2014. július 19., szombat

Önellátás



Önellátás



Önellátás / A víz 





A víz

A víz az élet alapja. Minden élőlény élete ettől függ. Testünk körülbelül 70%-a víz. Éppen ezért víz nélkül maximum 3 napig bírjuk ki. A víz keresését sose akkor kezdjük amikor már teljesen kimerültek a tartalékaink.

Nagyfigyelmeztetés
Ajánlott cikkek

Víztisztítás: 
http://tulelniatermeszetben.blog.hu/tags/v%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%A1s

Nagyfigyelmeztetés
Vízveszteség

Egy ember napi 2-3 liter vizet veszít. Árnyékban pihenve csak 1 litert. A vízveszteséget az erőkifejtésünk, a hőmérséklet és a hányás hasmenéssel járó betegségek valamint az emésztés is fokozza.

Vízveszteség csökkentése:
-Kerüljük az erőkifejtést
-Maradjunk árnyékban ha lehet
-Ne feküdjünk meleg felületen
-Ne együnk sokat vagy csak kevés mennyiséget. Étel nélkül sokkal tovább 1-2 hétig is bírja az ember
-Ne igyunk alkoholt és ne dohányozzunk
-Orrunkon lélegezzünk és ne a szánkon

Nagyfigyelmeztetés
A vízszűrés elmélete

Amikor olyan helyzet adódik, hogy bizonytalan forrásból kell vizet nyernünk előbb le kell szűrnünk, hogy biztonsággal fogyaszthassuk. Ehhez nagy segítségünkre vannak a forgalomban kapható különböző vízszűrők. A patakok, folyók vagy tavak vizében a szennyeződések a különböző méretekben jelennek meg. Van amit szabad szemmel is láthatunk. A legveszélyesebbek a vírusok és baktériumok amik egy olyan vízben is megtalálhatóak amiről esetleg azt mondanánk, hogy tiszta.

A baktériumok mérete általában 0,2-10 mikrométerig terjed. Az általános használatra gyártott legjobb vízszűrők a baktériumokat teljesen kiszűrik a vízből. A vírusok azonban sokkal kisebbek mint a baktériumok. A vírusok mérete 20-400 nanométerig
(1000 nanométer = 1 mikrométer) terjed. Hatékonyan el lehet pusztítani őket például ha a vizet 10 percig forraljuk.

A vízben előforduló élőlények és egyéb anyagok méretei csökkenő sorrendben:

1mm = 1.000 mikrométer (más néven mikron, jele: µm)
1 mikron = 1.000 nanométer (jele: nm)
2mm = átlagos hangya
2mm = átlagos, nagy szemcsenagyságú homok
1,7mm = átlagos gombostű fej
0,06mm (60 mikron) = legkisebb, osztályozott homokszemcse méret
0,002 - 0,06mm (2-60 mikron) = iszap szemcseméret
0,002 mm (2 mikron) = agyag szemcseméret
100µm = a legkisebb méret, amit az emberi szem segítség nélkül látni képes
25-180µm = emberi hajszál átmérője
10µm = hintőpor szemcsemérete
10µm = átlagos emberi sejt méret
~8µm = vörösvértest méret
1µm = tipikus baktérium méret (ez még mindig 1.000 nanométer)
1 nanométer = 0,001 mikron, a miliméter egymilliomod része!
1 nanométer (jele:nm) = 1.000 pikométer
200nm = legkisebb, ismert baktérium
75nm = tipikus vírus méret
6nm = hemoglobin molekula mérete
1nm = glükóz molekula mérete
0,278nm (278pm) = vízmolekula mérete
200pm = a legkisebb látható objektum, mivel itt ér véget az elektronmikorszkópok felbontása!
~60pm = oxigén atom mérete
~25pm = hidrogén atom mérete.

Nagyfigyelmeztetés
ALAPELV, HOGY A TISZTÍTANDÓ VIZET 10 PERCIG KELL FORRALNI, HOGY MINDEN BAKTÉRIUM ÉS VÍRUS TELJESEN ELPUSZTULJON BENNE.

Nagyfigyelmeztetés
Víznyerés

Legelőször a völgyek alján kutassunk víz után. Ha nem találunk sem tavat sem forrást vagy folyót keressünk zöld növényzetet és ássunk ott. Közvetlenül a felszín alatt találunk vízet amely a kiásott üregben fog összegyűlni. A hegyekben a sziklák között hasadékokba szorult vizet célszerű keresni.
Figyelem: Az olyan tavak mentén elővigyázatosnak kell lennünk amelyeket nem vesz körbe zöld növényzet vagy állatcsontok hevernek mellette. Az ilyen tavak szennyezettek. A TAVAK VIZÉT MINDIG FORRALJUK FEL!

Nagyfigyelmeztetés
Az esővíz és a harmat összegyűjtése

Az esővíz mindenhol iható csak össze kell gyűjteni. Használjunk minél nagyobb gyűjtőterületet. A földbe ásott agyaggal kibélelt üregben hatékonyan foghatjuk fel de ügyeljünk arra, hogy mindig le legyen fedve. Használhatunk fémlapot vagy fakérget is az összegyűjtésre. A napközben meleg éjjelente hideg levegőjű éghajlaton nagy mennyiségű harmatra számíthatunk. A fémtárgyakra lecsapódott harmatot lenyelhetjük vagy lenyalhatjuk. A ruhánk segítségével úgy itathatjuk fel a vizet, hogy rákötünk a bokánkra valamilyen ruhadarabot és végiggyaloglunk vele a nedves növényzeten majd kifacsarjuk a vizet a ruhánkból.

Nagyfigyelmeztetés
Állatok amelyek a vizet jelzik

Emlősök: A legtöbb állat igényli a rendszeres vízfogyasztást. A legelő állatok általában vízhez közel tartózkodnak. A vadcsoportok útvonala gyakran vezet vízhez. A ragadozó állatok nem igénylik a vizet kibírják ivás nélkül sokáig.
Madarak: A magvakkal táplálkozó madarak (galamb és pinty) soha nem tartózkodnak távol a víztől. Hajnalban és alkonyatkor isznak. Az ivásből visszatérő madarak fáról fára repülve haladnak mert megteltek vízzel és szükségük van kisebb pihenőkre. A vízimadarak nem feltétlenül jelzik a víz közelségét mivel nagy távolságokat képesek megtenni. A ragadozómadarak szintén nem jó vízjelzők mivel a zsákmányukból nyernek folyadékot.
Hüllők: Nem jelzik a vizet.
Rovarok: Megbízhatóan jelzik a vizet. A hangyák élete a vízen alapul. A fán felfelé haladó hangyák azt jelzik, hogy kis mélyedésben víz található. A legtöbb légy főleg a színjátszó, zöld testű európai légy a víztől legfeljebb 90 m távolságban tartózkodik.

KERÜLJÜK A FELESLEGES VEREJTÉKEZÉST ÉS NE A VÍZZEL SPÓROLJUNK! Ha be kell osztanunk a vizet akkor csak kortyolgassunk. Ha már sok ideje nme jutottunk vízhez és nagyon szomjasak vagyunk és nagy mennyiségű vízre találunk csak kortyolgassuk. A túl nagy kortyoktól egy kiszáradt ember hányhat és akkor még több vizet veszít.

Nagyfigyelmeztetés
Lepárlás

A fák és a növények a földből gyűjtik a nedvességet azonba nem érdemes a gyökerükig ásni több méter mélyen. Jó gyakorlat ha a NEM MÉRGEZŐ! leveles faágak végéra zacskót kötünk és hagyjuk, hogy a levelekből elpárologva a folyadék lecsapódjon a zacskóra. Ügyeljünk rá, hogy a zacskó összekötött szája feljebb legyen mint a zacskó alja.

NEM MÉRGEZŐ! növényzet fölé helyezett polietilén sátor a párolgás miatt folyadékot gyűjt össze. Ezt kihasználva függesszük fel a növény felett a sátor csúcsát egy kipárnázott bottal. Ne engedjük meg, hogy a levélzet hozzáérjen a sátorhoz mert ez elterlné a vízcseppeket amelyeket alul a műanyag barázdás csatornákban kell összegyűjteni.

Nagyfigyelmeztetés

Lepárlás a Nap segítségével úgy történik, hogy ásunk egy körülbelül 90 cm átmérőjű és 45 cm mélyárkot. Tegyük középre a dobozunkat vízgyűjtőnek. Ezután fedjük be a gödröt egy műanyaggal kúp alakban. A Nap hője megnöveli a levegő és az alatta lévő talaj hőmérsékletét így pára képződik. Ahogy a levegő telítődik a víz kicsapódik. amely végül a kúp formának köszönhetően a tárolóedényünkbe csöpög. Ez a módsze különösen azokon a területeken alkalmazható ahol napközben meleg éjszaka pedig hideg van. Ezzel a módszerrel 24 óra alatt legalább 55 cm3 vizet tudunk összegyűjteni. Nagy előnye, hogy csapdaként is funkcionál kígyókat és rovarokat lehet vele fogni mivel a műanyag vonzza őket. Másik nagy előnye, hogy tiszta vizet desztilláljunk a mérgező vagy fertőzött folyadékból.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
FIGYELEM: A VIZELETET ÉS A TENGERVIZET SOHA NE IGYUK MEG. DESZTILLÁLÁS ÚTJÁN MINDKETTŐBŐL NYERHETŐ VISZONT IVÓVÍZ. A TENGERVÍZ SÓVAL IS ELLÁT MINKET.

Nagyfigyelmeztetés
Desztillálás

A desztillálóeszközök részei a mentőtutajok felszerelésének. Azonban magunk is készíthetünk hasonló "berendezést". Először is vegyünk egy "A" tárolóedényt. "A" tárolóedényt fedjük le úgy, hogy egy kis lyukon csövet vezetünk ki. Ebben a csőben gőz fog áthaladni. A cső másik végét vezessük egy zárt "B" lepárló edénybe. Ezután rakjuk fel az "A" edényünket a tűzre. Az értékes vízpáravesztés elkerülése érdekében a csatlakozásokat fedjük be sárral vagy nedves homokkal. Az "A" edényünket töltsük meg akár szennyezett vagy sósvízzel vagy vizelettel és indítsuk be a folyamatot úgy, hogy elkezdjük forralni a folyadékot. Az eredmény kórokozóktól és sótól mentes desztillált víz.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
Víz nyerése jégből vagy hóból

Jobb jeget olvasztani mint ha havat olvasztanánk. A jégből nagyobb mennyiségben, gyorsabban és kevesebb hő felhasználásával nyerhetünk vizet. Kb. kétszer nnyit fele hővel. Ha havat melegítünk figyeljünk arra, hogy csak kis mennyiségekben melegítsünk először majd fokozatosan adjunk hozzá többet. Ha túl sok havat teszünk az edénybe az alsó réteg elolvad és ezt rögtön magába szívja a felette lévő hóréteg. Alul üreg képződik és ez felégeti az edényt. A hó alsóbb rétegei jobb minőségű vizet eredményeznek.

Nagyfigyelmeztetés
Víz nyerése tengeri jégből

A tengeri jég sos és ezért alkalmatlan a fogyasztásra. Minél frissebb annál sósabb és fehérebb. A régi jég kékes sarkai lekerekedtek. A jó minőségű víz a kék jégből nyerhető és minél simább és kékebb annál jobb. Azonban óvakodnunk kell az olyan régi jégtől amelyet só borít akár a legkisebb mennyiségben is.

Nagyfigyelmeztetés
Víz nyerése állatokból

Az állatok látószerve vizet tartalmaz ezt a szem kiszívásával vehetjük magunkhoz. Minden hal tartalmaz iható nedveket. Különösen a nagy halak gerince mentén található jelentős mennyiségő édesvíz. Ezt úgy csapolhatjuk le, hogy a halat vízszintesen tartva kibelezzük és eltávolítjuk a gerincét. Ezután ügyelve rá, hogy ki ne löttyintsük igyuk meg a folyadékot. Ha nagy szükségünk van a vízre vigyázzunk, hogy a hal húsában lévő többi folyadékot ne szívjuk ki mert az fehérjében gazdag víz szükséges.

Nagyfigyelmeztetés
Kísérletek

A következő oldalon víztisztítási kísérleteket olvashatunk ezek közül a legeredményesebbeket közöljük. A teszt itt található:
http://pecsairsoft.hu/bushcraft/water_purifier/water_purifier.html

Aktívszenes tisztítás:
"A patikákban beszerezhető orvosi tisztaságú aktív szén. Az aktív szén házilagosan is elkészíthető, leírása megtalálható az interneten, nem mennék bele. Az aktív szén jellegzetes tulajdonsága, hogy egy nagyon reaktív anyag, és szinte mindent képes megkötni. Alkalmazták régen házilagos méregtelenítésre, valamint bakteriális bélfertőzések esetén, ugyanis képes megkötni a baktériumokat, vagy az általuk termelt toxinokat. Ennél a módszernél a vízmintákba szórtuk a szénport, majd erőteljesen összeráztuk. Hatóidőnek 15-20 percet hagytunk, közben a csöveket néha megráztuk, hogy a szén ne ülepedjen le. A hatóidő letelte után a vízmintákat hagytuk kicsit ülepedni, majd kb. 10 réteg papírvattán (3-4 papír zsebkendő) átszűrtük, és a már fent részletezett vizsgálatokat csináltuk meg ezekkel is."

Katonai víztisztító készülék:
"Kínai gyártású víztisztító, ami le sem tagadhatná, hogy a Katadyn márka koppintása. Az ígéretek szerint a szűrő 0,1 mikrométeres lyukméretű, és pluszban aktívszenes töltetű. A kínai tesztek szerint ez a kísérletek alatt 99,9%-ban kiszűri a baktériumokat, és a mérgező vegyületeket, de ezt inkább a saját szemünkkel szerettük volna látni. A használati útmutató szerint előbb kb. 0,5 liter tiszta vízzel átpumpáltuk a készüléket (ez egyébként a terepre indulás előtt otthon elvégzendő feladat), majd következtek a minták. Minden szűrés előtt a készüléket tiszta vízzel ismét átmostuk, hogy eltávolítsuk az előző minta maradványait, majd ezután pumpáltuk át a következő mintát. A kapott szűrt vizeket ellenőriztük."

10 perces forralás:
"A vízmintákból kivettünk 50ml-t, amit felforraltunk, majd 10 perc forralás után hagytuk lehűlni őket, és elvégeztük velük a teszteket."

Aktívszenes szűrés: kristálytiszta, színtelen, szagtalan szűrlet. Katonai víztisztító: kristálytiszta, üledékmentes, csapvíz ízű, enyhe patak illatú szűrlet. 10 perces forralás: több üledék, felrázva közepesen opálos, szagtalan.

Értékelés:
"Elmondhatjuk, hogy egy nyugodt vizű tóból kisebb kockázattal jár inni, mint egy emberi településen átfutó patak vizéből. A rothadó, bűzös vizű állóvizekből meg egyenesen veszélyes. Fontos megjegyezni, hogy az értékelések szerint egy egészséges ember számára ezek annyiban jelentenek egészségügyi kockázatot, hogy egy kellemetlen hasmenés lehet a következménye a tisztítás nélküli vízfogyasztásnak. Ugyan a baktériumok még ilyen magas számban sem okoznak életveszélyes fertőzést, de léteznek olyan egysejtű amőbák, amik a bélrendszerbe kerülve nehezen, vagy egyáltalán nem irthatóak ki, és időnként a bélben elszaporodva nyálkás vékonybélhurutot okozhatnak minden előjel nélkül."

Aktívszenes szűrés:
A víztisztítás legjobb módszere. A kísérletek során 50ml vízmintához adtunk egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Az eredmény drasztikus, és ledöbbentő volt. A hatása olyan, mint egy atombombának. Mindent eltávolít és megköt. Legyen szó vegyszerről, szerves törmelékről, kórokozókról, nem kívánt szagokról. A víz, ami ezután visszamaradt szabadon fogyasztható, és kockázatmentes. Sajnos arra nem volt lehetőségünk, hogy kititráljuk, hogy egy mokkáskanálnyi mennyiség mennyi vízzel bír el, de kiindulva a régi, falusi gyógy praktikákból, én úgy gondolom, hogy bő 1,5 liter vízhez elegendő. Viszont érdemes minél hosszabb ideig hatni hagyni, és ülepítés után, papír zsebkendőn átszűrve fogyasztani.

Katonai víztisztító:
Nagy várakozással próbáltuk ki, mert a kínai származása, és a kínai minősítés számunkra nem volt elég meggyőző. Nekünk a hibahatár nem lehetett több a nullánál, mert számunkra a kínai hadseregben elfogadható veszteség is sok lenne. Ott nagy eséllyel nem számít, ha 1000 katonából mondjuk, 20 katona megbetegszik. A szerkezete hasonló, mint a márkás Katadyn szűrőé, csak itt aktív szén szemcséket is tettek a szűrőbe, ami a Katadyn szűrőinél még nem annyira elterjedt. Egyszerűen, és jól használható, a szűrés nem okoz nehézséget, könnyen áramlik a víz. Egy pumpálással 5ml vizet lehet megtisztítani vele. A használati leírása érthető, a készülék javítható, és a szűrője cserélhető. A szűrő kapacitása elméletileg 2000 liter. A próbákon sikeresen teljesített, mindegyik vizet megszűrte, és a fogyasztást hátráltató szagokat is sikeresen tompította. Biztonsággal alkalmazható, és kiváló alternatívája a drága, egyéb víztisztító készülékeknek.

10 perces forralás:
A megismételt forralás. Ennél az eljárásnál a kórokozók teljesen elpusztulnak, és a vízben esetlegesen előforduló vírusokat is semlegesíteni lehet. Hátránya a hosszú idő és a több tüzelőanyag-igény, ellenben a forralási idő lejárta után egyből lehet levest vagy teát főzni a vízből. Erősen szennyezett víz esetén a forralás után szétesett algák és mikroorganizmusok elszínezik és zavarossá teszik a vizet, ami az élvezeti értéket jelentősen rontja.

Nagyfigyelmeztetés
Az aktív szén

A szénnel amellett, hogy tüzeléshez használjuk a vizet is meg tudjuk tisztítani. Erről is szeretnék pár szót ejteni a következő cikkben.

Aktívszenes tisztítás:
"A patikákban beszerezhető orvosi tisztaságú aktív szén. Az aktív szén házilagosan is elkészíthető, leírása megtalálható az interneten, nem mennék bele. Az aktív szén jellegzetes tulajdonsága, hogy egy nagyon reaktív anyag, és szinte mindent képes megkötni. Alkalmazták régen házilagos méregtelenítésre, valamint bakteriális bélfertőzések esetén, ugyanis képes megkötni a baktériumokat, vagy az általuk termelt toxinokat. Ennél a módszernél a vízmintákba szórtuk a szénport, majd erőteljesen összeráztuk. Hatóidőnek 15-20 percet hagytunk, közben a csöveket néha megráztuk, hogy a szén ne ülepedjen le. A hatóidő letelte után a vízmintákat hagytuk kicsit ülepedni, majd kb. 10 réteg papírvattán (3-4 papír zsebkendő) átszűrtük, és a már fent részletezett vizsgálatokat csináltuk meg ezekkel is."

Aktívszenes szűrés: kristálytiszta, színtelen, szagtalan szűrlet.

Értékelés:
"Elmondhatjuk, hogy egy nyugodt vizű tóból kisebb kockázattal jár inni, mint egy emberi településen átfutó patak vizéből. A rothadó, bűzös vizű állóvizekből meg egyenesen veszélyes. Fontos megjegyezni, hogy az értékelések szerint egy egészséges ember számára ezek annyiban jelentenek egészségügyi kockázatot, hogy egy kellemetlen hasmenés lehet a következménye a tisztítás nélküli vízfogyasztásnak. Ugyan a baktériumok még ilyen magas számban sem okoznak életveszélyes fertőzést, de léteznek olyan egysejtű amőbák, amik a bélrendszerbe kerülve nehezen, vagy egyáltalán nem irthatóak ki, és időnként a bélben elszaporodva nyálkás vékonybélhurutot okozhatnak minden előjel nélkül."

Aktívszenes szűrés:
A víztisztítás legjobb módszere. A kísérletek során 50ml vízmintához adtunk egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Az eredmény drasztikus, és ledöbbentő volt. A hatása olyan, mint egy atombombának. Mindent eltávolít és megköt. Legyen szó vegyszerről, szerves törmelékről, kórokozókról, nem kívánt szagokról. A víz, ami ezután visszamaradt szabadon fogyasztható, és kockázatmentes. Sajnos arra nem volt lehetőségünk, hogy kititráljuk, hogy egy mokkáskanálnyi mennyiség mennyi vízzel bír el, de kiindulva a régi, falusi gyógy praktikákból, én úgy gondolom, hogy bő 1,5 liter vízhez elegendő. Viszont érdemes minél hosszabb ideig hatni hagyni, és ülepítés után, papír zsebkendőn átszűrve fogyasztani.

Nagyfigyelmeztetés
A aktív szén bevitelére vonatkozó szabályok

A szén felhasználásra külön szabályok vonatkoznak amik a következők. A következőket egy étrendkiegészítő céllal készült aktív szént tartalmazó dobozról írtam le.

Pontos összetétel: aktív faszén.
Garantáltan nem tartalmaz állati eredetű összetevőt.

ADAGOLÁS: Felnőtteknek 1 evőkanál (gyermekeknek 1/2 evőkanál) szénpor egy pohár vízben (250ml) elkeverve, majd egy pohár tiszta víz elfogyasztása ajánlott.
Szedése legfeljebb 6 alkalommal megismételhető naponta. Gyógyszerek szedése a készítmény szedése előtt és után 2-4 óráig nem ajánlott, mivel a szén felszívhatja hatóanyagukat.

Külsőleg is alkalmazható vízzel sűrű masszát keverve, de ne alkalmazza nyílt seben és környékén.

A készítményt gyermekektől elzárva tárolja. Belsőleg való használata folyamatosan hosszabb ideig nem javasolt.

FIGYELEM! Terhes és szoptató nők vagy gyógyszeres kezelés alatt állók kérjék ki orvosuk vagy gyógyszerészük véleményét a termék szedése előtt. Ha bármilyen rossz mellékhatást tapasztalna, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és konzultáljon orvosával.

Nagyfigyelmeztetés
Mechanikai vízszűrés

Mechanikai vízszűrésre általában a kerámiabetéttel rendelkező szűrőket ajánlják. Ezeknek van pumpás és a gravitáció segítségével működő "felakaszthatós" formája is. A kerámiabetétes szűrők legismertebb márkája a svájci Katadyn. Legújabb kerámiabetétes szűrőik például a Katadyn Mini és a Katadyn Camp. Ezek 0.2 mikronig mindent kiszűrnek tehát az összes baktériumtól megtisztítják a vizet. Több ezer litert képes megszűrni a kerámiabetét természetesen a víz minőségétől függően változik ez a szám.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
Kémiai víztisztítás

Az aktív szenes szűrés mellett egy másfajta eljárás. Mivel a vírusokat a hagyományos polgári használatra szánt szűrők nem képesek kiszűrni ezért rá leszünk szorulva a kémiai alapon történő víztisztításra. Legelőször megismerkedtünk az aktív szenes szűréssel most pedig a másik legelterjedtebb a klór alapú vírus és baktériumölő módszerről lesz szó. Ebben az esetben is a legismertebb termék a Katadyn Micropur tabletták, folyadékok és porok formájában kapható víztisztítók. Maximum 2 óra alatt minden baktériummal és vírussal végezhetünk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
Vízszűrő készítése (tuleles.hu)

Még ha több munkával jár, akkor is mindig törekedjünk elsősorban tiszta víz szerzésére, és csak végszükség esetén használjuk ezt a víztisztítási módot.

Gyári pumpás víztisztító. A korszerű kerámiabetétes vízszűrők teljes biztonsággal állítják elő az ivóvizet. A kerámiabetét néhány tized mikron keresztmetszetű celláin ugyanis fennakad a szemcséken kívül minden egysejtű élőlény is. A hegymászóboltban kapható víztisztító szélesebb körben történő elterjedése magas ára miatt egyelőre nem várható.

SZÜKSÉG VÍZTISZTÍTÓ. A terepen bárhol elkészíthető a rendelkezésre álló anyagokból. Szükséges hozzá egy műanyag flakon, sóder, faszén, papírzsebkendő, géz, vagy rongy. Elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe. A műanyag flakonnak vágjuk le az alját, és fordítsuk kupakkal lefelé. A kupak felöli rész 1/4 térfogatát töltsük ki apróra vágott gézzel vagy ronggyal. E fölé 1/4 térfogatrészben lapjaira szétbontott és összegyűrt papír zsebkendő kerül. A felső rész felét apróra tört faszénnel, és a tetejét pedig előzőleg alaposan átmosott, 0,2-2 cm-es apró kaviccsal kell megtölteni. A tisztítandó vizet vékony sugárban öntsük a kavicsrétegre, és alul fogjuk fel a megtisztult vizet. Ezt kétszer-háromszor ismételjük meg.

Vigyázat! A szükség vízszűrő csak 90-95%-os biztonsággal képes a víz tisztítására. Ezért csak tényleges túlélő helyzetben kockáztassunk!

VÍZTISZTÍTÁS VEGYSZERREL. Alapelv, hogy a tisztítandó vizet legalább 10 percig kell forralni, hogy minden élősködő teljesen elpusztuljon benne.

Egyes túlélő könyvek néhány csepp jódot, borsónyi kálium-permanganátot vagy egy Neomagnol tablettát ajánlanak egy liter vízbe. Mivel ezek a módszerek sem adnak teljes biztonságot, így békében semmiképpen ne tegyük kockára az egészségünket. 


Nagyfigyelmeztetés

Atomrobbanás

A robbanást követő 48 órában csak védett forrásból szabad vizet fogyasztani. Kerülnünk kell a tavak és egyéb állóvizek vizét. Ivás előtt minden vizet forraljunk fel.
A következő vízforrások kevésbé szennyezettek (kockázat szerint csökkenő sorrendben):
1. föld alatti források és kutak vize
2. víz alatti vezetékekben és tárolókban lévő víz
3. mélyen a felszín alattról származó hó
4. gyors folyású folyók

Ássunk egy lyukat gyors folyásó víz mellett és hagyjuk, hogy a víz beleszűrődjön. A keletkező habot szedjük le és merjük ki a vizet. Lyukacsos aljú edénybe vagy harisnyába tegyünk homokot és kavicsot (ezeket mélyről szedjük) és ezeken szűrjük át a vizet majd pedig forraljuk fel egy sugárzásmentesített edényben. Az evőeszközöket és edényeket gyorsan folyó vagy felforralt vízben alaposan sugárzásmentesítsük. 



Önellátás / A só 



A só

A só az ember életben maradásának másik alapfeltétele. Átlag napi 10 gramm só bevitele szükséges az agyunk és a szervezetünk normális működéséhez. A baj akkor kezdődik, ha gyorsabban ürül ki belőlünk, mint ahogy pótolni tudjuk. Testünk az izzadság és a vizelet távozásával sót veszít. A testmozgás is növeli a veszteséget.

A sóhiány első tünetei az izomgörcs, szédülés, hányinger és a fáradtság. A sóhiányt úgy kezelhetjük, hogy fél liter vízben feloldunk egy csipetnyi sót. Túlélő csomagunknak tartalmaznia kell sót.

Ha kifogyott a készletünk és tenger közelében vagyunk nincs gond. A tengervíz lepárlásával sóhoz juthatunk. Fél liter tengervíz 15 gramm sót tartalmaz. Ha meg akarjuk inni bőven higítsuk édesvízzel.
Szárazföldön ennél nehezebb dolgunk van. Azokon a területeken ahol állattenyésztéssel foglalkoznak ki szoktak tenni ún. nyalatókat. Minden állatnak szüksége van sóra ezért figyelve őket természetes sóforrásra is bukkanhatunk. Ha közvetlen sóforrás nem áll rendelkezésünkre az állatok véréből is nyerhetünk sót. A vért soha ne pazaroljuk el mert természetes ásványianyagforrás. 




Túlélési praktikák


Önellátás / Tűzgyújtás 

Ajánlott cikkek

Tűzgyújtás: 
http://tulelniatermeszetben.blog.hu/tags/t%C5%B1zszersz%C3%A1mok

Nagyfigyelmeztetés
Tűzgyújtási technikák

Tűzgyújtáshoz leggyakrabban fákat, és egyéb növényeket használunk. Ezek összetétele, nagybani ismerete megkönnyíti a tűz jellegének megfelelő fafajta kiválasztását. A száraz fa fő alkotó részei: 40-50% cellulóz, 20-28% hemicellulóz, és 22-30% lignin. Ezen kívül, mint közismert, olajokat, zsírokat, csersavat és gyantát tartalmaz. A frissen vágott fa nedvességtartalma 25-50%, míg a levegőn kiszáradt fa mindössze 10-20% vizet tartalmaz. Kémiai összetételük a víz nélkül 50% szénből, 43% oxigénből, 6% hidrogénből, és némi nitrogénből, valamint ásványi elemekből áll. Tűzrakásnál néha jól megfigyelhető, hogy gyakran még nem a fa felülete, hanem először a belőle kiáramló gázok égnek.

Kemény fák: bükk, tölgy, cser, akác, dió, szil,...
Puha fák: fenyő, nyár, nyír, ecetfa, fűz,...
A fák fűtőértéke 2800-3800 kcal. Ez természetesen légszáraz állapotban értendő. Mivel a fák vízfelvevő és vízleadó képessége nagy, így a vízzel telített fák fűtőértéke akár az előbbi érték 1/10-e is lehet. A nedves fában ugyanis a víz elzárja a levegő útját.

Nagyfigyelmeztetés
Tűzrakás szabályai

A tüzet lehetőleg kijelölt, kiépített tűzrakó helyen kell meggyújtani. Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, akkor a tűz tervezett helyét elő kell készíteni:
1. Tisztítsuk meg minden éghetőtől a terepet, a tűzrakás helyéről legalább 1,5 m-es körzetben minden gyúlékony anyagot (falevelet, gallyat) távolítsunk el. A száraz füvet tépjük ki.
2. Rakjuk körbe kövekkel a tűzgyújtó helyet (így megnehezítjük a parázs kiszóródását, illetve a légáramlatok nem közvetlenül a forró hamut, parazsat viszik el),
3. Figyeljünk arra, hogy a tűztől legalább 3 méterre ne legyen könnyen gyúló bokor, szénakazal, stb... (főleg szélirányban),
4. Lehetőleg mindig legyen kéznél gyors oltáshoz víz (ezért célszerű patak mellett tüzet rakni, hogy ne kelljen cipelnünk magunkkal messziről),
5. Soha ne hagyjuk a tüzet felügyelet nélkül egy percre sem! Ez nagyon fontos!
6. Csak akkor hagyjuk ott a tűz helyét, ha már biztosak vagyunk abban, tökéletesen eloltottuk. Az oltást legjobb vízzel megoldani, de szórhatunk a tűzre vstagon nedves földet vagy homokot is ásóval.
7. Vihar, zivatar közeledtével oltsuk el a tüzet! Hibás felfogás az, hogy nem lehet baj, hiszen az eső majd úgyis mindjárt eloltja a lángokat, ugyanis van, amikor a vihar nem csap le egy területre, viszont a vihar előtt haladó szélroham igen! Pillanatok alatt szét tudja szórni nagy területen a komolyabb méretű parázsszemcséket is a huzat, ráadásul rögtön fel is izzítja azokat, így száraz fűbe, csontszáraz avarra hullva azonnal lángra kap.
8. Ha megtörtént a baj, lehetőleg ne essünk pánikba! Semmiképp se rohanjunk el csapot-papot otthagyva! A kisebb tűzgócokat elolthatjuk eltaposással, vagy nem túl gyúlékony vászonanyag rádobásával és elnyomkodásával (faluhelyen lapáttal is szokták csapkodni, bár a tapasztalat szerint ha valaki ezt nem jól csinálja, akkor csak legyezi a tüzet, amitől jobban ég). Itt is szerephez jut az előre elkészített víz is. Lehetőleg minden parázsló zsarátnokot oltsunk el, mert a tűz könnyen erőre kaphat!
9. A legvégső eset: (nagyon bízunk benne, hogy a sorok olvasója sohasem kerül ilyen helyzetbe!) amennyiben minden odafigyelésünk ellenére meggyulladt a környezetünk és láthatóan képtelenek leszünk eloltani, akkor mindenképp menteni kell az életünket, illetve azok életét, akik velünk vannak. Nagyon fontos, hogy ha el is rohanunk, sohase szélirányba tegyük azt! A tűz vihar, erős szél idején képes olyan gyorsan terjedni, hogy esélyünk sincs elmenekülni előle!

Nagyfigyelmeztetés
Tűzgyújtó eszközök

Gyufa, öngyújtó, magnézium tömb,kovakő és acél,lőpor

Nagyító: A nap segítségével történő tűzgyújtást szinte mindenki ismeri. A nagyítólencse gyújtópontjában a hőmérséklet akár az 1000 C°-ot is elérheti. Az összegyűjtött hőmennyiség függ a nap erejétől és a lencse átmérőjétől. A gyakorlati tapasztalatok szerint legalább 30-40 mm átmérőjű lencse szükséges ahhoz, hogy erős napsütésben biztonsággal tudjunk tüzet rakni. Harchelyzetben ritkán van nagyítónk, ezért más hasonló lencsékkel kell pótolni azt. A legkézenfekvőbb egy szemüveg. Ezen kívül használhatunk a terepen található szükségeszközöket is. Autó reflektor üvege, de lehet valamilyen optikai eszközből, pl. távcsőből, távmérőből, fényképezőgépből stb. kiszerelt optikával is tüzet rakni.

Tűzgyújtás elemmel: A jármű akkumulátorából származó szikra segítségével is gyújthatunk tüzet. Két drótot a telep két végéhez téve és összeérintve a drótok végét szikrát hozhatunk létre.

Nagyfigyelmeztetés
Tűzfajták

PIRAMIS (TIPI) TŰZ. Egy földbe szúrt ág körül gúla alakba rakjuk a tűzifákat. A gúla szél felőli oldala azonban nyitott marad. Ide kerül a gyújtós. A begyújtás után a nyitott oldallal szemben állunk (a szélnek háttal), és így szabályozzuk a szelet. A tüzet főzésre, melegedésre használjuk.



A tűz fontosabb fajtái (balról jobbra): piramis tűz, polinéz tűz, "T" alakú tűz, csillagtűz, finn tűz, máglyatűz, állványos tűz.

POLINÉZ TŰZ. 0,6-0,8 m mély vödör alakú gödröt ásunk. A palástot sorba rakjuk egymás mellé olyan hosszú ágakkal, amelyek még nem lógnak ki a gödörből. Az alját ágakkal borítjuk, majd tüzet gyújtunk benne. Igen gazdaságos, fában szegény helyen célszerű tűz, amelynek minimális a hővesztesége. A polinéz tűz előnye még, hogy gyorsan, akár egy lemezzel (deszkával) lefedve is rejthető, valamint főzésre is alkalmas.

"T" TŰZ. Amint a neve is mutatja, "T" alakú gödröt kell készíteni, amelynek minden szára egyforma mély. A felső szárban folyamatosan ég a tűz, és innét a főzéshez szükséges parazsat a függőleges részbe tudjuk kotorni. A "T" tűz előnye, hogy egyszerre többféleképpen is tudunk vele főzni.

CSILLAG VAGY PÁSZTOR TŰZ. A csillag alakban lerakott tűzifák közepét meggyújtjuk. Az ágakat beljebb tolva vagy kijjebb húzva szabályozni tudjuk az égés intenzitását. Előnye, hogy takarékos. Másik előnye, hogy a hosszabb ágakat nem kell feldarabolni, hanem a láng közepébe rakva megfelezhetjük, így a közepe elég, két darab lesz belőle.

FINN TŰZ. Egy hosszú rönköt kettéhasítunk, vagy két rönköt teszünk egymás mellé. A begyújtást a rönkök között teljes hosszában kell végezni. A finn tűz előnye, hogy 8-10 órán keresztül egyenletes meleget sugároz, és a szakszerűen készített tűz nem igényel állandó felügyeletet sem.

MÁGLYATŰZ. Soronként két-két gerenda kerül egymásra kb. 8-10 rönknyi magasságig. Az egészet középen meggyújtva erős lánggal ég. Jelzésre jól használható.

Állványos tűz. Akár mocsaras, vizes területen, de hótól lucskos földön is tüzet rakhatunk. Ehhez le kell verni párhuzamosan két-két Y alakú ágat a földbe nyílásával fölfelé. Az Y száraiba egy-egy ágat teszünk, majd merőlegesen sűrűn keresztbe rakjuk ágakkal. A vízszintes ágsor tetejére követ vagy földet pakolunk. Erre kerül rá a gyújtós és a tűz. A talaj (víz) fölött kb. 1 m magasságban rakott tűz melegítésre, főzésre is alkalmas.

Nagyfigyelmeztetés




"Szélfogók, hővisszaverők

A tűzhely melegét fokozhatod, ha a hátad mögé szélfogót, vagy hővisszaverő falat készí­tesz. Ehhez felhasználhatsz sátorlapot, poncsót, farönköket, vagy kihasználhatod a sziklafalak hővisszaverő hatását is." (katonasuli.hu)

Nagyfigyelmeztetés

A következő videót a youtube-on találtam remekül elmagyarázza a tűzgyújtást magnéziumtömb használatával.


Tűzgyújtás 1. Hogyan gyújtsunk tüzet? Tűzkő! Fire! i using Bear Grylls essentials

http://www.youtube.com/watch?v=QdFlwP5Dy9M

Tűzgyújtás alapok

Az utolsó pákász

Az utolsó pákász II.avi

Gyöngyvirágtól lombhullásig (1953)

Cimborák. Hegyen völgyön.

Cimborák. Nádi szélben.

Vadvízország - "A legjobb operatőri munka" /Homoki Nagy István filmje/

Fekete István - Téli berek (Hangoskönyv)

Magyarország nemzeti parkjai - Dunántúl /teljes film/

Lutra.

Bogáncs [Teljes Film] HUN (1958)

Az ártéri erdő titkai 720p

Ártéri halászat

Gemenci halászok

http://www.youtube.com/watch?v=Z05tPm0G1aU

Gemenci halászok 2

Készülj fel mindenre - 1. rész - Zselés konzervmelegítő

http://www.youtube.com/watch?v=pHZIq4Ow4IU

Készülj fel mindenre - 2. rész - A MOLLE rendszer

Készülj fel mindenre - 3. rész - Tűzgyújtó eszközök

Készülj fel mindenre - 4. rész - Túlélő doboz

Készülj fel mindenre - 5. rész - Necc sál

Készülj Fel mindenre - 6. rész - Hátizsákok I.

Készülj fel mindenre - 7. rész - Hátizsákok II.

Túlélés törvényei A magyar erdőségek






Önellátás / Táborozás 


A menedékhely
A menedékhely legfontosabb szerepe, hogy védve legyünk az időjárás viszontagságaival szemben. Hogy megvédjen minket a csapadéktól, széltől hidegtől vagy a hőségtől. Segít megteremteni a túlélésünk további feltételeit illetve biztonságérzetet nyújt.
A menedékhely típusai
Ha gyorsan kell fedezéket találnunk használhatunk például barlangokat, autóroncsokat vagy elhagyott házakat viskókat. A katonáknak általában kerülniük kell az ilyen nyilvánvaló menedékhelyet. Azonnali megoldásként építhetünk faágakból egy hevenyészett menedéket később természetesen tovább lehet fejleszteni.
A menedék helyének kiválasztása
Több szempontot kell figyelembe venni mielőtt megépítenénk a menedéket:
1. Kerüld a veszélyes helyeket (kőomlás, lavina, áradás, lezuhanó faágak stb.)
2. Időjárástól védett helyet válassz (kerüld a szeles hegytetőket, hideg völgyeket, vízmosásokat)
3. Lehetőleg legyen vízlelőhely, tüzelőanyag, építőanyag a közelben
4. Fedett helyen legyen, biztosítva a menedék rejtett megközelítését és elhagyását.

A jó hír az, hogy szinte bármilyen terep és időjárási viszony mellett lehet menedékhelyet készíteni. A számtalan lehetőség közül nézzük meg a leggyakoribb megoldásokat. Egyszerű menedék készí­thető sátorlap, poncsó, túlélőfólia, ejtőernyő vagy bármilyen ví­zhatlan anyag segí­tségével. A képen látható módokon rögzí­theted a sátorlapot vagy az egyéb rendelkezésre álló anyagokat. A szélek rögzí­tésével és a középső rész megemelésével biztosí­thatod a csapadék elvezetését. Ez a fajta menedék különösen akkor hasznos, ha gyorsan van szükséged fedett helyre, vagy mozgásban vagy, és mindig máshol táborozol le. Ha semmilyen mesterséges anyag nem áll rendelkezésre, akkor ágakból különböző vázszerkezeteket készí­thetsz, amelyet faágakkal, levelekkel, náddal, fakéreggel stb. fedhetsz be. A fedőanyagot tetőcserépszerűen, mindig alulról fölfelé haladva fűzd be a váz ví­zszintes ágai közé úgy, hogy legalább felerészben átfedjék egymást. Kötözőanyagként használhatsz indákat vagy fenyőfa gyökeret is.

Teljes cikk itt: 
http://www.katonasuli.hu/cikk/73#60
Nagyfigyelmeztetés
Táborszervezés
Az első és legfontosabb a tábor megszervezésénél, hogy az egyes feladatok elvégzésére embereket vagy csoportokat nevezzünk ki. Ez kialakítható körforgásos rendszerben is. Ehhez meg kell vizsgálnunk, hogy ki milyen tapasztalattal rendelkezik vagy, hogy ki miben jártas. Vagy, hogy kinek milyen extre tudása van amit senki más nem tud rajta kívül. Ezeket figyelembe véve kell mindenkinek a legtöbbet kihoznia magából a közösség boldogulása érdekében.

A nap teendők a következők: tűzifagyűjtés, vízgyűjtés, főzés, latrinaásás, karbantartási feladatok, vadászat, csapdaállítás) Ezek ellátása beosztást igényel. Minden egészséges és hasznavehető embernek ki kell vennie a részét a munkából. Emellett mindenkinek azt kell csinálnia amiben a legjobb. A betegek és sérültek kapják a legkevesebb munkát ha egyáltalán kapnak. A legjobb ha felépülésükig a táborhelyen tartózkodnak. A csoportból valaki mindig tartózkodjon a táborhelyen. Legalább kettesével hagyjuk el a tábort.

A nappalok nagy valószínűséggel munkával telnek. Az éjszakák unalmasak ha nem foglaljuk el magunkat vadászattal mondjuk. A tábortűz köré szervezhetünk gyűléseket ahol meg lehet vitatni a nap történéseit. Megtervezhetjük az új feladatokat és új terveket dolgozhatunk ki. A meglévő munkafolyamatokat tudjuk optimalizálni.

A zene sokat segít a morál javításán. Ha nincs nálunk hangszer készítsünk párat. A különféle játékok ugyanilyen hatással vannak a közösségre. Magányosan is törekedjünk arra, hogy mindig elfoglaljuk magunkat valmivel például karbantartási feladatokkal nehogy az unalom hatalmába kerítsen.
Tábori higiénia
A túlélés egyik legfontosabb feltétele. Egyaránt vonatkozik testünkre és a tábor megtervezésére és működtetésére. A hulladékot és a latrinát a táboron kívülre helyezzük így csökkenthetjük a legyek elszaporodásának veszélyét. A fertőzések általában vízi eredetűek ezért szigorúan tartózkodjunk a szennyezett víz fogyasztásától. Az ételmaradékokat pedig égessük el mindig!
A tábor elrendezése
Az egyes tábori tevékenységek helyét úgy válasszuk ki, hogy azok ne zavarják egymást és ne szennyezzék a mindennapi tevékenységeket valamint a főzés területét. A latrinát tartsuk távol a vízkészlettől.
Az egyes tevékenységek helyszínei
Jelöljünk ki ívóvízgyűjtő helyet és ügyeljünk rá, hogy a vízfolyás felső szakaszán senki se mosakodjon, mosogassa az edényeket, mossa a ruháit vagy bármi mást! A vízfolyás alsó szakaszán jelöljünk ki egy mosakodó és ruhamosóhelyet, még lejjebb pedig egy edények mosására alkalmas részt. A latrinát és a szemétlerakó helyet a tábortól távol helyezzük de ne legyen túl kényelmetlen odajutni.
Latrina és hulladéktárolás
A nemek szerint elkülönített latrina növeli a csoport komfortérzetét. Próbáljunk meg a latrina használójának minél nagyobb nyugalmat biztosítani. Miután ellenőriztük, hogy a hulladék nem tartalmaz hasznos dolgot égessük el. A legyek távoltartására mindig tegyük vissza a latrinafedelet. Ha idővel büdössé válik ássunk másikat a régit pedig temessük be. Készítsünk új ülőkét és fedelet a régit pedig égessük el.
Hulladékégető
Ha túl sok keletkezett a hulladékból készítsünk külön hulladékégetőt. Minden el nem égetett hulladékot ássunk gödörbe.
Szappan
Szappannal mosakodva lemossuk magunkról a természetes zsírréteget, bőrünk így kevésbé vízhatlan és sokkal könnyebben támadják meg a kórokozók. A civilizációtól elszigetelve hibát követünk el ha túl gyakran mosakodunk szappannal. A szappan ugyanakkor a legtöbbet használt fertőzésgátló. Amely minden másnál jobb beleértve a jódot is. A szappan kiválóan alkalmas arra, hogy a sérülések ellátása előtt megmossuk vele a kezünket.
Szappankészítés
Két alapanyag szükséges hozz: olaj és lúg. Az olaj lehet állati vagy növényi eredetű zsír. Nem lehet azonban ásványi eredetű. A lúgot hamu formájában fa vagy hínár elégetésével készíthetünk. Mossuk össze a hamut vízzel. Szűrjük meg és forraljuk fel az olajjal együtt. Forraljuk lassú tűzön amíg a felesleges folyadék el nem párolog. Hagyjuk kihűlni. Az ilyen szappan megtisztítja a bőrt de a fertőzéseket nem gátolja meg. Úgy tudjuk fertőzésgátlóvá tenni ha tormagyökeret vagy fenyőgyantát adunk a főzethez. Úgy készítsük, hogy a lúgnál több olajat teszünk bele mert a lúg kiszárítja a bőrt.
Tábori fegyelem
-A zsákmány ne a táborban készítsük elő: a csapda heylén véreztessük és belezzük ki, ott is nyúzzuk meg! Így a csapdához, nem pedig a táborba vonzzuk a vadakat.
-Az ételt lefedve, de soha ne a földön tároljuk! Ha fán tároljuk, ügyeljünk rá, hogy a fán élő állatok ne férjenek hozzá!
-Használat után azonnal tegyük vissza a vizespalackok és edények tetejét!
-A tartalék ruhát és felszerelést a menedékben tároljuk! Ne olyan helyen heverjen, ahol elázhat vagy megéghet!
-Mindennek legyen meg a helye, tartsuk rendben a dolgainkat: keressünk egy fát az edények és főzési eszközök számára! A tárgyakat akasszuk az ágakra és a gallyakra! Keressünk helyet a bögréknek és a kanalaknak is! Semmit se tároljunk a földön! Rögzítsük "konyhaszekrénynek" dobozt a fatörzsre!
-A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. 







Önellátás / Túlélőcsomag 


Nagyfigyelmeztetés 
Ajánlott cikkhttp://varositulelo.blog.hu/2012/11/18/edc_keszlet

Nagyfigyelmeztetés


1. Gyufa
A gyufák rendkívül hasznos eszközök. Sokkal könnyebb tüzet gyújtani gyufát használva mint bármilyen más módszerrel. Éppen ezért ne pazaroljuk őket. Csak akkor használjuk őket ha a többi módszer nem vezet eredményre. Mindig csak egyet vegyünk ki a dobozból és a dobozt utána rögtön zárjuk is le. A gyufákat úgy tehetjük vazhatlanná ha belemártjuk viaszba őket.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
2. Gyertya
Tűzgyújtáshoz és világításhoz is remekül jön. Ha faggyúból készült vészhelyzet esetén zsírként fogyaszthatjuk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
3. Kovakő (Magnézium tűzgyújtó rúd)
Nedvesen is jól használható. Szikrája körülbelül 3000 C-os. Acélkéssel is használható de a legjobb ha tűzcsiholó acéllal ellátott rudat vásárolunk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
4. Nagyítólencse
A napfény segítségével tudunk tüzet gyújtani vele. A megfelelő lencse legalább 30-40mm átmérőjű. Alkalmas még a csípések, szálkák keresésére is.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
5. Tű és cérna
Több tűt válasszunk, köztük legalább egy nagyon nagy lyukút, amelybe ín és más durvább cérnák is belefűzhetők. Erős cérnát válasszunk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
6. Horog és horgászzsinór
Különböző horgok gyűjteménye kis dobozban. Tegyünk mellé ólomnehezéket is. Ne feledjük, hogy kis horoggal egyaránt lehet nagy és kishalat fogni. Nagy horoggal viszont csak nagy halat. Madárfogásnál is hasznát vehetjük.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
7. Iránytű
Világító zsebiránytűre van szükségünk. Ellenőrizzük, hogy le tudjuk-e olvasni az irányokat. A legjobb a folyadékkal töltött fajta.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
8. Béta-fény
Apró pénzérme méretű fényt kibocsátó kristály. Alkalmas térképek tanulmányozására vagy csaliként is bevethető. Nincs szüksége elemre több évig folyamatosan világít.
Nagyobb fényerejű béta-fényt úgy tudunk előállítani a kulcstartóból, hogy fogunk egy tölcsér alakú tárgyat vagy papírból csinálunk egyet a belső részét kibéleljük egy fényt visszatükröző anyaggal mondjuk alufóliával és tulajdonképpen ez lesz a "zseblámpa" váza. Ezután közel a tölcsér szájához ragasztjuk a fényforrást. Ha még jobban fel szeretnénk erősíteni a fényt akkor tegyünk a tölcsér szájához egy nagyítólencsét úgy, hogy a domború része kifelé nézzen.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
9. Csapdadrót
Lehetőleg sárgaréz drót, megteszi egy 60-90 cm-es darab is. Tartsuk meg csapdának, de más túléléssel kapcsolatos probléma megoldását is jelentheti.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
10. Fűrészszál
Vonjuk be zsírréteggel, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást és a törést. A fűrészszállal még viszonylag nagy fákat is ki tudunk vágni.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
11. Orvosi felszerelés
Fájdalomcsillapítók, Antibiotikum általános fertőzések kezelésére, vízfertőtlenítő tabletták, elsősegély doboz, kálium-permanganát: Öntsük a vízbe majd keverjük addig amíg élénk rózsaszín nem lesz. A mély rózsaszínű oldat fertőzésgátló a piros pedig a gombás betegségek ellen szolgálhat.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
12. Mini tűzhely
Könnyű és erős fémből, alumíniumból készül Használható főzőedénynek de megvédi a belehelyezett felszerelést is.
Összecsukható grill amely elfér könnyen a táskában nem foglal nagy helyet. Csak tüzet kell raknunk és kezdhetjük is a sütést/főzést.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
13. Tűzgyújtó kocka
Használjuk takarékosan ha a fatüzelés nem megfelelő. Kiváló gyújtósként szolgál. A mini tűzhely egyik fontos kelléke.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
14. Elemlámpa
Lehetőleg LED-es zseblámpát használjunk az energia takarékosság végett. Léteznek olyan típusok is amelyekhez nem kell elem hanem a beépített akkumulátort tekeréssel (dinamós) vagy rázással (indukciós) lehet feltölteni.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
15. Túlélési napló
Készítsünk írott naplót minden eseményről. Ne bízzunk az emlékezetünkben. Jegyezzük fel melyek az ehető növények és milyen más fogyasztásra alkalmas vagy alkalmatlan élelmet találunk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
16. Kések
Ne feledjük! Csak annyit érünk amennyit a késünk. A kés anyira fontos túlélési eszköz, hogy mindig élesen kell tartani. A legjobb ha többféle feladatot lehet vele ellátni a favágástól kezdve az állatnyúzáson át a zöldségaprításig mindent szóba jöhet.
Az összecsukható kés feltéve ha többféle szerszám is található benne értékes és sokoldalú eszköz mindig vigyünk magunkkal egyet.
A parang vagy más néven macséta ívelt pengéjű hosszú éles kés. A vadonban kiváló eszköz. A legjobb macséta fa markolatos pengéjének hossza 30 cm és súlya legfeljebb 750 gramm. Favágásnál menedék vagy tutaj építésénél is jól jön. Nagyobb fákat is ki tudunk vágni vele.
A kést bármilyen homokkővel élesíthetjük. A legjobb a szürke agyagos homokkő. Ezenkívül a kvarc és a gránit is használható még.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
17. Térkép
Ha nem akarunk eltévedni és nincs GPS a közelben.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
18. Kötél
Nagyon hasznos és sokoldalú felszerelés. Segítségével készíthetünk alvóhelyet magunknak. Készíthetünk tutajt a segítségével. Vagy szállításhoz is hasznos lehet.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
19. Szőlőcukor vagy csokoládé
Jól jön fizikai és szellemi teljesítőképességünk fenntartásakor. Szinte azonnal helyreáll a vércukorszint mivel a szőlőcukor azonnal felszívódik a leghatékonyebb szénhidrátadag. Éppen ezért csak végszükség esetén nyúljunk hozzá.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
20. Multifunkciós kártyakés
Anyaga: Magas minőségű rozsdamentes acél
Súly: 20 gramm
Keménység: 55 HRC
Méret: kb 57 x 37 x 2 mm
1. Konzervnyitó
2. Penge kötélvégéshoz, gyümölcshámozáshoz.
3. Csavarhúzó
4. Vonalzó
5. Sörnyitó
6. Hex kulcs
7. Állítható csavarkulcs
8. Duplafogazatú fürész, fát vágni vagy halat pucolni
9. Irányfelismerő
10. Kétállású kulcs
11. Kulcstartókarikához lyuk

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
21. Víztisztító
Lehet mechanikai elven működő is lehet házi készítésű is csak szűrje ki a látható szennyeződéseket és ez mellé kell tennünk valamilyen klór alapú víztisztító port vagy tablettát vagy aktív szenet a vírusok, a megmaradt baktériumok és egyéb káros anyagok ellen i







Önellátás / A szén 



A legjobb fa alapanyagok szén készítéshez: bükk, tölgy, gyertyán

Letesztelt és gyors módszer szén készítéséhez

1. Egy fém hordóba vagy edénybe tegyük bele a szenesítendő fát majd zárjuk le úgy, hogy kis lyukakat üssünk a fedőbe
2. Rakjunk tüzet az tároló alá
3. Amikor már elég forró a hangulat a tárolóban a szenesítendő fából gőzök és éghető fagáz fognak távozni az előzőleg a fedőbe ütött lyukakon
4. Tápláljuk a tároló alatt a tüzet, hogy elszenesedjen minden fa. Körülbelül 3-4 óra elegendő egy festékesdoboznyi fa elszenesítéséhez de ez függ a hőmérséklettől is..






Videók



Szénkészítés dobozban

Bushcraft boksa.wmv

Mindennapi kenyerünk


Kovácsoljunk egy kicsit....wmv

Viking kés kovácsolása ( Forging the Viking knife)

Késedzés.wmv

Bernschütz fejszék, balták története.wmv

Lovász S16

SRK avagy a nagy híres túlélőkés

SRK II.

Tövis I.

Tövis II


How To Sharpen a Knife

Custom Knife Making Belt Grinder 72 Inch Homemade

How to Make a Hunting Knife - Part 1

How to Make a Hunting Knife - Part 2

How to Make a Hunting Knife - Part 3

Bródkes Custom Knives - How to make a knife 2/2

Making A Knife

Ballistic Knife - Russian Type "Spetsnaz" Blade Update

Homemade Ballistic Knife (BEST-ONE ON YOUTUBE)

Gravity Knives

My OTF Automatic Knife collection

How to make a knife with basic tools

Knifemaking - How to make a knife bevel

Farriers Rasp Forged Knife part 1

Farriers Rasp forged Knife part 2

Farriers Rasp Forged Knife part 3

Farriers Rasp Forged Knife part 4

Farriers Rasp Forged Knife part 5

Farriers Rasp Forged Knife part 6


Magyar Bushcraft Balta

Szabó balta

Bushcraft balta előzetes.wmv

Bushwalker - a késem

Kershaw Cryo késbemutató - magyarul

Bicskák az erdőben

12. Acélok hőkezelése I

Zsinórfűrész

Csodafűtés bemutatása (www.csodafutes.5mp.eu)

5 kw dízel fűtés. áram.

How To Make a Candle Powered Space Heater

1KW Off Grid Domestic Heating!!! The Candle and Flowerpot Heater.

HOLY CRAP! Kandle heeter

CHEAP HEAT FROM METAL, CANDLES AND FLOWER POTS

Flower Pot Heater - The reality

rocket stove with boiler build and burn

http://www.youtube.com/watch?v=FLcIrrHjdUM

Rocket Stove Ideas 11 - Horizontal cook stove.wmv

一斗缶サイズのロケットストーブ

G3 Rocket Eco Camp Stove from Wild Stoves

`sの薪ストーブmade in Japan「焚き火の箱」wood stove for camping

SunRay Kelley's Stove

Rocket Stove Ideas 30 - Shoe Box Rocket

Rocket Oven Pt1 - Permaculture Our Urban Design Part 7

Rocket Stove Space Heater Water Heater

Бренеран

Буллерьян правила топки и все прочие печи длительного горения

Термофор. Огонь-Батарея 7 (ОБ-7) 2 года спустя. И немного о Флюгранде.

Огонь батарея! Михаил.

Отопительные печи ТОП Модель

Spark Rocket stove - demonstrative version

Massive rocket stove heater "Tamed Dragon" - second stage in construction

IKEA Hobó kályha

Nagyanyáink melegen sajtolt étolaja

Búzafűlé préselés

Mini Oil Press

oil press,oil extraction,oil expeller,oil extraction press

Coconut Oil Production Process


Hogyan készítsünk házilag rögös túrót

Olajos hal készítése házilag - horgaszonline.hu - Halételek, olajoshal

Halország - olajos hal (s1-04)

Hogyan készült? A szardínia.

Sóbudnában sült hal

Sütőben sült rántott csirke

Parenyica sajt nyújtása :: www.hazisajtkeszites.hu


Gazolaj ingyen - Napraforgó olaj


rakétakályha méretek



Olcsó fűtés lakóautóban és kis helységekben

Az én virágcserép kályhám!

Fűtés olcsó. - Olcsó Fűtés.

Flowerpot Stove. Version 3.0 has improved.

Making a DIY Tandoor oven - very cheap

How to build a heavy duty rocket stove

Rocket stove heater built in firebox.

ROCKET STOVE HEATER.. CONSTRUCTION part 1

rocket stove heater built in firebox part 2

Propane tank Rocket Stove Heater project - part 3 the cuts

Rocket Heater Wood Stove Installation Part 5 (The First Burn 

WORKSHOP ROCKET STOVE HEATER part 2

Rocket Stove -- version 3

Homemade TIN CAN Rocket Stove - DIY Rocket Stove - Awesome Stove! - EASY instructions!

How to make Rift Stove

Capillary Hoop Stove - universal -

http://www.youtube.com/watch?v=fbHHQrh9m58

Alcohol Stove - Side Slot Stove -

Simmer-Ring for Tornado Cask Stove

Tornado Cask Stove - with Retractable Pot Support -

How to make an alcohol stove for 1 dollar!

How To Make A Mini Wood Stove - Easy & Effective!

ULTRA Compact Pocket Stove - With Built-in Pot Stand!

http://www.youtube.com/watch?v=rodoqNlf-cE

How to make small oil candles- HD

How to make a waste oil Heater

Waste Oil Heater

Waste oil heater. Pat's

Ozzirt Type Waste Oil Burner Stove Irish Style

Fantastic diy waste Oil and Wood burning stove heater.

http://www.youtube.com/watch?v=cYxtNRKj1Es

Build a New and improved fantastic output Waste Oil Burner.


Make a Great Waste Oil Burning Stove Heater

Waste Oil Heater - Super quick install - New design - Space Heater

Stovepipe water heater

Gearhead Grub "This Old Skillet" (by request) Wood Stove Buckwheat Pancakes

2011 VRV All Aluminum Toy Hauler by LivinLite

UEV 440 off road camper trailer - by Toby Bosschieter

Conqueror Australia UEV-360 Double Island Point & Wolf Rock

UEV- 490 off road trailer Conqueror Australia

Mk1 UEV 490 off-road camper trailer Conqueror Australia - Toby Bosschieter

Mini Mate Motorcycle Camper






Önellátás / Szórakozás 


Szórakozási lehetőségek

Úgy tűnhet, hogy ez mellékes dolog és nem ez a legfontosabb éppen ezért nem is gondolkodunk el rajta hiszen azt gondolhatnánk a víz és az élelmiszer mellett a szórakozás jelentéktelen. Azonban az unalom, a magány és a kétségbeesés legalább olyan halálos tud lenni mint az éhezés. Valószínű, hogy családi esetleg baráti körben fogjuk átvészelni a nehéz időszakot és az is nagyon valószínű, hogy áram nélkül. Tehát már most elkezdhetünk gondolkodni, hogy ennek hiányában milyen lehetőségeink vannak, hogy jókedvre derítsük a társaságot feledtetve az aggodalmat, félelmet, kételyeket. Valójában számtalan lehetőségünk van így is ha szórakozni szeretnénk és emelett sokkal jobban megerősíthetjük kapcsolatunkat a többiekkel mintha a számítógép vagy a tévé előtt ülnénk egymagunk. Próbáljunk tehát olyan játékot kitalálni amihez többen is tudnak csatlakozni.

Álljon itt egy lista amiből tudunk szemezgetni:

1. Játékok
   társasjátékok,
   építőjátékok,
   logikai játékok,
   szerepjátékok,
   puzzle,
   gyurma,
   kreatív játékok,
   gipszöntés,
   foci,
   kosárlabda,
   röplabda,
   ping pong,
   kártyajátékok,
   sakk, malom,
   játékfigurák,
   stb.

2. LEGO

3. Könyvek / Újságok
   regények,
   mesekönyvek,
   ismeretterjesztő,
   vallás,
   képeskönyv,
   sport,
   gasztronómia,
   stb.

4. Hangszerek
   akusztikus hangszerek,
   szájharmónika,
   gitár,
   pánsíp,
   trombita,
   furulya,
   stb.

Láthatjuk, hogy a lista hosszú szóval kedvünkre válogathatunk. Ha pedig be tudunk szerezni egy napelemet és van egy laptopunk vagy HIFI tornyunk amiknek alacsony a fogyasztása akkor a lehetőségek szinte határtalanok. Nézhetünk közösen filmeket hallgathatunk zenét stb... 




Önellátás / Élelmiszer elraktározása 



Fontossági sorrend

Ha még nem képeztél élelmiszertartalékot vásárolj egy kevéssel többet mint amennyi kell minden egyes alkalommal, amikor boltban jársz. A következő szempontok alapján és fontossági sorrendben járj el:

1) Nincs hűtésigénye
2) Nagy a tápérteke
3) Hosszú ideig(1-5 év) tárolható
4) Nem kell víz az elkészítéséhez
5) Főzés nélkül fogyasztható

Ezt magyarra lefordítva nagyjából a következő fog kijönni: konzerv (húsok, halak, zöldségek, sűrített tej), szárított tésztafélék, dehidratált levesek, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab. A konzervek nagyszerűen elállnak. Többnyire víz sem kell elkészítésükhöz, úgyhogy felnyitásuk után azonnal fogyaszthatóak. Csak arra vigyázz, hogy a doboz ne legyen sérült, mert az olyan megromolhat. Ha ilyet találsz, fogyaszd el elsőként. Arra is ügyelj, hogy amint kinyitottad a dobozt, azonnal távolítsd el a bádogból tartalmat.

Nagyfigyelmeztetés

Milyen táplálékot érdemes felhalmozni az ínséges időkben? 
  • Konzervek (fémdobozos): Sokáig elállnak még a lejárat után egy évvel is fogyaszthatók.
  • Egytálételek: Másfél évig biztosan bírni fogják.
  • Zöldségek gyümölcsök: Főzés nélkül is ehetőek.
  • Savanyúság: C-vitaminban gazdag főleg a káposzta.
  • Méz: Remek édesítő és nagyon egészséges. Korlátlan ideig eláll. Ha már nem folyékony állagú akkor csak fel kell melegíteni és máris fogyasztható.
  • Száraztészta: Rengeteg ideig eláll ehető nyersen vagy megfőzve is. Nem kell semmilyen szaktudás az elkészítéséhez. Nagyon sok energiát tartalmaz.
  • Müzli: Zab, kukorica, rizs alapú cukrozott élelmiszer. Sok ideig elállnak és tej nélkül is finoman laktató.
  • Alapanyagok: Só, cukor, liszt, kakaópor, kávé, fűszerek és fémtubusos paszták.
  • Zöldségek: Krumpli, hagyma, répa, karalábé stb.. Hűvös helyen sokáig elállnak.
  • Innivaló: Víz (ez nem áll el sokáig ezért érdemes az utánpótláson is gondolkozni például esővíz begyűjtésére kidolgozott rendszer és víztisztító tabletták segíthetnek.)
  • A gyümölcslevek hónapokig kibírják a tetra pak dobozokban. Üdítő italokat (Kóla, Fanta stb.) ne halmozzunk fel mert egészségtelenek és nem jut az ember a megfelelő tápanyagokhoz és ugyanúgy szomjas marad.
  • Esetleg némi sört vagy bort is érdemes venni bár az alkoholtól csak kiszárad az ember.
  • Tipp: Minél táplálóbb élelmiszereket érdemes felhalmozni. Csoportosítsuk az élelmiszereket lejárati időpontjuk szerint és mindig a legrégebbit együk/igyuk meg.
  • Ne egyél olyan konzervből aminek a fedele domború, horpadt, repedt, elszíneződött vagy rossz szagokat áraszt!


Nagyfigyelmeztetés

Élelmiszer elraktározása

Búza: 15 C alatt határozatlan ideg
Tejpor: 2 év
Méz: Határozatlan ideig
Tojáspor: 2 év
Só: teljesen szárazon tartva határozatlan ideig
Konzerv élelmiszer: 3-5 év
Zab: határozatlan ideig
Étkezési olaj: 2év

Vitaminok
A vitaminos tabletták jó befektetések mivel az emberi szervezet maximum 1 hónapig tárolja a vitamint. Feszült helyzetben több távozik. Leghamarabb a B-vitaminok távoznak.

Szárított gyümölcsök
Táplálóak ezért ilyeneket is raktározzunk. A mazsola és a malagaszőlő sokáig eláll.
Burgonyapor: Kiválóan megtölti a gyomrot.
Hántolt rizs: Nagyobb a tápértéke mint a hosszú szemű rizsnek.

Minél hűvösebb a tárolóhely annál tovább eláll a készletünk. Készleteinket legjobb sötétben tartani. A vizet sötétben tároljuk! 







Önellátás / Élelmiszer tartósítása 


Élelmiszer tartósítása
Az étel romlását lassíthatjuk ha az ételt hűvös helyen tároljuk. Ne tegyük ki az élelmet napfénynek túlzott hőnek vagy nedvességnek. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e.

Szárítás
A Nap és a szárazság egyaránt kiszárítja az élelmiszert mégis jobb ha a szárítást tűz fölött végezzük. A nedvesség elvesztésével csökken az étel súlya és mérete és a nedvesség elvesztésével a tápértéke koncentrálódik. A sertéshús, a lúd, a tengeri madarak és a magas zsírtartalmú állatok húsa tartósítható legnehezebben. Vágjuk le a zsír nagy részét és dörzsöljünk sót a húsba. A só konzervál, szárít. Jól szellőző hűvös helyen tároljuk.

Füstölés
A házi füstölés rendkívül nagy segítségünkre van. A kolbászokat, szalámikat, sajtokat és a füstre szánt hurkákat és májasokat 1 vagy 2 napig először egy szellős hűvös helyen szikkasztani kell. Ezután 2-5 napig hideg füstre tesszük. A füstölés nemcsak vízteleníti a húst de bevonja védőréteggel is. A belseje száraz lesz így nem tud a víz kicsapódni külseje pedig el van zárva a baktériumoktól. Leghatékonyabban húsfüstölőben vagy tipiben végezhetjük. 








Önellátás / Teendők atomtámadáskor 

Halj meg időben, hogy másoknak ne okoz gondot. Ez a jelmondatuk a cionista világhatalomra törekvő pénzügyi elitnek is , és a mögötte felsorakozó titkos társaságoknak is , és ők tesznek is arról , hogy lehetőleg elköltözzél minél hamarabb az élők sorából .



Teendők atomtámadáskor
Az atombomba akkora pusztítást végez és mindezt annyira gyorsan, hogy elég nehéz felkészülni rá. Azonban tehetünk előkészületeket védelmünk érdekében. Attól függően, hogy az ember milyen messze van a detonáció helyétől kisebb vagy nagyobb mértékben fogják érni a robbanás káros hatásai. Nem mindegy az sem, hogy nyílt terepen tartózkodik-e az illető vagy egy domb esetleg egy hegy van az ember és a gombafelhő között. Mégsem érezhetjük magunkat teljesen biztonságban az utóbbi helyzetben sem. Minden esetben meg kell tennünk a szükséges előkészületeket és a védekezésre kell berendezkednünk, hogy ne érjenek "meglepetések" minket. Az atombomba igazi pusztító erejét a lökéshullám és hősugárzás adja. Kis mértékben a radioaktív sugárzás azonban ez sem elhanyagolható még hidrogénbomba esetében sem.

Lökéshullám (40–60%)
Amikor egy atombomba felrobban először egy tűzgömb alakul ki. Ez a tűzgömb tágulás közben akár több tízezer Celsius fok is lehet. A tűzgömb szélén összenyomódik a hideg levegő és egy hangrobbanás-hullám vagy lökéshullám indul el. A robbanás középpontjából indul ki és minden irányban szétterjed. Ekkor túlnyomás keletkezik ami közvetlenül is okozhat sérülést de akár a szétrepített törmelékek és szilánkok által is. Néha ez okozza a legnagyobb pusztítást is.

Védekezés: Húzodjunk fedezékbe vagy fedezék mögé amit nem fog elrepíteni a lökéshullám ereje. Így védve leszünk a szétrepülő törmelékektől is. A hidegháború idején ún. légópincéket csináltak minden ház alá atomtámadás esetére.

Kezdeti sugárzás (10–20%)
Amikor egy atombomba felrobban egy tűzgömböt hoz létre a maghasadás közben ebből aztán nagyon erős radioaktív sugárzás lép ki ami fénysebességgel halad minden irányba. Gamma és neutronsugarak hagyják el a tűzgömböt melyek egyik fontos tulajdonsága, hogy rendkívül nagy az áthatoló képességük.

Védekezés: A legjobb ha egy bunkerbe tudunk húzódni amíg lezajalanak az események. A neutron sugárzás ellen a következőképpen védekezhetünk. A víz remekül leárnyékolja a neutronsugárzást. Éppen ezért betakarhatjuk magunkat melegvizes takaróval is. A gammasugarakat a vastag beton vagy ólomfal képes megállítani.

Elektromágneses impulzus (40–60%)
Az atomrobbanást minden esetben egy nagyon erős elektromágneses impulzus kíséri amely a tér minden irányába terjed. Ez a jelenség hasonló a villámláskor bekövetkezőhöz. Az impulzus tönkreteheti az eletromos készülékeket és a vezetékek szigeteléseit.

Védekezés: Húzzunk ki a konnektorból minden elektromos készüléket. Ha valami akkumulátorral működik akkor vegyük ki az akkumulátort. Az autónk minden elektromos rendszerét áramtalanítsuk. Az akkumulátort kössük ki.

Radioaktív sugárzás (10–20%)
A robbanás után radioaktív por fog a levegőbe kerülni és akár hetekig ott lehet. Ezt a port ha belélegezzük vagy vízzel megisszuk az felgyülemlik majd a szervezetünkben. Azonban nem fog tudni távozni és ez rákos megbetegedéseket fog okozni hetek vagy hónapok alatt. Egy légköri robbanáskor a radioaktív elemek nagyon kis részecskékké alakulnak (0,1-20 mikrométer). Ezek a sztratoszférába kerülve hónapok, sőt évek után is veszélyt jelenthetnek.

Védekezés: Szűrőmaszk (vagy vizes szövet), C-vitamin, Fokhagyma, niacin vagy B3 vitamin használata bevitele. A robbanást követően hetekig járjunk szűrőmaszkban az ételeket mossuk meg jól mivel ez leviszi a radioaktív izotópok nagy részét. A salátát például mindig levelenként kell megmosni mivel így a legalaposabb és minden részére ügyelünk ezáltal. Ha ezután is bekerül radiokatív anyag a szervezetünkbe akkor a B3 vitamin segít kiüríteni. Ha van vízszűrőnk szűrjük meg a vizet. A vizet forraljuk fel egy sugárzásmentesített edényben ezután pedig felforralt vízben sugárzásmentesítsük az edényeket és evőeszközöket is. Ezeken kívül a jódtabletta is fontos része a védekezésnek. Ha az atombomba hasadóanyaga urán volt például akkor Jód-131 izotóp kerül a környezetbe ami károsítja a pajzsmirigyet és rákos megbetegedést okoz. A pajzsmirigyünk raktározza a jódot ezért telítenünk kell a pajzsmirigy sejtjeit jóddal tabletta formájában, hogy később ne tudjon beépülni a radioaktív jód. Ezért kell jódtablettát bevennünk.

Nagyfigyelmeztetés
A maghasadás (fisszió)
Neutronbesugárzás hatására az atommag kettéhasad és az így keletkezett hasadási termékek tömege kisebb mint az eredeti tömeg. A folyamat során hatalmas energia szabadul fel. A keletkezett atommagok a hasadás után a radioaktív bomlások után stabil atomagokká alakulnak. Minden atommaghasadáskor újabb és újabb neutronok keletkeznek és ha ezek nem hagyják el a reakícióteret illetve elég lassúak akkor újabb maghasadás jöhet létre.

A láncreakció
Ahhoz, hogy a bombában beinduljon a láncreakció több tényező szükséges. Az egyik a megfelelő mennyiségű és tisztaságú hasadó anyag. A megfelelő mennyiség a kritikus tömeget átlépi. Ha a kritikus tömeg nincs meg a neutronok hasítás nélkül lépnek ki hasadóanyagból. Ha ezután az atommagok hasadásakor a keletkező neutronok lelassulnak annyira, hogy újabb atommagokat tudjanak kettéhasítani és ezáltal újabb neutronok keletkezzenek beindul a láncreakció. A láncreakció akkor fog tartósan fennmaradni ha minden atommag hasadása után felszbadul legalább egy neutron. Az atombombában ún. szabályozatlan láncreakció zajlik le.

Nagyfigyelmeztetés

Az atomerőműveket azért építették és fejlesztették ki az növekvő áramigény kielégítésére mivel a reaktorokban használt hasadóanyagokból körülbelül 200 millió eV energia szabadul fel hasadásonként míg a hagyományos kémiai reakciók során mint amilyen a szén égése például csak pár eV energia "termelődik" tömegegységenként. Láthatjuk, hogy nagyon kecsegtető volt megépíteni ezeket a reaktorokat még ha veszélyesek is a környezetre nézve.

A magegyesülés (magfúzió)
A fúzió a fisszió vagyis a maghasadás ellentéte. Magfúzió során az atommagok egyesülnek. Az alapelv az, hogy ha két kis rendszámú atommagot egyesítünk akkor nagyobb energia szabadul fel mintha egy nagy rendszámút hasítanánk. Sokkal nagyobb energia szabadul fel tehát. A Napban is magfúzió zajlik. Ezek után elképzelhetjük milyen energiáról is van szó. A kutatók már dolgoznak egy a magfúzió elvén működő reaktor kifejlesztésén is. Ezen az elven működik a hidrogénbomba is azonban ebben az esetben szabályozatlan reakcióról van szó.

Gamma és neutron sugárzás
Mint ahogy a képen is látható a gamma és neutron sugárzás a két legerősebb sugárzási fajta. A Neutron sugárzás ellen a víz a legjobb védekezés. A gamma sugárzás ellen pedig a minél nagyobb atomtömegű és sűrűségű anyagok mint például az ólom vagy a beton a hatásosak. Mint ahogy a képen is látható minél erősebb a gamma sugárzás annál vastagabb beton vagy ólomfal kell a leárnyékoláshoz.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés
Az atomrobbantások fajtái
"A robbanás magasságának függvényében megkülönböztetünk légköri, földfelszíni, földalatti és magaslégköri robbanásokat.

A magaslégköri robbanás 30 km fölötti. A levegő ritkasága miatt a röntgensugaraknak sokkal nagyobb a hatótávolságuk (több száz km), így a keletkezett tűzgömb is nagyobb. A légkör nagymértékű ionizálása telekommunikációs rendszerek (műholdak, repülőgépek) összeomlását idézi elő. Az elektromágneses impulzus tönkreteheti a kifinomult elektronikai eszközöket. Bevetésük valószínűtlen a nagy hatótávolságuk miatt: egy ilyen bomba egy egész kontinens kommunikációs rendszerét is megbéníthatja.

A légköri robbanás magassága kevesebb, mint 30 km, viszont elég magas ahhoz, hogy a tűzgömb ne érje el a Föld felszínét. A magasság változtatásával maximalizálhatjuk a légnyomási, hősugárzási vagy a radioaktív hatást. Gyalogság ellen ez a legmegfelelőbb bevetési mód, mivel nagy területen (több négyzetkilométer) égési sérüléseket okoz, és még nagyobb területen okoz szemsérülést. A radioaktív kihullás ez esetben nem a robbanás közelében ér földet.

A földfelszíni robbanás esetében a keletkezett tűzgömb hozzáér a földhöz, így a felszabadult energia egy részét a föld nyeli el. Hatása kisebb, mint a légköri robbanás esetében. A radioaktív kihullás jelentős." (Wikipédia)

Nagyfigyelmeztetés
Atombomba pusztító ereje
A nukleáris fegyverek erejét a vele ekvivalens energiájú TNT tömegével jelzik, praktikussági okokból ezer tonnában (kilotonna, kt), vagy millió tonnában (megatonna, Mt) megadva. A leggyakoribb mérettartomány a 10 és 1000 kilotonna TNT hatóerő, de léteznek ennél kisebb és nagyobb hatóerejűek is. A következő videó szemlélteti milyen pusztítást végez már egy kisebb atombomba is. A videóban szereplő bomba 15 kilotonnás. Összehasonlításképpen a legnagyobb valaha felrobbantott hidrogénbomba a Cár-bomba 50 megatonnás volt. A Cár-bomba nem volt "hatékony" mivel energiájának nagy része a világűrbe távozott és éppen ezért nincs értelme katonailag bevetni. 


Atomic Cannon Sequence in HD

hydrogen bomb and nuclear tests in space

Operation Hardtack Underwater Nuclear Bomb Tests (1958)





A Cár-bomba felrobbantása a valaha volt legpusztítóbb erejű bomba volt.

"A Cár-bombát a szállító repülőgép 1961. október 30-án 10500 m magasságban oldotta ki, és az a földfelszín felett 4000 m (a tengerszint felett 4200 m) magasságban moszkvai idő szerint 11 óra 32 perckor robbant föl a Novaja Zemlja északi részén lévő nukleáris kísérleti telep fölött (73.85° N 54.50° E). A bomba megfelelő magasságon való felrobbantásáról légnyomásérzékelő gondoskodott. A robbanás tűzgömbje elérte a földfelszínt, és kis híján a bombát kioldó repülőgépet is. A fényhatás még 1000 km távolságból, így Finnországból is látható volt. A hőhatás akkora volt, hogy még 100 km-es távolságban is harmadfokú égési sérüléseket okozott volna. A robbanáskor kialakult gombafelhő 64 km magasra emelkedett, és 30–40 km széles volt. A szeizmikus lökéshullámok háromszor kerülték meg a Földet." (Wikipédia) 


Tsar bomba


Nuclear Bomb Test Compilation HD

Color footage of atomic bomb tests in Nevada - Soldiers being exposed to high levels of radiation

The Five Worst Weapons Still in Use - Truthloader



A Cár-bomba gombafelhője 160 km távolságból.



A következő program jól szemlélteti, hogy mekkora területen végeznének pusztítást az egyes bombák. 
http://www.carloslabs.com/projects/200712B/GroundZero.html 




Önellátás / Morse 

Morse-jel küldése

A zseblámpa ki be kapcsolásával, kezünkkel vagy hangokkal tudjuk továbbítani az üzenetet Morse jeltábla segítségével.



Önellátás / Tájékozódás térkép nélkül 


Tájékozódás térkép nélkül

Szúrjunk egy minél egyenesebb egyméteres botot a tiszta földbe. Figyeljük meg hova vetül az árnyéka és jelöljük be az árnyék csúcsát egy kaviccsal vagy bottal. Várjunk legalább negyed órát és jelöljük be ismét az árnyék végét. Kössük össze a két pontot! Ezzel megkaptuk a kelet-nyugati irányt. Az első pont a nyugati irányt jelzi. Az észak-déli irány az imént kapott egyenesre merőleges egyenes.
"Előttem van észak hátam mögött dél balra a Nap nyugszik jobbra pedig kél."

Nagyfigyelmeztetés

Rögtönzött iránytű

Érintsünk mágneshez egy tűt és finoman egyik végétől a másikig dörzsöljük oda. Fellógatva az északi irányt fogja mutatni. A mágnesesség nem olyan erős ezért rendszeresen fel kell töltenünk.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés

Tájékozódás számlapos óra segítségével

Állítsuk vízszintesen az órát úgy, hogy a kismutató a Nap felé álljon. Ezután már csak feleznünk kell a kismutató és a 12-es szám közötti távolságot és meg is kaptuk a déli irányt. Fontos: Nyáron az órák egy órával előbbre vannak állítva ezért, hogy megkapjuk így is a pontos irányt állítsuk vissza egy órával. A nagymutató helyzetét nem kell figyelembe venni.

Nagyfigyelmeztetés

Tájékozódás a fák segítségével

Általában véve igaz, hogy a fák főleg ha magányosan állnak a törzsük északi része mohás(abb) és dúsabb zöldebb mohával van borítva. Illetve a déli oldalon a lombkorona sűrűbb.

Nagyfigyelmeztetés

Nagyfigyelmeztetés

Tájékozódás a csillagok segítségével

Mivel éjszaka a Nap nem áll rendelkezésünkre, hogy segítsen minket a tájékozódásban ezért távoli csillagok segítségére kell hagyatkoznunk. Nevezetesen a Sarkcsillagról beszélek. Jó hír, hogy Magyarországon egész évben látható a tiszta éjszakai égbolton. Azért tökéletes számunkra mivel évközben alig változik a helye így biztos támpontnak tekinthető az északi irány meghatározásában. Felkutatásához keressük meg a Kisgöncölt. A Kisgöncöl rúdjának utolsó csillaga a Sarkcsillag. Ha megkeressük a Nagygöncölt akkor a következő szempontokat figyelembe véve megtaláljuk a Sarkcsillagot. A Nagygöncöl szekerének két leghátsó csillagának távolságát egymás után képzeletben 5x egymás után felmérve a Sarkcsillaghoz kell elérkeznünk. Ha megtaláltuk a Sarkcsillagot vele együt megtaláltuk az északi irányt is. 




Önellátás / Tejtermékek 


Tejföl készítése
Az igazi házi tejföl sűrűn folyó kréme állagú. Íze kicsit savanyú. 1. A tejet öntsük egy tálba majd 2-3 napig hagyjuk megaludni egy meleg helyen.
2. A legfelső réteg a tejföl. Ezt szedjük le.
Túró készítése
Túró készítéséhez a tej zsírtartalmának minimum 2,8%-nak kell lennie.

1. A tejet hagyjuk egy fazékben körülbelül 1-2 napig, hogy megaludjon.
2. Ezután melegítsük fel a tejet 40-50 fok környékére de ne forraljuk fel közben.
3. Ezután konyharuhán keresztül csöpögtessük le egy másik tálba. A konyharuhán rajtamaradt rész a túró.
Sajt készítése
Sajt készítéséhez a következő oldalakon találunk leírást:
http://amasodikeljovetel.hu/onellatas-sajtkeszites
http://hazisajtkeszites.hu/trappista-sajt-hazilag
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/sajt-keszites-hazilag.html 




Önellátás / Sajtkészítés 





A sajt készítésének két irányát mutatom be, az egyik egy egyszerűbb, különösebb előkészítés nélkül kivitelezhető, a másik egy kicsit összetettebb, de végeredményben változatosabb irány.

A tejben sok tápanyag van, ásványi anyagoktól, zsíroktól elkezdve vitaminokon át mindenféle szervezetünk számára szükséges összetevőig. A tej tulajdonképpen egy kolloid oldat, melyhez a fő közeget a víz adja. Ha meginhatjuk a rendszer egyensúlyát, akkor bizonyos összetevők elkülönülnek más összetevőktől, vannak idővel lejátszódó (tej idő multán való megalvása), hő hatására lejátszódó (forralásra kicsapódó fehérjék), és más anyag hozzáadásával beinduló folyamatok (savas, oltóanyagos). Hogy is néz ez ki a sajtkészítés módjainak tekintetében?

Nagyfigyelmeztetés
Tej savasításával készített sajt

A sav reakcióba lépve a tejben kivonja szinte az összes fehérjét, tápanyagot és zsiradékot. Ez a sav citromsav, vagy ecetsav legyen lehetőleg (ajánlatosabb a citromsav, az nem befolyásolja annyira az ízt) Hogyan készítsük?

1. Az alapanyag: Szerezzünk minél magasabb zsírtartalmú tejet, érdemes házi tejjel csinálni, de a 3,5%-os tej is megfelelhet a célra. (2,8%-os nem próbáltam, de úgy tudom azzal is még működik a dolog).

2. Kezdjük el forralni a tejet, de vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel teljesen, akkor jó, ha 80- 90 fok között mozgunk (ekkorra már kezd a tetején is kiválni a tejből a fehérje, ettől nem kell megijedni). Ha már forró a tej apránként adagoljuk a választott savat, hogy pontosan mennyi kell, a tej mennyisége s minősége dönti el, elsőre egy fél kiskanálnyi citrom-, vagy ecetsav biztosan nem árt (lehet egyébként citrom kifacsart levét is használni).

3. Elkezd a tej sűrűje kicsapódni, elválik a savóból. Ha fakanállal kissé elhúzzuk a felső réteget, láthatjuk, hogy kezd kissé kicsomósodni, s megszilárdulni a tej. A kiváló anyag az „Író”. Addig kell ügyesen adagolni a savat (mindig kicsit várni, míg eldolgozza magát) míg a fehér, sűrűsödő író mellett a maradék folyadék teljesen el nem válik, kissé opálos, zöldes, sárgás színt mutatva.

4. Ez után szűrővel szedjük ki a sűrűjét, s nyomkodjuk ki belőle a maradék folyadékot. Ezután kapunk egy masszát, amit ízesíthetünk fűszerekkel, s sóval. Sózni mindenképpen kell, hiszen ez tartósítja is, és ízt is ad neki, mást nem is szükséges tenni hozzá, ki mint szereti. Bizonyos sajtokat szokás só fürdőztetni, de itt arra nincs szükség. Ha ezt is megtettük, s jól elkevertük a kiválasztott fűszereket a masszával, tegyük bele az egészet egy textil ruhába (lehetőleg ne legyen túlságosan ritkaszövésű, de túl sűrű szövésű sem) és még így is préseljünk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk, majd felakaszthatjuk valahova, ahol még a saját súlyának köszönhetően kicsöpöghet a folyadék maradékának nagy része. 1- 2 nap lógás után már fogyasztható is a friss csemege.
Tipp: a folyadék teljes kicsöpögtetését megoldhatjuk súlyozással is, ez esetben kell egy sajtforma, ami lyukacsos, hogy távozhasson a folyadék, és lehet lesúlyozni a sajtot, vagy a sajtot ruhástól préseljük egy rá helyezett súllyal.

Ez a sajtféleség nagyon tápláló, s szinte minden értékes anyagot kinyerünk vele a tejből. Egyszerű, s viszonylag gyorsan elkészíthető étel, sütve is nagyon finom.

Nagyfigyelmeztetés
Oltóanyaggal készített sajt

Az oltóenzim szerepe elválasztani bizonyos fehérjéket más fehérjéktől, így egy szilárdabb állagot biztosítva. Az oltóenzim nem egy minden ház környékén előforduló anyag, de nem beszerezhetetlen, tudtommal gyógyszertárakban is fellelhető, interneten mindenképpen lehet találni. Bár ezeknek az anyagoknak sokszor a tárolása is odafigyelést igényel. Az oltóanyagos sajtnak persze rengeteg formája, fajtája van, besorolhatjuk érlelés, keménység, stb. szerint, s így változik a készítési módja is. Az oltóanyag a tejet sajttésztára és savóra választja el. A savóban még marad számos tápanyag, amit további eljárásokkal még kinyerhetünk (Ha elkezdjük melegíteni, 70-80 fokon megmaradt savót, akkor a tetején idő után megjelenik a zsendice, tovább pedig az első sajtkészítésnél leírt módon tudjuk kinyerni a sűrűjét, az így kapott termék az orda lesz, vagy rikotta, ami a túróhoz hasonlít [persze lehet egyből tenni bele a savóba a savat, így egyből ordát kapunk, csak kicsivel kenhetőbb kivitelben], de ezekről később.) További összetevői lehetnek ezeknek a sajtoknak a kultúrák, de azok már külön bánásmódot igényelnek, adott kultúránként eltérhetnek. Ezért most csak a legalapabb sajt készítését fogom leírni, amely gomolya névre hallgat.

1. Az alapanyag: lehetőleg teljes tej legyen, ugyan is így tud az oltóanyag megfelelően működni. A tej akkor az igazi, ha fejéstől számítva kb. 6 óra múltán dolgozzuk fel, de ezt nem muszáj olyan pontosan betartani. Lehet pasztőrözött tej is, de akkor szükség van hozzá még kalcium- kloridra is, hogy a tej meg tudjon alvadni. (10 liter tejhez 1g kalcium klorid kell ebben az esetben, de több nem, mert keserű ízt okozhat.)

2. A tejet kezdjük el melegíteni, és melegítsük egészen 38 fokig. Minél jobban tudjuk ezt a hőmérsékletet tartani, annál jobb, de persze nem dől össze a világ, ha nem, mindenesetre a tej se túl meleg, se túl hideg ne legyen! Majd ha elérte a 38 fokot, keverjük bele az oltóanyagot, annak mennyiségét az oltóanyag fajtája is meghatározhatja. Ha egy icipicivel többet teszünk a megadott értéknél, nem olyan nagy baj. Én abból az oltóból, amit használok, 4 ml-t rakok 10 liter tejbe (1 literbe 1,2 ml-t). Elzárhatjuk közben a tűzhelyet, de nem árt, ha tudjuk tartani még a 38 fokot.

3. Várjunk egy 20- 25 percet, míg a tej megalszik (nagyobb mennyiségű tejnél kissé kitolódhat ez az idő, de az oltóanyag viszonylag gyorsan dolgozik). Akkor történt ez meg, amikor fakanállal hozzáérve, a fehér –immáron sajttészta – egy egybefüggő fázist képez, és kissé márványosan törik.

4. Utána jön az alvadék vágása, vágjuk fel kb. 4x4 –es rögökre a sajttésztát, majd kis szünet után vágjuk addig, míg pár mm-s kis rögöcskék nem lesznek (ügyeljünk azért arra, hogy ne aprítsuk fel túlságosan!)

5. Ülepítés következik, hagyjuk egy kicsit így még pihenni, 10- 15 percig. Ekkor a sajttészta még ad ki magából savót, és leülepszik az edény aljára.

6. Következik a savó eltávolítása. Egy szűrő segítségével merjük ki a savót az edényből. Ha már nem tudunk több savót így eltávolítani, szűrjük át a sajttésztát egy szűrőtálba, hogy még több savó tudjon kicsepegni. A savót sem érdemes kiönteni, később abból is tudunk még majd hasznos anyagot kinyerni. (Tulajdonképpen ugyan úgy, mint ahogy az I. módszernél leírtam, vagy még van egy köztes állomás, arról később).

7. Ha a sajttészta el van választva a savó nagy részétől, még merőkanállal nyomkodhatunk ki belőle többet, illetve fűszerezhetjük a sajtot. Nagyon finom a diós, zöldfűszeres, fokhagymás, paprikás sajt, de természetesen lehet próbálkozni minden félével, az ízlés és a fantázia szabhat határt, ha valaki gondolja, sózhatja ilyenkor a sajtot, azonban erre is van egy másik, előkelőbb lehetőség (erről is majd később).

8. Ha meg van, tegyük bele egy présformába, és préseljük le, vagy akasszuk fel egy ruhában. Ugyan úgy, mint a savval készített sajt esetében, annyi különbséggel, hogy ha préselünk, mindenképpen forgassuk a sajtot! (ez persze az első módszernél sem árthat, de ott alapból keményebb anyagot kapunk) A forgatási rend a következő: első forgatás a formába helyezés/ súlyozás után 10 perccel, majd 30 perccel, majd 60 perccel, majd 120 perccel, majd 240 perccel, s így tovább. Persze lehet egyszerűsíteni, én megforgatom eleinte párszor, majd estére hagyom préselődni, és utána másnap forgatom ismét. Ettől keményebb lesz a sajt, és még több savó távozik.

9. Itt említem meg a sózás másik formáját; ha egy napot állt a sajt, készítsünk egy kb 20V/V%- os só fürdőt (tegyünk egy mérőedényben a 2 dl-es részig JÓDOZATLAN sót, s töltsük fel egy literig vízzel, majd a sót jól oldjuk fel. Ha a só nem oldódik teljesen, önthetünk hozzá egy kevés vizet, annyit, hogy feloldódjon.) Annyit készítsünk, hogy a sajt úszni tudjon benne, öntsük hát tálba s tegyük bele a sajtot! Ha ez megtörtént, hagyjuk így állni 4- 12 óráig ízlés szerint, de egyszer forgassuk meg mindenképpen a sajtot. Ez azért is fontos, mert a sóoldat kivesz még némi savót a sajtból, átjárva azt ízesíti és tartósítja, s azért is jó, mert képez a sajt szélén egy védőréteget, ami megvédi a sajtot a káros penészektől. (Érdekesség: a sónak a savanyodás megállításában is fontos szerepe van)

10. Hagyjuk a sajtot szikkadni egy hétig, kicsit összeállnak az ízek, s máris fogyasztható a sajtunk. Finom sütve is, vagy úgy magában, szendvicsekben, összeturmixolva túróként is felhasználható (ez a gomolyatúró)

Nagyfigyelmeztetés
Orda és Zsendice készítés

Ha a megmaradt tejsavót elkezdjük forralni, kb 70-80 foknál elkezd a tetején kiválni egy egybefüggő fehér, habos rész. Ezt ha szűrőkanál segítségével leszedjük, egy krémes állagú, kenhető anyagot kapunk, amit sózva, fűszerezve, vagy csak úgy natúr fogyaszthatunk. Én kicsit megsózom, csipetnyit megborsozom, lehűtöm, s már kész is a finom, tápláló étel. Az orda készítéséhez ugyan úgy kell eljárnunk, mint az I. sajtkészítési módnál, csak itt a savóval dolgozunk. A két folyamatot csinálhatjuk külön is, vagy egyből csinálhatunk ordát. Azt is fűszerezhetjük természetesen, kőrözöttnek, sós, édes süteményekbe túró helyett is kiváló (ez utóbbi esetben cukrozni kell természetesen.) Ez a két étel azonban kissé romlandó, úgyhogy 1-2 napon belül nem árt elfogyasztani.

Nagyfigyelmeztetés
A sajt tartósításáról

Hiába az elsődleges sóoldatos kezelés, a sajt megromolhat, hosszabbíthatunk azonban a szavatossági időn. Ehhez bizonyos vidékeken (pl Spanyolország) borsot használnak. Nálunk talán kevéssé ismert módszer, de ha a sajt szélét borssal végigszórjuk, az képez rajta egy védőréteget. Természetesen az ízéhez is hozzájárul. Másik módszer, ami már nálunk is kedveltebb, a füstölés. Keményfa (lehetőleg bükk fa) parázson, forgácsból előállított hideg füsttel a legcélszerűbb ezt megtenni. Ehhez lehet nagyon egyszerű házi módszereket is alkalmazni, ami a kertünkben elvégezhető.

A füstölés: A füstöléshez kell egy tűztér, ahova a tüzet rakjuk, s ahol majd a parázs fog izzani. Kell egy elvezető közeg, amely a füstöt a célponthoz vezeti, és kell egy füstölő kamra, ahol a füstölendő cikkek tartózkodnak, és ahonnan a füst nem tud könnyen szabadulni, így megfüstölve a sajtot a keringése által. Az általam ismert módszer szerint úgy csinálom, hogy ások egy kb 30x30x30 cm-es gödröt, amiből kivezetek egy annál kissé magasabban ásott árkot, amit elvezetek egy másik gödröcskéhez, aminek a szélére téglákat, cserepeket teszek, s azokra egy rácsot, majd azokra a sajtokat. Utána begyújtom a tüzet, hagyom, hogy parazslani kezdjen, s teszek rá forgácsot vagy fűrészport, hagyom, hogy kicsit levegőzzön, majd lefedem egy fémlemezzel, hogy ne kapjon levegőt (a megmaradt réseket is földdel kissé betömöm). Lefedem az árkot is, hogy a megfelelő helyre vezesse a füstöt, majd a sajtokat lefedem kartondobozzal (lehet tenni állványra is a sajtot), amin csak kis rést hagyok. Ez adja a kamrát, s itt szépen pácolódnak a sajtok.
Tipp: Érdemes a vezető árkot viszonylag hosszabbra csinálni, hogy a füst minél inkább kihűljön.
Tipp: Érdemes néha a tűzgödröt egy nagyon cseppet megszellőztetni, és tenni rá egy kis forgácsot, hogy legyen sok füstje. Az így elkészült sajt nagyon ízletes, és alapos füstölés esetén sokáig eláll.

Ez a fajta sajtkészítés számos lehetőséget ad, kísérletezhetünk sok mindennel. Például ha a keletkezett alvadékot utó melegítjük, keményebb sajtot kaphatunk. Lehet kísérletezni sok mindennel, legtöbb dolognak a fantázia szab csak határt. Ám önellátás szempontjából mindenképpen nagyon értékes a sajt, sok tápanyagot tartalmaz; szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, stb. 





Önellátás / Gyömbérsör 


Gyömbérsör készítése

A gyömbérsör "alkoholmentes" ital. Egy bő hét alatt lehet elkészíteni.

Hozzávalók:

1,5 dkg szárított sörélesztő 4,5 dl meleg víz, 2+1 teáskanál őrölt gyömbér, 75 dkg + 1 teáskanálnyi cukor, 3 l hideg + 1,2 liter meleg víz, 2 citrom leve.

Elkészítés:

Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl meleg vizet, 2 teáskanál őrölt gyömbért, 2 teáskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. Ez követően 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 teáskanálnyi őrölt gyömbért és 1 teáskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét,az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el. 





Önellátás / Almabor 


Almabor készítése

Hozzávalók
1 kg alma
1 kg cukor
5 liter víz

Elkészítés
Az almát megmossuk, a sérült részeket kivágjuk, majd lereszeljük vagy ledaráljuk. A cukrot feloldjuk a vízben, majd a reszelt almával együtt beleöntjük egy nagy üvegbe vagy lábasba. Az üveget vagy lábast lazán letakarjuk, szobahőmérsékleten 10 napig érleljük, majd tiszta szitán átszűrjük. A szűrt levet 3-4 hétig tovább érleljük, amíg teljesen le nem tisztul. Ezután le kell fejteni, üvegekbe tölteni és ledugaszolni. A már lezárt üvegeket 20 percre helyezzük 60-70 fokos vízfürdőbe csírátlanítás végett.

Megjegyzés:
Az így elkészített almabor legalább 2 évig eltartható. 






Önellátás / Birsalmasajt 


Birsalmasajt készítése



A Wikipédia a következőket írja a gyümölcsről: "Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. A legfinomabb almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá."

Hozzávalók
Birsalma
cukor
dió
esetleg mandula

Elkészítés
Azért nem írtam súlyegységet mert majd itt kell lemérni. Először lemérem a lábast amibe főzőm a sajtot, A meghámozott birsalmát darabokra vágom és kevés vizet öntök alá és felteszem főzni mikor jól össze esett lemérem (a lábas sulyát minuszolom) kevergetni állandóan. Ahány dkg a birs annyi dkg cukrot öntök rá és sűrűre főzőm kb 4o percig. Ezután beleteszem a darabokra vágott diót tetszés szerint és formákba öntöm. Ez lehet püspökkenyér forma kiskuglóf vagy 2 ujjnyi vastagra egy tepsibe és kb egy hét mulva bármilyen tészta szaggatóval kilehet szaggatni. De azért ajánlatos mielőtt beleöntöm a formákban vizes celofán papírt belerakni könnyebb kivenni direkt azért írtam celofánt mert az bírja a hőt a folpakk meg nem. Még azt tanácsolom, hogy egy hétnél hamarább ne vegyük ki a formákból. Azután tegyük szellős helyre, hogy szikkadni tudjon és két hét után már be is csomagolhatjuk fóliába. Nagyon sokáig elál.

Íme az elkészült finomság! Jó étvágyat hozzá!






Csalán


Rossz híre ellenére ez a gyomnövény vagy inkább gyógynövény sok embert mentett már meg az éhhaláltól éhínség idején. Vastartalma magas és sok ásványianyag található benne. Emelett vértisztító hatású.

Csalánleves
Hozzávalók:
egy nagy csokor friss csalánlevél
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
0,5 l tej
őrölt szerecsendió
őrölt bors

2 szem burgonya


A csalánleveleket mossuk meg majd forrásban lévő vízbe mártsuk körülbelül fél percig. Csepegtetés után a leveleit szedjük le. Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat és adjuk hozzá az előzőleg összezúzott fokhagymát majd hevítsük amíg nem kezd el sisteregni. Tegyük bele a leforrázott csalánleveleket és a kockákra vágott burgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fűszerezhetjük ezután szerecsendióval, őrölt borssal és egy kevéske sóval. Ezután főzzük minimum tíz percen keresztül, majd öntsük rá a tejet. Forraljuk jól ki, majd pürésítsük a levest. A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is tehetünk, majd pár percig főzzük. Ezután már csak tálalnunk kell.

Jó étvágyat hozzá!

Nagyfigyelmeztetés

MIRE JÓ A CSALÁN?
http://www.youtube.com/watch?v=kMGG6kKBTIc 

A parlagfű, mint rákgyógyszer? - A bükki Fűvesember előadása Győrben - 2012. november 6.

Hogyan készült? A szappan.

Hogyan készült? - sajt

Füstölt sajt készítés házilag - 2012

http://www.youtube.com/watch?v=oyo3sgG0S3I

Füstölő.wmv

Hogyan készült? A füstölt hal.





Önellátás / Fenyőtea 


Fenyőtea készítése

Először egy tévés túlélő sorozatban hallottam erről a teáról. Aztán később a kezembe került egy könyvesboltban az SAS túlélési kézikönyv. Akkor határoztam el, hogy ki fogom próbálni. A fenyőteát a fenyőfa tűleveleiből kell készíteni. Minél frissebbb a hajtás annál jobb és annál több C-vitamint tartalmaz. Állítólag 6x több C-vitamin van a levelekben mint a citromban. Habár minden bizonnyal a forró víz kiold majd valamennyit.

Az elkészítés módja: Szedjünk le valamelyik közeli fenyőfáról egy-kettő gallyat. Ezek lesznek a "teafilterek". Vagyis inkább csak tea filter nélkül. Éppen ezért érdemes lehet előtte megmosni azért ne bízzunk semmit a véletlenre. Nem baj ha megy bele egy kis gyanta is attól csak finomabb lesz.
Némelyik fát megvágva nedv szivárog a kéregre és csomóvá keményedik. Ha nedv oldódik vízben akkor mézga ha nem akkor gyanta. Mindkettő nagyon tápláló sok cukrot tartalmaz. Némelyik gyógyhatású mások gyúlékonyak.
Ezután tegyünk úgy mintha egy szokásos teát készítenénk. Forraljuk fel a vizet majd tegyük bele az alapanyagot. Hagyjuk 5 percet ázni utána pedig szürcsölhetjük is.



Az íze meglepően kellemes. Nyugtató hatású illetve köhögés, megfázás esetén is hatékony segítség lehet. Akinek mégsem nyerné el a tetszését nyugadtan tehet bele még szárított bodzavirágot, csipkebogyót vagy akácvirágot is.

Megjegyzés: Van egy örökzöld fa ami ugyanúgy tűlevelű és hasonlít a fenyőhöz viszont halálosan mérgező. Ez a fa a 
tiszafa.

tűlevél-ből C vitamin.wmv

Fenyőrügy elkészítése






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése