2015. június 4., csütörtök

csalántea


csalántea



A csalántea hatása az egészségre



Tibetben sok más hasznos, természet adta lehetőség között a csalánt is kiemelt gyógyhatású növényként emlegetik. Leveleit kiszárítva hasznosítják teaként, amelyet csodaszerként tartanak számon. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztító kúrákhoz, böjtökhöz használják.

A csalánlevélből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra készteti. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert és fokozza a szervezet védekezőképességét.
A vesekő- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani csalánteát, mert segítségével a homok még időben kiválasztódik. Tisztító hatása érvényesül gyomor- és bélhurut esetén is. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A csalántea ajánlott napi mennyisége 3-5 csészényi (1,5 dl) (8-12g). A tea folyamatosan akár fél évig is fogyasztható, de az ajánlott napi mennyiséget nem szabad túllépni.


Fontos:
- A csalántea nem alkalmas szívelégtelenség következtében kialakult ödéma elmulasztására.
- Várandósok óvatosan alkalmazzák, mert méhösszehúzódásokat okozhat.
- Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk a diabétesz terápiájában vagy magas, illetve alacsony vérnyomás esetében, de ilyen esetekben az ajánlott dózisú alkalmazás előtt is szükséges egyeztetni a kezelőorvossal.

- Vérvizelés vagy akut vizeletretenció esetén mindenképpen keressük fel az orvosunkat.
Mikor és hogyan alkalmazható?
Ízületi bántalmak
Vizelethajtó, emésztésserkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért teája hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, ill. reumatikus megbetegedések kezelésére.
Urtikáció
A reumás testrészek megcsapkodása csalánnal. Ősi gyógymód, mely különösen isiász és lumbágó esetén hatásos. Órákon át melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul és megduzzad. Ekkor a bőrszövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről szüntethetők meg. Fontos, hogy a csalánozás után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzet égésbe megy át.
Allergia
Vértisztító hatása miatt enyhíti az allergiás tüneteket (ekcémát, szénanáthát, asztmát, csalánkiütéseket).
Bőrbetegségek
Eltünteti a pattanásokat, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma).
Menstruáció

Csökkenti a premenstruációs tüneteket, mivel csökkenti a szervezet folyadékvisszatartását.
Szépségápolás
- Fiatal leveleinek összehúzó hatása miatt ezek főzete arcgőzölésre ajánlott.
- A belőle készült krém bőrtisztító hatású, zsíros bőrre különösen jó hatással van.
- Levelei üdévé teszi a leheletet.
- Serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti a hajhagymákat. Gyorsabban nő tőle és szép fényű lesz a haj.
Vérzéscsillapítás
A felső hajtásokat leszedve, műanyag zacskóba téve pépesítjük ezeket (tiszta kővel vagy kalapáccsal). A pépet ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.
Fájdalomcsillapítás
Vénás végtag fájdalma esetén az előbb leírt eljárással enyhíthető a fájdalom. A csalánlé-borogatás is ezt a célt szolgálja. Mind a pépes, mind a csalánléből készült borogatás csillapítja az ütéssel járó fájdalmakat is, így borogathatjuk vele az ütés után megdagadt testrészeket.
Hajmosás
Egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, egy jó maréknyit áztassuk hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forraljuk fel, és 10 percig hagyjuk állni. A fejmosáshoz ilyenkor natúr szappant használjunk.
Csalán 
(Urtica dioica)
Eredet, botanikai leírás


Egyike azon növényeknek, melyet szívesen nyilvánítunk haszontalan gyomnövénynek, haragszunk rá, mert összecsípi kezünket, lábunk szárát kirándulás közben. A veteményes kertben is szívesen megtelepszik, elágazó gyökere szívósan kapaszkodik a földbe, ki sem lehet irtani, mérgelődünk. Pedig ez a növény évezredek óta gyógyít is bennünket.
A csalánnak kb. 80 faja ismert szerte a világon, Magyarországon a legismertebb a nagycsalán. Méter magasra is megnő, lágyszárú, évelő, a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó növény. A leveleken és a száron sajátos mirigyszőr, az ún. csalánszőr fejlődik. Ennek feji része törik le és fúródik a bőrbe és okoz égető, csípő fájdalmat, bőrpírt, hólyagokat.
Hatóanyagai
A levél hatóanyagai a hisztamin, vitaminok, szerves savak, flavonoid, kálcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka, szénhidrátok, ásványi anyagok. A gyökér fitoszterolban gazdag.
Története
Neve az “urere” égni latin szóból származik, a bátorság és az erő szimbóluma. Ovidius a Szeretet művészete című munkájában egy olyan szerelmi bájitalról beszél, melyben a csalán is szerepel. Dioszkoridész az i.e. I. században ajánlotta fertőzött sebekre, levét orrvérzésre, teáját menstruáció megindítására. Tápláló eledel már az antikvitásban is készült belőle. A II. világháborúban más zöldféle híján a csalánból erőt adó levest főztek, mely növelte a túlélés esélyét.
Gyűjtése
Levele (Urticae folium) tavasztól őszig gyűjthető, a hajtásokról frissen lefosztott leveleket szárítjuk.Gyökereit (Urticae radix) októbertől áprilisig gyűjtjük.
5 kg friss levélből, 3 kg friss gyökérből kapunk 1 kg száraz drogot.
Gyógyhatásai
Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.
Felhasználása
Gyógyteát forrázással készítünk a levélből, főzéssel a gyökérből.
Tavasszal és ősszel végezzenek 6 hetes vértisztító csalántea kúrát napi egy csészével reggel.Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.
Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban.  Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.
Csalánlé
Gyümölcscentrifugában préseljék ki egy tálkányi friss csalánhajtás levét, keverjék össze egy pohár vízzel. Naponta kétszerre igyák meg étkezés előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még ihatják a csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát napi egy csészével.
Külsőleg
Torokgyulladás esetén gargarizálásra (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy evőkanálnyi szederlevél) többször a nap folyamán. Igen jó köptető is.
Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosóként
hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. A fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést, rovarcsípésre csaláncsípést.
Kutatások
Tudományos tények: a levél reumára, húgyúti panaszokra ajánlott. Csökkenti a reumás fájdalmakat.
 


Csalánlevél (Urtica dioica)

Az áru a csípős vagy nagycsalán száráról lefosztott, eredeti zöld színében megszárított levelekből álljon.
Gyűjtés: május-szeptember
Hozam: 5 kg lefosztott nyers levélből lesz 1 kg száraz áru
Egyéb minőségi követelmények, megengedett eltérések: Megsötétedett vagy kifakult színű levél max. 10 %
Szárrész, virágzat összesen max. 8 %
Homok és más idegenanyag max. 3 %
Nedvesség tartalom max. 12 %



Diófalevél (Juglandis folium)

Az áru fáról gyűjtött, a közös levélnyélről lefosztott, eredeti zöld színűre megszárított, ép, egészséges levelekből álljon.
Gyűjtés: június-július
Hozam: kb. 4 kg friss levélből lesz 1 kg száraz áru
Egyéb minőségi követelmények, megengedett eltérések: Gombafoltos vagy állati kártevőktől
megtámadott levelek max. 10 %
Elvénhedt, színét vesztett, kifakult levél max. 5 %
Levélnyél max. 2 %
Homok és más idegenanyag max. 2 %
Nedvesség tartalom max. 12 %


Tartósítószer nélküli finomságok - lekvár, szörp





2008, szeptember 5 - 18:02 — Antal Vali
Szeretnéd a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!
Tartalom:
Hiszen nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer, színezék, adalékok, és – a közhiedelemmel ellentétben – cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt, hisz pár száz éve, amikor még nem ismerték a cukrot, minden lekvár és szörp csak a színtiszta gyümölcs befőzésével készült - természetesen tartósítószer nélkül. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.
Ha mégsem találod elég édesnek a lekvárt, akkor felbontás után mézzel keverheted ízlés szerint. 

Néhány alapvető szabály

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni, szedni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet vagy finomítatlan bio nádcukrot, de ezt inkább utólag add hozzá, amikor fogyasztás céljából felbontod az üveget, ugyanis az állás során időarányosan édesedik a lekvár. Az antalvalis bionomközösség véleménye szerint, ha megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor semmilyen édesítőszerre nincs szükség, hisz a gyümölcsben a befőzés közben koncentrálódik a természetes cukortartalom.

Tartósság, tartósítószer nélkül

Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítószer nélküli lekvárokba azért kell sok cukor, a cukor nélküli lekvárokba pedig azért kell sok tartósítószer, hogy elálljanak Nos, ezt szeretném megcáfolni, ugyanis évtizedek óta cukor és tartósítószer nélkül teszem el a lekvárokat, és soha nem romlottak meg egyik sem! A bolti lekvárok nagy százaléka is tartósítószerrel és egyéb káros adalékokkal készül (zselésítő, kocsonyásító, sürítő, savanyúságszabályozó, szintetikus antioxidáns, stb.), pedig elkészíthetők lennének anélkül is.
A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében és a kész lekvárok légmentesítésében rejlik.
Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal), majd grépfruitmag kivonattal és/vagy ezüstkolloiddal történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket mosószerrel (lehetőleg környezetbaráttal!) mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. Majd spricceljük be őket ezüstkolloiddal vagy GrapeVital oldattal, hogy minden káros mikroorganizmus elpusztuljon. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.
Fontos, hogy a lekvárt mindig forrón merjük az üvegekbe, amelyeket tegyünk olyan tele, amennyire csak tudjuk, majd azonnal csavarjuk rá a tetejét, és fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek, és évekig elállnak. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartóüsítószer nincs bennük. Ezért érdemes sok apró dzsemesüveget használni, hogy a felbontott lekvár pár nap alatt elfogyjon.
 
Tartósítószer nélküli lekvárok

Eper-málnalekvár

Hozzávalók: 1,4 kg eper, 0,6 kg málna, 0,3 kg nádcukor vagy méz(elhagyható)
Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a mézet/nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után főzzük még három percig utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár

Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 20-30 dkg nádcukor vagy méz(elhagyható)
Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel/nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 0,5 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)
Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 30 dkg nádcukrot/mézet tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 20-30 dkg nádcukor/méz(elhagyható)
Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot/mézet, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a szörpnek való gyümölcsök magas cukortartalma és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

Főzött szörpök

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a „főzési időt”). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.
Kiválóan lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.

Fagyasztott szörpök

Véleményem szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag és vitamin tartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott szörpökkel.
Turmixoljuk össze és csöpögtessük ki, vagy préseljük, centrifugázzuk ki a gyümölcsöt. Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet, steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.


Ajándékötletek - házi ételízesítő





2009, november 5 - 07:14 — Varga Nikoletta
Itt az október vége, a nagy multi áruházláncok hamarosan karácsonyi díszbe öltöztetik üzleteiket,  kikerülnek a polcokra az ajándékok… és beindul a Nagy Karácsonyi Dömping Bevásárlás…az ajándékozás manapság gyakran csak arról szól, hogy tehetünk egy pipát annak a neve mellé, akinek megvettük az 523. nyakkendőt vagy az előre csomagolt – csöppet sem méreganyagmentes – kozmetikai pakkot
oleles_szeretet_karacsony.jpgpedig másról kellene szólnia. A Föld kozmikus ritmusában újra és újra elérkezünk Karácsony misztériumához. Álljunk a világegyetem bármely pontján, lehet bármilyen vallásunk, világnézetünk, a lényeg, hogy az Örök Szeretet megszülethessen bennünk, a Cselekvő Szeretet elve. A keresztény világban Krisztus születése a bűneik megváltását, a Szeretetet, a Reményt, a Fényt jelenti. Megvalósult a Csoda, amire várakoztunk, ami után vágyakoztunk. Több mint kétezer éve a decemberi éjszakán erre a csodára emlékezik a keresztény világ. Ilyenkor a családokban melegebbek lesznek a szívek, szeretetteljesebbek a szavak,türelmesebbek a gesztusok, s a kisgyermekek kipirult arcú izgalma átragad a szülőkre, nagyszülőkre is. Elnézőbbek és megértőbbek leszünk tágabb környezetünkkel is, most talán még azokat is szeretjük, akiket egyébként kevésbé … Arra a néhány napra elhallgatnak a fegyverek is. …
No, de ismét elkalandoztam, messze kerülve attól, amiért ez a bejegyzés íródik. Az előző évhez hasonlóan szeretnénk összegyűjteni a saját kezűleg készített, finom és hasznos ajándékokat, amikkel kedveskedhetünk szeretteinknek a szeretet ünnepén, aminek nem a forintban kifejezhető értéke számít, hanem az, hogy érezze a másik, hogy FONTOS!
fuszerkeverek_karacsony.jpgKezdésnek ajánlom figyelmetekbe a házilag készíthető „befőtt-jellegű” vegeta receptjét. Egy saját elgondolással, kedvünk szerint díszített üvegben csodás ajándék lehet… ha ki is fogy belőle az ételízesítő, az üveg továbbra is visszaidézi a Szeretet meghittségét …


fuszerkeverek_karacsony_kosar.jpgHázi vegeta:

  • 2 kg sárgarépa , 2 kg fehérrépa ,
  • 30 dkg karfiol , 3 szem paradicsom , Zeller zöldje , 1 nagy darab zeller
  • 30 dkg petrezselyem zöldje ,
  • 30 dkg paprika , 30 dkg vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 karalábé, de csak akkor, ha zsenge

A zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, vagy aprítóval felaprítjuk. Megmérjük és kilónként 20 dkg sóval ízesítjük, tartósítjuk. Este, majd rákövetkező reggel is jól megkeverjük és üvegekbe töltjük.
Ha valaki úgy érzi, hogy számára a konyha világa távol áll, de örömmel díszítene üvegcséket, csak nem tudja mivel is tölthetné meg, akkor egyszerű és nagyszerű megoldásként ajánlom a házi készítésű curryport vagy a provence-i fűszerkeveréket.
Fűszerkeverékek

A fűszernövények emeljék ki, erősítsék az étel karakterét, de nem nyomhatják el azt. ...

Az alább látható receptek a mi ízléslünk szerint lettek alakítva. Ezeket variáljátok nyugadtan a saját ízvilágotok szerint! Vegyétek őket "alapreceptnek"...

Először kezdjük a legegyszerűbbel:
Provence-i keverék

  • 1 evőkanál bazsalikom , 1 evőkanál majoránna
  • 1 evőkanál zsálya , 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring , 1 evőkanál római kömény

Én szárítottal készítettem... Alaposan összekutyuljuk, és már mehet is az előre kidíszített, elmosott, kiszárított üvegcsébe.

Ha valaki kedveli az indiai konyhát, megajándékozhatjuk Garam masala  keverékkel is...

Garam masala

  • 4,5 dkg római kömény , 3,5 dkg egész bors
  • 3,5 dkg kardamom (fekete) , 1,2 dkg édesköménymag
  • 2 dkg kardamom (zöld) , 1.5 dkg koriandermag
  • 1 dkg szegfűszeg , 10 rúd 2,5 cm fajéh
  • 1 dkg őrölt szerencsendió , 1 dkg fekete rőmai kömény
  • 1 dkg szárított rózsaszirom , 1 dkg babérlevél
  • 1 dkg reszelt gyömbér

Mozsárban finomra zúzzuk... az összetevők ázsai boltokban megvásárolhatók. Légmentesen, hűvös helyen sokáig eláll.
Szárazon szokták megpirítani ezt a "meleg" fűszerek illatos keverékét. Az Ayurvéda leírja, hogy a "meleg" fűszerek növelik a test belső melegét, míg  "hideg" fűszerek segítenek csillapítani ezt a belső meleget. A garam masala a hűvösebb éghajlatú Észak-Indiából származik. Általában a főzés vége felé adják az ételekhez.

Hogy Indiánál maradjunk, nézzük a currypor/fűszerkeveréket:
Sokatokban biztos felvetődött a gondolat, hogy curry fűszerkeverék? Hiszen a curry maga a fűszer, egy Délkelet-Ázsiában honos fa fényes, sötétzöld levele, amit főként zöldségételek és levesek ízesítésére használnak... de én itt arról a keverékről írnék, amit anno a brit hazatelepülő gyarmatosítók fejlesztettek ki, hogy magukkal vihessék, hogy otthonukban is megteremthessék az indai ízvilágot... Persze, ennek is számtalan változata van, mondhatni "ahány ház, annyi szokás"...

Currypor – fűszerkeverék

  • 4-5 zöld kardamom , 2 kiskanál szemes bors
  • 1 kiskanál római kömény , 1 kiskanál kömény
  • 2 evőkanál görögszénamag , 1 kiskanál reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál kurkuma , 1 kiskanál sáfrányos szeklice
  • 2 kiskanál csilipor , 2 evőkanál koriandermag
  • 2-3 szegfűszeg , 1 kiskanál fahéj , 1 evőkanál curry
  • sok helyen tesznek bele mustármagot is.

Összetörhetjük mozsárban, mint az a garam masalánál is írva vagyon, vagy úgy ahogy van,
száraz serpenyőben megpirítjuk kis tűzön, addig amíg nem lesz illatos, ez kb. 1 perc! És utána kávédarálón ledaráljuk. Már mehet is az üvegekbe.
Halkan megjegyzem, előre darálva kb. 2 hétig őrzik meg az intenzitásukat... később is lehet használni, ugyanúgy, mint a bótti (sicc!) fűszerőrleményeket, csak akkor már nem az igazi, mint ahogy a bóttiak sem, aromazáró tasak ide vagy oda.
Sok szeretettel ajánlom:
Niki
u.i.: írok még fűszerolajakat is, csak egy kis türelmet kérnék... hamarosan érkeznek.
Várjuk az ötleteiteket, osszátok meg velünk!
Szeretettel, Niki


Lilahagyma – lekvár





2010, november 11 - 13:00 — almadigy
Bevallom, nem vagyok egy nagy lekvár rajongó, de ez a lilahagyma -   - lekvár megragadta a fantáziámat. Annyira különleges lehet az ízvilága, hogy ki kell próbálnom. Úgy látom, meglesz a hétvégi programom. , úgyis megyek szombaton a piacra. Egyébként is nagyon szeretem a lilahagymát, de eddig főleg salátákba tettem, és nyersen fogyasztottam. Nagyon kíváncsi vagyok erre a lekvárra. /verebedit/
lilahagyma-lekvar_0.jpg
Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A lilahagymákat meg kell pucolni, és vékony csíkokra felszeletelni.
  2. A mézzel, a sóval és a fűszerekkel 2 órára állni kell hagyni. Eközben ereszt egy kis levet.
  3. Kis lángon, fedő nélkül kb. 5 percig kell főzni. Ekkor jöhet a balzsamecet, ezzel csak rotyog egyet, és már kész is.
  4. Forrón befőttesüvegbe kell tölteni, és mehet 2-3 napra a meleg paplan alá pihenni.
Csináltam már úgy, hogy tettem bele mazsolát, aszalt szilvát vagy vörös áfonyát. Sült hússal vagy pirítós kenyérrel szoktuk enni.


Gyomorégés - reflux otthoni kezelése

Gyomorsav túltengés elleni tea recept Szabó Gyuri bácsi - a bükki füvesember ajánlásával

Ez egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme az orbáncfű, amifeszültségoldásban, emésztés megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old. antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és emésztést serkentő.

lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. A fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt. 

A teakeverék összetevői és azok arányai:



Orbáncfű 10 egység  , Cickafark 6 egység Lándzsás útifű 6 egység  , Fehér árvacsalán 4 egység Csalánlevél 4 egység - az egység lehet gr vagy kanál is. 

Elkészítési módja és adagolás:

A keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces állás után szűrjük le.
A teakeverékből naponta 1-3 csésze fogyasztható. Ne ízesítsük!

Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei. 


Kapcsolódó termékek:


Ezerlevél, mely ezer bajra gyógyír, különösen a nők számára
320Ft
Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, a legerősebb vértisztító növény, a csalán!
320Ft
Felső légúti betegségek – főként a száraz, nehezen felszakadó hurutok, ingerköhögés – kezelésében eredményesen alkalmazhatod!
350Ft
Teája főként idegeskedés, stressz, depresszió és alvászavarok ellen hatásos, de alkalmazhatod bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is
320Ft
Az útifűvek közismerten a torok gyógynövényei - rekedtség, száraz köhögés esetén nélkülözhetetlen természetes háziszer
320Ft






Rózsás-habos babaápoló krém



2015, március 19 - 17:53 — Mártu
Ez egy nagyon egyszerű recept, ami nálunk tökéletesen bevált popsikrémnek. Eredetileg csak sima sheavajat használtam erre a célra, de kicsit nehezen kenődött el, ami egy türelmetlen babánál nem túl jó pont. Így hát kifejlesztettem a kenhetőbb verziót.

ozsas-habos_babaapolo

Hozzávalók:


shea vajat felolvasztottam egy bögrében, majd hozzáöntöttem az olajokat. A kész folyadékot bögréstül egy nagyobb vízzel teli tálba helyeztem, majd betettem az egészet a hűtőbe. Amikor láttam, hogy már kezd dermedni, kivettem az egészet és habverővel szilárdulásig vertem a krémet (pár perc volt csak). A kész kencét visszakanalaztam a shea vaj tégelyébe.
Újszülött kortól használható, sőt az anyuka kezére is kiváló. Szerintem ajándéknak is klassz, ha a családban kisbaba születik.
Egy adag ára 1870 Ft-ra jött ki nekem és két hónapra elegendő volt.


Jól bevált krém ekcémára, pikkelysömörre, neurodermatitiszes bőrre



2014, április 7 - 13:50 — Henn Mónika
Sokaknak bevált már ez az ekcéma, pikkelysömör tüneteit enyhítő nagyon egyszerűen elkészíthető házi krém. Kis változtatásal pedig akár hatékony gomba ellenes krémet is kreálhatunk a recept alapján.

Ekcéma elleni krém

 Összetevők:

Elkészítés:

sheavajat gőzfürdőn felolvasztjuk, hozzáadjuk a másik két bázisolajat, majd belecseppentjük az illókat is. Egy telt, kellemes illatú, hosszan hidratáltság-érzetet biztosító, bőrnyugtató krémet kapunk, mely enyhíti a kellemetlen tüneteket.
Ha a ligetszépe és lenmagolajat neemolajjal helyettesítjük, egy nagyon hatékony gombaellenes krémet, testápolót kapunk, ami kiválóan alkalmas például napgomba kezelésére is (amellett, hogy az ekcémás, pikkelysömörös tüneteket is enyhíti).




Neemolaj - 132 véleménnyel és felhasználási javaslatokkal (Konzol)



  • Bőrgomba ellen
  • Ekcémás tünetek enyhítése
  • Fertőzések ellen
  • Gyulladásgátlás
  • Körömgomba ellen
  • Pikkelysömörös tünetek enyhítése
Termék elérhetősége: Raktáron (16 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
740Ft
kiszerelések: *
 15 ml, 740Ft
 50 ml, 1.500Ft
Mennyiség:

















SHEAVAJ a Vevőink kedvence! - Több mint 500 véleménnyel és felhasználási javaslatokkal (Konzol sheavaj)



  • Bőrállapot kiegyenlítés
  • Ekcémás tünetek enyhítése
  • Fényártalmak semlegesítése
  • Gyulladásgátlás
  • Öregedésgátlás
  • Pelenkakiütésre
  • Repedezett és durva tapintású bőrre
  • Terhességi csíkok megelőzése
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
995Ft
kiszerelések: *
 30 ml, 995Ft
 100 ml, 2.000Ft
 560 ml, 8.590Ft
 870 ml, 12.390Ft
Mennyiség:





















Ligetszépeolaj - Oenothera biennis (Farfalla), kbA - Probléma ellenes olaj a száraz, hámló és problémás bőrre



  • Bőrregenerálás
  • Ekcémás tünetek enyhítése
  • Pikkelysömörös tünetek enyhítése
  • Ránctalanítás
  • Vízhiányos bőrállapotra
Termék elérhetősége: Raktáron (10 db)
Májusi akció!
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
Listaár: 3.040Ft
2.580Ft
Kiszerelések: *
 30 ml, 2.580Ft
 250 ml, 15.380Ft
Mennyiség:

















Lenmagcsíraolaj (Aby), 100 ml



  • Hormonharmonizálás
  • Szív- és érrendszer támogatása
Termék elérhetősége: Raktáron (3 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
1.790Ft
Kiszerelések: *
 Lenmag-csíra olaj (ABY, 1.790Ft
 Lenmag-csíra olaj AKCIÓ dec.1-i lejárat, 1.435Ft
Mennyiség:













Levendulaolaj kompozíció, 12 ml



  • Nyugtató és ellazító
  • Rovarcsípés
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
1.025Ft
Kiszerelések: *
 Aranyház levendula olaj, 1.025Ft
Mennyiség:

















Teafa illóolaj - Melaleuca alternifolia (Farfalla), wkbA



  • Baktérium ellenes
  • Gyulladásgátlás
  • Légfrissítés
  • Nyugtató és ellazító
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
2.400Ft
Kiszerelések: *
 10 ml, 2.400Ft
 50 ml, 9.870Ft
 5 ml, 1.950Ft
Mennyiség:



















Geránium (rózsamuskátli) illóolaj - Pelargonium graveolens (Farfalla), bd, 5ml



Termék elérhetősége: Nem rendelhető - átmeneti készlethiány
  • Görcsoldás
  • Légfrissítés
  • Nyugtató és ellazító
2.850Ft
Mennyiség:



















Rózsageránium illóolaj - Pelargonium graveolens (Farfalla), bd*, 5 ml
Az illatanyaga hasonlít a rózsáéra, ezért a mai napig nem ritka, hogy az értékes rózsaolajat hamisítják vagy hígítják vele. Hiszen míg 1 kg geránium olaj előállításához 500 kg friss növényre van szükség, és a teljes növény felhasználható az olajkészítésre, addig 1 kg rózsaolaj előállítása esetében csak a szirom alapanyag mennyisége ennek akár tízszerese is lehet.
Hatás:A rózsageránium amellett, hogy parfüm összetevő, kitűnően használható kozmetikai alapanyagnak is: kiegyenlíti a bőr faggyútermelését, így mind a száraz mind pedig a zsíros bőrt helyrehozza. Horzsolások, kisebb égési sebek és ekcéma kezelésére is ajánlott.
A belőle készült olaj a bőrbe felszívódva szabályozza a hormontermelést, emiatt gyakran kezelik vele a klimax tüneteit, de a menstruációs görcsöket is enyhíti. Nyirokrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt használható toroköblítőnek torokgyulladás esetén, és mivel fokozza a vérkeringést, vizelethajtó hatása is jelentős. A szervezet tisztításán túl relaxációs és bőrfrissítő hatása miatt is kedvelik. Nyugtatja és frissíti az elmét és a testet.
Illatharmónia: Majdnem minegyik illóolajjal harmonizál
Illat: Virágos, meleg, puha
Tulajdonság: Kiegyenlítő, nyugtató, harmonizáló, védő, nőies
*: bd = demeter (biodinamikus) termesztésből származó 

 
Gyártó: 
Farfalla Essentials AG
Cikkszám: BFA-103




Rózsa, Bolgár-, illóolaj 10% (90% Alk.) - Rosa damascena (Farfalla), Sel., 5ml



  • Ekcémás tünetek enyhítése
  • Gyulladásgátlás
  • Harmonizálás
  • Légfrissítés
  • Sebgyógyítás
Termék elérhetősége: Raktáron (3 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
7.185Ft
Mennyiség:





















Rózsa, Bolgár-, illóolaj 10% (90% Alk.) - Rosa damascena (Farfalla), Sel.*, 5ml
*: Sel: hagyományos termesztésből a legjobb válogatás
A „virágok királynője”. 30 – 50 rózsavirágból 1 cseppnyi olaj készül! Ápolja a száraz, érzékeny bőrt. Ez a 10%-os higított változat nagyon jól használható illatlámpába párologtatni vagy magában parfümnek.
Hatása: Kiváló bőrlágyító és hidratáló, főleg érett bőrre jó és minden gyulladáson segít. Hatékony bedörzsölőszer lehet övsömör és ekcéma ellen. Testápoló alkotórészeként növeli a nemi vágyat. Jó hatással van a női ivarrendszerre, csökkenti a változókori tünetek kellemetlen hatásait. Óriási segítséget nyújt szomorúság, lesújtottság és érzelmi traumák esetén. Illatlámpában oldja a depressziót, békés, bensőséges hangulatot teremt, segít elfelejteni a féltékenységet, irigységet.
Illatharmónia: Szinte minden illóolajjal
Illat: Meleg, édes, virágos, titokzatos.
Tulajdonság: Harmonizáló, nőies, afrodiziáló, kényeztető, gyulladásgátló, sebgyógyító, sejtmegújító, menstruációszabályozó. Depresszióra, kötőhártyagyulladásokra, gyomorpanaszokra, máj-, és epemegbetegedésekre, herpeszfertőzésekre, ekcémára, gombás megbetegedésekre, a nemi szervek összes megbetegedéseire alkalmazzák.
Gyártó: 
Farfalla Essentials AG
Cikkszám: BFA-099


Kapcsolat

Ügyfélszolgálat (Hétfőtől - Péntekig 10-18 óráig):
Telefon: +36 70 704 8843
Email: shop [kukac] bionom.hu
Bionom Biobolt üzemeltetője:Válogatott Bionom Termékek Kft.
Adószám: 23055032-2-41
Cégjegyzékszám: 01-09-993539
Számlavezető bank: MKB Bank Zrt.
Címe: 2120. Dunakeszi, Fő út 16-18.
Számlaszám:  10300002-10606103-49020015
IBAN: HU 16 10300002-10606103-49020015
SWIFT: MKKBHUHB

Személyes átvételi pont:
1134 Budapest, Csángó utca 8.
Nyitva tartás:
  • hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8-18 óra között
  • szerda: 8-20 óra között
A helyszín csak átvételi pont, vásárlás és / vagy fizetés a helyszínen csak internetes fizetésre alkalmas bankkártyával lehetséges (terminál nincs)!




Így nézünk ki az udvarban:
bionom-biobolt-470x.jpg


Reumára, kenőcs házilag.



Mivel előálltak a téli időszak betegségei, így a reumás fájdalmak, megosztok veletek egy jó reuma kenőcs receptet. Ez volt nekem az első kenőcsöm amit elkészítettem. Szabadalmaztattam mind találmány is és 30 féle gyógynövényt főztem egy hétig a krém alapba. Pirosló hunyor levelet, gyömbérgyökeret, kőrisfa levelet, szegfűszeget, fahajat, levendula virágot, menta levelet, boróka bogyót, tujafa levelet, fekete nyárfa rügyet, tejoltó galajt.
Ez a reuma kenőcs hatásos: krónikus reumára, köszvényre, ízületi gyulladásra, paralízisre, lábszár görcsre. Be kell keni a fájós test részt ahányszor szükséges.


reumara


Hozzávalók
50 g Kamillavirág (Matricaria chamomilla)
50 db. Körömvirág (Calendula officnalis)
50 db. Cickafarkkóró virág (Achillea millefolium)
100 g Csípős csalán levél (Urtica dioica)
10 g Feketenadály gyökér (Symphytum officinale)
10 g Ragadós galaj föld feletti része (Galium aparine)
10 g Árnika virág (Arnica montana)
20 g Piros csípős paprika (Capsicum annuum)
20 g Babér levél (Laurus nobilis)
20 g Orbáncfű föld feletti része (Hypericum perforatum)
20 g Korpafű föld feletti rész (Lycopodium clavatum)
MARICA KOMPLEX reuma kenőcs


Elkészítés


A fenti gyógynövényeket jól felaprítsuk, száraz vagy friss növényeket használunk. Ezt a keveréket 1 hétig főzzük 1 kg disznózsírban, ameddig serceg.
Vagy krém alapba: 250 ml olíva olaj, 200 g vaj és 50 g méhviasz (de a felolvasztott méhviaszt amikor kész van akkor keverjük a készítményhez, persze leszűrjük először a gyógynövényeket). Mindennap felmelegítjük olvadáspontig, és jól összekeverjük egy héten keresztül, utána felolvasszuk és leszűrjük. Én egy fémszűrőt (teaszűrő féle) használok. Még meleg, folyékony állapotban megfelelő üveg, műanyag edényekbe öntjük.
Ez a kenőcs hatásos: krónikus reumára, köszvényre, ízületi gyulladásra, paralízisre, lábszár görcsre. Evvel a kenőccsel bekenjük a fájós testrészt, ahányszor szükséges (fáj).
Forrás: Márkus János, ro.Aiud, Erdélyből




Majonéz diétásabban



Egyszerűen elkeverem a tejfölt úgy, mintha meglenne a tojássárgával kikevert olajos alap.

1 nagy pohár tejföl
1 kanál mustár
pár tekerésnyi bors
pár evőkanál friss citromlé
pici só
pici cukor, de ez a kettő elhagyható, mert nem fontos
Jól kikeverem, és pont olyan.
Ha olyanom van, akkor tojássárgáját is keverek bele, de őszintén szólva sokszor elfelejtem.
A gyerekeknek bejön, nekem is, pedig nagy majonéz pusztító voltam.




Egyszerű sajt házi tejből



A receptet innen vettem, nagyon megtetszett már olvasva is. Majd mikor elkészítettem még inkább. Annyi lehetőséget látok benne, nagyon jó variációkat látok benne.
Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj,
1 db tojás ( én tojás nélkül csináltam), 1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 púpozott kávéskanál só




A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szűrőn leszűrjük. Majd lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.
Állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. Egy kisebb, kiolajozott tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a hűtőben, kamrában száradni. Frissen is nagyon jó, én vacsorára pár barackkal ettem, másnap pedig még reszelhető is, ment is a salátába.

Tojás kihagyás miatt próbáltam kurkumával színezni, de az összeállt sajtba már késő volt beletenni. Javaslom a hasonló ötletek végrehajtása még folyékonyabb állapotban történjen.

Amire gondoltam mint ízesítésre:
- durvára tört dióval keverve
- egy 10 dekás camembert sajttal összedolgozva
- kerek lapokat önteni belőle, és kidolgozott sajtkrémmel sajttorta készítése
- különböző, fűszeres ízesítésű sajtok készítése




Főzős sajt



Az előző bejegyzés végén említettem, ma kipróbálom.Őt.
Sajnos lefotózni nem tudtam, mivel egy óra alatt elkészült, és reggelire meg is ettük.
Szóval 2 liter tejet felforraltam, majd 5 evőkanál friss citromlét tettem bele. Ettől szépen összeugrott a sűrűje, amit ízesítés után már csak le kellett szűrni.
Én balga módon őrölt köménnyel ízesítettem, meg egy pici sóval.
Ehelyett eleve bazsalikomot és kicsivel több sót kellett volna, akkor nem utólag kell rászórnom, mint a mozzarellára.
Mert nagyon erősen hasonlít a mozzarellára szűrés után.
Így utólagos bazsalikomozás és sózás után paradicsommal ettük meg, de kivétel nélkül mindenkinek ízlett.
2 liter tejből lett kb. 40 deka. Ez ha azt számolom, hogy a tej 300 forint, a többi költség elenyésző, és ebből lett 40 deka fincsi házi mozzarellaféle sajt, akkor nagyon megéri.




 ketchup



Szóval:

kb. 7 kg paradicsom
kb. 2 kg paprika
három kávéskanál só
egy marék zeller zöld a szára nélkül
két nagy fej vöröshagyma
egy fej fokhagyma
10 dkg barna cukor
fűszertartóba zárva:
kiskanálnyi mustármag
pár babérlevél

A paradicsomot, mielőtt rádobálnám a többi cuccot, kézzel nagyjából összenyomkodom, hogy legyen leve.
Majd összefőzöm a többi dologgal, lassú lángon, időnként megkeverve, addig, míg a paprika és hagyma meg nem puhul.
Akkor botmixerrel átturmixolom, a fűszertartó nélkül, majd még rotyog egy-két órát a fűszerekkel együtt.
Közben belekerül fél deci 20% ecet.
Meg kell kóstolni, és cukrozni-ecetezni ha szükséges.
Mivel a mustármag nem helyettesítette, egy kis mustárt is nyomtam bele.
Ugyanis ez minden receptben ott van. Én pedig nem hiszem, hogy az alapreceptekben is mustár van, viszont a mustármagtól, ha eltúlozzuk, akkor csípős lehet. Ezért inkább maradt a kevés mustármag és a kész mustár.
Majd megint alaposan turmixoltam, és üvegekbe tettem, mivel tökéletes lett.
Lehet passzírozni, ha valakinek ez a mániája, de annyira elenyésző ami egyben benne maradt részecske, hogy szerintem tök felesleges időpazarlás.
 Még jól is néz ki az a pár apró zeller, meg magocska.
Szép lett és finom is.
Megjegyezném, hogy xilittel (nyírfacukorral) édesítheti aki cukorbeteg vagy candida diétázik.
Egyébként a tartósításra visszatérve.
Volt pár adag lekvár, amibe nem raktam semmi tartósítószert, próbaképp.
Figyelem őket, nincs velük semmi gond, nem forrtak fel. Ha nem állna el, akkor ennyi idő alatt már felforrt volna.
Ami miatt rakok bele csipet szalicilt, az az, hogy kibontás után se legyen kötelező megenni azonnal, illetve pár nap alatt.
Szóval mivel a paradicsom jelentős mennyiségben fogy a gyerekek által, fogok még venni befőzésre, mert ez a ketchup jó.



Fenyőméz



Itt olvastam róla, csak idő kérdése volt, hogy csináljak.
Téli köhögős időszakra, miért ne. Még egy természetes gyógymód, ami érdemes a bevezetésre
Lényege, hogy egy nagy marék friss fenyőhajtást megmosva üvegbe rakunk, majd valamilyen folyékonyabb mézzel (nem repce vagy napraforgó) leöntjük, és 1-2 hónapra napos helyre rakjuk.
Akkor most egy vagy kettő? Nem mindegy az hónapokból.
Gondolom naposabb idő esetén elég az 1 hónap, skandinávosabb nyáron, mikor hiába rakod a legdélibb helyre, csak felhő jut, akkor 2 hónap is kell, hogy a nap megdolgozza az üvegünk tartalmát.

Egy héten egyszer kézbe vehetjük, kicsit megforgatni az üveget, hogy átmozgassuk kicsit a fenyőrügyeket.

Mikor letelt a hónap átszűrjük egy másik üvegbe, és kész.

Láttam ám a neten, cukorral megdolgozott fenyőrügyet, ott ki volt emelve a C vitamin tartalom, és nem értem. Nem értem, hogy hiheti el akárki, hogy a cukor mellett megél a C vitamin? Mint a nagyipari savanyú káposzta, egy nagyon jó, téli vitaminforrás, só helyett ecettel. Ami szintén vitamingyilkos.
Bár mindegy nekem igazából, ki mit hisz el, amíg engem nem akar baromságokról meggyőzni.
Az én fenyőmézem garantáltan bioméz a faluból, a fenyőhajtás pedig az ovi udvaráról van, szmogmentes helyről.


 házi "nutella"


A holnapi tortához készítettem a krémet.
250 ml tejszínt felmelegítettem, alaplángon kevergetve beleolvasztottam 20 deka étcsokit. Nem tortabevonót, hanem a Lidl-ből egy aránylag olcsó de jó minőségű csokit. majd mikor a csoki felolvadt, akkor 20 deka vajat is elkevertem benne. Kihűlt, ment a hűtőbe teljesen lehűlni.
Mikor kivettem, hogy dolgozzak vele, rá kellett döbbennem, hogy állagra egy kenhető de szilárd krémet kaptam, ami nagyon jó ízű. Simán lehetne kenyérre kenni, mint a mogyorókrémet.
Szerintem ha legközelebb csinálok ilyet, beledolgozok 10 deka darált török mogyorót vagy diót.
Édesíteni nem kellett egyáltalán, mert ebben a csokiban azért van némi cukor, de ha teljesen keserű csokival készülne, akkor kerülne bele valami édesítő szer. Nálunk méz.
De ez az alapkrém teljesen jó lesz karácsonykor szaloncukornak is, több módon ízesítve.



- A csalánkrém



Itt az idő, nő a csalán.

Mi mindenre jó?

Ha teaként iszod a forrázatát, elsősorban kúraszerűen idd, 4-6 hétig, mert hosszútávon megbetegíthet. Ugyanis kimossa a létfontosságú ásványi anyagokat a szervezetből. Merthogy erős vértisztító hatása van. Tehát teáját csak kúraszerűen lehet inni , tartós fogyasztásra nem ajánlott. De egy-egy méregtelenítő kúra fontos része lehet, mert fokozottan oldja a salakanyagokat, tisztítja az emésztőcsatornát, a vizeletkiválasztó rendszert, és erősíti az immunrendszert. Ismétlem: 4-6 hétig, napi 3 csésze (6-7 dl) csalántea méregtelenítő kúra részeként.

Ellenben a levele turmixolva, feltölti a szervezetünket ásványi anyagokkal, nem is akárhogy, mert rendkívül bő forrása a létfontosságú ásványi sóknak, vasnak

A konyhás-oldalamon igen sokszor adtam már közre recepteket, milyen ételekbe lehet belecsempészni a csalánt.

Most nem erről akarok szólni.

Hanem arról a felhasználásról, ami mindenkinek elérhető, aki tud szedni pár zsenge csalánhajtást. Amit lemosás után, aprítva, kis vízzel összeturmixolunk, majd leszűrünk. Szappanosok lúgoldó alapnak használhatják hajszappanokhoz, gyógyszappanokhoz. Fürdővízhez lehet adagolni, illetve fejbőrbe masszírozva hajpakolásként alkalmazható. Célja a hajhullás csökkentése.

Bővebben a csalán felhasználásról 
itt, és itt is olvashatsz.

Amit most én készítettem, az a 
csalánkrém, bőrre kenhető változatban.

A csalán felső, zsenge részét szedtem le, a 4. levélig. 10 ágat, kb. egy maréknyit, ami mérve 35  gramm volt. Megmostam, aprítottam. 
Itt jön egy trükk, mert a csalán frissen csíp. Benne hagyom a vödörkében és ollóval aprítom fel. Majd vízfürdőbe állított lábosba tettem, és felöntöttem olajjal. A recept ugyan olívaolajat írt, de nekem most csak mogyoróolajam van. Így azt tettem rá, annyit amennyi ellepte. Ebben a formában melegítettem egy órán át. Azaz a víz forrongott alatta, a meleg olajban pedig kioldódott a csalán hatóanyaga. Fél óra melegítés után kicsit levettem hűlni, nehogy túlmelegedjen, és botmixerrel aprítottam még egy kicsit a csalánon, majd tovább folytattam a melegen tartást. Mikor letelt az óra, dobtam még rá 35 gramm shea vajat, és ugyanennyi méhviaszt. Ezzel összeolvadt, és kihűtötte annyira, hogy egy rongyon át lehetett szűrni. A sűrű részt külön üvegbe tettem, ez jó lesz akár szappanba, akár csípésekre, valamire :)




A szűrt krém pedig pattanásos, ekcémás, rozáceás, allergia-kiütéses bőrre, rheumatikus és ízületi fájdalmak helyi kezelésére. A csalán sejtmegújító, regeneráló hatását a mogyoróolaj mély hidratáló hatása egészíti ki.

Illata kellemes csalán illat, amit én személy szerint szeretek. Érezni rajta persze a méhviaszt, shea vajat is.
A shea vaj kihagyható, elég az olívaolaj és a méhviasz is. Ellenben a jó hatás fokozásáért lehet a csalánnal megegyező mennyiségű körömvirággal kiegészítve készíteni.

Az eredeti recept 
forrása itt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése