2019. február 9., szombat

Finomságok



















Finomságok





Spagetti szósz!!!!



Nagyon régóta készítek spagetti szószt, igaz eddig csak frissen csináltam, de azt nem minidig lehet pontosan kiszámítani, sőt télen csak fagyasztott hozzávalókból tudom.
Most megcsináltam és üvegekbe raktam, mikor szeretnénk enni csak vajon pirítani egy kis darált húst vagy gombát, vagy húsgombócokat, és ezt csak rá kell önteni, összeforralni és mehet a frissen főtt tésztára, pillanatok alatt meg van a finom étel.

3 kg paradicsom, nálam koktél paradicsom
5 fej hagyma
1 fej fokhagyma
5  db kápia paprika
1 dl olaj
só, fehér bors szájíz szerint
2 evőkanál cukor
egy szép nagy csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű

A paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, feldarabolva felraktam főni, hozzá az olaj és a só, fehér bors...
alaposan összefőztem mindent, hozzá adtam a fűszernövényeket, ezzel is főztem pár percet, nem kell sokat, mert akkor elmegy az ízük ha túl főzzük, max 10 perc főzést kell a növényekkel végezni.
Ezután az egészet átpasszíroztam, újra visszatettem főzni.
Ekkor kóstoltam meg és ha szükséges mehet hozzá a cukor, ez általában paradicsom függő, ha nagyon savas akkor akár több cukor is kelhet, ezt mindenki magának alakítsa ki.
 Addig kell főzni míg egy viszonylag sűrű szószt kapunk, nem kel túl sűrűnek se lennie, mert mikor evés előtt foglalkozunk vele akkor is fog főni.
Ha meg van a kellő állag, akkor sterilizált üvegekbe szedjük, és lezárjuk, majd fejre szoktam állítani 10 percre, aztán száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Ezután mehet a polcra.
Ebből az adagból a képen látható 4 üveg lett, de egyet a mai ebéddel megettünk, tehát 5 ilyen kis üveg készült összesen.






Bejegyezte: Szabó Vali






Édes-savanyú mártás!!!!



Régebben jártunk Kínaiba, de már több éve azt sem tesszük, de néha valami hasonló ízt szeretnék becsempészni a konyhába, a bolti üveges valamit nyilván nem veszem meg.
Kutakodtam a neten van fent sok recept, az alapot azt hoztam valakitől, de aztán kicsit elmentem a magam feje után és, ki merem jelenteni finom lett.
A párom aki nagyon inkább a hagyományos irányt szereti, ezt megkóstolva, azt mondta, olyan finom selymes, és tényleg ez a legjobb szó rá.

3 kg paradicsom
1 kg paprika, én kápiát használtam
1 kg hagyma
1/2 kg sárgarépa,
2 doboz ananász konzerv
30 dkg cukor
8 dkg só
1 dl olaj
1,5 dl 20%-os ecet
2 evőkanál keményítő

A paradicsommal kezdtem, felraktam főni, amíg főt a többit feldaraboltam, a hagymát fél karikára, paprikát vékonyabbra, a sárgarépát legnagyobb luku reszelőn,
A paradicsomot át is passzíroztam miután megfőtt.

A passzírozott léből  a két evőkanál keményítőre mertem 2 levesszedővel és egy habverő segítségével nagyon alaposan elkevertem, majd félre tettem, ez a végén fogom hozzá adni.

a passzírozott lét a tűzre tettem és ebbe kezdtem bele pakolni a paprika, hagyma sárgarépa, ananász, rá tettem a sót elkevertem, majd az olajat, ezzel is elkevertem, aztán a cukort is ezzel is elkevertem.
hagytam főni, körülbelül 35-40 percig volt a tűzön, ekkor hozzáadtam az ecetet, főztem 5 percet, majd a keményítős paradicsomlét is hozzá öntöttem, ezzel is főztem kb 5 percet.

Egy nagyon kellemes selymes állagú szószt kaptam, ízre pont jó lett.

Sterilizált üvegekbe mertem, lezártam az üvegeket, majd fejre állítottam  10 percre és mehet a száraz dunsztba amíg kihűl, aztán a kamra polcon fog pihenni felhasználásig.










Bejegyezte: Szabó Vali 

Szőlő befőtt.. Tartósító nélkül!!!!!





Nagyon finom.. ezt garantálom mindenkinek.. tavaly csak 4 üveggel mertem elrakni, de az fogyott el leghamarabb!!!!

A szőlőt leszemezgettem.. ez volt a legnagyobb munka... nekem ez most csemege mag nélküli szőlő.
Az üvegeket sterilizálom, mindig alaposan kifőzöm, a tetőket is.
A szőlő szemeket belerakom az üvegekbe, minden üvegbe raktam egy fél evőkanál cukrot, ez nagyon édes szőlő ezért volt elég ennyi.
Felöntöttem hideg vízzel, lezárom és az üvegeket egy nagyobb lábosba raktam, majd felöntöttem a lábast hideg vízzel.. és alá gyújtottam... együtt melegedik fel ... 80 fokon 15 percig dunsztolom.. ezután száraz dunsztba rakom kihűlni...




Bejegyezte: Szabó Vali 


Mentás kék szőlő lekvár!!!!





Rengeteg szagos Izabella terem nekünk, egyelőre még bort nem igen szándékozunk készíteni, de ott sem fogom hagyni... hát akkor nosza rajta találékonynak kell lennem.. most lekvár lett belőle, természetesen TARTÓSÍTÓ NÉLKÜL!!!!
Nekem ez a védjegyem.

A szőlőt leszemeztem, egy lábosba rakom , krumplinyomóval kicsit megtörtem, hogy jobban kezdjen főni.. egy jó ideig kell hogy főjjön, mert a színe csak akkor jön ki... ez kb 40 perc volt ekkor hozzáraktam a mentákat és ezzel is főztem 5 percet... akkor egy nagyobb méretű teaszűrön átpasszíroztam...vissza teszem a tűzre... ekkor kapott egy nagyon minimális cukrot, mert a szőlő magába is elég édes.. időnként megkevertem .. és kis lángon főztem félig lefedve,mert nagyon fröcsköl... mikor ár elég sűrű lezártam és sterilizált üvegekbe raktam.
Lezártam és száraz dunsztba hagyom kihűlni.











Bejegyezte: Szabó Vali 




Szilva lekvár, cukor és tartósító nélkül!!!!





 Szilva lekvár a gyerekkori szép emlékeket idézi nálam, szeretem csinálni a szedéstől a végéig....sokféle van.. ez amit én készítek a legegyszerűbb, mondhatjuk klasszikus...

A frissen leszedett szilvát megmostam, kimagoztam... majd egy aprítóval kicsit összevágtam... ekkor kiöblítek ecettel egy nagyobb lábast ami befér a sütőbe vagy egy tepsit.. kinek mi van.. én most lábasba raktam...ezután gyakorlatilag semmi dolgunk vele be kell tenni a sütőbe, 100 fokon hagyni végezze a dolgát... a képen látható reggel 9 órától este fél hatig volt a sütőbe .. ekkor feltettem a gáztűzhelyre és még fél órát folyamatosan kevergetve főztem..akkor jó ha a kanálról amivel keverjük, nem folyik le... olyan kemény.. ez a fajta lekvár évekig eláll a polcon...

Mint mindent én ezt is sterilizált üvegekbe rakom... nem szoktam dunsztolni... rögtön mehet a polcra.. mikor kihűlt még keményebb lett.
most pár napi folyamatosan készül, sok van a fán, ilyenkor kell elrakni amit lehet, mert a szilva olyan egyik évben sokat terem másikon kevesebbet.







Bejegyezte: Szabó Val




Fenyőrügy szirup




A fenyőrügyeket májusban kell szedni, amikor kb. 3-5 cm-esek és még világos zöldek, olyan helyről, ahol nem éri őket szennyeződés. A fenyőrügyek antibakteriális anyagot tartalmaznak, segítik a gyulladások, fertőzések leküzdését, támogatják az immunrendszert.

Ez a szirup hideg eljárással készül (ellentétben a főzött fenyőmézzel), segíti a felső légutak egészségét, használják köhögés csillapítására, torokfájásra.

FONTOS: véletlenül sem szabad tiszafáról szedni rügyeket, mert életveszélyesen mérgező!


FENYŐRÜGY SZIRUP

500 g fenyőrügy
500 g nyers nádcukor

1. a leszedett fenyőrügyeket alaposan mossuk meg, majd nyomkodjuk ki
2. csírátlanított befőttes üvegben rétegezzünk 2 cm cukrot, arra 2 cm fenyőrügyet váltakozva, ameddig van az összetevőkből (jól tömöríthetjük)
3. tegyük nem túl meleg helyre (pl. kamra) addig, amíg a cukor kivonja a rügyekből a nedvességet, szirupot képez az üveg alján, a rügyek pedig elveszítik halványzöld színüket, bebarnulnak és "felúsznak" a szirup tetejére (ez a folyamat kb. 4-5 nap
4. nyomkodjuk ki a rügyekből a szirupot, szűrjük le az esetleges tűleveleket és töltsük tiszta, csírátlanított üvegbe, majd hűtőben tároljuk


HÁZI WORCESTER SZÓSZ
Ki ne ismerné grillzöldségek mindentudóját, páclevek adu ászát, levesek jótevőjét, saláták koronáját: a worcester szószt? (Ejtsd: vuszter. Igen, vuszter!)
Na, jó, nem mindenki. De érdemes kipróbálni. :) A boltokban sokfélét kapni, a legtöbb tartalmaz halat meg jó sok E-számot. Ha ezeket inkább nem vinnénk haza, itt a megoldás: a házi worcester szósz!
Hozzávalók 1,5 dl szószhoz:
  • 250 ml almaecet
  • 125 ml szójaszósz
  • 50 g barnacukor
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál mustár
  • fél fej vöröshagyma felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 csapott mokkáskanálny őrölt fahéj
  • fél mokkáskanál őrölt bors
  1. A hozzávalókat tegyük egy serpenyőbe, és forraljuk fel.
  2. Takarékon folytassuk a főzést 20 percig.
  3. Engedjük át egy sűrű szűrőn, és tegyük csavaros üvegbe.
A hűtőben hónapokig eláll. Hát, nem egyszerű? :)
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 25 perc



Lilahagyma lekvár



 Szerző: Nagyi

Hozzávalók

  • 4-5 db lila hagyma
  • 3-4 ek méz
  • 3 ek cukor
  • kakukkfű
  • színes bors
  • édes vörösbor
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítése

A hagymát megpucolni, majd félbevágni és vékonyan felszeletelni. Egy serpenyőbe elkezdeni felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó folyós, hozzáadni a cukrot és együtt karamellizálni, még szép aranybarna színt kap.
Ezután hozzáönteni az olívaolajat, jól összekeverni és rátenni a szeletelt hagymát. Megszórni egy csipet sóval és elkezdeni párolni. Amint kezd a hagyma kicsit összeesni, megszórni egy kevés őrölt színesborssal, és egy kevés kakukkfűvel. (a borstól finom ízt kap, de nem lesz erős)
Végül felönteni annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Lefedve tovább párolni. Közben többször megkeverni, és ha szükséges még bort önteni hozzá. Végül addig párolni, még a hagyma teljesen megpuhul, és a levét egészen elfőtte. Krémes puha állagú lesz.
Sültek mellé kitűnő. Én a Márton-napi libacomb mellé kínáltam, és nagyon finom volt.

Forrás: http://egyszerugyorsreceptek.com/lilahagyma-lekvar/




Különleges savanyúság, amit 2 nap után ki is bonthatsz, ez nem más mint a rétegezett paradicsom!





Szerző: Nagyi
Ma egy olyan savanyúság receptjét hoztuk el nektek, amely nyárson sült ételek mellé a legkiválóbb, de bármilyen sült hús mellé fogyaszthatjuk. Nagyon könnyen elkészíthető és az eltevést követő második napon már fogyasztható is. Nyáron gyakran elkészítem, mert a kerti sütögetések folyamán örömmel fogyasztjuk a húsok mellé

Hozzávalók

  • 15 db nagy paradicsom
  • 15 db hagyma
  • 2 – 3 fej fokhagyma
  • A savanyúság levéhez: (1 liter  léhez)
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 -3 babérlevél
  • 1 szegfűszeg
  • 6 – 7 db. szemes bors

Elkészítése

Mossuk meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma, rá egy sor hagyma. Így töltsük meg az üvegeket.
Főzzük fel a vizet, tegyük bele a léhez felsorolt hozzávalókat, majd öntsük az üvegekben lerakott zöldségekre.
Minden üvegbe annyi lét öntsünk, hogy teljesen elfedje a zöldségeket. Zárjuk le az üvegeket, tegyük bele őket egy nagyobb, forró vízzel teli edénybe és hagyjuk benne 10 percig. Második nap már fogyaszthatjuk az ízletes savanyúságot.

Forrás: Melinda
Jó étvágyat!



Steakburgonya

A steak burgonya remek köret! Készítheted kedvedre bármilyen fűszerezéssel, húsok és grill ételek mellé nagyon passzol! Kedved szerint sütheted a megadott ideig a megszokott állagra, vagy sütheted tovább kicsit ropogósra is. Ez egy remek steakburgonya recept, amelyet könnyen saját ízlésedre faraghatsz! ;)


Hozzávalók

- 1 kg-ra +
  1. 1.2 kg újburgonya
  2. olívaolaj
  3. bors - fekete (tört)
  4. bazsalikom (morzsolt)

Elkészítés

110 perc
  1. A burgonyát jó alaposan mossuk meg egyenként, és héjában tegyük fel főni enyhén sós vízben.


  1. Mikor kést szúrunk bele, és érezzük, hogy a közepe is puha - kb. 50 perc főzés után - akkor elkészült.


  1. Öntsük le róla a vizet, és készítsünk elő egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt.


  1. A megfőtt burgonyaszemeket héjában cikkezzük fel, majd rendezzük el a sütőlemezen.


  1. Olívaolajjal meglocsoljuk a burgonyák vágott felületét.


  1. Sózzuk, borsozzuk, és ízlésünknek megfelelő zöldfűszerrel meghintjük.


  1. 200 C-ra előmelegített sütőben légkeverés nélkül kb. 40 perc alatt megsütjük a burgonyákat. Ízlés szerint akár tovább is süthetjük, ha pirosabbra szeretnénk sütni.


  1. Frissen-forrón tálaljuk a steakburgonyát! :)

     





ZOMÁNCOZOTT BURGONYA




Hozzávalók

1 kg burgonya,
3 evőkanál cukor,
4-5 dkg vaj,
só.

Elkészítés

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, és meghámozom. Amikor kihűlt, szűrőbe teszem, hideg vízzel leöblítem, majd lecsepegtetem. A cukrot egy serpenyőben felolvasztom, s lapos késsel addig keverem, amíg barnulni kezd. (Vigyázni kell, nehogy megégjen.) Ezután a serpenyőt leveszem a tűzről, és az, olvadt cukorhoz hozzáadom a vajat, s addig keverem, míg a vaj is elolvad. Ezután beleöntöm a nedves burgonyát, s addig lökdösöm, rázogatom a cukros vajban, amíg egyenletesen “zománcozott”, és aranybarna lesz. Végül a serpenyőt visszahelyezem a tűzre, és kis lángon átmelegítem. Azonnal tálalom, tetszés szerint felaprított hagymát is szórhatunk rá.






Almalekvár

Nyári vajalmából készült. Ha őszi vagy téli almából készítjük,
a feldarabolt almára rászórjuk a cukrot, pár órát hagyjuk, hogy levet eresszen és időnként belekavarunk. A nyári almánál én kihagyom ezt a műveletet, az a kevéske víz elég, hogy megpuhuljon. Ha nagyon savanyú almából készítjük, ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot.


Hozzávalók

- 4 adag +
  1. 4 kg alma
  2. 80 dkg cukor
  3. 1 késhegynyi Na benzoát

Elkészítés




  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk.


  1. 1-2 dl vízzel feltesszük főni. Fedő alatt kis lángon pároljuk, gyakran kavarjuk. Ha megpuhult az alma, hozzáadjuk a cukrot, most már állandóan kavarjuk kb. még 10-15 percig.


  1. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, a képen látható tölcsérrel nagyon egyszerű. Minimális mennyiségű Na benzoátot szórunk rá. A késhegynyi az egész mennyiségre szól. Az üveg felnyitásakor azt a vékony réteget el lehet távolítani. A fedőt rácsavarjuk és száraz dunsztba tesszük kihűlésig.




Vöröshagymakrém télire



story

Rengeteg vöröshagymánk termett az idén, és előbb-utóbb elkezd romlani, sajnos minden évben így van. Ezért gondoltam ki, hogy pár üveggel készítek, no meg néha hasznos az ilyesmi, mikor hagymát kellene pucolnom - a kisfiam mellett, aki egy kis minden lében kanál. Kerestem a NoSalty-n, de nincs fent hagymakrém recept, ezért gondoltam, felrakom az enyémet, hátha más is kedvet kap hozzá. Nem mértem a hagymát, csak saccoltam, kb. 40 db közepes, kisebb vöröshagymát pucoltam meg.

hozzávalók / 12 adag


elkészítés

  1. A hagymákat megpucoljuk, majd alaposan megmossuk. Az esetleges rossz részeket kivágjuk, félbevágjuk.
  2. Aprítógépben egész krémesre felaprítjuk.
  3. Egy nagy tálban a sóval alaposan elkeverjük (sót ízlés szerint tehetünk bele, ki mennyire szeretné sósan).
  4. Mikróban kisterilizált, előtte alaposan kimosott üvegekbe töltjük, fóliával lefedjük, lezárjuk a tetővel.


Dió befőtt – Az istenek csemegéjének is nevezik sőt, lekvárt is lehet készíteni belőle!





 Szerző: Nagyi
Időigényes de megéri mert nagyon drága befőtt és ettől finomabb alig létezik! Pl. göngyölt csirke mellbe is tehetjük, aszalt szilva helyett, de én pl. süteményhez szoktam felhasználni.

Hozzávalók

  • 2,5 kg zöld dió (egész, zöld dió),
  • ecet,
  • 1-1,5 l víz,
  • 3 kg cukor,
  • 3 narancs héja és 2 citrom héja,
  • 1 csomag szegfűszeg.

Elkészítése

Időben kell szedni a diót mikor még friss zsenge, meg kell szurkálni, 2 hétig áll vízben, minden reggel és este le kell önteni a levét mert keserű.
2 hét után fel kell főzni jól a diót ecetes vízben, leszűrni és csinálni szirupot, 1-1,5 l víz 3 kg cukor, 3 narancs héja és 2 citrom héja 1 csomag szegfűszeg, bele a diót (nem kell pucolni) és ezt 3 estén keresztül minden este felforraljuk 4-ik este leszűrni és üvegbe rakni, forró levét ráönteni, lezárni és fejjel lefelé reggelig pihentetjük!
Éva megjegyzése: “Öreg” dió nem jó hozzá. Nem szabad csontosodnia még a belső héjnak. Ha hústűvel még át tudod szúrni akkor még jó.
Mónika Szilágyi Zsoltné receptje!

Csalamádé






Hozzávalók: 

•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
 10 dkg só
 30 dkg cukor
 3 dl 10 %-os ecet
 1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél


A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.

Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.


Svéd gombasaláta


Hozzávalók: ½ kg sampion gomba, fél rúd poréhagyma (mivel nem volt itthon vöröshagyma), 5 evőkanál sűrített paradicsom, 2 babérlevél, 1 tk Provencei fűszerkeverék, őrölt bors, 3 darabka vékonyan levágott citromhéj, 2 ek frissen facsart citromlé, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tk kristálycukor
ElkészítésA gombát felszeleteljük és az olajon a fűszerekkel együtt zsírjára sütjük. A hagymát negyed karikákra vágjuk majd hozzáadjuk a gombához és kis lángon üvegesedésig pároljuk, majd belerakjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet, a cukrot, a citromlevet és a héjat valamint a babérlevelet. További 15 percig főzzük, majd a végén a babérlevelet és a citromhéjat kivesszük. Hűtőbe rakjuk néhány órára. Hidegen tálaljuk, pirítóssal.





Tört paszuly

580k
Valamikor fiatalkoromban ettem utoljára tört paszulyt, épp ideje volt annyi év után ismét megkóstolni :).
Tört paszuly
Hozzávalók:  50 dkg szárazbab, 3 babérlevél, só, bors,  5 cikk fokhagyma, fűszerpaprika, kevés olaj, 3 fej hagyma, füstölt hasalj.
Elkészítése: A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben feltesszük főni. Tíz perc után leszűrjük, új vizet öntünk rá, hozzáadjuk a babérlevelet és sózzuk, borsozzuk. Amikor puha, a levének egy részét leszűrjük, majd turmixban pépesítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és összekavarjuk. Ha nem elég híg, hozzákeverünk még a főzőléből. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, egy serpenyőben olajban megdinszteljük, amikor már puha, megszórjuk fűszerpaprikával és összekeverjük. A paszulyt tányérokba szedjük, a tetejére a hagymát teszünk és sült hasaljt. Savanyú káposztával tálaljuk.


Sertésnyelv tárkonyos-kurkumás mártással, szalvétagombóccal

176k
Hosszú a recept leírása, ennek ellenére nem nehéz elkészíteni, ráadásul nagyon finom és különleges. 
Sertésnyelv tárkonyos-kurkumás mártással, szalvétagombóccal
Hozzávalók : 3 darab sertésnyelv, só, szemes bors, 3 cikk fokhagyma, néhány szem borókabogyó, a szószhoz: 5 dkg vaj, illetve 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál ecetes tárkony, 4 cikk fokhagyma, ½ teáskanál kurkuma só, bors, kb. 3 dl tej, ízlés szerint tárkonyecet; a körethez: 3 nagy zsemle vagy kifli, fél fej hagyma apróra vágva, 1,2 dl tej, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A sertésnyelvet a fokhagymával, a borókabogyóval és a szemes borssal hideg vízben kuktába rakjuk. Megsózzuk, majd 1 órát főzzük. Miután kihűlt megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A mártáshoz a vajon a lisztet addig pirítjuk, míg hólyagozni kezd, ekkor hozzáadjuk a fokhagymát, a kurkumát és a tárkonyt, összekavarjuk, felöntjük hideg tejjel és folytonosan kavargatva addig forraljuk, míg szép selymes szószt nyerünk belőle. Közben tárkonyecettel, sóval, borssal ízesítjük, és amikor készen van, beletesszük a szeletekre vágott nyelvet. A körethez a zsemléket kis kockákra vágjuk. A zsemlék felét egészen pici olajon serpenyőben megpirítjuk, majd egy mély tálba helyezzük az összes zsemlekockát. A hagymát egy kis olajon megpároljuk, felöntjük a tejjel és felforraljuk, majd ezzel leöntjük a zsemléket. 5 percet állni hagyjuk, ezután hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk és egy késhegynyi szerecsendióval megszórjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Jól összegyúrjuk. Egy megolajozott alufóliát kiterítünk, a masszát henger alakban ráhelyezzük, és szépen feltekerjük. A két végét jól összetűrjük. Forrásban levő vízben 25 percig főzzük. Öt perc hűlés után kicsomagoljuk és szeleteljük.

Kéksajtos mártogató






Ez az egyik kedvenc sajtos mártogatónk. A héten már másodszor készült, hála a 70. VKF!-nek. :) E forduló házigazdája Orsi, a Kabóca a konyhában blog írója. A forduló témája pedig egy igazán remek és sokoldalú étel, ez pedig nem más, mint a sajt. Imádjuk a sajtot, s ebből kifolyólag sajtnak mindig kell lenni itthon. :) Mert milyen jó az, ha az ember csak bekukkant a hűtőbe, vág egy szeletkét -lecsippent egy darabkát- és elmajszolja. ...csak úgy. :) 





 



Hozzávalók 4 személyre:
3 dkg kéksajt
3-4 db csemegeuborka 
1 kis fej lilahagyma
1 kis doboz natúr joghurt (125g)
6 nagy ek. tejföl
3 ek. majonéz
1 ek. mustár
1 kk. citromlé
1 tk. cukor

bors
tárkony


  1. Egy tálkában elkeverjük a tejfölt, joghurtot, majonézt és mustárt. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fűszereket, majd jól kikeverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot.
  2. Az uborkát, hagymát apró kockákra vágjuk és a mártogatóba keverjük. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt jól átkeverjük. 









Mi most sült krumplival és salátával ettük, de hasábra vágott zöldségekkel is nagyon finom. ...és grillezett húsokhoz is remekül passzol. :)


Tonhalkrém – villámgyors receptötlet





villámgyors tonhalkrém receptHozzávalók kb. 6 személyre:
  • 320 g tonhal (olívaolajban)
  • 200 g félzsíros lágy sajt (pl. Apetina )
  • 1 db lilahagyma
  • 8-10 db apróra vágott csemegeuborka
  • ízlés szerint zöldfűszerek
Elkészítés:
  • A lilahagymát megtisztítjuk, apróra kockákra vágjuk, majd ugyanígy teszünk a csemegeuborkákkal is.
  • A tonhalkonzerveket felnyitjuk, a fedő segítségével az olajat leöntjük róla, majd villa segítségével egy tálba halmozzuk.
  • A félzsíros sajtot villa segítségével szétnyomkodjuk, majd a tonhalhoz keverjük.
  • Az összetevőket alaposan összekeverjük, míg krémes állagot nem kapunk.
  • Ízlés szerint adjunk hozzá friss metélőhagymát vagy bazsalikomot.
+ tipp az egészségért:
  • Fogyasszuk félbarna, barna, teljes kiőrlésű vagy magvakkal dúsított gluténmentes pékáruval, tálaljunk hozzá bőségesen friss kerti veteményeket, és díszítsük frissen vágott zöldfűszerekkel!
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes tonhalkrém receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!




Szendvicskrém háromszor



2015. szeptember 08.


Szendvicskrém háromszor

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4-6 személyre
  • az alaphoz:
  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár natúr joghurt (140 g)
  • 5 dkg mascarpone
  • a paprikáshoz:
  • az alap 2/5-e
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
  • 2,5 dkg reszelt vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • a zöld fűszereshez:
  • az alap 2/5-e
  • 2,5 dkg reszelt vöröshagyma
  • zöld fűszer ízlés szerint (pl. metélőhagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű)
  • 1 csipet cukor
  • a kolbászoshoz:
  • az alap 1/5-e
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 1 dkg reszelt vöröshagyma
  • 1 evőkanál majonéz
  • a tálaláshoz:
  • szeletekre vágott kenyér
  • salátalevél
  • kapribogyó
  • alma

Elkészítés

  1. Szendvicskrém háromszor
    Az alaphoz áttörjük a túrót, elkeverjük a joghurttal és a mascarponéval.
    Az alapkrém 2/5-éhez dolgozzuk a ketchupot, a paprikát és a hagymát, ízesítjük sóval és borssal.
    A másik 2/5 részéhez a hagymát és ízlés szerinti mennyiségű, megmosott és felaprított zöld fűszert, valamint sót és cukrot keverünk.
    A maradék krémhez a késsel vagy késes aprítóval pépesített kolbászt, a hagymát és a majonézt adjuk, összedolgozzuk.
    Tálaláskor a kenyérre salátalevelet fektetünk, erre tesszük a paprikás krémet, amit kapribogyóval szórunk meg. A zöld fűszeres krémmel megkent szendvics tetejét vékony almaszeletekkel, a kolbászosét almacsíkokkal díszíthetjük.



 svéd uborkasaláta




Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
elkészítése
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Jó munkát kívánok hozzá!






Egész évben friss házi csalamádé


Walaky Walaky receptje


story

IGAZI VITAMINBOMBA!!!! Minden évszakban kaphatóak a hozzávalók, így bármikor elkészíthető... egyszerű, egészséges, vitamindús, s nem utolsó sorban, nagyon finom... minden olyan ételhez tálalhatjuk, amely savanyúságot kíván... így változatosabbá tehetjük a "savanyúság kérdést"... s a csalamádé elrakásával - télire - sem kell bíbelődnünk... ajánlom mindenkinek! Rettenetesen finom, s mindig frisset ehetünk! :) Én hosszú évek óta - évtizedekben mérhető - készítem, bármelyik évszakban, a család és a vendégek örömére!:)

hozzávalók / 8 adag

zöldség

ecetes léhez



elkészítés


  1. Az összes zöldségfélét vékony csíkokra felszeleteljük (én uborka szeletelőn - amelynek állítható a vastagsága - szeleteltem le mindent, így szép egyenletes is lett), jól besózzuk, és hagyjuk állni 60 percig.
  2. Közben elkészítjük hozzá a lét. 1 liter vízhez adunk 1 teáskanál sót, 3-4 evőkanál ecetet, 3-4 evőkanál cukrot, pici borsot, pici őrölt köményt, addig keverjük, míg a cukor feloldódik.
  3. Miután letelt a 60 perc, jól kinyomkodjuk a besózott zöldségféléket, s egy jénai (fedeles) tálba helyezzük, ráöntjük a lét, és már fogyasztható is.
  4. Azonnali fogyasztáskor is finom, de hűtőszekrénybe téve, még finomabb néhány nap múlva, mikor a zöldségfélékfélék magukba szívták a levet, jól összeértek az ízek - természetesen frissen is isteni volt! Hűtőben sokáig eláll!
  5. VÁLJÉK MINDENKI EGÉSZSÉGÉRE, AKI ELKÉSZÍTI, S ELFOGYASZTJA! :)
  • költség: 800 Ft

Fermentált/savanyú káposzta ahogy üvegben készítem lépésről-lépésre






Ez az írás azoknak szól akiknek nincs lehetőségük, hogy hordóban, vödörben, dézsában "gondolkodjanak", nincs lehetőségük valódi házi savanyú káposztát vásárolni,
de szeretnének fogyasztani.






Mostantól csak rajtad múlik, hogy kiegészítsd a táplálkozásodat igazi savanyú káposztával.
Olyan savanyú káposztával ami nyers, élő, tele van vitaminokkal, enzimekkel,
egészséges baktériumokkal - probiotikumokkal.
Tartósítószertől mentes, nem gyorsérlelésű, csak az van benne, amit Te beleteszel.
Már régóta tervezem, hogy megmutatom ez hogyan lehetséges
bárkinek, bárhol.
Nagyon könnyű :) ígérem!
Elég ha van néhány nagyobb befőttes üveg a lakásban.
Ja és káposzta, lehetőleg termelői, ha lehetséges vegyszermentesen termesztett.






Hogy miért jó ez Neked, azonkívül, hogy finom?

A lakto-fermentáció során az elszaporodott tejsavbaktériumok segítik
az erjesztett élelmiszerek emészthetőségét, növelik a bennük lévő vitaminok mennyiségét,
segítik az ásványi anyagok, vitaminok felszívódását.
Elképesztő!
Az erjesztett káposztának megnő a beltartalmi értéke!
Igen, igen, a házi fermentált káposztában több lesz például a C-vitamin, B-vitamin,
mint az azonos súlyú nyers káposztában.
A jótékony organizmusok számos hasznos enzimet termelnek,
valamint antibiotikus és anticarcinogén anyagot.
Folytassam?





Minden amire szükségünk van: káposzta és só.
Illetve fűszerek, ha szeretnénk fűszerezni, de ez választható.


Fontos!
- Tiszta adalékanyagmentes sót válasszunk (pl. tengeri só, himalájai kristálysó),
ne tartalmazzon jódot és lehetőleg csomósodásgátlót sem.
- Amennyiben a lesózott káposzta nem eresztett elég levet
és szükséges sós vízzel kiegészítenünk, lehetőleg ne használjunk klóros vizet.
Használjunk tisztított vizet, vagy forrásvizet.
- Minden eszközünk legyen tiszta! Forró vízzel öblítsük le az eszközeinket, 
forró vízzel öblítsük ki a tisztára mosott üvegeket.






Hozzávalók
káposzta (1 kg)
só (22 g) 
fűszerek: egész bors, köménymag, babérlevél, koriander

Szükséges még:
- 1 vagy 2 db, 7 dl-es - 1 literes üveg, amibe tesszük a káposztát
- tömörítéshez döngölőfa vagy fakanál, legjobb az öklünk ☺
- nehezék pl. kavics

Sós víz
2 dl vízben 1 tk sót oldjunk fel

Menete
1) Mossuk meg a káposztát:
távolítsuk el a külső sérült leveleket, folyóvízzel öblítsük le, itassuk fel róla a vizet.
2) Tegyünk félre egy szép nagy levelet, ez majd a tetejére kell.
 Vágjuk előbb félbe a fejet, majd szeleteljük vékonyra.
Lehet késsel, vagy szeletelővel, illetve géppel is szeletelhetjük.
3) Tegyük a szálaskáposztát egy tálba, szórjuk rá a sót és a fűszereket.
4) Keverjük össze, de akár meg is nyomkodhatjuk a kezeinkkel, masszírozzuk meg bátran.
Hagyjuk állni 20-30 percet, de akár egy éjszakát is. Ez idő alatt levet ereszt és kissé összeesik.
5) Rakjuk az üvegbe, közben nyomkodjuk, tömörítsük addig míg ellepi a lé.
Használjuk az öklünket, de használhatunk fakanalat, vagy speciális döngölőfát.
6) Zárjuk le a félretett káposzta levéllel. Tegyünk rá nehezéket. Fedjük le.
 Amennyiben kevés a lé, akkor egészítsük ki sós vízzel (1 csésze víz 1 tk só).
7) Tegyük fénytől védett, szobahőmérsékletű helyre. Hagyjuk erjedni a kívánt íz eléréséig.
Naponta lazítsuk meg az üveg tetejét, engedjük ki a nyomást.
(Lehet kapni speciális fermentáló üvegeket, de nélküle is el lehet készíteni könnyedén.)

A káposzta éréséhez 2-6 hét szükséges. Az idő függ az évszaktól, hőmérséklettől.
Függ még az ízlésünktől ☺
1 hét elteltével már megkóstolhatjuk. Eleinte inkább sós, később felveszi a savanyú ízt.
6 hét elteltével vagy a kívánt íz elérése után tároljuk hidegen/hűtőben.
Mindvégig maradjon a lé alatt!


Megjegyzés
- Minden kiló káposztához 22 - 25 g sót adunk. Mitől függ?
Az ízlésünktől, a hőmérséklettől, az évszaktól. Kezd 22 g só / 1 kg káposzta.
- A legfontosabb a készítés során, hogy a levegőt kiszorítsuk,
teljesen, légmentesen tömörítsük össze a káposztát az üvegben.
- Ne rakjuk teljesen tele az üveget, inkább csak 3/4-ig.
- Tartsuk a káposztát a folyadék szintje alatt!
- Nehezéknek használhatunk tisztára mosott, leforrázott kavicsot, követ,
de akár egy vízzel teletöltött lezárt kisebb üveget
(ami belefér nagyobb üvegbe a káposzta tetejére).
- Pár nap elteltével (3-4) az erjedés hatására felhabzik, ez velejárója ne ijedjünk meg tőle.
Előfordulhat, hogy túlcsorog a leve, ezért tegyünk alá egy nagyobb tányért, tálat.
- A "felhabzást" követően visszahúzódik, figyeljünk rá,
hogy mindvégig ellepje a káposztánkat a folyadék (ha kevesebb egészítsük ki sós vízzel)!
- A fermentációhoz ideális a 22-23 fok körüli hőmérséklet, hűvösebben lassúbb az erjedés, melegebben gyorsan lezajlik, de nem ez a cél.
- A savanyítás során ne használjunk fém tálat, fém edényeket.


Képekkel




- Szeleteljük fel a káposztát.




- Szórjuk rá a sót és alaposan keverjük össze.




- Adjuk hozzá a fűszereket: bors, köménymag, koriander, szárított illetve friss babérlevél.




- Tömörítsük össze a káposztát, fával vagy a kezünkkel.




- Törekedjünk rá, hogy a lé ellepje a káposztát.





- Zárjuk le. káposztalevéllel, faszelettel, kaviccsal.




Káposztalevéllel




Faszelettel (a Férjem készítette akácfából)




- Tegyük rá a nehezéket: kavicsot, vízzel teli üveget (itt csak a fotó kedvéért).




- Zárjuk rá az üveg tetejét, vagy takarjuk le konyharuhával.



 - 21 nap múlva ♡


Jó étvágyat!


Az elején ajánlott keveset fogyasztani belőle, napi 2-3 evőkanálnyit,
majd fokozatosan emelni a mennyiséget.



*


A képeket több alkalommal készítettem.


Kapcsolódó bejegyzés:






Bármilyen kérdésed felmerül a témával kapcsolatban, kérlek kérdezz, írj nyugodtan!




Kimcsi, avagy a koreai savanyúság


A koreaiaknak a kimcsi a nemzeti eledele, minden étkezéshez eszik. És milyen igazuk van! Rengeteg változata létezik, ez most egy a sokból, kissé magyarosítva :) 
Hozzávalók: 
  • 20 dkg tengeri só
  • 1 kisebb fej káposzta vagy kínai kel
  • 2 sárgarépa
  • 1 jégcsapretek vagy sörretek
  • 6 újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ököl méretű friss gyömbér
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • 2 evőkanál Cayenne bors (elhagyható) 




Elkészítés: 
  1. A sót 2 liter vízben feloldjuk, majd a vizet lehűtjük.
  2. Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük. Ha kínai kellel készítjük, daraboljuk 3-5 centisre.
  3. A répákat és a retket gyufaszál méretűre (durvább reszelővel) vágjuk
  4. A hagymákat megpucoljuk.
  5. Ha lehűlt a sós víz, tegyük bele a káposztát, a répát, a retket, és 2 darab újhagymát.
  6. Nehezék alatt (ez lehet egy nagy tányér), hagyjuk állni 4-6 órát, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg.
  7. Öntsük le a sós vizet, és szűrjük le a zöldségeket. Mossuk át többször, nehogy túl sós maradjon. A sós léből tegyünk félre néhány adagot, ha nem maradna elég folyadék a végére.
  8. Aprítsuk össze alaposan a maradék újhagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát (és borsot).
  9. Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, és jó alaposan masszírozzuk bele a fűszerkeveréket.
  10. ó szorosan tegyük üvegbe a kész masszát. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a félretett sós vízzel. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  11. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  12. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  13. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  14. 4-5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes! Kicsit csípős, de fele ennyi fűszerrel készült már gyerekbarát verzió is! Nagyon nagy kedvencünk!!!!!
 
Vigyázat!! Fogyasztása függőséget okozhat! :)))


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

 

Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods 


SZILVALEKVÁR, MELYET TILOS MEGKAVARNI


HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 4 kg érett besztercei szilva
  • 40-80 dkg cukor ( a gyümölcs édességétől függően)
  • fél dl 20 %-os ecet

ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.


Sütőben sült szilvalekvár


A szilvalekvárt a hagyományos módon szoktam főzni, de most annyi nagy szemű szilvánk termett (a termés nagy súlya miatt jó néhány ágat le is tört a szél), hogy kezdeni kellett vele valamit, mert ennyi szilvás lepényt még mi sem eszünk, pedig kétnaponta biztosan sütök. A nagy melegre való tekintettel   a sütőben sült változat készült most, jó néhány tepsivel. Ebbe került kevés cukor is.


A tepsibe öntsünk 2-3 evőkanál ecetet (én borecetet használtam), öblítsük át vele a tepsit, a végén NE öntsük ki. A megmosott, kimagozott szilvát tegyük tepsibe, szórjuk meg ízlés szerint cukorral és 150 fokos sütőben süssük 2-3 órát vagy szükség szerint.


Az elkészítési idő nagyban függ a szilva érettségi fokától és nedvességtartalmától, így nem lehet pontosan megmondani. A lényeg: nem szabad kevergetni! Azért figyeljünk rá, mert a városi legendák ellenére ez is le tud égni. Hűlés közben még szilárdul, ezt kalkuláljuk bele. Adagoljuk üvegekbe, és lezárás előtt hagyjuk kicsit szikkadni a tetejét (régen ezt bőröztetésnek hívták).






Lilahagyma lekvár





Azt hiszem nem a legmegfelelőbb a lekvár megnevezés, a csatni sokkal jobban illene rá, de már így vonult be a köztudatba. Édes, sós, savanyú, csípős (nem kötelezően), igazi ízkavalkád. Kötelező darab, feltétlen érdemes kipróbálni mindenkinek, annak is aki első ránézésre idegenkedik tőle.
Kiváló kísérője grillezett húsoknak, sajtoknak, libamájnak, stb.....
Hozzávalók:
  • 1 kg lilahagyma félkarikára vágva
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg sötétbarna lágy nádcukor
  • 1 mk. só
  • 2 babérlevél
  • 3-4 db fahéj
  • 5 cm nagyságú gyömbér
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 kisebb csili vagy fél mk. szárított csili (elhagyható)
  • 2 dl balzsamecet
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 20 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
A hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Ez kb. 1-1,5 óra.
Üvegekbe töltve hűtőben hetekig eláll, de ha dunsztoljuk, akkor hónapokig is pihenhet a kamra polcán.



Hagymalekvár a rák ellen és a fogyásért (recepttel!)


Váraljai Julianna

India egyes vidékein a hagyma nem tartozik a konyha alapvető növényei közé, fogyasztásáról azt tartják, hogy a lelket tisztátalanná teszi. Így minden ételből kihagyják. Az arab világban pont az ellenkezője dívik, a hagyma jelképként szolgál, és bőséggel teszik az ételekbe, néha minden olyan hagymás, hogy alig bírunk belőle enni. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben, ezt néha elég kényelmetlen elviselni.A hagyma védi az ereket és flavonidokat tartalmazA britek azonban ennél is tovább kutattak. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vették górcső alá, mely legnagyobb számban - az almán, és a vörösboron kívül - a hagymában van jelen. A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. Az érfalak gyulladása károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék  -sőt konkrétan a hagyma - fogyasztása.
A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel. A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki. 

Hagyma a fogyókúrában A hagyma ugyan a hagyomány szerint javítja az étvágyat, ez látszólag ellentmond annak, hogy nagyszerű fogyókúrás növény. A hagyma ugyanis erősen tisztítja a bélrendszert és étvágynövel,hatása csak addig tart, míg a tisztulás maga. Onnantól inkább harmonizál, És ha megfelelő étkekkel fogyasztjuk, ez a hatás nem érvényesül negatívan. A hagyma csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó hatású, főznek belőle teát köhögés ellen, készül belőle borogatás is.
A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz. Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben. Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.
Rákmegelőzés - hagymalekvárralA hagymalekvár valójában egy indiai chutny (ejtsd: csatni) hasonmása. Ízletes csemege, mely pozitív élettani hatásait összetevőinek köszönheti. A méz természetes antibiotikus hatásáról már sokat írtunk, a chili érrendszert őrző hatásáról szintén.
Fogyaszthatjuk húsételek, halételek mellé, vagy vegetáriánus fogásként önállóan.
Így készítsük: 6 - 6 db vörös- és lilahagyma, apróra vágva.
2db zöldpaprika
1 ek. méz (bio méz, jó a vegyesméz ehhez is)
2 dl. fehér bor
kb. 1,5 dl víz
1kk fokhagymás chili szósz, vagy chili és fokhagyma szósszá keverve.
1kk őrölt fehér bors
3 ek pikáns olaj
2 tk fűszer paprika
só izlés szerint
A hagymákat apró kockákra kell felvágni. Tehetjük hagymaszeletelővel, vagy késsel. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát kezdjük pirítani. Vágjuk nagyon apróra a paprikákat, majd hozzáadjuk a hagymához, sózzuk és borsozzuk. Ha szépen összedinsztelődött, egyszerűen felöntjük a borral és a többi fűszert is hozzáadjuk. Lassú tűzön egész krémesre kell párolni, a vizet szépen apró adagokban hozzáadva, így a kész lekvár finom és sűrű lesz. Körülbelül 30 perc alatt megvan, de folyamatos felügyeletet igényel. Ha a méz pozitív hatásait meg akarjuk őrizni akkor jó, ha a végén adjuk hozzá.




























Ostyás keksztekercs a gyerekek örömére, de akár karácsonyra is!



Írta: Ketkes

A keksztekercset mindenki szereti, de az ostyás változata még finomabb! Jó választás ünnepekre is, mert tényleg megunhatatlan.

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb ostyalap (28 × 38 cm).
Töltelék:
  • 50 dkg darált háztartási keksz,
  • 50 dkg nagyobbra tördelt háztartási keksz,
  • 4,5 dl tej,
  • 45-50 dkg kristálycukor,
  • 2-3 evőkanál kakaópor,
  • 2 cs. vanillincukor,
  • 20 dkg vaj, vagy margarin,
  • rum aroma ízlés szerint (elmaradhat).

Elkészítés

Egy nagy konyharuhát kissé bevizezek és rárakom egymásmellé a két ostyalapot.
A tejet a cukorral főni teszem, amikor felforrt, hozzáadom a kakaóport, vanillincukrot és a rum aromát. Lehúzom a tűzről, beleteszem a vajat, beleöntöm a darált és a tördelt kekszet.
Összekeverem, majd ezt a tölteléket mindjárt, még forrón az ostyalapokra kenem. (kanállal vagy a kezemmel rásegíthetek). 2-3 percig rajta hagyom, hogy a lapok kicsit puhuljanak, majd óvatosan, szorosan feltekerem, és hagyom őket teljesen kihűlni.
Összesen két rudat készítsünk belőle. (Nem kell a ruhába becsavarni, arra azért van szükség, kicsit gyöngüljenek meg rajta a lapok!)
(1 marék keksszel kevesebb + annyi dió, csoki hozzá, úgy is szoktam)
Gazdagné Djinisinka Margit receptje!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése