Egytálételek
– levesek
Kipróbált
receptek Margit 2 konyhájából
Brassói
aprópecsenye (ahogy
én csinálom)
Hozzávalók:
60 dkg sertés karaj, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej
fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, só, fél dl fehér bor.
Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es kockákra vágom, a finomra aprított
vöröshagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a húst, és
a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól
megfehéredett alá öntök egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózom,
borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Ha a víz elpárolgott, fél
dl bort öntök alá. Hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét. A
húst készre sütöm.
Köret:
Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya.
A
kész húst és a sült burgonyát összekeverem, és 2 percig együtt
pirítom.
Hozzávalók:50 dkg darált hús, 30 dkg bab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 doboz kukorica konzerv, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg apróra vágott zöldpaprika.
Fűszerek: só, pirospaprika, őrölt bors, oregano, kakukkfű és chili paprika.
Elkészítés: A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.
Dagadóba töltelék:
4
db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só,
1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma
dinsztelve, ételízesítő ízlés szerint. Tavasszal én +
teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű,
majoranna, oregano.
Töltött
hús elkészítése:
Egy
szép ( kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett
nyílást kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk,
és zúzott fokhagymával megkenjük. Ezután az összedolgozott
töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg
cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne
maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük.
Előmelegített
sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd
a fóliát levéve még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús
nagyságától függően.
Én
majonézes krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:
-
ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
30
dkg búzadara,
0,5
liter tej
1,5
dl étolaj
5
db tojás
6 dkg
mazsola
10
dkg kristálycukor1 csipetnyi só
5 dkg vaj
Elkészítése:
A búzadarára ráöntjük a tejet, ázni hagyjuk. A tojássárgákat a puhított vajjal és a cukor kb. egyharmadával habosra kikeverjük. Majd ebbe beleöntjük a tejes darát, és összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral jó keményre felverjük, és fakanállal óvatosan belekeverjük a masszába.
Egy 35 x 27 cm-es tepsibe beleöntjük az olajat, és 200 fokra előmelegített sütőbe betesszük pár percre, hogy felhevüljön az olaj. Ezután óvatosan kivesszük a tepsit, és beleöntjük a masszát. Majd visszahelyezzük a sütőbe. 10 perc múlva fakanállal darabosra keverjük, és újra visszatesszük a sütőbe 15 percre. Ezután kivesszük, és újra megkeverjük.
Közben a mazsolát rumos tejbe áztatjuk.
Tálaláskor ezzel a mazsolával és sárgabaracklekvárral kínáljuk. Még porcukorral meghintjük.
A
karaj hússzeleteket kiklopfolom, besózom, kicsit állni hagyom.
Közben
elkészítem a gombát: Egy közepes fej vöröshagymát olajon
megdinsztelek, pirospaprikát rakok bele, erre a szeletelt gombát,
zöldpaprikát, paradicsomot, és fűszereket ( őrölt bors,
bazsalikom, oregano), és egy kevés vizet öntök rá. Kicsit főzöm,
a gomba hamar kész! Végül a sót is belerakom, és letakarom
fedővel. A sóban állt hús szeleteket lisztbe rakom, majd,
tojás, liszt és tej keverékében megforgatom, és olajban kisütöm.
A
Jénay tál aljába kisütött hús szeletet rakok 1 sorba, rá a már
elkészített gombából kanalazok minden szeletre, és utána hús,
rá gomba, amíg el nem fogy. A tetején mindig gomba legyen! Végül
alufóliával letakarom, és előmelegített sütőben 20-30 percig
sütöm. Köretnek hasábburgonya, vagy rizs tálalható.
Mi majonézes
krumpli salátával szeretjük a legjobban. Elkészítésének
leírását lásd: Tonhalnál!
Hozzávalók: 20
dkg előfőzött rizs, 3 evőkanál apróra vágott ananász konzerv
(levével együtt!), 1 kávéskanál curry, 1 evőkanál snidling
aprítva, fél doboz kukorica konzerv, 1 doboz vágott kínai gomba
konzerv (levét leöntjük!), 1 csípős zöldpaprika, 2 db újhagyma,
1 evőkanál Worcestershire szósz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csipet
só.
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk a hagymát, ráöntjük a gomba
konzervet és a karikára vágott csípős paprikát. Egy kicsit
megdinszteljük, és ráöntjük a szószt. Félre tesszük. Közben
megfőzzük a rizst, és lecsepegtetjük. Egy hőálló tálba
terítjük a rizst, rászórjuk s curryt és elkeverjük. Hozzáadjuk
a kukorica konzervet, és az előzőleg elkészített gombapörköltet,
valamint az ananász konzervet. A tálban elrendezzük, tetejét
megszórjuk a snidlinggel. Előmelegített sütőben 200 fokon
letakarva sütjük 3 percig, utána takarás nélkül 3 percig
pirítjuk.
Nekem
ez ízlett a legjobban a kínai ételek közül!
Kocsonya - ahogy én készítem:
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (köröm, farok, fül, bőrke), 2 kisebb méretű csülök, 1 zellergyökér, 2 zöldséggyökér, 2 sárgarépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 4 evőkanál só, egész bors.
Elkészítése: Egy 12 literes fazékba beleteszem a jól megtisztított hozzávalókat. Az edényt felöntöm hideg vízzel, és kis lángon, körülbelül 6 óra hosszáig főzöm.
Amennyiben a zsírt nem mernénk le róla, az alvadás után a kocsonya tetejét borítaná be a zsír. Tájegységek szerint különböző ízesítéssel fogyasztjuk. Például ecetes uborka lével piros őrölt paprikával megszórva, mi például citromlét facsarunk a tányérra és citrom karikával fogyasztjuk.
Hozzávalók: 5-6 evőkanálnyi étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, 80 dkg krumpli, 40 dkg fodros nagykocka tészta, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: Egy jénai tálba beleteszem az olajat, abba az apróra vágott vöröshagymát, és mikróban megdinsztelem a legnagyobb fokozaton, közben párszor megkeverem. Ha már megfonnyadt, beleteszem a piros paprikát, az apróra vágott krumplit és megsózom.
Folpackot teszek a tetejére, 1-2 helyen kiszúrom. Párszor megkeverem, ha megpuhult a krumpli kiveszem, és félreteszem.
Közben megfőzöm a tésztát: Egy nagy fazékba teszek sót, és ha lobog a víz, belerakom a tésztát, a forrástól még 2 percig főzöm, majd lekapcsolom a gázt, és fedőt teszek rá. 10 perc állás után leszűröm, és belekeverem a krumpliba.
Lecsós karaj
60
dkg sertéskarajt felszeletelünk, besózzuk, borsozzuk. Kevés sós
vízben puhára főzzük. A megfőtt hússzeleteket egy edénybe
tesszük, ráöntünk egy üveg lecsót, majd együtt pároljuk még
lassú tűzön kb. 20 percig.
Köret:
A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd krumplinyomón
átnyomjuk, majd rámával kikent tepsibe helyezzük. Előmelegített
sütőbe helyezzük, és megpirítjuk.
Marinírozott (ecetes) hal
-
ahogy én készítem:
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
12-14 szelet ponty, 8 darab közepes méretű vöröshagyma.
Panírozáshoz: 3 db tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa.
Felöntő léhez: ízlés szerint : víz, ecet, só, cukor, 6-8 db babérlevél, egész feketebors, mustármag, koriandermag.
Elkészítése:
A hal szeleteket besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Majd bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a felöntő lét. 4 liter vízbe teszünk, kb. 4-5 dkg sót, 12 dkg cukrot, 6-8 babérlevelet, 1 evőkanál egész borsot, 1 evőkanál koriandermagot, 1 evőkanál mustármagot, és kb. 1 dl ecetet... (Mindenki a szokásos, a család által kedvelt salátalevet készítse!) ... Ezután az egészet felforraljuk, és kéz melegre lehűtjük.
Egy 5 literes uborkás üvegbe alulra felszeletelt hagymát teszünk, rá rántott halat, majd hagymát, és rétegenként ismételjük. A tetejére vöröshagyma szeletek kerüljenek. A langyos felöntő levet rámerjük. Ezt követően a tetejére egy műanyag savanyúság leszorítót helyezünk. Két napra a spájzba tesszük, de közben a maradék felöntő lével pótoljuk, mert a hal beszívja. A tetején mindig lé legyen! 2 nap után már a hűtőbe helyezhetjük. Néhány nap múlva a szálkák teljesen megpuhulnak, szinte eltűnnek, és fogyasztható.
Hozzávalók:
80 dkg szeletelt, vagy darabolt hús, páclé. Köret:
50 dkg főtt rizs, 40 dkg főtt borsó, 25 dkg főtt csemegekukorica.
Páclé:
2 evőkanál olívaolaj, fél dl balzsamecet, 1 dl méz, 2 evőkanál
szójaszósz, 2 dl kecsap, 1 lapos teáskanál reszelt gyömbér, 1
kis fej fokhagyma aprítva, 1 közepes vöröshagyma aprítva, 1
evőkanál Worcestershire szósz, őrölt bors, 1csipetnyi só.
Elkészítés:
Az előző nap a hús szeleteket a fenti pácba helyezzük, és
zárható edénybe a hűtőbe tesszük.
Egy
tepsibe öntünk fél dl vizet, fél dl vörösbort és 1 evőkanál
étolajat. Ebbe helyezzük az előző nap bepácolt húst a
páccal együtt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60 perc
alatt puhára sütjük. Az első 20 percben én alufóliával
letakartam. Sütés közben a húst néhányszor megforgatjuk. Nagyon
omlós, kellemes ízű, fűszeres hús lesz az eredmény.
-
ahogy én csináltam:
Kb.
2 kg-os lazac, ( kisebb lazac esetén a páclé arányosan
csökkenthető.)
Páclé:
0,5
l szójaszósz
5 dkg barna cukor
1dl juhar szirup
1 fej összetört fokhagyma
1 nagy (kb. 5cm-es) gyömbér lereszelve
5 dkg barna cukor
1dl juhar szirup
1 fej összetört fokhagyma
1 nagy (kb. 5cm-es) gyömbér lereszelve
MINDEZT ÖSSZETURMIXOLNI ÉS RÁÖNTENI A LAZACRA
2-10 ÓRÁT PÁCOLNI ... só, bors nem kell.
Majd
lecsöpögtetni, egy tepsibe rakni, és 200 fokos sütőben 30
perc alatt megsütni. A páctól
szép sötét színe lesz.
Én
burgonya pürével, és tartár mártással tálaltam.
Omlós,
rendkívül ízletes sült lesz, amit azok is fogyaszthatnak akik nem
kedvelik a halat, mert a hal íze eltűnik.
Rakott burgonyapüré
Hozzávalók:
2
kg burgonya
50 dkg darált hús
1 doboz csemege kukorica konzerv
2 db kaliforniai paprika felkockázva
2,5 dl tejszín ( vagy tej)
6 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt sajttal felezve)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors, lestyán, bazsalikom, borsfű, pirospaprika, szerecsendió
1,5 dl paradicsomlé
50 dkg darált hús
1 doboz csemege kukorica konzerv
2 db kaliforniai paprika felkockázva
2,5 dl tejszín ( vagy tej)
6 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt sajttal felezve)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors, lestyán, bazsalikom, borsfű, pirospaprika, szerecsendió
1,5 dl paradicsomlé
Elkészítés:
A
burgonyát megfőzzük, és a vajjal, tejszínnel, szerecsendióval
robotgép segítségével pürésítjük.
A
hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kukoricát
lecsepegtetjük. A kaliforniai paprikát kockára vágjuk.
Az
olajat serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát
megdinszteljük benne, majd hozzáadjuk a darált húst a
fűszerekkel, pirospaprikával megszórjuk, ráöntjük a
paradicsomlevet. A darált húst a serpenyőben fehéredésig
pirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát és a kockára vágott
paprikát, puhára pároljuk.
Egy
sütőtál aljára elosztjuk a zöldséges darált húst.
Erre
rákenjük a krumplipürét. A krumplipüré tetejére reszeljük a
sajtot.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd 2 percig légkeverésen pirítjuk
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd 2 percig légkeverésen pirítjuk
Hozzávalók:
60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors,
őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl
étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst
hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire
szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró
vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig
főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst.
Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a
főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük.
A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással
kenjük le.
Én
38 x 22 cm-es tepsiben készítettem. Sütés előmelegített
sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás
nélkül kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).
Hozzávalók:0,5
kg kelbimbót megfőzni sóval őrölt borssal és kevés
ételízesítős vízben. 1 zacskó előfőzött rizst megfőzni, 15
dkg felkarikázott házikolbász, 20 dkg savanyú káposzta, 1 nagy
pohár tejföl, 10 dkg túró, kb. 5 dkg trappista
sajt.
Elkészítése: Egy 30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük a megfőtt kelbimbót, arra a savanyú káposztát, rászórjuk a kolbászt, arra a túrót majd beborítjuk az egészet a főtt rizzsel. Rákenjük a tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Én vékony csík szalonna darabkákat is szórtam rá. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem, majd 3 percet még légkeveréssel pirítottam.
Elkészítése: Egy 30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük a megfőtt kelbimbót, arra a savanyú káposztát, rászórjuk a kolbászt, arra a túrót majd beborítjuk az egészet a főtt rizzsel. Rákenjük a tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Én vékony csík szalonna darabkákat is szórtam rá. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem, majd 3 percet még légkeveréssel pirítottam.
A sütővel
kivéve apróra vágott friss petrezselyem zölddel szórtam
meg:
Hozzávalók:
2 kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász
karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors,
bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés:
Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor
karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a
karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt
kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele). Kevés
tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt
borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit
megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül
ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200
fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész,
pirosodik a teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.
Nagyon jól megy hozzá az endívia saláta!
Saláta elkészítése: Az endívia salátát alaposan megmossuk, majd rövid ideig vízben áztatjuk. Utána a vizet leöntjük róla.
Öntet készítése: 1 dl fehér bor, 1 dl hárs szörp ( 1 kanál mézzel is helyettesíthető), 2 evőkanál tárkonyecet. Ezt alaposan összekeverjük, és a salátára locsoljuk. Majd néhányszor megforgatjuk benne a salátát:
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
0,5 liter paradicsomlé
1 kávéskanál bazsalikom
1 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg spagetti
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a keményítőt és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal, bazsalikommal, tört fokhagymával ízesítjük. A tésztára ráöntjük a forró mártást, összeforgatjuk, majd dióval megszórjuk. Reszelt sajttal és olíva bogyóval tálaljuk.
1 fej vöröshagyma
0,5 liter paradicsomlé
1 kávéskanál bazsalikom
1 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg spagetti
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a keményítőt és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal, bazsalikommal, tört fokhagymával ízesítjük. A tésztára ráöntjük a forró mártást, összeforgatjuk, majd dióval megszórjuk. Reszelt sajttal és olíva bogyóval tálaljuk.
-
ahogy én készítem
Hozzávalók:
2
kg apró szemű újkrumpli (alaposan megmosva, negyedekre vágva
héjában), ha csak régi krumpli van akkor meghámozva.
1
evőkanál mustár
3
evőkanál olvasztott vaj
3
evőkanál olívaolaj
1/2
citrom leve
1
citrom reszelt héja
1
evőkanál szárított oregánó
1
lapos evőkanál só
2
teáskanál frissen őrölt bors
3
gerezd zúzott fokhagyma
1
csokor apróra vágott kakukkfű
3
rozmaring levél
Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk és negyedekbe vágjuk, majd félretesszük.
Összekeverünk
minden hozzávalót egy tálban, majd ráöntjük a krumplikra, jól
összeforgatjuk. Kibéleljük egy nagy gáztepsi alját sütőpapírral,
az oldalát pedig vajjal jól megkenjük. Ráterítjük a sütőpapírra
egy sorban a befűszerezett krumplit.
Előmelegített 220
fokos sütőben 60 perc alatt szép pirosra sütjük, közben
egyszer átforgatjuk.
-ahogy
én csináltam:
Hozzávalók a gombóchoz:
60
dkg túró
12
dkg kristálycukor
4
egész tojás
4
db zsömle kis kockákra vágva
1
csomag vaníliás cukor ( vagy 1 púpos evőkanál)
10
dkg mazsola
1
citrom lereszelt héja
1,5
dl tej
3
evőkanál zsemlemorzsa
Öntethez:
4
dl tejföl
4
lapos evőkanál kristálycukor
2
egész tojás
1
lapos evőkanál puha vaj
1
csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál)
Tetejére:
4
lapos evőkanál zsemlemorzsa
1
púpos evőkanál vaj
1
púpos evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A
gombóc hozzávalóit alaposan összegyúrom kézzel.
Egy
30 x 22 cm-es tepsit alaposan kivajazok. 20 darab gombócot készítek
a masszából, és belehelyezem a tepsibe, amit leöntök a tejföl,
tojás, cukor, vaníliás cukor és a puha vaj keverékével, az
öntettel.
Előmelegített
sütőben 200 °C-on 35 percig sütöm.
Közben
egy kis lábosban a vajat, zsemlemorzsát és cukrot kevergetve
megpirítom. Ha kivettem a sütőből a tepsit, ezzel az
édes és ropogós morzsával megszórom a tetejét a gombócok
körül.
Langyosan,
vagy hidegen tálaljuk!
-
ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
1
kg kimagozott szilva
2
db vöröshagyma
5
dkg gyömbérgyökér lereszelve
2
gerezd fokhagyma összevágva
15
dkg kristálycukor
3
evőkanál mustár
2
dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér)
1
mokkáskanál őrölt bors
1
citrom reszelt héja
1
citrom leve
Elkészítése:
A
hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük. A
forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször
megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3
percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe
merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi
szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba
tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan
belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk
kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből
a mennyiségből 1,2 liter lett.
Megjegyzés:
Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló
kísérő!
Hozzávalók:50 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl tejszín, 2 evőkanál étkezési keményítőpor, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál balzsamecet, 1lapos evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál apróra vágott tárkony, bazsalikom, borsfű, és 1 mokkáskanál őrölt bors, 0,5 dl étolaj.
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az összevágott gombát. Mustárral és balzsamecettel ízesítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket. A fél liter tejszínbe belekeverjük a 2 evőkanál étkezési keményítőport, beleöntjük a gombába, és együtt felforraljuk, majd lezárjuk a gázt.
Én galuskával tálaltam, friss bazsalikommal és oregánóval díszítettem:
Tonhal
előkészítése:
A halszeleteket besózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, bazsalikommal
megszórjuk és citromlével meglocsoljuk. Állni hagyjuk.
Közben
előkészítjük a salátát: Enyhén ecetes, cukros vízbe
belerakjuk az előzőleg karikákra szeletelt, besózott, citromlébe
áztatott vöröshagymát, a karikákra vágott főtt krumplit és a
kockákra vágott alma darabkákat a héjával együtt. Állni
hagyjuk.
Ezt
követően a halszeleteket bepanírozzuk, és olajban
kirántjuk. A salátáról leöntjük a levet, és majonézt öntünk
rá jó bőségesen, és beleforgatjuk óvatosan.
Hozzávalók: Kb. 1 kg gyalult tök, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 6 evőkanálnyi étolaj, 1 púpos kávéskanál őrölt pirospaprika, só ízlés szerint, 1 csokor kapor apróra vágva, 1 mokkáskanál cukor, 2 dl tejföl, kb. 2 púpos evőkanál simaliszt, 1 kávéskanál ecet, 3 db közepes burgonya.
Elkészítése: Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, arra a tököt, sózzuk, cukrozzuk, puhára pároljuk, beletesszük a kaprot. Közben külön megfőzzük a 3 db burgonyát sós vízben, és ha már puha kevés vízzel belekeverjük a tökbe. Végül a tejfölbe belekeverjük a lisztet, és ezzel a habarással felöntjük. Teszünk bele 1 dl tejszínt is. (Ha nincs tejjel is lehet hígítani, ha sűrűnek találjuk.) Legvégül az ecetet is hozzáadjuk.
Én lekapcsolás után még rászórok 1 kis kávéskanál apró kaprot.
Tojásropogóssal tálaltam:
Tojásropogós
/ Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás
1 db beáztatott zsemle
1/2 vöröshagyma lepirítva,
só, bors, petrezselyem ízlés szerint.
zsemlemorzsa Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás
1 db beáztatott zsemle
1/2 vöröshagyma lepirítva,
só, bors, petrezselyem ízlés szerint.
zsemlemorzsa Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált hús
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
5 nagy gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
só, őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált hús
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
5 nagy gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
só, őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
1
kávéskanál ételízesítő
3 evőkanál étolaj
finomliszt
3 evőkanál étolaj
finomliszt
Elkészítése:
A
savanyú káposztát enyhén sós vízbe felteszem főni annyi
vízzel, hogy bőségesen ellepje.
Közben
elkészítem a gombócokat: A húshoz hozzáadom a tojást, az apróra
vágott vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát sóval összetörve,
a rizst, sót, őrölt feketeborsot, 1 kávéskanál őrölt
pirospaprikát, az ételízesítőt, és összegyúrom. Ezután
lisztezett kézzel gombócokat formálok, és beleteszem a
káposztába. Kb. 20-25 percig főzöm, amíg a rizs is megpuhul
benne. Ezután egy tálba kiszedem a gombócokat. Megcsinálom a
rántást: egy kis lábosba beleteszem a 3 evőkanálnyi étolajat,
finomlisztet teszek bele, és kis pirítás után beleteszem a 2
gerezd fokhagymát, amit sóval összetörtem. Teszek bele egy púpos
kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát, felöntöm hideg vízzel, és
beleöntöm a káposztába. Kis forralás után visszateszem a
gombócokat, és fedővel lefedem.
Tejföllel
tálalom:
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, 1 közepes vöröshagyma, 4-6 gerezd
fokhagyma, kb. 1 jó nagy merőkanál rizs, 3 db tojás, só, 1
evőkanál rétesliszt, 1 kávéskanál ételízesítő,
kristálycukor, 6-10 db paprika, 1 liter paradicsomlé.
Rántáshoz:
5-6 evőkanál étolaj, 1 púpozott evőkanál őrölt piros
paprika, 4 evőkanál simaliszt.
Elkészítése:
Egy nagy tálba beleteszem a darált húst, a vöröshagymát
jó apróra vágva, a fokhagymát összeaprítva, sóval megtörve, a
megtisztított megmosott rizst, tojásokat, sót, ételízesítőt,
lisztet. Jól összedolgozom, és beletöltöm az üres
paprikába.
Egy
4 literes fazékba teszek fel kb. 2 liter vizet, öntök bele 0,5
liter paradicsomlét, teszek bele sót ( ízlés szerint), és abba
belehelyezem a megtöltött paprikákat. Ha marad ki töltelék, azt
lisztezett kézzel gombócokká formálva még beleteszem főni a
vízbe. Kb. 40 perc múlva, ha már a rizs megpuhult egy nagy tálba
kiszedem merőkanállal a gombócokat. Egy kis lábosban
megcsinálom a rántást: Beleteszem az olajat, a lisztet, kicsit
kevergetem, és teszek bele 1-2 gerezd fokhagymát, pirospaprikát,
kevés hideg vizet, és beleöntöm a fazékba, jól
összekeverem. Végül visszateszem a gombócokat, kicsit megkeverem,
ráteszem a fedőt, és lekapcsolom.
Elkészítése:
1 nagyobb szűzpecsenyének felszúrom a közepét, és sütni való
kolbásszal, vagy kolbász töltelékkel megtöltöm. Tört
fokhagymával bekenem és sült hús fűszer sóval beszórom.
Legalább 2 órát állni hagyom hideg helyen. Kis vizet és olajat
öntök alá. Rakhatunk mellé szelet szalonnát és
sütőkolbászt is.
Előmelegített
sütőben 200 fokon pirosra sütöm. A pecsenye nagyságától
függően kb. 30 percig alufóliával letakarva, majd 30 percig
takarás nélkül.
Citromos-tárkonyos gombaszósz
Hozzávalók:
2
közepes vöröshagyma
40
dkg gomba
4
dl tejszín, vagy tejföl
fél
citrom leve és reszelt héja
1
evőkanál mustár
só,
őrölt bors, majoranna ízlés szerint
1
evőkanál szárított tárkony
1
evőkanál kristálycukor
2
evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
2
evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor
már üveges, akkor rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Pár
percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket. Majd a 4
dl tejszínben 2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen,
akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk
a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég!
Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor
megpuhult melegen tálalhatjuk.
Én
kifőtt spagetti tésztával tálaltam.
Csülkös
gomba rizibizivel
Hozzávalók:
a csülkös gombához:
20
dkg főtt csülök
30
dkg szeletelt gomba
2
evőkanál étolaj
1
közepes fej vöröshagyma
1
nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)
só,
bors, kakukkfű
fél
citrom leve és héja
Elkészítése:
Az
apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a
szeletelt gombát és a kis kockákra vágott főtt csülköt.
Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel
ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét
és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.
50
dkg rizs
kb.
5 merőkanál borsó
3-4
evőkanál étolaj
1
közepes fej vöröshagyma
só,
víz
Elkészítése:
A
megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy
jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt
megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm
langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel
kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 20 perc alatt puhára
főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.
Ezalatt
a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem. Ha
a rizs is puha összekeverem.
Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók:
80
dkg kelkáposzta
50
dkg krumpli meghámozva, kockára vágva
1
evőkanál só
1
közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1
kávéskanál köménymag
1
mokkáskanál őrölt bors
4
gerezd fokhagyma sóban összetörve
rántáshoz:
étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.
Elkészítése:
A
káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a
közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a
káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a
káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet.
Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük
a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot.
Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.
Elkészítjük
a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre
pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát.
Levesszük a lángról beletesszük a pirospaprikát, hideg
vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig
még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha
szükséges, akkor utána ízesítünk.
Fasírozott
készítése:
Hozzávalók:
60
dkg darált sertéshús
2
db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva
4
db tojás,
4
gerezd fokhagyma
ízlés
szerint só, bors,
1
kávéskanál piros őrölt paprika
fél
mokkáskanál ételízesítő
Panírozáshoz:
zsemlemorzsa
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó
nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Forró
olajban kisütjük.
Hozzávalók:
50
dkg megtisztított
lencse
1-2
db babérlevél
1
lapos evőkanál só
fél
citrom
0,5
dl étolaj,
3
evőkanál finomliszt
1
lapos evőkanál pirospaprika
2
gerezd összezúzott fokhagyma
kb.
2 dl tej
1-2
evőkanál tejföl
Elkészítése:
A
lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol
teleöntöm hideg vízzel ázni.
Majd
másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott
lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot.
Puhára főzöm.
Majd
megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és
világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a
tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt
is.
Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj
1
nagy fej vöröshagyma apróra összevágva
60
dkg hús (comb) kockára vágva,
só,
őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika
zöldpaprika
szelet, paradicsomlé
50 dkg tarhonya
1 kis
fej vöröshagyma, olaj, só, víz
Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.
Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.
A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.
Ízlés
szerint savanyúsággal tálalom.
Hozzávalók:
1
kg krumpli
2
gerezd fokhagyma
4
dl tejszín
5
dkg vaj ( vagy 0,5 dl olaj)
só,
őrölt bors, kakukkfű,
3
kávéskanál olaszos fűszersó
Elkészítése:
Egy
alaposan kivajazott gáztepsibe a megtisztított, felvágott krumplit
elterítem. Rászórom a fűszereket, az apróra vágott
fokhagymát, és rámorzsolom a vajat, ráöntjük a tejszínt.
Kicsit összeforgatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük alufóliával
letakarva. 30 perc múlva a fóliát levesszük,
összekeverjük, és visszatesszük a sütőbe fólia nélkül
még 30 percre.
Hozzávalók:
körülbelül
80 dkg finomliszt
1
tojás, ( ha kicsi, akkor 2)
só
víz,
8 db
tojás
só
kevés
olaj
A
lisztet, tojást, sót és annyi vizet, hogy nokedli sűrűségű
tésztát kapjunk, összekeverjük robotgéppel. Aztán kiszaggatjuk,
forró vízbe, kicsit hagyjuk főni és tésztaszedővel kiszedjük
hideg vízbe. Majd lecsepegtetjük.
Közben
a tojásokat pedig kevés sóval jól felverjük, és nagyobb
edényben forró olajban lágyra sütjük. Majd hozzáadjuk a
kifőtt nokedlit, és még együtt sütjük folyamatos keverés
közben, hogy ne legyen ragadós a tojás.
Friss
salátával tálaljuk, amit ecetes, cukros lébe teszünk.
Levesek
Bableves
Én
a fejtett bablevest úgy főzöm, hogy sós vízbe először
belerakom az összevágott sárgarépát, zöldséget. Kicsit főzöm,
majd beleteszem ( 5 literes fazékba főzve) a kifejtett 80 dkg
babot, lestyán és zellerzöldet, 1 paradicsomot, 1 kisebb paprikát.
Közben megcsinálom a jó sok fokhagymával ( amit összevágva,
sóval deszkán megtörök) és sok sok apróra megvágott
petrezselyemzölddel a viszonylag híg rántást. Ebbe olajon
megpirítok egy pici lisztet, rá mehet a fokhagyma, petrezselyem
fele, és 1 lapos evőkanál pirospaprika, hideg víz. Félreteszem,
csak akkor öntöm a babhoz, ha már puha. De előtte kiszedem a
zellerzöldet, lestyánlevelet, paradicsomot és paprikát. Végül
beleöntöm az 1 tojással rétesliszttel gyúrt, és elcsipkedett
tésztát. Ha feljön a tetejére, beleöntöm a maradék összevágott
petrezselymet, és azonnal lekapcsolom. Ráteszem a fedőt. Ezzel
kész a levesem. Ja, és mi elég sűrűn szeretjük a levest, ezért
közben egy kis fazékban megfőzök sós vízben 2 közepes méretű
krumplit felkockázva, és a végén azt is beleöntöm.
Megjegyzés:
Télen, ha nincs fejtett bab, száraz babbal ugyanígy készítem, de
a száraz babot előző este hideg vízbe beáztatom, hogy könnyebben
puhuljon a bab.
Hozzávalók:
60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db
vékony zöldség, só, 1 csokor petrezselyem. Olaj, liszt,
őrölt piros paprika.
Galuskához:
1 db tojás, 5 dkg rétesliszt, pici só.
Elkészítése:
Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint
feldarabolt sárgarépát, és zöldséget. Mikor már kicsit
puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.
Megcsinálom
egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit
teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet, a gázra teszem
és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor leveszem, teszek
bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1
evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök
bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis
tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1
csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis
mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor
beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis
kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a
fedőt.
Hozzávalók:
1
evőkanál vaj
1
fej vöröshagyma apróra vágva
2
gerezd fokhagyma, összevágva sóban összetörve
5
dl tejszín
30
dkg brokkoli
só,
őrölt fehérbors,
reszelt szerecsendió,
Elkészítése:
A
vajat megolvasztjuk, és üvegesre pároljuk az apróra vágott
vöröshagymát. A rózsáira szedett brokkolit megmossuk, és
rádobjuk, 2-3 percig együtt pároljuk. Felöntjük annyi
vízzel, hogy jól ellepje. Majd beletesszük a fűszereket, és
puhára főzzük. Amikor megpuhult, merülő mixerrel pépesítjük.
Végül az 5 dl tejszínt is hozzáöntjük. Aki sűrűbben szereti,
a tejszínben elkeverhet 1 lapos evőkanál réteslisztet, vagy
étkezési keményítőport. Ezután felforraljuk, és lezárjuk a
gázt.
Tálalhatjuk,
pirított kenyérkockával, levesgyöngy betéttel, esetleg sajtos
burgonyachips-el.
Én
reszelt sajtot és pirított mandulaforgácsot is szórtam rá.
Céklaleves
Hozzávalók:
50 dkg cékla
1 zeller
2 sárgarépa
2 zöldséggyökér
2 liter húsleves /lehet kockából/
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
tejföl, só, bors, borsfű, lestyán
Elkészítés:
A céklát, zellert, sárgarépát, zöldséggyökeret meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a húslevesben gyenge tűzön puhára főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, újra felforraljuk, fűszerezzük, a citromlével ,ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, esetleg levesbetéttel gazdagíthatjuk.
Krémes
állagú, rendkívül finom leves lesz az eredmény.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.
Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.
Pirított
zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és
sajtot reszelünk rá.
Hozzávalók:
5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség
felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma,
majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés:
A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2 liter
hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket,
zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta,
belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott
virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük
a levesbe. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.
Hozzávalók:
0,5 kg sertés hús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál étolaj,
2 közepes méretű sárgarépa, 1 zöldség, 1 kisebb zellergumó,
só, őrölt bors, őrölt kömény, ételízesítő, 1 kisebb zöld
paprika, 1 kisebb paradicsom, 1 evőkanál őrölt piros paprika.
Kb.
80 dkg burgonya.
Csipedetthez:
1 tojás, liszt, só.
Elkészítése:
Az olajat beleöntöm a kuktába, rádobom az apróra vágott
vöröshagymát, megdinsztelem. Beleteszem a pirospaprikát és a kis
kockákra vágott húst, megsózom, fűszerezem, ráteszem a
felszeletelt sárgarépát, zöldséget, zellert. Ezután együtt
dinsztelem pár percig, míg kifehéredik a hús, majd
felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezárom a kuktát és
ha elkezd sziszegni, 20 percig főzöm közepes lángon.
Közben
egy 5 literes fazékba felteszem sós vízbe a megpucolt és
kockára vágott burgonyát. Puhára főzöm. Ha megfőtt a hús a
kuktában, akkor ráöntöm a burgonyára a levével együtt. A míg
a burgonya fő, meggyúrom a tojásból és a lisztből a
csipedettet. Olyan keményre kell, hogy ne legyen nyúlós és puha,
hogy könnyű legyen elcsipegetni. Majd beleöntöm a levesbe,
ráteszem a fedőt, és ha feljött a tészta, lekapcsolom.
Egy
edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és
szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és
1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés
cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben
jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz,
óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt,
majd lekapcsolom a gázt.
Jól
lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel
díszíthetjük.
-
ahogy én készítem:
Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)
Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)
Elkészítése:
A filézett harcsa szeleteket besózom, és félreteszem.
A
0,5 kg apróhalat 3 liter vízbe felteszem főni. Beleteszem az
összevágott vöröshagymát, a paprikát, paradicsomot, burgonyát,
sárgarépát. Mindezt alaposan összefőzöm, hogy teljesen
szétfőjön. Ezután az egészet átpaszírozom.
Ebbe
az alap lébe beleteszem a filézett harcsa szeleteket, az őrölt
piros paprikát, sót, őrölt borsot és a cseresznyepaprikát.
Ezután kb. fél órát együtt főzöm, de már nem kevergetem az
edényt, csak rázogatom a bográcsot, hogy a hal szeletek szét ne
essenek.
Hozzávalók:
1
db marhahúsleves kocka 1 liter vízben feloldva
1
db nagy, apróra vágott vöröshagyma
2
kisebb cukkini meghámozva, összevágva
2
közepes krumpli összevágva
1
mokkáskanál őrölt kömény
2
dl tejföl
2
evőkanál zöld kapor összevágva
1
lapos evőkanál só
Elkészítése:
Egy
fazékba belerakjuk az összevágott cukkinit, krumplit és a
köményt. Ráöntjük a feloldott húslevest, és még körülbelül
1 litere vizet. Mindezt puhára megfőzzük. Majd bot mixerrel
pépesítjük. A tejfölben elkeverjük a kaprot, majd merünk rá a
forró levesből 2 merőkanállal, jól elkeverjük, hogy ne
csomósodjon meg. Ezután ráöntjük a levesre. Egyet forr, és
lezárható.
Én
leves gyönggyel és zöld édes köménnyel tálalom.
Kapros
újburgonyaleves
Hozzávalók:
50 dkg újburgonya;
3 dkg vaj;
5 dkg liszt;
1 dl tejföl;
0,5 dl tejszín;
só;
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál;
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük. Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk.
Alaposan lehűtve, de forrón is tálalhatjuk.
Palócleves
Hozzávalók:
30
dkg karaj
1
dl étolaj,
1
fej vöröshagyma,
3
gerezd fokhagyma
2
evőkanál pirospaprika,
1
babérlevél,
30
dkg burgonya,
50
dkg zöldbab,
3
db sárgarépa karikákra vágva
2
dl tejföl + 1 dl tej,
1
evőkanál liszt,
1
evőkanál balzsamecet.
Fűszerek:
őrölt bors, őrölt kömény, só, 1 nagy csokor
tárkony, 2 szál lestyán.
Elkészítése:
Az
apróra vágott hagymát felhevített olajon megpirítjuk,
megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk
az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd
megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és
puhára főzzük. Közben egy másik edényben sós
vízben megfőzzük a kockákra vágott burgonyát és az
összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást
készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük,
és berántjuk a fokhagymás
rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy
a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen! Egy tojással
és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából
galuskákat szaggatok bele.
A
2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük,
összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk
rá.
Fenti
mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.
Hozzávalók:2 evőkanál étolaj, 0,5 mokkáskanál simaliszt, 1 kávéskanál piros őrölt paprika, 5 dl víz, 5 dl paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál kristálycukor, 1 szál zellerlevél, 1 diónyi vöröshagyma, 1 evőkanál bazsalikom levél. kb. 1-2 marék eperlevél tészta.
Elkészítése: Egy 1,5 literes fazékban csinálunk egy világos rántást az olajból, lisztből és pirospaprikából, ráöntjük a vizet, paradicsomlevet. Belerakjuk a többi hozzávalót. Kivéve a bazsalikom levelet, illetve a tésztát. A levest kb. 5 percig főzzük, közben sós vízben kifőzzük az eperlevél tésztát.
A leves alatt lekapcsoljuk a gázt. Tálaláskor tésztát teszünk bele, és bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Hozzávalók:
25
dkg sárgaborsó
1
szál nagyobb sárgarépa
1
lapos evőkanál só
1
közepes fej vörös hagyma
Őrölt
bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi)
2
nagyobb gerezd fokhagyma
1
kávéskanál őrölt pirospaprika
2
dl tejszín
1
kávéskanál liszt
3
evőkanál étolaj
Elkészítése:
Az
előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes
fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt
megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát
és a fűszereket. Puhára főzzük.
Egy
kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat,
lisztet, kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban
megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az
őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd
a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük.
Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük
a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer
megmelegítjük, és lekapcsoljuk a gázt. Végül beleöntjük
a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt,
szeletelt tojással tálaljuk.
Tejszínes
gombaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű, tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk
a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és
zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd
hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek
megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is
megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.
Hozzávalók:
5
fej nagy méretű vöröshagyma
4
gerezd fokhagyma
1
mokkáskanál őrölt fehérbors
1
evőkanál só
1 mokkáskanál
reszelt szerecsendió
5
dkg vaj
1
evőkanál kukoricakeményítő
2,5
dl tejszín
2
liter húsleves (leveskockából)
Elkészítése:
A
vajon kevés sóval megszórva megpároljuk az apróra vágott
hagymákat, majd felöntjük a húslevessel, és főzzük
körülbelül 5 percig. Botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a
fűszereket, tejszínben elkevert kukoricakeményítőt.
Egyet forralunk rajta, és lekapcsoljuk.
Reszelt
sajttal, levesgyöngybetéttel, és apróra vágott snidlinggel
tálaljuk.
Hozzávalók:
30
dkg zeller
1
közepes fej vöröshagyma
1
evőkanál só
kb.
1,5 liter víz
1
púpos evőkanál vaj
1
lapos evőkanál simaliszt
1
mokkáskanál fehér őrölt bors
1
mokkáskanál reszelt szerecsendió
2
dl tejszín
kevés
zellerlevél apróra vágva
Elkészítése:
A
zellert hámozzunk meg, és vágjuk kockákra. Öntsünk rá
vizet, adjuk hozzá a sót, a vöröshagymát egészben, és
fedő alatt főzzük, amíg teljesen szétfő ( kb. 45 percig ). Ezt
követően a hagymát dobjuk ki. A megfőtt zellert turmixgéppel
törjük péppé. Az áttört pépet rántsuk be: az 1 evőkanál
liszthez hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat (kb. 3 dkg), és
takaréklángon habzásig hevítjük, ráöntjük a tejszínt.
Majd beleteszünk egy kis apróra vágott zellerlevelet, kis borsot,
szerecsendiót. Végül beleöntjük a levesbe, és forraljuk fel.
Melegen, pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg összevágott zöldbab, 3-4 db közepes méretű sárgarépa,
1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor petrezselyem, 1
mokkáskanál ételízesítő, 3 darab közepes méretű burgonya.
Olaj, liszt, őrölt piros paprika, 4 gerezd fokhagyma.
Galuskához:
1 db tojás, 5 dkg rétesliszt, 1 csipet só.
Elkészítése:
Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint
feldarabolt sárgarépát, és zöldséget. Mikor már kicsit
puhul, akkor beleöntöm a zöldbabot, és együtt főzöm tovább.
Közben egy kis fazékban pici sóval megfőzöm a karikákra
vágott 3 db darab burgonyát.
Megcsinálom
egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 4-5 evőkanálnyit
teszek bele, és egy mokkáskanál simalisztet, a gázra teszem
és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor leveszem, teszek
bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből és az
apróra vágott és sóval megtört fokhagymát, meg 1 evőkanál
őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele.
Ha
puha a zöldbab, belerakom a megfőtt burgonyát, és beleöntöm a
rántást. Közben egy kis tányérba beleteszem az 5 dkg
réteslisztet, és a tojást, 1 csipet sót, és jól
összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen
szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind
feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet,
lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.
Kipróbált
receptek Margit 2 konyhájából
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése