2014. július 21., hétfő

Egytálételek – levesek



Egytálételeklevesek

Kipróbált receptek Margit 2 konyhájából

Brassói aprópecsenye  (ahogy én csinálom)

      Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, só, fél dl fehér bor.
Elkészítése: A húst kb. 1 cm-es kockákra vágom, a finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett alá öntök egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntök alá. Hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütöm.
Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya.
A kész húst és a sült burgonyát összekeverem, és 2 percig együtt pirítom.




Chilisbab: 


    
  Hozzávalók:50 dkg darált hús, 30 dkg bab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 doboz kukorica konzerv, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg apróra vágott zöldpaprika. 
Fűszerek: só, pirospaprika, őrölt bors, oregano, kakukkfű és chili paprika. 
Elkészítés: A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.


 
Dagadóba töltelék: 

        4 db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só,  1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma dinsztelve, ételízesítő  ízlés szerint. Tavasszal én + teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű, majoranna, oregano.

Töltött hús elkészítése:
Egy szép ( kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett nyílást kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk, és zúzott fokhagymával megkenjük.  Ezután az összedolgozott töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük. 
Előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve  még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús nagyságától függően.
Én majonézes krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:

   



Daramorzsa baracklekvárral   /Benke Laci bácsi


- ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
30 dkg búzadara,
0,5 liter tej
1,5 dl étolaj
5 db tojás
6 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
1 csipetnyi só
5 dkg vaj

Elkészítése:
A búzadarára ráöntjük a tejet, ázni hagyjuk. A tojássárgákat a puhított vajjal és a cukor kb. egyharmadával habosra kikeverjük. Majd ebbe beleöntjük a tejes darát, és összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral jó keményre felverjük,  és fakanállal óvatosan belekeverjük a masszába. 
Egy 35 x 27 cm-es tepsibe beleöntjük az olajat,  és 200 fokra előmelegített sütőbe betesszük pár percre, hogy felhevüljön az olaj. Ezután óvatosan kivesszük a tepsit, és beleöntjük a masszát. Majd visszahelyezzük a sütőbe. 10 perc múlva fakanállal darabosra keverjük, és újra visszatesszük a sütőbe 15 percre. Ezután kivesszük, és újra megkeverjük.
Közben a mazsolát rumos tejbe áztatjuk.
Tálaláskor ezzel a mazsolával és sárgabaracklekvárral kínáljuk. Még porcukorral meghintjük.




Gombás hús majonézes salátával  

               A karaj hússzeleteket kiklopfolom, besózom, kicsit állni hagyom.
Közben elkészítem a gombát: Egy közepes fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, pirospaprikát rakok bele, erre a szeletelt gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, és fűszereket ( őrölt bors, bazsalikom, oregano), és egy kevés vizet öntök rá. Kicsit főzöm, a gomba hamar kész! Végül a sót is belerakom, és letakarom fedővel. A sóban állt hús szeleteket  lisztbe rakom, majd, tojás, liszt és tej keverékében megforgatom, és olajban kisütöm.
A Jénay tál aljába kisütött hús szeletet rakok 1 sorba, rá a már elkészített gombából kanalazok minden szeletre, és utána hús, rá gomba, amíg el nem fogy. A tetején mindig gomba legyen! Végül alufóliával letakarom, és előmelegített sütőben 20-30 percig sütöm. Köretnek hasábburgonya, vagy rizs tálalható.
Mi majonézes  krumpli salátával szeretjük a legjobban. Elkészítésének leírását lásd: Tonhalnál!





Kínaias sült rizs2 

Hozzávalók: 20 dkg előfőzött rizs, 3 evőkanál apróra vágott ananász konzerv (levével együtt!), 1 kávéskanál curry, 1 evőkanál snidling aprítva, fél doboz kukorica konzerv, 1 doboz vágott kínai gomba konzerv (levét leöntjük!), 1 csípős zöldpaprika, 2 db újhagyma, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só.
Elkészítés:  Az olajon megpároljuk  a hagymát, ráöntjük a gomba konzervet és a karikára vágott csípős paprikát. Egy kicsit megdinszteljük, és ráöntjük a szószt. Félre tesszük. Közben megfőzzük a rizst, és lecsepegtetjük. Egy hőálló tálba terítjük a rizst, rászórjuk s curryt és elkeverjük. Hozzáadjuk a kukorica konzervet, és az előzőleg elkészített gombapörköltet, valamint az ananász konzervet. A tálban elrendezzük, tetejét megszórjuk a snidlinggel. Előmelegített sütőben 200 fokon letakarva sütjük 3 percig, utána takarás nélkül 3 percig pirítjuk.
Nekem ez ízlett a legjobban a kínai ételek közül!

   



Kocsonya  - ahogy én készítem:

Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (köröm, farok, fül, bőrke), 2 kisebb méretű csülök,  1 zellergyökér, 2 zöldséggyökér, 2 sárgarépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 4 evőkanál só, egész bors.
Elkészítése: Egy 12 literes fazékba beleteszem a jól megtisztított hozzávalókat. Az edényt felöntöm hideg vízzel, és kis lángon, körülbelül 6 óra hosszáig főzöm.

   

Közben  a feljövő habot folyamatosan leszedem a tetejéről, mert ha belefő, akkor zavaros lesz!  Amikor a csülök hús elválik a csontról, akkor 1 kanállal kiteszek hűvös helyre próba alvadásra. Ha megfelelően megalvad a kanálban, akkor lekapcsolom a tűzhelyet. A levet szűrőn keresztül átmerem egy másik fazékba, és félreteszem. Közben  a csülökről a húst leszedem és tányérokba osztom szét.  Aki a körmöt szereti, azt is beleteheti. A léről ezután lemerem merőkanállal a tetejére összegyűlt zsírt. Majd rámerem a tányérokba előzőleg kiosztott húsra a tiszta, zsírmentes levet. Ebből a mennyiségből körülbelül 12-14 tányérral lesz.


Amennyiben a zsírt nem mernénk le róla, az alvadás után a kocsonya tetejét borítaná be a zsír. Tájegységek szerint különböző ízesítéssel fogyasztjuk. Például ecetes uborka lével piros őrölt paprikával megszórva, mi például citromlét facsarunk a tányérra és citrom karikával fogyasztjuk.




Krumplistészta      

Hozzávalók: 5-6 evőkanálnyi étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, 80 dkg krumpli, 40 dkg fodros nagykocka tészta, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: Egy jénai tálba beleteszem az olajat, abba az apróra vágott vöröshagymát, és  mikróban megdinsztelem  a legnagyobb fokozaton, közben párszor megkeverem. Ha már megfonnyadt, beleteszem a piros paprikát, az apróra vágott krumplit és megsózom.

   

 Folpackot teszek a tetejére, 1-2 helyen kiszúrom. Párszor megkeverem, ha megpuhult a krumpli kiveszem, és félreteszem.
Közben megfőzöm a tésztát: Egy nagy fazékba teszek sót, és ha lobog a víz, belerakom a tésztát, a forrástól még 2 percig főzöm, majd lekapcsolom a gázt, és fedőt teszek rá. 10 perc állás után leszűröm, és belekeverem a krumpliba.



Lecsós karaj  




         60 dkg sertéskarajt felszeletelünk, besózzuk, borsozzuk. Kevés sós vízben puhára főzzük. A megfőtt hússzeleteket egy edénybe tesszük, ráöntünk egy üveg lecsót, majd együtt pároljuk még lassú tűzön kb. 20 percig.
Köret: A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk, majd rámával kikent tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőbe helyezzük, és megpirítjuk.



Marinírozott (ecetes) hal  
- ahogy én készítem:

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
12-14 szelet ponty, 8 darab közepes méretű vöröshagyma.
Panírozáshoz: 3 db tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa.
Felöntő léhez: ízlés szerint : víz, ecet, só, cukor, 6-8 db babérlevél, egész feketebors, mustármag, koriandermag.

Elkészítése:
A hal szeleteket besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Majd bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a felöntő lét. 4 liter vízbe teszünk, kb. 4-5 dkg sót, 12 dkg cukrot,  6-8 babérlevelet, 1 evőkanál egész borsot, 1 evőkanál koriandermagot, 1 evőkanál mustármagot, és kb. 1 dl ecetet... (Mindenki a szokásos, a család által kedvelt  salátalevet készítse!) ... Ezután az egészet felforraljuk, és kéz melegre lehűtjük.
Egy 5 literes uborkás üvegbe alulra felszeletelt hagymát teszünk, rá  rántott halat, majd hagymát, és rétegenként ismételjük. A tetejére vöröshagyma szeletek kerüljenek.  A langyos felöntő levet rámerjük. Ezt követően a tetejére egy műanyag savanyúság leszorítót helyezünk. Két napra a spájzba tesszük, de közben a maradék felöntő lével pótoljuk, mert  a hal beszívja. A tetején mindig lé legyen! 2 nap után már a hűtőbe helyezhetjük. Néhány nap múlva a szálkák teljesen megpuhulnak, szinte eltűnnek, és fogyasztható.




Pácolt hús rizses körettel 

      Hozzávalók: 80 dkg szeletelt, vagy darabolt hús, páclé. Köret: 50 dkg főtt rizs, 40 dkg főtt borsó, 25 dkg főtt csemegekukorica.
Páclé: 2 evőkanál olívaolaj, fél dl balzsamecet, 1 dl méz, 2 evőkanál szójaszósz, 2 dl kecsap, 1 lapos teáskanál reszelt gyömbér, 1 kis fej fokhagyma aprítva, 1 közepes vöröshagyma aprítva, 1 evőkanál Worcestershire szósz, őrölt bors, 1csipetnyi só.

Elkészítés: Az előző nap a hús szeleteket a fenti pácba helyezzük, és zárható edénybe a hűtőbe tesszük.
Egy tepsibe öntünk fél dl vizet, fél dl vörösbort és 1 evőkanál étolajat. Ebbe helyezzük az előző nap  bepácolt húst a páccal együtt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60 perc alatt puhára sütjük. Az első 20 percben én alufóliával letakartam. Sütés közben a húst néhányszor megforgatjuk. Nagyon omlós, kellemes ízű, fűszeres hús lesz az eredmény.

   



Pácolt lazac   /Vali


- ahogy én csináltam:

Kb. 2 kg-os lazac, ( kisebb lazac esetén a páclé arányosan csökkenthető.)

Páclé:
0,5 l szójaszósz
5 dkg barna cukor
1dl juhar szirup
1 fej összetört fokhagyma
1 nagy (kb. 5cm-es) gyömbér lereszelve

MINDEZT ÖSSZETURMIXOLNI ÉS RÁÖNTENI A LAZACRA
2-10 ÓRÁT PÁCOLNI ... só, bors nem kell.

   

Majd lecsöpögtetni, egy tepsibe rakni,  és 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütni. A páctól szép sötét színe lesz.
Én burgonya pürével, és tartár mártással tálaltam.
Omlós, rendkívül ízletes sült lesz, amit azok is fogyaszthatnak akik nem kedvelik a halat, mert a hal íze eltűnik.

   



Rakott burgonyapüré  

Hozzávalók:

2 kg burgonya
50 dkg darált hús
1 doboz csemege kukorica konzerv
2 db kaliforniai paprika felkockázva
2,5 dl tejszín ( vagy tej)
6 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt sajttal felezve)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors, lestyán, bazsalikom, borsfű, pirospaprika, szerecsendió
1,5 dl paradicsomlé

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, és a vajjal, tejszínnel, szerecsendióval robotgép segítségével pürésítjük.

A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük. A kaliforniai paprikát kockára vágjuk.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát megdinszteljük benne, majd hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, pirospaprikával megszórjuk, ráöntjük a paradicsomlevet. A darált húst a serpenyőben fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát és a kockára vágott paprikát, puhára pároljuk.
Egy sütőtál aljára elosztjuk a zöldséges darált húst.

   

Erre rákenjük a krumplipürét. A krumplipüré tetejére reszeljük a sajtot.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd 2 percig légkeverésen pirítjuk

   



Rakott kel 



       Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors, őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst.  Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük. A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással kenjük le.
Én 38 x 22 cm-es tepsiben készítettem.  Sütés előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás nélkül kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).

   



Rakott kelbimbó  

Hozzávalók:0,5 kg kelbimbót megfőzni sóval őrölt borssal és kevés ételízesítős vízben. 1 zacskó előfőzött rizst megfőzni, 15 dkg felkarikázott házikolbász, 20 dkg savanyú káposzta, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg túró, kb. 5 dkg trappista sajt.
Elkészítése: Egy 30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük a megfőtt kelbimbót, arra a savanyú káposztát, rászórjuk a kolbászt, arra a túrót majd beborítjuk az egészet a főtt rizzsel. Rákenjük a tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Én vékony csík szalonna darabkákat is szórtam rá. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem, majd 3 percet még légkeveréssel pirítottam.
A sütővel kivéve apróra vágott  friss petrezselyem zölddel szórtam meg:

   



Rakottkrumpli 

      Hozzávalók: 2 kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors, bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés: Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a  karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele).  Kevés tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200 fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.

   

Nagyon jól megy hozzá az endívia saláta!
Saláta elkészítése:  Az endívia salátát alaposan megmossuk, majd rövid ideig vízben áztatjuk.  Utána a vizet leöntjük róla.
Öntet készítése: 1 dl fehér bor, 1 dl hárs szörp ( 1 kanál mézzel is helyettesíthető), 2 evőkanál tárkonyecet. Ezt alaposan összekeverjük, és  a salátára locsoljuk. Majd néhányszor megforgatjuk benne a salátát:




Spagetti paradicsomos-diós mártással    

Hozzávalók:

  
1 fej vöröshagyma 
  
0,5 liter paradicsomlé 
  
1 kávéskanál bazsalikom
  
1 evőkanál étkezési keményítő 
50 dkg spagetti 
  
2 evőkanál olaj 
  
2 gerezd fokhagyma
  
5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a keményítőt és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal, bazsalikommal, tört fokhagymával ízesítjük. A tésztára ráöntjük a forró mártást, összeforgatjuk, majd dióval megszórjuk. Reszelt sajttal és olíva bogyóval tálaljuk.




Steak krumpli   


- ahogy én készítem

Hozzávalók:
2 kg apró szemű újkrumpli (alaposan megmosva, negyedekre vágva héjában), ha csak régi krumpli van akkor meghámozva.
1 evőkanál mustár
3 evőkanál olvasztott vaj
3 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál szárított oregánó
1 lapos evőkanál só
2 teáskanál frissen őrölt bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor apróra vágott kakukkfű
3 rozmaring levél

Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk és negyedekbe vágjuk, majd félretesszük.
Összekeverünk minden hozzávalót egy tálban, majd ráöntjük a krumplikra, jól összeforgatjuk. Kibéleljük egy nagy gáztepsi alját sütőpapírral, az oldalát pedig vajjal jól megkenjük. Ráterítjük a sütőpapírra egy sorban a befűszerezett krumplit.


Előmelegített 220 fokos sütőben  60 perc alatt szép pirosra sütjük, közben egyszer átforgatjuk.




Sült túrógombóc   


-ahogy én csináltam:

Hozzávalók a gombóchoz:
60 dkg túró
12 dkg kristálycukor
4 egész tojás
4  db zsömle kis kockákra vágva
1 csomag vaníliás cukor ( vagy 1 púpos evőkanál)
10 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja
1,5 dl tej
3 evőkanál zsemlemorzsa

Öntethez:
4 dl tejföl
4 lapos evőkanál kristálycukor
2 egész tojás
1 lapos evőkanál puha vaj
1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál)

Tetejére:
4  lapos evőkanál zsemlemorzsa
1 púpos evőkanál vaj
1 púpos evőkanál kristálycukor

Elkészítése:
A gombóc hozzávalóit alaposan összegyúrom kézzel.
Egy 30 x 22 cm-es tepsit alaposan kivajazok. 20 darab gombócot készítek a masszából, és belehelyezem a tepsibe, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor és a puha vaj keverékével, az öntettel.

     

Előmelegített sütőben 200 °C-on 35 percig sütöm.
Közben egy kis lábosban a vajat, zsemlemorzsát és cukrot kevergetve megpirítom. Ha  kivettem a sütőből a tepsit,  ezzel az édes és ropogós morzsával megszórom a tetejét a gombócok körül.
Langyosan, vagy hidegen tálaljuk!

   
 



Szilvamustár  
- ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
1 kg kimagozott szilva
2  db vöröshagyma
5 dkg gyömbérgyökér lereszelve
2 gerezd fokhagyma összevágva
15 dkg kristálycukor
3 evőkanál mustár
2 dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér)
1 mokkáskanál őrölt bors
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve

Elkészítése:
A hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük.  A forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3 percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből a mennyiségből 1,2 liter lett.

Megjegyzés: Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló kísérő!




Tejszínes gombapörkölt 

Hozzávalók:50 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl tejszín, 2 evőkanál étkezési keményítőpor, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál balzsamecet, 1lapos evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál apróra vágott  tárkony, bazsalikom, borsfű, és 1 mokkáskanál őrölt bors, 0,5 dl étolaj.  
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát  az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az összevágott gombát. Mustárral és balzsamecettel ízesítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket. A fél liter tejszínbe belekeverjük a 2 evőkanál étkezési keményítőport, beleöntjük a gombába, és együtt felforraljuk, majd lezárjuk a gázt.
Én galuskával tálaltam, friss bazsalikommal és oregánóval díszítettem:




Tonhal rántva, majonézes salátával 

               Tonhal előkészítése: A halszeleteket besózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, bazsalikommal megszórjuk és citromlével meglocsoljuk. Állni hagyjuk.
Közben előkészítjük a salátát: Enyhén ecetes, cukros vízbe belerakjuk az előzőleg karikákra szeletelt, besózott, citromlébe áztatott vöröshagymát, a karikákra vágott főtt krumplit és a kockákra vágott alma darabkákat a héjával együtt. Állni hagyjuk.
Ezt követően a halszeleteket bepanírozzuk, és olajban kirántjuk. A salátáról leöntjük a levet, és majonézt öntünk rá jó bőségesen, és beleforgatjuk óvatosan.

   



Tökfőzelék: 

Hozzávalók: Kb. 1 kg gyalult tök, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 6 evőkanálnyi étolaj, 1 púpos kávéskanál őrölt pirospaprika, só ízlés szerint, 1 csokor kapor apróra vágva, 1 mokkáskanál cukor, 2 dl tejföl, kb. 2 púpos evőkanál simaliszt, 1 kávéskanál ecet, 3 db közepes burgonya.
Elkészítése: Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, arra a tököt, sózzuk, cukrozzuk, puhára pároljuk, beletesszük a kaprot. Közben  külön megfőzzük  a 3 db burgonyát sós vízben, és ha már puha kevés vízzel belekeverjük a tökbe.  Végül a tejfölbe belekeverjük a lisztet, és ezzel a habarással felöntjük. Teszünk bele 1 dl tejszínt is. (Ha nincs tejjel is lehet hígítani, ha sűrűnek találjuk.) Legvégül az ecetet is hozzáadjuk.
Én lekapcsolás után még rászórok 1 kis kávéskanál apró kaprot.
Tojásropogóssal tálaltam:


Tojásropogós  / Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás 
1 db beáztatott zsemle 
1/2 vöröshagyma lepirítva, 
só, bors, petrezselyem ízlés szerint. 
zsemlemorzsa  Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm. 
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.



Töltött káposzta    



Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta 
50 dkg darált hús 
3 tojás 
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva 
5 nagy gerezd fokhagyma 
15 dkg rizs 
só, őrölt feketebors 
őrölt 
pirospaprika
1 kávéskanál ételízesítő
3 evőkanál étolaj
finom
liszt 
 
Elkészítése:
A savanyú káposztát enyhén sós vízbe felteszem főni annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
Közben elkészítem a gombócokat: A húshoz hozzáadom a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát sóval összetörve,  a rizst, sót, őrölt feketeborsot, 1 kávéskanál őrölt pirospaprikát, az ételízesítőt, és összegyúrom.  Ezután lisztezett kézzel gombócokat formálok, és beleteszem a káposztába. Kb. 20-25 percig főzöm, amíg a rizs is megpuhul benne. Ezután egy tálba kiszedem a gombócokat. Megcsinálom a rántást: egy kis lábosba beleteszem a 3 evőkanálnyi étolajat, finomlisztet teszek bele, és kis pirítás után beleteszem a 2 gerezd fokhagymát, amit sóval összetörtem. Teszek bele egy púpos kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát, felöntöm hideg vízzel, és beleöntöm a káposztába. Kis forralás után visszateszem a gombócokat, és fedővel lefedem. 
Tejföllel tálalom:




Töltött paprika   

Hozzávalók:  50 dkg darált sertéshús, 1 közepes vöröshagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, kb. 1 jó nagy merőkanál rizs, 3 db tojás, só, 1 evőkanál rétesliszt, 1 kávéskanál ételízesítő, kristálycukor, 6-10 db paprika, 1 liter paradicsomlé.
Rántáshoz: 5-6 evőkanál étolaj, 1 púpozott evőkanál őrölt piros paprika,  4 evőkanál simaliszt.
Elkészítése: Egy nagy tálba beleteszem a darált húst,  a vöröshagymát jó apróra vágva, a fokhagymát összeaprítva, sóval megtörve, a megtisztított megmosott rizst, tojásokat, sót, ételízesítőt, lisztet.  Jól összedolgozom, és beletöltöm az üres paprikába.
Egy 4 literes fazékba teszek fel kb. 2 liter vizet, öntök bele 0,5 liter paradicsomlét, teszek bele sót ( ízlés szerint), és abba belehelyezem a megtöltött paprikákat. Ha marad ki töltelék, azt lisztezett kézzel gombócokká formálva még beleteszem főni a vízbe. Kb. 40 perc múlva, ha már a rizs megpuhult egy nagy tálba kiszedem merőkanállal a gombócokat.  Egy kis lábosban megcsinálom a rántást: Beleteszem az olajat, a lisztet, kicsit kevergetem, és teszek bele 1-2 gerezd fokhagymát, pirospaprikát, kevés hideg vizet, és beleöntöm  a fazékba, jól összekeverem. Végül visszateszem a gombócokat, kicsit megkeverem, ráteszem a fedőt, és lekapcsolom.




Töltött szűzpecsenye 

 Elkészítése: 1 nagyobb szűzpecsenyének felszúrom a közepét, és sütni való kolbásszal, vagy kolbász töltelékkel megtöltöm. Tört fokhagymával bekenem és sült hús fűszer sóval beszórom. Legalább 2 órát állni hagyom hideg helyen. Kis vizet és olajat öntök alá.  Rakhatunk mellé szelet szalonnát és sütőkolbászt is.

   

Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm. A pecsenye nagyságától függően kb. 30 percig alufóliával letakarva, majd 30 percig takarás nélkül.





Citromos-tárkonyos gombaszósz    

Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma
40 dkg gomba
4 dl tejszín, vagy tejföl
fél citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál mustár
só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint
1 evőkanál szárított tárkony
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:
2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk  a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket.  Majd a 4 dl tejszínben  2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk  a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég!  Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.
Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.



Csülkös gomba rizibizivel 

Hozzávalók: a csülkös gombához:
20 dkg főtt csülök  
30 dkg szeletelt gomba
2 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)
só, bors, kakukkfű
fél citrom leve és héja

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és  a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.

Rizibizihez:
50 dkg rizs
kb. 5 merőkanál borsó
3-4 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
só, víz

Elkészítése:
A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.
Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem.  Ha a rizs is puha összekeverem.

  




Kelkáposztafőzelék  

Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta
50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 evőkanál só
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 kávéskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt bors
4 gerezd fokhagyma sóban összetörve

rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.

Elkészítése:
A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.
Elkészítjük  a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a  pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Fasírozottal tálaljuk.






Fasírozott készítése: 


Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús 
2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva
4 db tojás,
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint  só, bors,
1 kávéskanál piros őrölt paprika
fél mokkáskanál ételízesítő

Panírozáshoz: zsemlemorzsa

Elkészítése:  A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Forró olajban kisütjük.   



Lencsefőzelék 



Hozzávalók:
50 dkg  megtisztított lencse
1-2 db babérlevél
1 lapos evőkanál só
fél citrom

0,5 dl étolaj,
3 evőkanál finomliszt
1 lapos evőkanál pirospaprika
2 gerezd összezúzott fokhagyma
kb. 2 dl tej
1-2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.
Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.
Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.




Tarhonyás hús 



Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva
60 dkg hús (comb) kockára vágva,
só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika
zöldpaprika szelet, paradicsomlé

50 dkg tarhonya
1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz

Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.

Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.

A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.
Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.




Tejszínes, fűszeres krumpli 

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
5 dkg vaj  ( vagy 0,5 dl olaj)
só, őrölt bors, kakukkfű,
3 kávéskanál olaszos  fűszersó  

Elkészítése:
Egy alaposan kivajazott gáztepsibe a megtisztított, felvágott krumplit elterítem.  Rászórom  a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, és rámorzsolom a vajat, ráöntjük a tejszínt. Kicsit összeforgatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük alufóliával letakarva.  30 perc múlva  a fóliát levesszük, összekeverjük, és visszatesszük  a sütőbe fólia nélkül még 30 percre.






Tojásos nokedli 



Hozzávalók:
körülbelül 80 dkg finomliszt
1 tojás,  ( ha kicsi, akkor 2)
víz,

8 db tojás
só
kevés olaj

A lisztet, tojást, sót és annyi vizet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, összekeverjük robotgéppel. Aztán kiszaggatjuk, forró vízbe, kicsit hagyjuk főni és tésztaszedővel kiszedjük hideg vízbe. Majd lecsepegtetjük.
Közben a tojásokat pedig kevés sóval jól felverjük, és nagyobb edényben forró olajban lágyra sütjük. Majd  hozzáadjuk a kifőtt nokedlit, és még együtt sütjük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen ragadós a tojás.
Friss salátával tálaljuk, amit ecetes, cukros lébe teszünk.




Levesek


Bableves
  

Én a fejtett bablevest úgy főzöm, hogy sós vízbe először belerakom az összevágott sárgarépát, zöldséget. Kicsit főzöm, majd beleteszem ( 5 literes fazékba főzve) a kifejtett 80 dkg babot, lestyán és zellerzöldet, 1 paradicsomot, 1 kisebb paprikát. Közben megcsinálom a jó sok fokhagymával ( amit összevágva, sóval deszkán megtörök) és sok sok apróra megvágott petrezselyemzölddel a viszonylag híg rántást. Ebbe olajon megpirítok egy pici lisztet, rá mehet a fokhagyma, petrezselyem fele, és 1 lapos evőkanál pirospaprika, hideg víz. Félreteszem, csak akkor öntöm a babhoz, ha már puha. De előtte kiszedem a zellerzöldet, lestyánlevelet, paradicsomot és paprikát. Végül beleöntöm az 1 tojással rétesliszttel gyúrt, és elcsipkedett tésztát. Ha feljön a tetejére, beleöntöm a maradék összevágott petrezselymet, és azonnal lekapcsolom. Ráteszem a fedőt. Ezzel kész a levesem. Ja, és mi elég sűrűn szeretjük a levest, ezért közben egy kis fazékban megfőzök sós vízben 2 közepes méretű krumplit felkockázva, és a végén azt is beleöntöm.

Megjegyzés: Télen, ha nincs fejtett bab, száraz babbal ugyanígy készítem, de a száraz babot előző este hideg vízbe beáztatom, hogy könnyebben puhuljon a bab.



Borsóleves

Hozzávalók: 60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem. Olaj, liszt, őrölt piros paprika. 
Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.
Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.




Brokkoli krémleves 



Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összevágva sóban összetörve
5 dl tejszín
30 dkg brokkoli
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,

Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, és üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. A rózsáira szedett brokkolit megmossuk, és rádobjuk, 2-3 percig együtt pároljuk.  Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Majd beletesszük a fűszereket, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, merülő mixerrel pépesítjük. Végül az 5 dl tejszínt is hozzáöntjük. Aki sűrűbben szereti, a tejszínben elkeverhet 1 lapos evőkanál réteslisztet, vagy étkezési keményítőport. Ezután felforraljuk, és lezárjuk a gázt.
Tálalhatjuk, pirított kenyérkockával, levesgyöngy betéttel, esetleg sajtos burgonyachips-el.
Én reszelt sajtot és pirított mandulaforgácsot is szórtam rá.




Céklaleves   



Hozzávalók:

50 dkg cékla
1 zeller
2 sárgarépa
2 zöldséggyökér
2 liter húsleves /lehet kockából/
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
tejföl, só, bors, borsfű, lestyán
Elkészítés:
A céklát, zellert, sárgarépát, zöldséggyökeret meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a húslevesben gyenge tűzön puhára főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, újra felforraljuk, fűszerezzük, a citromlével ,ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, esetleg levesbetéttel gazdagíthatjuk.
Krémes állagú, rendkívül finom leves lesz az eredmény.



Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma 
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin 
2 l húsleves (lehet kockából is) 
2 evőkanál rétesliszt 
só ízlés szerint
őrölt bors 
2 dl tejföl 
kevés reszelt sajt 
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.
Pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és sajtot reszelünk rá.




Frankfurti leves

       Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe.  Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.




Gulyásleves

Hozzávalók: 0,5 kg sertés hús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál étolaj,  2 közepes méretű sárgarépa, 1 zöldség, 1 kisebb zellergumó,  só, őrölt bors, őrölt kömény, ételízesítő, 1 kisebb zöld paprika, 1 kisebb paradicsom, 1 evőkanál őrölt piros paprika.
Kb. 80 dkg burgonya.
Csipedetthez: 1 tojás, liszt, só.

Elkészítése: Az olajat beleöntöm a kuktába, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Beleteszem a pirospaprikát és a kis kockákra vágott húst, megsózom, fűszerezem, ráteszem a felszeletelt sárgarépát, zöldséget, zellert. Ezután együtt dinsztelem pár percig, míg kifehéredik  a hús, majd felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezárom a kuktát és ha elkezd sziszegni, 20 percig főzöm közepes lángon.
Közben  egy 5 literes fazékba felteszem sós vízbe  a megpucolt és kockára vágott burgonyát. Puhára főzöm. Ha megfőtt a hús a kuktában, akkor ráöntöm a burgonyára a levével együtt. A míg a burgonya fő, meggyúrom a tojásból és a lisztből a csipedettet. Olyan keményre kell, hogy ne legyen nyúlós és puha, hogy könnyű legyen elcsipegetni. Majd beleöntöm  a levesbe, ráteszem a fedőt, és ha feljött a tészta, lekapcsolom.




Gyümölcsleves

        Egy edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és 1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz, óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt, majd lekapcsolom a gázt.
Jól lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel díszíthetjük.




Halászlé


- ahogy én készítem:
Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)

Elkészítése:
A filézett harcsa szeleteket besózom, és félreteszem.
A 0,5 kg apróhalat 3 liter vízbe felteszem főni. Beleteszem az összevágott vöröshagymát, a paprikát, paradicsomot, burgonyát, sárgarépát. Mindezt alaposan összefőzöm, hogy teljesen szétfőjön. Ezután az egészet átpaszírozom.
Ebbe az alap lébe beleteszem a filézett harcsa szeleteket, az őrölt piros paprikát, sót, őrölt borsot és a cseresznyepaprikát. Ezután kb. fél órát együtt főzöm, de már nem kevergetem az edényt, csak rázogatom a bográcsot, hogy a hal szeletek szét ne essenek.




Kaporleves

Hozzávalók:
1 db marhahúsleves kocka 1 liter vízben feloldva
1 db nagy, apróra vágott vöröshagyma
2 kisebb cukkini meghámozva, összevágva
2  közepes krumpli összevágva
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 dl tejföl
2 evőkanál zöld kapor összevágva
1 lapos evőkanál só

Elkészítése:
Egy fazékba belerakjuk az összevágott cukkinit, krumplit és  a köményt. Ráöntjük a feloldott húslevest, és még körülbelül 1 litere vizet. Mindezt puhára megfőzzük. Majd bot mixerrel pépesítjük. A tejfölben elkeverjük a kaprot, majd merünk rá a forró levesből 2 merőkanállal, jól elkeverjük, hogy ne csomósodjon meg. Ezután ráöntjük  a levesre. Egyet forr, és lezárható.
Én leves gyönggyel és zöld édes köménnyel tálalom.




Kapros újburgonyaleves 

Hozzávalók

50
 dkg újburgonya; 
3 dkg vaj; 
5 dkg liszt; 
1 dl tejföl; 
0,5 dl tejszín; 
só; 
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál; 
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük. Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk. 
Alaposan lehűtve, de forrón is  tálalhatjuk.




Palócleves   

Hozzávalók:
30 dkg karaj
1 dl étolaj,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika,
1 babérlevél,
30 dkg burgonya,
50 dkg zöldbab,
3 db sárgarépa karikákra vágva
 2 dl tejföl + 1 dl tej,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál balzsamecet.

Fűszerek:  őrölt bors,  őrölt kömény,  só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon  megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, belerakjuk  az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára  főzzük. Közben egy másik edényben  sós vízben megfőzzük a  kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy  a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen!  Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.
A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.
Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.




Paradicsomleves

Hozzávalók:2 evőkanál étolaj, 0,5 mokkáskanál simaliszt, 1 kávéskanál piros őrölt paprika, 5 dl víz, 5 dl paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál kristálycukor, 1 szál zellerlevél, 1 diónyi vöröshagyma, 1 evőkanál bazsalikom levél. kb. 1-2 marék eperlevél tészta.

Elkészítése: Egy 1,5 literes fazékban csinálunk egy világos rántást az olajból, lisztből és pirospaprikából, ráöntjük a vizet, paradicsomlevet. Belerakjuk  a többi hozzávalót. Kivéve  a bazsalikom levelet, illetve  a tésztát.  A levest kb. 5 percig főzzük, közben sós vízben kifőzzük az eperlevél tésztát.
A leves alatt lekapcsoljuk  a gázt. Tálaláskor tésztát teszünk bele, és bazsalikomlevéllel megszórjuk.



Sárgaborsó krémleves

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1 szál nagyobb sárgarépa
1 lapos evőkanál só
1 közepes fej vörös hagyma
Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
2 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
3 evőkanál étolaj

Elkészítése:
Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.
Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,  kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd  a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk  a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.


Tejszínes gombaleves 

      Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű, tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.




Tejszínes hagymakrémleves

Hozzávalók:
5 fej nagy méretű vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1 evőkanál 
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
5 dkg vaj
1 evőkanál kukoricakeményítő
2,5 dl tejszín
2 liter húsleves  (leveskockából)

Elkészítése:
A vajon kevés sóval megszórva megpároljuk az apróra vágott hagymákat, majd felöntjük a  húslevessel, és főzzük körülbelül 5 percig. Botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, tejszínben elkevert kukoricakeményítőt.  Egyet forralunk rajta, és lekapcsoljuk.
Reszelt sajttal, levesgyöngybetéttel,  és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.




Zellerkrém leves



Hozzávalók:
30 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál só
kb. 1,5 liter víz
1 púpos evőkanál vaj
1 lapos evőkanál simaliszt
1 mokkáskanál fehér őrölt bors
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
2 dl tejszín
kevés zellerlevél apróra vágva 

Elkészítése:
A zellert hámozzunk meg, és vágjuk kockákra. Öntsünk rá  vizet, adjuk hozzá a  sót, a vöröshagymát egészben, és fedő alatt főzzük, amíg teljesen szétfő ( kb. 45 percig ). Ezt követően a hagymát dobjuk ki. A megfőtt zellert turmixgéppel törjük péppé. Az áttört pépet rántsuk be: az 1 evőkanál liszthez hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat (kb. 3 dkg), és takaréklángon habzásig hevítjük, ráöntjük a tejszínt.  Majd beleteszünk egy kis apróra vágott zellerlevelet, kis borsot, szerecsendiót. Végül beleöntjük a levesbe, és forraljuk fel. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.




Zöldbableves



Hozzávalók: 50 dkg összevágott zöldbab, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem,  1 mokkáskanál ételízesítő, 3 darab közepes méretű burgonya. Olaj, liszt, őrölt piros paprika, 4 gerezd fokhagyma. 
Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, 1 csipet só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a zöldbabot, és együtt főzöm tovább. Közben egy kis fazékban pici sóval  megfőzöm a karikákra vágott 3 db darab burgonyát.
Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 4-5 evőkanálnyit teszek bele, és egy mokkáskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből és az apróra vágott és sóval megtört fokhagymát, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele.
Ha puha a zöldbab, belerakom a megfőtt burgonyát, és beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba beleteszem az 5 dkg  réteslisztet, és a  tojást, 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.






Kipróbált receptek Margit 2 konyhájából 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése