2020. július 7., kedd

Asztali körfűrész építése fából

























Asztali körfűrész építése fából



- 1 rész

Asztali körfűrész építése fából

asztali korfuresz 1.jpgEddig már elég sok asztali körfűrész gép építését mutattuk meg, de a most következő az eddigi legjobb a sorban. Nagyon szépen, részletesen megtervezett  és kivitelezett, ahogy ezt Matthias Wandel-től megszokhattuk.  Az építésről készült videó több részes, most az első rész mutatjuk meg.
Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!






Homemade table saw, part 1

Homemade table saw, part 2

Homemade Table Saw - Part 1 - DIY Motor Mount & Adjustable Bed

Homemade Table Saw - Part 2 - DIY Sledge, Runners & Mitre Slots

Easy Homemade Table Saw (UPDATE) + measurement

Woodworking Project - How to Make a Dado Sled for the Tablesaw

146 - How to Make a Cross-Cut Sled

How to Horizontal router -4 in one operations.wmv

Wolfcraft Fogazósablon

Hobelbank & Maschinentisch: Was diese Bank so alles kann!






Schleifhülsen veredeln Kanten ganz einfach

Oberfräse

Homemade Table Saw Sledge - Part 4 - Jig to build Tetrahedrons an

How I sharpen Table Saw Blades - In real time

Homemade Table Saw

Duplicator Copy Carver Router Part 1

Satu fából

satu keszitese.jpgNagyon jó és tartós satukat lehet venni szinte bármelyik barkácsboltban. De fából készült satut az nem árulnak sehol, pedig ha jól választják meg a hozzá felhasznált anyagokat akkor a minősége és tartóssága is kiváló, egy hobbiasztalos műhelyében évtizedekig használható marad. A következő videóban egy fából készült satu építését nézhetjük meg. Érdemes elgondolkodni rajta, hogy építsünk e magunknak egy ilyen remek szerszámot.









Making A Wooden Vise

Homemade Bench Vise

Making A Steel Bench Vise, Part 1 of 3

Making A Steel Bench Vise, Part 2 of 3

Making A Steel Bench Vise, Part 3 of 3

Élező állomás építése

elezo allaomas epitese.jpgA szerszámok élezésére fel kell készülnie egy hobbiasztalosnak, meg kell tanulni megélezni a legkülönbözőbb szerszámokat. Erre a feladatra érdemes egy élező állomást létrehozni, ahol minden élezési fázishoz van fixen hely és el is tudjuk rakni a nem szükséges eszközöket.


















How to Build a Sharpening Station

Olcsó beállító sablon felsőmaróhoz

olcso beallito sablon.jpgAz asztalba épített felső maróhoz egy nagyon ötletes beállító sablont mutatok be. Nagyon olcsón elkészíthető és meglepően pontos, ráadásul után állítható. Csak egy darab fára és néhány facsavarra van szükség. A megfelelő mélységig behajtott csavar fejéhez emeljük a marógép bitjét és már be is van állítva a kívánt magassága. A tolómérővel nem lehet ilyen pontosan beállítani. 












Csúszóasztal készítése asztali körfűrészhez

csuszoasztal keszitese.jpgAz asztali körfűrész egy nagyon hasznos segítőtárs, de nagyobb munkadarabok esetén már gondot jelenthet az, hogy a vezető vonalzót (stellert) már nem tudjuk az asztalra rögzíteni, de mégis pontosan derékszögben kellene vágnunk. Aki egyszer már használt csúszóasztalt körfűrészen az nagyon hamar kedvenc munkaeszköze lesz mert nagyon könnyű a használata.  Ebből nem árt ha több méretben készítünk, például kisebb vagy nagyobb munkadaraboknak, pontosan derékszögre vágót vagy akár 45 fokosra vágót például képkeret készítéshez. Egy régebbi cikkben már mutattunk csúszóasztal készítését de ebben a videóban azok is megértik a pontos elkészítését akik nem tudnak angolul.

146 - How to Make a Cross-Cut Sled







Derékszög ellenörzése

derekszog ellenorzese.jpegA derékszög és a centi a két legfontosabb eszköz az asztalosok munkája során, hiszen ezzel tudják ellenőrizni a munkájukat. Ha valamelyik nem pontos akkor a munkánk sem lesz az. Elég ha egyszer leejtjük a talpas derékszöget, netán olcsóbb kivitelt vettünk akkor nem tudunk pontosan ellenőrizni velük. Tehát érdemes időnként egy rövid ellenőrzést végeznünk. A centinket egy másik vonalzóval összeillesztve esetleg észrevesszük az eltérést, ilyenkor több mérőeszközt kell összehasonlítanunk egymással hogy kiszűrjük a pontatlant közülük. A talpas derékszögekből is sokfélét lehet kapni, azokat már a vásárlásnál le lehet ellenőrizni illetve ha felmerül a gyanúja, hogy nem a derékszöget mutatja. Az alábbi rövid videó megmutatja, hogyan ellenőrizzük a talpas derékszöget és ha lehetséges akkor hogyan korrigáljuk a hibáját.

Adjusting A Combination Square







Ambrus Aladár - Fafaragás alapismeretek 2. lecke

fafaragas alapismeretek 2 lecke.jpgA fafaragás alapismeretek oktató videó második része.















Fafaragás alapismeretek - 1. lecke

Fafaragás alapismeretek - 2. lecke

Fafaragás alapismeretek - 2. lecke

Fafaragás alapismeretek 3 - kopjafa faragás

Fafaragási alapismeretek 4. - Szerszámok, készletek

Fafaragás alapismeretek 5 - szerszámok élezése






Fecskefarok csapoló készülék készítése - 1. rész

fecskefarok csapolo keszulek - 1.jpgA fecskefarkas csapolást az egyik legnehezebb elkészíteni. De vannak akik akár szabad kézzel, mindenféle sablon nélkül képesek kifűrészelni egy ilyen csapolást. A legtöbb embernek ez nem megy, ezért valamilyen csapoló készüléket használ. Lehet készen is venni ilyen csapoló sablonokat általában jó drágán, amik csak egyféle méretű csapolás elkészítésére alkalmasak. A most bemutatott készülékkel szinte majdnem tetszés szerinti méretű fecskefarkas csapolást készíthetünk.




Table saw dovetail jig build 1/2

Table saw dovetail jig build 2/2

Table Saw Dovetail Jig






Hengercsiszoló készítése fúrógéphez

hengercsiszolo.jpgEgy nagyon egyszerű, olcsó, és gyorsan elkészíthető hengercsiszolót mutatunk be a következő videóban. A felhasználásra is kapunk ötletet. 

tovább »

















2x4 Drum Sander for the drill press






Táblásító szorító házilag - V2

Táblásító szorító házilag - V2.jpgNemrégiben már volt egy cikk a táblásító szorító készítéséről, most egy erősebb kivitelű szorító készítését ismerhetjük meg. 











Homemade Heavy Duty Bar Clamp






Vezető vonalzó kézi körfűrészhez

vezeto vonalzo kezi korfureszhez.jpgKézi körfűrész géppel nagyon nehéz hajszál pontosan egyenesen vágni tábla anyagot még akkor is, ha lézeres irányzéka van a gépnek. Ilyenkor válik szükségesség, hogy egy vezető vonalzónk legyen amivel nem kell külön számolgatni a hogy milyen széles anyagra van szükségünk és milyen széles a körfűrészünk. Ezt a vezető vonalzót elég a jelöléshez igazítani a tábla anyagon, lefogatni, majd vágni.
Nagyon hasznos eszköz, mivel leegyszerüsíti a vágást és jelentősen felgyorsítja



Making A Saw Board (DIY Track Saw)

Ötletes képkeret szorító

kepkeret szorito.jpgA következő videóban egy nagyon ötletesen működő és házilag elkészíthető képkeret szorítót mutatunk meg, így nem kell sok ezer forintot kiadni a gyári szorítókért amik nem tudnak ennél sem többet. 
Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy MEG Többen láthassák EZT a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALA, írj pár sort EGY a "hozzászólásokban"!

Another picture frame clamp idea

Csapolósablon asztali körfűrészhez

csapolosablon korfureszre.jpgEgy nagyon egyszerű csapolósablont készíthetünk az asztali körfűrészhez, ennek segítségével pillanatok alatt össze lehet csapolni például egy fiók vagy doboz oldalfalait. Lehetőleg minél vastagabb fűrészlappal végezzük a csapolást, illetve a sablont is a fűrészlap szélességéhez igazítsuk.












Build a Finger Joint Jig Trailer

Build a Finger Joint Jig Part 1

Build a Finger Joint Jig Part 2

Faanyag tároló polcok

faanyag tarolo polcok.jpgRengeteg műhelyben nincs megfelelő hely a faaynagok tárolására, legtöbb esetben egy sarokban halmozzák fel a felhasználásra váró faanyagot, bútorlapokat, maradék deszkákat amik még jó lesznek valamire jelszóval sajnálunk kidobni vagy elégetni a kályhában. Addig nincs sok gond ezzel a tárolási módszerrel amíg kevés a faanyag, de ha már nagyon összegyült akkor szinte biztos, hogy pont az a tábla vagy deszka kell nekünk ami legbelül van a falnál. Így szépen el kell előle pakolni fáradságos munkával, hogy hozzáférjünk a kívánt anyaghoz. Esetleg megpróbálkozhatunk azzal, hogy kihúzzuk felfelé a kupacból, de szinte biztos, hogy az lesz az eredménye, hogy az alötte álló deszkák összedölnek és akkor nem egy örömteli a pakolászás. A megoldás erre az, hogy készítenünk kell egy olyan tároló rendszert ahova rendszerezve tudjuk eltárolni a léceket, deszkákat, bútorlapokat, rétegelt lemezeket és osb lapokat. Mindezt úgy, hogy ne kelljen feleslegesen sokat pakolgatni, ha valamire szükségünk van és átlátható legyen a készletünk is. Az sem utolsó szempont, hogy a tárolt faanyag nem okozzon balesetveszélyt, ne essen a fejünkre, ne botoljunk meg benne.
A következő videó egy kicsit hosszú bevezetője után megismerhetjük, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy ilyen tároló rendszernek.





144 - How to Build a Lumber Rack

Csavarodott deszka gyalulása vastagolón

csavarodott deszka gyalulasa.jpgElég sűrűn előfordul, hogy egy olyan deszka vagy palló darab kerül a kezünkbe ami meg van csavarodva. Ez a csavarodás lehet az egyenetlen száradástól, rossz tárolástól, de akár a faanyag belső eltérései miatt is. Ha van egyengető gyalugépünk akkor nagyon könnyen le tudjuk gyalulni a deszka egyik oldalát egyenesre, majd a mások oldalát  a vastagolóban már ehhez tudjuk egyenesre gyalulni. De mit csináljanak azok akiknek nincs egyengető gyalugépük? Ha csak simán betolják a gépbe a megcsavarodott anyagot ugyanolyan megcsavarodva is fog kijönni a gépből csak vékonyabban. Ezért egy kis trükköt kell alkalmazni. 
Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!

Joint with a Thickness Planer

A fa és tüzelése

a fa es tuzelese.jpgA blogom fő profilja a hobbi asztalos téma és minden ami fával kapcsolatos. Ebbe a körbe szerintem beletartozik a fatüzelés is. Egyre népszerűbb a fa tüzelés a gázzal szemben, mivel jóval olcsóbb, kb. a felébe kerül a téli fűtésünk ha megfelelően tüzelünk fával. Sajnos a legtöbb ember nincs tisztában pár dologgal ami a fa tüzelés olcsóságát befolyásolja, így gyakorlatilag nem sokat tud megtakarítani a fűtésen. Az Ökológiai Intézet készített egy nagyon jó kisfilmet ebben a témában ami mára már alapmű és a legjobb oktató anyag ami a fatüzelésével foglalkozik. Nagyon érdemes megfogadni a tanácsukat. 
Köszönjük a hasznos tanácsokat, és a filmet!
Javaslom környezeti, egészség, alternatív energia-gazdálkodás Dr. GÉCZI GÁBOR fizikus-természetgyógyász videóit! Szenzációs koponya!

Ökológiai Intézet - A fa és tüzelése

Élet a jövőben (1.) - Hobbit-ház

Élet a jövőben (2.) - Ökofalu

Szökés a közműrabszolgaságból - Szalai Péter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése