nyomást gyakorolni a Hamászra a tűzszünet érdekében, ha az Egyesült Államok ugyanezt megteszi Izraellel szemben.
Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a cionista rezsim bűncselekményeinek a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.
Dz al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint közben 38-ra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta. Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A gázai fegyveresek által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.
Már Tel-Avivot is rakétapajzs védi
Az izraeli hadsereg szombaton hadrendbe állította a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól - jelentette be az izraeli hadsereg.
A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de a helyzet kiéleződése miatt felgyorsítottak az üzembe helyezési munkálatokat. A Gázai övezetet ellenőrző a Hamász palesztin radikális mozgalom harcosai csütörtök óta háromszor is rakétákat lőttek ki Tel-Avivra.

Így temették el a hőst:


Eközben zsidó lányok szórakoznak - ennyire kaptak sokkot:


Benjámin Netanjahu szerda esti bejelentése szerint a Gázai övezetben aznap indított izraeli hadművelet "világos üzenet" volt a palesztin radikális Hamász szervezet számára, és a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a műveletet.
Jeruzsálemet is lövik a palesztinok
Először érték el a Hamasz palesztin szervezet rakátái Jeruzsálemet, számolt be a BBC. A városban megszólaltak a szirénák, de a lövedékek a város lakatlan részén csapódtak be. A cél állítólag az izraeli parlament, a Knesszet épülete volt. Jeruzsálemben nem számítottak rakétalövedékekre. Az izraeli médiában gyakran hangoztatott álláspont szerint ez a város védettnek számít, mert egy esetleges becsapódás az Al-Aksza mecsetbe, az iszlám harmadik legszentebb mecsetébe beláthatatlan következményekkel járna.
Hét hetes háború is jöhet
A Hamasz tájékoztatása szerint lelőttek egy F-16-os izraeli vadászgépet. Emellett újabb rakétákat lőttek ki a palesztinok, több települést eltaláltak, számos izraeli megsebesült.
Egy izraeli katonai tisztviselő közben figyelmeztette az izraelieket, hogy készüljenek egy akár hét héten át tartó háborúra. A kórházakban rendkívüli állapotot vezettek be - tájékoztat a Barikád.hu.
Tovább nőtt a palesztin rakétatámadások száma: a Felhőoszlop hadművelet harmadik napján már 67 rakétatámadás érte Izrael déli részét – közölte az izraeli hadsereg szóvivője péntek délelőtt. Az izraeli légvédelem ezek közül mintegy félszáz rakétát még a levegőben megsemmisített. A szóvivő hozzátette: szerda óta 335 rakéta csapódott be Izrael területén.
Várhatóan több száz palesztin rakéta csapódhat be a következő napokban – figyelmeztette a helyi lakosságot Avi Dichter, az izraeli hátországért felelős miniszter pénteken Szderótban. A sajtótájékoztatón a miniszter arra sürgette a lakosságot, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat. „Most a legegyszerűbb dolog a legfontosabb: maradjanak az óvóhelyek közelében, legyen az kiépített óvóhely, megerősített lakrész, vagy pedig hasaljanak le a földre (rakétatámadás esetén)” – figyelmeztetett.
Közben az izraeli 7-es hírportál arról írt, hogy katonai parancsnokok elkezdték felkészíteni a katonákat egy lehetséges szárazföldi akcióra. A hírcsatorna közölte: miközben az izraeli hadsereg megkezdte a szárazföldi előkészületeket, a palesztinok folytatták a rakétatámadásokat Izrael déli városai ellen – péntek reggel óta már több mint 40 rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből. Az egyik rakéta egy asdódi lakóház mellett csapódott be – a támadásban nem halt meg senki, de négy izraeli sokkos állapotba került.
Újabb rakétákat lőttek ki Tel-Aviv felé
A csütörtöki rakétatámadást követően - mely során a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet a Gázai-övezetből iráni gyártmányú Fadzsr-5-ös rakétákat lőtt az izraeli metropoliszra - péntek kora délután ismét rakétákat indítottak a sűrűn lakott városra. Tel-Avivban megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, a hatóságok azonban egyelőre nem adtak hírt becsapódásról - írta a Jerusalem Post.
A Hamasz vállalta a felelősséget
A Gázai-övezetet irányító Hamasz vállalta a felelősséget a pénteken, Tel-Avivra kilőtt rakétákért. Izraeli források arról számoltak be, hogy péntek kora délután ismét megszólaltak a szirénák, miután két rakétát lőttek ki a városra a Gázai-övezetből. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy hol csapódtak be a lövedék
Küszöbön a 2008-ashoz hasonló mészárlás Gázában - szárazföldi támadásra készülnek a zsidók
Az izraeli légierő folytatta pénteken a légicsapásokat a Gázai övezetben. Egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít, mert harckocsik, páncélozott járművek és alakulatok gyülekeznek az övezet határánál. A hadsereg közölte: eddig több mint 350 célra csapott le.
Legalább 12, harckocsit, illetve páncélozott járművet szállító teherautó, és katonákat szállító autóbuszok haladtak a gázai határ felé csütörtök este. Az izraeli tévék szerint a szárazföldi behatolás pénteken várható.
A palesztinok rakétatámadásaiban eddig három izraeli halt meg, az izraeli hadműveletben pedig 19 palesztin, köztük öt gyermek, a sebesültek száma legalább 200-ra tehető.
Mint arról tegnap beszámoltunk, Ehud Barak védelmi miniszter harmincezer tartalékos katona behívásának engedélyezését kéri a kormánytól a Gázai övezetben indított hadműveletének kiterjesztéséhez az izraeli közszolgálati rádió csütörtök esti értesülése szerint.
Előző nap - közvetlenül a hadművelet kezdete után - még rövidebb időre szóló, korlátozott tartalmú behívóval mozgósítottak, és a szerdán behívottak egy része már meg is érkezett szolgálati helyére. A csütörtökön bejelentett, úgynevezett nyolcas számú behívókkal egy szárazföldi behatolást készítenek elő a Gázai övezet területére – közölte a rádió híradása.
Zoom
Izraeli kormánytagok már korábban kijelentették, hogy "szükség esetén" a hadsereg a légicsapások mellett szárazföldi műveletbe is bocsátkozik.
Mint ismeretes, Izrael a 2008-as vérfürdő során 1417 palesztint ölt meg, ebből 926 volt civil (többségében nő és gyermek).
Az izraeli közszolgálati televízió csütörtökön több ízben rövid ismertetőt sugárzott, amely a rakéták elől védelmet biztosító helyeket mutatja be. Egy, a polgári védelmi parancsnokság által készített felvétel segítségével az ismertető elmagyarázta, hogy mi a teendő légvédelmi riadó esetén.
Tel-Avivban 1991 óta most először volt légi riadó.
A rádió katonai szakértője szerint a Gázai övezetet irányító Hamász vezetése Ahmed al-Dzsabari, a katonai szárny vezetőjének szerda délutáni célzott kivégzése után illegalitásba vonult.
Zoom
A Haníje kormányfő házát árammal tápláló generátort is lebombázták - nyilván az is terrorista volt
Csütörtök este Iszmáil Haníje gázai miniszterelnök felvételről televíziós beszédet intézett az övezetben élőkhöz. Mint mondta, "a mai események fordulópontot jelentenek az Izrael elleni harcban". Támadta az amerikai vezetést, amely elfogult a zsarnoki és elnyomó Izrael javára. Megköszönte Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek, hogy szolidáris a Gázai övezet lakóival, és felszólította, hogy teljesen nyissa meg a rafahi határátkelőt az emberek és a javak Egyiptomba jutásának érdekében.
A helyszíni jelentések megerősítették, hogy pénteken a tervek szerint a Gázai övezetbe látogat Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök a Hamász vendégeként.
466 légicsapás, 19 halott, 230 sebesült
Az izraeli légierő heves légicsapásokat mért ismét péntek reggel a Gázai övezetre, rakéták hullottak a terület székhelyére, Gázavárosra is, és lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának az épületét - tájékoztatott a tárca.
A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enklávé ellen. Szemtanúk szerint a legújabb légicsapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe. A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük sok gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 230-at.
Az izraeli hadsereg közölte péntek reggel, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légicsapást mért az övezetre, a palesztinok pedig 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Közülük 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt.
Azt is közölték: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Hisam Mohamed Kandil kormányfő péntek reggeli látogatása idején, ha közben nem érik támadások az országot. A talkozó a tervek szerint háromórás lesz. A Reuters szerint Kandil gázai látogatása a palesztinok iránti példátlan szolidaritásnak a jele.
A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.
Palesztin rekord: Tel-Aviv elővárosáig jutott el egy rakéta
A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be csütörtökön Tel-Aviv egyik déli elővárosában, de nem okozott kárt - közölte az izraeli hadsereg.
Rison Lecion a legtávolabbi célpont, ahová eddig a Hamász rakétái eljutottak. A rakéta nyílt területen, homokdűnék között ért földet.
A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy egy "helyi készítésű" rakétát lőtt ki a Gázai övezettől körülbelül 60 kilométerre, Tel-Avivtól 15 kilométerre délre lévő, 300 ezer lakosú városra.
Tel-Avivban az öbölháború óta először zúgtak fel a légvédelmi szirénák - a zsidók újabb palesztin megtorló rakétáktól tartanak. A Tel-Aviv külvárosában becsapódó rakéták kilövését az Iszlám Dzsihád szervezet vállalta magára.
Közben a Hamász egyik szóvivője, Sami Abu Zuhri azt mondta, egyelőre nem gondolkodnak tűzszüneten, mert nagyon jól tudják, hogy az csak erőt gyűjteni kellene Izraelnek. "Nem dőlünk be a megszállók újabb trükkjeinek" - jelentette ki.
Egy másik Hamász-szóvivő, Fawzi Barthoum rakétaesőt ígért a zsidóknak arra az esetre, ha folytatják az agressziót.
A libanoni kormányő arra szólította fel a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy hagyjon fel a Gázai övezet ellen indított barbár agresszióval. Michel Sleiman rámutatott: Izrael Gázával kapcsolatos politikája a gyilkolásban és a rombolásban merül ki.
Palesztin videó, melynek feltöltője szerint a Tel-Avivra indított Fadzsr-5-ös rakéta kilövése látható:

A videot a felhasználó eltávolította

Netanjahu a föld alá menekült
Izrael 10-es csatornája szerint Netanjahu egy földalatti bunkerben rejtőzött el, miután egyértelművé vált, hogy a palesztin rakéták Tel-Avivot is elérik - jelentette az izraeli média.
Bosszúra készülnek a cionisták
A tel-avivi becsapódásoknak áruk lesz - jelentette ki az izraeli "védelmi" miniszter, majd elrendelte 30 ezer tartalékos katona behívását.
A Háárec egy meg nem nevezett katonai forrást idéz, aki szerint a hadművelet a következő fázisba lépett, a légi csapások intenzitását növelni fogják.
A zsidók a hadsereg közlése szerint eddig 250 célpontot támadtak, izraeli területen pedig 274 rakéta csapódott be. A Vaskupola ezen kívül elfogott 105 palesztin "küldeményt".
"Ezekben a percekben az izraeli hadsereg sorállományú zászlóaljai, az ejtőernyősök, köztük a Giváti zászlóalj délnek tartanak a Gázai övezetbe vezető bejárati utak felé. " - mondta Joáv (Poli) Mordeháj vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.
Egyiptom és a Vaskupola
Egyiptom megnyitotta a rafahi határátkelőt, készülnek a sebesültek fogadására.
A Hamász fegyveres szárnya bejelentette a Palakő Hadművelet megindítását, válaszul az izraeli támadásra.
Egyiptom külügyminisztere telefonon követelte Clintonnétől, hogy azonnal lépjen közbe az izraeli agresszió leállítása érdekében.
Közben elkezdődött az Egyiptom által összehívott sürgősségi ENSZ BT-ülés, mely várhatóan ugyanúgy eredmény nélkül fog végződni, mint az éjszakai.
Közben a Háárec a korábban egekig magsztalt Vaskupola gyenge hatékonyságáról cikkezik. Az elmúlt 24 órában ugyanis mintegy 130 rakétát lőttek ki Izraelre palesztin harcosok, a rendszer azonban mindössze 27-et tudott megsemmisíteni ezek közül.
Mint szinte mindent, a Vaskupolát is a jenkik pénzéből építették az élősködők: májusban 947 millió dollárt kaptak erre célra az amerikai gazdanéptől.


Gyertyagyújtás a palesztin áldozatokért 2012.11.15



Morvai Krisztina legfrisebb felszólalásai az Európai Parlamentben (2012. november)



Gaudi: Terroristák szabadlábon!


A mi terroristáink is hasonló életet élnek ezeket is el kell gázosítani. Felhívnám az Amerikai nemzetállam figyelmét, hogy a birodalmi Amerika is így fog eljárni velük, mint a Gázai Koncentrációs tábornál történt. Az , hogy nálatok kisebbek a koncentrációs táborok, és még nem üzemelnek , azért Ti is hallathatjátok a hangotokat , mert a 800 drb koncentrációs táborotok is igen hamar megtelhet ártatlan civil demokratikus polgárral. Illő volna odapörkölnötök a sátánista zsidó bagázsotokra, mert a végén úgy jártok mint a magyarok ,akiket a zsidó ÁVH- sok bedaráltak a Dunába és a hajuk szála sem görbült meg e tettük miatt , máshol már az írmagjukat is kiirtották volna.
Titeket is a legmodernebb harci eszközökkel fognak kiirtani, mint a palesztinokat, és akkor mi sem fogunk értetek kiáltani, mint most ti a palesztinokért. Vagy már nincs is Amerikai nemzetállam , a zsidók megvettek kilóra benneteket , és ti is csak egy gyarmata vagytok a cionistáknak , de azért titeket küldenek a vágóhídra, nem a zsidókat. Azt a sok munkanélkülit el kell tüntetni , a háború ledarál benneteket. Na aludjatok ti is agyatok hátha kitisztul, és reménykedünk nem vagytok ti még minden biorobotok. Mi is egy gyáva népet örököltünk a legjobbjainkat ledarálták , akik vagyunk későn kapcsolunk, de azért még molotov koktélt tudunk dobni, csak valakinek fel kell tüzelni a népet. Az értelmiségre ne számíts ezek judeokraták egy kis pénzért, magyarságukat is letagadnák, ingyen élők mint a rabló zsidóság.

Gyertyát gyújtottak az izraeli és a palesztin nagykövetség előtt a Palesztin
áldozatokért.


13 halálos áldozat (köztük 3 gyermek), 100-nál több sebesült - 3 izraeli is életét vesztette -
Hering József kuruc.infon megjelent összefoglalója az elmúlt órák eseményeiből:
Izrael folytatja a háborút a Gázai övezet ellen – kézbesítették a behívóparancsokat
Izraelben kézbesítették az úgynevezett 8-as és 9-es behívóparancsot a hátországi parancsnokság kötelékében szolgálatot teljesítő tartalékos katonáknak, szárazföldi egységeket vonnak össze a Negev-sivatagban, amely lépés arra utal, hogy a zsidó állam a szárazföldi támadást is megindítja a Gázai övezet ellen. A légierő és a szárazföldi tüzérség után nem sokkal ezelőtt az izraeli haditengerészet is lövi a Gázai övezetet.
A Felhőoszlop fedőnevű izraeli hadművelet további részleteiről az elmúlt órákban kizárólag a palesztinok tájékoztatják a világot, miután az izraeli hadsereg szóvivője egyelőre hallgat. Nem hallgatnak viszont az egyiptomi poltikusok. Izraelben komolyan odafigyelnek a Mubárak-korszak utáni egyiptomi vezetés reakcióira. Muhámmád Murszi egyiptomi elnök Szabadság és Igazság Pártja a mostani izraeli hadművelet megindítása után Kairóban bejelentette: Egyiptom nem tűri el a palesztinok elleni további izraeli támadásokat. Kámál Ámru egyiptomi külügyminiszter fölszólította Izraelt a Gázai övezet elleni támadások azonnali leállítására, s egyben emlékeztette a zsidókat, hogy a mai Egyiptom nem az az ország, amely korábban volt. Ámru figyelmeztette Izraelt, hogy a katonai támadás folytatása az egész térséget lángba boríthathatja. Közben Palesztinában és az arab világ több más pontján egyre erélyesebben követelik a Kairóba akkreditált izraeli nagykövet kiutasítását Egyiptomból.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti hatóság jelenleg Svájcban tartózkodó elnöke az izraeli katonai hadjárat miatt kérte az Arab Államok Ligájának azonnali összehívását.
Közben az izraeli légierő és a szárazföldi tüzérség után a haditengerészet egységei is lövik a Gázai övezet egyes, főleg déli célpontjait. Az izraeli hadsereg eddig leginkább Gázavárosban, Ráffáhban és Hán Júneszben hajtott végre támadásokat. Az El-Árábijjá pánarab hírtelevízió jelentése szerint nagyerejű robbanás volt hallható Mahmúd ez-Zahhárnak, a Hamász politikai szárnya gázavárosi otthonának környékén. Részletek nem ismeretesek.
Zehává Gálon, a Merec nevű, magát állandóan a palesztinok jogvédőjének beállító baloldali párt elnöke, parlamenti képviselője nem a Gázai övezet elleni izraeli katonai támadást ítélte el, hanem kifejezte azon reményét, hogy Áhmád el-Dzsábári likvidálása nem eredményezi majd a dél-izraeli zsidó lakosság „felesleges szenvedését”. (Egyébként ezeknek az álszent cionista zsidó pártoknak a palesztinok már régen nem hisznek, egyre kevesebben szavaznak rájuk – H. J.)
Áhmád el-Dzsábári likvidálása után palesztinok közel harminc rakétát indítottak Beér-Sevá és Dimoná izraeli városokra és más településekre. Beér-Sevában találat ért egy kereskedelmi központot, ám sérülésekről nem érkezett jelentés.
A "hadüzenet"
A világ első twitteres "hadüzenete" - a zsidó cinizmus jóvoltából (mindeközben az MTI még mindig mélyen hallgat a mészárlásról):


Egyiptomi kiállás
Egyiptom visszahívta izraeli nagykövetét válaszul a zsidó terrorállam gyilkos támadására - jelenti a Press TV. Korábban a kairói Felszabadulás téren összegyűlt Izrael-ellenes tüntetők is ezt követelték. Ugyancsak az iráni hírforrás közli, hogy a cionista támadásra válaszul mintegy 90 rakáta hullt a megszállók műállamára, több izraelit megsebesítve.
Eközben, persze továbbra sem közölve semmit a közel-keleti fajtársaik gyilkolászásáról, az alábbi hírt és videót jelenteti meg az MTI, Izrael-imádó kabballista kurva táncával ünnepeltetve a palesztin gyerekek halálát (forrás: HVG):

'Gangnam' Psy joins Madonna on stage at her NYC concert

A zsidó vaskupola működés közben, amint megsemmisíti a válasz rakétákat:

Működésben a palesztin rakétákat megsemmisítő Vaskupola (2012-11-14)

Így ölték meg a Hamász vezetőt:
Az izraeli hadsereg videója a Hamász-parancsnok és fia megöléséről (0212-11-14)

Obama: Izraelnek joga van az önvédelemhez
Barack Obama amerikai elnök szerda este telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. Közölte velük, hogy enyhülnie kell az ellenségeskedésnek az izraeliek és a Gázai övezeti palesztinok között - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.
Izrael aznap hadműveletet indított a Gázai övezetben katonai célpontok ellen, hogy megakadályozza az újabb palesztin rakétatámadásokat. A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnokát. A több mint ötven légicsapásban összesen legalább tíz palesztin halt meg, köztük két kisgyerek.
Obama arra kérte Netanjahut: Izrael tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy ne legyenek civil áldozatok, de elismerte Izrael jogát arra, hogy megvédje magát - civil lakosságát - a Hamász támadásaival szemben. Az elnök és a kormányfő "egyetért abban, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, és ebben az esetben enyhülhet a két fél közötti feszültség" - közölte az elnöki hivatal.

Gázai övezet elleni izraeli hadművelet

Israeli air forces bomb Gaza. 14/11/2012 


Obama ismét elmondta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, amikor Murszi egyiptomi elnökkel beszélt. Murszit a Muzulmán Testvériség jelölte államfőnek, és az iszlámbarát mozgalom közel áll a Hamászhoz. Murszi is egyetért abban, hogy "a lehető legsürgősebben tenni kell a helyzet enyhüléséért" - közölte a Fehér Ház.
A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt szerda éjjel sürgősen megtartott ENSZ biztonsági tanácsi ülésen Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet arra kérte a BT-t, hogy állíttassa le a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletet. Izrael "közönséges stílusban és nyilvánosan dicsekszik azzal, hogy kitervelten öl meg palesztinokat". "Izrael háborús bűnöket követ el a palesztin nép ellen, ezt a nemzetközi közösségnek meg kell állítania" - olvasható Manszur közleményében, amelyet a zárt ülés közben adott ki.
Közleményt adott ki az ülés közben az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice is. Azt írta: "semmi nem igazolja azokat a támadásokat, amelyeket a Hamász és más terrorszervezetek követnek el az izraeli nép ellen" (MTI)
Az ENSZ BT egyelőre nem ítélte el az izraeli agressziót
Nem hozott határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda éjjeli rendkívüli tanácskozásán az izraeli-palesztin konfliktus ügyében.
Hardip Szingh Puri indiai ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke a zárt ajtók mögött megrendezett, 90 percig tartó ülés végeztével újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a BT-tagok csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint rendkívüli ülést tartottak, és készek továbbiak megtartására, ha szükséges. Hangsúlyozta, hogy hazája nagyköveteként - és nem BT-elnökként - beszél, amikor azt mondja: reméli, hogy az ülés megtartásának puszta ténye segít enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten, és megakadályozni a konfliktus kiterjedését.
A Palesztin Hatóság - amelynek képviselete jelen volt az ülésen, hasonlóan Izraeléhez - azt kérte, hogy a BT adjon ki közleményt, amely felszólítja Izraelt hadműveletének leállítására. Az ülés előtt arab nagykövetek egy csoportja újságírók elé állt, és képviseletükben Daffa-Alla Elhag Ali Osman szudáni nagykövet azt mondta: kérni fogják a BT-től, hogy ítélje el Izrael "barbár és kegyetlen támadását". Nyilatkozat azonban nem született. (MTI)
Még éjjel összeült az ENSZ BT a gázai hadművelet miatt
Még szerda este összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael gázai övezeti hadművelete miatt, amelyben meghalt az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnoka és további nyolc palesztin.
Az informálisnak minősített, zárt ajtók mögötti ülést Egyiptom kérésére hívták össze. Közép-európai idő szerint hajnali három órakor kezdődik, és részt vesz rajta Izrael és a palesztinok ENSZ-küldöttsége is - közölték diplomaták.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben bejelentette: telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel arról, hogy "Izrael déli részén és a Gázai övezetben drámaian elharapózott az erőszak, és meg kell akadályozni a helyzet további súlyosbodását". Egy másik közleményében arról számolt be, hogy beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kifejezte neki aggodalmát amiatt, hogy "a Gázai övezetből semmit nem kímélve rakétákkal támadják Izraelt, de amiatt is, hogy Izrael célzottan megölte a Hamász katonai vezetőjét".
Ezt megelőzően a Palesztin Hatóság követelte a BT-től, hogy foglaljon állást a Gázai övezet elleni izraeli hadművelettel kapcsolatban. A PH bűncselekménynek nevezte az offenzívát. Rijád Manszur, a palesztinok ENSZ-nagykövete szerint Izraelnek "le kell állítania a katonai műveletet a megszállása alatt élő palesztin nép ellen, valamint az önkényes gyilkosságokat is". "Semmi nem igazolja, hogy az izraeli erők palesztinokat öljenek meg. Elképzelhető, hogy hamarosan szárazföldi csapatok vonulnak be a Gázai övezetbe" - mondta.
Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy ítélje el "a semmire tekintettel nem lévő rakétatámadásokat, amelyek izraeli állampolgárokat - köztük nőket és gyerekeket - érnek. Nagyon sokáig tűrtük ezt. Nem érdekünk az erőszak kiterjedése" - mondta.
Az Egyesült Államok "szigorúan elítélte" a palesztin rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője felszólította a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel. "A Hamász azt állítja, hogy célja a palesztin nép érdekeinek védelme, de közben erőszakosan lép fel, amire nincs mentség, és ami e céllal ellentétes" - tette hozzá a szóvivő.
Az izraeli hadsereg közölte szerda este, hogy légiereje intenzív csapásokkal a Hamász közép-hatótávolságú rakétáinak (legfeljebb 40 kilométer) föld alatti indítóállásait támadta, és hogy tönkretették ezeknek az indítóállásoknak a zömét, valamint a Hamász lőszerraktárait is. Hozzátette, hogy a hadműveletben az izraeli haditengerészet is részt vett, a Hamász tengerparti rakétaállásait támadta. (MTI)
2012.11.14-ei, esti híradás:
Az izraeli miniszterelnök a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet izraeli megindítása után néhány órával rendkívüli kormányülést hívott össze, majd rövid beszédet intézett az ország lakóihoz, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.
Közölte, hogy a hadművelet eddig jelentős károkat okozott a Gázai övezetben található rakétafegyverekben. Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg mindent elkövet a "gázai civil áldozatok elkerülése érdekében", miközben - mint állította - a "Hamász éppen az izraeli civileket célozza rakétáival" (most mindenki morzsoljon el egy könnyet a nagylelkű izraeli államférfi gesztusát olvasva, kár, hogy ahogyan eddig sem, úgy a jövőben sem fogják kímélni a palesztin civil lakosságot, Izrael folytatni fogja a népírtást - a szerk.)
Az izraeli művelet gyakorlatilag azzal a légicsapással kezdődött, amely megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát. Palesztin közlés szerint a szerdai művelet összesen mintegy húsz légicsapásból állt, és ezek során összesen hét palesztin halt meg, további 45 pedig megsebesült (egyelőre nem tudni hány civilt gyilkoltak meg -a szerk)
Az izraeli kormányülést követően Ehud Barak védelmi miniszter kijelentette: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy bármely más állam sem engedné" (csak előtte elvették az palesztinok földjét és vizét, majd most hagyják őket éhenhalni - a szerk)
Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is. A beszélgetés során a Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki többször is volt már a zsidó állam miniszterelnöke, azt mondta a szintén Nobel-békedíjas Obamának, hogy - az általa tömeggyilkosnak nevezett - Ahmed al-Dzsabari megölése Izrael válasza volt a palesztinok rakétáira és aknalövedékeire, amelyeket a Gázai övezetből a szomszédos izraeli területekre lőttek (így társalog két "Nobel-békedíjas" politikus 2012-ben -a szerk)
Az MTI rendkívül részrelhajló, minősíthetetlenül egyoldalú és sarkító cikkének további részeitől megkíméljük olvasóinkat.
(Oroszország Hangja, Index, InKuruc.info, MTI, Barikád)



Hague: Izrael elvesztené a külföld szimpátiáját szárazföldi hadművelet esetén
Adjon valaki a szegény palesztinoknak egy atomaktatáskát had ízleljék meg a rohadt zsidók a rettegést. Csak lesz egy bátor öngyilkos ki kifüstöli a terrorista cionista férgeket a saját földjükről. És itthon mit nyaljátok az ÁVH zsidók seggét, benzint nekik had égjenek rohadt ávósok, és unokáik, ezek nem közlekednek , miért nem ugranak a metró, és a buszok elé , jó lesz a villamos is , csak elkeseredettűkben minél többen csinálják. Ti meg akik látjátok , mintha vissza akarnátok tartani lökjetek rajtuk egyet , ők is ezt csinálják már évtizedek óta veletek , ne lepődj meg , és ne mond, hogy most hallod először , hogy ilyeneket csinálnak a tudtod nélkül. És még sose hallottál a :
Globális Üldöztetés, Kínzás és Gyilok Programról. Hát itt az ideje emeld fel a segged és néz utána a dolgoknak ne halj meg tudatlanul egy settenkedő keze által. Egy molotov koktélt te is el tudsz dobni a settenkedőre úgy is mondhatnám az ÁVH – ra, hát járj nyitott szemmel , és dobd azt a koktélt ne habozz, mert fűbe harapsz.


Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konfliktusért az elsődleges felelősség az övezetet irányító Hamászt terheli, és a brit kormány felszólítja a palesztin szervezetet az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

Hague hozzátette ugyanakkor: ő és David Cameron brit miniszterelnök is tudatta Izraellel azt a hivatalos brit véleményt, hogy a Gáza elleni esetleges szárazföldi invázió nyomán jelentősen csökkenne az Izrael iránt a jelenlegi helyzetben megnyilvánuló nemzetközi rokonszenv és támogatottság.

A brit külügyminiszter szerint London "nagyon világosan" kifejtette azt a véleményét is az izraeli kormánynak, hogy szárazföldi hadműveletek esetén sokkal nehezebb elejét venni a polgári lakosság veszteségeinek, emellett egy nagyszabású szárazföldi katonai támadás a konfliktus elhúzódásának veszélyével is járna.



"Tűrhetetlen állapot" Izrael számára, hogy az ország déli területeire "rakétazápor zúdul" Gázából, és "nem meglepő", hogy az izraeliek erre válaszolnak, ám egy szárazföldi hadműveletet a nemzetközi közösség - beleértve az Egyesült Királyságot is - sokkal nehezebben tudna támogatni - mondta vasárnapi nyilatkozatában William Hague.

Arra a kérdésre, hogy Iránnak lehet-e a szerepe a jelenlegi konfliktus kirobbantásában, Hague úgy fogalmazott: a Gázai övezetbe kétségtelenül nagymennyiségű fegyver áramlik, és ennek "elsődleges mozgatója" a nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán. Irán részese a fejleményeknek, de éppen ezért kell tudatosítani, hogy a mostani események egy szélesebb összefüggésbe illeszkednek - tette hozzá.

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy az esetleges elhúzódó hadműveletnek - a polgári lakosság veszteségei mellett - milyen hátrányos hatásai lennének a térség egyéb feszültségeire, mivel a gázai konfliktus mellett ott van a Szíriában kialakult "elborzasztó helyzet", valamint az iráni nukleáris fejlesztési program szította feszültség is.

Obama teljes mértékben támogatja Izrael önvédelmi jogát

Az amerikai elnök "teljes mértékben támogatja" Izrael önvédelmi jogát, és azt akarja, hogy a békefolyamat érdekében érjen véget a tűzpárbaj a Gázai övezetnél.

Barack Obama erről ázsiai útjának kezdetén, vasárnap Bangkokban beszélt egy sajtótájékoztatón.

"A világon nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy rakéták hulljanak állampolgáraira a határon túlról. Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát. A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy nem lövik rakétákkal Izrael területét" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy izraeli szárazföldi hadműveletet az övezet ellen, azt válaszolta, hogy ezt "jobb lenne elkerülni". Az izraeli ellenlépések kiterjesztésének lehetőségéről Benjámin Netanjahu miniszterelnök beszélt.

Obama szerint Izrael jogosan várja el, hogy ne lőjenek ki rá rakétákat. Ha ezt el lehet érni a katonai tevékenység fokozása nélkül, az előnyösebb lenne nemcsak a Gázai övezet népe számára, hanem Izrael számára is, mert Gázában az izraeli katonák sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve - mondta. Figyelmeztetett, hogy a szárazföldi csapatok bevetése növelheti a veszteségeket, és alááshatja a békefolyamat minden reményét.

Az amerikai elnök azt is közölte, rendszeres kapcsolatban áll egyiptomi és török vezetőkkel, hogy megszerezze támogatásukat a palesztin rakétasorozatok leállítását célzó erőfeszítésekhez.

Napi 12-15 millió dollárjába kerül Izraelnek a hadművelet

Naponta körülbelül 12-15 millió dollárjába kerül az izraeli költségvetésnek a gázai hadművelet - legalábbis ezt a becslést tette közzé vasárnap a Jiszráél Hajóm című napilap katonai szakértőkre hivatkozva.

Minden egyes, palesztinok által kilőtt rakéta semlegesítése szerintük mintegy 60 ezer dollárral terheli a költségvetést, ennyibe kerül ugyanis a Vaskupola nevű légvédelmi rendszert által ilyenkor kilőtt két elfogórakéta. A légvédelmi rendszer régebben működő egységei egyszerre még két rakétát lőnek ki egy célpontra. Csak a legutóbb hadrendbe állított, körszerűbb radarokkal és vezérlőrendszerrel ellátott ötödik légvédelmi üteg használ egy-egy rakétát egy célpontra.



A Vaskupola alkotja az izraeli légvédelmi rendszer alsó szintjét: feladata, hogy a teherautó-méretű indítóállásról elindított radarvezérlésű rakétákkal a levegőben megsemmisítse az 5 és 70 kilométer közötti hatótávolságú rakétákat (ilyen fegyvereket használnak a Gázai övezetben tevékenykedő szélsőséges palesztin csoportok, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet fegyveresei). A Vaskupola első elemét tavaly márciusban állították hadrendbe a Negev-sivatagbeli Beér-Seva közelében.

Szakértők szerint az elfogórakéták borsos ára ad magyarázatot a Vaskupola sajátos működésére. Észlelve az ellenség által elindított rakétát, a rendszer kiszámítja annak röppályáját és becsapódási helyét, majd csak abban az esetben semmisíti meg, ha az veszélyes, így például ha lakott övezetre hullana.

Nem kis pénzt emésztenek fel a harci repülőgépek támadásai sem, ha figyelembe vesszük, hogy a gázai hadművelet kezdete óta Izrael több mint ezer légicsapást mért a palesztin enklávéra. Egy vadászbombázó bevetése 130-190 ezer dollárba kerül, egy harci repülőgépé pedig mintegy 25 ezer dollárba. A leggazdaságosabbak a pilóta nélküli repülőgépek: egy-egy bevetésük mindössze 2500 dollárt emészt fel.


A katonai költségvetést azonban leginkább a tartalékosok behívása terheli: minden egyes katona hetente majdnem 1800 ezer dollárba kerül Izrael államnak. Ez az egyik oka annak, hogy miközben a kormány 75 ezer tartalékos behívását engedélyezte, a hadsereg eddig csak 16 ezer behívót küldött szét.

Szakértők ugyanakkor elismerik, hogy a pontos költségeket egyelőre lehetetlen kiszámolni, mivel nincsenek például pontos adatok arról, hogy a hadsereg mikor milyen típusú haditechnikát vet be a palesztin szélsőségesek ellen, illetve az esetleges kártérítések és a hadművelet okozta gazdasági károk nagysága sem ismert.


Egyszerre folynak a tűzszüneti tárgyalások és kölcsönös támadások a palesztinok és Izrael között

Izraeli médiabeszámoló szerint elakadtak a Kairóban egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalások a Gázai övezetben néhány napja légi hadműveletet folytató Izrael és a palesztinok között, miután az övezetet irányító radikális Hamász szervezet olyan feltételeket támasztott a tűzszünethez, amelyeket Izrael elutasított.

A Kairóba küldött palesztin tárgyalók mindemellett bizakodóak: arról számoltak be, hogy szerintük már vasárnap sikerül létrehozni a tűzszünetet.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök még szombat este úgy nyilatkozott újságíróknak Kairóban, hogy a jelek szerint közel járnak a kiújult ellenségeskedésnek véget vető egyezményhez.

Az egyik izraeli tévécsatorna értesülése szerint a tárgyalások kulcseleme az, hogy a Hamász a tűzszünethez a tagjai elleni célzott légicsapások beszüntetését és a Gázai övezet elleni blokád feloldását követeli, miközben Izrael "mindössze" nyugalmat ígér cserébe a nyugalomért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hétvégén telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és mindkettejüknek azt mondta, hogy Izrael kész átfogó tűzszünetre, ha megszűnnek a gázai rakétalövések.


Netanjahu a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetekor a sajtó megjelent képviselőinek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg kész fokozni támadásait az Izrael elleni fegyverek és az azokat működtetők ellen. "Súlyos árat követelünk a Hamásztól és a terrorszervezetektől, az izraeli hadsereg készen áll tevékenységének jelentős kiterjesztésére" - mondta.

Lapértesülések szerint Izraelnek naponta 10-12 millió dollárjába kerül a gázai hadművelet.

A dél-izraeli egységek élén álló Tal Russzo tábornok izraeli tévécsatornáknak adott tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a Hamász már súlyos csapást szenvedett.

A hadsereg szóvivője, Joáv Mordeháj viszont a katonai rádióban bejelentette, hogy mindaddig, amíg a Gázai övezetből rakétákat lőnek Izrael felé, nem lesz változás a szárazföldi támadás tervében.

Éjszaka és vasárnap délelőtt is szinte folyamatosak voltak a légicsapások, illetve rakéták repültek át a gázai határ fölött mindkét irányba.

Vasárnap - immár negyedik napja - ismét megszólaltak Tel-Avivban és környékén a légvédelmi szirénák, de működésbe lépett a frissen kibővített Vaskupola védelmi rendszer, és lelőtte a levegőben a város ellen a Gázai övezetből kilőtt két rakétát.

A hatótávolság növelésével a palesztin lövedékek immár Izrael területének közel felét képesek lehetnek elérni.

Reggel egy palesztin rakéta Askelónban eltalált egy lakóházat, két civil megsebesült.



A vasárnapi izraeli támadásokban gázai beszámolók szerint három gyermek is meghalt. Gáza városában délelőtt találat ért egy menekülttábort, ahol lövedék egy embert megölt, négyet megsebesített.

Palesztin összesítés szerint a hadművelet szerdai kezdete óta a palesztin halálos áldozatok száma már meghaladta az ötvenet, a sebesülteké a 400-at. Az izraeli oldalon három halálos és ötvennél több sebesült áldozata van az elmúlt napok palesztin támadásainak.

Egy palesztin rakéta lerombolt egy askelóni társasházat

Palesztin rakétatámadásban romba dőlt egy négyszintes társasház vasárnap az izraeli Askelón városában - közölték szemtanúk.

A Gázai övezetből indított rakéta átütötte az épület tetőszerkezetét és két felső emeletét. A mentőcsapatok kutatnak az esetleges áldozatok után, de egyelőre nem tudtak feljutni a ház két felső emeletén lévő lakásokhoz.

Egy másik rakéta megsemmisített néhány parkoló gépkocsit az épület közelében. Egy harmadik rakétát is kilőttek ugyanoda, de azt befogta a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer.

Askelón a palesztin enkláve északi határától mintegy 20 kilométerre fekszik.

Hírügynökségek szerint a gázai fegyveresek felújították vasárnap reggel az Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Emiatt vasárnap ismét szünetel az oktatás az ottani iskolákban.

Légicsapások értek egy gázai médiaközpontot

Izraeli légicsapások értek vasárnap hajnalban egy médiaközpontot Gáza belvárosában, és legalább hat újságíró megsebesült. A Gázai övezet északi részén találat ért házakat, és két palesztin meghalt - közölték palesztin orvosi források.

A Sova és Huszari nevű médiaközpontban működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. A sebesültek mind az al-Kudsz alkalmazottai. Egyikük elvesztette az egyik lábát - közölték kórházi források.

Északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken ért támadás házakat. A két fiatal halálos áldozat mellett tíz ember megsebesült.

Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint az izraeli haditengerészet, amelynek hajói az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást a hadművelet keretében, szombat éjjel hevesen bombázta Gázavárost.



Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük 15 civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült egészségügyi források szerint.

Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták három izraeli halálát okozták, és legalább18-an megsebesültek.

Kairóban tett látogatást szombaton Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője, és egy esetleges tűzszünetről tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emírrel - közölte egy neve elhallgatását kérő Hamász-tisztségviselő. A mozgalom nemzetközi garanciákat kér ahhoz, hogy a maga részéről vállalja a tűzszünetet. "Egyiptom már nem tud garantálni tűzszünetet, a legutóbbi 48 óra alatt összeomlott" a Hamász katonai vezetőjének megölésével - tette hozzá.

Mesaal tárgyalásai előtt a név nélkül idézhető tisztségviselő úgy nyilatkozott: a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök mindezek ellenére optimistán nyilatkozott Erdogannal közös sajtóértekezletén egy esetleges tűzszünetről. Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanis rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként küldöttség élén az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli "agressziót", és kifejezték "elégedetlenségüket" amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Egy Reuters által megkérdezett izraeli tisztségviselő kérésre sem akart megjegyzést fűzni Murszi optimizmusához. Ugyanő nem sokkal korábban cáfolta azt az izraeli médiaértesülést, miszerint szombat éjjel Kairóba utazna egy izraeli tisztségviselő egy tűzszüneti megállapodás aláírására.



Az Egyesült Államok a Hamászt hibáztatja

Az Egyesült Államok ismét védelmébe vette Izraelt, és a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin mozgalmat tette felelőssé a héten újult erővel fellángolt konfliktusért.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese szombaton kijelentette: Washington álláspontja szerint a válságot az robbantotta ki, hogy a Gázai övezet területéről palesztinok rakétákat és aknagránátokat lövöldöztek Izrael területére. Izraelnek joga van az önvédelemre, s "ők döntik el, hogy milyen taktikához folyamodnak" - mondta Rhodes az elnöki gép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva, útban Thaiföldre.

Rhodes, aki elkíséri Barack Obama elnököt a Thaiföldet, Mianmart és Kambodzsát felölelő ázsiai körútra, emlékeztetett arra, hogy már egy ideje rakétákat lőnek ki izraeli polgári területekre, és az izraeliek túl sokáig túl sokat viseltek el, s ez vezetett el az izraeliek gázai műveletéhez. Hangsúlyozta azonban, hogy Obama elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is az erőszak megállítását szeretné, aminek azonban előfeltétele a palesztin rakétatámadások megszüntetése.

Danny Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a CNN amerikai hírtelevíziónak szombaton adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy még elkerülhető az izraeli hadsereg gázai övezeti bevetése, ha a Hamász leállítja a rakétatámadásokat a következő 24 órában.

Avigdor Liberman külügyminiszter egy Haifa közeli településen viszont arról beszélt szombaton, hogy ha szükség lesz rá, a hadsereg készen áll egy nagyszabású hadműveletre, de ezúttal "nem állhat meg félúton, hanem el kell mennie a végsőkig". Utóbbi megjegyzésével nyilvánvalóan arra utalt, hogy megdöntik a Hamász kormányát, nem úgy, mint a négy évvel ezelőtti hadművelettel.

Az izraeli hadsereg csak szombaton közel kétszáz alkalommal mért légicsapásokat gázai övezeti célpontokra, köztük a miniszterelnöki hivatalra, egy rendőrségi központra és a csempészalagutakra, s összesen tíz palesztinnal végeztek.

Az elmúlt egy hét leforgása alatt 42 palesztin, valamint három izraeli vesztette életét az erőszak következtében. Egy palesztin emberi jogi szervezet állítása szerint legalább 17 civil van az áldozatok között, köztük hat gyermek és két nő.

Erdogan szerint Izraelnek felelnie kell
Izraelnek felelnie kell azért, hogy "ártatlan gyerekeket mészárolt le" Gázában - jelentette ki szombaton Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Erdogan a Kairói Egyetemen elmondott beszédében - amelyet a televízió élő adásban közvetített - azt állította, hogy az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak Gázában, de a palesztinok nem adják meg magukat. Néhány órával korábban, még az ankarai repülőtéren pedig arról beszélt, hogy Izrael szegte meg a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalommal kötött fegyverszünetet a terület elleni támadásával.

Közben a Hamász egyik illetékese közölte: szervezetük csak akkor hajlandó elfogadni egy fegyverszünetet, ha garanciákat kap, hogy Izrael be is tartja azt.

A múlt szombaton azt követően kezdődtek el az összecsapások a palesztinok és az izraeliek között, hogy a Gázai övezet határán harckocsi-elhárító rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg egyik terepjáróra. Az izraeliek erre tüzérségi tűzzel válaszoltak, a palesztinok pedig rakétákat lőttek ki. Hétfőn a gázai palesztin szervezetek késznek mondták magukat a fegyverszünetre, ha Izrael is ugyanezt teszi. S kedden - noha nem született hivatalos megállapodás a fegyvernyugvásról - valóban csökkent a katonai akciók intenzitása, ám szerdán, a Hamász katonai parancsnokának megölése után újra fellángoltak a harcok.

Izraeli részről egyébként már a hét elején közölték, hogy miután a Gázai övezetből többször is rakétatámadást intéztek izraeli területek ellen, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők célzott likvidálását. Nevük elhallgatásával nyilatkozó izraeli katonák szerdán azt mondták, hogy Ahmed al-Dzsabarit több hónapos "pontos hírszerző tevékenységnek" köszönhetően sikerült azonosítani.

Rakétapajzs védi immár Tel-Avivot is
Az izraeli hadsereg működésbe állította szombaton a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól - jelentette be az izraeli hadsereg.

A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de a helyzet kiéleződése miatt felgyorsítottak az üzembe helyezési munkálatokat.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalom katonai szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok harcosai csütörtök óta háromszor is rakétákat lőttek ki Tel-Avivra, s pénteken már Jeruzsálem egy lakatlan, külső részében is becsapódott egy rakéta.

A Vaskupola első ütegét tavaly áprilisban helyezték üzembe, s az izraeli hadsereg több mint tíz üteg felállítását szeretné, amelyek révén le tudná fedni Izrael déli és északi részét is az ellenséges rakétákkal szemben. A rakétavédelmi rendszer a héten az ellenséges célpontok több mint 90 százalékát semmisítette meg még azok becsapódása előtt.

Eközben Ehud Barak izraeli védelmi miniszter tájékoztatta amerikai kollégáját, Leon Panettát a gázai övezeti katonai műveletekről. A miniszterek a szombaton folytatott telefonbeszélgetésben elemezték azt is, hogy a térségben milyen következményekkel járhat az izraeli katonai támadás. Barak jelezte, hogy Izrael eltökélt céljainak elérésében, köztük az Izrael elleni rakétatámadások infrastruktúrájának megsemmisítésében és a polgári lakosság megvédésében.

Michael Oren, Izrael washingtoni nagykövete a New York Daily News című lapnak pénteken adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy megkapták Washington jóváhagyását egy esetleges invázióra. "Az Egyesült Államok teljes mértékben támogat bennünket abban, hogy megtegyünk minden szükséges intézkedést honfitársaink megvédésére a Hamász terrorjától" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy határozott és teljes körű támogatást kaptak a Fehér Háztól és a kongresszustól.

Előzőleg az amerikai kongresszus mindkét háza elsöprő többséggel szavazta meg azt a javaslatot, amelyben támogatják Izrael "elidegeníthetetlen jogát az önvédelemből való cselekvéshez".

A Gázai övezetbe érkezett a tunéziai külügyminiszter

A Gázai övezetbe érkezett szombat reggel Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezte a terület elleni izraeli támadást.

"Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát.

"Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett" - tette hozzá. "Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - folytatta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott "vérlázító agressziót".

Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden. Jelen van Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője, és a tanácskozáshoz várhatólag csatlakozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is.




Erdogan még pénteken telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy kész nyomást gyakorolni a Hamászra a tűzszünet érdekében, ha az Egyesült Államok ugyanezt megteszi Izraellel szemben.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a "cionista rezsim bűncselekményeinek" a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A The Times című brit napilap "izraeli katonai körökre" hivatkozva szombaton azt írta, hogy 48 órán belül megindul a szárazföldi izraeli hadművelet a Hamász struktúráinak, köztük rakétaarzenáljának megsemmisítésére.

Harmincnyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta - jelentette szombaton az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A gázai fegyveresek által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.

Az izraeli rakéták teljesen lerombolták a Hamász székházát

Teljesen lerombolták a Hamász gázavárosi székházát szombatra virradóra az izraeli légicsapások - közölte a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya.

A székház elleni támadásoknak nincsenek áldozatai. Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte - közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott.

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy "85 új terrorista célpontra" mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen.

Egy másik izraeli légicsapás a Hamász egyik vezetőjének házát érte a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban. Egészségügyi források szerint ebben az izraeli támadásban legkevesebb 35-en megsebesültek.




Izraeli rakéták csapódtak be öt gázai transzformátorba is, aminek következtében több mint 400 ezren maradtak villanyáram nélkül az övezet déli részén.

A péntek éjszakai izraeli támadásokban egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek - közölte egy gázai egészségügyi illetékes.

Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka képmutatással vádolta a nemzetközi közösséget a gázai konfliktus kapcsán. "Amíg az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdését nem oldják meg, minden segélykiáltás (...) puszta képmutatás" - jelentette ki a nyugalmazott főpap egy német katolikus lapnak nyilatkozva.

Sabbah követelte a Gázai övezet izraeli blokádjának megszüntetését, amely "halált hoz" a muzulmánok és keresztények számára egyaránt. Ki kell szabadítani az övezet 1,25 millió lakóját "szabadtéri börtönéből", és meg kell oldani a konfliktust - figyelmeztetett. Sabbah 1987-2008 között vezette a szentföldi római katolikus egyházat. Ez idő tájt még 1200 keresztény él Gázában, főleg katolikusok és ortodoxok.

Találat érte a Hamász-kormány székházát

Az izraeli légierő szombat hajnalban is bombázott különböző célpontokat a Gázai övezetben, és találat érte a Hamász-kormány székházát - jelentette az iszlamista radikális palesztin szervezet.

"Négy találat érte a székházat, de a kormány hangsúlyozza, hogy helyén marad, és népe oldalán áll" - olvasható a kabinet közleményében.

Szemtanúk szerint a kormányépület súlyosan megrongálódott.

A CNN szerint nemcsak Gázavárosban, hanem az övezet északi részén is robbanások voltak hallhatók szombat hajnalban. A hírtelevízió tudósítója beszámolt arról, hogy Izrael felderítő drónokat vet be az övezetben.

Az AP hírügynökség szerint az izraeli légierő biztonsági létesítményeket, csempészalagutakat és áramelosztókat támadott szombat hajnalban, de továbbra is bombázta az elsődleges célpontokat, a szélsőségesek fegyverraktárait és föld alatti rakétaindító állásait.

A hadművelet szerdai kezdete óta a légierő 700 légitámadást hajtott végre - közölte a hadsereg. A palesztin fegyveresek pedig mintegy 500 rakétával támadtak izraeli területeket, egyebek mellett már Tel-Aviv és Jeruzsálem környékét is elérték.

Obama ismét beszélt telefonon Netanjahuval és Murszival

Barack Obama amerikai elnök pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Netanjahu hívta Obamát, hogy tájékoztassa a konfliktus legújabb fejleményeiről. Megköszönte az elnöknek és az amerikai népnek, hogy anyagilag segítették az izraeli rakéta- és aknagránát-elhárító rendszer, a Vaskupola kiépítését, ez "a Gázai övezetből elindított több száz rakétát semmisített már meg" - olvasható a közleményben.



Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre, és kifejezte sajnálatát az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt.

Az amerikai elnök beszélt telefonon egyiptomi kollégájával, Mohamed Murszival is. Dicsérte az arab ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy csillapodjon az izraeli-gázai fegyveres konfliktus, és kifejezte reményét, hogy helyre lehet állítani a stabilitást a térségben.

Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök korábban közölte: Kairó kész közvetíteni a felek között a tűzszünet érdekében.

Merkel felszólítja Egyiptomot, hasson a HamászraAngela Merkel német kancellár felszólítja Kairót, "gyakoroljon nyomást a Hamászra az erőszak leállítása érdekében" – mondta pénteken szóvivője, Georg Streiter, annak kapcsán, hogy Hisam Mohamed Kadili egyiptomi kormányfő pénteken a Gázai övezetbe látogatott.

Berlini sajtótájékoztatóján Georg Streiter hozzátette: Angela Merkel aggodalommal figyeli az erőszak kiszélesedését a Közel-Keleten, amiért a Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezetet teszi felelőssé. "Izraelnek joga és kötelessége, hogy megfelelő módon védelmezze a lakosságát" – ismételte meg a szóvivő a német elvi álláspontot.

Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben a gázai harcok kiszélesedésének megakadályozását szorgalmazta, elítélve mind az izraeli légitámadásokat, mind a palesztin területről Izraelre kilőtt rakétákat. Az erőszak mindkét formája "polgári személyeket öl meg" – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője, Rupert Colville, emlékeztetve, hogy mindkét fél kötelessége a civilek védelme. 



A főbiztosság aggodalmát fejezte ki az izraeli légierő által végrehajtott légicsapások erőteljes fokozódása miatt.

Dimitrisz Avramopulosz görög külügyminiszter közleményében "felelősségteljes magatartásra és önmegtartóztatásra" intette a feleket a harcok kiszélesedésének és "tragikus következményeinek" elhárítása érdekében. A Hamász Izrael elleni "állandó" rakétatámadásai "teljes mértékben elítélendők", ugyanakkor szükséges, hogy Izrael elkerülje az eszkalációt és mindenekelőtt minden gázai civil áldozatot – tette hozzá.

A hagyományosan arabbarát Görögország a 2000-es évektől alakította át külpolitikáját, katonai és gazdasági együttműködésre lépve Izraellel.

A Gázai övezetbe látogat szombaton a tunéziai külügyminiszter
A Gázai övezetbe látogat szombaton Rafík Abdesz-Szálem tunéziai külügyminiszter – jelentette be pénteken a tuniszi elnöki hivatal.
A közlemény egyúttal határozottan elítéli a palesztin terület elleni izraeli "agressziót".

"A köztársasági elnök hivatal tájékoztatta a gázai palesztin kormány elnökét, hogy a külügyminiszter vezetésével magas szintű hivatalos küldöttség utazik szombaton Gázavárosba. A küldöttség tagja lesz az elnöki hivatal kabinetfőnöke is" - áll a közleményben.

Pénteken Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök látogatott a Gázai övezetbe, amely ellen Izrael két nappal korábban hadműveletet indított, válaszul a zsidó állam területét érő, sorozatos palesztin rakétatámadásokra.

Ankara tárgyalna Izraellel, Rijád józanságot kér EgyiptomtólA feszült izraeli-török kapcsolatok dacára Ankara kétoldalú tárgyalásokat javasolt Izraelnek a gázai konfliktus lezárása érdekében. A szaúdi király ugyanakkor pénteken a helyzet józan kezelésére kérte Mohamed Murszi egyiptomi elnököt.

A Zaman című török napilap pénteki jelentése szerint Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes tett a zsidó államnak szóló tárgyalási javaslatot előző este, újságíróknak nyilatkozva. Arinc szerint Izraelnek haladéktalanul véget kell vetnie a gázai övezet elleni támadásainak, amelyekben eddig legalább húsz palesztin vesztette életét, köztük sok civil és gyerek. Arinc szerint az izraeli támadásoknak nincs sem erkölcsi, sem törvényes alapjuk.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter csütörtökön közölte: Ankara nemzetközi intézményekhez fordul, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket Izrael ellen "agresszív magatartása" miatt. 


Abdallah szaúd-arábiai király pénteken telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel, s arra kérte őt, hogy országa "csillapítsa a helyzetet", tanúsítson "bölcsességet és józanságot", és ne indulatok vezéreljék a gázai válság kezelésekor.

Az iszlamista Mohamed Murszi ideológiailag köze áll a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalomhoz, és visszahívta Izraelből országa nagykövetét, miután a zsidó állam szerdán hadműveletet indított az enkláve ellen. Péntek reggel felkereste a palesztin területet Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal. Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni fogja a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

Az egyiptomi kormányfő kifejezte szolidaritását GázábanEgyiptom mindent elkövet a fegyverszünet, majd egy béke elérése érdekében - mondta pénteken az Izrael által ostromlott Gázában Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök.

"Egyiptom mellettetek áll, amíg létre nem jön a palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal" - hangoztatta Kandil, akit Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom miniszterelnöke fogadott.

Haníje, aki a Hamász katonai vezetőjének, Ahmed al-Dzsabarinak a szerdai megölése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, most egyiptomi vendégével együtt látogatta meg azt a gázai Sifa kórházat, ahol az izraeli légicsapások sebesültjeit ápolják.

Kandil egy egészségügyi küldöttséggel érkezett az övezetbe, és orvosi segítséget ígért a gázai sebesülteknek.

Újságírók előtt a palesztin népet az arab nép szívének nevezte, és egységre szólított fel a különböző frakciók között. Kijelentette, hogy az egész világnak felelősséget kell vállalnia a Gázai övezetben történtekért, Izraelnek pedig teljesítenie kell a szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

Újabb palesztin rakétatámadások az egyiptomi elnök látogatása ellenére

Az egyiptomi miniszterelnök Gázai övezetbe érkezése ellenére péntek délelőtt folytatódtak az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások, és folyamatosak a légiriadók Izraelben.

Röviddel Hisam Mohamed Kandil Gázába érkezése előtt Izrael közölte, hogy a háromórásra tervezett látogatás idején szüneteltetni fogja a palesztin enklávé elleni támadásait, ha közben nem érik támadások.

A palesztin támadások azonban folytatódtak, és az izraeli katonai rádió - adását újra és újra félbeszakítva - továbbra is közli egy-egy rakéta közeledtekor, hogy mely településeken kell fedezéket keresniük az ott élőknek. 


"A Hamász nem tartja tiszteletben az egyiptomi kormányfő látogatását és megsérti az Izrael által korábban a látogatás idejére elfogadott ideiglenes tűzszünetet" - jelentette be Ofer Gendelman, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője.

Az izraeli válaszcsapásokban két palesztin meghalt a Gázai övezet északi részében - közölték palesztin kórházi illetékesek.

Egy palesztin biztonsági illetékes azt közölte, hogy izraeli harci gépek helyi lakosok egy csoportját támadták a Gázai övezet északi részében fekvő Nazilában.

Palesztin források szerint a Gázai övezet elleni légicsapások szerda óta 21 halálos áldozatot követeltek, és 235 a sebesültek száma. Ugyanezen idő alatt közel 300 palesztin rakétát lőttek ki a zsidó államra, közülük több Tel-Aviv külterületén csapódott be.

Az újabb Gázai övezeti konfliktus kezdete óta három izraeli halt meg egy csütörtökön rakétatámadásban, amikor egy palesztin rakéta becsapódott egy dél-izraeli lakóházba.

A Hezbollah szerint be kell vetni az "olajfegyvert" Izrael ellen
A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője felszólította pénteken az arab monarchiákat, hogy a gázai hadművelet leállítása érdekében vessék be az "olajfegyvert" Izrael ellen: korlátozzák a kitermelést vagy emeljék meg az olajárakat.

"Senki sem mondja az araboknak, hogy nyissák meg a határaikat, és vezényeljenek Gázába harckocsikat, repülőgépeket. Nem követelünk ilyesmit" - mondta Haszan Naszrallah sejk csütörtök esti tévéüzenetében. 

Live Info videó

Naszrallah szerint az arab országok most nem tudnak olajembargót megvalósítani a zsidó állam ellen, mint az 1973-as arab-izraeli háború idején, de korlátozhatják az olajkitermelést és megemelhetik az olajárakat. Ez szerinte érzékenyen érintené az amerikai és a nyugati országok gazdaságát, és arra késztetné őket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre.

Naszrallah sajnálatosnak tartja, hogy a válságba süllyedt Szíria most nem képes olyan hatékony segítséget nyújtani a Gázai övezetet irányító Hamásznak, mint a 2008-as gázai konfliktus idején. A sejk ugyanakkor az "ellenállás kiugró sikerének" tartja azt, hogy a Hamász-fegyveresek Gázai övezetből kilőtt rakétái már elérik Tel-Avivot is.

A várakozásokra rácáfolva a síita politikus tartózkodott a katonai fenyegetéstől, mintegy értésre adva ezzel, hogy a Hezbollah nem készül "második frontot" nyitni Izrael ellen.

A hadsereg 16 ezer tartalékost mozgósít Izrael
Izraelben pénteken 16 ezer tartalékos katonának kezdték el kézbesíteni a behívókat - közölte a hadsereg.

A bejelentés arra utal, hogy kiszélesedhet a Gázai övezet elleni hadművelet, és szárazföldi csapatok bevetésére is sor kerülhet.

Az izraeli hadsereg eddig, a szerdán kezdődött hadművelet során jobbára csak légicsapásokat mért a palesztin enklávéra. 


Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint azonban szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak.

A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.

A Gázai övezethez eddig öt izraeli reguláris egységet – a Givati és Golani elit gyalogsági brigádokat, valamint az ejtőernyősöket és két páncéltörő hadosztályt – vonultattak fel. A tartalékosoknak várhatóan az állandó elhelyezési körzetben kell őket felváltaniuk.

Joáv Mordehai katonai szóvivő szerint Beni Ganc vezérkari főnök "engedélyezte, hogy a hadsereg reguláris alakulatai felkészüljenek a szárazföldi invázióra". Ennek megindításáról azonban katonai illetékesek szerint még nem született döntés.

Az egyiptomi miniszterelnök látogatáa idejére Izrael felfüggeszti a rakétatámadásokat
A Gázai övezetbe érkezett péntek reggel Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök; Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni fogja a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

Egy egyiptomi kormányilletékes közölte, hogy Hiszam Mohamed Kandil azért érkezett a Gázai övezetbe, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal.

Alig egy órával Kandil megérkezése előtt egy izraeli kormányilletékes bejelentette: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Kandil péntek reggeli látogatása idején, ha közben nem érik támadások.
Az izraeli légierő számos légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen péntek hajnalban, Gázavárost is több csapás érte – közölték újságírók és a Hamász iszlamista szervezet biztonsági illetékesei az AFP-vel. A Hamász vezette belügyminisztérium szóvivője, Iszlám Savan szerint 130 légicsapás volt az övezet ellen, és több tucat Gázaváros ellen péntek reggel. 


Adham Abu Szelimíja, a Hamász katasztrófavédelmi szervének szóvivője szerint a Védelem Oszlopa kódnevű izraeli offenzíva szerda délutáni kezdete óta 19 palesztin halt meg, közöttük több gyermek, és 235-en sebesültek meg.

Csütörtökön három izraeli halt meg, amikor egy palesztin területről kilőtt rakéta lakóházba csapódott Izrael déli részén. Szerda óta 280 rakétát lőttek ki Izrael ellen, amelyekből 131-et elfogott a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Heves légicsapások, újabb kérés a BT-hez
Az izraeli légierő heves légicsapásokat mért ismét péntek reggel a Gázai övezetre, rakéták hullottak a terület székhelyére, Gázavárosra is, és lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának az épületét - tájékoztatott a tárca.

A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enkláve ellen. Szemtanúk szerint a legújabb légicsapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe.

A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük sok gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 230-at. 


Az izraeli hadsereg közölte péntek reggel, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légicsapást mért az övezetre, a palesztinok pedig 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Közülük 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt.

A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.

Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen.

Az izraeli légierő folytatta a támadást

Az izraeli légierő folytatta pénteken a palesztin fegyveresek rakétakészletei elleni légicsapásokat a Gázai övezetben. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít, mert harckocsik, páncélozott járművek és alakulatok gyülekeznek az övezet határánál.

A hadsereg közölte, hogy a palesztin rakétaállások megsemmisítésére indított hadművelete keretében eddig több mint 350 célra csapott le.

Legalább 12, harckocsit, illetve páncélozott járművet szállító teherautó, és katonákat szállító több autóbusz tartott a gázai határ felé csütörtök este. Az izraeli tévék szerint a szárazföldi behatolás pénteken várható.
A palesztinok rakétatámadásaiban eddig három izraeli halt meg, az izraeli hadműveletben pedig 16 palesztin, köztük öt gyermek.

Harmincezer tartalékost hív be, csapatokat mozgat Izrael

Ehud Barak védelmi miniszter harmincezer tartalékos katona behívásának engedélyezését kéri a kormánytól a Gázai övezetben indított hadműveletének kiterjesztéséhez az izraeli közszolgálati rádió csütörtök esti értesülése szerint.

Előző nap - közvetlenül a hadművelet kezdete után - még rövidebb időre szóló, korlátozott tartalmú behívóval mozgósítottak, és a szerdán behívottak egy része már meg is érkezett szolgálati helyére. A csütörtökön bejelentett, úgynevezett nyolcas számú behívókkal egy szárazföldi behatolást készítenek elő a Gázai övezet területére – közölte a rádió híradása.

Sajtóértesülések szerint az izraeli hadsereg a Tel-Avivot célzó palesztin rakétatámadások nyomán csapatmozgásokat is végrehajtott a Gázai övezet határának irányába. 


Izraeli kormánytagok már korábban kijelentették, hogy szükség esetén a hadsereg a légicsapások mellett szárazföldi műveletbe is bocsátkozik.
Az izraeli közszolgálati televízió csütörtökön több ízben rövid ismertetőt sugárzott, amely a rakéták elől védelmet biztosító helyeket mutatja be. Egy, a polgári védelmi parancsnokság által készített felvétel segítségével az ismertető elmagyarázta, hogy mi a teendő légvédelmi riadó esetén.
Tel-Avivban 1991 óta most először volt légi riadó.

A rádió katonai szakértője szerint a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász szervezet vezetése Ahmed al-Dzsabari, a katonai szárny vezetőjének szerda délutáni célzott kivégzése után illegalitásba vonult.
Csütörtök este Iszmáil Haníje gázai miniszterelnök felvételről televíziós beszédet intézett az övezetben élőkhöz. Mint mondta, "a mai események fordulópontot jelentenek az Izrael elleni harcban". Támadta az amerikai vezetést, amely - mint mondta - elfogult a "zsarnoki és elnyomó" Izrael javára. Megköszönte Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek, hogy szolidáris a Gázai övezet lakóival, és felszólította, hogy teljesen nyissa meg a rafahi határátkelőt az emberek és a javak Egyiptomba jutásának érdekében.

A helyszíni jelentések megerősítették, hogy pénteken a tervek szerint a Gázai övezetbe látogat Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök a Hamász vendégeként.

A nemzetközi közvélemény az erőszak beszüntetését szorgalmazza
A világ számos országában reagáltak az erőszak eszkalálódására a Közel-Keleten, miután Izrael - a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul - szerdán hadműveletet indított a Gázai övezet ellen.

Oroszország aránytalannak tartja a Gázai övezet izraeli bombázását, de a Hamász rakétatámadásait is elfogadhatatlannak ítéli. "Az Izrael déli részét érő (palesztin rakéta)támadások és Gáza aránytalan (izraeli) bombázásai teljesen elfogadhatatlanok, különösen, ha civil halottakkal járnak mindkét oldalon" - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.

Kína "komolyan aggodalmát" hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt. A pekingi külügyminisztérium a "legnagyobb fokú visszafogottságra" szólította fel a zsidó államot. Pekinget nagyon nyugtalanítják a történtek, és elítél minden olyan akciót, amelyben civilek esnek áldozatul - közölte csütörtökön Hung Lej külügyi szóvivő. Kína az eszkaláció elkerülésére inti a feleket, "különösen Izraelt".

William Hague, a brit diplomácia vezetője viszont a Hamászt nevezte "a jelenlegi válság fő felelősének". "Teljes mértékben elítélem a Gázából Dél-Izraelre irányuló rakétatámadásokat, amelyeket a Hamász és más fegyveres csoportok hajtanak végre" - olvasható a brit miniszter közleményében. E támadások "tűrhetetlen helyzetet teremtenek az izraeli civilek számára", akiknek "joguk van úgy élni, hogy ne kelljen félniük Gázából induló támadásoktól".

"A palesztinoknak joguk van egy államhoz, és Izraelnek joga van a biztonsághoz, de erőszakkal nem lehet rendezni a problémákat" - jelentette ki csütörtökön az RTL rádióban Laurent Fabius francia külügyminiszter. Visszafogottságra intette mind az izraelieket, mind a palesztinokat, mert "egy már amúgy is zavaros térségben katasztrófa lenne, ha folytatódna az eszkaláció".

Az ENSZ öt állandó tagja közül négy tehát már nyilatkozott az ügyről, az Egyesült Államok reagálása az időeltolódás miatt később várható. 


Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni katari katari kormányfő és külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Izrael nem maradhat büntetlen a Gázai övezet elleni gyilkos támadásai után. "Elutasítjuk a terrorizmust és a szélsőségeket, de az ilyen felelőtlen és indokolatlan agressziót el kell ítélnie a világnak" - hangoztatta a sejk szerda éjjel Rijádban, ahol az öbölmonarchiák és Oroszország Szíriával foglalkozó tanácskozásán vett részt a QNA hírügynökség jelentése szerint.

Háled Mesaal, a Hamász távozó vezetője csütörtökön elítélte, hogy az izraeliek egy szerdai támadásban megölték Ahmed el-Dzsaabarit, a katonai szárny, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnokát. Mesaal, aki muzulmán vezetők egy tanácskozásán beszélt a szudáni fővárosban, Kartúmban, azt hangoztatta, hogy folytatják az ellenállást a zsidó állammal szemben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a válsághelyzet miatt megszakította európai útját, lemondta tervezett csütörtöki találkozóit Svájcban, és hazasietett - közölte Rámalláhban Száeb Erekát főtárgyaló. Erekát is élesen elítélte az izraeli hadműveleteket, kijelentve, hogy a palesztinok "Izraelt teszik teljes mértékben felelőssé az agresszió következményeiért".

Folytatódnak az izraeli légierő és apalesztinok támadásokAz izraeli légierő mintegy száz gázai övezeti célpontra mért légicsapást csütörtökre virradó éjjel, s az övezetben tevékenykedő palesztin szélsőségesek is nagyjából ugyanennyi rakétát lőttek ki Izrael területére; a második napja tartó fegyveres konfliktusban három izraeli és 13 palesztin halt meg.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mértek csapásokat - a szárazföld és a tenger felől, valamint a levegőből - a palesztin területre, amely a Földközi-tenger partján egy keskeny földsávon terül el.

Csütörtök reggelig összesen 13 palesztin - köztük állítólag öt fegyveres, három gyerek és egy terhes nő - halálát okozták az izraeli légicsapások, és száznál többen sebesültek meg.

Az izraeli média szerint a hadsereg haditechnikai eszközöket von össze az övezet közeli térségben, s közben behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak. Hivatalos közlést erről még nem tettek közzé, de egyes hírek szerint egyelőre a hadsereg ellátását végző szolgálathoz és a polgári védelemhez toboroznak tartalékosokat.

Hírügynökségi jelentések szerint Gázai övezetben tevékenykedő szélsőségesek is nagyjából száz rakétát lőttek ki csütörtökre virradóra Izrael területére. A gázai határtól mintegy 30-40 kilométerre fekvő városokban is becsapódtak rakéták. A Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer mintegy 30 rakétát semmisített meg, de néhány lakott területen csapódott be.

Csütörtök délelőtt is folytatódott szórványosan az izraeli és a palesztin területek kölcsönös lövetése. Három izraelit megölt és egyet megsebesített egy palesztin területről kilőtt rakéta reggel a Gázai övezet közvetlen közelében fekvő dél-izraeli Kirjat-Malahiban. A rakéta egy lakóházba csapódott be. 


A helyzet hirtelen romlása miatt Izrael déli területein rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak: zárva maradtak az iskolák, a határ menti hét kilométeres sávban élő izraelieket pedig arra utasították, hogy ne hagyják el otthonai


Gyűjtsünk atom aktatáskára adományokat a Palesztin nép támogatására, hogy a terrorista zsidó nép megtapasztalja a rettegést. Ad tovább és terjeszd, hogy atom aktatáskára gyűjtünk. Indítsuk be a mozgalmat, hogy az ÁVH-s magyarjaink ne tudják leállítani. Veszitek a lapot sábeszdeklik, batyura fel a füstölő be van gyújtva. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése