2015. május 19., kedd

Teák szörpök zselék – szappan



Teák szörpök zselék – szappan




Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recept








Kedves és hasznos időtöltésünk évente tavasz közepének egyik esőmentes hétvégéjén a bodzavirág szüret - gyermekkorom egyik Andersen meséjére emlékezve. Idén először gyűjtöttünk AKÁCVIRÁGOT is. Mindenáron tesztelni akartam, hogy a méhecskék szorgos munkája nyomán nem csak mézként, de szörpként is megállja-e helyét. Még sosem ittam akácszörpből készült üdítőt. Próba szerencse! Poros, autók használta úttól távol találtunk egy fiatal, nem égig érő akácost, s bizony nem voltunk restek lefejteni a fürtökről az illatosan nyiladozó virágocskákat. Elkészítése teljesen megegyezik az általam évek óta jól bevált bodzaszörpével. Első olvasatra kissé túlzónak tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen töményen tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol van még a nyár vége… A feltüntetett mennyiségből 7 l szörpöt kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz 1:7 hígításával 49 l üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni vele. A cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni akarjuk a megadott mennyiséget.

A recept hozzávalói (  személyre)

  • 100-150 akácfürtről lehúzott virág , 5 liter víz
  • 5 kg kristálycukor , 2 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav
  • 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil

Elkészítés

Mindkét gyógyszertári termék kiváló minőség és tisztaságú. Csak ilyet használjunk.
A zöld száracskákról a szedésnél lehúzott szirmokat papírdobozban hozzuk haza. Figyeljünk rá, hogy autó és pormentes helyen gyűjtsünk csak levél és bogár nélküli virágokat - száraz időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az értékes virágport, édes nedűt. Ne mossuk meg!
Saválló vagy hibátlan zománcú, kb. 8 literes fazékban forraljuk fel a vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk, 30 fokra hűtjük és beletesszük az akácszirmokat, a reszelt citromok héját. Lefedjük, 5-6 órát áztatjuk, többször megkeverjük, élvezzük töményen mézes illatát. Ha kellően megízesedett a sok virágsziromtól, műagyag szűrőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is.
Egy tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük. Nagyon édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben, majd hozzáöntve a többihez jól elkeverjük.
Üvegmosóval tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú italos üvegekbe töltjük hidegen, felmelegítés nélkül, így száraz dunsztba sem kell tennünk. A kupakok alá 2 réteg celofánt vagy folpackot teszünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert ilyen kis mennyiségben nem olyan káros, mint bármelyik más tartósítószer.
Ha jól és tisztán dolgoztunk, nem erjed meg a télre, kora tavaszra elmentett vitamindús szörpünk. Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7 dl ásványvízzel hígítva kellemesen savanykás, mézes aromájú üdítőt kapunk, ami rögtön eszünkbe juttatja az akácerdők illatát. Ilyenkor ízesíthetjük még frissen facsart citromlével is. Nem kíván mást, hiszen a természetes illatától, aromájától fosztaná meg.
Kirándulásra, tízórai mellé kitűnő szomjoltó.. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


  • See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/akacvirag_-_telallo_szorp_17_higitassal#sthash.Qf3WWHij.dpuf




Bodzavirágból télálló szörp recept





Gyermekkoromat végig kísérő Andersen egyik meséjében a nyájas arcú öreg Bodza anyóka tündér lénye teáskannából bukkant elő, meggyógyítva a forró italt kortyolgató beteg gyermekeket. Ez jut eszembe és ezért kedves és hasznos, szinte tézis erejű időtöltésünk évente tavasz közepének valamelyik hétvégéjén a bodzavirág szüret. A legjobb időpont még eső előtt a bimbók kifakadását követő teljes virágzás, amikor szinte elnehezül a sok bodzatányér a virágportól. Próbaképpen rázzunk meg 1-1 tányért, rögtön belepi kézfejünket a muskotályosan illatozó sárga virágpor. Poros, autók használta úttól távol szedjük. Minél többet szedünk, annál aromásabb lesz a szörpünk. Nem szabad összekeverni a gyalogbodzával!!! A bodza az egyik leghasznosabb vadon termő gyógynövényünk. Szinte minden részét hasznosítjuk. A bodzavirág szüretelésére vigyünk magunkkal közepes méretű ollót. Csippentsük össze egyesével a szirom felől a virágtányérokat, közvetlenül a szirmok alatt vágjuk le a kis zöld száracskákról. Csak levél és bogár nélküli virágokat gyűjtsünk - száraz időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az értékes virágport. Papírdobozban hozzuk haza. Ne mossuk meg!

A recept hozzávalói (  személyre)

  • 100 db bodzatányérnyi szirom , 5 liter víz , 5 kg kristálycukor
  • 2 db citrom reszelt héja , 2 db narancs reszelt héja
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav , 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil

Elkészítés

Első olvasatra kissé túlzónak tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen töményen tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol van még a nyár vége…:). A befőzendő szörp cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni akarjuk a megadott mennyiséget. A feltüntetett mennyiségből 7 l szörpöt kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz 1:7 hígításával 49 liter üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni ekkora adaggal, vagy netán a duplájával.
Saválló vagy hibátlan zománcú kb. 8 literes fazékban forraljuk fel a vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk, 30 fokra hűtjük és beletesszük az bodzaszirmokat, a reszelt citromok, narancsok héját. Lefedjük, 2 napig áztatjuk, többször megkeverjük, élvezzük töményen muskotályos illatát. Ha kellően megízesedett a sok virágsziromtól, műagyag szűrőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is.
Egy tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük. Nagyon édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben, majd hozzáöntve a többihez jól elkeverjük. Üvegmosóval tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú italos üvegekbe töltjük hidegen, felmelegítés nélkül, így száraz dunsztba sem kell tennünk.
A kupakok alá 2 réteg celofánt vagy folpackot teszünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert ilyen kis mennyiségben nem olyan káros, mint bármelyik más tartósítószer. Ha jól és tisztán dolgoztunk, nem erjed meg a télre, kora tavaszra elmentett vitamindús szörpünk.
Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7 dl ásványvízzel hígítva kellemesen savanykás, muskotályos aromájú üdítőt kapunk. Ilyenkor ízesíthetjük még frissen facsart citromlével is. Nem kíván mást, hiszen a természetes illatától, aromájától fosztaná meg. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta




Akácvirág szörp és a gyógyító 


akácvirág

Közzétéve 2013-05-19
Akácvirág szörpMíg bodza szörpöt évek óta készítek, akácvirágból tavaly csináltam először. Annyira gyorsan elfogyott az 5 liter szörp, hogy gondoltam az idén télire is eldugok belőle…
Fontos! Bár a fotókon az akácvirág még a szárán van, a szárat elfogyasztani nem szabad, az mérgező, ugyanúgy ahogy az akác levele, valamint a fa kérge! Csak a virág fogyasztható!
Az akácvirág viszont nemcsak ehető növény (kandírozva is nagyon finom a virág süteményekhez, de sültekhez is), hanem a homeopátiában is használt gyógynövény. Érdemes akácvirágot teának szárítani azoknak, akikétvágytalanságban vagy gyomorsav túltengésben szenvednek. 1 csapott kanál szárított akácvirág vízzel forrázva teaként fogyasztandó. Forrás és további információk az akácvirágról itt.
A gyomorsav túltengésben szenvedőknek, bár citromot tartalmaz, mégis remek nyári üdítőital lehet ez az akácvirág szörp, az egyéb sav termelést fokozó limonádék helyett – saját tapasztalatból mondom, nagyon jót tesz a pocaknak :)

Hozzávalók:
3 liter akác virág, 3 (vegyszermentes) citrom felkarikázva, 3 ágacska szárított stevia leveleivel együtt vagy 1,5 kg cukor, víz
A virágokat lecsipegettem a szárról és belepakoltam egy 4,5 literes üvegbe. Fontos, olyan helyről szedjük a virágot, ahol nincs közvetlen környezeti ártalomnak kitéve. Hozzáadtam a felkarikázott citromot és felöntöttem vízzel. 3 napig hűs helyen tároltam, időnként megkevertem.
A harmadik napon leforráztam a steviát, az akácvirágot leszűrtem, a két lét összeöntöttem, majd felforraltam, forrón tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem két napra.
Ma kóstoltuk először, nagyon kellemes, édes, illatos szörp, citromfűvel kínálva igazán üdítő
Csak reménykedem, hogy a közeli erdőben még találok el nem nyílott virágot, hogy még egy adag készülhessen belőle :)
Akácvirág szörp




Fehér akácvirág



Bár nincs itt az ideje az akácvirág gyűjtésének, a most kezdődő náthaszezonban jó hasznát vehetik az akácvirág gyógynövénynek. Köhögést enyhítő, nyálkaoldó, gyomorsavcsökkentő és vízhajtó tulajdonságú gyógyteát készíthetünk a szárított virágból.
 
Az akác a hüvelyesek családjába tartozó, Észak-Amerikából a homok megkötésére behozott, ismertfa. Leginkább az akácméz jut eszünkbe az akácfáról, pedig májusban nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is. A mézédes, bódító illatú virágok tömegesen vonzzák a rovarokat, ilyenkor viszik a vándorméhészek is legelni a méheket az akácosokba.
 
Az akácméz az egyik legvilágosabb mézfajta, egyben a legromlandóbb is. Szívesen “hamisítják”, ezért csak megbízható kistermelőtől vásároljunk. Külsőleg enyhe égési sebekre, belsőleg székrekedés esetén fogyaszthatjuk. A méz önmagában is gyógyító hatású, köhögéscsillapító teánkba minden esetben tegyünk akácmézet.
 
Az akác hatóanyagai a virágban találhatók. Régebben kérgét is használták gyomor-és bélfekély ellen, ma már tudjuk, hogy a kéreg toxikus anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása nem ajánlott.
 
Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, az akácvirágot ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezenkívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő.
 
Gyógytea:
mindig forrázatot készítünk a száraz gyógynövényből. Egy adaghoz 2,5 dl forró víz és egy csapott evőkanál teafű szükséges. 15 percig áztatjuk, leszűrjük, langyosan fogyasztjuk.
 
Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért refluxbetegség esetén naponta 1 csésze akácvirágtea fogyasztása ajánlott este étkezés után. Ha a gyomorégés megszűnt, se hagyják abba teljesen a tea fogyasztását,emlékeztetőül időnként igyanak meg egy csészével.
 
Köhögésre napi két csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirág, kakukkfű, szurokfű, apróbojtorján) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el, reggel és este.
 
Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javaslom, 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.
 


Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából 


recept



story

Tél van, és ilyenkor a téli szörpök szezonja van. A Férjem elment vásárolni, és felhívott, hogy van gyömbér a boltban, mi lenne, ha venne és csinálnék gyömbérszörpöt. Mondtam, hogy vegyen, de akkor citromot is hozzon, mert ami itthon van, az kevés. Így elkészítettem ezt a finom szörpöt, mert acitrus mix rostos szörpből már alig maradt egy kevéske. A főzési idő megadásánál az érlelési időt nem adtam hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 3,5 l szörp lett.

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. A gyömbért meghámozzuk, felkarikázzuk. A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. 5 db citromnak kifacsarjuk a levét.
  2. Előveszünk egy fém lábost vagy sértetlen zománcú edényt. Kb. 15 dkg cukrot az aljára terítünk, és hagyjuk, hogy karamelizálódjon. Ha már elkezdene bugyogni, és szép világos barna, akkor óvatosan összerázzuk, hogy mindenhol karamelizálódjon a cukor, majd beleöntünk 3 dl vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl!
  3. Ha felolvadt, akkor hozzáöntünk még 1,5 l vizet, beletesszük a felkarikázott gyömbért, lehámozott citromhéjat, a citromlevet,és a cukrot. Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a citromsavat óvatosan, mert ha hirtelen öntjük bele, akkor kifut. Kb. 5 percet főzzük, majd lefedve 3 órát hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
  4. Kb. 3 óra múlva fertőtlenített üvegekbe töltjük leszűrve. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük. A cukor és a citromsav tartósít, így hetekig eláll a hűtőben.
  5. Nagyon finom üdítőital akár szénsavas, akár mentes vízzel is.
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal



Szappan készítése házilag (A természetes 


szappan)



2012, április 10 - 13:48 — Névtelen
Kedves szappankészítés után érdeklődők!
A “Szappan vagy nem szappan?” című cikk után - remélem sokatok örömére -, íme a folytatás a szappankészítés hogyanjáról.
A cikk forrása a http://www.ilmiosapone.it/, amelyet az “Il mio sapone naturale” (Az én természetes szappanom) című könyv szerzői, Patrizia Garzena és Marina Tadiello hoztak létre. Patrizia és Marina több mint 10 éve gyűjtik tapasztalataikat a szappankészítés terén, s a könyv tavaly harmadszor jelent meg Olaszországban, mint best seller.
Ez a két fantasztikus hölgy a honlapon aránylag röviden, de nagyon világosan írja le a szappankészítés elkezdéséhez alapvető információkat, amelyeket igyekeztem lefordítani, illetve egy kicsit kiegészítettem a magam tapasztalataival.
Tartalom:
Alapvető hozzávalók

A természetes szappan három fő összetevője:
  • Állati zsírok és/vagy növényi olajok
  • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
  • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
A zsírok/olajok, a nátronlúg és a folyadék alapvető hozzávalók, mert ezek nélkül nem lehet szappant készíteni.

Folyadékok

  • folyadekVíz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált viz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
  • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja, vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
  • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
  • Tej – a legjobb, ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.
Nátronlúg

natronlugA nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.
A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.
Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.
Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna aBiztonsági szabályokat!

Zsírok

olajokA zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.
A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:
  • Bázis zsírok – Azok a zsírok, amelyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.
Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olivaolajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.
  • Kézműves szappanTápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, amelyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.
A tápláló zsírok általában drágábbak és nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula-olajat, ajojobaolajat, a sheavajat, stb.
Fakultatív hozzávalók
Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

Illatanyagok

Két fajta illatanyag közül választhatunk:
  • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, amelyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak, ha nem bánunk velük óvatosan.
  • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, amelyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol- vagy olaj alapú bázisban.
A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt valódi 100%-os illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk szintetikus, gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó kémiai illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálják a bőrt, károsítják az agyat!
Színezékek
Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények, mint például a kurkuma, az algák, az indigó, a henna, a báránypirosító vagy más néven alkanna), vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

Növény
Latin név
Felhasználható növényi rész

Sárgára fest
közönséges aranyvesszőSolidago virgaureavirág
bábic, lapulevelű keserűfűPolygonum lapathifoliumgyökér
bodzaSambucus nigralevél,
büdöske, nagyvirágú bársonyvirágTagetes erectavirág
vörös szilUlmus rubrakéreg
cserszömörceCotinus coggyrialomb, ág
vesszős fagyalLigustrum vulgarekéreg
farkaskutyatejEuphorbia cyparissiasvirág
festő eperfaMorus tinctoriakéreg
festőpipitérAnthemis tinctoriavirág
festőrekettyeGenista tinctorialeveles ág, virág
festő rezedaReseda luteolavirág
festő zsoltina, fűrészfűSerratula tinctorialevél, szár
törékeny fűzSalix fragiliskéreg, fiatal vessző
hársfaTilia platyphyllosvirág
kamillaMatricharia chamomillavirág
kecskerágóEuonymuslevél
kökörcsinvirágPulsatilla nigricansvirág
körömvirágCalendula officinalisvirág
körtefaPyrus communiskéreg
kurkumaCurcuma longagyökér
kutyabengeFrangula alnusteljes növény
kutyatejEuphorbia cyparissiasteljes növény
lóromRumex patientiagyökér
mezei mustárSinapis arvensisvirág
narancseperMaclura pomiferafa
nyírfaBetula verrucosalevél
pitypangTaraxacum officinaleteljes növény
sárga rezedaReseda luteolavirág
rézvirágZinnia elegansvirág
sáfrányos szekliceCarthamus tinctoriusvirág
sárga gyopárHelichrysum arenariumvirág
sóskafaBerberis vulgarisgyökér
szőlőVitis viniferalevél
szömörceRhus cotinuslevél, hajtás
vadalmafaMalus silvestriskéreg, levél
vadgesztenyeAesculus hippocastanumvirág
vérehulló fecskefűChelidonium majusteljes növény
vöröshagymaAllium cepahéj
zabAvena sativaszalma
zelnicePrunus padusfiatal hajtás
Zöldessárgára fest
aranyvesszőSolidago virgaureavirág+szár
csalánUrtica dioicateljes növény
Zöldre fest
aranyvesszőSolidago virgaureavirág+szár
bürökConium maculatumlevél
dióJuglans nigralevél
fűzSalixlevél
gyöngyvirágConvallaria majalislevél
Olajzöldre fest
festő rezedaReseda luteolavirág; vasgáliccal pácolva
Sárgásbarnára fest
dohányNicotiana tabacumlevél
vadgesztenyeAesculus hippocastanumlevél
Narancsvörösre fest
kökényPrunus spinosavirág
szurokfűOriganum vulgarevirágos, leveles szár
Vörösre fest
báránypirosítóAlkanna tinctoriagyökér
berzsenyfaCaesalpina cristalevél
égerfaAlnus glutinosakéreg
festőbuzérRubia tinctorumgyökér
kökényPrunus spinosatermés
sáfrányos szekliceCarthamus tinctoriusvirág
Bíborra fest
bodzaSambucus nigrakéreg
Lilára fest
áfonyaVaccinium myrtillustermés
Lilásszürkére fest
festőmályvaAlthea roseavirág
Kékre fest
bodzaSambucus nigratermés
búzavirágCentaurea cyanusvirág
csüllengIsatis tinctorialevél
fagyalLigustrum vulgaretermés
festő mügeAsperula tinctorialevél
ibolyaViola odoratavirág
Indigócserje
Indigofera tinctoriateljes növény
kígyóhagymaMuscari comosum mill. m. botryoidesvirág
kikericsColchicum autumnalevirág
lencseLens culinarislevél, termés
sóskaborbolyaBerberis vulgarisgyökér
varjútövisRhamnus catharticuskéreg
Barnára fest
borsos keserűfűPolygonum hydropiperlevél
diófaJuglans nigrakéreg, termésburok
juharfaAcer platanoideság, kéreg
kökényPrunus spinosakéreg
szilvafaPrunus domesticakéreg
tüdőfűPulmonaria officinalisgyökér
vadgesztenyeAesculus hippocastanumgesztenye
vöröshagymaAllium cepahéj
Szürkére fest
borostyánHedera helixtermése
földi szederRubus fruticosustermés
keserűlapuLappa majorlevél
Feketére fest
cserfaUlmus rubrakéreg
kékfaHaematoxylum campechianumfa
keserűlapuLappa majorlevél
kőrisFraxinus ornuskéreg
somCornus albakéreg
szilvaPrunus domesticakéreg
tölgyQuercus confertakéreg
tüdőfűPulmonaria officinalisgyökér

Egyéb természetes adalékok
Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos, hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk, és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.
Antioxidánsok
A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.
Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).
Eszközök és formák
A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz, hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.
Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:
  • Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
  • Hőállóság
Biztonsági eszközök
  • Konyhai gumikesztyű
  • Professzionális védőszemüveg vagy uszószemüveg
  • Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.
A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk, amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal, amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.
Eszközök a hideg eljáráshoz
  • Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
  • Hőmérő, amelyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°Cés +110°Cközött mozog;
  • Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
  • Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vízes oldata által termelt magas hőnek;
  • Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
  • Fakanál;
  • Botmixer;
  • Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.
Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, amelyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, asszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.
Formák
A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
  • Rugalmasság, hajlékonyság anélkül, hogy eltörnének, amikor a kész szappant eltávolítjuk;
  • Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén;
  • Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén;
  • Ellenállóság a lúg, illetve az illóolajok maró hatásával szemben.
Biztonsági szabályok!

Mielőtt nekikezdenétek az otthoni szappankutyulásnak, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről, és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!
Emlékezzetek: minden alkalommal, amikor más típusú zsírt alkalmaztok a receptben, vagy bármilyen mennyiségváltoztatásnál újra kell számítani a lúg ès a folyadék mennyiségét is.
  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.
  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.
  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot, amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.
  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat), és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.
  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba, és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban, és lassan, de alaposan elkevergetve.
  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár80°Cfölé is. Használjatok hőálló edényeket, és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba, mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: abban az esetben, ha hirtelen eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kiváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is ezeket a szabályokat, és ne engedjétek senkinek, hogy segítsen nektek, amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.
  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek, vagy amikor vendégek vannak, akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.
  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek, mindig kéznél kell tartani ecetet, ami temészetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel, és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára!
A hideg eljárás

A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki, amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.
Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:
  • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
  • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
  • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára, hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.
Csináljunk együtt szappant
szappan-keszitesAlapvető hozzávalók:
  • 1 kg olívaolaj
  • 128 gr nátronlúg (NaOH)
  • 300 gr víz
Fakultatív hozzávalók:
1. Lépés: a munkaasztal előkészítése
Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van, amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral, vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt, amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.
2. Lépés: a lúgoldat elkészítése
Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hülni.
3. Lépés: a zsírok előkészítése
Tegyétek az acél lábost a mérlegre, és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre, és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olajnak nem kell nagyon felmelegednie.
4. Lépés: a fakoltatív hozzávalók előkészítése
Mialatt a lúgoldat hül és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizslisztel. Daráljátok fnomra a levendulavirágot.
5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz
Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.
6. Lépés: a “szalag-fázis”
Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat -amit az imént húztatok- megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat, és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.
7. Lépés: a “zselé-fázis”
Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.
8. Lépés: az érlelés
Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok, hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olivaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.

Hogyan írjunk saját szappan receptet?

A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ.
Meg kell ismernünk a különféle összetevőket, és meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint, hogy milyen tulajdonságukat szerenénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.
Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.
Kezdjetek egy már kipróbált receptel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal, amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.


A zsírok kiválasztása és kombinációja

Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: a zsírok kiegyensúlyozott zsírkeveréke gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappant eredményez. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

A lúg mennyiségének számítása

A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dolgtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.
A szappanosítás együtthatói jelzik azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 grammzsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít, úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítás tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.
Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében, 1 kg olajat 134 gramm nátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olivaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb.900 gramm, ezért
900x0.134 =120 gramm, tehát a 900gr olivaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.
Amikor a recept több zsírt kér, meg kell találnunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

A lúg leszámitolása

Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-8% között határozunk meg.
A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:
Az egyik, amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.
A másik, ahogy én tanultam, és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonok a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.
Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.
A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al, a samponszapanokba pedig 7-8%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.
Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), a 900gr-nyi olajhoz 900x0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.
A folyadék mennyiségének számítása
A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával.
A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:
http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php
http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
http://www.ilmiosapone.it/download.html

A szappan újrahasznosítása

A szappan fantasztikus átváltozó művész. Elég egy reszelő és egy lábos a receptetek átalakításához.
Egy már kész szappan átalakítása, “személyre szabása” tökéletes lehetőség azoknak, akik nem szeretnének a lúggal játszadozni, de nagyszerű módja a szappanmaradékok, vagy a nem túl jól sikerült szappan újrahasznosításának is.
A természetes szappan a legalkalmasabb az átalakításra, újrahasznosításra. Glicerinben gazdag, jobban formázható, képlékenyebb a kereskedelmi forgalomban kapható társainál, és könnyen felolvasztható, tömör és krémes.
Ha a vásárolt szappan mellett döntünk, keressünk mindenképpen olyan szappanokat, amelyek teljesen tiszták, természetes összetételűek (Maseille-i, Kasztíliai, Aleppo-i szappan, Magyarországon az "Olívia", a "Pálma", a "Manna" vagy az egyszerű adalékmentes mosószappan stb). Emlékezzünk viszont, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok könnyen oldódnak, de csomósodásra hajlamosak, és nagyon gyorsan szilárdulnak.
A szappan átalakításának, újrahasznosításának legegyszerűbb módja a gőzfürdő. Egy lereszelt és gőzfürdő felett felolvasztott szappanhoz adhatunk tápláló olajokat, illatanyagokat, szinezékeket.

Eszközök

  • Egy nagylyukú reszelő, vagy kés, majd daráló a szappandarabok aprítására
  • Két inox acél lábas, egy kisebb és egy nagyobb, a szappan felolvasztására
  • Kanalak a méréshez és fakanál a kevergetéshez
  • Formák, bármilyen anyagú vagy formájú. Az újrahasznosított szappan nem lúgos, nyugodtan alkalmazhatunk mindenféle formát, de a rugalmasak és hőállóak a legjobbak.
Eljárás
  • Reszeljétek le a szappant és tegyétek a kisebb lábasba.
  • Spricceljétek be egy kis vízzel, tejjel vagy gyógynövény-főzettel, és hagyjátok pihenni néhány órára, a legjobb, ha egész éjjelre. A kereskedelmi forgalomban kapható szappanok több vizet igényelnek. Kezdjetek 1-2 evőkanálnyival minden 100gr-nyi reszelékhez.
  • Melegítsetek vizet a nagyobik lábasban, és tegyétek rá a kisebbet a szappanreszelékkel. A víznek csendesen forrnia kell.
  • Hagyjátok melegedni a szappant legalább egy órán át, és ellenőrizzétek néha-néha, hogy meg ne égjen. A bolti szappanokhoz általában ilyenkor is kell egy kis vizet adni, a szükséges víz mennyisége függ a márkától és a szappan minőségétől.
  • Ellenőrizzétek, hogy a felolvadt szappan krémes és homogén legyen. Emlékezzetek, hogy a bolti szappanok csomósodásra hajlamosak.
  • Amikor a szappan állaga tetszetős, vegyétek le e tűzről, és hagyjátok pár percig hülni.
  • Adjatok a masszához olajokat, illóolajakat, szinezéket vagy egyéb összetevőt (liszt, méz, fűszerek, stb) a tetszésetek szerint.
  • Öntsétek a szappanmasszát a formákba egy kanállal, és próbáljátok kiegyenlíteni a felszínét.
  • Hagyjátok a szappant száradni néhány napig, majd vegyétek ki a formákból, és szárítsátok tovább, míg ki nem szárad teljesen.
  • Az újrahasznosított szappannak nincs szüksége érlelésre, azonnal használható.
 




testradír borsmentából.avi - http://gazigazito.hu


lábgomba ellen fokhagyma.avi - http://gazigazito.hu



A fűszernövények aratása, tárolása, szárítása és

 lefagyasztása
 
Aratás

Az aratásról minden információt megtalál a használati utasításban. (Ha a videót szeretné megtekinteni, klikk ide...)
 
Tárolás

Ha nem tudja frissen felhasználni az összes fűszernövényt, amit már levágott, nyugodtan le is fagyaszthatja őket. A magas víztartalmú növények, mint a bazsalikom, petrezselyem, borsikafű, mirrhafű (epazote), koriander, turbolya, sóska és menta megtartják a nedvességüket a fagyasztás során. Az alacsony víztartalmú növényeket, mint a zsálya, kapor, sóska, oregánó és kakukkfű, jobb ha a hűtőszekrénybe tesszük egy törlőkendővel kibélelt zacskóba, ami felszívja a lecsapódó nedvességet.
 
Szárítás

Mindegyik fűszernövényt ki lehet szárítani, de az alacsony víztartalmúakkal könnyebb dolgunk van, ilyen a zsálya, kapor, sóska, oregánó, kakukkfű. A magasabb víztartalmú növények esetében nagyon oda kell figyelnünk, nehogy megpenészedjenek, mielőtt még megszáradnak.
A fűszernövények kiszárításához vágjunk le 4-6 levelet és a száruknál fogva kössük őket össze egy gumival. Győződjön meg róla, hogy elég szorosan meghúzta-e a gumit, és nem fog meglazulni a növény száradása közben. Vegyen egy kis papírzacskót, lássa el a megfelelő felirattal, és szúrjon pár lyukat a tetejére a levegőztetés érdekében. Nyissa ki teljesen a zacskót, hogy elegendő levegő menjen bele. Tegye bele a növényt, húzza be a zacskó száját a növény száránál, és akassza fel egy madzag segítségével. Ügyeljen rá, hogy ne legyen túl sok növény a zacskóban, és ne kezdjen penészedni. Akassza fel a zacskót egy meleg, jó szellőzésű szobában. A zacskó felszívja a nedvességet és elzárja a fényt, így a növény megőrzi az ízét.
Két hét elteltével ellenőrizze a folyamatot. Ezután minden héten nézzen rá a növényre, és csak akkor tegye el, ha már biztosan megszáradt. A már megszáradt növények tárolására egy jól zárható befőttesüveg a legalkalmasabb. Győződjön meg róla, hogy a befőttesüvegbe tett fűszernövény már csontszáraz. Távolítsa el a leveleket a szárról, ha már teljesen megszáradtak, és felhasználásig így tárolja őket. Ha a leveleket nem aprítja össze, hanem egészben tárolja, a növény íze sokkal intenzívebb marad, a megőrzött növényi olajok miatt.
Mikrohullámú sütőben is ki lehet szárítani a fűszernövényeket. Helyezze a leveleket (szár nélkül) a mikrohullámú sütőbe 1,5 percre. Az idő elteltével nézze meg mennyire szárazak a levelek, majd helyezze vissza őket még fél percre. A folyamatot addig ismételje, amíg a levelek teljesen szárazak nem lesznek. Vigyázzon, hogy meg ne égesse őket! A már megszáradt leveleket befőttesüvegben tárolja. Hogy megóvja őket a fénytől, tegye hűtőbe.
Egy teáskanálnyi morzsolt levél egy evőkanálnyi friss fűszernövénynek felel meg.
 
Lefagyasztás

Minden fűszernövényt hosszabb időre le lehet fagyasztani. Erre kétféle módszer is alkalmas: az egész levelet lefagyaszthatja vagy fagyaszthatja jégkockaként. Vágja le a lefagyasztani kívánt leveleket, mossa meg őket és törölje szárazra. Egész levelek lefagyasztásakor helyezze a leveleket egy sütőpapírra, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd helyezze őket a fagyasztóba. Amikor félig már megfagytak, tegye át őket egy zacskóba, így már visszateheti őket a fagyasztóba, ameddig fel nem használja. Ez a lépés azért szükséges, hogy a levelek ne fagyjanak össze, hanem különállóak maradjanak lefagyasztva is.
Ha fűszernövényből jégkockát szeretne készíteni, fogjon egy jégkocka tartót, töltse meg félig levelekkel, a másik felét pedig töltse fel vízzel. Tegye be a mélyhűtőbe, majd amikor már megfagytak, áthelyezheti őket egy zacskóba, majd vissza a mélyhűtőbe. Ha fel szeretne használni egy vagy két kockát, csak vegye ki és dobja bele a levesbe, vagy bármilyen más ételbe.



SZÖRPÖK SZEZONJA


Egyre több családban terjedt el az illatos, ehető levelek, virágok tavasztól őszig terjedő szüretelése, szárítása, vagy szirup formájában télire mentése. Májusban az akácligetek mézes illata, az erdőszéli bodzabokrok bólogató virágtányérjai hívogatnak minket. Papírzacskót, dobozt érdemes magunkkal vinni.



Mikor szedjük le a virágzatot?

Az éppen kinyílt virágzatot igyekezzünk eső előtt leszedni le, hogy minél több virágport, nektárt tartalmazzon. Amennyiben módunkban áll, a kerti levélnövényeket /pl. menta, citromfű, csalán, zsálya, stb. / holdtöltekor, vagy közvetlenül az előtte levő napokban tépjük le, mert gyógyhatásuk ilyenkor sokkal hatékonyabb, mint fogyó holdnál szedve. Akinek óriási fagyasztóládája van, a sűrű szörpöt flakonostól, tartósítószertől mentesen le is fagyaszthatja, így 100%-ig bió termék marad.

 
Hogyan készítsük el?
1 liter vízből és 1 kg kr cukorból 1.4 liter szörpöt kapunk, amiből 1:8 hígítással 12 liter üdítőnk lesz. A belekevert szalicil mennyisége nagyon kevés, így a káros hatása is minimális. Felbontás után a szörpöt nem kell hűtőben tartani, amennyiben 2 hét alatt elfogy. Üdítőnek felhígítva ajánlatos 3-4 nap alatt meginni.
 
Előkészítés: többször átmossuk, kiöblítjük, és kupak nélkül legalább fél napig fejre állítjuk a 0.5 – 1 - 1.5 - 2 literes PET palackokat – szükség szerint.

Hozzávalók: kb. 1 liter víz, 1 kg kr cukor, 1.5 dkg citromsav /gyógyszertárban kapható/, 1-1 késhegynyi szalicil, 5 dkg virágszirom az akácfürtökről lehúzva, ill. a bodzánál közvetlenül a szirmok alatt elvágva /több zöld rész egyiknél se kerüljön bele/, vagy kb. 2 dkg a menta-, citromfű-, csalán-, zsálya-, stb. levél, folpack Nagyobb adag elkészítésénél a hozzávalókat arányosan növeljük.

Készítés: A sziruphoz fedő alatt felforraljuk a vizet, beleöntjük a cukrot, 2-3 percig tovább forraljuk. Amint langyosra hűlt, 1-2 napig benne áztatjuk a tetű-, bogármentes, virága teljében levő szirmokat vagy a levélzetet, közben többször megkeverjük. Minél több a virág és minél tovább ázik, annál aromásabb lesz a szörp. Áztatás után a szirupból kiszedett, édes virágokból rögtön fogyasztható üdítőt készítünk. Ehhez a kinyomkodott virágokat nagyobb edénybe tesszük, kellő hígításban felöntjük ásványvízzel, kancsóba szűrjük, és frissen facsart citromlével ízesítve már fogyaszthatjuk is. A virágoktól megszabadított szirupból 2 dl-t egy tálkába merünk, feloldjuk benne a citromsavat és a csomómentesre kevert egyik késhegynyi szalicilt, majd visszaöntjük a többihez. Több percen keresztül kevergetjük, majd flakonokba vagy szűk szájú üvegekbe szűrjük. A csavar vagy dugó alá dupla folpackot teszünk, elosztjuk közé a maradék szalicilt, lezárjuk, és mehet is a kamrapolcra. A tél álló szörpöt hígítva, behűtve fogyasztjuk. Ízlés szerint friss citromlével tovább ízesíthetjük.
 
 


Mentaszörp házilag recept


Hozzávalók:
  • 1 nagy marék friss mentalevél , 38 dkg cukor
  • 1 egész nagy citrom , 5 dl víz


Elkészítése:
A cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfőzzük és mérsékelt lángon 15 percet hagyjuk főni, majd kihűtjük.
Egy 1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk. A citromot és a mentalevelet alaposan megmossuk.
A leveleket az üvegbe tépkedjük, a citromot negyed karikára vágjuk és szintén bele helyezzük.
Beletöltjük a cukros szirupot, majd felöntjük vízzel. Lezárva 1 napot a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a citromdarabokból jól kinyomkodjuk a levet, a szörpöt leszűrjük.
Jól behűtve, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztjuk. Hűtőben tároljuk.



Hűsítő italok - házilag



Szinte észrevétlenül csúsztunk át a fagyos-havas télből a napsütéses nyárba. Így még jobban megterheli a szervezetünket a meleg, ami ellen többek közt a megfelelő folyadékpótlással védekezhetünk. Íme öt, otthon is elkészíthető alkoholmentes hűsítő ital:
Uborka víz
Frissítő, se nem túl édes, se nem túl keserű innivalóra vágysz? Próbáld ki az uborka vizet!
Nem hangzik túl kívánatosnak? Nos, a puding próbája az evés, az uborka léé pedig az ivás.
A legegyszerűbben úgy készítheted el, hogy felszeled az uborkát, vizet öntesz rá, és hagyod állni egy éjszakán át a hűtőben.
A kissé macerásabb, ám ízdúsabb végeredménnyel járó módszer, ha az ubit leturmixolod, és a masszát egy finom szűrőbe öntöd, de a sajtok készítéséhez használt szövet is tökéletes. Hagyd, hogy a masszából a lé kicsöpögjön az éjszaka folyamán a hűtőben. Az így kapott sűrű uborkalevet ízlés szerint engedd fel vízzel.
Ha még frissítőbb ízt szeretnénk, akkor adjunk egy kis mentát is az italhoz. Bármelyik módszert válasszuk is, rögtön a kezdő lépésektől legyen benne a menta.
Az ital rendkívül dús C-vitaminban illetve antioxidáns hatású kávésavban, mely segít csökkenteni a nap sugarainak káros hatásait.
Mézes-mentás jeges zöldtea
Édes frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot. Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.
Hűtsd le a teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.
A teából jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még tovább maradjon hideg. A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.
Bodza ital
 
A megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk. Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.
Sokan azonban nem ezért fogyasztjuk előszeretettel a bodzás italokat, hanem az ízük miatt. A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.
Egy edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá bele 60 dkg cukrot, majd fejjel lefelé helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre karikázz rá két citromot. Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen. Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold. Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.
Bazsalikomos epres ital
 
Ki ne szeretné az epret? És az eperlét? Íme egy hűsítő, pezsgő leginkább szörpre hajazó változat:
Hozzávalók: Fél kiló darabolt eper, fél citrom leve, fél csészényi bazsalikom levél, nem belenyomkodva, hanem csak lazán beletéve, 1 csésze cukor és szénsavas ásványvíz vagy szódavíz.
Az eperből gyümölcscentrifuga segítségével nyerd ki a levét (turmixgéppel is megteheted, de akkor még át kell szűrd a masszát egy finom szitán vagy gézes anyagon). Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.
A levet töltsd egy edénybe, add hozzá a fél citrom levét, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon forrald fel a levet, takarékon főzd 5 percig, gyakori kevergetés mellett. Hagyd kihűlni, majd szűrd le.
Fogyasztáskor úgy két evőkanálnyit tégy egy ivópohárba, majd önts fel szódával vagy „bubis” vízzel, és keverd meg. Ha nem elég édes, adj hozzá még egy kis cukrot.
Hűtőben akár egy hétig is eláll az alapszirup.
Rózsaszín limonádé
A nyári frissítők felsorolásából természetesen nem hiányozhat a limonádé sem. Azonban rá lehet unni, ha mindig ugyanúgy készítjük el. Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával! Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.
Hozzávalók: 3,5 dl víz, 30 dkg kristálycukor, 1 ½ citrom, 1 narancs, 0,5kg málna, menta (elhagyható).
A hozzávalókat öntsd egy lábasba, sűrű keverés mellett forrald fel, majd hagyd kihűlni. Ezután szűrd le a levet, egy kanállal nyomkodva a masszás részeket, hogy egy csepp se menjen kárba. Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.
Fogyasztását szénsavas ásványvízzel vagy szódával javasoljuk, mentalevél díszítéssel, és ha már hűsítésről van szó, akkor a jégkockákról se feledkezz meg!
 

Mentaszörp házilag


Most először van saját mentám, szerencsére erőre kapott hamar, ahogy cserépbe ültettem hetekkel ezelőtt. Most hajt világnak, és miután 1-2 levelet már felhasználtam egy desszertemhez, most kénytelen voltam valami olyat készíteni belőle, amihez jóval több menta kell. Kicsit félve fogtam hozzá, na nem a recept bonyolultsága miatt, hiszen ezt aztán pofon egyszerű elkészíteni, hanem inkább amiatt, hogy vajon hogy ízlik majd nekem, a finnyásnak ez az érdekes ízű növény. Én ui. nem vagyok odáig érte, de úgy gondoltam, szörppé lényegülve ez lesz az egyetlen módja, ahogy talán megbarátkozom vele. Nagy kő esett le a szívemről, mert ilyen formában valóban lecsúszik a torkomon, így bátran ajánlom a hasonlóan kényes gyomrúaknak. Mivel eleve kevesebb menta került az italba, így azok is bátran elkészíthetik, akik hozzám hasonlóan eddig nem szimpatizáltak vele. Aki meg amúgy is kedveli, annak eggyel több ok, hogy hűsítő itókát is készítsen belőle. Nekik javaslom, hogy 1 helyett tegyenek bele 2-3 jó maréknyi mentalevelet, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.
Az itt megadott módon elkészített szörp tartósítószer nélkül egy hétig vagy kettőig hűtőben simán eláll. Van, aki csírátlanítja előtte az üvegeket, aztán száraz dunsztba teszi, de nekem nem volt kedvem vacakolni vele, mert reméltem, hogy hamar elfogy. Így lett. :)







Hozzávalók 2 liter szörphöz:

1 citrom , 1 lime , 1 jó nagy marék friss mentalevél
½ kg cukor (vagy egyéb természetes édesítőszer) , 2 liter víz


elkészítés:

  1. A citromot megmossuk, megszárítjuk, héját lereszeljük, a ½ kg cukorral együtt egy nagyobb lábosba tesszük, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Hűlni hagyjuk.
  2. A mentaleveleket megmossuk, összetépkedjük, beledobjuk a langyos szirupba és ráfacsarjuk a lime és a citrom levét. 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. Másnap kétféleképpen járhatunk el:
    a) Egy lábosba sűrű lyukú szűrőt teszünk, átöntjük rajta a szörpöt, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük.
    b) Összeturmixoljuk az egészet, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. (Én nem szűrtem le, a turmixolt levelek ui. engem nem zavartak.)
  4. Tetszés szerint hígíthatjuk sima vízzel, szódával vagy ásványvízzel, tehetünk még bele citromkarikákat, friss mentaleveleket + jeget vagy jégkását.





Gyönyörű citromfű és mentabokor zöldell a kertünkben. Levélzetüket eddig szárítani szoktam. Nagyon finom teát lehet belőlük készíteni. Pár hete az interneten találtam citromfű és mentaszörp receptet. Családom örömére elkészítettem. A citromfűszörp pár nap alatt elfogyott, a mentaszörp kevésbé ízlett nekik, de már abból is csak egy fél liternyi árválkodik a kamra polcán. Hétvégén újabb adagot készítek belőlük. Vízzel higítva, jól lehűtve nagyon finom mindkettő!

Hozzávalók:

2 l víz , 2 óriási marék citromfűlevél , 2 db citrom
5 dkg citromsav , 1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a cukrot és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

A mentaszörp ugyan így készül.



citromfűszörp



mentaszörp



 
A TEAFŐZÉS ARANYSZABÁLYAI


1. légmentesen záródó üvegben tartsuk a teafüvet (fémdobozba csak csomagolóanyagával együtt állítsuk)
2. idegen illatokkal, nedvességgel és meleggel ne érintkezzen tárolás közben
3. a teáskanna: anyaga égetett agyag, porcelán vagy üveg legyen, ezek jól tartják a hőt. A kannát fel kell melegíteni, hogy a teafűre öntött víz minél tovább forrponton maradjon
4. a teafüvet ne érintsük ujjal, mindig csak kanállal vegyük ki az üvegből
5. 200 ml vízhez egy csapott kávéskanál teafű kell (1,5-2 g)
6. a víz forralásához olyan edényt használjunk, amiben csak vizet forralunk
7. ne használjunk a forrázáshoz állott vizet
8. mindig a felforrt vizet öntsük a teára és ne fordítva, majd fedővel zárjuk le (a tealevelet és a vizet sohasem szabad együtt forralni)
9. áztatási idő - kínai tea 5 perc se több, se kevesebb indiai - kínai keverék 4 perc tiszta indiai 3 perc
10. a legélvezetesebb ital nyáron lehűtve a darjeelingi és a ceyloni tea
11. az igazi teaélvezők a teát nem ízesítik semmivel
12. az indiai tea zamata még jobban érvényre jut tejjel ízesítve
13. először a tejet öntsük a csésze aljára, mert így könnyebben keveredik össze, fordítva a kicsapódó csersav elszínezi a csészét




 
ZÖLD TEA


A zöld a tea természetes színe. A teacserje leveleit a fonnyasztás után gőzölik, enyhén pörkölik. A sejtek érintetlenek maradnak, az oxidációt pedig a hőkezelés késlelteti. A levelekben így nem csak a zöld színanyagok, hanem a polifenolok is megmaradnak - e vegyületeknek köszönhető a zöld tea legtöbb jótékony hatása.
A zöld teában található teanin nem csak a tipikus ízeket határozza meg, hanem hatást is gyakorol szervezetünkre. A központi idegrendszerre ható vegyület - a közhiedelemmel ellentétben - nyugtató hatású. Persze a zöld tea inkább élénkíti az embert, éppúgy, mint a fekete tea. Az élénkítő hatás a koffeinnek köszönhető (ezt a kávéból ismert anyagot korábban teinnek is nevezték).

A Kínaiak régóta tudnak a zöld tea gyógyhatásairól és használják is mindenféle gyógyításra fejfájástól kezdve a depresszióig.
A zöld tea titka a benne lévő antioxidánsokban rejlik mely amellett hogy megakadályozza a rák sejtek növekedését megöli a káros sejteket anélkülhogy rombolná az egészséges szöveteket. Ezen kívül hatásos az LDL koleszterinek csökkentésében valamint megakadályozza a thrombus képződést mely a szívroham és a stroke okozója.
Mind a zöld mind a fekete tea a Camélia sinensis nevű növényből származnak mégis egyedül a zöld teának vannak gyógyhatásai. A kutatók szerint ez azért van mert a zöld tea előállításánál a tea termő növény leveleit gőzölik erjesztés helyett mint más tea fajtáknál. Jól ismert tény hogy a zöld tea segít a diétában is. A teában lévő teofillin és teobromin serkenti a test működését és segít a kalóriák elégetésében. A teában található polifenol serkenti a zsír égetését. A zöld tea segít megelőzni a fogszuvasodást. Mint ahogy a baktérium ölő képessége segít az ételmérgezés megelőzésében ugyanúgy megöli a fogkövet okozó baktériumokat. Bőrápoló termékek is megjelentek már a piacon-dezodoroktól krémekig melyek zöld teát tartalmaznak. 



Köhögéscsillapító házilag


 Azért írok most erről,mert lassan aktuálissá válik a használata, ugyanakkor még mindig szedhető a kertekben a kiinduló alapanyag,nevezetesen az általam viccesen "harci útonálló gyógynövény"-nek nevezett, ismertebb nevén a lándzsás útifű. Mellékelek képet róla:

Szóval a képen jól látható,hogy hosszúkásan erezett levelekkel rendelkezik,igaz, ebben az időben már nem virágzik.Nekünk úgyis csak a levelekre van szükségünk,valamint néhány kanál barna cukorra. Jöjjön akkor a recept:
Lándzsás útifű-szirup 
Elkészítése:
Szedünk jó pár adag lándzsás útifű-levelet.( Ha van és szeretjük,meg lehet bolondítani még néhány szál citromos kakukkfű szállal is). Keresünk egy nagyobb befőttes üveget, nekem 2 literes akadt, és ebbe rétegesen lerakjuk a cukorral. Egy réteg útifű, egy réteg barna cukor, megint útifű...stb. A tetejére a cukor kerüljön! Ha van, mehet közé az előbb említett kakukkfű is,mert sokat dob a legvégül kialakult ízen. Kitesszük egy napos helyre, most már talán inkább egy napsütötte ablakba és ott felejtjük legalább egy hónapra. Közben sokszor forgatjuk,mert fontos,hogy minden oldalát érje a napsütés. Ne törődjünk vele,mert közben eléggé gusztustalanul néz ki,ahogy olvad a cukor a gyógynövényekkel,hanem gondoljunk arra,mennyire jó lesz a végeredmény! :DDD Amikor eltelik 1 hónap, sűrű fekete kátrány-szerű valamit kell kapnunk. Ekkor erőt veszünk magunkon és leszűrjük a levét. Jól ki kell nyomkodni a gyógynövényeket is ,mert nem igazán sok szirup lesz a végén. Nekem a 2 literes üvegből másfél dl fekete lé lett:


Az íze pedig isteni, érződik rajta a citromos kakukkfű semmivel össze nem téveszthető illata!! Próbáljátok ki,megéri!! Köszönet érte Dr. Szabó Ágnesnek!!




Mentás likör




Mentából nem csak teát tudunk főzni, hanem egy finom, aromás likört is lehet varázsolni. Az italt megszínezi, kellemes aromát kölcsönöz, s ha mézet is adunk hozzá még finomabb lesz a likörünk. 

Az én receptem szerint a hozzávalók:
1 l erős pálinka, lehet szesz vagy házi
1 dl méz, de tehetünk többet is ha édesebben szeretjük
6 szál friss menta
Egy üvegbe beletesszük a mentát levelekre tépve és erre ráöntjük a pálinkát, amibe előzőleg feloldottuk a mézet. Ledugjuk. Naponta legalább kétszer megrázogassuk az üveget, hogy az ízek jól összeérjenek. Hűvös helyen tartjuk. Kb 4 nap múlva leszűrjük, és kész a finom likör.








Fenyőrügy szirup



Még nem kóstoltál fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! Mostanában már hajt a fenyő, így elérkezett az ideje, hogy Te is elkészítsd. 
Fenyőfát bőséggel találunk a természetben, de a vidéki kertekben is akad bőven belőle. Ajánlott a közlekedési utaktól „tisztes távolságra”, ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.
Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedü elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, így kezdődhet az akció! A szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű, mellesleg jól bevált, mert nálunk évek óta így készül a finomság.

Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk – persze bőven kell belőle – és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk.Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dúnsztba.
E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk – egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal.

Fenyőrügyszirup, a természetes köptető - főzés nélkül



Még tavaly nyáron találtam az interneten több - nagyjából egyforma - fenyőrügyszirup receptet, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyet én is akarok. Alapvetően háromféle módszert láttam, amelyből én most csak az egyik fogom bemutatni, a másikat talán majd jövőre. :-) Ez pedig a hidegen, főzés nélkül, minimális mennyiségű víz hozzáadásával készülő, csak cukrot és fenyőrügyeket tartalmazó módszer lesz, amelyet a pár napja közzétett orgonaszirup esetében is használtunk. A lényege ennek a módszernek, hogy a kristálycukor azon tulajdonságát használjuk ki, hogy elvonja környezetétől a vizet. Így ha friss növényi részeket cukorral megszórva lezárt üvegbe teszünk, akkor rövid időn belül a cukor elkezdni kiszívni a növényből a nedvességet, aminek köszönhetően a cukor elkezd olvasni, majd sziruposodni.



A fenyőrügyszirup nem szörp, és élvezeti értéke szerintem nem sok van. Bár az íze különleges, és rossznak egyáltalán nem mondanám, semmiképp sem nevezném a nyári piknik hűsítő italának a belőle készült szörpöt. Akkor mi értelme? A fenyőrügyben lévő anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, így a belőle készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások idején, mint természetes köptető. Ezen felül igen magas a C-vitamin tartalma, valamint a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A mézzel készülő változat valószínűleg sokkal egészségesebb a cukrosnál, de azt majd jövőre máskor mutatjuk be.

A fiatal hajtásokat éjjelre kút-, vagy forrásvízben áztatva és kanalanként fogyasztva beállítja a menstruációt és a vizelet mennyiséget is. A kérgét megőrölve pakolásként, fürdőként és ivókúraként hasznos aranyérre. Gennyes pattanásokra és kelésekre, vértisztító, vérkeringést javító, az egész szervezetet serkenti. Segíti az emésztést, a légzést és a légutakat javítja, a gipszkötés utáni bőrsatnyulást gyógyítja.Infúzióként, teaként: 100 gr/litert, még külső kezelésekhez, ülőfürdőkhöz: 200 gr/litert alkalmazzunk belőle. A tűlevél és az ágak, valamint a kéreg a szomorúságot nyugalomra és életörömre váltja, a lélek felébred álmából. A rügyfakadáskor gyűjtött rügyeket félárnyékos helyen szárítsuk! A rügyek használata a fentebb említett gyógyírek hatásával azonos. 30-40 gr rügy/liter vízben 2 percig forralva - két óránként egy korty - ez a gyógyulás receptje. A hang és a torok (főleg azoknak, akik mesterségüknél fogva nagy igénybevételnek teszik ki hangszálaikat: pl. énekesek, tanárok, papok, előadók, stb.) védője. 4 db zöld tobozt mozsárban törjünk össze és fél liternyi vízben jó 10 percig főzzük, aztán leszűrjük és ezzel gyakran gargalizálunk! Nincs ennél természetesebb gyógymód!
Forrás: napidoktor.hu

Hozzávalók a fenyőrügysziruphoz:
- 1 kg kristálycukor , 4 doboz fenyőrügy , csapvíz

A fenyőrügyekről:
Jelen szirup kétféle fenyő rügyeinek keverékéből áll nagyjából 1:1 arányban. Ezek pedig a lucfenyő és az ezüstfenyő. De természetesen más fenyőfélék is megfelelnek a célnak (az erdei fenyő rügyei a legegészségesebbek), de arra kimondottan figyeljünk, hogy véletlenül se szedjük le a tiszafa hajtásait, mert bár az is a fenyőfélék családjába tartozik, de majdnem minden része erősen mérgező!

Fenyőrügyszirup elkészítése:

Mivel gyógyhatású készítményt szeretnénk készíteni, a főzéses módszer szóba sem jöhet, hiszen a hő hatására rengeteg egészséges dolog lebomlik, az illóolajok egy része távozik. Ezért választottuk a hideg módszert. Ehhez nem kell más, mint egy 1.7 literes befőttes üveg. Az aljára szórjunk egy kis cukrot, majd kezdjünk el bele rétegezni: fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor... és ezt egészen addig, míg el nem fogy a cukor. A fenyőrügy mennyisége elsőre túl sok lesz, nagyjából a feltüntetett mennyiség fele fér az üvegbe egyszerre, így a begyűjtést is érdemes legalább két, de inkább három részben végezni. Elsőre két negyed, majd egy negyed, és végül ismét egy negyed mennyiségnyi rügy. A cukor ugyanis ahogy szívja ki a fenyőrügyekből a nedvességet, úgy csökken a térfogata is az üvegben, ezért menet közben lehet mindig hozzátölteni. Szóval, rétegezzük be az üvegbe a cukrot és a fenyőrügyeket, zárjuk le az üveget, és tegyük szoba hőmérsékletű helyiségbe, ahol nem éri közvetlen napfény, mert az UV sugarak hatására is károsulnak a növényi részek, és megbarnulhat az egész.

Pár nap múlva - ahogy már írtuk - látni fogjuk a térfogatcsökkenést. Ekkora a rügyek megfakultak, összeestek, itt az ideje, hogy frisseket adjunk hozzá. Ha megvan, keverjük össze, ahogy tudjuk, majd ismét zárjuk le, és hagyjuk pihenni. Ha a nem olvad megfelelően a cukor, lehet adni hozzá egy kevés (kb 0.5-1.5 dl) vizet, hogy jobban beinduljon a folyamat. Amikor úgy látjuk, hogy a fenyőrügyek mind megfakultak, és már szépen besziruposodott, akkor szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Nem kell forralni, nem kell dunsztolni, és még csak tartósítószer sem kell bele, hiszen olyan tömény cukorszirupot készítettünk, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni. Azonban a tetején meg tud penészedni, ugyanis az üvegben mindig marad valamennyi oxigén.

Ezért bár kimondottan nem főzzük a szirupot, de ha hosszú hónapokra szeretnénk eltenni, akkor tartósítani kell. Mivel nem vagyunk hívei a tartósítószereknek, ezért az a legjobb, ha hőkezeljük. Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja...



Ha azt látnánk, hogy a leszűrt szirupban van még kristályos állapotban cukor, akkor meglangyosíthatjuk, és folyamatos kevergetéssel megpróbálhatjuk rábírni a cukorkristályokat az olvadásra. ha nem sikerül, apránként (egyszerre max 0-5 dl) víz hozzáadásával segíthetünk neki. Ezt követően zárjuk le az üvegeket, és mehet a spájzba a téli időkre...

Mindenkinek kellemes szirupkészítést kívánunk... :-)








Fanyar fenyőrügy-zselé


fenyőzselé_480x360.jpg

A magasabban fekvő erdőkben még mindig lehet fenyőrügyet találni. Hát szedjünk és tegyük el, jó lesz az még a kora-téli időszakban köhögés és egyéb felső légúti megbetegedések ellen.
Tavaly már készült nálam fenyőrügy-lekvár és szörp is, ennek a receptjét itt megtaláljátok, most akkor készítsünk belőle zselét! Egyébként a zselé ugyanúgy felhasználható, mint a lekvár, nekem most jobban érezhető volt a kellemesen fanyar fenyő-íz.
Jöjjön a recept!

Fenyőrügy-zselé:
Hozzávalók:

- kb. 1 liternyi fenyőrügy , kb. 1 liter víz , 2-3 db citrom
  • fél kg cukor/nyírfacukor/méz.. , zselésítő (agar-agar vagy zseléfix)
Elkészítése:

A fenyőrügyet a vízzel együtt felforraljuk, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót: cukrot, citromlevet és végül a zselésítőt. Addig főzzük, amíg a cukor biztosan elolvadt, majd forrón üvegekbe merjük.
Gyönyörű színe és érdekesen gyantás, talán leginkább a ginre emlékeztető íze lett. Állítólag minden fenyőfajnak más és más íze van, jó lenne kísérletezgetni mindegyikkel! :D


Bodzavirágszörp, akácvirágszörp recept






Cukorbetegségben nem szenvedők a szezonjában próbálják ki - arányítva kisebb mennyiséggel - az orgona-, galagonya-, muskotályos zsálya-, pitypangvirág, akácszirom, fenyőrügy, menta-, citromfűlevél, stb. szörp elkészítését is. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7-8 dl ásványvízzel higítva kellemes aromájú, savanykás üdítőt kapunk. Ilyenkor ízesíthetjük még frissen facsart citromlével is. Nem kíván más ízt, hiszen az a természetes illatától, aromájától fosztaná meg. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk. A virágszüretre a legjobb időpont mindig eső előtt a bimbók kifakadását követő teljes virágzás, amikor a virágok feje szinte elnehezül a sok virágportól. Kertben vagy poros, járművek használta úttól távol szedjük. Minél több szirmot szüretelünk, annál aromásabb lesz a szörpünk. Vigyünk magunkkal közepes méretű ollót, papírdobozt vagy több papírzacskót. A szirom felől csippentsük össze egyesével a virágtányérokat, közvetlenül a szirmok alatt vágjuk le a kis zöld száracskákról. Csak levél- és bogár nélküli virágokat gyűjtsünk - száraz időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az értékes virágport. Ne mossuk meg, ne tegyük forró vízbe, mert megfosztjuk az értékétől!

A recept hozzávalói ( 16 személyre)

8 liter tömény szörphöz

  • 100 db vagy még több virág szirma
  • 5 l víz
  • 5 kg kristálycukor
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav kristály
  • 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil

Elkészítés

Saválló vagy hibátlan zománcú, kb. 10 literes fazékban forraljuk fel a vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk. Megvárjuk, amíg kézmelegre hűl, majd beletesszük a szirmokat. Lefedjük, 2 napig áztatjuk, többször megkeverjük, élvezzük tömény illatát. Ha a szörpünk a sok virágsziromtól kellően megízesedett, műagyag szűrőn átszűrjük, jól kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is. Egy tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük.
Nagyon édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben, majd a többihez hozzáöntve jól elkeverjük. Hidegen, felmelegítés nélkül, üvegmosóval nagyon tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú italos üvegekbe töltjük, így száraz dunsztba sem kell tennünk. A kupakok alá 2 réteg celofánt vagy folpackot helyezünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert ilyen kis mennyiségben nem károsabb bármelyik más tartósítónál. Ha jól és tisztán dolgozunk, tavaszig sem erjed meg az illatos, mindenféle gyógyító jóban gazdag, vitamindús szörpünk.
Miután kimerjük az ázott szirmokat, literenként 1 ek kristálycukrot olvasszunk barnásra, oldódásig keverjük el kevés szörppel és öntsük a többi sziruphoz. Nagyon vigyázzunk, hogy a felcsapódó forró gőz ne égesse meg a kezünket. Ha nem égetjük el a karamellt, gyönyörű borostyán-sárgára vidámítja a szirup fakó színét, és az ízét sem befolyásolja. Még egy javaslat: a sziruptól elnehezedett, leszűrt szirmok első fázisban ezúttal ne a kukában végezzék. Újra hasznosítva kellő mennyiségű ásványvízzel felhígítjuk, frissen facsart citromlével tovább aromásítjuk, majd kancsóba szűrjük. Máris iható a legfinomabb házi üdítőitalunk...
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta
Első olvasatra kissé túlzónak tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen töményen tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol van még a nyár vége… :) A befőzendő szörp cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni akarjuk a megadott mennyiséget. A feltüntetett mennyiségből 8 liter szörpöt kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz hígításával rengeteg üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni ekkora adaggal, vagy netán a duplájával is, ha pl. bodza- vagy akácvirágot szedünk.
-



Gyömbéres citromfüves 


mentaszörp recept


hozzávalók / 8 adag



elkészítés

  1. Egy nagy lábosba beletesszük a megmosott, száráról leszedett és "csavargatva" összetépkedett mentát és citromfüvet, felöntjük 3 liter vízzel. A gyömbért megkapargatjuk, és vékonyra felszeleteljük, ezt is hozzátesszük. A citromokat megmossuk, félbevágjuk, citromfacsaróval kicsavarjuk, a magokat eltávolítjuk, és a citromlét is hozzáadjuk. A kifacsart citromot is negyedeljük, majd ez is mehet a lábosba. 1 napig hűvös helyen áztatjuk.
  2. Másnap egy másik lábosba 1 kg cukrot karamellizálunk és felöntjük 1 liter vízzel, (óvatosan) takaréklángon elkeverjük a karamellt, míg felolvad. A másik lábast, amibe a fűszereink vannak, szintén feltesszük főni, és most már beletesszük a 2 kg maradék cukrot is. Kavargatjuk, felforraljuk, majd szűrőkanállal kivesszük a fűszerek nagyját. Hozzáöntjük a karamellás vizet is. Ezzel is jól felforraljuk, közben hozzáadjuk a citromsavat. Érdemes kóstolgatni, mert lehet, hogy kevesebb, vagy esetleg több is kell bele. Ez opcionális. Jó telt ízűnek kell lennie. Ha valaki édesebben szereti, még tehet hozzá valamennyi cukrot is. Mi így szeretjük.
  3. Amikor már jól összeforraltuk, hozzáadjuk a kiskanálnyi tartósítót, amit elkeverünk. Majd az odakészített elmosott üvegekbe szűrjük. Dunsztba tesszük.
  • költség: 1000 Ft









GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY



Gyömbér-növény




A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény.
Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal.






Felhasználható része a gyökere.
Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. 
Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.


Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili




Hogyan lehetséges, hogy egy föld alatti gumó ennyi aromát, erőt hordozzon magában?
Csípős, fűszeres, különleges aromája nem csak sütemények, de húsok, halak, levesek, curryk főszereplője is lehet.

Tisztít és gyógyít is, sőt… vágykeltő is.

Csodafűszer!


Gyömbértörténet:


A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. 

A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni!

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. 
Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. 
A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.

A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.


Vágykeltő gyömbér

Ilyen gyönyörű a virága!




Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen. 

Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb kedvvel házasodik meg.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.






Gyömbér-gyógyszer:


Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. 

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. 

Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. 

A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. 
Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanakhasmenés, émelygés, hányinger ellen.

És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. 

A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. 

Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve




Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését.

 Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. 
Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. 

Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. 

Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.


A gyömbérben:

12 féle antioxidáns van, ezen kívül;
23 féle gombaölő vegyület,
11 különböző fekélyellenes hatású vegyület,
10 féle vírusellenes vegyület,
8 féle májvédő vegyület.

Csökkenti a koleszterinszintet;
Csökkenti a magas vérnyomást;
Jó hatással van a szívre;

A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet
egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje.
Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús "megpuhítására" is képes.

A fehérjebontó enzimeknek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
Fájdalomcsillapító
Gyulladáscsökkentő
Csökkenti a vércukrot

Afrodiziákum (vagyis nemi vágy serkentő)
- A kardamonnal együtt, teaként.
- Merevedési zavarok,
- Tüzes gyömbért ajánlanak a "hideg" nők felmelegítésére,
- Terméketlenség,
- Növeli a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát.

Agyi katasztrófa (stroke)
Napi 2 evőkanál gyömbér elfogyasztása egy héten keresztül 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti.

A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök
okozta fájdalom enyhítésében.
Indiai kutatók egy vizsgálat során 3-7 g (1,5-3,5 teáskanál) gyömbérport adtak 28
fájdalmas ízületi gyulladásban szenvedő embernek.
Több mint 75% állapota észrevehetően javult, a fájdalmuk enyhült, ízületi duzzanatuk
lelohadt.
A dózistól 30 hónapig tartó kezelés után sem észleltek mellékhatásokat.

Bütyökkezelésre belsőleg gyömbérteát javasolnak (1 teáskanálnyi frissen reszelt
gyömbért tégy 1 csésze forró vízbe, és ezt mindennap fogyaszd) és tegyél reszelt
gyömbért közvetlenül a bütyökre is, naponta egyszer-kétszer…






Csalánkiütés
Ételallergia okozta csalánkiütés esetén egy nagy fazék vízben (kb. 4 liter) főzz lassú
tűzön 230 g gyömbért 5 percen át és az így kapott főzetet öntsd meleg fürdővízhez.
Áztasd magad a vízben, majd dörzsöld le magad kamillateával (1 teáskanál kamilla, 1
csészényi forró víz)!

Depresszió
A gyömbért a népi orvoslás régóta használja szorongás és depresszió gyógyítására.
Kellemes, "hangulatjavító" íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életedet minden nap,
és elkerül a (téli) depresszió!

Duzzanat (ödéma)
India ájurvédikus orvosai évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért, elsősorban az
izületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. Újabban több kutató kimutatta, hogy a
benne is megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása is.

Fájdalomcsillapítás
Egy vizsgálatban a kutatók 56 önkéntes beteget figyeltek meg, akik közül 28-an
reumás ízületi gyulladásban, 18-an artrózisban, 10-en pedig fibromyalgia néven ismert,
fájdalmas betegségben szenvedtek.
A kísérleti alanyok napi 2-4 teáskanálnyi gyömbérport kaptak. Három hónap után több
mint 75%-nál jelentős mértékben enyhülnek a fájdalmak, és mellékhatásokat sem
tapasztaltak.

A gyömbért külsőleg is használhatod.
A meleg, gyömbéres borogatás enyhíteni látszik a
hasi görcsöket, a fejfájást és az ízületi merevséget. A borogatáshoz készített folyadékba
tegyél csípős paprikát is!

Fejfájás és migrén
Rágcsálj 5 g (k. 2,5 teáskanál) friss, reszelt gyömbért! Ha ezt nem kedveled, akkor
fejfájásra szedjél 500 mg-os, szárított gyömbért tartalmazó kapszulát…
Hatását fokozhatod kurkumával, - amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel
sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Mindkettőből tegyél 1 teáskanállal 1 pohár
limonádéba!

Fogfájás
A csípős fűszerekből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Tovább fokozhatod a
csípősségét piros csilipaprika hozzáadásával. Mind a gyömbér, mind a pirospaprika
külsőleg izgatják a bőrt, és a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást.
A borogatás elkészítéséhez keverd össze a porított fűszert vagy fűszereket annyi vízzel,
hogy ragacsos masszát kapj. Márts bele egy kis vattacsomót, majd a kinyomkodott vattát
közvetlenül tedd
a fogra úgy, hogy NE érjen a fogínyhez! Ha nem bírod a fűszerek égető hatását, öblítsd
ki a szádat, és keress más gyógymódot!

Torokfájás
Gargalizálj gyömbérrel torokfájás Ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből,
ecetből és mézből.

Fekély
Kevesen tudják, hogy a gyömbér fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény, 11
különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. A mézzel kandírozott gyömbér
jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes
alkalmazása különösen hatásos. A gyömbér baktériumölő vegyületei mellett a méz
ugyancsak baktériumellenes hatású, és úgy tűnik, a kettő együtt szinergikus hatást ér el.

Mit szólnál egy kis kandírozott gyömbérhez a különféle gyógyszerek helyett?

Az íze biztosan sokkal jobb! A kandírozott gyömbér egy csípős, fűszeres édesség, amely
sok, ínyencségeket árusító boltban kapható. Ha nincs kedved rágcsálni, a gyömbér
kapszula formájában is beszerezhető…

(Bél)férgek
A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak
egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Ha tehát szereted a sushit, jól
teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá.

Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz? Ugyanez a
tanács vonatkozik a ceviche, a pácolt nyers halból készült Latin-Amerikai étel
fogyasztására is - egyél mellé sok gyömbért!

Gyomorrontás
Gyomorrontás esetén tegyél a teádba 2 g (kb. Egy teáskanálnyi) gyömbért. A gyömbér
olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot
nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével.



A gyömbér a következőkre jó még:

Émelygés, reggeli rosszullét ellen
A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelygés ellen gyakran felírt
szintetikus gyógyszernél. Enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea
fogyasztása javasolt.

Gyomornyugtatás (szédülés tengeribetegség)
1 g (fél teáskanálnyi gyömbér) 38%-kal csökkenti a tengeribetegség előfordulását, a
hányásét pedig 72%-kal. Megelőzésére az utazás megkezdése előtt vegyél be két
gyömbér kapszulát, majd még egyet-kettőt a tünetek jelentkezésekor.
Ez utóbbira valószínűleg négyóránként lesz szükség. Kapszula helyett használható
néhány teáskanál gyömbérpor is, vagy ha valaki szereti, a nyers gyömbért is
rágcsálhatja.

Gyulladás
Már volt róla szó, hogy a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek
segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A
gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb ízületi
gyulladás kezelésére.

Ízületi gyulladás, porckopás
Mindennap gyömbértea csontízületi gyulladásra,
porckopásra.Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás
Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás
gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt, próbáld ki ananásszal és egy kevés
édesgyökérrel keverve - enni.

Bechterew-kór
- Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet Szemben a
Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel,
a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid
gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet! A
gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula
formájában is fogyaszthatod.

Időszakos sántítás
A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér több vizsgálatban csaknem
ugyanolyan hatékonyan megakadályozta, mint az aszpirin és a fokhagyma. Ha a vérrög a
lábban keletkezik, időszakos sántítást okoz.

Isiász
John Heinerman (PhD) antropológus, egyiptomi gyógymódot ajánl az isiász ellen:
Keverj össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál
citromlével. Dörzsöld be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet!

Lábgomba
23-féle gombaölő vegyületével a gyömbér az egyik leghatékonyabb
gyógynövények. E vegyületek közül a kaprilsav olyan erős. Erős, na! Készítsen tömény
főzetet! Tegyen 25 g aprított gyömbért egy csésze vízbe, forralja lassú tűzön 20 percig,
majd miután kihűlt, tegye vattára vagy pamutkendőre, é dörzsölje be vele az érintett
területet!

Májvédő
Nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Ahányszor csak főz vele, vagy teát készít
belőle, a mája minden alkalommal kap egy kis védelmet.

Menstruációs zavarok
Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található
fehérjebontó enzimekre hivatkozva.

Nátha
Kezeld magad gyömbérteával! Ez igen hatásos, mivel a gyömbér mintegy tucatnyi
vírusellenes vegyületet tartalmaz. A tudósok a laboratóriumi vizsgálatok során több
olyan kémiai anyagot vontak ki a gyömbérből, amely különlegesen erős hatást fejt ki a
legelterjedtebb náthavírusnak számító rhinovírusok ellen. A gyömbér emellett nagyon
ízletes, érdemes beszerezni
belőle egy kisebb mennyiséget, hogy állandóan kéznél legyen a náthaellenes harcban.

Raynaud-szindróma
A kínai gyógyfüvészek gyakran javasolják ezt a csípős fűszert olyan egészségügyi
panaszokra, amelyeknek közük van a hideghez, a megfázáshoz, így a Raynaud-
szindrómás fájdalmasan hideg és kékesfehér ujjak gyógyítására is. A gyömbér csökkenti
a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés
helyreálltásához az ujjakban is.
Gyógyír: meleg leves
Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített
paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépe-olajjal
gazdagítva. A levesből készíts nagy mennyiséget, és egyél belőle annyit, amennyivel
jóllaksz. Ezután szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele elmerevedett ujjaidat.
Végül a leves után desszertként fogyassz ginkót.

Szívproblémák
A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre.
Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás
ellen. A gyömbér ugyanúgy erősíti a szívműködést, mint a digitalis gyógyszer.

Angina pectoris (szívkoszorúér-görcs)
Napi 1/2 teáskanálnyi gyömbérpor fogyasztását javasolják.
Szívbetegség, szívinfarktus Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek
megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a
szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

Szürke hályog
Tele van antioxidánssal, ezért jó hatású szürkehályog megelőzésében, kialakulásának
lassításában. Teaként fogyaszd bőségesen!

Testszag
A gyömbérben 17 antibakteriális vegyület van - antibakteriális hatást fejt ki azokkal
a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső
elválasztású mirigyek váladékát - magyarul: felelősek a testszag kialakulásáért. Belső
dezodor!

Vesekő
Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott kínzó
fájdalmak enyhítésében. A borogatás bőrizgató szerként hat, felületi bőrirritációt okoz,
amely némileg eltereli a beteg figyelmed a mélyebbről jövő vesefájdalomról, amíg nincs
a közelben az orvos.

Vírusfertőzések
A jó öreg gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért ha vírusfertőzésed
van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!

Vércukor csökkentés
A nagy hatásfokú fehérjebontó enzimjeinek köszönhetően tökéletesen szétválasztja az
adott étel, vagy ételkombináció fehérjéit és szénhidrátjait. Ezáltal nem terheli meg e
kettős feladattal a hasnyálmirigyet, amely ennek eredményeképpen tökéletesen fel tudja
dolgozni a szénhidrátokat.
Legjobb példa erre a nyugati és a keleti konyha összehasonlítása.
A nyugati konyha a gabona alapú ételeknél alig, vagy egyáltalán nem használ gyömbért,
míg a keleti konyhán még több gabona fogyasztása sem vált ki cukorbetegséget, mivel
sok gyömbért használnak a gabona ételeikhez.

A keletieknek nem kell génmanipulált táplálékon tartott és betegségek ellen
folyamatosan gyógyszerelt állatok húsaiból készített paleolit étrendet, mert a gyömbér
segíti és könnyíti az emésztést.





Gyömbéres méz

Természetesen a rák ellen!

Szükségünk lesz egy nagyobb méretű gyömbérre, amit reszeljünk le és keverjük össze 500ml mézzel.

Ne bolti,hanem házi mézet vásároljunk!

Ebből az elkészített elixírből együnk naponta 3-4 alkalommal.

Az is fontos továbbá, hogy ne fém tárggyal nyúljunk bele, hanem fakanalat használjunk.
4 nap után az eredmény több betegnél javulni kezdett.

A kúra alatt fontos, hogy higgyünk is a gyógyulásban, ne hagyjuk, hogy a depresszió győzzön felettünk!



NEVELJÜNK OTTHON GYÖMBÉRT!


A gyömbér rendkívüli jótékony gyógyhatásairól már mindenki olvashatott, de sokan nem gondolják, hogy ez a sokak számára megfizethetetlen növény otthonunkban is megél.





Szép és jó illatú növény, amit könnyű termeszteni. 
Elég, ha egy évben egyszer foglalkozunk vele: amikor kiássuk. 
Utána újra ültetjük, és aztán egy évig nincs vele gond.

Az értékes fűszernövényt sokféleképpen használhatjuk
Az enyhén csípős ízű gyömbérből főzhetünk teát, használhatjuk sütemények és húsok ízesítéséhez, vékonyan felszeletelve japán salátát készíthetünk belőle.

A gyömbért tél végén, vagy tavasz elején ültethetjük el.
A nagyobb áruházakban vagy fűszerboltokban kapható gyökerek megfelelőek az ültetéshez.




A „gyömbérgyökerek” valójában rizómák, azaz föld alatti módosult szárnak számítanak.

A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni.
Nem viseli el a fagyot, a közvetlen napsütést, az erős szeleket és a vizenyős talajt.

Keressük azokat, amelyeken jól kifejlett kis, golyószerű képződmények, vagyis csíraszemek vannak! A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes ˝ujjak˝ vagy darabok végén.
A rizómákat áztassuk éjszakára vízbe, majd ültessük őket 5-10 centiméter mélyen laza talajba.

Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk.

Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja a gyömbérünket (mindig adhatunk hozzá egy kis trágyát), ezen kívül tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki a föld, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyömbér gyökerek ne ússzanak a vízben. 
Ajánlott jó minőségű komposztot és homokos talajt összekeverni. 
A komposzt adja a tápanyagot és tartja a nedvességet, a homok pedig biztosítja a jó vízelvezetést.




A rizómákat széjjel lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. 
A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé.

A gyömbér termesztéséhez nem kell nagy hely.
 Mindegyik elvetett rizómán először csak egy pár levél nő, majd idővel sűrű csoportot alkotnak, de csak akkor, ha nem szedjük le őket.

A rizómák sem bánják, ha egy kicsit sűrűn vannak. 
A gyömbér átlagosan csak 3-7 cm magasra nő meg.

Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos rizómát.

Gyökerét 8-10 hónap múlva áshatjuk ki, ekkorra a leveleit elveszti.
Évelő trópusi cserjeként pompás vöröses-narancssárgás virágokat hoz, de hazai viszonyok között ez kevéssé valószínű…



A Gyömbér gyógynövény, mérgek és pluszkilók ellen:


Így használd a gyömbért!




A gyömbértea és -tinktúra is előremozdítja a diétádat.

A népi gyógyászat már ősidők óta használja a gyömbért - latinul Zingiber officinale -, elsősorban émelygés és megfázás ellen.
Ám a csípős fűszernövény zsírégető hatása sem elhanyagolható.


A gyömbért elsősorban Indiában és Kínában termesztik, a meleg éghajlatot kedvelő növény a kurkumával és a majoránnával áll szoros rokonságban.
  

A növény gyöktörzse illóolajat, csípős anyagokat - shogaolt és gingerolt - tartalmaz. Anyagai serkentik a nyálelválasztást, de a gyomor-, illetve epeváladék kiválasztását is. 
Gyulladást csillapítanak, segítenek a méregtelenítésben, valamint elősegítik a bélműködést.

A gyömbér csípős vegyületei serkentik a gyomornyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, miközben fokozzák a bélműködést. 
Ezáltal támogatják szervezet salaktalanítását és a felesleges kilók leolvadását.

Így használd a gyömbért!

Bár ma már kapszula formájában is kapható a gyömbér, válaszd inkább a természetes megoldást. 
A csípős fűszernövény szinte minden zöldségesnél megvásárolható, és számtalan formában beiktathatod az étrendedbe.




Zsírégető gyömbértea:

Egy teáskanálnyi finomra reszelt gyömbérgyökeret forrázz le egy csésze vízzel. 
Hagyd állni öt-tíz percig, majd szűrd át. 
Érdemes étkezés előtt - ízesítés nélkül - fogyasztanod a teát, így jobban segíti zsírégetést.

Gyömbértinktúra:

Kipróbálhatod a csípős növényt tinktúra formájában is.
 Egy pohár langyos vízben oldj fel 1:5 arányban gyömbértinktúrát. 
Szintén étkezés előtt kell fogyasztanod!


A gyömbér citrusos, csípős íze a meleg és a hideg időszakban is igazán kívánatos.

A belőle készített szörpöt az év bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen a gyömbér remek fertőtlenítő, rendbe teszi az emésztést, segít hányinger, émelygés, menstruációs görcsök esetén.

Támogatja az immunrendszer működését, rendszeres használata mindenkinek ajánlott.

Gyömbérszörp:

Hozzávalók:

diónyi gyömbér, karikákra szeletelve, 2 citrom, karikákra szeletelve, 30 dkg nyírfacukor.
A gyömbért a citromszeletekkel egy nagy tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és egy éjszakára állni hagyjuk.
Másnap feltesszük főni, hozzáadunk fél liter vizet és a nyírfacukrot, felforraljuk, és addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik.
Azután tiszta üvegekbe szűrjük, és szorosan lezárjuk.
Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni.

  
Gyulladásos sebek gyógyításánál:

A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas.
Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára.
Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.







Hatásos immunerősítő szer, gyógyító növényeinkből:


Hozzávalók:

fokhagyma/ 1 rész
vöröshagyma/ 1 rész
reszelt torma/ 1 rész
gyömbér/ 1 rész
csípős paprika/ 1-2 db
almaecet
méz

Elkészítés:

lereszeljük
felkockázzuk
összekeverjük
üvegbe tesszük
paprikát egészben belehelyezzük
mézet, almaecetet ráöntjük
lezárjuk az üveget

Naponta fogyasztjuk, 1-2 kiskanállal!




(Forrás: mindmegette/Internetes körlevél/harmonet.hu/hazipatika.com/tudnodkell.info/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése