2015. május 19., kedd

Tippek trükkök


Tippek trükkök



A leghatékonyabb foltgyilkos szerek a konyhából - Makacs vörösbor ellen.


Ne hagyd, hogy a terítőn vagy az új bútoron landoló vörösbor elrontsa az estét! Használd a már jól bevált fortélyokat. 
Egy kellemes romantikus este, illetve egy barátokkal elfogyasztott vacsora elmaradhatatlan kelléke egy - vagy akár több - üveg finom bor. A jó hangulatnak azonban gyakran az új, hófehér kanapé, a gyönyörű terítő vagy a világos szőnyeg látja kárát. Ne hagyd, hogy egy ügyetlen mozdulat elrontsa a kedved! Ismerj meg inkább néhány hatékony házi praktikát, melyekkel pillanatok alatt eltüntetheted a kárpiton vagy az abroszon éktelenkedő borfoltot. A különböző praktikákhoz még különleges adalékanyagra és vegyszerre sem lesz szükséged! 

Ha azonnali segítségre van szükség: szénsavas ásványvíz.


A bor mellett a szénsavas ásványvíz is fontos kelléke egy közös étkezésnek vagy italozásnak. Ha elég gyors vagy, akkor a friss vörösborfoltot szénsavas vízzel is eltávolíthatod. Önts a foltra egy kis vizet, majd szivaccsal itasd fel azt. Ezt ismételd addig, amíg a folt szinte teljesen el nem tűnik. Az egészen elhalványodott folt végleges eltávolítását már nyugodtan rábízhatod a mosógépre. 

A legegyszerűbb megoldás:forrásban lévő tej.


Ha az ízletes nedű a fehér asztalterítőn landolt, akkor a legegyszerűbben forró tejjel tüntetheted el a makacs borfoltot. Önts a foltra forrásban lévő tejet, majd erőteljesen dörzsöld át, és öblítsd le tiszta vízzel. Ezután tedd be az abroszt a mosógépbe, vagy használj mosószappant. 

A fehér bor is segít.


Talán csak kevesen tudják, hogy a fehérbor is hatékony fegyver a vörösbor által hagyott foltok eltávolításához. Öntsd a foltra bőven száraz fehérbort, hagyd ázni, majd itasd fel szivaccsal anélkül, hogy túl erősen dörzsölnéd. A vörösborfolt el fog tűnni, vagy legalábbis annyira elhalványul, hogy a mosógépes mosás már könnyen kiveszi a maradék szennyeződést. 

Kíméletlen duó a foltok ellen: mosogatószer és ecet.


Ha a kétbalkezes vacsoravendéged kilöttyintette a bort, akkor ahelyett, hogy kétségbeesnél, keress egy kis darab anyagot, és gyűrd gombócba. Tegyél rá bőven mosogatószert, vizet, egy csepp ecetet, majd a gombóccal itasd fel a borfoltot. Végül a területet finoman dörzsöld át nedves szivaccsal, majd öblítsd át tiszta vízzel. 

Egy jól bevált megoldás: asztali só a foltok ellen.


Az asztali só szintén jó megoldás a borfolt eltávolítására. Ha kiömlött a bor, akkor első lépésként - még mielőtt a textília beihatná - rögtön itasd fel a foltot papírtörlővel. Ezután szórd meg jó vastagon asztali sóval. Hagyd a folton egy percig, majd öblítsd le nagyon hideg csapvízzel. 

Azonnali segítség: ecet.


A borfolt eltávolításakor mindig nagyon fontos szabály, hogy a lehető leghamarabb cselekedj. Ha olyan helyzetben vagy, hogy erre van lehetőség, akkor szivaccsal vigyél fel a szennyezett területre hígítatlan ecetet, majd azonnal mosd ki a ruhát. Ha nagyon nagy kiterjedésű a folt, akkor a mosógépbe is önthetsz egy-két pohár ecetet. 

Beissza a foltot: szódabikarbóna.


Éppen elkezdett oldódni a hangulat, amikor egy pohár vörösbor landolt a szőnyegen? Ahelyett, hogy a mérgelődéssel elrontanád az estét, inkább használj szódabikarbónát. Gyorsan itasd fel a foltot egy papírtörlővel,majd szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Hagyd ott legalább egy órát, hogy a szódabikarbónának legyen ideje felszívni a szennyeződést. Egy óra múlva már csak annyi dolgod van, hogy felporszívózd a maradék port.


Elöltöltős mosógépek




Elöl- vagy felültöltős?

Ezt a rendelkezésre álló hely határozza meg. A felültöltős gépek csupán 40-45 cm szélesek, kisebb helyre ilyet célszerű vásárolni. Tartja magát az a nézet, hogy a felültöltős gépekbe kevesebb ruha fér, mint az elöltöltős modellekbe. Ez azonban ma már nem feltétlenül igaz. Egy kényelmi szempont: a felültöltős modellekbe emelgetni kell a ruhát, kipakolni is nehezebb. Persze vannak olyanok is, akik az elöltöltős modelleket kárhoztatják, mivel „görnyedve” kell ki- és bepakolni a mosnivalót. 

Töltőkapacitás:

Ez az adat mutatja, mennyi ruhát rakhatunk a mosógépbe. Több típusnál a rendszer a ruha súlyának megfelelő vízmennyiséget juttat a gépbe – ez nemcsak a víz mennyiségét, hanem az áramfogyasztást tekintve is jelentős megtakarítást biztosít. A mosógép villamosáram-fogyasztásának nagyjából kilencven százaléka ugyanis vízmelegítésre megy el. 

A mosás hatásfoka:

Minden mosógépen fel kell tüntetni a mosás hatásfokát. Az „A” típusok a legjobb, a „G”-sek a legrosszabb hatásfokkal működő gépek. Az osztályzásnak ma már nem sok értelme van, nem „A” hatásfokú gépet elvétve találni. 

Energiatakarékosság:

Hosszabb távon a különböző energiaosztályú gépeknél több tízezer forintra tehető a víz- és villanyfogyasztásban kimutatható különbség. A gyártóknak ezt a paramétert is kötelességük feltüntetni, az „A+”-tól „G” besorolásig terjedő skálán. Ez az osztályozás – akárcsak a mosás hatásfokára utaló skála - is egyre kevésbé érdekes, hiszen szinte minden mosógép „A” energiaosztályú besorolást kap. 

Programok:

Lehetetlen felsorolni, hányféle program és programvariáns fordul elő a különböző mosógép-típusoknál. A legtöbb háziasszony (háziférfi) csupán négy-öt programot használ. Nekik felesleges a drága és bonyolult berendezésekbe invesztálni. 

A centrifugálás fordulatszáma:

Az egyszerűbb gépek négy–hatszáz, a drágább berendezések nyolcszáz–ezernyolcszáz közti percenkénti fordulatszámmal centrifugálnak. Ha a mosás után teregetünk, mindennek nincs nagy jelentősége, magasabb fordulatszámú berendezést annak érdemes vásárolnia, aki ruhaszárító géppel oldja meg ezt a feladatot. 

Szárítás:

Az elöltöltős gépek némelyike szárító funkcióval is rendelkezik. Azt viszont tudni kell, hogy ezek a berendezések a töltőmennyiség felét tudják szárítani, tehát a mosás végén a ruhák felét ki kell vennünk a


A fémfűtőszálnál háromszor tartósabb kerámia fűtőszál – már minden Samsung mosógépben


 

Jól látható előny a kerámia fűtőszál javára.


A Samsung valamennyi új mosógépét kerámiabevonatú fűtőszállal forgalmazzák, ezzel a megoldással küzd a hazánkban is jelen lévő nemzetközi cég a kemény víz okozta vízkő ellen. A kerámiabevonatnak köszönhetően a fűtőbetét adalékanyagok nélkül is védve van a vízkövesedés ellen. Élettartama akár 10 év is lehet, a megtakarított energia és idő, pedig már rövidtávon is érezhető.




Így lesznek vakítóan fehérek az elszürkült ruhák! -Csodaszerek a konyhából.


Ne költs drága fehérítőkre, ha van otthon egy kevés ecet, só és szódabikarbóna. Eláruljuk, hogyan használd őket! 
A fehér ruhák nagy előnye, hogy a mosásnál vagy a foltok tisztításánál nem kell attól félned, hogy elveszítik a színüket. Ugyanakkor bármennyire is óvod őket, egy idő után - többek között a mosáshoz használt víz ásványianyag-tartalma miatt - elsárgulhatnak és beszürkülhetnek. 
Korábban a hipós áztatás volt a legnépszerűbb módszer a ruhák kifehérítésére, ez azonban roncsolja a textileket, így élettartamuk jelentősen lerövidül. Jobb megoldás a mosószappanos tisztítás, ez viszont csak a foltokon segít, az egész textilt nem teszi fehérebbé. Ugyan az üzletekben számtalan fehérítő kapható, természetesebb és pénztárcakímélőbb megoldásokat találhatsz a konyhádban is. Egy adag szódabikarbóna, egy pohár ecet vagy egy kevés citromlé csodákra képes, ráadásul a mosógépet is óvja. Próbáld ki őket! Klóros fehérítők helyett A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveteken mosás közben makacs foltok jelenthetnek meg, melyek elcsúfítják a ruhákat. Ha lágy fehérítőt szeretnél használni, mely nem hagy foltot maga után, vegyél néhány citromot - ez még olcsóbb is, mint a vegyszeres fehérítők. Mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textileket citromlé és szódabikarbóna keverékébe. Ha ezután kimosod, a ruhák vakítóan fehérek lesznek. 

Ismerj meg még több praktikát és csodaszert.




Ha korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a textileken, eltávolításukhoz szintén vesd be acitrom erejét. Önts egy pohár frissen facsart citromlevet a mosógépbe a pamutpólók és sportalsók mosásának programja alatt. A citromlé természetes fehérítő hatásának köszönhetően eltünteti a foltokat. A vízhez adott, hígított vagy tömény citromlé biztonságos, jól bevált textilfehérítő, ráadásul a ruhák friss illattal kerülnek majd ki a mosógépből. 
Hatékony fehérítés ecettel Egy kisebb adag fehér ruhát egyetlen pohár ecettel ki tudsz mosni. A szürkeségükből is sokat veszítenek az ecet által, ráadásul puhák és friss illatúak lesznek - amennyiben nem ragaszkodsz az erőteljes parfümillatot árasztó ruhákhoz, akár búcsút is mondhatsz az öblítőnek. 
Még több folttisztító praktika. 
Egyszerűen önts a mosógépbe a mosóprogram előtt fél pohár ecetet,majd mosd ki a ruhákat 40°C-on. Szép fehérek lesznek. Ha már nagyon elszürkültek a textilek, először egy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet és másfél liter vizet. Az egészet forrald fel, majd öntsd át egy lavórba, és ebben áztasd a ruhákat egy éjszakán át, másnap pedig mosd ki őket. A nagyon sárga ruhákat a legegyszerűbben úgy fehérítheted ki, hogy egy éjszakára beáztatod 12 rész víz és egy rész ecet keverékébe. Másnap mosd ki őket. Ezzel a módszerrel a foltokat is eltüntetheted. Szódabikarbóna a textilek és a mosógép védelmében Talán sokszor hallottad már, de, ha a szokásos mennyiségű folyékony mosószerhez fél pohár szódabikarbónát öntesz, valóban fehérebb lesz a fehér. Emellett spórolhatsz is vele: a szódabikarbóna meglágyítja a vizet, ezért általában kevesebb mosószer is elég a mosáshoz. Felültöltős mosógépek esetében fél pohár, elöltöltősök esetében negyed pohár szódabikarbóna hozzáadásával fokozható a mosószer fehérítő ereje. 
A kevésbé kényes, de nagyon elszürkült textileken is segít a szódabikarbóna, csupán egy kicsit többre van szükség belőle. A függönyök esetében például kifejezetten ajánlott a használata, a következőképpen. Egy lavórba szórj fél kiló szódabikarbónát, majd oldd fel 10 liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket. Két-három órányi áztatási idő után egyszerűen öblítsd át őket tiszta vízben. A frissen fehérített ruhákat, ha teheted, szabad levegőn szárítsd meg, közvetlen napfény mellett, a napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.
15 hatékony folttisztító Sör
Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni,és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.
7 hatékony fortély izzadságfoltok ellen Ha nem sikerült kimosni
A jó idő kellemetlen, bár természetes velejárója az izzadás. Eláruljuk,hogyan tüntetheted el ruháidról a kínos foltokat.
Alkat kérdése, hogy kit mennyire visel meg a meleg, vagy mennyire izzad,amikor a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, esetleg stresszes helyzetbe kerül. Aki szerencsés, annak nem okoznak gondot az izzadságfoltok sem, aki viszont nem, annak nemcsak egy hatékony izzadásgátlóról kell gondoskodnia, hanem érdemes néhány házi praktikát is a tarsolyában tartania a ruhái érdekében.
A következőkben megismerhetsz néhány olyan fortélyt, mely már nagyanyáink idejében is nagy segítséget jelentett a ruhákon éktelenkedő foltok ellen.Találsz közöttük olyat,melyetbevethetsz kényes anyagok esetében, és olyat is, mellyel a legmakacsabb foltokat is garantáltan eltávolíthatod.Ammónia és aszpirin kényes és kevésbé kényes anyagokhoz.Az ammónia színtelen, szúrós szagú gáz. Vízben jól oldódik,ráadásul kitűnően távolítja el a foltokat, ezért manapság is sok termék tartalmazza. Házilag önmagában az ammóniát mindig vízzel elkeverve használd: selyem-, gyapjú- és spandexanyagok esetében fele-fele arányban vegyítsd vízzel.A kevésbé makacs izzadságfoltok eltávolításához a ruhát mosás előtt kend be 50%-os töménységű, vizes ammóniaoldattal, és kissé dörzsöld össze az anyagot. Ezután elég 40°C-on kimosni a ruhát, és a foltnak nyoma sem lesz.
Ha nincs kéznél ammónia, és a foltot többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, még ne add fel a reményt. Zúzz össze két aszpirintablettát,és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott,egyszerűen mosd ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.
Recept nagyon kényes anyagokhoz A kevésbé érzékeny anyagokat szinte bármelyik praktikával kitisztíthatod. A kényesebb, színes ruhákról a foltokat viszont egy evőkanál denaturált szesz és negyed teáskanál szalicilsav keverékével tüntetheted el. A keverékkel dörzsöldbe a foltot, majd mosd ki a ruhákat mosógépben.
Citromlé és ecet a foltok ellen
A citromlé és az ecet is kiváló folttisztító, és az izzadságfoltok esetén is nagy sikerrel vetheted be őket. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.Citrom helyett ecetet is használhatsz, ezt hasonló módon alkalmazhatod:vízből készült keverék részeként vagy közvetlenül. Utóbbi esetben öntsd a foltra, alaposan dörzsöld át vele, és csak ezután mosd ki a ruhát. Ezzel a módszerrel a dezodor nyomait is eltüntetheted.
Sóval, szódabikarbónával a makacs szennyeződés ellen.
A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen is kiváló: csak oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában. Hasonlóan hatékony szer a szódabikarbóna is. Ha a ruhákat négy evőkanál szódabikarbóna és negyed pohár víz keverékével előkezeled, könnyen megszabadulhatsz a foltoktól. A masszát dörzsöld az anyag izzadságfoltos részébe, majd mosd ki a ruhát. Faggyúból és szódabikarbónából mosószappant is készíthetsz, mely nagy segítségedre lehet a folttisztításban - a színes ruhákhoz csak kevés szódabikarbónát használj. Nézd meg, nagyanyáink hogyan készítették ezt a csodaszert, és hogyan bántak el a makacs szennyeződésekkel.
Az 5 legjobb házi folttisztító receptje Fillérekből kikeverheted!
Borfolt, gyümölcsfolt, zsír vagy olaj okozta szennyeződés? Keverd ki receptjeink alapján házi ellenszereiket!
Nincs az a folt, melyet ne lehetne eltávolítani a kiválóbbnál kiválóbb folttisztítókkal. Csakhogy az üzletekben kapható tisztítószereken kívül házi praktikákkal is megnyerheted a foltok elleni harcot, ráadásul jóval olcsóbban.Nagyanyáinknak ugyanis éppen olyan makacs szennyeződésekkel kellett elbánniuk, mint amilyenek ma is megnehezítik a háziasszonyok életét, csakhogy akkor még nem állt rendelkezésre annyiféle szer, mint manapság. Így aztán nem maradt más, mint többek között az ecet, a mosószappan, a szalicilsav, valamint az ezekből kevert hatékony szerek.Ha utóbbiakat szívesen kipróbálnád, készítsd el őket a következő receptek alapján!
Recept régi foltokra
Hozzávalók:
2 evőkanál mosószer 3 evőkanál ecet 1 liter meleg víz
Ha a foltokat nem tudod azonnal kezelni, azok makacsul beivódhatnak a ruhákba. Az ilyen szennyeződések ellen kitűnő szer készíthető a fenti hozzávalókból. Az alapanyagokat egy kis vödörben keverd jól össze, a foltokat dörzsöld be a keverékkel, és utána - amilyen jól csak lehet - szárítsd meg. Szükség esetén ismételd meg a műveletet. 
Tipp
A foltokat a legjobb azonnal eltávolítani. Hogy a szennyeződés körüli részt kíméld, tegyél a folt alá jó nedvszívó textíliát vagy konyhai papírtörlőt. A folteltávolítót először mindig egy kevésbé látható helyen próbáld ki, így biztosan nem teszed tönkre a ruhát, ha esetleg a szer túl erős az anyaghoz képest.
Házi szer izzadságfoltok ellen
Hozzávalók:
1 evőkanál denaturált szesz 1/4 teáskanál szalicilsav
A kevésbé érzékeny anyagokból az izzadságfoltokat könnyen eltávolíthatod, ha langyos, ecetes vízbe áztatod őket. Ha kényesebb szöveten éktelenkednek izzadságfoltok, akkor a fenti alapanyagokból készült keverékkel dörzsöld be jól a foltokat. A kezelés után hideg vízben alaposan öblítsd ki az anyagot, majd mosógépben mosd ki. A fehér anyagokról az izzadságfoltot gyógyszertárakban kapható bóraxoldattal távolítsd el. 
Ismeretlen eredetű foltokra Hozzávalók: 
4 evőkanál szalmiákszesz 4 evőkanál borszesz vagy denaturált szesz 1 evőkanál só
Gyakran előfordul, hogy egy foltot valaki már csak jóval azután vesz észre a ruhán, hogy emlékezne rá, honnan is került oda. Az ismeretlen eredetű foltokat pedig a legnehezebb eltávolítani - kivéve akkor, ha rendelkezésre áll az a nagyszerű folteltávolító, melyet a fenti hozzávalókból keverhetsz. Az elkészített keverékkel dörzsöld alaposan a foltot addig, amíg egészen elhalványodik. Ezután hideg vízben öblítsd át a ruhát, majd mosógépben mosd ki. Faggyúból és szódabikarbónából mosószappant is készíthetsz, mely nagy segítségedre lehet a folttisztításban - a színes ruhákhoz csak kevés szódabikarbónát használj. Nézd meg, nagyanyáink hogyan készítették ezt a csodaszert, és hogyan bántak el a makacs szennyeződésekkel.
Gyümölcs és gyümölcslé okozta foltok ellen 
Hozzávalók:
5 evőkanál szalmiákszesz 5 evőkanál író néhány csepp citromlé
Gyakran már az is segít, hogy a gyümölcsfoltokat denaturált szesszel dörzsölöd át. Ha így mégsem tüntethető el a folt, akkor szerezd be a fenti alapanyagokat, és keverj belőlük folttisztítót. A szalmiákszeszt először kevés vízzel melegítsd fel, és ezzel kezeld a foltot. Ezután keverd össze az írót néhány csepp citromlével, és a foltot egy éjszakán keresztül ebben áztasd. Másnap mosd ki, és a foltnak nyoma sem lesz. 
Tipp A folteltávolítót mindig körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva dörzsöld az anyagba, hogy lehetőleg ne maradjon hátra szegély.
Általános foltbenzin 
Hozzávalók:
250 ml 90%-os alkohol 100 ml szalmiákszesz 10 ml mosóbenzin - festékboltokban kapható
Az alkoholt, a szalmiákszeszt és a benzint keverd össze, és töltsd egy jól zárható üvegbe. Szükség esetén tegyél belőle egy puha ruhára, és ezzel dörzsöld be a foltot. Ezzel a keverékkel a legmakacsabb foltokat is eltávolíthatod. A speciálisan tisztítási célból előállított mosóbenzinnel azonban vigyázz, mert tűzveszélyes, és könnyen lángra lobbanhat. A gyermekek elől gondosan zárd el!




Gondolkozz és vásárolj! - Mosógép vásárlás előtt


A globális és multinacionális világ árudömpingje szükségszerűen magával hozta egy új vásárlási magatartásforma kialakulását. A Tudatos Vevő vásárlás előtt tájékozódik, mérlegel, és dönt. Ebben segítenek a különböző sajtóorgánumok, különös képen a Budapesti Piac lapcsalád kiadványai. Új rovatunkkal szeretnénk megkönnyíteni a vásárlás előtti mérlegelést.

4 alapelv és sorrend háztartási gépek vásárlása előtt




1. Árak, pénztárcánk szabta lehetőségek: Ebben a tekintetben tűzzünk ki egy maximumot, melyet alkalom adtán meg tudunk fejelni egy 10%-os biztonsági tartalékkal. 
2. A márkák összehasonlításában célszerű a jól bevált és ismert termékekhez ragaszkodni, de mindenképpen meg kell vizsgálnunk szemrevételezéssel, tapogatással a kiválasztott termékek anyagát, minőségét, tartósságát. Figyeljünk arra, hogy milyen funkciókra van szükségünk, mert ez rendkívül drágítja a készüléket. 
3. Energia címke: Erre tüntetik fel a termék energiafogyasztását. A kategóriák közül a legmagasabb az A++, A+, A mindhárom kiváló, energiatakarékos osztály. Ennél alacsonyabb kategóriákban a fogyasztás már jelentősen eltér és drágul a használat. 4. Külső megjelenés: A termék mennyire passzol a lakás többi tárgyaihoz, bútorzatához stb... 

Ár és minőség összehasonlítás: Mosógép


Először is a konyhai eszközöket vesszük górcső alá, azon belül is a mosógépeket. Árak tekintetében széles a kínálat, 50 ezer forinttól egészen a 600 ezer forintos gépekig kínálnak termékeket. Az árak attól függően változnak, hogy az adott gép milyen anyagok felhasználásával készült, milyen programlehetőségekkel bír, milyen plusz funkciói vannak, mennyire energiatakarékos. Otthoni használatra nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb megoldás, de az sem biztos, hogy a legolcsóbb annyira rossz lenne. A mosógép méret kiválasztásánál két dolgot vegyünk figyelembe: 1.) hol szeretnénk elhelyezni a készüléket. Előtte mérjük le a helyet, hogy lehetőleg beférjen Az elöltöltős mosógép méret 60 x 85 x 60 cm a felültöltősé 40 x 85 x 60 cm. 2.) Milyen gyakran mennyi ruhával töltjük meg. 

Szempontok mosógépvásárláskor!




1. Programválasztás: Mennyire kezelhetőek könnyen az egyes típusok, beállítások, programok nyomon követése stb... 
2. Centrifugálás: Minél nagyobb a fordulatszám, annál kevesebb víz marad a ruhákban mosás után. Alacsony fordulatszámon a kényes ruhák is centrifugázhatók. Ezért jó az állítható fordulatszám. 
3. Zajszint: Főleg társasházi lakások esetén, éjszakai használatnál fontos figyelembe venni, hogy mennyire dolgozik zajosan a készülék, mosásnál és centrifugálásnál. 
4. Kiegészítő funkciók, gombok: A legjobban drágítják a készüléket, ám a mosás milyenségét a legkevésbé befolyásolják 
5. Befogadóképesség: Egyszerre hány kilo ruhát tudunk kimosni. Egyszerre minél többet, annál gazdaságosabb a készülék 
6. Fogyasztás: Két nagy csoportot kell figyelembe venni, az áram, valamint a vízfogyasztást. Minél alacsonyabb, annál olcsóbb a működtetés. 7. A készülék ára: Rengeteg összetevője van, mely megszabja a termék árát, a kijelzőtől, a dizájnelemekig. 
Összehasonlító táblázat* 

ZanussiWhirpoolIndesitFagor
TípusZWG5105AWO/D 43135IWDE 71453SF-3611
ProgramválasztásProgramlefutási kijelző Forgatógomb (4)Programlefutási kijelző Forgatógomb (4)Programlefutá s kijelző,Forgatógomb (4)Interaktív LCD kijelző,forgatógomb (5)
Centrifugálás(for/perc)400-1000 (4)1000 (2)1200-1400 (5)1100 (3)
Zajszint (dB) Mosásnál Centrifugálásn ál(5)
56
65
(3)
58
74
(2)
58
80
(4)
57
74
Kieg. FunkciókKésleltetett indítás (2)Állítható vízhőmérséklet,késleltetett indítás (3)Késleltetett indítás,szárítás (3)Szárítás,késleltetett indítás (3)
Kieg. GombokCentrifuga ford.szám,előmosás,extra öblítés (4)Öblítőstop, intenzív öblítés,Energiatakarékos mosás (eco),előmosás (5)szárítás,centrifuga ford.szám (4)Vasaláskönnyítő,Extra öblítés,Turbo Time Plus(5)
Befogadó képesség(Kg)6 (4)5 (4)7 (5)6 (4)



*Az egyik nagy kereskedelmi áruház eladója szerint összehasonlítottuk a négy legjobban fogyó márkát. Ezek közül két 100 ezer forint alatti típust, valamint két ezen árkategória felettit vettünk figyelembe. Mindegyik figyelembe vett kategóriában zárójelben 1-5-ig értékeltük gyártó által feltüntetett paramétereket. 

Hasznos tippek mosógép használatához




  • Dobrögzítés eltávolítása: Új mosógépek dobját csavarral rögzítik a szállítás miatt. Ezt otthon nekünk kell eltávolítani. A legtöbb meghibásodás oka, hogy a vevő megfeledkezik erről. A javítás ilyen meghibásodás esetén nem garanciális. 
  • Zajcsökkentő szivacs: Kereskedelmi forgalomban kapható kifejezetten erre a célra készített rezgéscsillapító szivacs. De egy méretre vágott használt polifom is megteszi. 
  • Várjunk amíg összegyűlik a megfelelő mennyiségű ruha. Vigyázzunk, ne tömjük tele a mosógépet, mert az a ruhát és a készüléket is tönkreteheti! 
  • Havonta, kéthavonta tartsuk karban a készüléket. Tisztítsuk ki a mosópor adagolót, járassuk át tiszta vízzel a mosógépet 
  • A mosógép vízbetáplálása elé építsünk be vízszűrőt, amely megvéd a vízkövektől, ezáltal a gép élettartama jelentősen megnő.


Ha a gyapjúholmit rosszul mostuk ki




Áztassuk langyos vízbe,amelyhez egy kevés finom hajsampont tettünk .Gyakran ez az eljárás olyan rugalmassá teszi a szálakat,hogy a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját .A kísérlet megéri A rég nem használt gyapjú nadrágok,szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk a következőképpen: finom mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot,többször öblítsük,majd az utolsó öblítővízbe egy előre elkészített oldatot öntsünk .Egy kávéskanál zselatint oldjunk fel,hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szűrjük az öblítővízbe .A vasalásnál a ruhadarabot vizes ruhán gőzöljük fel



Ha sok hab képződik




A mosógépbe szórjunk a habra egy kevés sót, lecsillapodik.


3+1 tipp mosógéped védelmére




1. A mosógépnek is kijár a mosás!


Félévente legalább egyszer csinálj egy tisztító mosást. Tölts 1 liter ecetet a mosógép adagolójába, és indíts el egy minimum 90 °C-os programot, természetesen ruha nélkül. Amikor a gép már felmelegítette a vizet, állítsd meg, és hagyd egy órát dolgozni az ecetet. Kiváló vízkőoldó hatásának köszönhetően a mosógép dobja is kívül-belül csillogni fog. Ha irtózol az ecet szagától, egy sima mosószeres mosás is megteszi – szintén ruhák nélkül. Extra tipp: sokan még az öblítőhöz is adnak ecetet, mert kiválóan megőrzi a ruhák színét. 

2. Mosószer- és öblítőtartály-karbantartás


Ha fekete elváltozást látsz a mosógép adagolójában, akkor valószínűleg fekete penésszel van dolgod. Ha magas hőfokon elindítasz egy hipós, fertőtlenítőszeres mosást, akkor könnyen megszabadulhatsz ettől a kellemetlen betolakodótól. Sok mosógépnek már kivehető az öblítőadagoló tartálya, így előbb kézzel is letisztogathatod a kényes helyeken. Erre a célra használj egy kiszanált fogkefét vagy mosogatószivacsot. Érdemes figyelned arra, hogy egy ilyen tisztító jellegű átmosás után csakis fehér ruhákat moss először, hiszen a hipó foltot ejthet a ruháidon. Extra tipp:csökkentheted a penész kialakulásának esélyét, ha minden mosás után nyitva hagyod picit az adagolótartály fiókját. 

3. A mosóporokban található foszfát is lerakódhat a gépben. Vásárolhatsz ugyan méregdrága tisztítószereket (ezek is nagyon jól működnek), de a zsíroldó vagy a trisó olcsóbb megoldást ajánl. A már ismert módszert vesd be: ruha nélkül indítsd el a programot, majd ha végeztél, élvezd a csodás eredményt! 

3+1. A szűrőről se feledkezz meg!


A mosógépnek szűrője is van, amelyben – a tisztítás jutalmául – rég elveszett kincsekre bukkanhatsz, tehát néha érdemes kitisztítani ezt is: nyisd ki, hagyd, hogy a víz kifolyjon, majd örülj a megtalált fülbevalóknak, gomboknak és csatoknak. Ha ezt elmulasztod, akkor a vízpumpa – és egyben a mosógéped – látja ennek kárát. 

Így moss energiatakarékosan!


  • Az energiatakarékos program lényege, hogy a mosógép 60 °C-os helyett 40 °C-os vízzel dolgozik, így az energiafogyasztásért javarészt felelős vízmelegítést jelentősen csökkentheted. 
  • Azzal, ha teletömöd vagy épp fél adag ruhával indítod el a gépet, nem teszel jót sem magadnak, sem a környezetnek. A túl sok ruha csökkenti a mosóhatást, míg a túl kevés szennyessel vizet és energiát pocsékolsz. 
  • Ha módodban áll, ne centrifugázd a ruhákat, hanem teregess a szabadban. A tiszta holmik tökéletesen megszáradnak így is – és kevesebb dolgod lesz a vasalással, hiszen nem gyűrődnek össze a centrifugálás során.





Hasznos tanácsok




Alapismeretek:




1.A szennyes szétválogatásánál mindig vegyük figyelembe a ruha címkéjén feltűntetett mosási hőmérsékletet! Nincs annál bosszantóbb, ha a kedvenc ruhadarabunk összemegy két méretet. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy a címkén alacsonyabb tisztítási hőmérsékletet tűntetnek fel a gyártók, mint amennyit az anyag valójában kibír. A túl alacsony hőmérsékleten nem mindig lehet tisztára mosni a szennyest. A válogatást általában színek szerinte rendezzük: színes, sötét, fehér. A fehér ruhák mosásához kapható fehérítőt ajánlatos a dobba tenni mérőkupakba, ugyanis a mosógépekben erre a célra fenntartott rekesznek az a hátránya, hogy a mosásnál nem jön ki rendesen a fehérítő, így a következő mosásnál foltot hagy a színes ruhákon. 
2.Az egyes textíliák első mosásnál színt engednek. A nagyon rikító színes ruhákat ajánlatos első alkalommal áztatni, majd utána külön kicentrifugázni. 
3.A különböző típusú anyagokat eltérő módon kell mosni és szárítani. Alapvetően két csoportba sorolhatjuk az anyagokat: mesterséges textíliák és természetes textíliák. A mesterséges anyagon csoportjába rengeteg különféle textília tartozik, mindegyik saját, egyedi jellemzőkkel bír. A főbb csoportok: szintetikus anyagok: Ilyen például az akril és a polamid. Erős, nem gyűrődő anyagok, de nem szívják fel a nedvességet, ezért könnyen feltöltődnek elektromossággal. Ugyanakkor szintetikus anyagokat könnyű mosni és gyorsan szárad. Viszkóz: Nagyon sokféle alakban találkozhatunk vele. Némely változata minőségében hasonlít a pamuthoz: bírja a magas hőmérsékletet, de van olyan viszkóz ruha is, amely maximum 40 fokon mosható. A viszkóz kinyúlik, amikor nedves lesz, erre érdemes odafigyelni, ha ilyen ruhát szárítunk, a legjobb, ha fektetve történik a szárítása. 

4.A természetes anyagok:

Pamut: gyakran használt tartós anyag, ami jól bírja a durva kezelést, tisztítása is, 60-95 fokon hatékony. Az első mosás alkalmával legtöbbször egy kicsit összemegy. Len: Mosás során több odafigyelést igényel, mint a pamut. Nem mosható 60 foknál magasabb hőmérsékleten. Akárcsak a pamut,a len is összemegy mosásban. A len az egyedüli olyan anyag (feltéve, ha 100%-ban len), amelyik törik, és nem gyűrődik. Gyapjú: Nagy odafigyeléssel kell mosni, maximum 40 fokon, centrifugázni pedig alacsony fordulatszámon lehet. Selyem: finom anyag, amelyet maximum 40 fokon lehet mosni. 

5.Meghosszabbíthatjuk a ruháink élethosszát, ha a mosásnál is megkíméljük őket. Centrifugázni maximum 700 fordulatszámon érdemes. 

6.A legtöbb anyag mosható gépben, de csak akkor lesz tökéletesen tiszta a ruhanemű, ha a ruha anyagának és szennyezettségének megfelelő programot választjuk. Az erősen szennyezett mosnivalóhoz válasszunk intenzív programot. A törülközőket, ágyneműt, konyharuhát 70 fokon érdemes mosni. Centrifugázni pedig lehet 900 fordulatszámon is. Fontos, hogy a zsíros konyharuhát ne tegyük össze a ruhaneműkkel, mivel a kioldódó zsírfoltot hagy a ruhán. 

7.Sok pénzt spórolunk meg, ha a mosógépet teljes adaggal töltjük meg, és nem indítjuk el fél adag ruhával. A mai mosógépeket 4-5 kg ruhára vannak méretezve. Viszont vigyázzunk arra is, hogy ne töltsük túl mert a motor túlmelegszik, és tönkre megy. 

8.A nejlonharisnyákat érdemes kézzel kiöblíteni. Ne tegyük a mosógépbe, mert pillanatok alatt tönkre megy. 

9.A kényes darabokat tehetjük mosóhálóba. A mosóháló egy zippzárral, vagy madzaggal zárható nejlonháló, amibe berakhatjuk a melltartót, selyem boxereket, csipkés hálóinget. A mosóháló óvja aruhát, miközben mozog a dobban, és óvja a dobot is, például a kiszabaduló melltartó- merevítőtől,ami sérülést okozhat. 

A megfelelő tisztítószer:



1.Többnyire ízlés dolga, hogy a rengeteg különböző márkájú mosószer közül melyiket választod. Ha érzékeny vagy a vegyszerekre, vagy allergiás, érdemes a mosógépen extra öblítést beállítani. 

2.A megfelelő mennyiségű mosószer használata fontosabb, mint gondolnánk. Ha túl sokat adunk a ruhákhoz, attól nem lesznek tisztábbak. Ellenkezőleg, a mosószer benne marad a ruhákban, ami irritálhatja a bőr, és allergiát okoz. Mindenekelőtt olvassuk el a csomagoláson jelzett mennyiséget. Növeljük vagy csökkentsük a mosószer mennyiségét annak függvényében, hogy éppen mit mosunk, mennyire koszosak a ruhák, illetve mennyire kemény a víz. 

3.Az öblítőt azért használjuk, hogy ruháink puhák legyenek, és illatosak. A német, osztrák gyártmányú termékekből kevesebbet kell a ruhákhoz rakni, viszont az illat sokkal tovább megmarad, mintha az azonos, magyar terméket használtuk volna. 

4. A mosáshoz érdemes mérőkupakot használni, így mi szabályozhatjuk a mosószer mennyiségét. Figyelem: A német és osztrák mosószerekből nem kell annyit tenni, mint a magyar mosószerből, mert erősebb a koncentrátum. Valami oknál fogva, ugyanazzal a terméknévvel, teljesen más minőségben kerül a polcokra Németországban vagy Ausztriában. Ezért is részesítjük előnyben ezen országok termékeit, mert sajnos az itthoni minőség gyengébb. 

Tippek, praktikák mosáshoz




Mosógép penész



A mosógép öblítő és mosószer adagolójában gyakran üti fel a fejét a fekete penész, aminek eltávolításával sokan bajlódnak. A probléma elsősorban arra vezethető vissza, hogy nem fordítunk elegendő időt a háztartási gépünk tisztítására, karbantartására. Egy kis odafigyeléssel a fekete penésztől is könnyen megszabadulhatunk. Mit is kell ennek érdekében tenni? A mosógépben, elsősorban annak mosószer-adagolójában megjelenő, spórákkal szaporodó feketepenész miatt sokan bosszankodnak. A penész elterjedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy a manapság használatos mosószerek és öblítők többsége kímélő, azok nem tartalmaznak fertőtlenítőszert, ráadásul sokan alacsony, 30-40C°-on mosnak, így a baktériumok nem pusztulhatnak el, sőt, a párás környezet hatására szaporodnak. Éppen ezért érdemes néha üresjáratban, hypóval, vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel, magas hőfokon elindítani a mosógépet – ügyeljünk arra, hogy a fertőtlenítő mosás után első körben fehér szennyest mossunk, előfordulhat ugyanis, hogy a hypós víz egy része bent marad a gépben, ami a színes ruhákat kifakíthatja. A mosószer-adagoló tisztításakor távolítsuk el az adagolót, és mosószerrel, hypóval dörzsöljük át a tartályt. Az adagoló belső részéhez legegyszerűbben fogkefével, vagy üvegmosó kefével lehet hozzáférni. Ezen kívül érdemes minden mosás után az adagolót, illetve felülnyitós mosógépek tetejét nyitva hagyni, hogy az kiszellőzhessen, megszáradhasson, a penész ugyanis párás környezetben gyorsabban szaporodik. 

Mosógép




  • A mosógépet teljesen fel kell tölteni. A mosógép áram-felhasználása összefügg a töltöttségi állapottal és ezzel ugyancsak összefügg a vízfelhasználás. Ha a teljes feltöltést választjuk, akkor havonta ezzel 15-20 kWh villamos energiát tudunk megtakarítani. 
  • Minden mosás után ki kell mosni a mosószer- és öblítő adagolót, mert a nyílásokba (amelyeken keresztül a víz bemossa a gépbe az öblítőt) hajlamos eltömődni. 
  • Mosógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos programmal is rendelkezik. 
  • Minden mosás után nyitva kell hagyni a mosógép ajtaját és a mosószer-, valamint az öblítő adagolót, hogy kiszáradhasson, s csak ezután szabad becsukni. Ezzel elkerülhetjük a penész megjelenését. 
  • Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hőfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható. 
  • 3-4 havonta nagyobb karbantartás is szükséges. A bemenő és kifolyó víz szűrőjét ki kell tisztítani, mivel a vízből a szilárd szennyeződés és a vízkő lerakódik a szűrőre, illetve a kifolyó vízből szöszök rakódnak le, s eltömik a szűrőt. 
  • Általában nincs értelme túlzott fordulatszámra állítani a centrifugát. Ha 1200 helyett 800 fordulatszámmal végzi feladatát a készülék, egyharmaddal kevesebb energiát használ. Más a helyzet, ha mosást követően a ruha nem a szabad levegőn, hanem szárítógépben szárad. 
  • A forgódobos mosógép vásárlásakor el kell dönteni, hogy elöl- vagy felültöltős gépet vásárolunk-e. A választást döntően a rendelkezésre álló hely határozza meg. Az elöltöltős gépekhez több hely kell, éppen az előrenyíló ajtó és az elölről történő adagolás miatt. Ha nagyon kevés hely van, akkor a 40-45 cm szélességű felültöltős gépek célszerűbbek. 
  • A ruhák főzésére, 95 C-on történő mosására csak egészen kivételes esetekben lehet szükség. 
  • Célszerű a mosógéphez fékezett habzású mosóport, és kézi mosáshoz kézi mosószert is vásárolni. 
  • A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indíts hatvan fokos, kímélő programot, s önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer! Az automata mosógép energiafogyasztásának a 80-90%-át a vízmelegítés teszi ki. 
  • Használja ki a mosódob teljes befogadóképességét. A normál mosógép áram- és vízfogyasztása független attól, mennyi ruhát rak a mosógépbe: fél töltetnél ugyanannyi áramot és vizet elfogyaszt, mintha a mosódob tele lenne. 
  • Vannak készülékek, amelyek ötvözik a mosó és szárítógépet. Ezek a kombinált mosó-szárítók nagyon sok áramot fogyasztanak, sokkal többet, mint a két készüléktípus külön. 
  • A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hőmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná. 
  • Ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használja, amikor tele van, jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását. 
  • A mosógépet lehetőleg a névleges kapacitásra kell megtölteni, tehát célszerű teljes adag mosnivalót összegyűjteni. 
  • A legtöbb esetben a 30-40 C-os mosás tökéletes eredményhez vezet, lényegesen kevesebb energia felhasználásával. 
  • Mosógép a víz felfűtéséhez használja a legtöbb áramot, ezért mosson alacsonyabb hőfokon, mondjon le az előmosásról és válasszon energiatakarékos, vagy rövidprogramot. Ezzel akár az áramfelhasználás egyharmadát is megtakaríthatja. A normál szennyezettségű ruha már 60 C-on is tiszta lesz, ezen a hőmérsékleten már a baktériumok is elpusztulnak. 
  • A mosószer adagolásnál a feltüntetett ajánlott mennyiségnél ne használjunk többet! Ez egyaránt fontos a környezet és a pénztárcád kímélése szempontjából! 

Mire ügyeljünk a mosógépnél?



Időnként tisztítsuk ki a mosógépet. Töltsünk fel langyos vízzel, öntsünk belel négy liter ecetet. Forgassuk végig az egyik programot. Az ecet feloldja a vízkövet és leszedi a mosópormaradékot. A mosógép elé, lábunk alá tegyünk száraz gumiszőnyeget, ezzel megelőzhetjük a balesetet. Szakadt ruhát, fehérneműt ne tegyünk a mosásba, mert tovább szakad. ( Ha lehet azonnal javítsuk meg, nem érdemes gyűjtögetni.) Az erősebb szennyeződés körüli részeket férceljük körül. Ez kézi mosásnál nagyon fontos, mert nem kell mindenütt erőteljesen dörzsölni a ruhát. Gépi mosásnál: az erős szennyeződésre kevés vízzel tegyünk külön áztatóport, és úgy tegyük a gépbe. Az újonnan vásárolt fehérneműt első használat előtt mossuk ki, mert a gyártásnál olyan anyagok maradnak benne (apretura), amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás tüneteket okozhatnak. Csak külön mossuk! Új harisnyát a felvétel előtt mossuk ki, tartósabb lesz. Mielőtt a gépbe tennénk az ingeket, finom festőecsetet mártsunk hajsamponba, kenjük be az ing erősen szennyezett gallérját és kézelőit. Ha a gallér megsárgult, dörzsöljük be erősen krétával. A kréta oldja a zsírt, a szennyet könnyebb eltávolítani. Ezt többször megismételhetjük, ha a gallér már nagyon megsárgult. Ecetből és szódabikarbónából keverjük pépé, mosás előtt kenjük fel a gallérra. Ezzel mindenféle makacs szennyeződést eltávolíthatunk. Ha a férfiingben a gallérmerevítő mosáskor benne marad rendszerint meggörbül. Vizes ruhán gőzöljük át, kiegyenesedik. Hogy ne legyen többé pehely az anyagon.

A kordbársonyt többször váltott vízben óvatosan nyomkodva mossuk és lassan szárítsuk meg. Még nedvesen keféljük át ruhakefével. Minden pejhely eltűnik róla. Vigyázat, szálirányba keféljük. Gondosan kihúzkodva, felakasztva, simára szárad. A bolyhos pulóvereket és garbókat mindig bal felükön mossuk, nem ragad rájuk a pehely. Nincs pehely a ruhán, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk. Ha a centrifuga filtere mellett és alatt pelyhek vannak, tisztítsuk ki, különben tönkremegy. Nagyon érzékeny, pelyhes vagy bolyhos ruhát öreg párnahuzatban rakjuk a gépbe. A mosógép szűrője nem tömődik el. A cipzárat mosás előtt húzzuk fel. A fémcipzár elszakíthatja a többi ruhát, a műanyag cipzár pedig tönkremegy.

Hogy a mosott ruha lágy és illatos legyen.

Az utolsó öblítővízbe tegyünk egy csésze ecetet. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb öblítő szer. Kézi mosásánál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket. Ha 4 literenként egy kávéskanál keserűsót (glaubersót) teszünk az öblítővízbe, megakadályozzuk a színes ruha kifakulását vagy elszíneződését. Ha a pulóvert és a tréningruhát kézzel mossuk, az utolsó öblítővízbe haj öblítő szert keverjünk (1 evőkanálnyi elég), szép fényt kap tőle. A gyapjúpulóver utolsó öblítővizébe néhány kanál glicerint tegyünk. Ettől a pulóver puha lesz és nem irritálja a bőrt.

Ha a gyapjúholmit rosszul mostuk ki.

Áztassuk langyos vízbe, amelyhez egy kevés finom hajsampont tettünk. Gyakran ez az eljárás olyan rugalmassá teszi a szálakat, hogy a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját. A kísérlet megéri. A rég nem használt gyapjú nadrágok, szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk a következőképpen: finom mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot, többször öblítsük, majd az utolsó öblítővízbe egy előre elkészített oldatot öntsünk. Egy kávéskanál zselatint oldjunk fel, hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szűrjük az öblítővízbe. A vasalásnál a ruhadarabot vizes ruhán gőzöljük fel.

Hogy a fehér gyapjúholmi ne sárguljon meg.

Kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tároljuk. 

Hogyan frissítsük fel a tollpárnát?



Forgassuk meg néhányszor centrifugában, de vigyázzunk, nehogy az angin lyukas legyen, és a toll kirepüljön. Tegyük a napra, ez egyébként is frissít. Feldúsíthatjuk a tollpárnát vagy a paplant, ha felnyitjuk a huzatát annyira, hogy a nyíláson a hajszárító csöve beférjen. 5-6 percig fújjunk meleg levegőt a toll közé,kétszeresére nő a párna vagy a paplan. 

Hogy a munkaruha tiszta legyen.



A mosóvízbe egy fél csésze szalmiákszeszt keverjünk. 

Ha sok hab képződik.



A mosógépbe szórjunk a habra egy kevés sót, lecsillapodik. 

Hogyan kezeljük a megsárgult fehérneműt?



Visszanyerik eredeti színűket, ha a mosás és az öblítés után a sárgult felületeket sóval alaposan beszórjuk, és árnyékban szárítjuk meg. A megsárgult kézimunkák, finom vászonfélék ismét kifehérednek, ha mosás előtt aludttejben áztatjuk. A fehér függöny - főként, ha műanyag - a hosszan tartó használat után megsárgul és bármivel kezeljük, mossuk, nem lesz többé kifogástalanul fehér,. Főzzünk egy jó erős teát, annyit, hogy a (frissen mosott) függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tea lébe, forgassuk át egy (tiszta és jól lecsiszolt) fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük ki, és fél szárazon akasszuk a helyére. A mindig divatos, szép drapp függönyünk lesz. Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe egy negyed citromot. 

Hogyan tisztítsuk a bársonyt?



Simítsuk ki az anyagot, a bársony szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gőzölgő víz fölé, amelybe előzőleg néhány csepp szalmiákszeszt tettünk. Jól keféljük ki, és a fonákján a bársonynak megfelelően - vasaljuk ki. A bársonyt kétféleképpen vasalhatjuk:
  • az anyagot szálas oldaléval tiszta ruhakefére tesszük, nedves ruhát teszünk rá és azon keresztül gőzöljük át a bársonyt
  • a vasalót felállítjuk (kitámasztjuk) nedves ruhát borítunk rá és amikor már jól gőzölög, a bársonyt fonákjára fordítva végighúzzuk rajt. Közben a színén - szálirányban - keféljük a ruhakefével. Az elő törő pára szépen felemeli a bársony szálait. Csak nedves ruhával dolgozzunk, mert a víz foltot hagy a bársonyon. A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy - hígított - szalmiákszeszbe mártott - ronggyal finoman áttöröljük, utána - szálirányban - alaposan kikeféljük. A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban - átdörzsöljük. Ezután a ruhát alaposan ki kell szellőztetni, hogy a hagymaszag elillanjon. A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzzunk egy régi nylonharisnyát. 

Hogyan kezeljük a bőr holmit?



Az ablaktörlő szarvasbőrt ha megkeményedett, öblítsük ki langyos vízben, amelybe előzőleg egy evőkanál kenőszappant kevertünk. A megkeményedett bőrkesztyűt ismét lággyá tehetjük, ha az öblítővízbe egy evőkanál olíva olajat keverünk. Egy kevés ecet vízzel keverve, hajlékonnyá teszi a kitisztított bőrkesztyűt. Ha a vékony bőrkesztyű erősen szennyezett, áztassuk benzinfürdőben egy óra hosszat, majd tiszta benzinben újból nyomkodjuk át, - különösen a piszkos részeket - ezután puha ruhába csavarva itassuk fel a benzint, húzzuk fel a kesztyűt a kezünkre, és addig dörzsöljük, míg megszárad. A szarvasbőr kesztyűt mosószeres vízben nyomkodjuk át, majd öblítés után alkoholban pihentessük egy ideig. Száraz ruhával itassuk fel és s kezünkre húzva formázzuk újra, majd ügyesen lehúzva, kiigazgatva szárítsuk meg. A félbőrkabátot - ha fényét vesztett, piszkos - lenolajjal töröljük át. Minden újabb szennyes részt, tiszta (csak olajos) ronggyal kezeljünk. Könnyedén töröljük át. Ha így jártunk el, megtartja rugalmasságát. A felső bőrkabátot, illetve az irhaféleségeket a tisztítóban hozassuk rendbe, nem érdemes otthon kísérletezni vele. A hasított bőrtáskákat, szatyrokat ugyanúgy tisztíthatjuk, mint a szarvasbőr kesztyűt. A bélést, ha lehet fejtsük ki, külön mossuk ki. Az átnedvesedett béléstől foltos lehet a bőr! Ha csak béléssel együtt tisztíthatjuk, inkább samponos szivaccsal való átdörzsölést válasszuk. Tiszta, meleg vízbe mártott, kicsavart szivaccsal itassuk fel a habot. Ne szárítsuk napon vagy kályha mellett! 

Hogyan nedvesítsük be a vasalásra kész ágyneműt?



Két, alaposan benedvesített törülközővel együtt tegyük be a centrifugába, kapcsoljuk be, s addig forgassuk míg a ruha kellően nedves lesz. 

Ha gyorsan akarunk vasalni.



Feszítsünk a vasalódeszkára egy vastagabb alufóliát, és tegyünk rá egy durva pamutanyagot. A vasaló ezt a réteget is átmelegíti, így az alul keletkezett hő elősegíti a vasalást. Ha a vasalókendőt kikeményítjük a vasalás hatásosabb lesz, a kendő pedig tovább marad tiszta. 

Hogyan vasaljunk hímzést?



Hímzéssel lefelé helyezzük a darabokat egy frottír törülközőre és így vasaljuk ki. A hímzések közötti részecskék is simák lesznek. 

...s még néhány tipp.



Ha a vasalás közben a fehér vászonfélét megperzseltük a foltot nedvesítsük be, hintsük meg sóval és tegyük ki a napra. Ha megszívta, kiöblítjük. Ha elsőre nem sikerült kétszer-háromszor is megismételjük. (Ne dörzsöljük.) Ha a vasaló kissé megpörkölte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével és hagyjuk így néhány órán át. Utána mossuk ki, a folt eltűnik. Tartósabb a nadrág éle, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk és azon keresztül vasalunk. A kifényesedett szövetszoknyák, nadrágok vagy kabátok szövetére borítsunk nedves vasalóruhát és meleg vassal simítsuk át. A még gőzölgő szövetet ruhakefével gyengéden, s addig ütögessük, míg a szálak közül előtörő pára eltünteti a fényesedést. Hagyjuk a vasalódeszkán megszáradni! 

5 tipp farmernadrág mosásához.



A farmerdivat, a hatvanas évek hippi mozgalmával tört be Európába és azóta töretlen sikernek örvend mindkét nem képviselői között. Íme néhány ötlet farmermosáshoz, hogy kedvenc farmerünket ne csak most, de évek múlva is hordhassuk.
1. Farmer mosása előtt ürítsük ki a zsebeit és fordítsuk ki a nadrágot.
2. Állítsuk a mosógépet hideg hőmérsékletű programra vagy mossuk kézzel a farmerünket. Ne használjunk öblítést!
3. A legtöbb népszerű farmermárkákat gyártó cég már úgynevezett ’avatott technológiát’ használ; ez azt jelenti, hogy a farmer 40 fokon is mosható, anélkül, hogy összemenne. A hordással pedig inkább enged a farmer a tartásából, tehát valamennyivel kényelmesebb lesz a viselése.
4. Mosás után azonnal vegyük ki a vízből a farmert, fordítsuk vissza, és a derekánál fel csipeszelve lógassuk szárítókötélen.
5.Új farmer vásárlásakor előfordulhat, hogy a farmer az első mosás után összemegy (dacára, hogy avatással készült). A pamutanyagok során a szálak átmérője és hossza is módosul a környezet hőmérsékletének és nedvességtartalmának változása miatt. Ha az anyag vizes lesz, a pamutszálak megduzzadnak. Ha az anyag megszárad, a szál “lelohad”, és az anyag csaknem eredeti méretére nyúlik ki. A víz, a hő, a keverés és a szappan (amely a szálak között kenőanyagként hat) megnöveli a zsugorodás sebességét és mértékét. Többszöri mosás-szárítás után az anyag eléri végső méretét, és nem fenyeget bennünket további zsugorodás 










Hasznos tanácsok a mosáshoz



A textilpelenkák használata egyértelműen környezetkímélőbb megoldás, mint az eldobható pelenkák. A mai háztartásokban megtalálható automata mosógépek használatával pedig a mosás nem probléma. A mosás bekészítése és a teregetés is mindössze pár percbe tellik. 
  • A textilpelenkák mosás előtti tárolásához szükséges, a mosások gyakoriságától függően 2 db vagy több műanyag, fedeles vödör. A pisis pelenkákat egy háromnegyed részéig megtöltött vödör enyhén ecetes vízben tároljuk. (10 l vízhez kb 1 dl 15-20%-os ecet) 
  • A kakis pelenkákat lehetőleg külön vödörbe, forró vízzel elkészített ecetes áztató lébe helyezzük. Ha nincs hely külön vödörnek erre akkor akár egy vödörben is tárolhatóak. 
  • Az ecet fertőtlenítő hatású, ezért nem kell és nem is szabad klór tartalmú mosószereket használni. Az ecet környezetbarát tisztítószer. A fertőtlenítő mosószerek nem lebomló anyagok, és esetleg a talajba jutva eltömítik azt, ún. elzsírosodást, elszappanosodást okoznak. A pelenkában a maradványaik pedig irritálhatják a baba bőrét. 
  • A pelenkákat két, három napig tárolhatjuk így. Ha ritkábban mosunk, a második, harmadik napon cserélni kell az ecetes vizet. Nagyobb gyermekeknél, amikor a pisi is már erősebb szagú, az áztatás előtt érdemes tiszta vízben átöblíteni a pelenkát egy kis méretű lavórban. Így az áztatott pelenkák pár nap múlva sem szagosodnak. A kakis pelenkákból a szilárd szennyeződést a WC-be kell eltávolítani, majd a maradék szennyeződést hideg vízzel lemosva lehet a vödörbe helyezni. 
  • Jó ötlet, és házilag is megvalósítható, egy a WC vízcsövére szerelt zuhany, mellyel a szilárd szennyeződést egyszerűen le lehet öblíteni. Egy egyszerű csap és gumicső is megfelel a célra, de a kádban egy vödörbe is öblíthetjük, amit utána a WC-be öntünk. 
  • Mielőtt az áztató vízbe tennénk a Monapel Praktikán a hátsó tépőzárat vissza kell hajtani és a patentokat szét kell nyitni. Mosáskor a vödrökből a pelenkákat rögtön a mosógépbe lehet tenni, az áztató víz leöntése után. Előmosás program után akár más textíliák is beletehetők a mosásba, de ha legalább kétnaponta mosunk, akkor ez szükségtelen, mivel a pelenkák kitesznek egy mosást. A 60 fokon történő mosás elegendő, és takarékosabb. 
  • Ajánljuk a környezetkímélő, lebomló mosószerek használatát, egyrészt, mivel egyes mosóporok összetevői eltömíthetik a pelenka szálait, másrészt mivel ugyanazt, sőt sokszor jobb eredményt érhetünk el használatukkal a környezet felesleges terhelése nélkül. Ilyen környezet kímélő mosószer például a mosószóda. Egy-két kanál mosószóda mosógépbe adása lehetővé teszi, hogy csak feleannyi mosóport használjunk. Így olcsóbb is a mosás, valamint a mosószóda vízlágyító hatású, így kíméli a mosógép fűtőszálát is. 
  • Fehérít és illatosít a mosóprogram utolsó öblítéséhez adott háromnegyed csészényi ecet. A napfény is erőteljesen fehérít, még akkor is, ha éppen felhős az idő. A friss levegőn szárított pelenka fertőtlenítetté és illatossá válik. Érdemes akár felhős vagy hideg időben is egy rövid időre kitenni a pelenkákat a szabad levegőre. 
  • A szövetlágyítók, öblítők olyan bevonatot hagyhatnak a pelenka pamut szálain, amelyek csökkentik annak nedvszívó képességét, és allergiás kiütéseket okozhatnak. Ahol a csapvíz kemény, egy idő után a pelenkák is megkeményedhetnek. A szódabikarbónás vízlágyítás segíthet. 
  • A pelenka külsők élettartamát növeli, ha mosógépben történő mosáskor mosóhálóba helyezzük. A kéz bőrét megóvja a gumikesztyű használata. Ajánljuk minden mosási, és takarítási munkához, amikor valamilyen vegyszert használunk! 
  • A Monapel nadrágpelenkák gyorsan száradnak, és szárításkor nem igényelnek akkora helyet, mint a hagyományos textilpelenkák, így kisebb méretű lakásban sem okoz gondot a teregetés. Nálunk nagyon bevált az úgynevezett körszárító, amelyre fel lehet csipeszelni a pelenkákat, és utána bárhová fel lehet akasztani a szárítót. Egy ilyen szárítóra 10 pelenkát lehet felcsipeszelni. Így megoldható például, hogy újrateregetés nélkül, akár rövid időre is kitegyük a pelenkákat, majd a szobában szárítsuk tovább.


Hírek / Vásárlási tanácsok




Mosógép árak és tudásuk.



Mosógépet vásárolna és tájékozódna? Bemutatjuk, hogy milyen tudással rendelkeznek a különböző árkategóriákban a mosógépek. Cikkünk segít abban, hogy milyen márkát érdemes választani… 

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM




65. 000Ft alatt:



Az úgynevezett alapmodellek is kielégíthetik összes igényünket, mert bármilyen gépe is van az embernek általánosan négy programot fog használni. Akkor miért is fizessünk többet egy mosógépre? Lássuk! 
  • Kisebb szabályozható centrifuga fordulatszám (átlagosan 500 és 1000) 
  • Kímélő mosás program 
  • Kiegyensúlyozó program 
  • Ökoszisztem 
  • Szabályozható mosási hőmérséklet 
  • Fix mosási programok (gyapjú, kímélő, erős, öblítés, stb.) 
  • Energiaosztály: többség A osztály, de B kategória is előfordul 
  • Vízfogyasztás: általában 50 liter felett 
  • Egyszerű, hagyományos mechanika, nem rövid élettartam


    Tanács: Ezek a modellek rendszeres használat mellett nem valószínű, hogy 5 éves kort megélik. Teljes körű garanciájuk sem több általában 1-2évnél, tehát könnyen előfordulhat, hogy amit a gép árából spóroltunk meg, az belekerül a szerelő zsebébe. Akkor javasoljuk az olcsó mosógépet, ha nem mos sokat, nem mos érzékeny ruhákat, amikhez fejlett programok szükséges, nem számít, hogy hangos a készülék és ha nem számít a design. Számoljon azzal is, hogy az olcsó készülékek több vizet és áramot használnak egy mosáshoz, mint a felsőbb kategóriás készülékek.

    Márkák: Whirlpool, Candy, Haier, LG, Hotpoint-Ariston, Fagor, Siemens, Bosch, AEG, Indesit, Clatronic, Beko 

65. 000 és 120. 000 között:



Egy jó középút. Itt már megjelennek plusz kényelmi szolgáltatások és a felhasznált anyagok minősége is több figyelmet kap, ahogy a formatervezés is. 
  • Szabályozható centrifuga fordulatszám, akár 1400 fordulat percenként. 
  • Kímélő mosás program 
  • Kiegyensúlyozó program 
  • Ökoszisztem• Szabályozható mosási hőmérséklet 
  • Energiaosztály: többség A osztály 
  • Időzített indítás, hogy a munkából hazatérve már csak teregetni kelljen 
  • Digitális kijelző, LCD kijelző 
  • Habzásérzékelő 
  • AquaStop 
  • Túlfolyás elleni védelem 
  • Előmosás 
  • Bőséges mosási programok és variációk 
  • Víztisztaság ellenőrzés 
  • Alacsony zajszínt 
  • Jobb anyagok és kidolgozás. A garancia itt már 3 év is lehet. 
Márkák: Whirlpool, Candy, Gorenje, Haier, LG, Hotpoint-Ariston, Fagor, Siemens, Bosch, AEG, Indesit, Clatronic


Tanács: ebben a kategóriában jól jár a vásárló, mert jó az ár/érték aránya ezeknek a mosógépeknek. Igen, több pénzt kell kifizetni érte, de cserébe sokkal megbízhatóbb lesz és jóval takarékosabb is. Jóval kisebb az esélye, hogy a mosógépszerelő zsebébe landoljon spórolt pénzünk. Ruháinkon is érezni fogjuk a különbséget, tisztább érzetet adnak, jobb lesz a tapintásuk és kedvenc darabjainkat is tovább tudjuk majd hordani.

A kényelmi funkciók sem elhanyagolhatóak, nagy kincs tud lenni rohanó világunkban a mosás indításának időzítése. 

125. 000Ft-felett:



Fejlett technológia, újdonságokkal, és sok-sok extrával. 

  • Szabályozható centrifuga fordulatszám, akár 1600 fordulat percenként. 
  • Kímélő mosás program 
  • Kiegyensúlyozó program 
  • Ökoszisztem 
  • Szabályozható mosási hőmérséklet 
  • Energiaosztály: A osztály és A+ 
  • Időzített indítás, hogy a munkából hazatérve már csak teregetni kelljen 
  • Digitális kijelző 
  • Habzásérzékelő 
  • AquaStop 
  • Túlfolyás elleni védelem 
  • Előmosás 
  • Bőséges mosási programok és variációk 
  • Víztisztaság ellenőrzés 
  • Alacsony zajszínt 
  • Jobb anyagok és kidolgozás. 
  • Gőzölés 
  • LCD vezérlés, érintő képernyő 
  • Dob világítás 
  • Ezüstfertőtlenítés 
  • Elektromos ajtónyitás 
  • Töltés érzékelő 
  • Speciális hideg ajtó (UCD) 
  • Akár 9 év garancia (megvásárolható) 
Márkák: Gorenje, Siemens, Bosch, AEG, Miele


Tanács: szinte kifogástalan termékek, amiknek igen borsos ára is lehet. Nem biztos, hogy szükségünk van azokra az extrákra, amiket ezek a gépek nyújtanak. Persze, ha valaki tud ennyi pénzt szánni egy mosógépre, vegyen egyet, mert jó ideig nem lesz panasza rá. 

Felültöltős mosógépek:



A felültöltős mosógépek előnye a helytakarékosság és megállítható mosás közben. Gyakorlatilag mindent tud, amit az elöltöltős mosógépek nyújtanak számunkra, alsó és közép kategóriában. 

  • Szabályozható centrifuga fordulatszám, akár 1600 fordulat percenként. 
  • Kímélő mosás program 
  • Kiegyensúlyozó program 
  • Ökoszisztem 
  • Szabályozható mosási hőmérséklet 
  • Energiaosztály: több A osztály, mint B 
  • Időzített indítás, hogy a munkából hazatérve már csak teregetni kelljen 
  • Digitális kijelző 
  • Habzásérzékelő



Hogy a fehér gyapjúholmi ne sárguljon meg.



Kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tároljuk.


Hogy a mosott ruha lágy és illatos legyen.



Az utolsó öblítővízbe tegyünk egy csésze ecetet. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb öblítő szer. Kézi mosásánál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket. Ha 4 literenként egy kávéskanál keserűsót (glaubersót) teszünk az öblítővízbe, megakadályozzuk a színes ruha kifakulását vagy elszíneződését. Ha a pulóvert és a tréningruhát kézzel mossuk, az utolsó öblítővízbe hajöblítő szert keverjünk (1 evőkanálnyi elég), szép fényt kap tőle. A gyapjúpulóver utolsó öblítővizébe néhány kanál glicerint tegyünk. Ettől a pulóver puha lesz és nem irritálja a bőrt.


Hogy a munkaruha tiszta legyen.



A mosóvízbe egy fél csésze szalmiákszeszt keverjünk.



Hogyan frissítsük fel a tollpárnát?



Forgassuk meg néhányszor centrifugában, de vigyázzunk, nehogy az angin lyukas legyen, és a toll kirepüljön. Tegyük a napra, ez egyébként is frissít. Feldúsíthatjuk a tollpárnát vagy a paplant, ha felnyitjuk a huzatát annyira, hogy a nyíláson a hajszárító csöve beférjen. 5-6 percig fújjunk meleg levegőt a toll közé, kétszeresére nő a párna vagy a paplan.



Hogyan kezeljük a bőr holmit?



Az ablaktörlő szarvasbőrt ha megkeményedett, öblítsük ki langyos vízben, amelybe előzőleg egy evőkanál kenőszappant kevertünk. A megkeményedett bőrkesztyűt ismét lággyá tehetjük, ha az öblítővízbe egy evőkanál olívaolajat keverünk. Egy kevés ecet vízzel keverve, hajlékonnyá teszi a kitisztított bőrkesztyűt. Ha a vékony bőrkesztyű erősen szennyezett, áztassuk benzinfürdőben egy óra hosszat, majd tiszta benzinben újból nyomkodjuk át, - különösen a piszkos részeket - ezután puha ruhába csavarva itassuk fel a benzint, húzzuk fel a kesztyűt a kezünkre, és addig dörzsöljük, míg megszárad. A szarvasbőr kesztyűt mosószeres vízben nyomkodjuk át, majd öblítés után alkoholban pihentessük egy ideig. Száraz ruhával itassuk fel és s kezünkre húzva formázzuk újra, majd ügyesen lehúzva, kiigazgatva szárítsuk meg. A félbőrkabátot - ha fényét vesztett, piszkos - lenolajjal töröljük át. Minden újabb szennyes részt, tiszta (csak olajos) ronggyal kezeljünk. Könnyedén töröljük át. Ha így jártunk el, megtartja rugalmasságát. A felső bőrkabátot, illetve az irhaféleségeket a tisztítóban hozassuk rendbe, nem érdemes otthon kísérletezni vele. A hasított bőrtáskákat, szatyrokat ugyanúgy tisztíthatjuk, mint a szarvasbőr kesztyűt. A bélést, ha lehet fejtsük ki, külön mossuk ki. Az átnedvesedett féléstől foltos lehet a bőr! Ha csak béléssel együtt tisztíthatjuk, inkább samponos szivaccsal való átdörzsölést válasszuk. Tiszta, meleg vízbe mártott, kicsavart szivaccsal itassuk fel a habot. Ne szárítsuk napon vagy kályha mellett!


Hogyan kezeljük a megsárgult fehérneműt?



Visszanyerik eredeti színűket, ha a mosás és az öblítés után a sárgult felületeket sóval alaposan beszórjuk, és árnyékban szárítjuk meg. A megsárgult kézimunkák, finom vászonfélék ismét kifehérednek, ha mosás előtt aludttejben áztatjuk. A fehér függöny - főként, ha műanyag - a hosszan tartó használat után megsárgul és bármivel kezeljük, mossuk, nem lesz többé kifogástalanul fehér,. Főzzünk egy jó erős teát, annyit, hogy a (frissen mosott) függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tealébe, forgassuk át egy (tiszta és jól lecsiszolt) fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük ki, és félszárazon akasszuk a helyére. A mindig divatos, szép drapp függönyünk lesz. Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe egy negyed citromot.



Hogyan nedvesítsük be a vasalásra kész ágyneműt?



Két, alaposan benedvesített törülközővel együtt tegyük be a centrifugába, kapcsoljuk be, s addig forgassuk míg a ruha kellően nedves lesz.



Hogyan takarékoskodjunk? - Tippek és ötletek




Fűtés:




  • 6% fűtési költséget takaríthatunk meg, ha a hőmérsékletet 1 °C-kal csökkentjük. Így ha 25 °C helyett 20°C-ra fűtjük fel a lakásunkat, 30%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket. 
  • Akár 30%-kal is javíthatja az energia hasznosításának hatékonyságát, ha hagyományos kazánját újabbra cseréli. 
  • A kazán hatásfoka 5-10%-al is növekedhet megfelelő karbantartás mellett. 
  • Nyílászárói szigetelésével 15-20% fűtési energiát takaríthat meg. 
  • Egy kettős üvegezésű ablak akár 30-40%-kal is csökkentheti a hő veszteséget. 
  • Jelentős (kb: 15-25%) energia megtakarítást lehet elérni az épületek külső szigetelésével. 
  • Egy 15 cm-es üveggyapot-szigeteléssel elérhetjük, hogy a fal négyszer kevesebb hőt eresszen át. 

Vízmelegítés, mosás:




  • Jelentős megtakarítást érhetünk el, ha a bojlerben csak 50 °C-osra melegítjük fel a vizet. 
  • A fürdéshez három - négyszer annyi energia szükséges mint a zuhanyozáshoz. 
  • A hagyományos öblítőtartályokkal kb. 10 liter vizet használunk el egyetlen öblítésnél. Ez egy négytagú családnál akár 200 liter vizet is jelenthet naponta. 
  • Egy hét alatt egy kádnyi víz folyik el, ha a vízcsapja csepeg. 
  • Az automata mosógép energiafogyasztásának a 80-90%-át a vízmelegítés teszi ki. 
  • Ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használja, amikor tele van, jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását. 
  • A korszerű mosó- és mosogatószerek elég hatékonyak ahhoz, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is megtisztítsák a ruhákat és az edényeket. 
  • Ha modernebbre cseréli régebbi típusú mosógépét, jelentős megtakarítást érhet el: míg egy régebbi típusú gép egy mosás során 140 liter vizet használ el, a modern gépek 50 liter vízzel is beérik. 
  • Az elektromos ruhaszárító használata kb. kétszer annyi energiát fogyaszt el, mint a mosás. 

Főzés:




  • Ha lefedi edényeit főzés közben, akár 70 százalékkal is csökkentheti a főzés közben elhasznált energiát. 
  • Jelentősen csökkentheti a főzés közbeni energiafogyasztást, ha a főzéshez olyan méretű edényt használ,amely illeszkedik a gázrózsa méretéhez. 
  • Ha 5 perccel azelőtt lekapcsolja a sütőt, hogy az ételt kivenné belőle, évente annyi energiát takaríthat meg,amennyiből több napig fűtheti otthonát. 

Hűtőszekrény:




  • Ha régi fagyasztóját, hűtőgépét korszerűre cseréli, évente annyi energiát takaríthat meg, amennyiből egyszer feltöltheti élelmiszerrel a hűtőládáját. 
  • Az élelmiszereknek +5 °C-os hűtés is elegendő. 

Elektromos energia:




  • Ha nem hagyja készenléti állapotban elektromos készülékeit, és használja a készülék „be/ki” főkapcsolóját,jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását. Egy átlagos TV készülék akkor fogyasztja el energia-felvétele 40 százalékát, amikor épp nem is nézzük. 
  • Ha csak akkor megy otthon a tévé, amikor valóban nézi, és nem hagyja „stand-by” állapotban, havonta egy mozijegy árát is megspórolhatja. 
  • Ha hagyományos izzóit energiatakarékosra cseréli, egy év alatt annyi energiát takaríthat meg, amennyiből még 4 évig világíthat. 
  • Ha energiatakarékos izzót használ a hagyományos villanykörték helyett, akár 15 ezer forintot is megtakaríthat az izzó élettartama alatt. 
  • Ha munka után mindig kikapcsolja a számítógépét, annyival kevesebb áram fogy, mintha csak évi két hónapot dolgozna. 
  • Energiatakarékos monitorok használatával a költségek akár 90%-át is megtakaríthatjuk. 
  • Ha töltés után a mobiltelefon töltőjét kihúzza a konnektorból, évente annyi energiát takaríthat meg,amennyiből 8 napig nézhetne televíziót.



Hogyan tisztítsuk a bársonyt?



Simítsuk ki az anyagot, a bársony szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gőzölgő víz fölé, amelybe előzőleg néhány csepp szalmiákszeszt tettünk. Jól keféljük ki, és a fonákján a bársonynak megfelelően - vasaljuk ki. A bársonyt kétféleképpen vasalhatjuk: * az anyagot szálas oldaléval tiszta ruhakefére tesszük, nedves ruhát teszünk rá és azon keresztül gőzöljük át a bársonyt * a vasalót felállítjuk (kitámasztjuk) nedves ruhát borítunk rá és amikor már jól gőzölög, a bársonyt fonákjára fordítva végighúzzuk rajt. Közben a színén - szálirányban - keféljük a ruhakefével. Az előtörő pára szépen felemeli a bársony szálait. Csak nedves ruhával dolgozzunk, mert a víz foltot hagy a bársonyon. A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy - hígított - szalmiákszeszbe mártott - ronggyal finoman áttöröljük, utána - szálirányban - alaposan kikeféljük. A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban - átdörzsöljük. Ezután a ruhát alaposan ki kell szellőztetni, hogy a hagymaszag elillanjon. A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzzunk egy régi nylonharisnyát.

Hogyan vasaljunk hímzést?



Hímzéssel lefelé helyezzük a darabokat egy frottír törülközőre és így vasaljuk ki. A hímzések közötti részecskék is simák lesznek.



Hogyan vásároljak mosógépet?




Elöltöltős vagy felültöltős? Mire kell odafigyelni mosógép vásárlásánál?



Kivitel 
Kivitel tekintetében mosógépeknél kétfajtát különböztetünk meg: elöl-, illetve felül töltőset. Ezek méretükben térnek el egymástól, illetve a betöltőnyílás nagyságában. A felültöltős gépeknek a teteje nyitható, míg az elöltöltősök elölről tölthetők meg. A felültöltős mosógépek kevesebb helyet foglalnak, alapterületük 60 cm x 40 cm x 85 cm. (Manapság már az elöltöltősök között is találunk ilyen méretű készüléket.) Ezek a keskeny mosógépek. Természetesen ez a méretcsökkentés a töltőmennyiség rovására is megy. A keskeny mosógépek átlagos töltősúlya 4-4,5 kg. A normál méretűek ezzel szemben 5-8 kg ruhát is képesek befogadni, míg méretük 60 cm x 60 cm x 85 cm. Nagy előnyük az elöltöltősöknek, hogy a fedőlapjuk leszerelhető és pult alá építhető. Így akár a konyhában is elhelyezhetjük mosógépünket, több helyet hagyva a fürdőszobában – a vízellátás mindkét helyiségben megoldott. Amennyiben kicsi a konyhánk, sokszor épp a keskenyebb felültöltős mosógépek bizonyulnak jó választásnak, több lakásban látni olyan megoldást, amikor a konyhabútor és a fal közé helyezik el a mosógépet. A kétféle mosógép versengése régóta tart, vannak, akik azért kedvelik az elöltöltőset, mert nem kell annyit emelgetni a ruhát, a padlószinthez közelebb van a ki-berakó ablak, mások épp ezt róják fel hibaként, mert pont a felültöltős mosógépek azok, ahol nem kell görnyedezni, a ruhák ki- és bepakolása álló testhelyzetben egyszerűbben véghezvihető. 

Energiafogyasztás



Egy másik fontos szempont a készülék energiafogyasztása. Ez a dráguló energiaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolandó szempont, de környezettudatossági megfontolásból is érdemes jobb energiaosztályú berendezést vásárolni. Minden nagyháztartási géphez tartozik egy adat, ami az energiafogyasztását mutatja. Ez az adat egy osztályozás, az „A+” energiaosztály használja a legkevesebb vizet és áramot, a „G” a legtöbbet. Így van ez a mosógépeknél is, az „A” osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát. (Egyes mosógépeknél lehetséges a közvetlen melegvíz csatlakoztatás is, ami energiatakarékosság szempontjából kedvezőbb.) A hűtőszekrényeknél már régebben bevezetett Euro-címkét újabban mosógépekhez is használják azzal az eltéréssel, hogy külön minősítik a mosást, és külön a centrifugálást. Ezek együttes eredménye a komplett készülékre vonatkozó energiahatékonysági mutató. A mosógép méretei, típusa és energiafogyasztása után érdemes elgondolkodni azon, hogyan szoktunk mosni: milyen gyakran, mekkora mennyiségű ruhát szoktunk a gépbe tenni; milyen ruhadarabjaink vannak, kell-e hozzájuk speciális program; a család ruhái mennyire szennyezettek; érdemes-e szárítógéppel kombinálni készülékünket; stb. 

Hatásfok



Akárcsak az energiafelhasználást, a mosóhatásfokot is egy A-tól G-ig terjedő skálán osztályozzák, ahol az „A” a legjobb, a „G” pedig a legrosszabb – ugyanilyen skálán osztályozzák a centrifugálás hatásfokát is. 

Szárítás



A gyártók általában egy-két elöltöltős típust szárítógéppel kombinálnak, egy készüléken belül. Az ilyen kombinált mosó- és szárítógépek előnye, hogy helytakarékosak, nem kell külön teregetnünk, ami kis lakások esetében fontos szempont lehet. Természetesen, mint általában a kombi készülékeknek, a kényelmességnek megvan az ára. Például mindig csak a töltőmennyiség felét képesek megszárítani. Egy névlegesen 5 kg kapacitású gépben tehát 5 kg ruhát lehet mosni, de csak 2,5 kg-ot szárítani. Ez annyit jelent, hogy a mosás végén a fél ruhamennyiséget ki kell venni a gépből, majd az első adag szárítása után lehet csak a második adagot megszárítani. Megoldható a folyamatos mosás-szárítás, ha a mosó-szárító automatát a szárító kapacitásának megfelelően, 2,5 kg ruhával töltjük meg. Egy másik fontos szempont, hogy ezek a berendezések a szárításhoz legalább 100 liter vizet használnak, hiszen kondenzációval szárítanak. 

Programok



Ugyancsak fontos szempont, hogy milyen programokat képes a gép elvégezni. A legtöbb gép képes a 40, 60, illetve 90 °C-os mosásra, be lehet állítani, hogy végezzen-e előmosást, öblítést vagy centrifugálást. De a modernebb készülékeken már van kézi mosás program (így az eddig csak kézzel mosható ruhákat is bátran berakhatjuk a gépbe); gyorsprogram; késleltetett indítás (beprogramozhatjuk, hogy hány óra múlva induljon el a mosás); gyapjú program (így gyapjú alapanyagú ruhadarabjainkat is kimoshatjuk a gépben); esetleg öblítő stop (amikor a mosás végén nem centrifugál a mosógép, hanem az utolsó öblítővízben hagyja állni és puhulni a ruhákat). 

Töltőkapacitás



A mosógépek töltőkapacitása azt mutatja meg, mennyi ruhát tehetünk a gépbe, ezt kilogrammban adják meg. Fejlettebb gépeknél már a készülék segít a pontos mennyiség meghatározásában. Napjainkban, a régi „1/2 töltet” opciót felváltotta az újabb fejlesztésű súlyautomatika, amely azon az elven működik, hogy a ruha súlyának megfelelő vízmennyiséget juttatja a dobba – ezzel jelentős energia-megtakarítást érhetünk el. 

Centrifuga



A mosógép árát növelő sok tényező között elsőnek kell említeni a növekvő centrifugálási fordulatszámot. Az egyszerűbb kivitelű, olcsóbb forgódobos mosógépek egyetlen értékre, 400 és 600 közötti percenkénti fordulatszámra készülnek. A közepes és magasabb árkategóriában a mosógépek centrifugálási fordulatszáma 800-1800. Egyes típusoknál a centrifugálási fordulatszám 2-3 értéke választható, más típusoknál a fordulatszám fokozatmentesen állítható. Egy azonos gyártású mosógépcsaládon belül a percenként 400 és az 1000 fordulattal centrifugáló mosógépek ára között 100% is lehet az eltérés. Kisebb a jelentősége a centrifugálási fordulatszámnak, ha a mosás után a szárítás hagyományos módon, teregetéssel történik. Annak célszerű magasabb fordulaton centrifugáló mosógépet vásárolnia, akinek már van, vagy lesz a közeljövőben ruhaszárító gépe. Akkor viszont legalább percenként 800 fordulattal centrifugáló mosógépet kell választani, ellenkező esetben a ruhaszárítás nagyon gazdaságtalan lesz. Ezeken túl olyan egyéb szempontok merülhetnek még fel, mint a centrifuga hatásfoka; a centrifugálás kiegyensúlyozása; van-e a mosógépben aquastop (egyvíztúlfolyást biztosító rendszer, ha van ilyen a gépben, nem kell a közelében tartózkodnunk). 

Extra funkciók



A legmodernebb mosógépek – akárcsak más háztartási készülékek – a japán szabadalmon alapuló Fuzzy-Technologiát aknázzák ki. A gép elektronikája érzékeli a behelyezett ruhaadag súlyát, milyenségét, nedvszívó képességét, és ezen adatok birtokában meghatározza az optimális vízmennyiséget, valamint a mosási időt. Figyeli a mosás folyamatát, és azonnal beavatkozik, ha a korrigálásra van szükség. Szintúgy használják a Fuzzy-Technologiát a forgódob mozgásának, ritmusának, a szünet és a forgás időtartamának szabályozására. A Fuzzy-Technologiát a különböző gyártó cégek Fuzzy-Control, Fuzzy-Logic, stb. néven alkalmazzák. 

Szállítás



Tartsuk észben, hogy a mosógépek szállítása és mozgatása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a legnehezebb háztartási berendezések közé tartoznak (akár a 90 kg-ot is elérhetik). A készülék belsejébe ugyanis olyan ellensúlyt kell építeni, ami a dob forgásakor fellépő rezgést elnyeli, csillapítja – ez különösen a centrifugáláskor fontos. Az ellensúly– megakadályozza, hogy mosógépünk elmozduljon helyéről. 










Jó tudni




  • A hűtő belső oldalait, polcait először mosószeres szivaccsal mossuk le, hogy a szennyeződés feloldódjon, majd mosószer nélkül töröljük át. A tisztítás csak folyékony, semleges tisztítószerrel történjék. Még a makacsabb szennyeződések eltávolításához se alkalmazzunk durva súrolószert! 
  • A kristály, ill. üveghamutálakat csak hideg vízben mosogassuk el. Ne használjunk se meleg vizet, se mosószert, mert azoktól a tálak homályosak lesznek. Ha szükséges, az üvegből készült hamutálakat sóval is átdörzsölhetjük. 
  • A szilikonos szigetelés csak akkor lesz eredményes, ha a szigetelendő felületeket alaposan megtisztítjuk a portól, piszoktól, és zsírtalanítjuk. A szilikonos massza csak száraz, tiszta és zsírmentes felületeken tapad tökéletesen! A tisztítást mosószeres vízzel végezzük, a lemosott felületeket mindig töröljük szárazra. 
  • A márvány alig igényel ápolást. Elegendő, ha rendszeresen letöröljük enyhén nedves mosószeres ronggyal. Utána ajánlatos száraz, tiszta, puha ruhával is áttörölni, fényesíteni. Ha a polírozás kifogástalan, a márvány sokáig megtartja fényét. 
  • A mosószer adagolásnál a feltüntetett ajánlott mennyiségnél ne használjunk többet! Ez egyaránt fontos a környezet és a pénztárcád kímélése szempontjából! 
  • A színes hímzés szép tiszta lesz, ha 10 liter forró vízben feloldunk egy pohár (kb. 2 deci) sót, és hozzáöntünk két evőkanál ecetet, majd a kihűlt oldatba jól belenyomkodjuk a színes anyagot. Azután alaposan öblítsük langyos vízben. Se szappant, se mosószert ne használjunk! 
  • A selyem lámpaernyőt magunk is tisztíthatjuk. Először az ernyőről, ill. ráncaiból puha kefével távolítsuk el a port. Ezután jókora tálban, langyos vízben oldjunk fel kellő mennyiségű mosószert, és az oldattal óvatosan keféljük át az ernyőt. A kád felett zuhanyrózsával folyassuk rá a vizet mindaddig, amíg tiszta víz csurog le róla. Hajszárítóval azonnal szárítsuk. 
  • A fából készült, mázolt kerti bútort csak langyos mosószeres vízzel mossuk le, ne súroljuk. Mindig szárítsuk meg, de tűző napra ne tegyük! A száraz bútort viaszos ápolószerrel kenjük be, és puha ronggyal fényesítsük 
  • Kőpadlóról a lecsöpögött friss lakkot, lakkfestéket egyszerűen töröljük fel ronggyal, helyét hígítóval dörzsöljük tisztára, majd meleg, mosószeres vízzel mossuk fel. 
  • A mosószer adagolásánál vegye figyelembe a víz keménységi fokát és mondjon le az öblítő használatáról. Vegye figyelembe, hogy a mosószerek rendkívüli mértékben terhelik a környezetet.



A kompakt mosóporok elé – a mosás rövid története



A számunkra oly magától értetődő mosópor viszonylag újkeletű termék. De mivel mostak előtte? 
A víz tisztító hatását valószínűleg már az őskorban is ismerték az emberek, az azonban nem valószínű, hogy ruhamosásra használták volna. Az viszont már bizonyos, hogy az ókori egyiptomiak rendszeresen mosakodtak, és ruháikat is tisztították növényi zsiradékokból és alkáli sókból készített anyagokkal. Ezek voltak az első szappanszerű anyagok, amelyeknek európai elterjedését jóval később a keresztes lovagok segítették elő. Egyébként a Bibliában is több helyen találkozunk a szappan szóval, de az eredeti helyes szöveg mindenütt növényi eredetű lúgot említ, ez tehát nem a ma ismert szappanokra utal. Azt már akkor is tudták, ha állati zsiradékot vagy növényi olajat hamuzsírral főznek, akkor vízben jól oldódó, síkos anyagot kapnak. 
Lúgos anyagokkal tisztítottak a rómaiak és a görögök is: kivételes szerepe volt a rothadt vizeletnek, amelynek gyűjtői különféle kiváltságokat élveztek. Az összegyűjtött vizeletben lábbal nyomkodták a koszos ruhát, ami nem lehetett túlságosan kellemes munka, tény azonban, hogy hatásos volt, hiszen a vizelet amóniumhidroxidot tartalmaz, ami elősegíti a tisztulást. 
Egyes források szerint a szappant a gallok találták fel, akik nem annyira ruhájuk, mint inkább hajuk tisztítására használták. Valószínűleg több helyen készítettek szappanszerű anyagokat, ennek ellenére ez a tisztítóeszköz sokáig nem tudott széles körben elterjedni, előállítása ugyanis meglehetősen drága volt, így sok helyen csak gyógyászati célra használták. A szappanfőző mesterség Európában a VII. században jelent meg, és koránt sem terjedt el széles körben. A növényi hamu, növényi vagy állati olajok és illatok felhasználásával készült szappan előállításának módja teljes körű titok volt. A szappankészítés csak a szódagyártás elterjedésével kezdett gazdaságossá válni, így több emberhez el tudott jutni. Tömeges előállítása végül a XVIII. században kezdődött. 
Az első szappangyár a XVII. században nyílt meg Toloun városában és a következő évszázadra Marseille lett a szappangyártás központja, ám még ezután is mintegy száz évnek kellett eltelnie, hogy a szappan minden európai háztartásban elterjedjen. Addigra már a mosás rítusa is közkeletű volt, hiszen a tisztaság egyféle státuszszimbólummá vált. Arról nem beszélve, hogy nem sokkal ezután felismerték, a tisztaság elősegíti bizonyos betegségek és fertőzések elkerülését. Ebben az évszázadban még kizárólag a szappant használták mosásra, de hamarosan elterjedtek a közösségi mosóházak, amelyek könnyebbé és egyszerűbbé tették a mosást. 
Magyarországon a nagyobb bérházakban volt mosókonyha, a többség azonban lakása konyhájában mosott. A magyar gazdasszonyok többnyire házilag főzték a szappant, jobbára a disznóölés utáni zsiradék fölös maradványaiból és lúgból. A lúgot előbb a fahamu forrázatából nyerték, később boltban vásárolták. A mosás korántsem volt egyszerű feladat, és szinte lehetetlen volt egy napba belesűríteni. Az előkészítéssel, beszappanozással, áztatással kezdődött az első napon, majd üstben vagy a tűzhelyeken fazekakban forralták a vizet és a lúgot. Ez nem volt túl kellemes folyamat, egyrészt fizikailag is rendkívül megerőltető volt, másrészt a gőztől szinte semmit nem lehetett látni. Ebben a párában kellett a teknőben a vizes ruhát emelgetni, súrolni, többször átrakni, kicsavarni, többször vizet, lúgot cserélni. Nem hiába írta József Attila, hogy a mosónők korán halnak. Ezután, többnyire harmadnap következett a teregetés és a szárítás. Egyesek szerint a háromnapos nagymosásnak - amit többnyire évente kétszer tartottak - rituális magyarázata van: a három nap a poklot, a purgatóriumot és a paradicsomot szimbolizálja. 
A szappan háttérbe szorulását és a szintetikus mosópor feltalálását - mint számos egyéb találmányt - a háború, konkrétan az első világháború segítette elő, ekkor ugyanis egyre nehezebben lehetett hozzáférni a szappan alapanyagaihoz, főleg a zsírokhoz. A szintetikus mosószerekben pedig nincsen szappan. A mai mosószerekben tenzidek, vízlágyítók, lúgok, vázanyagok, enzimek, oxidatív fehérítőszerek, optikai fehérítőszerek is vannak. Mivel ez sokkal hatékonyabb ruhatisztítónak számít, később már nem is tértek vissza a szappannal való mosásra, hanem a szintetikus mosószereket igyekeztek tökéletesíteni. Ezt segítette elő a mosógépek elterjedése is, amihez praktikusabb volt mosóport használni. Az 1950-es években a mosóporok mellett megjelentek a folyékony mosóporok és fehérítők is, később pedig a folteltávolítók és a hidegben oldódó mosóporok.



Egy liter vízzel mos a legtakarékosabb mosógép



Csökkenő szennyvíz? Jó lenne... 
Egy átlagos mai mosógép mosásonként 35 liter vizet fogyaszt, továbbá rengeteg energiát, hogy azt felmelegítse, majd végül kipréselje a ruhákból. A leedsi egyetem kutatói feltaláltak egy szerkezetet, amelynek mosásonként egy liter víz is elég. Az új gépet jövőre már piacra dobnák Nagy-Britanniában. 
Az új gép a csekély víz- és energiafogyasztást kis műanyaggolyók segítségével éri el, amelyeket a ruhákkal együtt forgat. Ezek a piszkos vizet magukba szívják, és így nem kell sem öblítővíz, sem centrifugálás. A ruha szinte teljesen szárazon jön ki a dobból, így szárítóprogramra sincs szükség. A mosógép hátuljában mintegy 20 kiló golyócska fér el, a mosás során onnan adagolja be magának, majd végül újra begyűjti. A golyócskák nedvszívóképessége révén egy töltet úgy száz mosásra elegendő - adta hírül a Technology Review című brit magazin. 
A ruhák a folyamat végén ugyanolyan tiszták és frissek, mint egy hagyományos mosógép esetében - állítják a feltalálók. "Bebizonyítottuk, hogy a mindennapi foltok minden fajtáját eltávolítja, a hagyományos mosógépek által felhasznált vízmennyiség csupán töredékével. Még kávéfoltokat és ajakrúzst is" - mondta Stephen Burkinshaw, a leedsi egyetem textilkémia professzora, az új módszer kifejlesztője. 
Az új mosógép, amely külsőleg alig különbözik egy átlagostól, állítólag már jövőre piacra kerül Nagy-Britanniában, majd később világszerte. "Célunk, hogy gépeinket a világon mindenütt olyan áron kínálhassuk, amelyen egy átlagos polgár meg tudja venni" - mondta Rob Rule, a 2007-ben külön az új technológia forgalmazására alapított Xeros cég üzletvezetője. Szerinte az új találmánnyal többmilliárd liter vizet lehet majd megspórolni. A műanyag golyócskáknak azonban nem csak a háztartásban lehet majd hasznát venni - a gyártó szerint érdekes alternatívája lehet a vegyi tisztítószereknek, melyek közül sok káros az egészségre.



Még több tipp




Általános tippek a mindennapokra



Éves szinten a villanyszámla 10 %-át megtakaríthatja, ha az elektromos berendezéseket kikapcsolja, amikor nem használja őket. A mosogatógépek, mosógépek, mikrohullámú sütők standby (készenléti) állapotban is sokat fogyasztanak, a normál üzemmód 5-10 százalékát. Ügyeljen arra, hogy a vízcsapok ne maradjanak nyitva, ugyanis a csöpögő csap miatt akár havi 150-200 liter víz is elfolyhat fölöslegesen. A régi, nagy energiafogyasztású háztartási gépeket cserélje új, energiatakarékos készülékekre! Az energiafogyasztás akár 30-40 %-kal csökkenthető, ha A++ kategóriás háztartási gépet (hűtőszekrényt, mosógépet...) vásárol. 

Főzés



Használjon indukciós főzőlapot, hiszen sokkal hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos tűzhelyek. Még a kerámialapos főzőlapoknál is akár 25 százalékkal kevesebbet fogyaszthatnak. Időben kapcsolja ki a sütőt/kerámialapos főzőlapot, a maradék hőt pedig használja fel a sütés befejezésére, illetve melegen tartásra! Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdett főzni és edény is került a tűzhelyre! A modern főzőlapok és sütők már nem igénylik az előmelegítést, így feleslegesen nem vész kárba az energia. Főzzön minél többször gőz nyomása alatt, vagyis kuktában! Így 30-40 %-kal kevesebb időt és energiát használ, ráadásul az étele csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken. Főzéshez olyan edényt használjon, amelynek talpa illik a főzőlap méretéhez! 

Mosogatás



Mosogasson géppel! A modern mosogatógépek 75%-kal kevesebb vizet használnak, mint amennyit kézi mosogatáskor elfolyatunk (60 liter helyett, 15 liter víz, egy 12 személyes étkészlet tisztítása esetén). Ráadásul a felhasznált energia és a mosogatószer is kevesebb! Rendszeresen tisztítsuk a szűrőt és győződjünk meg róla, hogy helyesen tettük-e azt vissza a készülékbe. Ez mind a mosási hatékonyságra, mind pedig a készülék élettartamára hatással van. Gépi mosogatásnál használjon ökoprogramot! A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Akkor indítsa el a gépet, amikor tele rakta edényekkel! Így lehet a legjobban kihasználni a programokhoz adagolt vízmennyiséget. Ha mégsem gyűlik össze annyi edény, amennyivel tele lesz a mosogatógép, féltöltet, vagy automata program funkciót használjon, ezáltal is csökkentheti víz- és villanyszámláját. Ne öblítse fölöslegesen az edényeket, mielőtt betenné őket a mosogatógépbe! Egy intenzív program ugyanis eltávolítja a legmakacsabb szennyeződéseket is. (A nagyobb ételmaradékok persze ne maradjanak azedényeken!) Ellenőrizze a víz keménységét lakóhelyén, és ennek megfelelően állítsa be a mosogatógép vízlágyító kapcsolóját! Így a készülék élettartama hosszabb lesz. 

Hűtő



Vásároljon A++ kategóriás hűtőszekrényt, így az energiafogyasztás 30-40 %-kal csökkenthető egy A kategóriáshoz képest. Ügyeljen a hűtőszekrény megfelelő elhelyezésére, hiszen rosszul szellőző helyiségben vagy tűző napnak kitett helyen jóval több energiát használ fel a készülék ahhoz, hogy lehűtse magát. Ne hagyja, hogy a fagyasztó túlságosan bejegesedjen! Már kb. 1-1,5 cm jégréteg is közel dupla fogyasztást eredményez! Használjon No Frost hűtési rendszerú készüléket! Ezzel elősegítheti, hogy a fagyasztó optimálisan működjön, és feleslegesen ne fogyassza az energiát. A hűtőszekrény szellőzőnyílását hagyja szabadon és tisztítsa rendszeresen! A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10 %-kal növelheti az energiafogyasztást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha a belső hőmérsékletet +7 °C-ra állítja (+5 °C-nál már 15 %-kal nő a fogyasztása). A mélyhűtött élelmiszert a hűtőszekrényben olvassza fel, így nem vész el a mélyhűtött étel hője. A hűtőszekrényt ne „tárogassa”, rövid időre se hagyja nyitva, mert elpazarolja a gép hűtésre fordítandó energiáját. 

Mosás



Vásároljon A++ kategóriás vagy Energy Star címkés mosógépet, mert így az energiafogyasztás 30-40 %-kal csökkenthető. A család mérete alapján válasszon mosógépet! Ma már kaphatók 6-8 kg ruha mosására alkalmas készülékek is, amelyeket 4-5 fős családban sem kell kétnaponta beindítani. Ha ritkábban használja, nemcsak a villannyal, hanem a mosószerrel és a vízzel is spórol. Ügyeljen arra, hogy a mosógép tele legyen! Fél adag ruha kimosása ugyanis közel ugyanannyi vizet és energiát igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése. Ha mégis gyakran előfordul, hogy nem rakja tele ruhákkal a gépet, használjon súlykontroll automatikával ellátott mosógépet! A rendszer érzékeli a töltet mennyiségét, és annak megfelelő mennyiségű vizet használ a mosás során. Így mosásonként akár 35-50 százalékkal csökkenthető az energia- és a vízfelhasználás. Amikor csak lehetséges, szárítsa ruháit a szabadban! Így előzőleg alacsonyabb fordulatszámon is centrifugálhat. Ha szárítógépet használ, szárítás előtt centrifugáljon magas fordulatszámon! Törekedjen arra, hogy a ruhák a lehető legszárazabbak legyenek a szárítógép használata előtt, mert túlságosan nedves ruha jelentősen megnöveli a szárítási időt és a felhasznált energiát. Kerülje a túl hosszú és magas hőfokú programokat és az előmosást! Hosszú programok helyett áztassa be a ruhát mosás előtt és használjon folttisztítót! Ne adagoljon az előírtnál nagyobb mennyiségű mosószert, mert a gép nem használja fel, sőt, az összegyűlik a gép belsejében, és ezzel nagyobb erőkifejtésre készteti a szivattyút.



Mindent a garanciáról




Hogy jogosan reklamálhass



Megvetted, de nem működik? Az első mosásnál összement? Itt az ideje, hogy tisztában légy a garancia fogalmával és a jogaiddal! Manapság már nem nagyon találsz olyan nagyobb értékű használati eszközt vagy berendezést, amelyre ne lenne érvényes jótállás. A garanciát te, vagyis a fogyasztó egyfajta biztosítékként is értelmezheti arra vonatkozóan, hogy az adott termék valóban minőséget képvisel. Ahhoz azonban, hogy a garancia biztosította jogaidat érvényesíthesd, tisztában kell lenned a fogalom jelentésével, valamint azzal, hogy mikor, mire és hogyan tudod azt használni. 

Kötelező és önként vállalt garancia



A garancia a jótállás hétköznapi elnevezése, fogalmát és alapját a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény határozza meg. A jogszabályi meghatározás a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a jótállási idő alatt a termék meghibásodik, azt úgy kell tekinteni, hogy a hiba vagy a hiba oka nem a fogyasztó érdekkörében merült fel, nem rendeltetésellenes használat okozta, hanem már a vásárláskor megvolt a termékben. Alapvetően két formája van: a kötelező és az önként vállalt jótállás. Az előbbi körébe rendelt termékeket a 151/2003. (IX.21.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza, időtartama - a mellékletben megjelölt árukra – pedig 1 év. Ehhez képest az önként vállalt jótállásnál az időtartamot az - jellemzően a gyártó - határozza meg, aki vállalja az azzal járó kötelezettségeket - ez természetesen egy évnél hosszabb is lehet. 

Milyen jogaid vannak?



Ha a vásárolt termék a jótállás időtartama alatt - mely az üzembe helyezéskor kezdődik - meghibásodik, akkor lehetőséged van a jótállás érvényesítésére. Bár ezt alapvetően a gyártó adja, a termékre vonatkozó adásvételi szerződést a kereskedővel – forgalmazóval - kötöd, ennél fogva jótállási igényedet is ott, a vásárlás helyszínén kell érvényesítened. (A vonatkozó rendelet ugyanakkor kimondja, hogy a fogyasztó a kijavítás iránti igényét a forgalmazó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti. Itt fontos az „is”, hiszen ez a te döntéseden múlik: a kereskedő nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon a reklamációval, hanem rögtön a szervizbe küldjön.) Első körben kijavítást vagy kicserélést kérhetsz, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget. Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs jogod,vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének nem tud eleget tenni, választhatsz: megfelelő árleszállítást igényelhetsz vagy elállhatsz a szerződéstől. (Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.) 

Reklamálni márpedig kell!



Az, hogy egyes árucikkekre semmilyen garancia nem vonatkozik, nem azt jelenti, hogy nem lehet reklamálni! A Polgári Törvénykönyv hibás teljesítésről szóló fejezete ugyanis - fogyasztói szerződés esetében - két év szavatossági időt biztosít, amely alatt ugyanazt lehet kérni, amit jótállás esetén. A különbség csak annyi, hogy a két év első hat hónapjában áll fenn az a törvényi védelem, amely szerint ellenkező bizonyításig úgy kell tekinteni a meghibásodást, mint ami már a teljesítéskor megvolt, a bizonyítás tehát a forgalmazó érdekkörében merül fel. A második 18 hónapban - vita esetén - a fogyasztó bizonyíthatja állítását. Ha a vitát nem lehet megoldani, a területileg illetékes békéltető testületekhez fordulhatsz. A kifogás előterjesztését követően jegyzőkönyvet kell felvenni, melyben rögzíteni kell . a forgalmazó nevét és címét . a fogyasztási cikk megnevezését, típusát, gyártási számát, továbbá - ahol alkalmazható - azonosításra alkalmas részeinek meghatározását . a gyártó és - külföldről származó termék esetén - az importáló nevét, címét . a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét helyét és feltételeit . a vásárlás vagy az üzembe helyezés időpontját Ha a kifogás rendezésének módja a te igényeidtől eltér, ennek indokolását a jegyzőkönyvben adhatod meg. A rendelet előírja azt is, hogy a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Tekintettel azokra az esetekre, amikor a jótállás érvényesítésére a megfelelő információk vagy dokumentumok hiányában nem volt lehetőséged – elvesztetted a blokkot, vagy a garanciát igazoldó papírt -, kiemelten fontos a vásárláskor a termék, annak címkefeliratainak, esetlegesen a használati és kezelési útmutatójának alaposan áttanulmányozása! Mindenképpen el kell kérned a jótállási jegyet, és azt a nyugtával, számlával együtt el kell tenned! Igaz, hogy a jótállási rendelet szerint a nyugta nem kötelező, és a jótállási jegy át nem adása vagy nem megfelelő kitöltése miatt a fogyasztót nem érheti hátrány, egy konkrét jogvitában sokkal egyszerűbb az igazadat bizonyítani, ha mind a jótállási jegy, mind a vásárlás tényét, helyét, idejét igazoló nyugta rendelkezésedre áll. 

Jó, ha tudod!



A garanciának alapvetően két formája van: 
a kötelező és az önként vállalt jótállás. Az előbbi körébe rendelt termékeket a 151/2003. (IX.21.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza, időtartama - az alábbi mellékletben megjelölt árukra – pedig 1 év. 
. hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény 
. mosógép, centrifuga, szárítógép és ezek bármely kombinációja, mosogatógép, vasalógépő 
. villamos és/vagy gázenergiával működtetett sütő-, főzőberendezések és ezek kombinációja 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. vízmelegítők, fűtő-, légkondicionáló- és egyéb légállapot-szabályozó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgépek 
. varrógép, kötőgép 
. motoros kerti gépek, motoros kézi szerszámok, motoros szivattyúk 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. az egy éves, illetve az egy évnél hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, babakocsi 
. lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi 
. biztonsági riasztó- és jelzőberendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. elektronikus hírközlő végberendezések (telefonok, mobiltelefonok, telefax-készülékek, több funkciós készülékek stb.) 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. üzenetrögzítők, kihangosító készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. műholdvevő és AM Micro antenna rendszerek és ezek részegységei, televíziók, projektorok, videomagnók 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. rádiók, autórádiók, rádiós ébresztőórák, rádió adó-vevő készülékek, amatőr rádióadók és rádióvevők, műholdas helymeghatározók 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. lemezjátszók, szalagos és kazettás magnók, CD-felvevők és -lejátszók, DVD-felvevők és -lejátszók, egyéni hangrendszerek és ezek tartozékai (keverőasztal, erősítő, hangszóró, hangfal), mikrofonok és fülhallgatók 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. fényképezőgépek, film- és hangfelvevő kamerák, videokamerák és camcorderek, film- és írásvetítők, filmnagyítók, filmelőhívó- és filmfeldolgozó készülékek, fotónyomtatók, film- és diaszkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. MP3 lejátszók, pendrive készülékek, illetve az ezekhez, valamint a digitális fényképezőgépekhez használatos memóriakártyák 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. távcsövek, látcsövek, mikroszkópok, teleszkópok, iránytűk, tájolók 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett l számológépek, zsebszámológépek, menedzserkalkulátorok 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. írógépek és szövegszerkesztők 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. hangszerek 10 000 Ft bruttó vételár felett 
. órák 10 000 Ft bruttó vételár felett. bútorok 10 000 Ft bruttó vételár felett




Mosás: 6 alapszabály



1. Válogasd szét a szennyest 3 csoportba: fehérek, színesek, kényes anyagok. 
2. Nézd meg a ruhákba varrt kezelési útmutatót. 
3. Lehetőség szerint teljesen töltsd meg a mosógépet (kivéve a kényes anyagok és a gyapjú esetén). 
4. Mosószert a szennyes típusának megfelelően válassz és adagolj. 
5. A lehető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet válaszd (max. 60 fok a fehéreknél és színeseknél). A szennyezettségtől függően 40 vagy 30 fok a megfelelő. 
6. Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült, újratölthető csomagolású mosószert. 

További tippek:




  • Áztatás: az „idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat! 
  • Ha az új harisnya tartósabb lesz, ha az első viselés előtt kimossuk . Érdemes így tenni a fehérneműkkel is, ugyanis a gyártási folyamatok melléktermékeként olyan anyagok maradhatnak rajtuk, amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. 
  • Tisztává varázsolhatjuk még az erősen szennyezett kézelőket és gallérokat is, ha hajsamponnal kenjük be őket mosás előtt. A megsárgult gallérokat dörzsöljük be krétával, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződést. Szükség esetén ismételjük meg a műveletet. 
  • Gyapjúpulóver mosásakor keverjünk az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint. Pulóverünk puha lesz, szálai nem irritálják majd bőrünket. 
  • A rosszul kimosott gyapjúholmit is helyrehozhatjuk, ha langyos, samponos vízbe áztatjuk. A sampon visszaadja a szálak rugalmasságát, így van rá esély, hogy ruhánk visszanyeri eredeti formáját. 
  • Erősen szennyezett ruhák (pl. munkaruházat) mosóvizébe keverjünk fél csésze szalmiákszeszt. 
  • Bársony tisztítására nagyon hatékony a korpa. Felmelegítjük, és addig dörzsöljük vele a bársonyt, amíg egészen meg nem tisztul. Amint látjuk, hogy a korpa elpiszkolódik, ki kell cserélni. Ha nem túl szennyezett az anyag, megpróbálkozhatunk az alábbi módszerrel is: hígított szalmiákszeszbe mártott ronggyal töröljük át, majd szálirányban keféljük ki. 
  • Ha mosás előtt behúzzuk a ruhák zippzárait, azok tovább tartanak.

Mosógép penész



A mosógép öblítő és mosószer adagolójában gyakran üti fel a fejét a fekete penész, aminek eltávolításával sokan bajlódnak. A probléma elsősorban arra vezethető vissza, hogy nem fordítunk elegendő időt a háztartási gépünk tisztítására, karbantartására. Egy kis odafigyeléssel a fekete penésztől is könnyen megszabadulhatunk. Mit is kell ennek érdekében tenni? A mosógépben, elsősorban annak mosószer-adagolójában megjelenő, spórákkal szaporodó feketepenész miatt sokan bosszankodnak. A penész elterjedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy a manapság használatos mosószerek és öblítők többsége kímélő, azok nem tartalmaznak fertőtlenítőszert, ráadásul sokan alacsony, 30-40C°-on mosnak, így a baktériumok nem pusztulhatnak el, sőt, a párás környezet hatására szaporodnak. Éppen ezért érdemes néha üresjáratban, hypóval, vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel, magas hőfokon elindítani a mosógépet – ügyeljünk arra, hogy a fertőtlenítő mosás után első körben fehér szennyest mossunk, előfordulhat ugyanis, hogy a hypós víz egy része bent marad a gépben, ami a színes ruhákat kifakíthatja. A mosószer-adagoló tisztításakor távolítsuk el az adagolót, és mosószerrel, hypóval dörzsöljük át a tartályt. Az adagoló belső részéhez legegyszerűbben fogkefével, vagy üvegmosó kefével lehet hozzáférni. Ezen kívül érdemes minden mosás után az adagolót, illetve felülnyitós mosógépek tetejét nyitva hagyni, hogy az kiszellőzhessen, megszáradhasson, a penész ugyanis párás környezetben gyorsabban szaporodik.


Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák




Mosópor kiválasztása:




  • Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő mosóhatás elérése nem a márka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási módszereken. 
  • Ne vásároljunk olyan mosószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce, vagy ha nem derül ki, hogy mennyi ruhát lehet vele kimosni. 
  • Nem szerencsés dolog, ha az adagolást térfogatban, a kiszerelést pedig tömegben adják meg (és persze nem jelzik a fajsúlyt). Ekkor ugyanis nem lehet megtudni, hogy hány kiló ruha mosásához, vagy hány rutinmosáshoz elegendő a mosószer. 

Adagolás:


  • A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség (a vízkeménységtől függően) akár 50 ml-re is redukálható. 
  • Előfordulhat, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik. Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Ha mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és tegyük közvetlenül a mosódobba! 

Alternatívák:


  • A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Ajánlott adagolás: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda. 
  • Készíthetünk mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével - ezzel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk. 
  • A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. 
  • Az utolsó öblítővízbe keverve az ecet lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet önts, a jelzés szerint vagy egy csészényit. 
  • A fa elégetése után keletkezett hamut vízzel összekeverve lúgos oldatot kapunk, amely kiválóan alkalmazható ruhák tisztítására. 
  • Az indiai mosódió a szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponinnak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy kár keletkezne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív, környezetszennyező és bőrirrtáló, allergizáló foszfátokat és tenzideket. Használata megfontolandó, hiszen eredeti élőhelyétől több száz kilométerre kell szállítani.


Nincs légkondid?


– 4 bevált hűsítő alternatíva 

Nem bírod a nyári hőséget, de nem futja légkondicionálóra? Mutatunk néhány ügyes trükköt, mellyel néhány pillanat alatt lehűlhetsz. 

Amikor tombol a nyár, a hőmérséklet a 40 fokot súrolja, te is biztosan érzed néha, hogy ezt csak a strandon vagy légkondicionált helyiségekben lehet átvészelni. Strandra viszont legfeljebb hétvégén jutsz el, légkondi pedig nem biztos, hogy van az otthonodban. Azért ne keseredj el, ismerj meg pár alternatív módszert a felfrissülésre. 

Felejtsd el a jéghideg üdítőt



A meleg időben jeges italokkal igyekszel hűsíteni magad, pedig - első hallásra furcsának tűnhet, de - a forró italok sokkal inkább lehűtenek. A magyarázat egyszerű: amint megiszod a meleg folyadékot, szervezeted rögtön elkezdi hűteni, így tulajdonképpen aktiválod a belső légkondid. Természetesen nem csak az italokra vonatkozik mindez. Nincs praktikusabb nyári étel például egy tál meleg - nem forró - levesnél, mert amellett, hogy könnyű, még hűt is. Extra frissítő hatást érhetsz el teával:a menta remekül hűsít, a zsálya pedig csökkenti az izzadást. 

Hideg zuhany és testpermet



Az előző szabály ugyanúgy vonatkozik a zuhanyzásra vagy a fürdésre is.A hideg víz az első pillanatokban isteni enyhülést hoz, tested reakciója viszont a hőtermelés lesz. Inkább langyos vizet engedj magadra, a 20-25 fokos éppen ideális. Napközben frissülj fel hűsítő testpermettel.Ahogy a smink, a parfüm és a különböző kozmetikumok használatával óvatosan kell bánni a tűző napon, a testpermettel is ez a helyzet. Akkor jársz a legjobban, ha elkészíted otthon, mindenféle adalékok nélkül. Egy szórófejjel ellátott üvegcsébe tölts langyos vizet, majd keverj bele pár csepp mentás illóolajat.A borsmenta egyébként akkor is segít, ha melegben gyakran küzdesz fejfájással. 

Így hűtsd a lakásodat!



A szellőztetést nyáron hagyd inkább éjszakára, amikor hűvösebb a levegő. Napközben tartsd zárva az ablakot, és sötétítsd el. Magas páratartalomnál kevésbé érzed melegnek a levegőt, ezért sokat segíthetnek az ablak elé feszített vizes lepedők vagy törölközők. Időzítsd ilyenkorra a mosást, és a ruhákat bent a szobában teregesd ki. Légkondi hiányában használj ventilátort. Vigyázz, hogy ne túl közelről fújja rád a levegőt, mert könnyen huzatot kaphatsz. Fokozhatod a hűsítő hatást, ha egy tálban jeget teszel a ventilátor elé. 

Tudtad?



Az elektromos készülékek kikapcsolásával is csökkentheted a lakás hőmérsékletét. Felejtsd el tehát a készenléti üzemmódot - így ráadásul energiát is megtakarítasz. 

Öltözz praktikusan!



A műszálas anyagokból készült ruházatot gyorsan felejtsd el. Az év többi részében is, de főképp nyáron egészségtelen. Megakadályozza a levegő szabad áramlását, gátolva ezzel a szellőzést, és megfelelő környezetet biztosítva a baktériumoknak.Előzd meg a gombás fertőzéseket, válassz inkább pamutból vagy lenvászonból készült ruhákat. A fehérneműre ez fokozottan érvényes. A ruházatnál részesítsd előnyben a világos színeket, és figyelj arra, hogy minél kisebb bőrfelület maradjon takarás nélkül a napon. Minél lengébb az öltözéked, annál jobb. Ne feledkezz meg a fejed védelméről, hordj világos, légáteresztő fejfedőt. 

Amire még oda kell figyelned



Ha lehetséges, kerüld a napot 11 és 15 óra között. Igyál sok folyadékot,leginkább vizet, és ne várd meg, amíg szomjas leszel. A sportolást időzítsd estére vagy reggelre, mert a nagy hőségben megterhelő, így veszélyes lehet. Mellőzd a nehéz, fűszeres ételeket, egyél inkább egy könnyű levest, főzeléket, vagy ilyenkor sok zöldség és gyümölcs közül is válogathatsz. Ha készételt vásárolsz, figyelj a romlandó összetevőkre, mint például a tojás vagy a tejszín. Ne igyál alkoholt vagy kávét a tűző napon.



5 dolog, amit muszáj tudnod, ha mosógépet veszel!



Szárítóval kombináltat, felül- vagy elöltöltős típust, esetleg olyat, amit időzítővel láttak el? Milyen a jó mosógép, és melyik éri meg az árát? Eláruljuk. 
Ma már számtalan mosógéptípussal találkozni, amelyek között igen nehéz a választás. Nem csupán azért, mert külsőleg különböznek egymástól, vagy, mert áruk igen széles skálán mozog - ennél sokkal többről van szó. Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a vásárlásnál ahhoz, hogy a legjobbat vihesd haza? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Örök dilemma: elöl- vagy felültöltős?



A döntés nem könnyű, hiszen az előnyös tulajdonságok mellett mindkét típus esetében hátrányokkal is kell számolnod. Az elöltöltős mosógépek esetében elsősorban a látvány dominál: a vásárlók alapvetően szebbnek találják őket, arról nem beszélve, hogy sokakat megnyugtat, ha látják, ahogy a gép mossa a ruhákat. Egyesek azt is a javára írják, hogy közelebb van a padlóhoz a berakodóablaka, így a betöltéshez nem kell annyit emelgetni a ruhákat. Mások szerint éppen ez a hátránya, hiszen a felültöltősöknél nem kell görnyedni, álló testhelyzetben egyszerű a ki- és bepakolás. Jó tudni azonban, hogy ezeknél a műveleteknél a felültöltősök esetén könnyebben ejthetsz a mosódob mellé egy-egy kisebb ruhadarabot, amelyet csak szerelő képes eltávolítani. Az ablakosoknál ez nem fordulhat elő, ám ennek ellenére - a tapasztalatok szerint - az elöltöltős mosógépek élettartama jelentősen rövidebb felültöltős társaikénál. 

A méret is lényeges!



Jó, ha tudod, hogy az elöltöltős mosógépek több helyet foglalnak, mint a felültöltősök, hiszen utóbbiakat - lévén, hogy nincs szükség elöl nagy helyre a bepakoláshoz - kecsesebbre, keskenyebbre szabták a gyártók. 

Lényeges szempont:

az energiafogyasztás 

A készülék vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont a mosógép energiafogyasztása. Az egyes készülékeket az Európai Uniós irányelveknek megfelelően mintegy hat éve energiacímkékkel látják el, és eszerint is osztályozzák őket. 

A gyártók a kategorizáláshoz öt tulajdonságot vesznek alapul: a víz- és energiafogyasztást, a centrifuga fordulatszámát, a zajszintet, illetve azt, hogy mekkora ruhamennyiséget képes befogadni a dob. Az osztályok A energiaosztálytól D-ig terjednek, de ritkán E, illetve G címkével ellátott készülékkel is találkozhatsz. A mosógépeket, ha minden kategóriában maximálisan teljesít, A energiaosztályba sorolják, ha kevésbé megfelelően teljesít, B, C, legrosszabb esetben pedig G címkével látják el. Az A+A kategóriába olyan gépek kerülhetnek, amelyeket már elárasztásvédelemmel, digitális kijelzővel és hangjelzővel is elláttak, valamint hibafelismerő funkcióval rendelkeznek, így meghibásodás esetén jelzik a probléma pontos okát. 

Forgótárcsa vagy forgódob?



Jelenleg a forgódobos mosógép a legelterjedtebb, ritkán azonban találni forgótárcsás rendszerrel működő készüléket is. A forgótárcsás gép egyszerűen kezelhető, előnye olcsósága, hátránya viszont, hogy a ruhát a mosás erősen igénybe veszi, megkoptatja. Ha volt már szerencséd ilyen géphez, tapasztalhattad, hogy atextilek hamar elvékonyodnak, kiszakadnak, ráadásul ezzel a szerkezettel a kényesebb darabok az erős csavarodás miatt nem is moshatók. Az energiafelhasználás szempontjából sem kedvező, hiszen 1 kg ruhához 20 l víz szükséges. A forgódobos mosógépek mellett szól, hogy a dobban található bordák mosás közben mintegy kiemelik a ruhát, majd visszaejtik a vízbe. Ez a kíméletes mód teszi lehetővé, hogy a mosás csak minimálisan vegye igénybe kedvenc ruháidat. 

A hosszabb mosási idő biztosítja, hogy a mosószer maximálisan kifejtse tisztító hatását. A legnagyobb előnyt az előzőhöz viszonyítva azonban mégis az jelenti, hogy 1 kg ruha mosásához csak 5 liter vizet igényel a gép. 

Időzítő, ECO-program



Szintén fontos figyelembe venned a vásárlásnál, hogy milyen programokat képes a kiszemelt készülék elvégezni. A gépek alapvetően 40, 60 és 90°C-on mosnak, és azt is beállíthatod, hogy végezzen-e előmosást, vagy csak öblítsen, centrifugáljon. A modernebb készülékek már rendelkeznek kézi mosási és gyors programmal, illetve késleltetett indítással, ami jól jöhet akkor, amikor kevés az időd, és a munkából hazajövet már nincs időd a mosás idejét is kivárni. Ebben az esetben egyszerűen csak be kell készítened reggel a mosnivalót, és beállítanod a gépet úgy, hogy a mosás akkorra érjen véget, mire hazaérsz. Manapság egyre népszerűbbek az ECO-programmal rendelkező típusok, amelyek a lehető legkevesebb vizet és energiát igénylik a mosáshoz. A normál programhoz viszonyítva az ECO sokkal gazdaságosabb, ezért érdemes a vásárlásnál azt is figyelembe venni, hogy a kiszemelt gép támogatja-e ezt a funkciót. 

Szárítóval kombinált mosógép: megéri?



Ha nincs lehetőséged a szárítandó ruhákat a lakásban elhelyezni, esetleg a száradó ruhák látványát nem kedveled, a vásárlásnál feltétlen tájékozódj, hogy a mosógép képes-e szárításra is, ez a funkció ugyanis jelentősen csökkentheti a ruhák szárításával kapcsolatos gondokat. 

Szárítófunkcióval többnyire az elöltöltős típusok rendelkeznek, előnyük pedig, hogy mellettük nincs szükség külön szárítógép használatára. Fontos azonban tudnod, hogy ezek a gépek a betöltött ruhák súlyának csupán felét képesek szárítani. Ez annyit jelent, hogy a mosás végén a fél ruhamennyiséget ki kell venned a gépből, és két adagban végezned a szárítást. Hátránya továbbá, hogy a szárításhoz legalább 100 liter vizet igényel a gép, és a vasalást is megnehezíti, hiszen az esetek többségében igen meggyűrheti a ruhadarabokat.



5 tipp farmernadrág mosásához



A farmerdivat, a hatvanas évek hippimozgalmával tört be Európába és azóta töretlen sikernek örvend mindkét nem képviselői között. Íme néhány ötlet farmermosáshoz, hogy kedvenc farmerünket ne csak most, de évek múlva is hordhassuk. 
1. Farmer mosása előtt ürítsük ki a zsebeit és fordítsuk ki a nadrágot. 
2. Állítsuk a mosógépet hideg hőmérsékletű programra vagy mossuk kézzel a farmerünket. Ne használjunk öblítést! 
3. A legtöbb népszerű farmermárkákat gyártó cég már úgynevezett ’avatott technológiát’ használ; ez azt jelenti, hogy a farmer 40 fokon is mosható, anélkül, hogy összemenne. A hordással pedig inkább enged a farmer a tartásából, tehát valamennyivel kényelmesebb lesz a viselése. 
4. Mosás után azonnal vegyük ki a vízből a farmert, fordítsuk vissza, és a derekánál fel csipeszelve lógassuk szárítókötélen. 
5. Új farmer vásárlásakor előfordulhat, hogy a farmer az első mosás után összemegy (dacára, hogy avatással készült). A pamutanyagok során a szálak átmérője és hossza is módosul a környezet hőmérsékletének és nedvességtartalmának változása miatt. Ha az anyag vizes lesz, a pamutszálak megduzzadnak. Ha az anyag megszárad, a szál “lelohad”, és az anyag csaknem eredeti méretére nyúlik ki. A víz, a hő, a keverés és a szappan (amely a szálak között kenőanyagként hat) megnöveli a zsugorodás sebességét és mértékét. Többszöri mosás-szárítás után az anyag eléri végső méretét, és nem fenyeget bennünket további zsugorodás.


A nagy porszívóteszt



Rövid zsinór, kényelmetlen fogás, arról már nem is beszélve, hogy szívnak, de hogy nem a port, az biztos. Legalábbis többségük alulmaradt a kosszal szemben. 
A lexikonban a por finom szemcsék tömegét jelenti, míg egy lakásban koszt, piszkot, mocskot, esetleg porcicát, de mindenképpen valami olyan egészségtelen dolgot, amit el kell távolítani. Szerencsés az, akihez bejárónő vagy takarítóvállalat jár, és hozza magával a csúcsteljesítményű takarítógépét is, így hazaérve már a tökéletesen tiszta lakás fogadja - nyilván jó pénzért. 
Ha viszont te inkább a sajátkezű munkára voksolsz, akkor most eláruljuk, melyik porszívóval érdemes nekiugranod a takarításnak. Bár így is mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha jól választasz, hosszú évekre hű társra találhatsz. 

A teszt délceg alanyai



Kilenc készülék porolt el előttünk, és bár szoros volt a verseny, megtaláltuk a győztest kiváló teszteredményekkel, név szerint a Miele S5210-es gépét. Kiváló termék, de persze a Miele kapcsán meg is szoktuk a jó gépeket. De hogy miért nem kap végre valamelyik gép csillagos ötöst, hiszen porszívót gyártanak már vagy száz éve? Mert sajnos a Miele sem tökéletes, a teszten ez a gép is hibázott, az állatszőrt például nem sikerült időre kiszippantania. Kényelemre is rosszabb pontot kapott, a porszívófejet ugyanis nehéz tolni a szőnyegen, és a fogyasztása is túl magas: a gyári adat szerint több mint két kilowatt, ami nagyjából annyi, mintha tíz tévét használnál egyszerre, ráadásul sajnos hangos is a kicsike. Mindennek ellenére mégis fölénnyel győzött például a Philips termékeivel szemben, melyeknek csupán a második és a harmadik hely jutott. 

Gépek és különbségek



A Philips termékei szinte holtversenyben kerültek a második és a harmadik helyre, a különbség köztük csupán annyi, hogy az FC9150 a kárpiton kevésbé erős, míg az FC9202 a porzsákjának tisztíthatósága-kezelhetősége terén vesztett pontot. Mindkettő jó viszont porszívásban, ám gyenge az állatszőrök ellen. Egyébként ez utóbbi szinte mindegyiken kifogott, csak egy hátrébb végzett gépnek, a Samsung modelljének sikerült plusz pontot elérnie. De vissza a Philipsekhez: az FC9150-vel könnyen elérheted a lakás távolabbi pontjait is, hatótávolsága ugyanis több mint 12 méter. Ennyi zsinórral, csővel már akár könnyen be is lehet hálózni a bútorokat, kezdő porszívózóknak így nem ajánlott... Negyedik lett az Elektrolux gépe, mely mindenben jól szerepelt, kivéve a már említett állati szőrt. Kényelmes vele a munka, de sajnos ez is elég sok áramot fogyaszt, a motorja pedig a tesztelők szerint kevesebbet bír, ráadásul elég hangos is. További hátránya meglehetősen picurkára sikerült porzsákja: ennél kisebb porzsákotcsak a Samsunghoz adnak, amelynek űrtartalma kevesebb, mint 1(!) liter. Ötödik helyre a Miele S4210 került, ami némi csalódást okozott a végül győztesnek kikiáltott társához képest. Nem maradt nagyon alul, hiszen összpontszáma szinte azonos volt az első négyével, ám akadt néhány bosszantó hibája: a beépített motor nem bírta elég sokáig, ezenkívül a gép elég sokat fogyaszt, és még zajos is. A motorterhelés-teszt végül csak 10%-ot vett el az összpontszámból, ráadásul az is lehet, hogy egy peches darab került a tesztelők kezébe, mindenesetre intő jel. 

A középmezőny és a gyengék



A Numatic jól kezelhető, nagyon hosszú a zsinórja, elég hosszú, így kényelmesen használható cső tartozik hozzá, keveset fogyaszt, halk is, csak éppen nem szív! Vagyis szív, de igencsak elkeserítő eredménnyel. A Samsungról még ennyi jót sem tudunk elmondani: szívogat, ahogy tőle telik, de többet fogyaszt, hangos, 
pici a porzsákja, és még a motorja is gyenge. 
Az LG és a Panasonic pedig jobb, ha meg sem szólal. Hagyd őket szépen a boltban, ahhoz talán elég jók, hogy a polcon és a rajtuk keletkező porréteget felszívják - de lehet, hogy már arra sem. Mindkét gép gyengén dolgozik porban és szőrben, a Panasonicnak a legrövidebb a drótja - kevesebb, mint nyolc méter - viszont ő a pehelysúlyú a mezőnyben a maga alig öt kilójával, mentségére legyen mondva viszont, hogy a teszteltek közül ez a gép a legolcsóbb. Végül az LG gépéről: nem elég, hogy nem szív, a por nagy részét még vissza is fújja a levegőbe! A szűrésről csak annyit, hogy az okosabb gépek HEPA - pollen és atka - szűrővel, esetleg szénszűrővel vagy misztikus super air clean rendszerrel vannak felszerelve, míg az olcsóbbak szivacs- vagy filcszűrővel próbálnak tiszta levegőt kiadni magukból. Utóbbi esetekben ez igencsak kevésnek bizonyult.


...s még néhány tipp



Ha a vasalás közben a fehér vászonfélét megperzseltük a foltot nedvesítsük be, hintsük meg sóval és tegyük ki a napra. Ha megszívta, kiöblítjük. Ha elsőre nem sikerült kétszer-háromszor is megismételjük. (Ne dörzsöljük.) Ha a vasaló kissé megpörkölte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével és hagyjuk így néhány órán át. Utána mossuk ki, a folt eltűnik. Tartósabb a nadrág éle, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk és azon keresztül vasalunk. A kifényesedett szövetszoknyák, nadrágok vagy kabátok szövetére borítsunk nedves vasalóruhát és meleg vassal simítsuk át. A még gőzölgő szövetet ruhakefével gyengéden, s addig ütögessük, míg a szálak közül előtörő pára eltünteti a fényesedést. Hagyjuk a vasalódeszkán megszáradni!


Betegít a mosógép? Megdöbbentő tények



Hitted volna, hogy a mosógéped is megbetegíthet? Megmutatjuk, hol bújhatnak meg benne a kórokozók! 

Ürítsd ki a mosógépet!



A baktériumok imádják a nedves terepet, vagyis a legjobb, ha a program lejárta után 30 percen belül kiüríted a mosógépet. Ha egy órán át állt benne a frissen mosott ruha, inkább mosd át újra. 

Mosd külön a fehérneműt!



A baktériumok elsődleges forrása nem meglepő módon a fehérnemű. A legjobb, ha a fehérneműidet külön mosod, olyan magas hőmérsékleten, amilyet csak elbírnak. Havonta egyszer a mosógépet is mosd át: futtass le egy főzőprogramot ruhák nélkül, mosószerrel vagy ecettel - így a dobban sem ülnek majd meg a baktériumok, sőt, az ecet a vízkövet is eltávolítja. 

 

Mosd az ágyneműt magas hőmérsékleten



A lepedők, paplan- és párnahuzatok sajnos a poratkák valóságos tárházai, ezek az apró élőlények pedig könnyen allergiát okozhatnak. Cseréld le hetente az ágyneműdet, és mosd 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten. Az ez alatti hőmérséklet ugyanis nem pusztítja el őket. 

Szellőztesd ki a mosógépet!



Az allergiát okozó, asztmás rohamok kiváltására is képes penész szintén a nedves helyeket szereti. Ha végeztél a mosással, hagyd nyitva a mosógép ajtaját, hadd szellőzzön ki. Különösen ügyelj arra, hogy az elöltöltős mosógépek gumitömítése is kiszáradjon.



Amit a mosószerektől tudni kell...



Egy fontos dologgal kezdeném, amit sokan tudnak, mégis mindíg elfelejtik: A mosószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Ezenkívül a szintetikus mosószerek szerepe allergiás tünetek kiváltásában is bizonyított. 
Az emberek általában a kelleténél nagyobb mennyiségű mosóport használnak a tisztább ruha reményében. Sajnos sokszor a gyártók is, eladási érdekek miatt, a szükségesnél nagyobb mennyiség használatát javasolják. Úgy válaszd vásárláskor a mosószert, hogy a lehető legkevesebb szintetikus, vegyi anyagot, adalékanyagot (anionos, nemionos tenzid, foszfát, fehérítő...stb) tartalmazza! Nem a márka a fontos, hanem az, hogy milyen módszerrel mosunk! 

Mosószer összetétele




  • Tenzidek 
  • Vízlágyítók 
  • Lúgok 
  • Vázanyagok 
  • Enzimek 
  • Oxidatív fehérítőszerek 
  • Optikai fehérítőszerek

    A tenzidek felületaktív anyagok, melyek a mosópor legfontosabb összetevői. A tenzid erősebb kapcsolatot létesít a textillel, mint a kosz, beékelődik a kettő közé és leválasztja, majd szétoszlatja a szennyeződést. Az anionaktív tenzidek jó mosóhatással rendelkeznek, viszont érzékenyek a vízkeménységre, ezért vízlágyítót kevernek hozzá. A nemionos tenzidek alacsony hőmérsékleten is megfelelő mosóhatást fejtenek ki és a víz keménységére sem érzékenyek. Természetes, illetve viszonylag szelíd előállítású tenzid a szappan, melynek reszeléke kézi és gépi mosáshoz is jó.
    A mosópor hatékonysága és a mosógép élettartama szempontjából igen lényeges a hálózati víz minősége. A magyar háztartások többségében magas a víz mész-, kalcium illetve magnéziumtartalma, hétköznapi nyelven ezt kemény víznek hívjuk. Ezek koncentrációjától függően megkülönböztetünk lágy, közepesen kemény, kemény és nagyon kemény fokozatokat. A lakóhelyed vízkeménységi adatait a Vízművektől tudhatod meg.
    Azért van szükség a vízlágyításra, mert a mosóporok összetevői (pl. anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képeznek a kálcium- és magnézium ionokkal, és ezáltal a mosószerek hatékonysága csökken. Ugyanerre az okra vezethető vissza a vízkő kialakulása is, amely a mosógép élettartamát rövidíti meg. A forgalmazott vízlágyítók, vízkőoldók arrogáns oldószerek, és mosógépeink gumi és műanyag alkatrészeit roncsolják. A mosógép fűtőszálának vízkövesedését környezetbarát módon is megelőzhetjük a már említett ecetes öblítéssel. Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot, az elszaporodott vízinövények elfogyasztják a vízben oldott oxigént. A kialakuló oxigénhiány miatt a halak és más vízi élőlények elpusztulnak (eutrofizáció-vízvirágzás). A foszfáttartalom Magyarországon a mosószerszabvány által 

szabályozott, a következők szerint:




  • Környezetbarát: 0-7% foszfáttartalom 
  • Környezetkímélő: max. 15% foszfáttartalom 
  • Megengedett: max. 20% foszfáttartalom

    A foszfátot zeolit is helyettesítheti, mely kevésbé terheli a környezetet. A legkörnyezetkímélőbb megoldás a mosószóda használata.

    A lúgok zsíroldó hatásuk miatt kerülnek a mosószerekbe, legismertebb képviselőjük a mosószóda. Mosószódával vizet lágyítani és (magában, szappanpehellyel vagy mosóporral keverve) mosni is lehet. A mosószódára való áttérést - környezetbarát mivoltán kívül - gyakran az is indokolja, hogy a mosóporoktól a babák kiütésesek lesznek. A foszfátos tisztítószerek és a drágább vízlágyítók helyettesítésére is alkalmas. Ahol kemény a vezetékes víz, ott is elég vízlágyítóként egy evőkanál mosószóda, és persze a lágy vízhez javasolt mennyiségű mosószer a gépbe.

    A vázanyagok megakadályozzák, hogy a mosópor összeálljon, hogy lúgossága semlegesítődjön, és általában fokozzák a vízlágyító hatást. A polifoszfát a leggyakoribb vázanyag. A foszfáthoz hasonlóan a vizek eutrofizációjához vezet.

    Az enzimes, úgynevezett "bio" mosóporok enzimtartalma 60°C feletti hőmérsékleten lebomlik még azelőtt, hogy eltávolítaná a fehérje- és szénhidrát foltokat. Forró vizes programhoz ezért ne használj ilyen mosóporokat!

    Oxidatív fehérítőszerként a mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60°C felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. 60°C-nál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítő hatása kihasználatlan marad.

    Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Alkalmazásuk teljesen felesleges.

    A mosószerek segédanyagai akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak, vagy töltőanyagok, melyek szerepe a forma megtartása. Felesleges terhet jelentenek a környezetnek, a pénztárcának, és a csomag cipelőjének. A szintetikus mosószerek 30 %- a töltőanyag.



Útmutatások és hasznos tanácsok



 

A mosogatógép okos használata



Napjaink leghatékonyabb mosogatógépeinek már csak 14 liter a vízfogyasztásuk - ez 37%-kal csökkent az elmúlt 10 év során. A mosogatógépek akár 80%-kal is csökkenthetik a vízfelhasználást egy átlagos kézi mosogatáshoz képest. 

Sóhasználat:



Állítsa be a sóadagolást a helyi vízkeménységnek megfelelő szintre! 

Mindig van hely még egy edénynek!



Akkor indítsa el a gépet, ha tele van! Gondolja át, mennyi edényt szeretne elmosni, mielőtt elindítja a mosogatógépet! 

Áramtalanítás



A mosogatógépet két mosogatás között kapcsolja ki! A készenléti mód fölösleges energiafelhasználást eredményez! Rendszeresen tisztítsa a szűrőket. 

 

A szárítógép okos használata



A tökéletes szárítás és környezet kímélése érdekében fontolja meg a következőket: Igyekezzen maximális töltöttséggel használni a készüléket! 

- Mindig teljes töltöttséggel szárítson! Minél nagyobb a dob fordulatszáma, annál alacsonyabb lesz az energiafogyasztás és rövidebb a szárítási idő. 
- Ne szárítsa túl a ruhákat! Így biztosan nem lesz gyűrött a ruha, és egyben energiát is megtakaríthat vele. 
- Kombinálja a vasalás-szárítás programot! A vasalásra kész ruhákat szárítsa együtt a szekrény-szárazokkal. 
A program végén vegye ki a vasalás-kész ruhákat és a szekrény-szárazokat szárítsa tovább! 
- Tisztítsa rendszeresen a szűrőt, így elkerülheti a hosszú szárítási időt és a magas energiafogyasztást! 
- Szellőztesse megfelelően a helységet A helyiség hőmérséklete ne haladja meg a +35°C fokot a szárítás ideje alatt! 

 

A mosógép okos használata



Tévhit, hogy a forró víz és a sok mosószer egyenlő a fehérebb és tisztább ruhával. 

Válassza a megfelelő mosóport:




  • A ruhákat mossa 65°C alatt! Győződjön meg róla, hogy a kiválasztott mosópor alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellően hatékony-e! 
  • Állítsa be az adagolást aszerint, hogy milyen típusú és mennyire szennyezett ruha van a gépben. 
  • Adagolja a mosószert a víz keménységi szintjének megfelelően. Az helyi vízszolgáltató tud ebben segíteni. 
  • Megfelelő előkészítés mellett a szennyeződést már alacsonyabb hőmérsékleten is el tudja távolítani. 

Ne feledje továbbá:



- Használja ki a készüléket! Sok készülék kihasználtsága elmarad a lehetőségektől.
- A mosógépet két mosás között kapcsolja ki! A készenléti mód fölösleges energiafelhasználást eredményez! Kerülje az előmosást, amikor csak lehet.
- Ellenőrízze rendszeresen a mosógép szűrőjét és a szívattyút!
- A lehető legnagyobb fordulatszámon centrifugálja a ruhákat! Amikor épületen belüli szárít, a ruhák a belső tér hőjét használják a száradáshoz. Minél hatékonyabban centrifugál, annál gyorsabb a szárítási folyamat, alacsonyabb az energiaelvonás, és így állandó marad otthona belső hőmérséklete.

 

A hűtőgép okos használata



A hűtőkészüléket sötétebb, árnyékosabb helyre állítsa! Időnként végezzen teljeskörű ellenőrzést rajta! Állítsa be a megfelelő hűtési fokozatot az ételek számára! Ezek mind befolyásolják a készülék energiafelhasználását és teljesítményét. 

Gondolja át, hova helyezi a hűtőt:


• Lényegesen több energiát takaríthat meg, ha hűtőjét hűvösebb helyre állítja - semmiképp sem jó, ha hőhatásnak teszi ki, mint pl. tűzhely vagy radiátor melletti területre vagy akár közvetlen napfénynek. Vegye figyelembe a készülék faltól való távolságát, illetve a padlófűtést! 

Leolvasztás:



A gyakori leolvasztás a lepárló egységet megóvja a vastagon lerakódó jégrétegtől; így sokkal hatékonyabban tud működni. Amikor a jégréteg vastagsága eléri a 3-5 mm-t, itt az idő.

 

Csukott ajtók:




  • Cserélje az ajtó gumiszigetelését, ha úgy érzi nem csukódik megfelelően! 
  • Tartsa tisztán a hűtőt! A kondenzátort a készülék hátulján és az üres terület az alján tartsa tisztán. 
  • Kerülje az ajtó hosszú ideig való nyitvatartását, vagy a sűrű ajtónyitogatást! Amikor meleg levegő jut a belső térbe, a kondenzátor fölöslegesen kapcsol be. 
  • Ellenőrizze, hogy az ajtó becsukása nem ütközik-e valamilyen akadályba. 

Először hűtsön:




  • A meleg ételt először hagyja kihűlni, és csak azután tegye a hűtőbe! A gőz jegesedést okoz a készülékben. Higiéniai és egészségügyi okokból ne hagyja túl sokáig szobahőmérsékleten az ételt. 
  • Enyhén fagyasztott étel a hűtőben. Ez biztosítja a biztonságosabb leolvasztást és az optimális hűtő használatot. Az ideális hőmérséklet tartomány 4-5 °C. 

Azután fagyasszon:




  • A lefagyasztásra szánt ételt, először helyezze a hűtőbe, hogy megfelelően lehűljön, és csak ezután tegye a fagyasztóba. 
  • Az élelmiszert csomagolja légmentes tasakokba mielőtt a fagyasztóba helyezi őket. Az ideális hőmérséklet tartomány -18°C és -20°C közötti.



10 meglepően egyszerű vasaláskönnyítő tipp



A vasalás az egyik legkevésbé kedvelt feladat a házimunkák közül, pedig akár gyerekjáték is lehet. Használd tippjeinket, és imádni fogod! 
A vasalás unalmas és hosszadalmas feladat. A vasalódeszka mellett állni órákig egyáltalán nem jó móka, a vasaló nehéz, a makacs textilek pedig - mint a hatalmas ágyneműk vagy a gyerekek fodros, így szinte kivasalhatatlannak tűnő ruhái - csak tovább nehezítik a dolgot. Ha a vasalás szó hallatán a te hátadon is végigfut a hideg, ideje megismerned néhány ügyes fogást, mellyel nemcsak a munka idejét rövidítheted le, hanem gyerekjáték lesz a vasalás. 

Praktikák makacs gyűrődések ellen



Egyes textilek még a legkorszerűbb vasalókon is kifognak. Ha viszont ismered a trükköket, melyekkel leszámolhatsz a gyűrődésekkel, a végén te kerülsz ki győztesen. Ilyen a vizes trükk is: a kiürült ablaktisztítós flakont alaposan mosd ki, majd töltsd fel hideg vízzel. Bármilyen textilt is vasalsz, közvetlenül a vasalás előtt permetezd be a ruhát. Ezután a vasaló biztosan nem égeti meg az anyagot, ráadásul úgy siklik majd rajta, hogy egyetlen gyűrődést sem hagy maga után. Mivel az ágyneműket már nehezebb lenne kézzel bespriccelni, tedd vissza őket a mosógépbe vasalás előtt. Két törölközőt alaposan vizezz be, tedd az ágynemű mellé, majd kapcsold a gépet centrifugázásra. Néhány perc elég, hogy a huzat átnedvesedjen, majd ezután könnyebb legyen kivasalni. A nagyon makacs gyűrődések ellen a jégkocka a megoldás. Ez utóbbit csomagold puha, vékony ruhába, majd dörzsöld át vele a gyűrődést, és ezután vasald ki. 

Nehezen vasalható anyagokhoz



Akár a nedves módszert választod, akár nem, a fóliás trükk akkor is segít. Bármilyen textil esetében használhatod, de a nehezen vasalható anyagokhoz kifejezetten ajánlott. Egyszerűen vedd le a huzatot a vasalódeszkáról, feszíts a deszkára alufóliát, szépen simítsd el, hogy ne mozogjon, majd helyezd vissza a huzatot. Vasalás közben így a hő nem távozik a deszkán át, hanem visszaverődik a fóliáról, minek köszönhetően könnyebb lesz vasalni, és gyorsabban is túl leszel rajta. Sokaknak a hímzett ruhákkal is meggyűlik a bajuk, hiszen, ha a ruha maga gyűrődésmentes is lesz, a hímzés körül gyakran megmaradnak a redők. Ezekkel a legkönnyebben egy frottírból készült törölköző segítségével bánhatsz el. A törölközőt terítsd a deszkára, a ruhát a hímzéssel lefelé helyezd rá, és így vasald ki. A szövetnadrágok, -kabátok és -szoknyák vasalása sem egyszerű, hiszen a szöveg kifényesedhet a vasalás hatására. Ez esetben úgy mentheted meg a ruhát, ha nedves vasalóruhát - vagy egy nedves, de tisztatörölgetőruhát - terítesz az anyagra, és a meleg vasalóval átsimítod. A még gőzölgő szövetet ezután ruhakefével gyengéden addig ütögesd, amíg a szálak közül előtörő pára eltünteti a fényesedést. Ezután hagyd az anyagot megszáradni a vasalódeszkán. 

Jó, ha tudod!



Ha a vasalás közben enyhén megperzselted a fehér textilt, azonnal hintsd meg sóval a foltot, és tedd ki a napra. Amint kissé elhalványult az égés, kiöblítheted belőle a sót, és a foltnak nyoma sem lesz. Ha mégis, néhányszor ismételd meg a műveletet. Az enyhe égésnyomokat úgy is eltüntetheted, hogy egy ecetbe mártott ronggyal megdörzsölöd a foltot, majd tiszta ruhával felitatod. 

Tartós élek, precíz redők



Az élre vasalt nadrágok ma is divatosak, de csak akkor mutatnak jól, ha az élük valóban szépen vasalt. Hogy pontos legyen a csík, hívd segítségül az ecetet. Egyenlő arányban keverd el vízzel, majd az oldatot töltsd szórófejes flakonba, és vékony rétegben fújd be a ruhákat. Ezután gyerekjáték lesz az él vasalása. Ha durvább szövésű nadrágra vagy az ingekre szeretnél éleket, először nedvesítsd be a ruhát egy rész ecet és két rész víz keverékébe mártott ronggyal. Helyezz egy vastag barna papírzacskót az élre, majd így vasald le. A rakott szoknyák is akkor szépek, ha precízen vasalod le a redőiket. Ha nem megy egyedül, használj finom felületű csiszolópapírt: ezt helyezd a berakás alá, és így vasald le óvatosan a szép, szabályos redőt. Ha viszont éppen az a cél, hogy eltüntesd a felhajtás vonalát, akkor márts egy törlőkendőt víz és ecet egyenlő arányú keverékébe, majd a vasalás idejére terítsd a rongyot a felhajtás alá.



Elöltöltős mosógép karbantartása





Az automata mosógépet akkor értékeljük igazán, >amikor bedobja a
törülközőt. Ahhoz, hogy minél hosszabban szolgáljon, érdemes ápolni.
Meghálálja.
A gondos gazda igyekszik tisztán tartani, amihez
hozzáfér - ám ez kevés: a mosógép idővel itt-ott penésznyomokat ölt
magára, egyre ércesebb szagot áraszt és a fehér ruhákat sem mossa már
igazán fehérre. Ne hagyjuk annyiban, a gép szinte újjá varázsolható.

Szerszámok, anyagok

Csavarhúzók (lapos és PH2 általában elegendő), kombinált fogó, állítható
papagájfogó, Evipass (egy- és ötliteres kiszerelésben kapható), szükség esetén (fehér) festék.

  



Kritikus pontok egy mosógépben

Néhány hely, a pangó víz hajlamosak megposhadni és ahonnan a lerakódásokat nehéz eltávolítani: a mosószerfészek,
az innen az üst oldalába vezető gumicső, az üstből a szivattyúba vezető gumicső, maga a lúgszivattyú, valamint a kivezető gégecső.
Érdemes odafigyelni a rozsdásodásnak kitett részekre is (leginkább a gép aljánál).

  

   
Lássunk hát neki.

Elöltöltős mosógép, felső rész





A mosógép fedlapját hátul rögzíti néhány csavar (az Indesit WGD 1236 TX-nél a két sarkában alulról egy-egy). 
Ezeket kicsavarva a tetőt határozott mozdulattal 1 centimétert előre kell húzni, és óvatosan leemelve láthatóvá válik a mosógép belseje. 
A tetőt a Whirlpool AWG 324-nél szintén két csavar rögzíti, de hátratolva lehet leemelni. 

   

A programkapcsoló tetejéről a mosószerfészek felé nyúlik egy fémlemez profil,
ezzel vezérli a frissvíz elosztását (előmosószer, mosószer, sima öblítés, öblítőszer stb).
Ezt a profilt mindenképp le kell szerelni. Első lépésben gondosan megjegyezzük az L alakú műanyag elem és a víz-elosztó vezérlő és 
fogazott részeinek egymáshoz viszonyított helyzetét (alkoholos filctoll): a pontatlan összeszerelés azzal jár, hogy a gép nem a programnak megfelelően mossa be a tisztítószereket a dobba. 
Ezután lehet leszedni az L alakú műanyag elemet, majd a rugó kiakasztása után a fém profilt kifordítva leemelni a programkapcsolóról. 

   

A csavarógombok eltávolítása után az Indesitnél a mosószerfészek alatt egy lemezcsavart kell eltávolítani,
és a programkapcsolót tartó csavarokat kicsavarni (nem kell kivenni, megtartja az előlap).
A szárító időzítő és a termosztát vezetéke elég hosszú, ezeket nem (lett volna) szükséges leszerelni. 

  

Két műanyag fül óvatos kipattintása után az előlapot előre billenthetjük. 

  

A mosószerfészket ebben az Indesitben további három csavar tartja (egyet már kiszedtünk az előlap leemelése előtt).
Ezután a mosószerfészekhez vezető gumicsöveket kell lekötni. A frissvíz csatlakozást biztosító rugó oldásához elég egy laposfogó, 
az alatta levő túlfolyó(?) gumicső pereme ennél a típusnál csak be van pattintva. 

   

Ha szükséges, a könnyebb hozzáférés érdekében 13-as csőkulccsal leszerelhető a dob ellensúlya. 
A vastag gumicsövet biztosító rugót egy jó tágra nyitható kombinált fogóval vagy a papagájfogóval lehet oldani, 
ezután kiemelhető a mosószerfészek, a karbantartás első célpontja. 

   

A következő célpont a mosószerfészek és a dob közötti vastag harmonikás gumicső.
Ebben a típusban a gumicső egyszerűen a dob nyílásának pereme mögé van pattintva. 
(Nem így a Whirlpool AWG324-nél, ahol egy merev műanyag gyűrű belülről is hozzáfeszíti a gumicsövet a dob nyílásához;
ezt a gyűrűt visszakötés előtt kell a gumicsőbe helyezni majd a visszakötés után a helyére pattintani.) 

  

A gumi és műanyag alkatrészek tisztítására foszforsavat használtam, 
amit Evipass rozsdaeltávolító néven vásárolhatunk meg festékboltokban. 
Szobahőmérsékleten egy nap alatt végzi el a piszkos munkát, forrón gyorsabban. 

Az Evipassban levő foszforsav célja eredetileg az, hogy a felületen levő barnás vasoxidot kemény, a fémhez és a festékhez is jól tapadó vasfoszfáttá alakítsa, de a foszforsavat most csak a lerakódások feloldására fogjuk használni. A kb 20%-os sav jobban csíp mint az ecet, a munkához érdemes gumikesztyűt használni.

A foszforsav a fürdőszobában és a konyhában is jól használható, rendkívül hatékony vízkőoldó, de ha betonra csöppen, pezsegve marja, és néhány fémet, többek között a horganyt és a rezet is megtámad, ezért igen óvatosan kell használni. Bár nagyobb hígításban a 
Coca Cola is tartalmazza (E338 néven engedélyezett savanyúságszabályozó), a foszforsav nem játékszer!



A gumi alkatrészeket a tisztításhoz befőttes üvegbe raktam, felöntöttem foszforsavval,
majd egy lábosban vizet melegítettem körülötte. Egy óra után kiraktam lehűlni, újabb óra múltán a gumit tisztára lehetett öblíteni. 

  

A következő tisztítandó alkatrész a mosószerfészek.
Ennél a típusnál a mosószerfészek teteje lepattintható 
(de sajnos gyakoribbak a hegesztett típusok). 

  

A mosószerfészket pl. lavórban lehet forró foszforsavba áztatni. 
A sav melegen tartásra nem találtam jó módszert, 
de egy kefével lehet gyorsítani a lerakódások oldódását. (Gumikesztyűről ne feledkezzünk el!) Megéri a fáradságot. 

  

Az összeszerelés fordított sorrendben történik: először az üst oldalába kell visszakötni a bevezető gumicsövet.
Az Indesitnél egyszerűen vissza kell pattintani a perem mögé a gumicső gallérját, a Whirlpool-nál a gumicső belsejébe betolni a műanyag gyűrűt,
a gumicsövet az üst nyílásába illeszteni, majd a gyűrűt (a gumicsövön keresztül) a helyére pattintani (erről most nincsen fényképem).
Következő lépésben az üstbe vezető gumicső felső végét kell a mosószerfészek aljára bekötni, végül a gumicső (túlfolyó? levegőző?)
elágazását bekötni a mosószerfészek felső nyílásába. Az Indesitnél ez is csak egy gallérral kapaszkodik a nyílás peremébe. 

   

A frissvíz bevezető cső bekötése után a mosószerfészket csavarokkal is rögzítjük. Az előlapra vissza kell csavarozni a termosztátot (és a szárító időzítőjét), ugyanabban a pozícióban, ahogyan a leszereléskor voltak. A programkapcsoló visszacsavarozásánál kell különösen ügyelni, mert azt meglepően sokféle helyzetben be lehet építeni. Lényeg, hogy a programkapcsoló állása egyezzen az előlap felirataival. 

   

A "vízválasztó" vezérlésének visszahelyezése után a mosógép felső része összeszerelhető, ellenőrizhetjük a gép működését. 

  

Elöltöltős mosógép, alsó rész



Következik a kivezető cső és a lúgszivattyú, illetve (ha elhanyagolt) a mosógép aljának rozsdamentesítése.
A hátlap leszerelése után előtűnnek a fődarabok: középen a motor, baloldalt a sarokban a lúgszivattyú, két oldalon a dobot alátámasztó lengéscsillapítók. 

 
 
Első lépésben kell szedni a lúgszivattyú szűrőjét (1-2 liter víz kifolyhat), majd a lúgszivattyút rögzítő négy csavart. A szivattyút még ezután is tartják a rá csatlakozó gumicsövek. 

Ezután terítsünk sok puha rongyot a mosógép elé és fektessük a hasára. A gép 70-80 kiló, vigyázzunk a kapcsolókra és az üvegajtóra (ezért kellenek a rongyok). Segítség jól jöhet. 

 
A gép alsó része általában elég koszos, poros és zsúfolt. Ami nekünk most leginkább útban van, a lengéscsillapító. Ezeknek alsó bekötését kell kicsavarozni: az Indesitnél egy M8 anya (13-as kulccsal lehet szerelni), a Whirlpool-nál két M6 anya (10-es kulcs kell hozzá). 

A lengéscsillapítókat az üst felé fordítva könnyebben hozzáférünk szivattyúhoz, az üstből kivezető gumicsőhöz és a szennyvíz kivezető csőhöz. Ebben az Indesit gépben az üstből kivezető cső elágazik oldalra-felfelé, egy érzékeny nyomáskapcsolóhoz, amely felülről látható a programkapcsoló mellett. A mosógép ezzel a nyomáskapcsolóval érzékeli a mosóvíz szintjét. A gumicsövet először a vízszintmérőről és a lúgszivattyúról, majd az üstről kössük le (az Indesitben az üsthöz csatlakozást speciális bilincs biztosítja, más gépeknél ez eltérhet). Ebben a gumicsőben még több lerakódás lehet, mint a mosószer bevezetőben, tisztítása hasonlóan történik, forró foszforsavban. 
   

Ha a lúgszivattyúról a kifolyó csövet is lekötjük, az elektromos csatlakozót lehúzva a szivattyú kiemelhető a helyéről. Általában néhány csavarral szétszedhető a szivattyú elektromos és nedves részre, így a szivattyúházat könnyebben lehet akár vegyszerben is tisztítani. Amíg a gumicső a savban ázik, ellenőrizzük a mosógép alján a festést. Ha szükséges, a felhólyagosodott részeket és a málló rozsdát levakarjuk, a felületet Evipassal kezeljük és megvárjuk, amíg a vasoxid szürke vasfoszfáttá alakul és megszárad, majd befestjük. 

 Az Evipass használatakor ügyeljük a mosógép aljának elektromos alkatrészeire: nem csak a motor és a szivattyú található itt, de a motor fordulatszámát vezérlő elektronika is. Ezeket kíméljük meg a savtól (a motorvezérlő elektronikát könnyen ki is lehet szerelni
Az oldószeres festékek büdösek és különösen a lakkbenzin (H100) alapúak igen lassan száradnak. Egy kimustrált hajszárítóval a száradás gyorsítható, de néhány percenként pihentetni kell, mert túlmelegszik és leég. Semmiképp ne hagyjuk magára a hajszárítót!



Amíg a festés szárad, megtisztíthatjuk az Evipassban ázó gumicsövet és a szivattyúházat. Az alábbi képen látható a lúgszivattyú visszahelyezése. Jól láthatóak még a mosóüst aljához hajtott félig leszerelt lengéscsillapítók is. 

   

A visszaszerelés sorrendje fordított: először az üst aljához kell rögzíteni a fekete gumicsövet, majd bekötni a nyomáskapcsolóhoz vezető elágazást és a lúgszivattyút. 

 

A szennyvíz kivezető gégecső visszakötése után már a lengéscsillapítókat (és a mosógépről a festés előtt leszerelt gumilábakat) is vissza lehet csavarozni. A gép talpra állítása után helyére kerülnek a szivattyút rögzítő csavarok és a vízszűrő. A szerelések során a lerakódások egy része belepereghetett az üstbe, aminek a belsejéhez nem fértünk hozzá. Ezért a karbantartás után első alkalommal tisztító mosást érdemes végezni.







Tippek-trükkök


Mire ügyeljünk a mosógépnél?
  • Időnként tisztítsuk ki a mosógépet. Töltsünk fel langyos vízzel, öntsünk bele négy liter 20%-os ecetet. Futtassunk végig  egy 60°C-os programot. Az ecet feloldja a vízkövet és leszedi a  mosópormaradékot.
  • A mosógép elé, lábunk alá tegyünk száraz gumiszőnyeget, ezzel megelőzhetjük az esetleges áramütéses balesetet.
  • Szakadt ruhát, fehérnemut ne tegyünk a mosásba, mert tovább szakad. (Ha lehet azonnal javítsuk meg, nem érdemes gyűjtögetni.)
  • Az erősebb szennyeződés körüli részeket férceljük körül. Ez kézi mosásnál nagyon fontos, mert nem kell
    mindenütt erőteljesen dörzsölni a ruhát.
  • Gépi mosásnál: az erős szennyeződésre kevés vízzel tegyünk külön áztatóport, és úgy tegyük a gépbe.
  • Az újonnan vásárolt fehérnemut első használat elott mossuk ki, mert a gyártásnál olyan anyagok
    maradnak benne (apretura), amelyek érzékeny bőrüeknél allergiás tüneteket okozhatnak. Csak külön
    mossuk!
  • Új harisnyát a felvétel előtt mossuk ki, tartósabb lesz.
  • Mielőtt a gépbe tennénk az ingeket, finom festőecsetet, vagy szivacsot mártsunk hajsamponba, kenjük be
    az ing erősen szennyezett gallérját és kézelőit.
  • Ha a gallér megsárgult, dörzsöljük be erősen krétával. A kréta oldja a zsírt, a szennyet könnyebb
    eltávolítani. Ezt többször megismételhetjük, ha a gallér már nagyon megsárgult.
  • Ecetből és szódabikarbónából keverjünk pépet, mosás előtt kenjük fel a gallérra. Ezzel mindenféle
    makacs szennyeződést eltávolíthatunk.
  • Ha a férfiingben a gallérmerevítő mosáskor benne marad rendszerint meggörbül. Vizes ruhán gőzöljük át,
    kiegyenesedik.
Hogy ne legyen többé pehely az anyagon
  • A kordbársonyt többször váltott vízben óvatosan nyomkodva mossuk és lassan szárítsuk meg. Még
    nedvesen keféljük át ruhakefével. Minden pejhely eltűnik róla. Vigyázat, szálirányba keféljük. Gondosan
    kihúzkodva, felakasztva, simára szárad.
  • A bolyhos pulóvereket és garbókat mindig fonák oldalukon mossuk, nem ragad rájuk a pehely.
  • Nincs pehely a ruhán, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk. Ha a centrifuga filtere mellett és alatt
    pelyhek vannak, tisztítsuk ki, különben tönkremegy.
  • Nagyon érzékeny, pelyhes vagy bolyhos ruhát öreg párnahuzatban rakjuk a gépbe. A mosógép szűrője
    nem tömodik el.
  • A cipzárat mosás előtt húzzuk fel. A fém cipzár elszakíthatja a többi ruhát, a muanyag cipzár pedig
    tönkremegy.
Hogy a mosott ruha lágy és illatos legyen
  • Az utolsó öblítővízbe tegyünk egy csésze ecetet. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb öblítőszer. Kézi
    mosásánál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket.
  • Ha 4 literenként egy kávéskanál keserűsót (glaubersót) teszünk az öblítovízbe, megakadályozzuk a
    színes ruha kifakulását vagy elszíneződését.
  • Ha a pulóvert és a tréningruhát kézzel mossuk, az utolsó öblítővízbe hajöblítőszert keverjünk (1
    evőkanálnyi elég), szép fényt kap tőle.
  • A gyapjúpulóver utolsó öblítővizébe néhány kanál glicerint tegyünk. Ettol a pulóver puha lesz és nem
    irritálja a bőrt.
Ha a gyapjúholmit rosszul mostuk ki
  • Áztassuk langyos vízbe, amelyhez egy kevés finom hajsampont tettünk. Gyakran ez az eljárás olyan
    rugalmassá teszi a szálakat, hogy a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját. A kísérlet megéri.
  • A rég nem használt gyapjú nadrágok, szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk a következőképpen: finom
    mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot, többször
    öblítsük, majd az utolsó öblítővízbe egy előre elkészített oldatot öntsünk. Egy kávéskanál zselatint
    oldjunk fel, hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szűrjük az öblítővízbe. A vasalásnál a ruhadarabot vizes ruhán gőzöljük fel.
Hogy a fehér gyapjúholmi ne sárguljon meg
  • Kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tároljuk.
Hogyan frissítsük fel a tollpárnát?  
  • Forgassuk meg néhányszor centrifugában, de vigyázzunk, nehogy az angin lyukas legyen, és a toll kirepüljön.
  • Tegyük a napra, ez egyébként is frissít.
  • Feldúsíthatjuk a tollpárnát vagy a paplant, ha felnyitjuk a huzatát annyira, hogy a nyíláson a hajszárító
    csöve beférjen. 5-6 percig fújjunk meleg levegőt a toll közé, kétszeresére nő a párna vagy a paplan.
Hogy a munkaruha tiszta legyen
  • A mosóvízbe egy fél csésze szalmiákszeszt keverjünk.
Ha sok hab képzodik
  • A mosógépbe szórjunk a habra egy kevés sót, lecsillapodik.   
Hogyan kezeljük a megsárgult fehér textiliát?
  • Visszanyerik eredeti színuket, ha a mosás és az öblítés után a sárgult felületeket sóval alaposan beszórjuk, és árnyékban szárítjuk meg.
  • A megsárgult kézimunkák, finom vászonfélék ismét kifehérednek, ha mosás előtt aludttejben áztatjuk.
  • A fehér függöny - főként, ha műanyag - a hosszan tartó használat után megsárgul és bármivel kezeljük,
    mossuk, nem lesz többé kifogástalanul fehér. Főzzünk egy jó erős teát, annyit, hogy a (frissen mosott)
    függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tealébe, forgassuk át egy (tiszta és jól lecsiszolt)
    fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük
    ki, és félszárazon akasszuk a helyére. A mindig divatos, szép drapp függönyünk lesz.
  • Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe egy negyed citromot.
Hogyan tisztítsuk a bársonyt?
  • Simítsuk ki az anyagot, a bársony szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gozölgo víz fölé,
    amelybe elozoleg néhány csepp szalmiákszeszt tettünk. Jól keféljük ki, és a fonákján a bársonynak
    megfeleloen - vasaljuk ki. A bársonyt kétféleképpen vasalhatjuk:
  1. az anyagot szálas oldaléval tiszta ruhakefére tesszük, nedves ruhát teszünk rá és azon keresztül gozöljük át a bársonyt
  2. a vasalót felállítjuk (kitámasztjuk) nedves ruhát borítunk rá és amikor már jól gozölög, a bársonyt fonákjára
    fordítva végighúzzuk rajt. Közben a színén - szálirányban - keféljük a ruhakefével. Az elotöro pára szépen
    felemeli a bársony szálait. Csak nedves ruhával dolgozzunk, mert a víz foltot hagy a bársonyon.
  • A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy - hígított - szalmiákszeszbe mártott -
    ronggyal finoman áttöröljük, utána - szálirányban - alaposan kikeféljük.
  • A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban -
    átdörzsöljük. Ezután a ruhát alaposan ki kell szelloztetni, hogy a hagymaszag elillanjon.
  • A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzzunk egy régi
    nylonharisnyát.
Hogyan kezeljük a borholmit?
  • Az ablaktörlo szarvasbort ha megkeményedett, öblítsük ki langyos vízben, amelybe elozoleg egy evokanál
    kenoszappant kevertünk.
  • A megkeményedett borkesztyut ismét lággyá tehetjük, ha az öblítovízbe egy evokanál olívaolajat
    keverünk. Egy kevés ecet vízzel keverve, hajlékonnyá teszi a kitisztított borkesztyut.
  • Ha a vékony borkesztyu erosen szennyezett, áztassuk benzinfürdoben egy óra hosszat, majd tiszta
    benzinben újból nyomkodjuk át, - különösen a piszkos részeket - ezután puha ruhába csavarva itassuk fel
    a benzint, húzzuk fel a kesztyut a kezünkre, és addig dörzsöljük, míg megszárad.
  • A szarvasbor kesztyut mosószeres vízben nyomkodjuk át, majd öblítés után alkoholban pihentessük egy
    ideig. Száraz ruhával itassuk fel és s kezünkre húzva formázzuk újra, majd ügyesen lehúzva, kiigazgatva szárítsuk meg.
  • A borkabátot - ha fényét vesztett, piszkos - lenolajjal töröljük át. Minden újabb szennyes részt, tiszta
    (csak olajos) ronggyal kezeljünk. Könnyedén töröljük át. Ha így jártunk el, megtartja rugalmasságát.
  • Az  irhaféleségeket a tisztítóban hozassuk rendbe, nem érdemes otthon kísérletezni vele.
  • A hasított bortáskákat, szatyrokat ugyanúgy tisztíthatjuk, mint a szarvasbor kesztyut. A bélést, ha lehet
    fejtsük ki, külön mossuk ki. Az átnedvesedett béléstol foltos lehet a bor! Ha csak béléssel együtt
    tisztíthatjuk, inkább samponos szivaccsal való átdörzsölést válasszuk. Tiszta, meleg vízbe mártott,
    kicsavart szivaccsal itassuk fel a habot. Ne szárítsuk napon vagy kályha mellett!
Hogyan nedvesítsük be a vasalásra kész ágynemut?
  • Két, alaposan benedvesített törülközovel együtt tegyük be a centrifugába, kapcsoljuk be, s addig
    forgassuk míg a ruha kelloen nedves lesz.
Ha gyorsan akarunk vasalni 
  • Feszítsünk a vasalódeszkára egy vastagabb alufóliát, és tegyünk rá egy durva pamutanyagot. A vasaló ezt
    a réteget is átmelegíti, így az alul keletkezett ho elosegíti a vasalást.
  • Ha a vasalókendot kikeményítjük a vasalás hatásosabb lesz, a kendo pedig tovább marad tiszta.
Hogyan vasaljunk hímzést?
  • Hímzéssel lefelé helyezzük a darabokat egy frottír törülközore és így vasaljuk ki. A hímzések közötti
    részecskék is simák lesznek.Így a minták is kidomborodnak.
...s még néhány tipp
  • Ha a vasalás közben a fehér vászonfélét megperzseltük a foltot nedvesítsük be, hintsük meg sóval és
    tegyük ki a napra. Ha megszívta, kiöblítjük. Ha elsore nem sikerült kétszer-háromszor is megismételjük.
    (Ne dörzsöljük.)
  • Ha a vasaló kissé megpörkölte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével és hagyjuk így néhány
    órán át. Utána mossuk ki, a folt eltunik.
  • Tartósabb a nadrág éle, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk és azon
    keresztül vasalunk.
  • A kifényesedett szövetszoknyák, nadrágok vagy kabátok szövetére borítsunk nedves vasalóruhát és meleg
    vassal simítsuk át. A még gozölgo szövetet ruhakefével gyengéden, s addig ütögessük, míg a szálak
    közül elotöro pára eltünteti a fényesedést. Hagyjuk a vasalódeszkán megszáradni!
MOSÁS JELKÉPEI
Mosógépben különösebb óvatosság nélkül, normál program szerint mosható, öblíthető,
centrifugálható.
Mosás forgódobos gépben, homérséklet korlátozás nélkül, öblítés, centrifugálás kíméletesen.
Keverotárcsás gépben nem mosható.
Legfeljebb 60°C-on mosógépben, kímélo program szerint mosható, öblítheto, centrifugálható.
Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 60°C-on, kímélo program szerint öblítés, cnetrifugálás
kíméletesen. Keverotárcsás gépben nem mosható.
Legfeljebb 40°C-on mosógépben, normál program szerint mosható, öblítheto, centrifugálható.
Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 40°C-on kímélo program szerint, öblítés, centrifugálás
kíméletesen. Keverotárcsás gépben nem mosható.
Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 30°C-on, kímélo program szerint, öblítés, centrifugálás
kíméletesen. Keverotárcsás gépben nem mosható.
Kizárólag forgódobos gépben, legfeljebb 40°C-on nyomkodva, dörzsölés, facsarás nélkül mosható.
Öblítés, centrifugálás kíméletesen.
Nem mosható!
VEGYTISZTÍTÁS JELKÉPEI
Valamennyi textíliára általánosan használt szerves oldószerrel tisztítható a szokásos
muveletek alkalmazásával.
Vegytisztítható tetraklór-etilénnel (perklór-etilén) benzinnel, Valklen-nel a szokásos kezelési
muveletek alkalmazásával.
Tisztításkor óvatosság szükséges perklór-etilénnel tisztítható, de korlátozott a víz, a
segédanyag hozzáadá, a mechanikai hatás és a szárítási homérséklet.
Csak benzinnel vagy valklénnel tisztítható a szokásos muveletek alkalmazásával.
(A Harmat kft. nem vállalja, mivel nem rendelkezik megfelelo berendezéssel.)
Tisztításkor bizonyos óvatosság szükséges benzinnel vagy valklénnel tisztítható, de
korlátozott a víz, a segédanyag hozzásadás, a mechanikai hatás és a szárítási homérséklet.
(A Harmat kft. nem vállalja.)
Nem vegytisztítható!
Nedvesen (vizesen) vegytisztítható.
VASALÁS JELKÉPEI
A vasalótalp homérséklete legfeljebb 200°C lehet.
A vasalótalp homérséklete legfeljebb 150°C lehet.
A vasalótalp homérséklete legfeljebb 110°C lehet.
Nem vasalható!
FEHÉRÍTÉS JELKÉPEI
Klórtartalmú készítményekkel (pl. hypó, Flóraszept) nem kezelheto, fehérítheto
Klórtartalmú készítményekkel kezelheto, fehérítheto
SZÁRÍTÁS JELKÉPEI
Forgódobozos szárítóban szárítható, különös óvatosság nem szükséges.
Igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, csak felfüggesztve, csepegtetve szárítható.
Igen enyhe centrifugálás, vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható.
Forgódobozos szárítóban nem szárítható.






Még mielőtt hívna


A mosógépszereléshez szükséges (általában) a javítandó 

mosógép pontos típusa, gyártási vagy szerviz kódja. 

Ezeket megtalálja a mosógép adatlapján.


WHIRLPOOL, IGNIS, BAUCHNET

pontos típus
85-el kezdôdô azonosító szám

ELECTROLUX, ZANUSSI, AEG

pontos típus
PNC szám (minden esetben 9-el kezdôdik
És 9 karakterû számsor).

INDESIT, ARISTON

pontos típus
COD (11 karakterû számsor)
S/N (9 karakterû számsor).

GORENJE

ART NR (6 jegyû számsor)

FAGOR

pontos típus
EGYÉB GYÁRTMÁNY
pontos típupus

Mosógép hibajelenségek

Egyszerûbb hibák, amit Ön is el tud hárítani :

Hibajelenség
Ok
Mi tegyünk?
A gép nem mûködik
A gép nincs feszültség alatt
Ellenôrizzük, hogy: a dugół be van-e dugva a konnektorba, van-e feszültség a konnektorban, hibátlan-e a hálózati biztosíték.
A gépbôl folyik a víz.
A szûrô nincs jól rögzítve.
Rögzítsük a szûrôt

A bevezetô csô nincs jól rögzítve a géphez vagy a vízvezetékhez.
Rögzítsük erôsen a bevezetô csövet.

Az elvezetô csô kicsúszott. 
Rögzítsük az elvezetô csövet. 
A gép mûködés közben mozog.
A szállítási rögzítôk nem kerültek eltávolításra. A gép nincs jól kiegyenlítve
Távolítsuk el a szállítási rögzítôket. Az állítható lábak segítségével egyenlítsük ki a gépet.
A gép centrifugálás közben vibrál.
Egyenetlenül eloszló ruhanemûk, különösen, ha nagyon kevés ruha van a gépben (pl. csak egy fürdôköntös).
Mossunk egyszerre nagyobb mennyiségû ruhát.
Mosás közben erôs habzás jelentkezik.
Túl sok mosószer került betöltésre.
A mosószert adagoljuk a gyártó utasításainak megfelelôen, figyelembe véve a vízkeménységet és a ruha szennyezettségi fokát. Csak gépi mosáshoz alkalmas mosószereket használjunk
A ruhán zsírfoltok vannak.
Túl kevés mosószert adagoltunk (a ruhanemû igen zsíros volt).
Mossuk ki még egyszer. Ilyen mértékû szennyezôdés esetén adagoljunk több mosószert vagy használjunk folyékony mosószert.
A ruha foltos maradt.
Folyékony, vagy színes ruhához való mosószert használtunk, amely nem tartalmaz fehérítôt (folttisztítót). Nem megfelelô programot választottunk.
Használjunk fehérítôt tartalmazó mosószert. Válasszunk intenzív mosást vagy áztatást.
A ruhán mosószer maradt
Ez nem a mosógép gyenge kimosásának, hanem a foszfátmentes mosószerek használatának következménye - mivel ezek vízben nem oldódó anyagokat (zeolitokat) tartalmaznak a víz lágyítására. Ezek az alkotórészek a ruhára tapadhatnak.
Mossuk ki a ruhákat még egyszer. Használjunk folyékony mosószereket, amelyek nem tartalmaznak zeolitot. Kefével próbáljuk meg eltávolítani a mosószer nyomait a ruháról. Válasszunk intenzív mosást vagy áztatást.
Az öblítô nem mosódott ki teljesen, víz maradt a rekeszben..
A mosószeradagolóban lévô ôblítôrekesz szívófedél nem megfelelôen van behelyezve vagy eltömôdött.
Tisztítsuk meg az adagolóedényt és a fedelet, majd figyelmesen helyezzük vissza
Program nem indul
Nincs bezárva az ajtó
Zárja be figyelmesen az ajtót
A gépbe nem folyik a víz
Zavar a víz befolyásánál. 
Ellenôrizzük, hogy: nyitva van-e a vízcsap, a bevezetô csôben lévô szûrô tiszta-e.
A víz gyengén vagy egyáltalán nem folyik ki a gépbôl.
A vízelfolyás eltömôdött.
Ellenôrizzük, hogy: tiszta-e a szûrô, nincs-e összecsavarodva az elvezetô csô, a lefolyó (szifon) nincs-e eltömôdve, az elvezetô csô nincs-e 1 méternél magasabban.

Mosógépek Üzembe helyezés:
Olvassa el figyelmesen a mosógéphez adott használati útmutatót!
Távolítsa el a szállítási rögzítôket. Ez általában a készülék hátulján több csavar vagy rúd leszerelésével történhet. Ha van a mosógépnek állítható lába, akkor állítsa be, hogy ne billegjen a mosógép és közel vízszintes legyen. Csatlakoztassa a kifolyócsövet egy kiépített szifonhoz vagy tegye kád vagy mosdó szélére. A kifolyócsô szabad végének legalább 60 cm magasan kell lennie, különben a gép által felvett víz egybôl kifolyik rajta. Csatlakoztassa a vízcsaphoz a mosógépet és nyissa ki a vízcsapot. A gép zavartalan mûködése érdekében a vízvezetékben a víznyomás 0,05 és 0,8 MPa között kell, hogy legyen. A minimális víznyomást a kifolyó víz mennyiségének mérésével állapíthatjuk meg. 15 másodperc alatt 3 liter víznek kell kifolynia a teljesen kinyitott csapból. Dugja be a villásdugót a fali csatlakozó aljzatba.

Mosási és energiatakarékossági tanácsok
  • Mosás elôtt a ruhanemûket válogassuk szét fajtájuk, szennyezettségi fokuk és színtartóságuk szerint.
  • A mosási program kiválasztásánál vegyük figyelem be a ruhák címkéin található jelzéseket.
  • Az új színes ruhákat elôször a többi ruhától elkülönítve mossuk ki.
  • Erôsen szennyezett ruhák esetén kisebb mennyiséget mossunk és adjunk hozzá több mosószert.
  • A makacs szennyezôdéseket mosás elôtt kenjük be speciális folt tisztítószerrel, ami energia-megtakarítást eredményez számunkra.
  • Kevésbé szennyezett ruhanemû esetén használjunk rövid programot és csökkentsük a mosási h?fokot, ezzel akár 50% energiát is megtakaríthatunk.
  • Energiatakarékossági okokból, illetve a gép jobb mûködési hatásfoka érdekében nem javasolt nagyon kis mennyiség? ruha mosása.
  • Mosás elôtt ürítsük ki a zsebeket, zárjuk be a zippzárakat és egyéb fémkapcsokat, amelyektôl a lefolyó eldugulhat vagy a ruha, illetve a gép belsô része megsérülhet.
  • Az összehajtogatott ruhákat a dobba helyezés elôtt lazítsuk meg.
  • Csak gépi mosáshoz való mosószereket használjunk.
  • A mosóporokat és a folyékony mosószereket a gyártó utasításainak megfelelôen adagoljuk
  • Klór-alapú fehérít?k használata nem javasolt, mert károsíthatják a fûtôszálat.
  • A mosószert közvetlenül a dobba is adagolhatjuk.
  • Sûrû, folyékony ápolószerek használata esetén javasolt azok vízzel való hígítása, hogy megelôzzük az adagolóedény csövének eldugulását.
  • Folyékony mosószerek esetén nincs elômosás.
  • A különösen érzékeny ruhanemût (nôi harisnyák, érzékeny alsónemû, stb.) helyezzük külön mosó zacskóba.
  • Magasabb fordulatszámnál kevesebb nedvesség marad a ruhában,így a szárítógépben való szárítás gazdaságosabb és gyorsabb.
  • Az adagolóedénybe ne tegyünk összecsomósodott mosóport, mert ettôl eldugulhat a mosógép csöve.
Mosogatógépek
Ha a gép hosszabb ideig használaton kívül volt ésÚjra szeretnénk használni:
  • Ellenôrizzük, hogy nincs-e lerakódás vagy rozsda a vízcsôben
  • ha van, folyassuk a vizet néhány percig a mosogatógépen kívülre például egy vödörbe.
  • Dugjuk be a villásdugót a konnektorba.
  • Csatlakoztassuk újra a vízbevezetô csövet és nyissuk ki a vízcsapot
Kisebb hibák elhárítása
Egyes esetekben az alábbi utasításokat követve lehetséges a kisebb hibák elhárítása:
Ha a program nem indul el, ellenôrizzük, hogy:
  • a gép csatlakoztatva van-e az elektromos hálózatra; nincs-e áramszünet;
  • nyitva van-e a vízcsap;
  • rendesen be van-e zárva a gép ajtaja.
Ha víz marad a mosogatógép belsejében, ellenôrizzük, hogy:
  • nem csavarodott-e össze a vízelvezetô csô;
  • nem sérült-e meg vagy nem dugult-e el a szennyvíz-szifon;
  • nincsenek-e eltömôdve a gép szûrûi.
Ha az edények nem megfelelôen tiszták, ellenôrizzük, hogy:
egyéb hibalehetôségek lehetnek
  • ellenôrizze ezeket
  • megfelelôen helyeztük-e a be az edényeket
  • a kiválasztott program megfelel-e az edények típusának és a szennyezettség fokának
  • valamennyi szûrô tiszta-e és megfelelôen van-e elhelyezve;
  • a szóró karok feje nem sérült-e meg
  • nem akadályozza-e valami a szóró karok mozgását.
  • a szóró karok fúvóka nyílásai nincsenek-e eltömôdve
Ha az edények nem száradnak meg vagy homályosak lesznek, ellenôrizzük, hogy:
  • van-e öblítôszer a tartályban;
  • megfelelô-e az öblítôszer-adagoló beállítása;
  • jó minôségû mosogatószert használtunk-e, illetve az nem vesztette-e el hatékonyságát (például nem megfelelô tárolás, nyitva hagyott doboz miatt, lejárt szavatosság).
Ha az edények csíkosak, ködösek, stb. ellenôrizzük, hogy:
  • nem túl magas-e az öblítôszer beállítása.
Ha rozsdanyomok láthatók a gép belsejében:
  • a gép belseje általában rozsdamentes acélból készült, így ha rozsdanyomokat látunk benne, azt külsô tényezôk okozták (rozsda a vízcsövekbôl, az edényekrôl, az evôeszközökrôl, stb.). A kereskedelemben speciális termékek állnak rendelkezésre az ilyen foltok eltávolítására;
  • ellenôrizzük, hogy megfelelô mennyiségû mosogatószert használunk-e. Egyes mosogatószerek korrozívabbak, mint mások.
  • ellenôrizzük, hogy a só tartály fedele megfelelôen le van-e zárva és hogy a vízlágyító beállítása megfelelô-e.
Gépi mosogatásra nem alkalmas edények:
  • Fából készült edények, amelyek a magas hôfokon való mosogatás miatt megsérülhetnek.
  • Kézi munkával készült edények: ezek csak ritkán alkalmasak gépben való mosogatásra. A viszonylag magas vízhômérsékletek és a mosogatószerek kárt okozhatnak bennük.
  • Mûanyag edények: a hôálló mûanyagból készült edényeket a felsô kosárban mosogassuk.
  • Rézbôl, ónból, cinkbôl vagy sárgarézbôl készült edények: ezek homályossá válhatnak.
  • Alumíniumból készült edények: az anódozott alumíniumból készült edények elveszíthetik színüket.
  • Ezüst: az ezüstbôl készült tárgyak foltosakká válhatnak.
  • Üveg és kristály: általában az üvegbôl és kristályból készült tárgyak gépi mosogatásra alkalmasak. Ugyanakkor egyes üveg és kristály-típusok sok mosogatás után homályossá válhatnak és elveszíthetik tisztaságukat. Így ilyen tárgyak esetében a lehetô legkímélôbb programot alkalmazzuk.
  • Dekorált tárgyak: a piacon általában található dekorált tárgyak legtöbbször jól bírják a gépi mosogatást, ugyanakkor sokszori mosogatás után a színük elhalványulhat. Ha kétségeink vannak a színek tartósságával kapcsolatban, mosogassunk egy idôben csak néhány darabot, körülbelül egy hónapon át.
Általános tanácsok mosogatáshoz:
Csak speciálisan mosogatógépekhez készült mosogatószereket használjunk. Az optimális mosogatási eredmények elérése érdekében fontos a jó minôség? mosogatószerek használata.
  • A mosogatószeres dobozokat száraz helyen tároljuk, hogy megelôzzük a csomósodást, ami negatívan befolyásolja a mosogatási eredményeket. A kinyitott mosogatószeres csomagokat mielôbb használjuk fel, mert idôvel veszítenek hatékonyságukból.
  • Ne használjuk kézi mosogatáshoz való mosogatószereket, mert azok sok habot képeznek és negatívan befolyásolhatják a gép mûködését.
  • Megfelelô mennyiségû mosogatószert használjunk. Túl kevés mosogatószer esetén a szennyezôdés csak részben kerül eltávolításra az edényekrôl, míg túl sok mosogatószer használata fölösleges és nem biztosít jobb mosogatási eredményeket.
  • A piacon folyékony és por alakú mosogatószerek is kaphatók, különbözô kémiai összetételben. Tartalmazhatnak például foszfátokat, vagy lehetnek foszfátmentesek, természetes enzim- tartalommal.
  • A foszfát-tartalmú mosogatószerek hatásosabbak a zsírral és a keményítôvel szemben 60°C feletti hûmérsékleteken.
  • Az enzim-tartalmú mosogatószerek ugyanakkor alacsonyabb hôfokon (40°C és 55°C között) is hatásosak és könnyebben lebomlanak. Az enzim-tartalmú mosogatószerekkel alacsony hôfokon is elérhetô olyan eredmény, ami hagyományos mosogatószerekkel csak 65°C-on.
Környezetünk védelme érdekében ajánlott a foszfát- és klórmentes mosogatószerek használata.
Ne használjuk asztali sót,az ugyanis oldhatatlan anyagokat tartalmaz, amelyek károsítják a vízlágyító rendszert.
Az edények kivétele
A mosogatási program végeztével várjuk legalább 20 percet, mielôtt kivennénk az edényeket, hogy azok lehûlhessenek. Annak elkerülése érdekében, hogy a felsô kosárról vízcseppek hulljanak az alsó kosárban elhelyezett edényekre, javasolt elôször az alsó, majd azt követôen a felsô kosár kiürítése
Energiatakarékosság és környezetvédelem
  • Igyekezzünk mindig teljesen megtölteni a mosogatógépet.
  • Ne mosogassuk az edényeket folyó vízben.
  • Mindig az edényeknek legmegfelelôbb mosogatási programot használjuk.
  • Ne végezzünk elôzetes öblítést
A mosogatószer-felhasználás csökkentése és a környezetvédelem
A mosogatógéphez való mosogatószerekben található foszfátok károsak a környezetre. Hogy elkerüljük a túlzott mosogatószer-felhasználást és takarékoskodjunk az energiával, ügyeljünk a következôkre:
  • válasszuk külön a kényesebb edényeket azoktól, amelyek ellenállóbbak az erôs mosogatószerekkel és magasabb hômérsékletekkel szemben;
  • ne tegyük a mosogatószert közvetlenül az edényekre.
A meghibásodások egy számottevô része egy megbeszéléses segítséggel elhárítható. Írjon bátran, segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése