2020. július 7., kedd

A természet ellát minden jóval















A természet ellát minden jóval





Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recept







Kedves és hasznos időtöltésünk évente tavasz közepének egyik esőmentes hétvégéjén a bodzavirág szüret - gyermekkorom egyik Andersen meséjére emlékezve.
Mindenáron tesztelni akartam, hogy a méhecskék szorgos munkája nyomán nem csak mézként, de szörpként is megállja-e helyét. Még sosem ittam akácszörpből készült üdítőt. Próba szerencse! Poros, autók használta úttól távol találtunk egy fiatal, nem égig érő akácost, s bizony nem voltunk restek lefejteni a fürtökről az illatosan nyiladozó virágocskákat. Elkészítése teljesen megegyezik az általam évek óta jól bevált bodzaszörpével. Első olvasatra kissé
túlzónak tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen

töményen tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol van még a nyár vége…A feltüntetett mennyiségből 7 l szörpöt kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz 1:7 hígításával 49 l üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni vele. A cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni akarjuk a megadott mennyiséget.


A recept hozzávalói (  személyre)



  • 100-150 akácfürtről lehúzott virág
  • 5 liter víz
  • 5 kg kristálycukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav
  • 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil


Elkészítés

Mindkét gyógyszertári termék kiváló minőség és tisztaságú. Csak ilyet használjunk.
A zöld száracskákról a szedésnél lehúzott szirmokat papírdobozban hozzuk haza. Figyeljünk rá, hogy autó és pormentes helyen gyűjtsünk csak levél és bogár nélküli virágokat
száraz időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az értékes virágport, édes nedűt. Ne mossuk meg!
Saválló vagy hibátlan zománcú, kb. 8 literes fazékban forraljuk fel a vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk, 30 fokra hűtjük és beletesszük az akácszirmokat, a reszelt citromok héját. Lefedjük, 5-6 órát áztatjuk, többször megkeverjük, élvezzük töményen mézes illatát. Ha kellően megízesedett a sok virágsziromtól, műagyag szűrőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is.
Egy tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük. Nagyon édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben, majd hozzáöntve a többihez jól elkeverjük.
Üvegmosóval tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú italos üvegekbe töltjük hidegen, felmelegítés nélkül, így száraz dunsztba sem kell tennünk. A kupakok alá 2 réteg celofánt vagy folpackot teszünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert ilyen kis mennyiségben nem olyan káros, mint bármelyik más tartósítószer.
Ha jól és tisztán dolgoztunk, nem erjed meg a télre, kora tavaszra elmentett vitamindús szörpünk. Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7 dl ásványvízzel hígítva kellemesen savanykás, mézes aromájú üdítőt kapunk, ami rögtön eszünkbe juttatja az akácerdők illatát. Ilyenkor ízesíthetjük még frissen facsart citromlével is. Nem kíván mást, hiszen a természetes illatától, aromájától fosztaná meg.
Kirándulásra, tízórai mellé kitűnő szomjoltó.. Jó étvágyat kívánok!
Készítette Nyersné Vajda Márta








akácvirág zselé



akácvirág szörp volt tavaly, idén ehető formában tettem el az akácot. Döbbenetes mennyiségű virág volt és jóval hamarabb mint szokott lenni, köszönhetően a furcsa időjárásnak. Érdemes a megadottnál jóval többet szedni, több vízzel áztatni és a maradék levet pedig felfőzni szörpnek. Dupla nyereség!
IMG_3829-001.JPG


Hozzávalók:
kb 1-2 liternyi akácvirág
1-1,5 l víz (az adatok hozzávetőlegesek, a lényeg hogy minél több virág ázzon a vízben, utána meg 7 deci áztató levünk legyen)
fél citrom felkarikázva
1/2 tk citromsav vagy fél citrom leve
1 zacskó 3:1 dzsemfix
200g cukor vagy xylit
A tiszta helyről szedett akácvirágot leszedegetjük a kis középső száráról, de ez könnyen megy, mert csak végighúzzuk a fürtön a kezünket és potyognak sorban. Egy edénybe tesszük, leöntjük a vízzel, mellé karikázunk fél citromot (megmosva) és lenyomjuk egy tányérral hogy víz alatt maradjanak a szirmok. Folpackkal légmentesen lezárjuk az edényt, hűtőbe tesszük három napra és áztatjuk.
A harmadik nap leszűrjük alaposan, először sima szűrő, aztán egy muszlinon keresztül is hogy biztosan ne kerüljön bele semmi apró darabka sem, és a kapott léből kimérünk 7dl-t.
Egy lábasba tesszük az akácirág levet, hozzá adjuk a cukrot és a dzsemfixet, beleöntjük a citromlevet (vagy a citromsavat) és elkezdjük melegíteni. Ha nagyon nem akar feloldódni a dzsemfix, akkor rásegíthetünk botmixerrel.
Amikor forrni kezd, öt percig forraljuk, majd elzárjuk és várunk 2 percet. Lehabozzuk a tetejét és sterilizált üvegekbe töltjük.
Megmondom őszintén nem vártam tőle sokat, de a végeredmény egy meglepően nagyon nagyon finom, légies, éteri lekvár. A vajas zabkeksz igazán kiemeli a fantasztikus érdemeit és azért látványnak sem utolsó...
.
IMG_3811-002.JPG
.
IMG_3816-001.JPG
.
IMG_3818-001.JPG
.
IMG_3824-001.JPG
.
jó tudni: az akác kérge, fiatal levele és magvai mérgezők.
Azt ne használjuk fel. Illetve a fehér akác (robinia pseudoakacia) nem összekverendő a hatalmas lila fürtös lilaakáccal (wisteria)






akácvirág szörp




és ezennel kezdetét vette a Nagy Szörpszezon, kicsit korábban mint tavaly, de idén szemfülesebb voltam, nem akartam lemaradni az akácról. Mondjuk tavaly se maradtam le, csak akkor még nem hűtöttem az íz-traszferkor a lábast, és megbuggyant az akkor is hasonlóan nyári időben szoba(haha)hőmérsékleten.
A múlt hétvégén a Balaton-felvidéki kirándulás alkalmával szedtem az akácvirágot a fenyőrügy mellett, úgyhogy ismerős lehet a táj. Az akácfák roskadoztak a dús virágzat alatt és a levegő isteni mézes illatban úszott.
A szörp alapreceptet még tavaly adaptáltam Vegavarázs bodzaszörp receptjéből. Kevés vízzel sok virággal nagyon intenzív ízű levet kapunk, ehhez sok cukor jön, tehát aromás és nagyon jól hígítható szörp a végeredmény.
Hozzávalók:
kb 2 liter térfogatnyi* akácvirág
2l víz
2kg cukor
2db citrom
2,5dkg citromsav
A virágfürtöket olyan helyen szedjük ahol nincs autós forgalom vagy túl nagy por, mert megmosni nem szabad, csak a bogarakat kiütögetni. Egy lábasba pakoljuk őket, ráöntünk annyi vizet hogy ellepje, sőt, a virágok a víz kb négy ötödéig érjenek. Belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat is és egy mélytányért a tetejére teszünk az egésznek úgy hogy a víz alá nyomjuk, így a tányérba került víz lent tartja a tányért, a tányér pedig a szirmokat a víz alatt.
Két napra hűvös helyre tesszük, a legjobb a hűtőszekrény. Ha tudjuk, egy nap elteltével kavarjuk át.
Amikor letelt a 2 nap, leszűrjük gézen át és a kapott illatos léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és feltesszük főni. Kb 10 percig rotyog, majd elzárjuk és keletkezett hab, azt lefölözzük. Azonnal sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
A selyemfűméz és a napraforgóméz a kedvencem, az akácméz sosem vonzott, de ez az íz, amit közvetlenül az akácvirágokból nyer az ember, ez zseniális!


fenyőrügy szirup











oldénál olvastam először róla, és végül Mandulasarok régi blogjáról vettem a receptet ehhez az elvileg gyógyhatású sziruphoz.
Fenyőrügy. Méghozzá esetemben lucfenyőből, de lehet ezüstfenyőből is vagy vörösből elvileg, és lehet úgy is készíteni hogy a rügyeket cukorral rétegezzük és három hétig érni hagyjuk...
Kirándulással egybekötött szörp-alapanyag vadászatra indultunk és végül a Balaton-felvidéken kötöttünk ki, talán Tótvázsony határában...

 

Hozzávalók:


100g fenyő rügy
300ml víz
fél citrom leve
300g cukor
A recept rém egyszerű: szedjél jó sok fiatal fenyőrügyet, akkor jó, ha még nem fás, és kb 3-4 centis és mérd meg mennyi lett. Nekem 670g, úgyhogy 6,7szeres mennyiséget csináltam. A fenyőrügyet a vízzel és a citromlével (beletettem a citromfacsaráskor keletkezett húst is és a magokat is) felforraljuk, fél órát fő (enyémet hagytam kicsit tovább, hiszen sokkal több volt az alapanyag) majd átszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot és kívánt sűrűségűre főzzük. Eleinte világos zöldes, majd a sűrűsödéssel sötétedik is.
A 670g rügyből 2,4l szörp lett belőle, de én eléggé beforraltam.
Nagyon finom, friss, gyantás ízű, nyári ital készíthető belőle, de állítólag önmagában a szirup torokfájásra is jó.






Bodzaszörp





Szerző: Hemangi 


A napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én sem hagyhatom ki e remek italt. Valójában csak tavaly csináltam először, de az annyira jól sikerült, hogy már napok óta figyeltem, mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Két hete bontottam ki az utolsó tavalyi üveget, semmit baja, nagyon szép, áttetsző volt még ez is. Idén is e recept alapján készült. Fontos tudni, hogy rendkívül tömény szörp, ezért jól higítható.
A bodza egyébként igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felsõ-légúti fertõzések, láz esetén rendkívül kedvezõ hatású.
bodzszorp
Bodzaszörp

Hozzávalók:
2 l víz
15-20 bodzavirág
2 citrom
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
3 dkg citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.
Bodza-menta szörp
Amikor a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2 filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe. A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.








petrezselyemzöld télire





ultrakönnyű kategória, de annál tutibb. Amíg most szezonja van és olcsó és gyönyörű és friss, vegyünk sok petrezselymet. Mondjuk 10 csokorral legalább.
Válogassuk ki az esetleges nem túl szép leveleket és alaposan mossuk meg a többit. Majd egy tiszta konyharuhára terítsük szét megszáradni.

ez akár egy éjszakát is eltarthat, a lényeg hogy teljesen száradjon meg.

Ha megszáradt, akkor a szárait vágjuk le és dobjuk ki. Igazság szerint ezt is össze lehet apróra vágni és fel lehetne használni, de általában nálunk csak a levele fogy így fagyasztva. *

A leveleket aprítsuk össze és töltsük üvegbe. Jó szorosan pakolva a 10 csomag nekem röhögve belefért egy 7,2dl-s üvegbe

Zárjuk le, írjuk rá a tetejére hogy "Petrezselyem" és tegyük a mélyhűtőbe. (nálam még zellerlevél szokott ugyanígy fagyasztóba kerülni, ezért a pontosítás)
Már másnap így néz ki:
és kibontva pedig teljesen jégmentes, mert jó szárazon aprítottuk:
Így aztán egy evőkanállal bele lehet kaparni a kívánt mennyiséget egy-egy ételbe amikor szükség van rá. Egy ilyen üveg általában kitart egy telet nálunk.
Természetesen ugyanígy lehet zellerzöldet és kaprot is eltenni, szoktam is. Azért nem zacskóba, mert abban jegesedik és lisztté törik használat során illetve a zacskóban eltett zöldfűszerektől vagy a hűtő lesz kaporszagú, vagy a petrezselyem hűtőszagú...
*:(egy kis magyarázom a bizonyítványom rész: frissen egy egész csokor szokta szárastól a levesben végezni, én szeretem a szárát is, de a többiek körülöttem nem, illetve így minden máshoz is felhasználható, nem csak leveshez)








almapektin step-by-step



vegyünk egy láda almát, lehetőleg magas pektin tartalmút, mint például ezt az Elstar fajtájút. Nekem egy 14 literes lábasom van, abba egyszerre 4-5 kilóból tudok pektint főzni.
(bocsánat a további képek minőségéért, munkaközi fotók, borzalmas fényviszonyok mellett)
Az almákat alaposan mossuk meg és csak a csumáját és az alsó "szőröket" vágjuk ki. Negyedbe vágva könnyebben megy.

A csumátlan, "szőrtelen" almát negyedeljük, majd a negyedeket magházastól és magostól tovább vágjuk még félbe, vagy még háromba. Almamérettől is függ.


Úgyhogy négy kiló alma végén ennyi a kidobni való csak:

Lábasba tesszük az almát és felengedjük annyi vízzel ami majdnem ellepi (Az alma felúszik a víz tetejére, úgyhogy ha kell, fogjuk le ameddig a vizet töltjük rá):
Tegyük fel főni. Addig amíg rendesen szét nem fő az alma:

Utána lesz szükségünk a "jelly bag"-re, amit én két darab, újonnan (kizárólag e célból) vásárolt színezetlen pamut párnahuzattal helyettesítek. Ezeket csak erre használom, az alma batikolja is őket rendesen:
Bevizezem és alaposan kicsavarom a huzatokat, majd egy kisebb lábasnak a szájára húzom, így könnyebb megtölteni a zsákokat:

A forralt almát érdemes egy fél órát legalább hűlni hagyni hogy ne a még rotyogó láva szerű cuccal zsonglőrködjünk. Tehát benne van a nagy edényünk tartalmának a fele az egyik huzatban, ezt kiemeljük a segédlábasból és felül összefogjuk. Általában átlósan fogom össze hogy a huzat egyik csücske nézzen lefelé, különben két csücsök két oldalra vezetné szélesen a levet.
Ekkor jön a vicces rész: Keressünk egy széket amin van lábtámasz is, fordítsuk fejre és tegyünk az aljára (ülőke másik oldala) egy tálat, ebbe fog csorogni a lé. Rakjunk keresztbe valami erőset a lábtámaszon, majd erre kössük rá a jelly bagként funkcionáló huzatot, vagy szerezzünk a barkácsboltan erős fogót, és azzal fogassuk rá:

És itt hagyjuk egy éjszakára csurogni:

Ilyen szép világos lé folyik ki belőle. Itt megjegyezném hogy nem igazán alma illatú a dolog, legalábbis ne várjuk hogy fővés közben isteni almakompót illat lengje be a lakást, inkább csak főtt zsepkendő szerű a szaga.:

Másnap fogjuk a zsákokat és nyomkodjuk még kicsit ki, de ne nagyon. Ha zselét szeretnénk majd készíteni, akkor ne nyomjuk egyáltalán, sőt érdemes még egyszer egy sűrű szövésű anyagon átszűrni.

A kapott levet lábasba öntjük és ha van a lábason belül literes űrtartalom jelölés akkor örülünk, ellenkező esetben beledugunk függőlegesen egy vonalzót fakanalat és megjegyezzük hogy meddig ért az almalevünk.
Azután addig forraljuk míg a fele nem lesz az eredeti mennyiségnek. Kicsit sötétedik is néha a lé.
Majd még forrón sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk:
Igen, ennyi, ilyen folyékony, nem igazán finom (=nem almáspite) szagú cucc a végeredmény.
Ezzel aztán például finom csilizselét lehet készíteni, illetve sűríteni más, alacsony pektin tartalmú lekvárokat, de mindig számolni kell vele hogy azért van egy bizonyos almás íze. Ami még hátulütője hogy kísérletezni kell vele hogy hogyan (mennyiség) használjuk fel, illetve hogy ahány alma, sőőőt, ahány főzés, annyiféle lesz a pektin. Volt már egyszer olyan is hogy hiába használtam, egyáltalán nem akart zselésedni, de általában ez egy jó alap és működni szokott.






ecetes reszelt torma



Hatalmas adag tormát dolgoztam fel az idén, sokszor elsirattam őket, de megérte. Volt szerencsém az eredetvédett tormákból dolgozni, tényleg nagyon szépek.
Hozzávalók:
egy nagy torma (pucolva kb 15dkg)
opcionális: egy cékla
0,8 dl víz és 0,4dl 10%-os ecet
2 ek cukor
0,5 tk só
0,2 tk citromsav
A vizet felmelegítem, feloldom benne a cukrot és a sót és citromsavat, majd hozzáöntöm az ecetet is és forralom. A tormát alaposan megmosom, majd hámozom és reszelőn lereszelem. Érdemes nyitott ablak mellett dolgozni, mert amint reszelni kezdjük, elkezdi ereszteni a gyilkos gőzeit. 
A torma erőssége függ attól is hogy a levet mikor és milyen hőfokon öntjük rá. Minél később és minél hidegebb a lé, annál erősebb tormát kapunk és fordítva is: minél korábban és minél forróbb a lé, annál szelídebb lesz. Nekem bevált a forró lével nyakon öntés kb 5 perc állás után.
Igazából úgy készült, hogy készítettem egy adag levet, és addig pakoltam reszelt tormával, amíg a kívánt nedves-száraz arányt el nem értem.
Le is lehet turmixolni és akkor a boltihoz hasonló állagú lesz.
Sterilizált üvegekbe töltjük és ha lehet, hűtőben tároljuk. Egy nap kell minimum hogy összeérjenek az ízek.
Végtelen variációs lehetőségünk van innentől. Például rózsaszín tormát is készíthetünk hogy egy céklát megfőzünk, majd lereszeljük és a kész tormához keverünk annyit, amennyire intenzív rózsaszínt/bordó színt szeretnénk. A mennyiséggel is lehet variálni, több céklával kevésbé lesz csípős.
Lehet forrázni és reszelt almával turbózni, így egy lágyabb, édesebb tormát kapunk. Mehet bele egy kis méz, vagy egy kis fehérbor is. Fűszerezhetjük is és természetesen lehet majonézzel keverni. De minél több egyéb anyagot teszünk bele, annál rövidebb ideig lesz tartós, ezt vegyük figyelembe!
Az alap ecetes reszelt tormát kb egy hónapig tudjuk fogyasztani ha hűtőben tartjuk, de persze minél frissebb, annál finomabb.
.

cukrozott sűrített tej

 Eszter Befőz



gyerekként egy tubussal biztosan meg tudtam volna enni ha hagyják, de soha nem hagyták. a piszkok. Itt volt az idő bepótolni. 


Hozzávaló:
cukor1l tej (3,5%-os biotejet használtam)
1,2kg cukor
A főzéshez egy duplafenekű lábasra van szükség, vagy ha nincs ilyen, akkor készítek. Például így.
Viccesen csálén állnak így egymáson de a célnak megfelel. A lényeg hogy az alsó lábasban víz van, és ennek a gőze melegíti csak a felső lábast. Minél jobban illeszkedjen az alsó lábasra a felső, hogy ne vesszek a gőz kárba. A vizet időnként pótolni kell az alsó lábasban!
Maga a főzés roppant egyszerű: a felső lábasba beleöntjük a tejet és a cukrot, addig kevergetjük amíg fel nem oldódik. Után csak várunk: 4,5 órán keresztül főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük, közben láthatjuk amint először híg, vizes tejre hasonlít, aztán meg kezd kicsit aranysárgásabb lenni és sűrűsödik. Ezt mondjuk nem látni jól, hiszen melegen ugyanolyan folyós, de egy kanállal kivéve egy tányérra már méz állagú lesz kihűlve. Kicsit habosodhat, azt lekanalazzuk róla (ne dobd ki, nagyon finom!) majd üvegbe töltjük és azonnal zárjuk. Hűtőben tároljuk. Kb 1,2l sűrített tej lesz a végeredmény.
Mégegyszer: ne felejtsük el pótolni a vizet az alsó lábasban! A 4,5 óra alatt egyszer biztosan elfogy.
A magas cukortartalom miatt kikristályosodhat, mondjuk csak a látványon ront, élvezeti értékét nem csökkenti, de érdemes kisebb adagban készíteni. 









KOVÁSZOS UBORKA

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
240 óra
ÖSSZESEN
240 óra 30 perc
 
5 literes üveghez | Az előkészítési időben az áztatás nincs benne.
Szerző: azenkemencem.com
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 40 db kovászolni való uborka
  • Egy csokor kapor
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 2-3 l sós víz (1 evőkanál só/liter)
ELKÉSZÍTÉS
  1. Az uborkákat 2-3 órán át hideg vízben áztatom.
  2. Folyó víz alatt zöldség kefével letisztítom a héjukat.
  3. A darabokat mégegyszer átmosom folyó víz alatt és közben gombostűvel több helyen megszurkálom az uborkákat.
  4. Az uborkák mindkét végét levágom és hosszanti irányban, kereszt alakban bevagdosom.
  5. Az üveg aljára 2-3 szál kaprot és 2 gerezd tisztított fokhagymát rakok.
  6. Állítva, vágott felükkel felfelé, szorosan egymás mellé elkezdem rakni az üvegbe az uborkákat.
  7. Amikor egy sor elkészül, újból elkezdem a rétegezést: 2-3 szál kapor, 2 gerezd fokhagyma és uborka. Addig folytatom, amíg az üveg meg nem telik.
  8. A tetejére kapor és fokhagyma kerül, majd ráhelyezem a kenyeret.
  9. Felöntöm a vízzel, lefedem a tetejét és meleg helyre teszem.
  10. Nagyjából 2-4 nap után elkészül az uborka.
  11. A kenyeret kiveszem az üvegből. Az uborkákat folyó víz alatt leöblítem és a levet leszűröm.
  12. Az üveget elmosom, visszarakom bele az uborkákat, felöntöm a leszűrt lével és további felhasználásig a hűtőszekrényben tárolom.

KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK

ÖSSZESEN
240 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
240 óra
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
 
4 literes üveghez
Szerző: azenkemencem.com
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 10 db kovászolni való uborka
  • 1 közepes fej karfiol
  • 10-20 dkg zöldbab
  • 5 db retek
  • Fél fej patiszon
  • Egy csokor kapor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 2-3 l sós víz (1 evőkanál só/liter)
ELKÉSZÍTÉS
  1. Az uborkákat a kovászos uborkánál leírt módon előkészítem.
  2. A többi zöldséget folyó víz alatt, alaposan, többször átmosom.
  3. A karfiolt rózsáira szedem, a zöldbabnak mindkét végét levágom, a retkeket nagyobb darabokra szeletelem, a patiszon magjait kikanalazom és héjastul vékonyabb cikkekre vágom.
  4. Az üveg aljára 2-3 szál kaprot és 2 gerezd tisztított fokhagymát rakok.
  5. Erre rakom a zöldségek felét. Ezután újból kapor és fokhagyma majd a zöldségek másik felé.
  6. A tetejére kaprot és fokhagymát rakok, majd ráhelyezem a kenyeret.
  7. Felöntöm a vízzel, lefedem a tetejét és meleg helyre teszem.
  8. Nagyjából 2-4 nap után elkészülnek a zöldségek.
  9. A kenyeret kiveszem az üvegből. A zöldségeket folyó víz alatt leöblítem és a levet leszűröm.
  10. Az üveget elmosom, visszarakom bele a zöldségeket, felöntöm a leszűrt lével, és további felhasználásig a hűtőszekrényben tárolom.


KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK


A kovászos uborka is azon ételek közé tartozik, amelyeket igazán csak felnőtt koromban szerettem meg. Gyerekként inkább a cukros-ecetes lében eltett csemege uborkát részesítettem előnyben, és mindig csodálkoztam unokaöcsémen, aki tekintélyes mennyiséget meg tudott enni, az általa csak “hovászos uborkának” hívott savanyúságból.
Pár éve már rutinszerűen készítem, a nyár folyáman többször is, egy egyszerű, bevált recept alapján. Idén először más zöldségekkel is kipróbáltam. Azt hiszem, folyt.köv. ?

MI IS AZ A KOVÁSZOLÁS?

Kovászolásnál, a színfalak mögött, a tejsavas erjedésnek nevezett kémiai folyamat zajlik, amelynek során a tejsavbaktériumok a zöldségekben lévő cukrot tejsavvá alakítják. Ez az anyag felelős egyrészt a tartósításért, másrészt pedig biztosítja a kovászolt zöldségek jellegzetes ízét és illatát. A tejsav-baktériumoknak a következőkre van szükségük ahhoz, hogy a feladatukat maradéktalanul teljesítsék:
  • Kovászolni való zöldségek: Friss és ép uborkák vagy más zöldségek.
  • Sós lé: A sós víz kioldja a bevagdalt uborka belsejéből és a zöldségekből a cukrokat. Ezt a cukros, sós lét kezdik el erjeszteni a tejsavbaktériumok. A keletkezett tejsav pedig könnyen be tud hatolni a zöldségek, sótól már megrongálódott szöveteibe.
  • Meleg: A tejsavbaktériumok kifejezetten kedvelik a magasabb hőmérsékletet. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, folyamatosan biztosítani kell számukra egy kb. 25 fok körüli meleget. Vagyis közvetlenül nem a napfény az, amely nélkülözhetetlen a tejsavas erjedéshez, hanem a megfelelő hőmérséklet. Napfény hiányában is kovászolhatunk, amennyiben a szükséges meleget biztosítjuk.
  • Kenyér: Kenyérre nem a benne lévő kovász miatt van szükség, hanem a magas szénhidrát tartalma miatt. A tejsavbacik ezt a szénhidrát bombát kezdik el először elfogyasztani, aztán ahogy elszaporodnak, fokozatosan áttérnek valódi céljukra, az uborkában és más zöldségekben lévő szénhidrát tejsavvá alakítására.
  • Fűszerek: A tejsavas erjedés fűszerek nélkül is lezajlik, viszont ezekkel tetszés szerint ízesíthetjük a kovászolt zöldségeket.

AZ ÉN RECEPTEM

You are here: Home / Blog posts / Kovászos uborka és kovászolt zöldségek

KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK

2015 July 18 By azenkemencem
Kovászos uborka - 5 literes üvegben
Kovászos uborka – 5 literes üvegben
A kovászos uborka is azon ételek közé tartozik, amelyeket igazán csak felnőtt koromban szerettem meg. Gyerekként inkább a cukros-ecetes lében eltett csemege uborkát részesítettem előnyben, és mindig csodálkoztam unokaöcsémen, aki tekintélyes mennyiséget meg tudott enni, az általa csak “hovászos uborkának” hívott savanyúságból.
Pár éve már rutinszerűen készítem, a nyár folyáman többször is, egy egyszerű, bevált recept alapján. Idén először más zöldségekkel is kipróbáltam. Azt hiszem, folyt.köv. ?

MI IS AZ A KOVÁSZOLÁS?

Kovászos uborka - 2 nagyobb szelet fehér kenyeret helyezek a zöldségekre
Kovászos uborka – 2 nagyobb szelet fehér kenyeret helyezek a zöldségekre
Kovászolásnál, a színfalak mögött, a tejsavas erjedésnek nevezett kémiai folyamat zajlik, amelynek során a tejsavbaktériumok a zöldségekben lévő cukrot tejsavvá alakítják. Ez az anyag felelős egyrészt a tartósításért, másrészt pedig biztosítja a kovászolt zöldségek jellegzetes ízét és illatát. A tejsav-baktériumoknak a következőkre van szükségük ahhoz, hogy a feladatukat maradéktalanul teljesítsék:
  • Kovászolni való zöldségek: Friss és ép uborkák vagy más zöldségek.
  • Sós lé: A sós víz kioldja a bevagdalt uborka belsejéből és a zöldségekből a cukrokat. Ezt a cukros, sós lét kezdik el erjeszteni a tejsavbaktériumok. A keletkezett tejsav pedig könnyen be tud hatolni a zöldségek, sótól már megrongálódott szöveteibe.
  • Meleg: A tejsavbaktériumok kifejezetten kedvelik a magasabb hőmérsékletet. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, folyamatosan biztosítani kell számukra egy kb. 25 fok körüli meleget. Vagyis közvetlenül nem a napfény az, amely nélkülözhetetlen a tejsavas erjedéshez, hanem a megfelelő hőmérséklet. Napfény hiányában is kovászolhatunk, amennyiben a szükséges meleget biztosítjuk.
  • Kenyér: Kenyérre nem a benne lévő kovász miatt van szükség, hanem a magas szénhidrát tartalma miatt. A tejsavbacik ezt a szénhidrát bombát kezdik el először elfogyasztani, aztán ahogy elszaporodnak, fokozatosan áttérnek valódi céljukra, az uborkában és más zöldségekben lévő szénhidrát tejsavvá alakítására.
  • Fűszerek: A tejsavas erjedés fűszerek nélkül is lezajlik, viszont ezekkel tetszés szerint ízesíthetjük a kovászolt zöldségeket.

AZ ÉN RECEPTEM

Nálam így zajlik a kovászolás:
  • Kovászolni való zöldségek: Idén először az uborka mellett más zöldségeket is (zöldbab, retek, karfiol, patiszon) kovászoltam. Érdemes ezzel próbálkozni, mert különlegesebb ízeket fedezhetünk fel a savanyításhoz képest. Az uborkákat egy 5 literes befőttes üvegben kovászoltam, míg az egyéb zöldségeket egy 4 literesben. Általában közepes méretű uborkából, kb. 40 db-ot tudok elhelyezni az üvegben. Az uborkákat a kovászolás előtt 2-3 órát hideg vízben áztatom, hogy alaposan megtisztuljanak és megedződjenek. Utána folyó víz alatt, zöldség kefével alaposan lesúrolom a héjukat. A következő folyóvizes mosás során egy gombostűvel több helyen megszurkálom az uborkákat, hogy ezzel is segítsem az erjedést. Mielőtt az üvegbe helyezem őket, levágok egy kis darabot mindkét végükből, majd a darabok egyik végéből kiindulva kereszt alakban bevagdosom mindegyiket.
Az egyéb zöldségeket a kovászolás előtt, folyóvíz alatt alaposan, többször megmostam.
  • Sós lé: 1 liter vízhez 1 púpozott evőkanál sót szoktam adni. A vizet felforralom, majd hozzáadom a sót, elkeverem és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Ezzel öntöm fel a zöldségeket.
  • Meleg: Igyekszem a napon kovászolni, mert így tartom autentikusnak, de ha nem jön össze, akkor a konyhában készülnek. Mindig teszek az üvegek alá egy nagy tálcát, a tetejükre pedig egy kistányért nagy kaviccsal leszorítva (ahogy a nagymamámnál láttam), mert az erjedés beindulásakor kifolyhat egy kevés lé.
  • Kenyér: Üvegenként kb. 2 nagyobb szelet fehér kenyeret helyezek a zöldségekre és ezen keresztül öntöm fel az üvegeket a sós vízzel.
  • Fűszerek: Kaprot és fokhagymát használok. Rétegenként kb. 2-3 szál kaprot és 2 fej megtisztított fokhagymát teszek a zöldségek közé.
Amennyiben jó az idő, az erjedés egy nap elteltével már be is indul és 2-4 nap múlva már késznek is nyilváníthatjuk a kovászos uborkát és az egyéb zöldségeket. Ekkorra már a levük “zavarossá” válik és erőteljesen érezhető jellegzetes illatuk. Ezután a kenyeret eltávolítjuk az üvegek tetejéről, a zöldségeket leöblítjük, a levüket leszűrjük. Az üvegeket átmossuk, visszarakjuk bele a zöldségeket, felöntjük a leszűrt lével és további tárolásra a hűtőszekrénybe rakjuk. Erre azért van szükség, mert az erjedés tovább folytatódik az üvegben, csak az alacsonyabb hőmérséklet hatására lassabban. Ezért van az, hogyha kellő időt hagyunk a kovászos uborka elfogyasztására, akkor az minden egyes alkalommal puhább lesz.


Májpástétom recept


Kategória: Előétel receptek


Hozzávalók:
  • 1 kg máj
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek mustár
  • 2 ek majoránna
  • 1 mk őrölt
  • őrölt bors
  • 1 mk őrölt köménymag
  • 10 keményre főtt  FUCHS TOJÁS
  • 30-40 dkg füstölt szalonna
  • pirospaprika ízlés szerint


Elkészítése:
A nagyobb darabokra vágott májat megfőzzük annyira, hogy vágásnál ne legyen véres, majd leszűrjük.
A szalonnát apróra vágjuk, zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük, majd a zsíron medinszteljük az apóra vágott hagymát.
A leszűrt és kihűtött májat ledaráljuk a hagymával és a megaradt zsírral, főtt tojással, szalonnával, majd a fűszerekkel habosra keverjük. Kóstolás után még ízesíthetjük.

Tipp:

Melegszendvicsre is kitűnő. Hűtőben és mélyhűtőben is sokáig eláll


Vese-velő recept


Kategória: Sertés belsőség


Hozzávalók:
  • 6 db sertés vese
  • 25 dkg sertés velő
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd duci fokhagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 tk piros paprika
  • 1 mokkás kanál majoránna
  • só, bors ízlés szerint
  • erős paprika /el is hagyható/

Ekészítése:
A veséket nagyon alaposan megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és enyhén ecetes vízben /2l víz, 1ek ecet/ 1-2 órát áztatjuk. A velőket is megmossuk, lehártyázzuk.
A vöröshagymákat kockázzuk és felaprítjuk a fokhagymát is. A zsíron a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, de ezt csak addig pirítjuk míg megérezzükaz illatát. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a piros paprikát, elkeverjük és beletesszük a vesét
Pár percre fedőt teszünk rá, ezalatt a vese levet enged, ezért nem kell hozzá vizet adnunk. Közben nagyobb darabokra vágjuk a velőt és ezt is a veséhez adjuk . Még 5-6 percig főzzük együtt és tálaljuk.

Tipp:

A tisztításra nagyon figyelni kell, különben az étel élvezhetetlen lesz.


Sült disznó vagy marhanyelv recept





:Hozzávalók


2 kg nyelv
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • fekete bors


Elkészítése:
Kb. 2 kilónyi nyelvet forrásban levő vízbe mártogatva megpucoljuk a fehér színű külső hámtól.
Utána vöröshagymás, fokhagymás, fekete borsos vízbe oda tesszük főlni.
Nem sajnáljuk a hagymaféléket, bőven teszünk bele.
Amikor már félig megpuhult teszünk rá bőven fehér zsírt.
Azért bőven mert isteni finom a zsírja kenyérre kenve, kovászos uborkával.
Addig sütjük a nyelvet, míg megpirosodik a külseje.
Tört krumplival vagy rizzsel tálaljuk. Természetesen zsíros kenyérre is kitűnő, hűtés után






Körözött recept



Kategória: Előétel receptek
Küldte: Vas Erika


Hozzávalók:
  • 30 dkg juhtúró vagy tehéntúró vagy vegyesen a kettő
  • 1 fej lilahagyma
  • pirospaprika
  • tejföl


Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, tejföllel lazítjuk.
Ha valaki krémesen szereti össze is turmixolhatja ,hogy ne legyen darabos, majd hozzáadjuk a hagymát.
Az egészet jól kikeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük és máris ehető a finom körözött.






Mexikói tortillatekercsek recept



Kategória: Előétel receptek


Hozzávalók:
  • 16 darab tortillalap
  • 30-44 dkg reszelt sajt (nálam vörös cheddar és gouda)
  • 2 filézett csirkemell
A szószhoz:
  • 25-30 dkg érett, hámozott paradicsom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • egy teáskanálnyi cukor
  • chilipaprika
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 vörösbab konzerv
  • egy evőkanálnyi olivaolaj
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 2-3 nagyobb paradicsom


Elkészítése:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk és sózzuk, majd kontaktgrillen megsütjük. Apró szálakra szedjük vagy apró darabokra vágva félretesszük.
A szószos töltelékhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olivaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a hámozott paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, beledaraboljuk a paprikákat, majd puhára, szószosra összefőzzük.
A végén belekeverjük a puha vörösbabot, az apróra vágott friss mogyoróhagymát, a kockázott friss paradicsomot és az apróra vágott sült csirkemellet. A szószból félretettem egy tálkával mielőtt belekevertem a csirkemellet, hagymát, friss paradicsomot és a babot, mert ezt kínáltam mártogatni.
A tortillalapokat félbe vágjuk, így kapunk 32 darab fél tortillát. Ezeket a fél tortillákat fogjuk tölteni és feltekerni.
A fél lapot megszórjuk a reszelt sajttal, halmozunk rá a húsos szószból és a jobb alsó saroknál elkezdjük feltekerni tölcsér formájúra.
A kész tölcsérkéket egymás mellé fektetjük kör alakban egy sütőlemez közepére, előtte egy kis kerámiatálat tegyünk a közepére, amibe majd a sima paradicsomos szósz fog kerülni. Gyakorlatilag ezt a kis kerámiatálkát fogjuk körberakni a tortillatekercsekkel.
Amikor körbeértünk, reszelt sajttal megszórjuk a tekercseket, majd újabb sor tekercset készítünk és végül egy harmadikat. Minden szint közé mehet reszelt sajt.
Mikor ezzel elkészültünk, 190 fokon aranyszínűre sütjük. A tészta finom ropogóssá válik, a sajt már megolvad a rétegek között és tálalhatóvá is válik.
Apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórhatjuk, a középre helyezett tálkában kínáljuk a csípős vagy kevéssé csípős mexikói szószt.








Lila hagymás tojáskrém recept



Kategória: Előétel receptek
Küldte: 03Judit15


Hozzávalók:
  • 8 db főtt  FUCHS TOJÁS
  • 3 evőkanál majonéz
  • 5 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kis fej lila hagyma
  • jódozott só
  • őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál margarin





Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük, felszeleteljük, és egy villával összetörjük. A lila hagymát finomra vágjuk, a tojásokat összekeverjük a margarinnal, a tejföllel, a majonézzel és a mustárral.
Belekeverjük a lila hagymát, és megfűszerezzük.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jobban összeérjenek az ízek.
Kenyérre halmozva tálaljuk.
Jó étvágyat!



Sárga túró recept


Kategória: Előétel receptek
Küldte: szmolkamarika

Hozzávalók:
  • 1 l tej
  • fél kávés kanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • pici fahéj
  • egy citrom leve
  • tüll anyag, vagy sürü szövésű függöny


Elkészítése:
A tejet feltesszük forrni a sóval, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal
Közben a 10 db tojást felverjük és  mikor a tej forrni kezd, lassan beleengedjük a tojásokat, úgy hogy közben a jobb kezünkkel folyamatosan kevergetjük.
Újra forraljuk, de csak 1-2 percig.
Nem kell aggódni hogy túrós-csomós lett, mert ilyennek kell lennie.
Még forrón nagyon óvatosan egy tálba terített függönyre öntjük és összefogva lassan kinyomjuk belőle a levet. Elszorítjuk, összekötjük, majd egy éjszakára hűvös helyre tesszük csöpögni, és egybeállni.
Másnap szeletelhető. Nagyon szép és nagyon guszta és nagyon finom.
box style=”info”]Dekoratív húsvéti étel, sonkához, kolbászhoz. Megakadályozza a gyomorrontást.[/box]







Fűszeres sajt recept

Kategória: Előétel receptek
Küldte: Ellák


Hozzávalók:
  • 10 dl tej (3,5 % – os)
  • 15 dl joghurt (házi készítés)
  • 3 ek almaecet (5% – os)
  • 1 kk só
  • 2 tk fűszersó


Elkészítése:
A joghurtot a tejjel, az ecettel, a sóval és a fűszersóval felforraljuk.
A forrástól számítva még 1 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kicsit hűlt, sűrű gézen átszűrjük. A sárgás savót kicsepegtetjük.
Amikor kicsepegett, egy lukacsos kis kosárba tesszük, a tetejére egy fém lapot helyezünk (vagy tányért), és egy 2 l-es ásványvízzel (vagy bármilyen súllyal) lenyomatjuk, ezzel kipréselve a maradék savót .
4-5 óra elteltével a már kemény sajtot folpackba tesszük, és hűtőben érleljük még 1-2 napot.

Tipp:

Fontos, hogy csak 3,5 %-os tehéntejet használj! Tartós tej , UH tejek, alacsony zsírtartalmú tejek nem jók!






Meggyleves recept



Kategória: Gyümölcs levesek
Küldte: LigetiK




Hozzávalók:
  • 60 dkg meggy
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek keményítő


Elkészítése:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat, a citromlevet, a vékonyan levágott citromhéjat, a vörösbort és egy csipet sót. Felöntjük 2 l vízzel, felforraljuk, és 5 perc alatt puhára főzzük.
A tejfölt és a tejszínt simára keverjük a keményítővel.
Ha a meggy megfőtt, hozzáadjuk a habarást, és állandóan kevergetve felforraljuk. Hidegen tálaljuk.

A meggyleves kalória és tápérték tartalma:

Kalória: 56 kcalFehérje: 1 gSzénhidrát: 6 gZsír: 3 g
Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.



Fahéjas meggyleves recept







Kategória: Gyümölcs levesek
Küldte: aranytepsi


Hozzávalók:
  • 50 dkg meggy
  • 1 nagy csipet só
  • 4 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 1 tasak vaníliás cukor


Elkészítése:
A gyümölcsöt alaposan, több léről átmossuk, ha van zöld része, szár és levél, eltávolítjuk. Feltesszük főni kétszer annyi vízben, mint a meggy.
Sózzuk, cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat.
A pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel és a leves levével kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe öntjük. Beleöntjük a tejszínt a levesbe, beleszórjuk a vaníliás cukrot és 2-3 perc után elzárjuk.

Tipp:

Idényen kívül befőtt gyümölcsből is készíthető. Nyáron jól behűtve kínáljuk.






Provence-i fűszerkeverék házilag recept





Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK


Hozzávalók:
  • 2 ek oregano
  • 2 ek borsikafű
  • 2 ek rozmaring
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek majoranna
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk zsálya
  • 1 tk tárkony
  • 1 tk lestyán
  • 1 tk őrölt édeskömény




Elkészítése
Elkészítéséhez szárított, morzsolt fűszereket használok, amit egyszerűen összekeverek. Jól záródó üvegben, sötét helyen h jellemzik ónapokig eltartható.

Tipp:

Természetesen meg lehet vásárolni készen, de ha magunk keverjük össze, az összetevőket és azok arányát, bizonyos határokon belül mi magunk választhatjuk meg. A fenti keverék tartalmazza azokat a meghatározó fűszereket, melyek legjobban a Provence-i fűszerkeveréket. A felsoroltakon kívül kerülhet még bele levendula, babérlevél, turbolya, stb.









Garam masala házilag recept



Kategória: Befőzés
Küldte: LigetiK


Hozzávalók:
  • 4 ek koriander
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek fekete bors
  • 5 db egész fekete kardamom
  • 1 ek szegfűszeg
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • 4 babérlevél
  • 1 ek őrölt gyömbér


Elkészítése:
A gyömbér kivételével az összes többi hozzávalót egy serpenyőben, szárazon megpirítjuk. A fahéj rudat kisebb darabokra törjük, a babérleveleket összetépkedjük. Ügyelünk, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz.
Miután kihűlt, kiszedjük a kardamomból az apró magokat és a többi fűszerhez keverjük. Mozsárban vagy kávédarálóval finomra őröljük. Hozzákeverjük az őrölt gyömbért.
Jól záródó üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig eltartható.

Tipp:

A garam masala indiai eredetű fűszerkeverék. Nevének jelentésével ellentétben, ami csípős keveréket jelent, nem mindig jellemzi a csípősség, mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya családonként, területenként változó. Ráadásul az alapkeverék kiegészülhet kókuszdióval, cayenneborssal, kurkumával, szezámmaggal, fokhagymával és még sok minden mással is.






Curry por házilag recept



Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK


Hozzávalók:
  • 3 ek koriander mag
  • 1 ek római kömény mag
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk cardamom mag
  • 8 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 3 szárított chili
  • 0,5 szerecsendió lereszelve
  • 1 ek őrölt kurkuma


Elkészítése:
A magokat, a szegfűszeget és a fahéjat száraz serpenyőben 4-5 percig megpörköljük.
Hozzáadjuk a chilit és mozsár törővel, vagy fűszerőrlővel porrá őröljük. (Ehhez a művelethez én kávédarálót használtam, amit előtte és utána is alaposan kitisztítottam.)
Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk az őrölt kurkumát és elkeverjük.
Légmentesen záródó üvegben, sötét, hűvös helyen 3 hónapig tárolható.
A megadott hozzávalókból 6 evőkanál mennyiség lesz.

Tipp:

Indiai, arab és más keleti ételek receptjeiben sűrűn találkozhatunk curry porral. Ez az enyhe curry por egy nagyon egyszerű fűszerkeverék, nem szükséges hozzá beszerezhetetlen alapanyag. A chili mennyiségével a keverék csípősségét szabályozhatjuk és az eredmény, saját ízlés szerinti, tartósítószer és ízfokozó nélküli fűszer keverék.


Házi Vegeta recept





Kategória: Befőzés
Küldte: Koncz Andrea




Hozzávalók:
  • 60 dkg sárgarépa
  • 30 dkg zeller
  • 30 dkg fehér répa
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg karfiol
  • 30 dkg karalábé
  • 30 dkg káposzta
  • 30 dkg tv paprika
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 csomag zeller levél
  • jódmentes só




Elkészítése:
A hozzávalókat tisztítás és pucolás után húsdarálón ledaráljuk, majd lemérjük, 1 kg-onként 10 dkg sót adunk hozzá, majd üvegekbe töltjük.
Nekem ebből a mennyiségből 4 üveg lett.

Tipp:

A mennyiségek körülbelüli mennyiségek, bátran változtathatók.




Fűszerolaj recept



Kategória: Szószok
Küldte: pontycomb


Hozzávalók:
  • 1/2 l étolajhoz
  • 5-7 gerezd fokhagyma (nagyságtól függően)
  • 1 tk színesbors
  • 1 tk koriander
  • 1 tk borókabogyó
  • 3 babérlevél




Elkészítése:
Egy steril és szigorúan száraz üvegbe beleszórjuk az összes hozzávalót és felöntjük az étolajjal, majd légmentesen lezárjuk.
2-3 héten át 1 max 2 naponta megfordítjuk, megmozgatjuk így az érlelési folyamat alatt könnyedén átveszi az olaj a fűszerek és a fokhagyma illóanyagát!
Sültekhez, pecsenyékhez kiváló ízt ad! Aki szereti a magyaros fűszeres ételeket, ne hagyja ki!

Tipp:

Általában 2 üveggel szoktam készíteni, egyiket ajándéknak szánom mert igazi gasztro kuriózum és nagyon tud örülni az ünnepelt! :)








Bolognai szósz télire recept



Kategória: Befőzés
Küldte: Vass Laszlone


Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kis fej zeller
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 zöld paprika (lehet kápia is)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél összemorzsolva vagy darálva
  • rozmaring ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • majoránna ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint


Elkészítése:
A paradicsomot ledarálom, felfőzöm.
Az összes zöldséget lereszelem, étolajon megpárolom, majd leturmixolom és a paradicsomba öntöm.
Fűszerezem, mindenkinek saját ízlése szerint a fenti fűszerekkel. Pl a cukor mennyisége a paradicsom savanyúságától is függ.
Kb fél óráig főzöm, aztán tiszta üvegbe töltöm, tartósítót szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.
Felhasználáskor a darált húst átfuttatom zsíron, amíg elszíneződik, utána ráöntök egy üveg szószt és készre főzöm a húst benne.






Bolognai Spagetti recept



Kategória: Spagettik, makarónik


Hozzávalók:
  • fél kg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • oreganó
  • bors
  • 1 nagy sűrített paradicsom
  • olaj
  • bazsalikom
  • kakukkfű




Elkészítés:
Hagymát és a darált húst olajon megpirítjuk, majd minden hozzávalót hozzáadunk, annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne égjen le.
Lefedjük , felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük amíg a levét el nem fövi.
Közben ízlés szerint adunk még hozzá borsot és oreganót, bazsalikomot és kakukkfüvet, ne féljünk esetleg kicsit több oreganót beletenni, mert az adja meg a végén az igazi olaszos zamatát.








Zakuszka recept



Kategória: Szószok
Küldte: Marton Ildiko

Hozzávalók:
  • 1,5 kg főtt bab
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 kg pritamin paprika
  • 1 l olaj
  • 1 l paradicsomlé
  • só, bors ízlés szerint
  • babérlevél

Elkészítése:
A paprikát kicsumázzuk és apróra vágjuk. A babot ledaráljuk.
A hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk, majd fél liter olajon megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a paprikát és kb fél órát főzzük.
Ezután hozzáadjuk a babot, paradicsmlevet, a maradék olajat és sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.
Kb 2 órán át főzzük (akkor jó, ha az olaj kezd a zakuszka tetejére feljönni). Ekkor tiszta üvegekbe merjük, majd száraz dunsztban hűtjük ki.



Ki főz ma a Balatonnál? Erdélyi zakuszka készítése





Lengyel sós uborka recept


Kategória: Befőzés

Hozzávalók:
  • 10 kg uborka
  • kb. 5-6 csomag kapor
  • 5-6 fej fokhagyma
  • kb. 8 liter forralt, meleg víz
  • 8 ek só (minden literhez egy ek sót kell számolni)

Elkészítése:
Az uborkát megtisztítjuk, a rosszakat kiválogatjuk, és alaposan megmossuk. (Lehetőleg egy kis konyhai kefével átkeféljük.)
Ezután legalább 2 órán keresztül bő vízben áztatjuk.
Közben megtisztítjuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot, és nagy darabokra vágjuk. Az üvegeket is megmossuk teljesen tisztára, de nem kell őket kifőzni, vagy sterilizálni.
Ha letelt az idő, forralunk vizet, és literenként 1 ek sóval összekeverjük.
Az üvegekbe először egy kis kaprot, 2-3 gerezd fokhagymát, majd egy sor uborkát, majd megint egy kis kaprot és 1-2 fokhagymát rakunk. Szépen így megtöltjük az üvegeket, és a végén felöntjük a meleg sós vízzel. Vigyázzunk, ne legyen a víz túl forró, de még meleg legyen. Azonnal bezárjuk az üvegeket.
48 órára meleg helyre tesszük őket, de ne érje a tűző nap. Tehát meleg, de árnyékos helyre kerülnek. Két nap után be lehet tenni a kamrába, vagy pincébe.
Amit felbontunk, egy pár nap alatt elfogyasztandó, és a hűtőben tárolandó.

Tipp:

Télre eltehető, tartósítószer nélküli, az íze hasonlít a kovászos uborkához.



Uborkasaláta télire recept


Kategória: Befőzés
Küldte: Vass Laszlone

Hozzávalók:
  • uborka
  • víz
  • só ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • ecet ízlés szerint
  • kevés szalicil, vagy más tartósító


Elkészítése:
Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.



Svéd savanyúság télire recept



Kategória: Befőzés
Küldte: Vass Laszlone

Hozzávalók:
  • 4 kg uborka
  • 1 kg vöröshagyma
  • 6 dl cukor
  • 8 dl víz
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 dl só
  • 1 kk szalicil
  • 1 kk borkén

Elkészítése:
Az uborkát megmossuk. Héjasan legyaluljuk. Ha van hibás rész a héján, azt kivágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, majd legyaluljuk. Egy nagy lábasba tesszük, ráöntjük a többi hozzávalót.
Napközben többször megkeverve, tiszta ruhával letakarva legalább 24 órát állni hagyjuk.
Közben kóstolgassuk, ki milyen édesre vagy savanyúbbra akarja elkészíteni.
Üvegekbe merjük hézagosan, és lezárjuk az üvegeket.
Mehetnek a kamra polcra.



Balzsamecet és olíva recept



Kategória: Befőzés
Küldte: olajbogyo


Hozzávalók:
  • balzsamecet
  • olívaolaj

Elkészítése:
Egy nagyobb áruházlánc polcán fedeztem fel különféle ízesítéssel készült olíva olajokat. Az áruk nem éppen a mindennapos konyhai használathoz van igazítva, de ezzel nincs is semmi gond, hiszen Delux kategória :D
Igazából számtalan kísérletet tettem már olaj ízesítés ügyben, amik nagyon finomak és hasznosak. Legalább kettő, de inkább több az egyben. A balzsamecetes verzió valahogy ez eddig kimaradt… pótoltam!
Hozzávalóknál, érdemes jó minőségű alapanyagokat használni, hiszen így is ártöredéke a végtermék a bolti verziónak…
Tehát, végy egy csinos kis jól zárható 2 dl-es üveget, kis tölcséren keresztül csorgass bele 3 evőkanálnyi
Modena-i balzsam ecetet és jó minőségű, extra szűz olíva olajjal, nemes egyszerűséggel öntsd nyakon, majd jön a varázslat . “Használat előtt felrázandó!” utasításra, kedvünk szerint, locsoljuk meg salátánkat!
Egyszerű és nagyszerű nem? Vacsora fogyasztása közben elmélyülten nézegettem a szép lassan aláhulló ecet cseppeket az olajban, mint egy tavaszi “olaj”gömb.
Konklúzió: finom tavaszi saláta legegyszerűbb ízfokozója, mindössze egy üvegre redukálódott az eddigi 2 flaskából
“Rázzátok” bele ti is!





Joghurt házilag recept



Kategória: Szószok
Küldte: Ellák


Hozzávalók:

  • 1 l házi tej vagy 3,5 %-os bolti tej
  • 1 doboz natúr joghurt /Danone/


Tipp:

Oltásra használom a bolti joghurtot. A következő készítésnél már használható a saját joghurt is!

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, majd lehűtjük kb 50 fokosra (amikor már a kezünk bírja, nem forró). Beleöntjük a joghurtot, elkeverjük.
Tiszta üvegekbe merjük, tetővel lezárjuk, majd 6-8 órán át meleg helyen tartjuk. HA letelt az idő, akkor áttesszük a hűtőbe.




Tejfölös szósz mindenhez recept



Kategória: Szószok
Küldte: Kóródi Timea


Hozzávalók:
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • egy kiskanál mustár
  • egy kis vöröshagyma
  • foghagyma
  • kis darab uborka


Elkészítése:
A tejfölt, majonézt, mustár összekeverem.
A hagymát nagyon apróra felszeletelem. A foghagymát és az uborkát lereszelem. És ezeket is beleteszem a tejfölös keverékbe.
Leborítjuk, betesszük a hűtőbe és minimum fél órát állni hagyjuk.
Tálalható bármihez.




Fokhagymás darált paprika télire recept



Kategória: Befőzés
Küldte: Salamon Csilla








  • 2 kg nyers pirospaprika
  • 1 fej fokhagyma,
  • 10 dkg só
  • 2 kk nátrium benzoát
  • 1 kk citromsav.


Elkészítése:

Paprikát megmossuk, a csumáját kiszedjük, majd szeletekre vágjuk. Vagy húsdarálón vagy botmixerrel összepépesítjük. Feltesszük főzni. Fokhagymát beleaprítjuk, közben belerakjuk a sót és sűrűre főzzük. Beletesszük a nátriumot és a citromsavat.Így még összeforraljuk. Üvegekbe merítjük, a tetejére nátriumot teszünk. Másnap lezárjuk.




Tökéletes rántott hús. Csirkecomb és karaj előkészítés és sütés percre pontosan / Szoky konyhája /

httwatch?v=pTknbp95F8gps://www.youtube.com/


Rántott oldalas imádni fogjátok ! / Szoky konyhája /



Lacipecsenye vásári pecsenye / Szoky konyhája /











Lilahagyma lekvár recept



Kategória: Köretek receptjei


Hozzávalók:
  • 4-5 fej lilahagyma
  • 3-4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál cukor
  • kakukkfű
  • őrölt színes bors
  • édes vörösbor
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőben elkezdjük felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó folyós, hozzáadjuk a cukrot és együtt karamellizáljuk, míg szép aranybarna színt nem kap. Ezután hozzáöntjük az olívaolajat, jól összekeverjük és rátesszük a szeletelt hagymát.
Megszórjuk egy csipet sóval és elkezdjük párolni. Amint kezd a hagyma kicsit összeesni, megszórjuk egy kevés őrölt színes borssal és egy kevés kakukkfűvel (a borstól finom ízt kap, de nem lesz erős). Végül felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Lefedve tovább pároljuk. Közben többször megkeverjük és ha szükséges, még bort öntünk hozzá.
Végül addig pároljuk, míg a hagyma teljesen megpuhul és a levét egészen elfőtte. Krémes, puha állagú lesz.
Sültek mellé nagyon finom köretként.



Francia saláta recept


Kategória: Franciasaláták
Küldte: Mary101

Hozzávalók:
  • fél kg zöldborsó
  • 30 dkg sárgarépa
  • 2 közepes, enyhén savanykás alma
  • 5 ecetes uborka
Öntet:

  • 4 dl tejföl
  • 2 ek majonéz
  • 2 tk mustár
  • fél tk cukor
  • 1 kk só
  • 1 tk citromlé



Elkészítése:
A zöldségeket megfőzzük (én a répát főzés után kockázom fel). Leszűrjük és kihűtjük, belekeverjük a kockára vágott nyers almát és az uborkát.
A tejfölt a majonézzel, a mustárral valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.


Fokhagymás oldalas keréksalátával Keto / Szoky konyhája /



Klasszikus sült oldalas " borda " / Szoky konyhája /


Hekk a konyhámból / Szoky konyhája /


Hekk sörtésztában Orly módon/ Szoky konyhája/


Bácskai rizses hús Szerb rizses hús / Szoky konyhája/



Receptek hatékony keresése / Szoky konyhája /



Körömpörkölt


Körömpörkölt és csontnélküli csülök, ahogy én készítem.


csülökpörkölt



Körömpörkölt bográcsban , körmös csülök/ Szoky konyhája /


Hagymás bab isteni fogás / Szoky konyhája /


comb mega krém bunda



HOLNAPUTÁN - ÚJ VILÁGJÁRVÁNY, ÚJ VILÁGREND




Biológiai világháború - Dr. Drábik János, Jakab István




A kormányt vezénylő láthatatlan „háttérkarmester” - Dr. Drábik János, Jakab István




Pesti srácok :A szabadkőművesek ott vannak a Soros-hálózatban (Raffay Ernő)





Egy nagy háború van készülőben!




Szabadalmazott UFO technológiák - Dr. Egely György, Jakab István






A magyar tudományos holokauszt - Dr. Egely György, Jakab István





Dolmades gép használata - Hogyan készítsünk görög dolmadekat vagy dolmasokat



Okosgrill Pit Boss pellet grill kipróbáltuk / Szoky konyhája /




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése