Szoky
konyhája
gyors
töltött káposzta kuglófformában sütve
Konyhai kisokos - A három alapmártás | Mindmegette.hu
Hagyományos Fasírt Fasírozott / Szoky konyhája /
Brassói aprópecsenye / Szoky konyhája /
Resztelt máj Resztelt csirkemáj / Szoky konyhája /
Préselt csülök sonka aki szereti/ Szoky konyhája /
Hekk a konyhámból / Szoky konyhája /
Klasszikus sült oldalas " borda " / Szoky konyhája /
Kenyérsütés otthon / Szoky konyhája /
Elő tészta kenyérhez 12-16 órás / Szoky konyhája /
Buci retró hamburger zsemle. Retróburger / Szoky konyhája /
Hamburger húspogácsa házilag nagyevőknek. Retróburger. / Szoky konyhája
Tatár beefsteak / Szoky konyhája /
Tavaszi rizses hús, zöldséges rizses hús / Szoky konyhája /
Székelykáposzta ahogy én készítem / Szoky konyhája /
Toroskáposzta Cserépfazékban / Szoky konyhája /
Frankfurti leves / Szoky konyhája /
Hús pácolás Tarja pácolás későbbi felhasználásra / Szoky Konyhája /
Sült császár készítése / Szoky konyhája /
Labancpecsenye / Szoky konyhája /
Diós Rántott csirke Rácsos sült burgonyával Rántott petrezselyemmel / Szoky konyhája /
Melegszendvics krèm Sonkás és Gombás / Szoky konyhája /
Bitang jó Körözött selymesen krémesen. / Szoky konyhája /
Hentes tokány tarjából / Szoky konyhája /
Csülökpörkölt dödöllével / Szoky konyhája /
Dödölle , Gánica , Pipice , Ganca / Szoky konyhája /
Kenyérlángos egyszerű sétagalopp recept nektek. A feltétek a csillagos ég! /Szoky konyhája /
Chilis bab / Szoky konyhája /
Kovászos uborka télre
Paprika metszés és felkötözés
a paradicsom kacsolása egyszerűen
4 trükk a bőséges paradicsom terméséért
Csalamádé tartosito nélkül
Szárnyas csontozása, előkészítése göngyölésre,töltésre / Szoky konyhája /
Gödöllői töltött csirke Fűszeres burgonyával / Szoky konyhája
Konyhám, és eszközök / Szoky konyhája /
FORDÍTOTT RÁNTOTT HÚS
HOZZÁVALÓK
- 1 kg sertéshús
- 5 dl víz
- 4 ek ketchup
- 3 ek mustár
- 5 dkg margarin
- 1 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- 1 fej hagyma
- A panírhoz:
- zsemlemorzsa
- tojás
- liszt)
- A sütéshez:
- olaj
ELKÉSZÍTÉS
- A húst felszeleteljük, megmossuk és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Ezután fordított sorrendben bepanírozzuk a hússzeleteket: előszört a morzsába forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a lisztbe.
- Bő, forró olajban hirtelen kisütjük, majd tepsibe fektetjük őket. A hagymát karikákra szeleteljük, és a húsokra tesszük.
- A vizet, a ketchupot és a mustárt összekeverjük, hozzáadjuk az ételízesítőt és a margarint, felforraljuk, majd a húsokra öntjük.
- Alufólival lefedve, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
SÜTŐBEN SÜLT RÁNTOTT HÚS
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, majd besózva kicsit állni hagyjuk, a
szokásos módon bepanírozzuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk,
ráhelyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalukat olajjal
megkenjük, majd 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre
sütjük. Sütés közben, ha már a felső része kezd pirosodni,
átfordítjuk, hogy a másik oldala is megpiruljon.
5. TEPSIBEN IS LEHET
A rántott
csirkét sütőben is elkészítheted. A tepsibe önts kb. 1/2 dl
olajat, majd a panírozott húsokat sorban tedd bele! Tetejükre
forgácsolj 3-5 dkg margarint, és előmelegített sütőben, 190
fokon pirítsd kb. 30 percig! Aztán fordítsd meg a húsokat, majd
további kb. 20 perc alatt süsd készre őket! A rántott hús így
omlós lesz, a panír pedig ropogós.
Itt kezdődik az igazi töltöttkáposzta!
Praktikák,
amit a receptek nem tartalmaznak. Gyakorlott háziasszonyoknak is
ajánljuk!
Ha
töltött káposzta receptről van szó, igaz az ahány ház, annyi
szokás. Az alapokban van hasonlóság: 1kg darált húshoz 30-40 dkg
rizs kell. Egy kis szalonna 10-20 dkg, 1 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd
fokhagyma, só, bors, őrölt paprika megy még hozzá. Tölteni
lehet édes- és savanyú káposzta levélbe. A főzőlé lehet
füstölt húsos, paradicsomos, vagy egyszerű sós-lé. Sokan
kaporral ízesítik! A felfőzés 1-1,5 óra az edény méretétől
függően. Utána fedővel letakarni, dunsztolni, hadd szívja be a
főzőlevet.
Jöjjenek
a praktikák!
1.
Ha igazán ízletes tölteléket akarsz, a darált húsba darálj
bele egy kis szalonnát. ha a boltban veszed a darált húst, akkor
nagyon apróra vágva keverd hozzá a szalonna darabkákat!
2.
A rizst ajánlott előre megfőzni, mert nagyon sok nedvességet
elvesz a töltelékből. 1 rész rizs megfőzéséhez 2 rész víz
kell. Ezt akár előző nap is megcsinálhatjuk! Amikor a töltött
káposztát főzöd, figyeld, hogy nem kell-e pótolnod a vizet. Az
igazán finom töltött káposzta alatt alig marad lé, vagyis elfővi
a levét!
3.
Ha füstölt húst akarsz belefőzni, azt áztasd be előző nap.
Félig főzd meg, hagyd kihűlni a húst a lében. A töltött
káposztához ne csak a húst, hanem a levet is használd fel. Persze
ellenőrizd, hogy mennyire sós!
TIPP: Egyszer
próbáld ki kerámia edényben megfőzni a töltött
káposztát.
Ne
felejts el tejfölt tálalni hozzá!
5 perc alatt készíthetsz lúgosító italt! Ráadásul finom is!
A
rákos megbetegedések 95%-a elsavasodott szervezetben jelenik meg.
de tudjuk, hogy a rákos sejtek nem tudnak fennmaradni lúgos
környezetben. Ezért fontos a lúgosítás!
Hozzávalók:
gyömbér,
citrom, uborka, menta - és persze víz. A legjobb a forrásvíz, de
lényegében bármilyen vízbe teheted a fent sorolt lúgosító
összetevőket.
Egy
bevált arány:
- 8 pohár víz
- 7 vékony szelet gyömbér
- 1 közepes uborka vékony szeletekre vágva
- 1 citrom vékony szeletekre vágva
- 12-15 db kis menta levél
JAVASLAT: este
állítsd össze az italt, és tedd a hűtőbe. Másnap fogyaszd!
Az
arányokat te határozod meg! Amelyik íz közel áll hozzád, abból
tegyél többet! Kísérletezd ki, hogy a legfinomabb Neked. És
minden nap igyál minimum 1 litert - de nyáron inkább kettőt!
TIPP:
Nyáron jégkockával idd!
Csalamádé, az örök kedvenc
Hozzávalók
:
kb.
4 db 1 literes üveghez
80
dkg paprika
80
dkg vöröshagyma
50
dkg sárgarépa
50
dkg zöld paradicsom
80
dkg káposzta
80
dkg uborka
Hozzávalók
az alapléhez :
4,5
liter víz
5
dl. 20 %-os ecet
20
dkg só
1
kg kristálycukor
50
gramm fekete szemes bors
50
gramm mustármag
1
csapott evőkanál borkén
Továbbá:
steril befőttesüvegek tetővel együtt
Elkészítése
A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A
paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot,
vékony karikára szeleteljük.
A
káposztát legyaluljuk.
Az
összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és
nagyon enyhén kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra
átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.
Lefedve,
másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.
Másnap,
az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borént , felforraljuk
és teljesen kihűtjük.
Amikor
kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük
a borként.
Figyelem
! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg
vízbe keverni TILOS!
Sterilizáljuk
az üvegeket.
Én
mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró
gőztől már steril és tiszta is lesz.
A
savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az
előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.
Jól
lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.
Isteni svéd uborkasaláta recept fotókkal lépésről lépésre!
Ezt
a savanyúságot az egész család garantáltan imádni fogja!
SVÉD
UBORKASALÁTA (6 db vegyes méretű befőttes üveghez)Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Jó munkát kívánok hozzá!
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Jó munkát kívánok hozzá!
Fotókkal
lépésre lépésre:
Mindkét
végét levágjuk, nyaljuk meg, nehogy keserű ízű legyen...
Vékonyra
szeleteljük.
Reszelő
vagy robotgép is jó a szeleteléshez.
Összekeverjük,
ráöntjük a felöntőlevet.
Hűvös
helyen, 24 órán át állni hagyjuk.
Szőlő szörp
Rém egyszerű és mégis ... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből , ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve . Nagy kár lett volna érte . Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett , kevés is és hát nem a legédesebb . Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó , de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz , a könyv szerint "igen kellemes ital" ( ezt megerősíthetem :) ! ) , "különösen ajánlott betegeknek láz ellen is" ! Tökéletes alapanyaga lehet a házi gumicukornak .
Hozzávalók
:
1
liter szőlőlé
50
dkg cukor
A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk . Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük . Legnagyobb lángon 20-25 perc alatt . A jól elmosott üvegeket 5 percre micróba tesszük . Vigyázat forró lesz ! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni . Beletöltjük a szőlőlét . Rácsavarjuk a tetejüket , pár percre fejtetőre állítjuk , majd száraz dunsztban hűtjük ki . Nálam ez annyit tesz , hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet . Hagyom kihűlni .
Gyömbér szörp
Hozzávalók:
1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér
A gyömbért hámozd meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hűljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hűvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Hát már csak fél liter maradt belőle mindenki imádja még a legkisebbik fiacskám is :)
1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér
A gyömbért hámozd meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hűljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hűvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Hát már csak fél liter maradt belőle mindenki imádja még a legkisebbik fiacskám is :)
Fenyőrügy szirup
A
fenyőrügyeket májusban kell szedni, amikor kb. 3-5 cm-esek és
még világos zöldek, olyan helyről, ahol nem éri őket
szennyeződés. A fenyőrügyek antibakteriális anyagot
tartalmaznak, segítik a gyulladások, fertőzések leküzdését,
támogatják az immunrendszert.
Ez
a szirup hideg eljárással készül (ellentétben a főzött
fenyőmézzel), segíti a felső légutak egészségét, használják
köhögés csillapítására, torokfájásra.
FENYŐRÜGY
SZIRUP
500 g fenyőrügy
1.
a leszedett fenyőrügyeket alaposan mossuk meg, majd nyomkodjuk ki
2.
csírátlanított befőttes üvegben rétegezzünk 2 cm cukrot, arra
2 cm fenyőrügyet váltakozva, ameddig van az összetevőkből (jól
tömöríthetjük)
3.
tegyük nem túl meleg helyre (pl. kamra) addig, amíg a cukor
kivonja a rügyekből a nedvességet, szirupot képez az üveg
alján, a rügyek pedig elveszítik halványzöld színüket,
bebarnulnak és "felúsznak" a szirup tetejére (ez a
folyamat kb. 4-5 nap
4.
nyomkodjuk ki a rügyekből a szirupot, szűrjük le az esetleges
tűleveleket és töltsük tiszta, csírátlanított üvegbe, majd
hűtőben tároljuk
Ostyaszalámi
Már
megint retro-ban toltuk a hétvégén :). Vagy egyszerűen csak az
öregedés jele, hogy sorban eszembe jutnak anyukám sütijei?
Egy kis telefonos konferencia után ő bediktálja nekem a
hozzávalókat és egy rövid használati utasítást (nem olyan
terjengős, messze nem, mint ahogy szokásban van itt nálam a
blogon) a receptes kiskönyvéből, vagy előkeresi a
porcukros-vajpecsétes cetlijeit az 1966-os kiadású Túrós
Lukácsból.
Mindegyis,
látszani látszik, hogy vannak olyan klasszikusok, amelyek
több generáció kedvencei - a Nagyobb ma meglengette a kimaradt
két nagy ostyalapot a konyhában és csak annyit suttogott:
"ostyaszalááámi, ostyaszalááámi".
Nem
tértem el a recepttől, és a jól ismert
mazsola-rum-dió-kakaó-háztartási keksz terepen mozogtam, de
a sütit lehet trendi modern formában is készíteni: pl. aszalt
vörösáfonya-narancslikőr-pisztácia-zabkeksz és még ezer meg
egy változat, ízlés és pénztárca dolga.
Nagyon
kiadós, és az idén olyan korán érkező húsvét ideális sütije
lehet, mert a hűtőben simán eláll napokig, és mindig csak az
aktuális adagot kell szeletelni belőle.
Hozzávalók:
2
ostyalap, 22X8 cm-es (vagy a klasszikus, keskenyebb hosszúkás
téglalapból: 3 ostyalap)
4
tojás
20
dkg porcukor
5 dkg kakaó
20 dkg vaj
5 dkg kakaó
20 dkg vaj
20
dkg durvára aprított háztartási keksz
15
dkg durvára vágott dió
10
dkg mazsola
1
ek. vaníliakivonat / 2 cs. vaniliáscukor
2
ek rum/2 kk rumaroma
10
dkg kandírozott narancshéj/ 2 narancs reszelt héja
A
tojásokat, porcukrot és a kakaót elkevertem és egy
porcelántálban, gőz fölött kb. 10 percig kevergettem. (Így
a tojás átmelegszik annyira, hogy hűtőben pár napig simán
tárolható legyen a süti.)
A
diót és a kekszet késes robotgépben aprítottam fel, (de megteszi
egy nyújtófa is), belekevertem a langyos kakaós keverékbe,
hozzáadtam a kockára vágott vajat is, majd a többi
összetevőt. ( Fél centinél vastagabb dió- és kekszdarabok ne
legyenek a kevercsben, mert akkor nehézkes egyenletesen elsimítani
az ostyán.)
Hagytam
kihűlni.
Ezután
jön a süti egyetlen óvatosságot igénylő része, az ostyalap
puhítása: ezt két nedves konyharuha között kell elvégezni: vagy
nagyon kicsavarunk két vizes konyharuhát, vagy ami még jobb,
bespricceljük a vasaláshoz és/vagy a virágokhoz használt
permetezőflakonnal, közéjük rakjuk az ostyalapot és 10-15 percig
állni hagyjuk, majd töltjük, ezalatt megpuhul a másik lap is.
Nézegetni kell közben, és amikor az ostyalap már nem törik,
hanem mindenütt egyenletesen hajlítható jöhet a töltelék. Ha
netán nem volt elég vizes a ruhánk, előfordulhat hogy a lap
"hozzászívódik" a konyharuhához, nem tragédia,
kis vizet kell spriccelni a konyharuhára, és máris elválik az
ostyától.
A
két részre osztott kakaós keveréket egyenletesen elosztottam az
ostyalapon, a leendő külső szélén egy centi sávot hagyva, és a
hosszabbik oldala felől óvatosan, egyenletesen
feltekertem. Az enyhén nedves ostyalap miatt száraz, meleg hel
Darált húsos rántott szelet recept
Beküldve: 2016.04.04.
Kategória: Sertés
receptek
Küldte: Lakos
Istvanne
Látták:
36497
Miben
készült? Főzőlap
Melyik
évszakban? Egész
évben
Konyha: Magyar
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertés-, vagy marhahús (vagy fele-fele)
- 40 dkg reszelt sajt
- só
- bors
Panír:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
A
sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a
darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk (számoljunk azzal, hogy a sajt
már eleve sós) és jól összegyúrjuk a masszát.
Golyókká
formáljuk őket, majd a tenyerünkkel a golyókat szétlapítjuk.
Ezután
panírozzuk be: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül
zsemlemorzsába forgassuk. Forró olajban süssük szép pirosra
őket.
Ebből
a mennyiségből 12 db szép nagy szelet sajtos hús lett.
Tipp:
Én
azért így készítettem el ezt az ételt, mert szerettem volna, ha
a sajt ízét nem nyomom el egyéb fűszerekkel. Így nagyon finom
lett, a sajt kiérződött és én pont ezt akartam elérni.
Én
tennék bele hagymát , és fokhagymát is !!
Sült császár készítése / Szoky konyhája /
A Pabenor Natural Smoker, füstölő összerakása, összeállítása
Füstgenerátor üzem közben 1
Füstgenerátor üzem közben 2
Füstgenerátor 3.0 lépésről lépésre + teszt
KemenceMánia füstölő használati útmutató
Füstgenerátor 3.0 méretek
Füstölés Takarékosan! 2L fűrészporral egész nap.
Füstölők, hideg és forrófüstölő készítése
Hasznos holmik - Mustár házilag
Történt
néhány hónapja, hogy elfogyott a mustárom. Nagyon szeretem a
csípős dijoni fajtát, de rendkívül drága! Azonnal górcső alá
is vettem az egyik üzletben, hogy vajon mi kerül 1 dl mustárban
8-900 forintba?? És akkor jött a meglepetés! Telis tele mindenféle
adalékanyaggal, a nátrium-glutamátos ízfokozón keresztül,
guar-gumiig, szinte az összes E betű felsorakozott azon a cimkén….
Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy felakasztanak, de előtte nekem
kell kifizetnem a hóhér munkadíját :D :D :D Raktam
is vissza azonnal a polcra, és elhatároztam, hogy ezt is magam
készítem ezen túl ;) Szerencsére Szamóca barátnőmnek
volt is egy jó kis receptje, azt azonnal ki is próbáltam, és
tegnap már a második adag készült ;) Mert imádom a
mustárt, ez pedig az összes eddiginél finomabb ♥ Ja, és az
elkészítésre fordított idő nem több 5 percnél!!!!
Hozzávalók:
10
dkg mustármag
1,5 dl balzsamecet (most bio almaecettel készítettem, és ugyanolyan finom!)
1 dl víz
1 tk bors
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
1 tk méz
1 kk só
1 csipet kurkuma
1,5 dl balzsamecet (most bio almaecettel készítettem, és ugyanolyan finom!)
1 dl víz
1 tk bors
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
1 tk méz
1 kk só
1 csipet kurkuma
A
mustármagot ledaráljuk, utána 1 teljes napig áztatjuk az ecetben.
Másnap hozzákeverjük a fűszereket, és kész is vagyunk;) Én
botmixerrel simára szoktam dolgozni, de nem fontos!
Isteni!!!
Isteni!!!
Fehér
mustármag
A
mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát
természetes úton szabályozza.
Hatásosan
alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés,
aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek,
anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet
önmérgezés következtében létrejött vérkép- és
bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A
mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet
zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében.
Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a
vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök
törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros
lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek,
így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér
összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag
kúra során kiküszöbölhetõk.
A
mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott
kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és
vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó
a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira.
Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3
evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5
percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.
A sör nem csak innivaló
2012.09.04
10:51
Sokan
azt hiszik, hogy a sör nem rejt egyetlen földbarát alternatívát
sem magában. De ami tény az tény: sokféleképpen hasznát
vehetjük az italnak.
Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült este előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Nyáron a hűsítő alkohol a férfiak ínyencsége, ám sokan nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb és a leghasznavehetőbb vidéki tippeket a napjainkban „németbornak” emlegetett frissítő felhasználásával.
Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat.
- Helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg az este folyamán. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog.
Elűzi a rovarokat gyümölcseidről.
- Ha konyhádban van egy vödröd, amely teli van gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedsz hiányt. A képlet egyszerű, ha meg akarsz szabadulni tőlük: tégy a konyhapultra egy tál sört, fedd le műanyagzacskóval, majd vágj kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.
Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méhinváziót.
- Helyezz el néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez nem egy hosszú távú darázsszabályozási taktika, de tökéletes megoldást nyújt egy csípésmentes nap eltöltéséhez. Így biztos, hogy nem kell adrenalin injekcióhoz nyúlniuk a rovarméreg allergiásoknak sem.
Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől.
- Ne aggódj, ha nincs macskád, hisz sörrel is megoldható az egérprobléma, amely kifejezetten neked való, ha szeretsz humánus módon bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgot, hogy néhány deci sört öntesz a lavórba, és egy fadarabbal segíted az egerek oda vezető útját. Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris „részeg” lesz s neked bőven lesz időd elszállítani a háztól.
Termékenyebbé teszi a kerti talajt.
- A sörben lévő cukortartalom kedvezően hat a virágokra és a zöldségekre.
Szobanövényeid is imádni fogják. - Beltéri virágaid is kedvelik a sört, ám ez esetben kisebb mennyiségben kell azt adagolni. Míg szabadtéren egy-egy áztató eső eloszlatja a sört a talajban, a bent nevelt növényekről ez nem mondható el. Épp ezért óvatosan, csak egy-két evőkanálnyit szabad az élőlényre önteni.
Élénkzölddé varázsolja a gyepet.
- Barna folttal tarkított a kertben a fű? Aggodalomra semmi ok, hisz a sörben lévő savak elpusztítják a gombákat és a kártevőket.
Folteltávolító.
- Ahelyett, hogy kémiai anyagokkal bombáznád a kávéval, teával vagy bármi egyébbel leöntött ruhádat vagy épp szőnyegedet, inkább kapj elő egy üveg sört, amely - hasonlóan a szódabikarbónához - biztos megoldást nyújt a pecsétek ellen. Áztasd be vele az érintett részt, hagyd állni egy kicsit, majd dörzsöld ki a koszt. Ha kész, akkor mosd át szappannal és vízzel a textilt, hogy ellenőrizhesd maradt-e nyoma a mocsoknak.
Megtisztítja arany ékszereidet.
- Hasonlóan a gyári aranyszépítőkhöz, helyezd nyakláncaid egy tál sörbe. Hagyd egy kicsit ázni, majd öblítsd le és egy száraz ronggyal finoman töröld át.
Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült este előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Nyáron a hűsítő alkohol a férfiak ínyencsége, ám sokan nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb és a leghasznavehetőbb vidéki tippeket a napjainkban „németbornak” emlegetett frissítő felhasználásával.
Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat.
- Helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg az este folyamán. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog.
Elűzi a rovarokat gyümölcseidről.
- Ha konyhádban van egy vödröd, amely teli van gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedsz hiányt. A képlet egyszerű, ha meg akarsz szabadulni tőlük: tégy a konyhapultra egy tál sört, fedd le műanyagzacskóval, majd vágj kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.
Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méhinváziót.
- Helyezz el néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez nem egy hosszú távú darázsszabályozási taktika, de tökéletes megoldást nyújt egy csípésmentes nap eltöltéséhez. Így biztos, hogy nem kell adrenalin injekcióhoz nyúlniuk a rovarméreg allergiásoknak sem.
Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől.
- Ne aggódj, ha nincs macskád, hisz sörrel is megoldható az egérprobléma, amely kifejezetten neked való, ha szeretsz humánus módon bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgot, hogy néhány deci sört öntesz a lavórba, és egy fadarabbal segíted az egerek oda vezető útját. Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris „részeg” lesz s neked bőven lesz időd elszállítani a háztól.
Termékenyebbé teszi a kerti talajt.
- A sörben lévő cukortartalom kedvezően hat a virágokra és a zöldségekre.
Szobanövényeid is imádni fogják. - Beltéri virágaid is kedvelik a sört, ám ez esetben kisebb mennyiségben kell azt adagolni. Míg szabadtéren egy-egy áztató eső eloszlatja a sört a talajban, a bent nevelt növényekről ez nem mondható el. Épp ezért óvatosan, csak egy-két evőkanálnyit szabad az élőlényre önteni.
Élénkzölddé varázsolja a gyepet.
- Barna folttal tarkított a kertben a fű? Aggodalomra semmi ok, hisz a sörben lévő savak elpusztítják a gombákat és a kártevőket.
Folteltávolító.
- Ahelyett, hogy kémiai anyagokkal bombáznád a kávéval, teával vagy bármi egyébbel leöntött ruhádat vagy épp szőnyegedet, inkább kapj elő egy üveg sört, amely - hasonlóan a szódabikarbónához - biztos megoldást nyújt a pecsétek ellen. Áztasd be vele az érintett részt, hagyd állni egy kicsit, majd dörzsöld ki a koszt. Ha kész, akkor mosd át szappannal és vízzel a textilt, hogy ellenőrizhesd maradt-e nyoma a mocsoknak.
Megtisztítja arany ékszereidet.
- Hasonlóan a gyári aranyszépítőkhöz, helyezd nyakláncaid egy tál sörbe. Hagyd egy kicsit ázni, majd öblítsd le és egy száraz ronggyal finoman töröld át.
Hobbikert
- 10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával
Olvass tovább: https://embers-eg.webnode.hu/news/a10-ravasz-kerti-praktika-szodabikarbonaval-/
Olvass tovább: https://embers-eg.webnode.hu/news/a10-ravasz-kerti-praktika-szodabikarbonaval-/
Az
élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag
meglepő dolgokra képes a kertben. Összegyűjtöttük a
leghasznosabb szódabikarbóna-praktikákat, a növényvédőszerként
való hasznosítástól a paradicsom édesítéséig.
A
szódabikarbónát a házban, ház körül sokféleképpen
felhasználhatjuk, pl. környezetkímélő takarítószerként.
Érdemes tudni azt is, hogy a kerti munka során is jó hasznát
vehetjük. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna,
régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén
szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A
savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A
szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A
környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
Élelmiszerboltok háztartási osztályán olcsón beszerezhető.
Íme a szódabikarbóna tízféle hatékony felhasználási módja a kertben:
Természetes
gombaölő szer. Keverjünk
el 4 teáskanál szódabikarbónát 4 liter vízben. A keveréket
felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, valamint a
szőlő termésén és levelein, amikor a fürtök kezdenek
megjelenni.
Lisztharmat
elleni szer. A
lisztharmat súlyos problémákat okoz a kertekben esős, párás
időben. A betegség számos növényt érinthet, de a rézvirágot,
nebáncsvirágot, tököt, uborkát különösen károsítja.
Keverjünk jól össze 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter
vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony
mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk
hetente. A kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.
Kéztisztító
kerti munka után. Benedvesített
kezünkről szódabikarbónával is ledörzsölhetjük a kerti
piszkot. Alaposan öblítsük le.
A
rózsabokrok megfiatalítása. Keverjünk
össze 1 teáskanál szódabikarbónát, 1/2 teáskanál tiszta
ammóniával és 1 teáskanál keserűsóval 4 liter vízben. Ez a
mennyiség elegendő négy, fényét vesztett bokor régi
csillogásának helyreállítására.
Gyomirtó
és gyomosodást gátló szer. A
járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna
elpusztítja az ott kihajtott gyomféléket, és megakadályozza az
újak növekedését.
Tarack
ellen. Az
irtandó tarackot locsoljuk meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá
egy jó adag szódabikarbónát. A tarack pár napon belül
elpusztul. Arra ügyeljünk, hogy a környező fűre ne jusson!
A
káposztaféléket károsító hernyók elleni szer. Keverjünk
össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, majd a
keverékkel hintsük meg a hernyók számára igencsak vonzó fejes
káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a
keveréket a levelekről és 1-2 nap alatt elpusztulnak. Szükség
szerint ismételjük meg az eljárást.
A
paradicsom megédesítése. Hogy
az érett paradicsomszemek még édesebbek legyenek, szórjunk egy
kevés szódabikarbónát a kifejlett növények töve köré.
A
talaj pH-értékének ellenőrzése. Nedvesítsük
meg a talajt, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha a
szódabikarbóna pezseg, a talaj savas kémhatású, pH-értéke 5
alatti.
A
kerti kártevők kedvének szegése. Hintsük
meg a kert földjét szódabikarbónával. A nyulaknak, hangyáknak,
ezüstös pikkelykéknek, csótányoknak és hasonlóan kártékony
társaiknak nem lesz az ínyükre, így inkább elkerülik a
kertünket. A szódabikarbóna közvetlenül a meztelen csigára
szórva is hatásos. De vigyázzunk, csak a kártékony puhatestűt
hintsük meg vele, a környező növényekre ne jusson!
Tízes
listánk után szívesen fogadjuk a hozzászólásokat, tippeket a
szódabikarbóna további lehetséges kerti felhasználására!
Hasznos
holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo
Olvass tovább: https://embers-eg.webnode.hu/news/hasznos-holmik-graviola-10000-szer-erosebb-mint-a-kemo/
Olvass tovább: https://embers-eg.webnode.hu/news/hasznos-holmik-graviola-10000-szer-erosebb-mint-a-kemo/
Miután
elolvastad ezt a cikket oszd meg az információt, hogy mások is
meggyógyulhassanak!
“A Graviola 10000-szer erősebb ellenszere a daganatos megbetegedéseknek, mint a kemo”
Sok
életet menthetünk meg, ha mindenki ismerni fogja a Graviolát!
A
Graviola egy bizonyos fa fajta Brazíliában.
A
gyümölcse nagyon nagy, belseje fehér és édes, a
gyümölcsöt nyersen vagy gyümölcsitalnak fogyasztják.
A graviola iránt a legnagyobb érdeklődés a növény erős, rákellenes hatása miatt kezdődött.
Mint
ismert a graviola több más betegség ellen is hatékony, de a
rákellenes hatása miatt a tumor ellenes terápiákban a
legnépszerűbb.
Graviola és a mellrák
2011-es
(Virginia Tech) tanulmány alapján a tudósok kimutatták, hogy a
Graviola gyümölcs kivonat csökkentheti a rákos sejtek
kialakulását a mellrákos betegek esetében anélkül, hogy közben
károsítaná az egészséges mellszöveteket.
A graviola a rák minden típusa ellen hatékony!
A
Graviola széles spektrumú antimikrobiális anyagot is tartalmaz,
így mind a bakteriális, mind a gombás fertőzések és a
belső élősködők és férgek ellen is hatásos.
Csökkenti
a magas vérnyomást, használják a depresszió-, stressz-,
és idegrendszeri rendellenességek ellen.
A
kutatások azt mutatják, hogy a csodálatos fa kivonata alkalmas a
* A rák biztonságos és hatékony természetes gyógymódjára, nem okoz extrém hányingert, fogyást vagy hajhullást
* Védi az immunrendszert, megelőzi a halálos fertőzéseket
* Erősebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat a kezelés folyamán
* Fokozza az energiát-és javítja az életszemlélet
* A rák biztonságos és hatékony természetes gyógymódjára, nem okoz extrém hányingert, fogyást vagy hajhullást
* Védi az immunrendszert, megelőzi a halálos fertőzéseket
* Erősebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat a kezelés folyamán
* Fokozza az energiát-és javítja az életszemlélet
Az
információ forrása legalább ennyire lenyűgöző:
Kimutatták,
hogy hatékony daganat ellen:
*
Hatékonyan megcélozza és megöli 12 féle rák sejtjeit, beleértve
a vastagbélrák, mellrák, prosztatarák, tüdőrák ,
és a hasnyálmirigy rák.
*
A fa vegyületei akár 10.000-szer erősebbnek bizonyultak mint az
Adriamycin , ami egy általánosan használt kemoterápiás
gyógyszer!
* Mi több, ellentétben a kemoterápiával, a Graviola fából kivont vegyület megkülönbözteti az rákos sejteket az egészségesektől, és csak a daganatos sejteket pusztítja el, és nem károsítja az egészséges sejteket!
* Mi több, ellentétben a kemoterápiával, a Graviola fából kivont vegyület megkülönbözteti az rákos sejteket az egészségesektől, és csak a daganatos sejteket pusztítja el, és nem károsítja az egészséges sejteket!
A
Graviola fa csodálatos rákellenes tulajdonságait már széles
körben kutatják, miért nem hallottunk eddig róla semmit?
Amerika
egyik legnagyobb milliárd dolláros üzlete a gyógyszeripar
döntéshozói is folytatták a keresést a rák gyógyítására, a
kutatási középpontjába került a Graviola is, az
Amazonas legendás gyógyító fája.
A
Graviola fa különböző részeit, (beleértve a kéreg, levelek,
gyökerek, gyümölcs és a mag) már évszázadok óta használják
a gyógyszerként Dél-Amerikában szívbetegségek, asztma,
májbetegség és az ízületi gyulladás kezelésére.
Egyenlőre
kevés a dokumentált, tudományos bizonyíték, a rákellenes
hatásról, de az eddigi tesztelési eredmények alapján a fa
tumor ellenes tulajdonságai megdöbbentették a
közvéleményt. A Graviola kirobbanó rákellenes hatású
szernek bizonyult.
De
itt a Graviola története véget ért.
A
gyártó cégnek volt egy óriási problémája.
A
Graviola fa egy teljesen természetes alapanyag, és így a
szövetségi törvény szerint, nem szabadalmaztatható. Nincs mód,
hogy komoly nyereséget szerezzenek belőle.
….
A National Cancer Institute 1976-ban végezte az első tudományos
kutatást. Az eredmények azt mutatták, hogy Graviola a “levelekben
és a szárakban lévő összetevők hatékony támadják
éspusztítják a rosszindulatú sejteket.”…
1976
óta Graviola bebizonyította, hogy egy rendkívül hatékony rák
ellenes szer.
… A
Purdue University egy tanulmánya a közelmúltban megállapította,
hogy a Graviola elpusztította e a rákos sejteket, különösen
hatásos a prosztata-, hasnyálmirigy-és tüdőrák ellen.
”Hét évnyi csend megtört, végre itt! “
Olvass tovább: https://embers-eg.webnode.hu/news/hasznos-holmik-graviola-10000-szer-erosebb-mint-a-kemo/
Kelkáposzta fasírt
Hozzávalók
- 10
darabra +
Elkészítés
45 perc
Isteni svéd uborkasaláta recept fotókkal lépésről lépésre!
SVÉD
UBORKASALÁTA (6 db vegyes méretű befőttes üveghez)Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Jó munkát kívánok hozzá!
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Jó munkát kívánok hozzá!
Fotókkal
lépésre lépésre:
Mindkét
végét levágjuk, nyaljuk meg, nehogy keserű ízű legyen...
Vékonyra
szeleteljük.
Reszelő
vagy robotgép is jó a szeleteléshez.
Összekeverjük,
ráöntjük a felöntőlevet.
Hűvös
helyen, 24 órán át állni hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése