2014. július 21., hétfő

Kefires lángos




Kefires lángos



    5 5 dkg élesztő
  • kb 1, 5 dl langyos tej
  • 1 kg finomliszt
  • 3 kis doboz kefír
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál só
  • sütéshez bő olaj
  • tetejére: sajt, tejföl,
  • fokhagymás olaj stb...
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk-dagasztjuk, ez legalább 7-8 perc. Legjobb, ha ezt a műveletet géppel végezzük. 
Nagy tálba tesszük, frissentartó fóliával Amikor sütni akarjuk, egy adagot kiveszünk belőle, tenyérnyi lángosokká formáljuk, majd bő, forról olajban kb. 2 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk. Jól lecsöpögtetjük.

Hűtőben 1 hétig eláll.













Könnyű kefires lángos


Hozzávalók:


  • A tésztához:
  • 1 kg liszt , 2 dl tej , 6 dl kefir
  • 5 dkg élesztő , 2 tojás , 1 evőkanál só , 1 lapos evőkanál cukor
  • Az ízesítéshez:
  • fokhagymás olaj , tejföl , sajt



Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos tejben, amibe előzőleg beletettük a cukrot. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez, és vele egy időben a kefirt, a tojásokat és a sót is hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk, lágyabb tésztát kapunk. Én robotgéppel csináltam, és gyönyörű hólyagos lett. Ezután berakjuk a hűtőbe másnapig pihenni.

Elkészítjük a fokhagymás olajat: 1 dl étolajba vagy olívaolajba belereszelünk 3-4 gerezd fokhagymát, állni hagyjuk.

Másnap, de akár dagasztás után 2-3 óra múlva, kivesszük a tésztát a hűtőből. Bőven öntünk olajat a sütőedénybe és jó forróra felmelegítjük. Ha meleg, olajos kézzel egy marék tésztát jó vékonyra széthúzogatunk, és a forró olajban kisütjük.

A meleg lángost megkenjük fokhagymás olajjal, tejföllel, reszelünk rá sajtot.

Megjegyzés:

Ebből a tésztából kb. 24 db lesz. Mivel a lángos frissen jó, ez a tészta akár egy hétig is eláll a hűtőben, és mindig annyit sütök ki, amennyit egyszerre megeszünk.

A receptet és a fotót Comite küldte. Köszönjük!


Kefires lángos


Ha nyár, akkor lángos!  Ez a recept még a júliusi Kifőztükben jelent meg, az újság letölthető az oldalról.

Ez a lángos más, mint a kenyértésztából készülő társai. A tészta 3-4 napig hűtőben tartható, mindig csak annyi lángost sütünk belőle, amennyit frissen elfogyasztunk.
Hozzávalók
a tésztához:

  • 70 dkg liszt , 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor , 40 dkg kefir
  • 2 tojás, 1/2 dl tej , 2 evőkanál olaj, 3 dkg élesztő
a tálaláshoz:
  • tejföl, reszelt sajt, fokhagyma

Lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha rövid idő múlva szeretnénk enni a lángost, akkor 30-40 percig letakarva kelni hagyjuk a tésztát. Ha későbbi felhasználásra szánjuk, akkor nagyobb méretű, fedeles tálban a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt 3 ujjnyi olajat melegítünk egy nagyobb lábosban. Vékonyan beolajozunk egy tálcát. Olajos kézzel kisebb darabokat szakítunk a tésztából. Mindegyiket széthúzzuk, elvékonyítjuk a tálcán, így tesszük őket az olajba.
Közepes lángon 1-2 perc alatt pirosra sütjük a lángosok egyik, majd másik oldalát, és papírtörlőre szedjük őket.
Tejföllel, reszelt sajttal, apróra vágott fokhagymával tálaljuk.

Tejfölös-kefíres lángos



Egy ilyen hideg, szeles pénteki napon, mint amilyen a tegnapi is volt, az egész családnak jólesett egy tartalmas leves mellé ez a finom kefíres-tejfölös lángos. Ezt a lángos receptet már évek óta használom, a NoSalty oldalairól származik, és nekünk nagyon bevállt. A recept kefírt és tejfölt is ír a hozzávalóknál, amiket én már többféle arányban is használtam: fele-fele arányban is tökéletes, de készült már csak tejfölből is, amikor épp nem volt itthon kefírem.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt , 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csg. szárított élesztő)
  • 1,5 dl tej , 2 dl kefír , 2 ek tejföl , 1 csipetnyi cukor , 1 teáskanál só 
  • olaj  a sütéshez
A tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük az élesztőt és a cukrot.  A lisztet tálba mérjük, elkeverjük a sóval, majd kis mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük az élesztős tejet. Az ujjunkkal hozzákeverünk egy keveset a lisztből, majd kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
Ezután elkezdjük összedolgozni a tésztát, és közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejfölt, majd a kefírt. Nem kell túl sokáig dagasztani, amikor jó a tészta, hamar el fog válni a kezünktől. Letakarva meleg helyen 30-40 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkára alma nagyságú cipókat tépkedünk belőle.
Egy teflonserpenyőben forrósítsuk fel az olajat - töltsünk bele annyit, hogy nagyjából 2,5-3 cm vastagon legyen.
Olajos kézzel formázzunk meg mindig egy lángost úgy, hogy a közepétől kezdjük a kezünkben forgatva nyújtani, a szélei felé haladva. Amikor megfelelő a mérete (lapostányér, vagy a serpenyőnk mérete), akkor tegyük a forró olajba, és pár perc alatt süssük szép aranybarnára mindkét oldalát.
A forró olajból kiszedve én mindig papírtörlőre teszem a legelső lángost, majd erre újabb papírtörlő, aztán lángos, aztán papírtörlő... és így tovább. Így biztosan felszívódik minden felesleges zsiradék.
Fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal tálalva, még langyosan fogyasszuk el.



Kefíres lángos


Tudom, tudom, tudom már van fönn a blogon két fajta lángos, egy egyszerű gyors, és egy hűtős lángos, de most jött el annak az ideje, hogy csakis a saját magam kedvére állíthassam össze a tésztáját, s ráadásul még a kisütés után is úgy fogyasztottuk ahogyan én szeretem. Egyszerűen, üresen, sósan. Se tejföl, se sajt, semmi, csak egy kis só. Na számomra ez az igazi lángos. (Sajtot, meg tejfölt ehetek bármikor, na de ilyen lángost...............)  Ráadásúl ez is az a kategória, amelyiket hűtőszekrényben jó sokáig el lehet tartani, s mindíg annyit kisütni belőle, ami frissen kell. Ezt a mostani tésztát már 5 nappal ezelőtt kevertem be, de még van egy jó pár napra való belőle.

Ahogy most csináltam:
 
60 dkg finom liszt , 25 dkg rétes liszt , 350 g kefír , 2 dl hideg tej
4 dkg élesztő , 2 tojás , 1,5 teáskanál só , csipet cukor ,
2 evőkanál olaj
 
Az élesztőt a hideg tejben elmorzsoljuk. A tojást kefírt beletesszük a dagasztógép edényébe, elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi összes anyagot. Legvégül a tejben oldott élesztőt.
A dagasztógép összeállít egy nagyon finom, nagyon lágy tésztát. (Ez nálam Kenwood esetében 3-4 perc)
Kelesztőtálat kiolajozzuk, beleborítjuk a megdagasztott tésztát, rárakjuk a tál tetejét és máris mehet a hűtőszekrénybe minimum 4 óra hosszára.
Nálam ez délután készült és csak másnap sütöttem belőle először.


Ebben a tésztában az a szuper, hogy a hűtőszekrényben ráér dagadni, majdnem lelövi a tál tetejét úgy megdagad. S akkor veszek ki belőle és annyit, amennyi egyszerre és frissen kell.
 
Tegnap négy gombócot kimarkoltam a tésztából, olajos tányéra raktam. Amíg az olaj felmelegedett, addig a tészta is kicsit átvette a konyha melegét.
Bő, nagyon forró olajban sütjük, s egyszerűen csak megsózzuk, s máris fogyaszthatjuk.
 
Természetesen aki másképp szereti, az kenheti fokhagymás tejföllel, szórhat rá sajtot, ahogy ízlésének megfelel. Én kifejezetten csakis sósan szeretem, mert így érzem az igazi lángos ízét.
Jóétvágyat !

Lángos, ahogy a családom szereti


A lángos a kenyérrel egyidős közkedvelt eledelünk. Finom, laktató és nagyon sokféle változata van. Általában piacokon, vásárokon és nagyobb utcai rendezvényeken lehet kapni.

Viszont jómagam már évek óta a saját készítésű verziót eszem, mert sajnos az évek alatt elég borsos lett az ára és sok helyen elég olajosat lehet kapni, ami nem éppen epekímélő. Szerencsére egy kedves nagyszénási ismerősömtől kaptam ezt a nagyon klassz receptet a tésztához, és ez cseppet sem veszi be az olajat. Előtte egy finom gulyáslevessel már kész is a kiadós vasárnapi menü. Lássuk hát a medvét:

kefireslángosHozzávalók (kb.8-10 db lángoshoz):
0,5kg liszt , fél zacskó sütőpor
1 tojás , 1tk. Cukor , 1tk. só
1 kis dobozos kefir , 2ek. étolaj
1,5dl tej , 2,5dkg friss élesztő

Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk. Egy kelesztő tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, olajat, tojást és a kefirt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és jól kidolgozzuk. Langyos helyen (én a mosogatóba szoktam meleg vizet engedni és oda teszem a lezárt kelesztő tálat) megkelesztjük, ez kb. fél óra. Sütéshez bő, forró olajat használjunk. Sütés előtt egy jól megolajozott felületen,pl . konyhai munkalap vagy nyújtódeszka 2-3 cm vastagra nyújtsuk el a tésztát(elég szintén jó olajos kézzel megtenni ezt).Majd szaggassuk ki 10cm átmérőjű körökre. Amikor az olaj elég forró, akkor az éppen következő lángost olajos kézzel formázzuk a kívánt nagyságra (ehhez kell egy kis ügyesség, de gyakorlat teszi a mestert). A kész lángosokat ízlés szerint meg lehet kenni tejföllel, fokhagymával stb…

Mindenki maga döntse el, hogy mivel szeretné még feldobni ezt az akár magában is nagyon ízletes ételt.

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Kefires lángos VIII.



Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt , 2,5 dkg élesztő , kevés tej , pici cukor , 1 tojás , 2 kis pohár kefir
  • 1 kávéskanál só , olaj a sütéshez

Elkészítés:


A tésztát dagasszuk be a sütés előtt minimum 3 órával, de akár előző nap is elkészíthetjük.

Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a kefirt és a sót. A tésztát jól kidolgozzuk, majd fóliával letakarva vagy kelesztő tálba téve, fedelével lezárva hűtőben kelesztjük.

3 óra múlva vagy másnap a sütéshez egy mélyebb teflon serpenyőbe kb. 0,5 liter olajat öntünk és felhevítjük. Olajos kézzel ökölnyi tésztát szakítunk, kezünkkel jól kihúzkodjuk vékonyabbra, és forró olajban először az egyik oldalát fedő alatt, majd fedő nélkül a másik oldalát pirosra sütjük.

A lángosokat lecsepegtetjük, majd ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot, fokhagymás tejfölt.

Megjegyzés:


Olyan szépen felhólyagosodott, buborékos lett mindkét felülete!

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

























Joghurtos lángos III.



Hozzávalók:



  • 50 dkg liszt , 2 dkg élesztő , 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csapott evőkanál só , 1,5 dl langyos víz , 2 dl natúr joghurt
  • olaj a sütéshez , A tálaláshoz: , tejföl , reszelt sajt

Elkészítés:


A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, az élesztőt is bele morzsoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és a langyos vizet, és egy fakanál segítségével jó hólyagosra kidolgozzuk.

Kétszeresére kelesztjük, majd még egyszer-kétszer átkeverjük, kelesztjük.

Olajjal lekent munkalapra borítjuk, olajos kézzel ökölnyi nagyságú darabokat tépünk, jól kihúzkodjuk, és forró olajban kisütjük, először fedő alatt, fordítás után fedő nélkül.

14 db szép lángos lett a tésztából. Tejföllel és reszelt sajttal fogyasztottuk.

Megjegyzés:


A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!


Káposztás lángos III



Hozzávalók:



  • 40 dkg liszt , 20 dkg burgonya , 2 dkg élesztő , 2 dl tej
  • csipet cukor , só , kevés zsír vagy olaj , 1 kis fej káposzta

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, felét kis pohárba rakjuk, beletesszük az élesztőt és a cukrot, majd a tetejét meghintjük liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk.

A burgonyát puhára főzzük, majd megtisztítjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, s a közepébe fészket formálunk. Ide öntjük a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat, a maradék tejet, és megsózzuk. A tésztát jól eldolgozzuk, felverjük.

Tetejét liszttel meghintve, ruhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. (Két-háromszorosára nő.)

A káposztát lereszeljük, és erősen borsos párolt káposztát készítünk belőle.

A megkelt tészta felét lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ráöntjük a langyos káposztát, majd a maradék tésztát. Nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk (kb. 8x10 cm-esekre), és olajos kézzel kis cipókat formázunk belőle. Ezeket tálcára téve még kb. 10 percet pihentetjük.

A cipókat tenyérnyi nagyságúra formázzuk, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Megjegyzés:


A receptet Doktor Istvánné Horváth Ilona küldte. Köszönjük!

Fotó: AS



























Tepsis lángos (kenyérlángos)



Hozzávalók:



  • A tésztához: , 50 dkg  liszt , 30 dkg főtt krumpli
  • só , 5 dkg margarin , 1 dl tej , pici cukor , 3 dkg élesztő
  • A tetejére:
  • 45 dkg tejföl , 2 tömlős krémsajt , 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:


A főtt krumplit áttörjük, 1 kiskanál cukrot, 1 evőkanál sót, 1 dl tejet hozzáadunk. Belekeverjük a margarint, rászórjuk a lisztet és belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt. Jól átgyúrjuk, és kelni hagyjuk.

Kb. 1 óra múlva kikent lisztezet gáztepsibe belesimítjuk a tésztát.

A tejfölbe belenyomjuk a 2 tömlős sajtot, a fokhagymát, valamint belekeverjük a karikákra vágott vöröshagymát, ízlés szerint még fűszerezhetjük. Ezt a masszát rásimítjuk a tészta tetejére, és kb. 200 fokon sütjük, amíg a teteje barnulni kezd.

Megjegyzés:


A lángos tetejére szórhatunk kockára vágott szalonnát vagy reszelt sajtot is.

A receptet és a fotót SZG Anita küldte. Köszönjük!

























Sajtos-tejfölös házi lángos



Hozzávalók:



  • A lángoshoz:
  • kb. 65 dkg liszt , 2,5 dl víz , 2,5 dl tej , 1 kiskanál só
  • 3 dkg élesztő

  • Valamint:
  • 10-20 dkg házi tejföl , reszelt sajt ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma , víz , só

Elkészítés:


Kb. 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd kb. 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és meleg helyen hagyjuk kelni.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a kovászt, a megmaradt langyos tejet, a langyos vizet, és hozzáadjuk a sót. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény oldalától. Ha kell, még adhatunk hozzá pici lisztet. Majd letakarva kb. 50 percig kelesztjük. Majd rúddá formázzuk, és 15 darabra osztjuk. Picit gömbölyítünk rajta, majd ismét 30 percet kelesztjük. Majd forró olajban kisütjük a tésztákat. Tejföllel megkenve és sajttal megszórva tálaljuk.

Készíthetünk hozzá fokhagymás kenegetőt, amit a következőképp készitünk: 4-5 gerezd fokhagymát lereszelünk vagy apró darabokra vágunk, felöntjük pici vizzel, megsózzuk, és már kenhetjük is vele a meleg lángost.

Megjegyzés:


A fokhagymás kenegetőt a piacon szokták használni. Nagyon finom a meleg lángos megkenve. Én nagyon szeretem így a lángost. :)

A receptet és a fotót Sajtkrumpli küldte. Köszönjük!






R
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Elkészítés nehézsége:

  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 348
  • Elküldve: 255

Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt , 3 dkg élesztő , 2 dl tej , víz , só
    • 2 evőkanál olaj , pici cukor , olaj a sütéshez

    Elkészítés:


    A tejet és a vizet meglangyosítjuki. Egy pohárba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.

    Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.

    Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.

    Megjegyzés:


    A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!



Lángos recept

Hozzávalók:

Fél kg liszt, 1 cs élesztőpor, 1 csapott tk. Só, 4 dl langyos víz,
1.5-2 liter napraforgóolaj a kisütéshez.


Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom. Egy kendővel fedem le és meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadalabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engegem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.
Elkészítés ideje: 75perc





Kefíres kelt lángos recept

Hozzávalók:
1 kg sima liszt, 5 dkg élesztő, 3 pohár kefir, 3 db egész tojás,
1.5 dl langyos víz (annyi, hogy a tészta lágy legyen).


Elkészítés:
      Az élesztőből kovászt csinálunk. (egy kis langyos vízbe elkeverem az élesztőt, annyi lisztet teszek hozzá, hogy lágy nokedli sűrűségű legyen. Meleg helyen duplájára nőjön fel, akkor jó) A liszt egy részéből fészket csinálunk, ebbe tesszük a kovászt, és apránként tesszük hozzá a lisztet. Ehhez öntjük a tojással elkevert, kicsit meglangyosított kefirt és a 1.5 dl langyos vizet.(Sózni itt még tilos) Fakanállal egyneművé keverem, most sózom, utána kézzel levegősen simára keverem (amíg a kezemről le nem jön) A tetejét vékonyan leolajozom, konyharuhával letakarom, és hűtőbe teszem, úgy hogy legyen helye kelni. Felhasználás: hűtőben tárolva min. 4-5 órától 1 hétig. Csak annyit kell kivenni belőle amennyit felhasználunk. Kézzel kihúzni lisztezett deszkán. Forró olajban kisütjük.

Elkészítés ideje: 75perc










Kora reggeli lángos recept
Hozzávalók:
1 cs porélesztő, 1 ek cukor, fél kg liszt, 1 tk só, olaj a kisütéshez.


Elkészítés:
      Az élesztőt egy tálkában elkeverem a cukorral és egy kevés vízzel és felfuttatom. A lisztet beleteszem a keverőtálba 1/4 liter vizet, 1 ek olajat és a feloldott élesztőt, a végén a sót. A robotgép keverőkarjával a tésztát simára keverem, míg le nem válik az edény széléről. Most jön a lényeg: A tálat edényestől, lefedve éjszakára a hűtőbe teszem. A tésztánk szép lassan egész éjjel kel. Közvetlenül a felkelés után átgyúrom és a szokásos módon lángost sütök belőle.

Elkészítés ideje: 75perc








Kapros lángos recept

Hozzávalók:
8 lángostészta,
1 ek kapor (apróra vagdalva),
olaj a kisütéshez.


Elkészítés:
      A lángosokat féloldalt megszórom a kaporra, a másik oldalát ráhajtom és összenyomkodom. Forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Elkészítés ideje: 75perc




Kapros juhtúrós lángos recept

Hozzávalók:
8 lángostészta,
30 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 1 csomó kapor, 1 tk só, olaj a kisütéshez.


Elkészítés:
      A juhtúrót áttöröm és elkeverem a tejföllel és az összevágott kaporral. A lángostésztákat kihúzom, megtöltöm a túrókeverékkel, ráhajtom a másik szélét, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm.

Elkészítés ideje: 75perc


A legfinomabb igazi magyar lángos receptje.

Elkészítés egyszerűen

Hozzávalók:
1 kg liszt , 0,5 L Tej , 1db élesztő (belemorzsolva) , 1 evőkanál só
1 pohár tejföl (ha kemény a tészta akkor még tehetsz bele tetszés szerint)
1 zacskó (lehetőleg nagy, ugyanis ebben fog megkelni a tészta)

1. lépés: A fent leírtakat összegyúrjuk körülbelül nokedli keménységűre.
2. lépés: Kiolajozni egy nagy zacskót, beletenni a tésztát, bekötni a zacskó száját, betenni a hűtőbe.
              3-4 óra alatt kel meg a tészta a hűtőben, és 3-4x esére nő meg kb.
3. lépés: Egy nagy tálat kicsit megolajozol és kb egy öklömnyi tésztát kilapítasz rajta tányér formájúra.
4. lépés: Olajban süthető. (Fontos hogy jól ellepje az olaj, és akkor tegyük bele amikor már serceg benne a tészta. Ezt egyszerűen meg lehet állapítani, lecsípsz egy kis darabot , és beledobod az olajba)
5. lépés: Tetszés szerint ízesítjük!
           
Sajtos tejfölös: A kisült tésztás bedörzsöljük fokhagymával, megsózzuk, teszünk rá tejfölt, és rá lereszelt sajtot(lehet trapista vagy ízlés szerint).

Jó Étvágyat Hozzá! :)


Lángost nem túl sűrűn sütök itthon, mert van a piacon egy remek lángosos. Csaba tökéletes lángost süt, bármerre jártunk eddig, sehol nem ettünk olyat, mint az övé. Ha megkívánjuk, tőle hozok többnyire, ilyenkor általában sikerül rábeszélnie egy fokhagymásra is a férjemnek, tudja, hogy ő azt szereti.
Ma sokgyerekes lettem, itt van a keresztlányom és a kisfiam barátai is, és lángos volt a kívánság. Mit lehet ilyenkor tenni? Igyekeztem elfelejteni, hogy ötezer fok van és lelkesen sütöttem nekik a lángost.
Tudom, hogy nagyon népszerű a kefires, hűtős lángos, de nekem az nem igazán jön be. A lángos az legyen lángos, azaz egyszerű kenyértészta, minden cifrázás nélkül. Liszt, víz, só, élesztő! Azt nem tudom, hogy az ismerősünk milyen recept alapján süti, egyszer majd kiderítem, én így:

Hozzávalók:
  • kb. 4 dl víz , 2 tk. Só , 2 ek. Olaj , 60 dkg BL 80 liszt
  • 3 ek. burgonyapehely (elhagyható) , 1 tk. Cukor , 3 dkg élesztő
Lágy, ragadós kelttésztát dagasztok, a hagyományos kézi mixer is simán elviszi. Duplájára kelesztem, majd körülbelül egyforma darabokra szedem. 7-8 darab szokott kijönni. Gömbölyítem őket, hagyom kicsit megint pihenni, kb. 15-20 percig. Nem érdemes túlkeleszteni, mert akkor nagyon magába szívja az olajat, pont mint a fánktészta. Olajos kézzel kihúzkodom, majd bő, forró olajba eresztem egyesével, óvatosan. Egy célszerszámmal folyamatosan igyekszem az olaj alá nyomkodni, így szép hólyagos lesz a felülete. Ha piros az egyik oldala, megfordítom, és a másikat is készre sütöm. Papírtörlőre állítom őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Só, fokhagyma, tejföl, sajt jár mellé, ízlése szerint mindenki elkészíti magának.


lángos recept




Hozzávalók:
-20dkg liszt + 2ek  , 20dkg krumpli  , 2dl langyos víz  , 2dkg élesztő  , -só
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtisztítjuk és áttörjük. 
Az élesztőt 1dl langyos vízben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl lanyos vizet és a sót.Összedolgozzuk és letakarva egy órán keresztűl kelesztjük.majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk.Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük. 
Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!
Tanácsok:
Hirtelen sűl,ezért figyeljünk oda készítése közben!
Elkészítési idő: 120 perc
A receptet beküldte: Pandika19900609




Élesztő felfuttatása praktika


Élesztő felfuttatása


Tudtad?

Nagymamám az élesztőt betette a langyos tejbe, adott neki egy kis cukrot, és vigyázni kellett, hogy ki ne fusson az edényből. A mai élesztők nem mindig akarnak feljönni. Ezért a következőt ajánlom: ha öt percen belül nincs nyoma annak, hogy az élesztő megmozdulna (nincs pezsgés, buborékok), öntsük ki, menjünk át a boltba vagy a szomszédasszonyhoz másik élesztőért. Ha megmozdult, de lusta, akkor tegyünk hozzá még kétszer annyit, és hagyjuk még egyszer annyi ideig, mint amennyi a receptben írva vagyon. Ezután már használhatjuk, attól függetlenül is, hogy rendesen feljött-e vagy sem. Van recept, amikor a lisztbe belemorzsolják az élesztőt, ilyenkor azonban, ha az élesztő nem jó, nem fog sikerülni a tészta! Ugyanez érvényes a porélesztőre is. Ha kenyérsütőgépbe kell az élesztő, nézzük meg a porélesztő szavatosságát, és bízzunk benne - vagy használjunk itt is felfuttatott klasszikus élesztőt a fentiek szerint.(Fotó: Flickr/Feri Mcfrickins)




Élesztő futtatása

Élesztő
Hozzávalók:
1 dl tej (vagy víz, recept függő)
1 kocka élesztő
1 kk cukor
A tejet (vagy vizet) felmelegítjük (ne legyen túl meleg, mert akkor elpusztulnak az élesztőgombák, de ne legyen hideg sem, mert akkor nem "szaporodnak") egy nagy bögrében. Legegyszerűbb, ha beledugjuk az ujjunkat ellenőrzésképpen, melegnek kell lennie, nem forrónak. Ha ez megvan, beletesszük a cukrot, majd a lehető legpicibbre morzsoljuk bele a hideg(!) élesztőt. Olyan 10-15 percig állni hagyjuk. Ha minden jól megy, a keverék elkezd habzani, legalább a triplájára nő! Ekkor van kész.


Kel tészták készítése recept



Kelt tésztákat szinte minden nap eszünk, hiszen ezzel a módszerrel készülnek a péksütemények nagy részei: kenyerek, kalácsok, briósok, bucik, de a lángosok, a hagyományos fánkok, és a pizza tészták is.

Kelt tészták számtalan receptjével találkozhatunk, ám amikre szükségünk lehet hozzájuk, azaz a fő alkotórészek az alábbiak lehetnek: Liszt, élesztő (friss, vagy szárított), folyadék (pl. langyos tej vagy víz a friss élesztő futtatásához; alapjában tej, vagy valamilyen savanyított tejtermék, mondjuk kefir, natúr joghurt, író). A kelt tésztákba rakhatunk zsiradékot, itt is több lehetőségünk van, hiszen használhatunk állati zsiradékot, olajt, illetve vajat is. Tapasztalatom szerint vajat inkább az édesebb kalácsok, és péksütemények készítéséhez használnak, míg olajt, vagy zsírt inkább pizzához, lángosokhoz, azaz sós kelt tésztákhoz. Aztán a finom kalácsokba tesznek tojást is. És nem utolsó sorban ízesíthetjük őket ezzel-azzal. A kalácstésztákba tehetünk porcukrot, esetleg vaníliás cukrot, vagy különböző esszenciákat, aromákat (vanília, citrom), a sós süteményekbe értelem szerint sót,  és egy pizza tésztába akár még pizza fűszer keveréket is adhatunk (oregánó, bazsalikom, fokhagyma).
HA MÁR ÚGY ÉRZI, ELÉG SOKAT MEGTUDOTT A KEL TÉSZTÁK KÉSZÍTÉSÉRŐL, VÁGJUNK BELE! NÉZZE MEG KEL TÉSZTÁS RECEPTJEIMET A PÉKSÜTEMÉNYEK MENÜBEN! 
A hagyományos kelt tészták készítésének (friss élesztős) 6 lépése van: az élesztő felfuttatása, dagasztás, kelesztés, formázás, újrakelesztés, sütés. Manapság már lehet por alakú élesztőket is kapni, amit a lisztbe kell belekeverni, így a futtatásos rész ebben az esetben kimarad. A mostani cikkemben – mivel én friss élesztőt használok minden esetben – a hagyományos módszer folyamatait igyekszem ismertetni. 
1) Az élesztő felfuttatása

Az élesztő felfuttatásához két dolog szükséges: cukor, és valamilyen meleg folyadék. Ez a folyadék lehet víz, tej, író, növényi tejpótló (rizstej, zabtej, szójatej). A recept szerinti folyadék mennyiséget melegítsük fel az előírt cukor mennyiséggel olyan melegre, amit elbír a kezünk. Hivatalosan kb. 36 fokos hőmérsékletű folyadék a legmegfelelőbb. Ha túl hideg a folyadék, akkor nem indulnak be azok a kémiai folyamatok, ami a kelesztéshez szükségesek. Ha túl meleg, akkor pedig megöli a kelesztő baktériumokat.
Melegítsük fel tehát a folyadékot cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Kb. 5 perc alatt látható az eredmény: a tejben „feljön” – szinte kihabosodik – az élesztő. Ekkor jó. Az élesztőt úgy is felfuttathatjuk, hogy a tálba szitált liszt közepébe egy mélyedést vájunk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot. Ráöntünk 1-2 löttyentésnyi folyadékot, majd az ujjunkkal átkeverjük ezt a középső részt. Letakarva, 5 perc alatt így is megtörténik,a minek meg kell történnie.

2) Dagasztás

A dagasztásnál – akár kézzel, akár robotgéppel végezzük, először összeállítjuk a tészta hozzávalóit. Ha géppel dolgozunk (én igen), akkor a robotgép legalacsonyabb fokozatán tegyük ezt. Ennek többnyire tisztasági okai vannak (ha magas fokozaton kezdenénk, akkor szétszóródna mindenfelé a liszt, meg a többi hozzávaló. Amikor jól összekeveredtek a hozzávalók, kezdhetjük a dagasztást magasabb fokozaton. Ezt tegyük legalább 6-7 percig. Akkor jó, ha már a tészta teljesen elválik a keverőtál falától, szinte begyűrűzi a dagasztóspirált.
Ha kézzel dolgozunk hasonló az elv. Először gyúrjuk össze kézzel a hozzávalókat, majd a tál aljára nyúlva, amolyan pofozós stílusban kezdjük el dagasztani a tésztánkat. Akkor jó, ha hólyagosodik a  tészta, és szintén elválik a tál falától. Vagy, ha a deszkán dolgozunk, a tészta összeáll egy gombóccá.
A receptek általában konkrét mennyiségeket írnak elő. Ám a gyakorlatban nem egyforma liszteket használunk (a sikértartalomnak köszönhetően másképpen veszik fel a folyadékot), a tojások mérete sem egyforma, stb. Ha a tészta összeállításánál azt tapasztaljuk, hogy túl lágy az állaga, tegyünk még hozzá lisztet. Ha túl keménynek érezzük, akkor plusz folyadékkal (általában langyos tejjel, vagy vízzel) lazítsuk a tésztánkat.
Ha receptben azt írják, hogy tegyünk bele mazsolát, vagy kandis cukrot, vagy más magvat, aszalt gyümölcsöt, azt a dagasztás végén tegyük meg.
MÉG TÖBB SEGÍTÉSGRE VAN SZÜKSÉGE, LÉPJEN BE A VIDEÓS RECEPTEK MENÜBE, ÉS NÉZZE MEG A KEL TÉSZTÁK KÉSZÍTÉSÉRŐL SZÓLÓ KISFILMEMET! TOVÁBB A VIDEÓS RECEPTEKHEZ...
3) Kelesztés
A kelesztéshez megfelelő, meleg hőmérsékletre van szükség. A dagasztott tésztát tegyük egy tálba (amiben dagasztottuk, vagy speciális kelesztő tál), és tegyük egy viszonylag meleg helyre. Régen rátették a búbos kemence padkájára, vagy a kályha mellé, de valljuk be, manapság már az átlagembernek nincsenek ilyen „segítségei”.
Az én tippem!
Takarja le egy tiszta ruhával a tálat, amiben a tészta van. Engedjen a mosogatóba forró vizet. Tegye a tálat a forró vízbe (kb. ¾-ig lepje el a tálat a víz), helyezzen rá egy nehezéket (pl. nehéz könyv, vagy vágódeszka). Ezzel a módszerrel 30 perc alatt megkel minden tészta. Ugyanígy a kelesztő tálat is belet állíthatjuk a forró vízbe. Általában akkor mondjuk, hogy megkelt a tészta, ha a térfogata kb. kétszeresére megnő.

4) Formázás

A megkelt tésztát már ne kezdje el gyúrni a deszkán, mert akkor „levelessé” válik, és kevésbé szépen formázható. Ossza el egyszerűen annyi adagra, amit írnak, és nyújtsa, csavarja, töltse a receptben megadottak szerint. Még egy hasznos tanács. A megkelt tésztával már csak nagyon vékonyan lisztezett felületen dolgozzon.

5) Második kelesztés

Ez a részfolyamata akár ki is maradhat, és ez által lerövidíthetjük a sütés idejét, de nem érdemes kihagyni. Formázás után, a kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapon, tiszta ruhával letakarva, kelesszük még kb. 15-20 percet a már megformázott, megtöltött süteményeket. Ezáltal lazább lesz a tészta szerkezete, és magasabbra is megy fel.
  1. Sütés
    Kövessük az előírásokat, ÉS első sorban hallgassunk a saját tapasztalatainkra, no meg a sütőnk teljesítményére. 
    TIPP: Ha nagyobb méretű tésztát sütünk (kalács, kenyér), amikor hosszabb a sütési idő, érdemes sütőpapírral letakarni a tésztát, nehogy nagyon megégjen a teteje. Az előírt időnél 5-10 perccel korábban már ránézhetünk a tésztára (előbb ne, mert akkor „megfázik” a tészta). Fogpiszkálóval, esetleg fanyárssal (mini) győződjünk meg arról, átsült-e a tésztánk.
    HASZNOS TUDNI!

    - Az élesztő mindig legyen friss!
    - A sót ne keverjük közvetlenül az élesztőbe!
    - Formázásnál ne használjunk túl sok lisztet!

    A kelt tésztákat jól lehet fagyasztani. Vagy még dagasztás után, nyersen tegyük fagyasztóba, vagy már kisütött formában, kihűlve. Mindkét esetben szobahőmérsékleten olvasszuk ki őket. A nyers tésztát ezt követően kelesszük a fent leírtak alapján.






Hogy kell felfuttatni az élesztőt?



A kelt tésztákhoz szükséges élesztő felfuttatása elsőre egyáltalán nem tűnik ördöngösnek, de, amikor ott áll az ember, akkor bizony szeget üthet a fejébe, hogy hogyan is kell nekikezdeni. Így jártam a hétvégén szalagos farsangi fánksütése közben. Mert persze azt minden recept leírja, hogy futtassuk fel az élesztőt, de azt, hogy hogyan már csak kevesek. Ha pedig nem vagy egy megrögzött kelttészta készítő, akkor szükséged lehet a következő tanácsokra.
Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia
Hasznát vehetjük akkor is egy pontos leírásnak, ha pizzát vagy kelt péksüteményt szeretnénk készíteni. Az élesztőnek két formájával találkozhatunk az üzletekben, de mindenképp a friss kocka élesztő a megbízhatóbb, feltéve, ha a márkáját is ismerjük és kipróbáltuk már. Ha nem találunk friss élesztőt, akkor megfelelő lesz a por, szárított állagú is. A receptek általában friss élesztőre vannak mérve, ezért a poralapú tasakján nézzük meg, mennyi friss élesztőnek felel meg, rá van írva. Felfuttatni viszont mindkettőt ugyanúgy kell.
Első lépésként körülbelül 2, 5 dl friss tejet enyhén langyosítsunk meg. A tej mennyisége változhat a receptet megadott adag függvényében. Ne legyen túl forró, mert az élesztő gomba el fog pusztulni, és nem lesz működőképes.
Olyan edénykét válasszunk, amiben elfér az élesztő felfutás után is, mivel két-háromszorosára fog megdagadni. A fellangyosított tejben keverjünk el egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele és kavargassuk el az élesztőt. Nem kell egyenletesen simára kavarni, maradhat darabos.
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
Ezután egy langyos, de ne meleg helyre tegyük a tálkát. Én a tűzhely vagy a radiátor mellé szoktam tenni. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen huzatos helyen. Ha minden rendben vége van, akkor körülbelül 10—15 perc múlva megkel az élesztő, és már tölthetjük is hozzá a liszthez.

AZ ÉLESZTŐ FELFUTTATÁSA


2014.02.08
 Körülbelül 2, 5 dl friss tejet enyhén langyosítsunk meg. A tej mennyisége változhat a receptet megadott adag függvényében. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl forró, mert az élesztő gomba el fog pusztulni, és nem lesz működőképes.
Olyan  magas edényt válasszunk, amiben elfér az élesztő felfutás után is, mivel két-háromszorosára fog megdagadni. A fellangyosított tejben keverjünk el egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele és kavargassuk el az élesztőt. Nem kell egyenletesen simára kavarni, maradhat darabos is.
Ezután egy langyos, de ne meleg helyre tegyük az edényt. Én a radiátor mellé szoktam tenni, nyáron pedig tűzhelyet választom.  Vigyázzunk arra, hogy még véletlenűl se legyen huzat, különben nem fog felfutni az élesztő! 
15 perc múlva meg is kel az élesztő és önthetjük is a liszthez. 





Káposztás lángos (sütőben sütve)



Nem szeretek lángost sütni, pedig imádjuk, mert az egész lakást átjárja a nehezen kiszellőztethető olajszag. De ha készül is, akkor inkább nyáron, legfőképpen Mezőtúron, akkor is anyukám süti és nem én. Ezért örültem ennek a receptnek, mert sütőben írja a lángos sütését! Mivel nem vagyok nagy lángossütő bajnok, kicsit izgultam, hogy milyen lesz sütőben sütve, úgyhogy párat megsütöttem hagyományos módon is: serpenyőben, bő olajban. A képen balra látható lángos a sütőben sült változat és jobbra a serpenyős. Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Hozzávalók:

2 dkg élesztő 18 Ft , fél kg liszt 82 Ft , 1 púpos teáskanál cukor
1 evőkanál só , 1 kávéskanál bors , 10 dkg főtt burgonya 16 Ft
kb. 3 dl langyos víz , 15 dkg előre megpárolt káposzta 21 Ft
tálaláshoz tejföl 95 Ft
---------------------
összesen kb. 250 Ft

Először a krumplit főzzük meg héjában, majd hagyjuk kihűlni.

A káposzta külső, sérült leveleit szedjük le, torzsáját vágjuk ki és a megmaradt részt csíkozzuk fel. Egy közepes lábosban hevítsünk pár evőkanál olajat és karamellizáljunk meg rajta kb. 2 evőkanál cukrot. Erre tegyük rá a csíkozott káposztát, amit sózzunk meg, öntsünk alá ecetet és fedő alatt, alacsony lángon, néha megkeverve pároljuk puhára.

Az élesztőt keverjük el a cukorral és egy evőkanál liszttel, majd 1 dl langyos vízzel öntsük fel és letakarva futtassuk fel.

Nagyobb tálban mérjük ki a lisztet, reszeljük hozzá a főtt krumplit, adjuk hozzá a kovászt, a sót, a borsot és a maradék langyos vízzel dolgozzuk közepesen kemény tésztává. Ezután dolgozzuk el benne a párolt káposztát is. Letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára.

A megkelt tésztából annyi cipócskát formázzunk, amennyi és amilyen méretű lángost szeretnénk. A cipócskákat húzogassuk széjjel ízlés szerinti vastagságúra. Tegyük őket egy jó nagy olajjal kikent tepsibe. A sütő aljába toljunk egy vízzel teli hőálló lábost, hogy gőz keletkezzen és a lángos ne száradjon ki. Előmelegített, forró sütőben süssük szép pirosra a lángosokat.

Sóval elkevert tejföllel és a maradék párolt káposztával tálaljuk.


Bejegyezte: heti menük dátum: 8:31 



Mi a jó lángos titka?


Szerző: otletkonyha.hu


  • Klasszikus, burgonyás, töltött, sima, sajtos-tejfölös, fokhagymás, juhtúrós, kolbászos, lecsós vagy akár porcukros, lekváros. Manapság csak a fantáziánk szabhat határt a számtalan lángos variációnak. A lángost mindenki ismeri, rengetegen szeretik, de hogy honnan is ered a magyar konyha jellegzetes étele és, hogy mi az igazán jó lángos titka, azt kevesen tudják.
  • lángos a magyar konyha jellegzetes étele, egy lágy kelt tésztából készült sült lepény. Az elkészítést tekintve számtalan fajtája létezik, viszont sütési technológia szempontjából két fajtáról beszélhetünk; a kemencében vagy sütőben sütött kenyérlángosról és a forró olajban kisütött „strand” vagy „vásári” lángosról. Utóbbi szinte állandó szereplője a falatozók és strandbüfék étlapjának, a kenyérlángos pedig reneszánszát éli napjainkban a fesztiválokon.

    Honnan ered azonban a lángos?

    lángost feltehetően a török hódoltságból maradt ránk, mely a jellegzetes török ételből, a pitából eredeztethető. Magyar elnevezése a lángos pedig a láng mellett sütött kenyérlepény hozadéka. Megjelenése nagyjából a kenyérsütés elterjedésével egy időre tehető, az első említések az 1700-as évekből származnak. A hagyomány szerint a lángos eleinte a kenyérsütés mellékterméke volt, melyet a dagasztás végén tépték le a kenyértésztából egyrészt azért, hogy ezen ellenőrizzék a tészta valamint a kemence készültségi fokát, másrészt, hogy legyen reggelije a családnak a kenyérsütés napján. Ekkor ugyanis még hetente sütöttek kenyeret, ami addigra általában elfogyott.


     
    A kenyérlángos távoli rokona, a strandlángos kialakulása a 19. század végére tehető. Elterjedését közvetve a Pasteurnak és az élesztő feltalálásának köszönheti, hiszen innentől kezdve lényegesen lerövidült a kelesztési-, így a kenyérkészítési idő valamint viszonylag könnyen és gyorsan lehetett lángost előállítani. Ezt követően az elkészítését tovább egyszerűsítették és a kemence parazsa helyett bő, forró zsírban vagy olajban sütötték ki azt. Mivel a serpenyőt könnyebben lehetett szállítani vásárról vásárra, ezért a lángos ezt követően futótűzként terjedt és rövid időn belül népszerűségben megelőzte a körülményesebben elkészíthető kenyérlángost. Így alakult, hogy az 1920-as évekre a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.

    Mi a jó lángos titka?

    A kezdetekhez képest a strandlángos receptje is változott, a tészta sokkal lágyabb, könnyedebb és levegősebb lett. A klasszikusabb verziókon kívül mára megjelent a burgonyás, kefires, teljes kiőrlésű lisztből készülő lángos-variánsok sora, azonban a lényeg változatlan; a jó tésztájú és megfelelően kisütött lángos belül puha, kívül pedig roppanós és nagyon finom
    Az élesztő
    Az igazán jó lángos titka viszonylag összetett és nagy szerepet játszanak benne a sokszor jelentéktelennek tűnő összetevők. Az egyik ilyen az élesztő, ami nélkül ugyanis nincs lángos. Az élesztőtől sokan megijednek, pedig a lényeg, hogy friss élesztőt használjunk megfelelő mennyiségben és langyos vízben oldjuk.
    Olaj
    A másik ilyen hozzávaló az olaj. Ezt egyrészt a tésztába kell tennünk, másrészt ebben sütjük készre, nem mellesleg pedig a lángossal együtt elfogyasztjuk azt is. Ha ilyen szempontból nézzük, akkor ez picit sem elhanyagolható összetevő, sőt nagyban befolyásolhatja lángosunk milyenségét.
    Olaj kapcsán ügyeljünk arra, hogy jó minőségű, megbízható forrásból származó napraforgó étolajat válasszunk a lángos elkészítéséhez. Az olajat ne hevítsük tovább, mint 180 fok, hogy abban a tészta tökéletesre pirulhasson.

    +1 Tipp

    A kész lángosunkra válasszunk ízlésünk szerint sós illetve édes feltétet, és legjobb, ha még frissiben, melegen fogyasztjuk. Egy biztos, hogy sosem nyúlunk mellé, ha az örök klasszikust választjuk; a tetejét tejföllel kenjük meg, megszórjuk bőven sajttal és némi fokhagymával és sóval ízesítjük.




Lángos



Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor lángos. És amit meg lehet sütni-venni a parton, azt ugye egy átlag konyhában is elkészíthetjük.
És miközben sül, forrósodik a konyha, megértjük, miért morcos a lángosos néni a strandon, aki egész nap a 70 fokos konyhában robotol. Miközben a starndolók már a napon való sorbanálláskor is panaszkodnak, és alig várják, hogy csobbanjanak a vízben, ő egy nap alatt több száz lángostésztát gyúr le, és süt nekünk frissre.
Otthon így készíthetünk igazi lángost:
Hozzávalók egy nagy csapat részére:
1 kg liszt , 1 l aludt tej vagy kefír , 1 kis kanál só , 3 dkg élesztő
1 dl tej , 1 kocka cukor
 Elkészítés:
Az élesztőt fel kell futtatni, majd összekeverni a hozzávalókkal. Alapos kidolgozás után a tésztát kelesztő tálba tesszük, és hagyjuk megkelni.
Ezután cipókat formázunk belőle, melyeket még 10 percig pihentetünk. Ez alatt pont felforrósodik az olaj, amiben sütjük. A kezünkkel a cipókat óvatosan lángos méretűre formáljuk, vigyázzunk, el ne szakadjon a tészta, majd forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz, mint a fánk.
A cipóformák fél napig hűtőben is tarthatók, így vacsorára majd másnap reggelire is lehet frissen sütni.
A tetejére fokhagymát, tejfölt, sajtot teszünk, van, aki csak sózza, és vannak, akik porcukorral vagy lekvárral eszik.
A lényeg, hogy lángosozni nem csak a strandon, hanem otthon is lehet, így felidézhetjük a forró nyári napokat!
 
Jó étvágyat!

Galéria

Lángos
Lángos
Lángos
Lángos




Lángos 2 személyre




helgué.JPGHozzávalók:
25 dkg liszt , 1,5 dkg élesztő , 1 dl tej
1 ek olaj , 1 dl víz , , pici cukor
olaj a sütéshez
 
Sokkal egyszerűbb és gyorsabb a lángos sütés, mint gondoltam. A lisztet kevés sóval elkevertem, a közepébe mélyedést csináltam, beletettem az olajat és a fél dl langyos, cukros tejjel felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejet is hozzáadtam és összegyúrtam. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen ragacsos. Természetesen kicsit túlöntöttem a vizet, úgyhogy javítani kellett egy kevés liszttel, szóval nincs veszve semmi, ha ragad a tészta. Mikor szépen összeállt, kelesztő tálba tettem és kb. fél órát pihentettem. Ezután a megkelt tésztából 6 egyforma bucit szaggattam olajos kézzel és egy beolajozott tálcára tettem őket. Konyharuhával letakarva kb. negyed órát pihentettem – azért csak ennyit, mert a megrendelőm nagyon éhes volt. Egy nagyobb lábasban olajat melegítettem, a bucikat olajos kézzel széthúzgáltam - próbáltam kör alakúra, több-kevesebb sikerrel – és mindkét oldalát megsütöttem. Igazából az utolsó darabnál sikerült megtalálni az igazi méretet, vastagságot. Nagyon gyorsan sül, úgyhogy érdemes odakészíteni a tányért, amire kiszedjük, papírtörlővel.
Ezután a folytatás ízlés kérdése, nálunk só, fokhagymás tejföl és sajt került rá.

helgu






KRUMPLIS LÁNGOS



Hozzávalók: 
50 dkg liszt, 20 dkg langyos, áttört főttkrumpli, fél kocka friss élesztő (2,5 dkg), 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, langyos víz, olaj a kisütéshez. A tetejére tejföl, reszelt sajt, fokhagyma, só ízlés szerint.
    
p1160974-dd.jpg
    
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a főtt krumplival, a sóval és a kb. 1 dl langyos vízben csipetnyi cukorral felfuttatott élesztővel. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, amiket kézzel óvatosan széthúzogatunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon el, aztán a tésztadarabokat a forró olaj felületére engedjük. Amikor barnulni kezdenek, megfordítjuk őket, és a második oldalukat is aranysárgára sütjük, majd papírtörülközőre szedve lecsepegtetjük.

100_0910-dd.jpg
  
Tipp:
Nagyon finom lesz a lángos, ha a tésztába egy kis dobozos (kb. 1,5 dl) natúr joghurtot vagy kefírt is belegyúrsz. Ilyenkor természetesen kevesebb víz kell a tésztába.
  
p1280642-ddd.jpg
p1390878-ddd.jpg



p1280642-ddd.jpg




p1390878-ddd.jpg




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése