2011. augusztus 3., szerda

Minilakások

Minilakások

ESL Videó Kvíz: A kis apartman alakul át 24 szoba.

2:03 perces

ESL Videó Kvíz: A kis apartman alakul át 24 szoba.

4: 04 perces

A Tiny Apartman Hong Kong átalakul 24 szoba

4:04 perces






































































































Egypár minilakás ötlet a banki károsultak figyelmébe ajánlom, mert a hatalom nem igen fogja Őket megvédeni az összeroppanástól. Csak tanulmányozd és válaszd a kedvedre valót, és persze a pénztárcádnak megfelelő ötletet. Vagy próbáld több szakaszban elképzelni és megvalósítani.


Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza

ÉRDEKESSÉGEK 2010. december 09. csütörtök, 10:39Írta: Kemény Nóra
Egy magyar tervezőlány, Edelmann Dóra nyerte a kanadai Touchtones Nelson Művészeti és Történeti Múzeum öko miniház dizájn és tervpályázatának közönségszavazását.
Magyar siker: Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza
A miniépítkezés egy új irány a környezetbarát építkezés területén. Eddig főleg az energiával való takarékoskodásra törekedtek az építészek és tervezők, mostanában azonban új irányzatként előtérbe kerül a términimalizálás. Ennek fényében tehát a pályázók feladata nem volt egyszerű: egy 10 m2-es bruttó alapterületű, környezetbarát, családi házat kellett tervezniük, amelynek maximum 4,00 méteres a magassága. Az épülethez kizárólag környezetkímélő anyagokat használhattak, és emellett az energiatakarékosságra is törekedniük kellett.
Miniház kívülről
Edelmann Dóra rájött, hogy úgy lehet legjobban kihasználni a belső teret, ha az épp felesleges bútordarabokat (nappal ágy, éjjel asztal stb.) eltüntetjük. A ház közepére így került egy tartályhenger, amit elég 90 vagy 180 fokkal eltekerni és azonnal másik szoba áll rendelkezésünkre. A hasznos alapterület így megtöbbszöröződik . A ház különlegessége, hogy a tartályhengerre kívülről napelemek kerültek. Az épület helyi hulladékból és természetes anyagokból készül. A hőszigetelést például az épület vázát kitöltő hulladék - kólásüveg, faforgács - biztosítja. (Forrás: Shelter.inthekoots.colítása, amelyhez kapcsolódóan egy nemzetközi építészeti és design pályázatot is meghirdettek.
A közönségdíjas tervező; Kép © Endelmann Dóra - Kép © Endelmann Dóra
A jelentkezőknek előírt program szerint kellett elkészíteniük pályázatukat: 10 négyzetméter bruttó alapterület, maximum 4 m belmagasság, egy vagy több használó; fontos szempont volt továbbá a megépíthetőség, a helyi/újrahasznosított anyagok használata és a környezetbarát technológiák beépítése. A pályázat közönségdíját elsöprő fölénnyel a Budapesti Műszak nyerte; a tervezővel a koncepció születéséről és a pályázattal kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettünk.
Hogyan lehet megfizethető, környezetbarát módon leredukálni a normális, megszokott életteret az abszolút minimálisra? Az effajta tervezés a megszokottól eltérő gondolkodásmódotgszként, majd tanársegédként. Részt
Solaris 10; Kép © Endelmann Dóra - Kép © Endelmann Dóra
A jövőnek tervezett épületet, amely képes úgy az emberrel, mint a környezettel együttműködve „létezni”. Mondhatni az első gondolat valósult meg: mobilitással megolda
Solaris 10; Kép © Endelmann Dóra
A beküldött tablók is jól szemléltetik, hogy az épület bármilyen környezetbe telepíthető, mérete ellenére kényelmesen és multifunkcionálisan használható. Telepítése csoportosan is elképzelhető, a házikók egymás tetejére is rakhatók. A falszerkezet újrahasznosított fából/fémből készülhet. A ház jellegzetességét adó 20 cm átmérőjű műanyag tömlőkbe műanyag kupakot, agyagot, homokot, fát, textilt, bármilyen forgácsot és akár havat is beletölthetünk: ez szolgál burkolatként és hőszigetelésként. A henger is újrahasznosított tartályból készül, felületén napelemeket elhelyezve a ház maga termeli meg a szükséges energiát. A lapospadló alatti tartályokban lehet tárolni WC-öblítésre és mosáshoz.
Solaris 10; Kép © Endelmann Dóra - Kép © Endelmann Dóra
A terv legfontosabb üzenete az előre gondolkodás/-látás/tervezés. Ezt a fajta tudatosságot az épületben a forgatható henger jeleníti meg. Maga a ház kilép a statikusságából, kedvünk és igényünk szerinti helyzetébe állíthatjuk. "Kigondoljuk, mit szeretnénk csinálni és ennek megfelelő pozícióba forgatjuk. Ehhez párosul elvben a minimumra törekvés. Azt is gondoljuk át, hogy mire, milyen tárgyakra van igazán szükségünk? Ez most a válság idején is igazán aktuális." A ház nyújtotta kis élettér rákényszerít minket arra, hogy tényleg csak menedékként használjuk, és többet járjunk közösségekbe.
A tervező számára nagyon fontos elismerés volt a közönségdíj, jó érzés, hogy ismeretlen emberek adták szavazatukat az ő munkájára. A többi pályázat láttán úgy érezte, hogy jó volt 39 teljesen más gondolatot látni. Többek között a 11-es sorszámú konténeres ház tervét tartja kiemelkedőn függ, de fontos a pozitív jövőszemlélet. Jó és talán elég, ha egy-egy gondolatcsíra eljut valakihez és azt viszi tovább magával. Dóra saját maga is igyekszik tenni a környezetért: a papírfelhasználását igyekszik csökkenteni a munkahelyén, otthon pedig a szelektíven gyűjti a szemetet.






















Kővágóörsi életház

Egyterű ház, télen kemencefűtéssel
Életház szobabelső

Északi bejárat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése